Tramvaji iz Amsterdama u Sarajevu!
-
Ponekad s'proljeca
#101 Re: Tramvaji iz Amsterdama u Sarajevu!
Ja koliko sam cuo salju nam njihovo smetlje koje su zamijenili novim prije nekoliko godina!!!!
Ovi sa slika su novi tramvaji!!!!
- zimzelen
#102 Re: Tramvaji iz Amsterdama u Sarajevu!
Ma nije smece. Ako se direktor GRAS-a provoza Amsterdamom istim tramvajem koji ce doci u Sarajevo, i odusevi se njegovim mogucnostima i kvalitetom, valjda mu treba vjerovati na tome, pobogu. Osim toga, na prvim fotkama ove teme postoje tramvaji koji ce doci do kraja godine na obale Miljacke, a ne ovi novi, naravno. Mislim da ce se godinama koristiti u nasem glavnom gradu i sto je najvaznije, nema onog visecentimetara debelog Jusufranicevog sloja farbe koja je krila svu hrdju onih isluzenih ceskih tramvaja.Ponekad s'proljeca wrote:Ja koliko sam cuo salju nam njihovo smetlje koje su zamijenili novim prije nekoliko godina!!!!
- Vares City
#103 Re: Tramvaji iz Amsterdama u Sarajevu!
Pa da nam ne bi mozda dali nove,....Ponekad s'proljeca wrote:Ja koliko sam cuo salju nam njihovo smetlje koje su zamijenili novim prije nekoliko godina!!!!
Treba biti zadovoljan i zahvalan i na ovim starim!
-
osmantz
#104 Re: Tramvaji iz Amsterdama u Sarajevu!
Sto kukate kad non stop samo dzabe nesto dobijate , i jos se cudite kako vas raja ne voli !! Dzabe su vam a i dom mladih napravili , struju tudju hapate , federacija placa plin koji sarajlije potrose , i opet se zalite da vam tramvaji ne valjaju !!
Napisite protestno pismo Holandskoj vladi i trazite da vam posalju glajnc nove !!
Napisite protestno pismo Holandskoj vladi i trazite da vam posalju glajnc nove !!
-
Kneesaa
#105 Re: Tramvaji iz Amsterdama u Sarajevu!
banalno pitanje: zna li neko koliko je visok onaj prvi stepenik kod tih novih tramvaja?
fakat - tesko mi je gledati one koje ne mogu lako zakoraciti na prvi stepenik (starije osobe, osobe sa protezama, trudnice, djeca...ukljucujuci i moju mamu) kako ulaze ali i izlaze iz sredstava javnog nam saobracaja
fakat - tesko mi je gledati one koje ne mogu lako zakoraciti na prvi stepenik (starije osobe, osobe sa protezama, trudnice, djeca...ukljucujuci i moju mamu) kako ulaze ali i izlaze iz sredstava javnog nam saobracaja
- campa_xxx
#106 Re: Tramvaji iz Amsterdama u Sarajevu!
Za ove nove uopste i ne trebaju vozaci....

- campa_xxx
#107 Re: Tramvaji iz Amsterdama u Sarajevu!
Da se ne zaboravi !!!
Sarajevo was the first city in Europe to have a full-time (from dawn to dusk) operational electric tram line, introduced shortly after the city became part of the Austro-Hungarian empire. Since then, the trams have been important in the development and expansion of the city.
Many trams were badly damaged in the recent conflict in the mid 1990s - these are once again operational though the marks on the vehicles are plainly evident.
In recent years, the authorities have upgraded to more modern vehicles to expand the fleet.
Sarajevo was the first city in Europe to have a full-time (from dawn to dusk) operational electric tram line, introduced shortly after the city became part of the Austro-Hungarian empire. Since then, the trams have been important in the development and expansion of the city.
Many trams were badly damaged in the recent conflict in the mid 1990s - these are once again operational though the marks on the vehicles are plainly evident.
In recent years, the authorities have upgraded to more modern vehicles to expand the fleet.
- sekiracija
#108 Re: Tramvaji iz Amsterdama u Sarajevu!
Jos koliko prosle sedmice sam se u vise navrata vozio tramvajem od Ilidze do Skenderije.
Ono sto mi je ostalo u sjecanju je ne stari trosni tramvaj,vec pruga koja nije nivelisana i obrusena od kako je postavljena.
Govorim ovo zato sto sam siguran da na takvim tracnicama i nov tramvaj klepece i skripi kao i onaj stari.
Dali se radi sta na tome da se to popravi ?
