Projekat: Giro di Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
bavka

#101 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by bavka »

HVALA! :sax:
jennisjoplin

#102 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by jennisjoplin »

jel' ostaje 02.07. datum okupljanja, 10 sati ispred hotel ... Ilidza (ako ne bude kisa) :lol: :lol: :lol: ?
ljubav_aha

#103 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by ljubav_aha »

glog wrote:Pogledajte slicne akcije koje se desavaju sirom svijeta pod motom "we are traffic" - mi smo saobracaj, i to svakog zadnjeg petka u mjesecu. Biciklisti se okuljaju na uglavnom istom mjestu i jednostavno krenu nenajavljenom rutom, i koriste se blokiranjem saobracaja da bi skrenuli paznju na to da su ravnopravni ucesnici u saobracaju:

http://en.wikipedia.org/wiki/Critical_Mass
nije ni cudo sto u takvim akcijama postanu kriticna masa ,i kao izabrani nacin skretanja paznje postoje bolje opcije
MayaTitan

#104 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by MayaTitan »

jennisjoplin wrote:jel' ostaje 02.07. datum okupljanja, 10 sati ispred hotel ... Ilidza (ako ne bude kisa) :lol: :lol: :lol: ?
20.7 valjda...
glog

#105 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by glog »

Ja za bolju opciju jos nisam cuo - Critical Mass je jako poznat pokret u USA, Kanadi i nekim evropskim zemljama i na njih se ozbiljno racuna, a gradovi u kojima se ove manifestacije odrzavaju razvijaju biciklisticku infrastrukturu brze nego oni bez njih. Za rezultate je potrebna akcija sa pritiskom jer nijedna gradska vlada, ma koja stranka bila na vlasti, nece izgraditi biciklisticke staze "iz cista mira" ili "zato sto im je prahnulo". U cemu je problem da recimo 300 biciklista izadje na Titovu i vozi po saobracajnim propisima koji kazu da biciklista ima pravo na citavu sirinu saobracajne trake i to brzinom koja im odgovara ?

Istina, na zapadu se povorci vrlo cesto pridruze i lokalni politicari, gradonacelnici, sefovi policije koji na taj nacin privlace glasace. Uputite javni poziv Semihi Borogovac i Zeljku Mijatovicu da vam se pridruze i nemate nikakvih problema - oni ce za dvadeset minuta vozikanja na biciklu popraviti svoj imidz i imati besplatan PR, vi cete imati sigurnost da nema problema sa policijom.

Ja sam nekoliko puta isao na Critical Mass voznje, 95% ljudi iz automobila ti obicno masu, pljescu i opodrzavaju nas - sta ih kosta: moraju da sacekaju 5-6 minuta a i oni i njihava djeca ce koristiti staze kada se naprave. S obzirom na broj gradova u kojima se voznje desavaju, njihovu ucestalost i na broj ucesnika broj incidenata je zanemarljiv - vidis da su uspjeli pobrojati tek desetak a u tim slucajevima su obicno u pitanju aktivisti lijevih anarhistickih grupa kakvih koliko mi je poznato, u Sarajevu nema ili se mogu nabrojati na prste jedne ruke...
fishtrija

#106 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by fishtrija »

Hvala na savjetima, u ime organizacije utrke.
shizim

#107 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by shizim »

pratim temu i ak' budem mogao(rodjendan mi je 20.7 :D ) svakako da cu se ukljuciti u voznju...
i svaka vam cast na ovoj inicijativi... :D :D
ljubav_aha

#108 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by ljubav_aha »

glog wrote:Ja za bolju opciju jos nisam cuo - Critical Mass je jako poznat pokret u USA, Kanadi i nekim evropskim zemljama i na njih se ozbiljno racuna, a gradovi u kojima se ove manifestacije odrzavaju razvijaju biciklisticku infrastrukturu brze nego oni bez njih. Za rezultate je potrebna akcija sa pritiskom jer nijedna gradska vlada, ma koja stranka bila na vlasti, nece izgraditi biciklisticke staze "iz cista mira" ili "zato sto im je prahnulo". U cemu je problem da recimo 300 biciklista izadje na Titovu i vozi po saobracajnim propisima koji kazu da biciklista ima pravo na citavu sirinu saobracajne trake i to brzinom koja im odgovara ?

Istina, na zapadu se povorci vrlo cesto pridruze i lokalni politicari, gradonacelnici, sefovi policije koji na taj nacin privlace glasace. Uputite javni poziv Semihi Borogovac i Zeljku Mijatovicu da vam se pridruze i nemate nikakvih problema - oni ce za dvadeset minuta vozikanja na biciklu popraviti svoj imidz i imati besplatan PR, vi cete imati sigurnost da nema problema sa policijom.

Ja sam nekoliko puta isao na Critical Mass voznje, 95% ljudi iz automobila ti obicno masu, pljescu i opodrzavaju nas - sta ih kosta: moraju da sacekaju 5-6 minuta a i oni i njihava djeca ce koristiti staze kada se naprave. S obzirom na broj gradova u kojima se voznje desavaju, njihovu ucestalost i na broj ucesnika broj incidenata je zanemarljiv - vidis da su uspjeli pobrojati tek desetak a u tim slucajevima su obicno u pitanju aktivisti lijevih anarhistickih grupa kakvih koliko mi je poznato, u Sarajevu nema ili se mogu nabrojati na prste jedne ruke...

ovaj slucaj zvuci jos uvijek idelan za BIH sredinu,i to ne pisem sa podejcnjivanjem,vec ,opcenito sredina nije spremna,narocito vlada,njeno ucesce kao i mahanje raje iz auta,nadam se da grijesim
jennisjoplin

#109 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by jennisjoplin »

MayaTitan wrote:
jennisjoplin wrote:jel' ostaje 02.07. datum okupljanja, 10 sati ispred hotel ... Ilidza (ako ne bude kisa) :lol: :lol: :lol: ?
20.7 valjda...

si, you are right! :faraon1:
experiment

#110 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by experiment »

jel se to ikako moze organizovati sedam dana prije :D.... idem na more 19. :D a učestvovo bi ofkurs....

dakle 13.02 :D... ima dovoljno 15 dana za organizovat :) :-D

hvala na uvažavanju moje zaMoLJbe :zjev:
Kjajević Majko

#111 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by Kjajević Majko »

Ne brkajte datume! Nije ni drugi dan, ni drugi mjesec, neko će pogrešno vidit. :wink:
fishtrija

#112 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by fishtrija »

20. JULI, NEDJELJA, 17:00 SATI.

Sutra će biti poznato da li je ovo definitivan datum, ali za sada je 90% siguran.
ibrahim_tanovic

#113 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by ibrahim_tanovic »

glog wrote:Pogledajte slicne akcije koje se desavaju sirom svijeta pod motom "we are traffic" - mi smo saobracaj, i to svakog zadnjeg petka u mjesecu. Biciklisti se okuljaju na uglavnom istom mjestu i jednostavno krenu nenajavljenom rutom, i koriste se blokiranjem saobracaja da bi skrenuli paznju na to da su ravnopravni ucesnici u saobracaju:

http://en.wikipedia.org/wiki/Critical_Mass
Začudo, i ja sam baš razmišljao o ovome.

Možda je stvarno malo pretjerano tražiti od MUPa cijelu ulicu za nas. Mislim da je efekat koji se time postiže prilično kontraproduktivan. Zbog nametanja drugim učesnicima saobraćaja na taj dan bi biciklisti mogli steći jako loš ugled u gradu. Zar nije dovoljno ukazati građanima i organima vlasti na naš sve rastući broj? Ne bi baš volio da nakon utrke građani ovog grada počnu misliti o nama kao nekim buntovnicima, koji nisu ni sa čim zadovoljni itd. Ne bih baš želio da dobijemo sličnu etiketu kao oni sa protesta.

Poboljšanje suživota ili koeksistencije u saobraćaju je ključ uspjeha utrke, od nameta nema selameta.
mjezinovicm

#114 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by mjezinovicm »

nekada je Sarajevo bilo jak biciklistički centar bilo je i nekolko klubova imali smo i državne prvake u bivšoj jugi
u svakom slučaju podržavam incijativu i svakako ču nastojati da svojim učešćem doprinesm realizaciji iste
sponzore trba tržiti u domačim firmama jer mislim da bi se trebalo držati slogana domače je najbolje
jennisjoplin

#115 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by jennisjoplin »

mjezinovicm wrote:nekada je Sarajevo bilo jak biciklistički centar bilo je i nekolko klubova imali smo i državne prvake u bivšoj jugi
u svakom slučaju podržavam incijativu i svakako ču nastojati da svojim učešćem doprinesm realizaciji iste
sponzore trba tržiti u domačim firmama jer mislim da bi se trebalo držati slogana domače je najbolje
i imalo je tvornicu bicikla PRETIS :razz: :razz: :razz:
kolloring

#116 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by kolloring »

Moram pod hitno kupit 2 bicikla, da vam sa pridruzim...