Ono sto mi je ostalo u sjecanju je ne stari trosni tramvaj,vec pruga koja nije nivelisana i obrusena od kako je postavljena.
Govorim ovo zato sto sam siguran da na takvim tracnicama i nov tramvaj klepece i skripi kao i onaj stari.
Dali se radi sta na tome da se to popravi ?
-
Kneesaa
#109 Re: Tramvaji iz Amsterdama u Sarajevu!
a revizori?campa_xxx wrote:Za ove nove uopste i ne trebaju vozaci....
i jos jedno SF pitanje: da li ce (slucajno) da im se omaknu i nove karte koje vrijede do 2 sata u jednom pravcu, bez potrebe kupovine npr: 1 karte za autobus, pa karta za tramvaj, pa jos jedna - ako se hoce npr. sa breke doci do neke tacke na ilidzi
- Secer_033
#110 Re: Tramvaji iz Amsterdama u Sarajevu!
Mogu vam reci da su ovi holandski tramvaji plahi
:D:D:D
ali sta ce nam kad nam pruge ne valjaju.
Jeli to GRAS ceka DONACIJU???????????????????????
Kad sam u SA obavezno se provozam tramvajem da se 'resetujem'. U jednoj malo duzoj voznji potrese sve organe i misice. Cak i one za koje nisam znala da ih imam.
Kad sam u SA obavezno se provozam tramvajem da se 'resetujem'. U jednoj malo duzoj voznji potrese sve organe i misice. Cak i one za koje nisam znala da ih imam.
- zimzelen
#111 Re: Tramvaji iz Amsterdama u Sarajevu!
Secer_033 wrote:Mogu vam reci da su ovi holandski tramvaji plahi:D:D:D
- zimzelen
#112 Re: Tramvaji iz Amsterdama u Sarajevu!
Ima li neko fotografiju amsterdamskih tramvaja u Sarajevu? Cujem, danas pusteni u promet.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#113 Re: Tramvaji iz Amsterdama u Sarajevu!
vidio sam ih ja izgledaju OK
-
Ripicipi
#114 Re: Tramvaji iz Amsterdama u Sarajevu!
Evo ih napokon u Sa.
Po mom misljenju lijepo se uklapaju u nase ulice

Slike preuzete sa zeljeznice.net
Po mom misljenju lijepo se uklapaju u nase ulice

Slike preuzete sa zeljeznice.net
- IBM
#115 Re: Tramvaji iz Amsterdama u Sarajevu!
cujem da su ovi tramvaji stari 20 godina....wow 
-
Ripicipi
#116 Re: Tramvaji iz Amsterdama u Sarajevu!
Jebi ga, ako su holandjanima valjali do jucer, ne vidim razlog zasto nama ne bi valjali narednih par godinaIBM wrote:cujem da su ovi tramvaji stari 20 godina....wow
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#117 Re: Tramvaji iz Amsterdama u Sarajevu!
Vozih se danas njime i fini su što jes, jes!
Samo su malo uski, no problem je Grasovom redu vožnje, budući da se čeka na naredni tramvaj dosta pa uvijek ima gužve. A kao što rekoh, malo su uži od dosadašnjih pa se raja teže provlači do vrata kad treba izaći...
No udobniji su dosta, manje truckaju i puno su tiši...
Samo su malo uski, no problem je Grasovom redu vožnje, budući da se čeka na naredni tramvaj dosta pa uvijek ima gužve. A kao što rekoh, malo su uži od dosadašnjih pa se raja teže provlači do vrata kad treba izaći...
-
Ripicipi
#118 Re: Tramvaji iz Amsterdama u Sarajevu!
Negdje sam procitao da se moze ulaziti samo na prednja i zadnja vrata, imaju neke "usmjerivace"Romeo 80 wrote:Vozih se danas njime i fini su što jes, jes!![]()
Samo su malo uski, no problem je Grasovom redu vožnje, budući da se čeka na naredni tramvaj dosta pa uvijek ima gužve. A kao što rekoh, malo su uži od dosadašnjih pa se raja teže provlači do vrata kad treba izaći...![]()
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#119 Re: Tramvaji iz Amsterdama u Sarajevu!
Ma ja, isto kao u supermarketima!potres_mozga wrote:Negdje sam procitao da se moze ulaziti samo na prednja i zadnja vrata, imaju neke "usmjerivace"Romeo 80 wrote:Vozih se danas njime i fini su što jes, jes!![]()
Samo su malo uski, no problem je Grasovom redu vožnje, budući da se čeka na naredni tramvaj dosta pa uvijek ima gužve. A kao što rekoh, malo su uži od dosadašnjih pa se raja teže provlači do vrata kad treba izaći...![]()
Deaktivirali su te "usmjerivače" pa sad raja može po svom standardnom običaju da se gura preko reda. Sve u skladu sa našom tradicijom guranja!