I usput.... trebam li se negdje prijaviti ili je vazno samo pojaviti se???
glog

#117 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by glog »

Ne bi baš volio da nakon utrke građani ovog grada počnu misliti o nama kao nekim buntovnicima, koji nisu ni sa čim zadovoljni itd. Ne bih baš želio da dobijemo sličnu etiketu kao oni sa protesta.
Etikete proizvodi neko drugi - a na tebi je da pokazes da se na tebe ne mogu zalijepiti... Meni je strasno to sto se ljudi boje reci da necim nisu zadovoljni, ali to je nama nasa borba dala - ne smije se biti nezadovoljan.... Gradjani Sarajeva trebaju o biciklistima misliti kao ravnopravnim ucesnicima u saobracaju - nista vise, ali ni manje. Ne pravite slona od muhe - pa ne trazite da se rusi drzava ili vlada, nego da neko asfaltira par kilometara staze siroke 1-1,5 metar !!!??? Probajte sa direktnim pozivom gradskim i opstinskim funkcionerima i vijecnicima - valjda mozete doci do njih, ako ne direktno, a onda preko zajednickih poznanika - valjda ce vam se bar nekoliko njih odazvati...

P.S. Pozivam sve medjunarodne organizacije da doniraju par hiljada testisa za presadjivanje onima koji ih nemaju...
jennisjoplin

#118 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by jennisjoplin »

fishtrija wrote:20. JULI, NEDJELJA, 17:00 SATI.

Sutra će biti poznato da li je ovo definitivan datum, ali za sada je 90% siguran.
meni odgovara samo da nije radni dan :bih: :bih: :bih:
fishtrija

#119 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by fishtrija »

Image

ZA SVE INFORMACIJE, DNEVNO AŽURIRANE:

http://girodisarajevo.blogger.ba/

Molimo Vas, nemojte da Vam bude mrsko pratiti naš blog! Ne možemo stići postirati sve informacije na sve forume gdje ljudi diskutuju o Giru. Apsolutno sve što Vas interesuje vezano za utrku, možete naći tamo. A za sve informacije koje Vas zanimaju a nisu objavljene, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila, koji također možete naći na blogu.

Hvala svima u ime organizacionog tima.
tranquil

#120 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by tranquil »

fishtrija wrote:Image

ZA SVE INFORMACIJE, DNEVNO AŽURIRANE:

http://girodisarajevo.blogger.ba/

Molimo Vas, nemojte da Vam bude mrsko pratiti naš blog! Ne možemo stići postirati sve informacije na sve forume gdje ljudi diskutuju o Giru. Apsolutno sve što Vas interesuje vezano za utrku, možete naći tamo. A za sve informacije koje Vas zanimaju a nisu objavljene, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila, koji također možete naći na blogu.

Hvala svima u ime organizacionog tima.
A hvala tebi i ostatku tima u ime jednog od učesnika :) Čari vožnje biciklom sam počeo otkrivati tek prošle godine (prije toga zadnje mi je blo prije rata) i sve sam više nerazdvojan od svog dvotočkaša, bez obzira na to što je, kao što sam saznao vozeći ga, krš kakav se rijetko viđa :lol:

Vidimo se dvadesetog.
zgembo_sa

#121 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by zgembo_sa »

Svaka cast na inicijativi. Htio bih da predlozim iskoristimo priliku da zatrazimo od nadleznih da konacno stanu u kraj kradjama bicikala. Rijetki od nas nisu ostali bez barem jednog bicikla i policija u 100% slucajeva ne nadje lopove, vec samo evidentira dogadjaj i to je to. Ukradeni bicikli se sasvim regularno prodaju na dobro poznatim mjestima (citaj pijacama), a osteceni vlasnici ne mogu nista uraditi tim povodom.

Dajte da zatrazimo da se uvede obavezna registracija svih bicikala i adekvatno oznacavanje bicikala serijskim brojevima ili nekim mini tablicama. Da se bicikla bez toga oduzimaju. To je vjerujte jedini nacin da stanemo u kraj ovome sto se desava po gradu, a to je da ne mozete glavu okrenut od bicikla, a kamo li ostavit ga svezanog 5 minuta, a da vam ga ne ukradu. Takodje zatraziti uvodjenje cuvanih parkinga za bicikla po gradu, jer oni "parkinzi" na kojima pise "ne odgovaramo za sigurnost bicikala" ili kako vec, su obicna smijurija. To je velika bruka za ovaj grad.

Bajkeri su stvarno ugrozena vrsta u ovom gradu. Iskoristite ovo da posaljete snaznu poruku. Nazalost ja necu moci ucestvovati jer mi je prije neki dan ukraden bajk :sad: ali vam dajem punu podrsku!
pudlica

#122 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by pudlica »

ljudi mene nesto strah da ce nas jedno 50% vozaca jebavat cjelim putem dok ce ostali podrzat mada i ovo 50% mi je malo al eto,u zadnja 2 dana 4-5 puta mi se desava da mi ljudi jebu sve po spisku zato sto sam stao pola metra od semafora na trotuaru i bas do nikakvog kontatka ne moze doci,al jok on sa yugom pravi polukrug 2m i psuje meni majku...
glog

#123 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by glog »

Kradji bicikala se tesko moze stati u kraj - kao i kradji druge pokretne imovine. Znam za pokusaje u kojima policijske stanice imaju pistolj za graviranje koji mozete posuditi i kojim mozete ugravirati broj koji zelite na svoje predmete (ukljucujuci i bicikle), ali se ti predmeti ipak ne registruju kod policije jer bi troskovi takve registracije bili previsoki (pogotovo kada racunas da se dosta stvari prodaje i prenosi vlasnistvo)...
tranquil

#124 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by tranquil »

pudlica wrote:ljudi mene nesto strah da ce nas jedno 50% vozaca jebavat cjelim putem dok ce ostali podrzat mada i ovo 50% mi je malo al eto,u zadnja 2 dana 4-5 puta mi se desava da mi ljudi jebu sve po spisku zato sto sam stao pola metra od semafora na trotuaru i bas do nikakvog kontatka ne moze doci,al jok on sa yugom pravi polukrug 2m i psuje meni majku...
Ja u takvim situacijama odvalim pravo srdačan osmjeh - evo ovako nekako -> :D
tranquil

#125 Re: Giro di Sarajevo - Inicijativa

Post by tranquil »

zgembo_sa wrote:Svaka cast na inicijativi. Htio bih da predlozim iskoristimo priliku da zatrazimo od nadleznih da konacno stanu u kraj kradjama bicikala. Rijetki od nas nisu ostali bez barem jednog bicikla i policija u 100% slucajeva ne nadje lopove, vec samo evidentira dogadjaj i to je to. Ukradeni bicikli se sasvim regularno prodaju na dobro poznatim mjestima (citaj pijacama), a osteceni vlasnici ne mogu nista uraditi tim povodom.

Dajte da zatrazimo da se uvede obavezna registracija svih bicikala i adekvatno oznacavanje bicikala serijskim brojevima ili nekim mini tablicama. Da se bicikla bez toga oduzimaju. To je vjerujte jedini nacin da stanemo u kraj ovome sto se desava po gradu, a to je da ne mozete glavu okrenut od bicikla, a kamo li ostavit ga svezanog 5 minuta, a da vam ga ne ukradu. Takodje zatraziti uvodjenje cuvanih parkinga za bicikla po gradu, jer oni "parkinzi" na kojima pise "ne odgovaramo za sigurnost bicikala" ili kako vec, su obicna smijurija. To je velika bruka za ovaj grad.

Bajkeri su stvarno ugrozena vrsta u ovom gradu. Iskoristite ovo da posaljete snaznu poruku. Nazalost ja necu moci ucestvovati jer mi je prije neki dan ukraden bajk :sad: ali vam dajem punu podrsku!
Vjerujem da bi pomogla obavezna registracija ali ima nekoliko praktičnih problema - npr. koja je granica - hoće li i za dječija bicikla biti obavezna - pa šta ako je vozač (vlasnik) maloljetan pa da ne pričam o situacijama kad dođe neko iz neke druge zemlje u kojoj registriranje ne postoji a hoće ovdje malo da bajka po padinama oko Sarajeva :lol: i slične situacije.

Po meni bi bila dobra i opcionalna registracija, pa kome treba nek se registruje, ako zatreba dobro će mu doći. Ako neće da se registruje - ko mu je kriv.

Eto me ko reklama za izbore - JESTE LI SE REGISTRIRALI ? :D
Locked