-
Ripicipi
#120 Re: Tramvaji iz Amsterdama u Sarajevu!
Ah, pa nije red rusiti tradicijuRomeo 80 wrote:Ma ja, isto kao u supermarketima!potres_mozga wrote:Negdje sam procitao da se moze ulaziti samo na prednja i zadnja vrata, imaju neke "usmjerivace"Romeo 80 wrote:Vozih se danas njime i fini su što jes, jes!![]()
No udobniji su dosta, manje truckaju i puno su tiši...![]()
Deaktivirali su te "usmjerivače" pa sad raja može po svom standardnom običaju da se gura preko reda. Sve u skladu sa našom tradicijom guranja!
-
metastasio
#121 Re: Tramvaji iz Amsterdama u Sarajevu!
Moram priznati da lijepo izgledaju. Još su dvozglobni, znači primaju više putnika od uobičajenih tramvaja u Sarajevu.
Činjenica da je tramvaj star 20 godina, ne igra preveliku ulogu jer je vijek trajanja tramvaja duplo ili trostruko duži od vijeka trajanja autobusa i kreće se oko 45 do 50 godina. Tako je u niz evropskih gradova tramvajska flota predhistorijska. U Beču se, naprimjer, u većini slučajeva susreću tramvaji iz 60-tih godina koji su pouzdanijih od ovih novih niskopodnih plastičnih čuda kod kojih malo-malo pa zakaže elektronika. Uz to jedan novi tramvaj marke SIEMENS košta oko 2 miliona eura. Investicija koju i prebogati gradovi Zapadne Evrope realiziraju decenijama.
Činjenica da je tramvaj star 20 godina, ne igra preveliku ulogu jer je vijek trajanja tramvaja duplo ili trostruko duži od vijeka trajanja autobusa i kreće se oko 45 do 50 godina. Tako je u niz evropskih gradova tramvajska flota predhistorijska. U Beču se, naprimjer, u većini slučajeva susreću tramvaji iz 60-tih godina koji su pouzdanijih od ovih novih niskopodnih plastičnih čuda kod kojih malo-malo pa zakaže elektronika. Uz to jedan novi tramvaj marke SIEMENS košta oko 2 miliona eura. Investicija koju i prebogati gradovi Zapadne Evrope realiziraju decenijama.
- zimzelen
#122 Re: Tramvaji iz Amsterdama u Sarajevu!
Lijepo je cuti da se ZSarajlijama tramvaji dopadaju. Kriticare bih najradije poslao u, recimo Rotterdam den haag, da vide tamo koliko se stari tramvaji voze, jer sarajevski iz Amsterdama su - duplo bolji. Da to nisam vidio svojim ocima, ne bih vam pisao.metastasio wrote:Moram priznati da lijepo izgledaju. Još su dvozglobni, znači primaju više putnika od uobičajenih tramvaja u Sarajevu.
Sretno.
-
zonbirile
#123 Re: Tramvaji iz Amsterdama u Sarajevu!
ja kretenske nacije,baš su sterilni.Niko ni da raspori tapecirung,iscrta plafon.Sada su došli u prave ruke,treba skupiti pare za prevoz,pa ih za jednu godinu vratiti direktno iz remize.Neka vide šupci,šta je narod,šta je život,dert,sevdah,sloboda izražavanja.Pa neka više na laju na jadne Bosance,željne života i igre.
- Drvosjeca iz Dejcica
#124 Re: Tramvaji iz Amsterdama u Sarajevu!
Ovi tramvaji izgledaju sasvim pristojno. Da ne znam o kojem se gradu na slikama radi, ovako na prvu, pomislio bih o nekoj EU metropoli. 
- alica.k
#125 Re: Tramvaji iz Amsterdama u Sarajevu!
ma meni su super, u ponedjeljak sam nesto morala do grada nabrzinu s faksa, kontam taman cu cekat ovaj trajvan da vidim kakvi su, i ugodno se iznenadih. steta stvarno, velika steta, sto su deaktivirali one fazone na zadnjim vratima, jer se opet sarajlije nece kulturi naucit. isto tako steta, velika steta, sto ce to kroz mjesec-dva biti iscrtani izljepljeni i poderani. a sta ces...