Imam ja svoju glavu i ne vidim nikakvog problema što se vjerskog aspekta tiče. Islam je tu vrlo jasan a ja nisam neko ko bi mogao ili želijo mjenjati Islam. Znači nema nikakve nacionalne, rasne (iako Islam ne priznaje rase) i bilo koje netrpeljivosti na nekoj osnovi. Jedino ograničenje je kad je vjera u pitanju. Sad ako neko zanemari taj faktor to je njegov ili njen problem. U Islamu nema hoču ovo neču ono, ovo bi ovako ono bi ovako. Božja rječ je zapisana onako kako je izgovorena. Ako ti u to ne vjeruješ to je tvoja lična stvar. Ne govori mi da je to ne ispravno jer za mene jeste.groar wrote:A imas li ti svoju glavu da promislis da li je to stajaliste ispravno ili ne?IZVANZEMALJAC wrote:Sami znate da postoji više razloga zašto se danas ne "toleriše" "mješani" brak ili veza.
Čini mi se da je rat puno pripomogo ka tome. Mada je toga bilo i prije.
Velik je vjerski aspekat i ja mogu govoriti samo sa stajališta Islama. Prva stvar je to da je zabranjeno več sam izlazak brez neke kontrole ne gledajuči na vjeru. Muslimanima je dozvoljeno da se žene samo sa JEVREJKAMA i KRŠČANKAMA (mada se i to danas spori) te naravno MUSLIMANKAMA,druge vjere ne dolaze u obzir. Muslimanke se mogu udati samo za Muslimana. Ja sam samo napisao kakvo je stajalište Islama. Stvari su takve kakve jesu a narod je uvjek radio onako kako mu odovara.
Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
- IZVANZEMALJAC
#101 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
- Irm@
#102 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
na nekom drugom geografskom podrucju ovo je presmijesno pitanje... medjutim ovdje kod nas ovo je vjecno pitanje tipa: ko je pametniji muskarci ili zene... gdje svako ima svoj stav i argumente... i ne daj Boze da ce taj stav promijeniti... osim ako mu Bog ne posalje na put nekoga druge vjeroispovijesti u kog ce se fatalno zaljubiti... i bla bla...
ah tezak je zivot na Balkanu...
- ArtefakT
#103 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Evo otvoreno: "propagiranje svoje vjere drugima - je sranje"!
- groar
#104 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Majko mila u kojem vijeku zive neki ovdje.....
Pa za sta vam sluze glave...
eto samo cu toliko reci...
Pa za sta vam sluze glave...
eto samo cu toliko reci...
-
d2
#105 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
sa neskrivenim zadovoljstvom ne ucestvuejem u ovoj raspravi, juhuuuuuuuuu idemo dalje...
- groar
#106 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Ma ja...samo se dijelimo dijelimo i dijelimo i dijelimo.......i zaboga kako bi se covjek mogao mjesati sa insanom...ne ide to...razlika je drasticna.........jao meni gdje ja zivim........abdulazizsarajevo wrote:rmesa wrote:Allah dz.s je u Kuranu objavljuje jasne dokaze i kaze:
-Ne zenite se sa mnogoboskinjama dok ne postanu vjernice;uistinu je robkinja-vjernica bolja od mnogoboskinje,pa makar vam se i svidzala.Ne udavajte vjernice za mnogobosce dok ne postanu vjernici....(El-Bekara 221)
-"Udavajte ne udate i ženite ne oženjene i čestite mladiće i djevojke svoje (makar bili robovi i ropkinje), ako su siromašni, Allah će im iz obilja Svoga dati. Allah je neizmjerno dobar i sve zna." (En-Nur, 32).
-Bludnik ne treba da se zeni osim bludnicom ili mnogoboskinjom a bludnica ne treba da bude pozeljna osim bludniku ili mnogoboscu ,to je zabranjeno vjernicima (En-Nur 3)
-Nevaljale zene su za nevaljale muskarce ,a nevaljali muskarci za nevaljale zene ; cestite zene su za cestite muskarce ,a cestiti muskarci za cestite zene. (En-Nur 26)
-Alllahu je prava vjera jedino Islam (Ali-Imran 19)
Poslanik s.a.v.s je rekao :
-"Cetiri elementa dolaze u obzir i utjecu na covjeka prilikom odabiranja odredjene osobe za zenu: ljepota, porijeklo, bogatstvo i moralni kvaliteti (vjera). A ja ti preporucujem da pazis na moralne i dusevne kvalitete i da trazis takvu zenu."
(Buhari)
Iz zivota ranijih generacija muslimana mnogo je slucajeva da su se odricali udaje tj zenidbe sa nevjernicima (mnogoboscima) dok ta osoba ne prihvati Islam i ne postane vjernik u Allaha dz.s. Poput Lejle i Halid ibn Velida.
Naime Lejla je prihvatila Islam i bila zaljubljena u Halida ,ali nije pristala da se uda za njega dok nije postao vjernik.Nakon njegova prelaska na Islam ,Lejla pristaje da se uda, shodno naredbi Allaha dz.s gore navedenim.
Doista ,moze doci do ljubavi izmedzu muskarca i zene druge vjere ali kada je u pitanju odabir za zenidbu ili udaju ,onda iskreni Allahov dz.s rob mora da gleda vjeru i da se zeni samo vjernicom u Allaha dz.s.
potpisujem..
Ako je neko iskrni musliman..onda nema on sta da razmislja...to je isto kao..ma ne pijem ja samo ponekad..ili ne kockam ja samo kladionica..ako je to zabranjeno onda je to zabranjeno..kod muslimana..
Ali reci ja sam musliman..a to raditi svjesno..i cesto..mislim da takav covjek laze sam sebe..i smatram da ni on ne zna koje je vjere..ono slavimo bajrame ali kitimo i jelke..a znamo i jaja farbati..nemoj ziv bio..
Postujem farbaj jaja..idi u crkvu..svaka cast iskreni vjernik..ali nesto i ovo cu i ono cu..na kraju ne znam ni sta cu ni kad je sta ..
Za moj pojam nelogicno..Dakle naravno moze djevojka druge vjere ali djeca moraju biti muslimani..ako sam i ja musliman i postujem dragog Allaha dz.š. To je moj stav.
hvala
zbogom pameti.........
- Pakleni
#107 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
buba wrote:Ljubav je precijenjena stvar i rijetko dozivotna, izuzev ljubavi majke i djeteta.
Kao drugo, zgrazate se na primitivizam i uskogrudost mentalnih sklopova roditelja koji brane veze razlicitih vjeroispovjesti, eto unistavaju ljubav izmedju dvoje mladih ljudi..trla baba lan, bla,blaa..
Kad razmisljam o mijesanom braku, ne razmisljam o to dvoje ljudi koji su u njega usli, nego o djeci tog braka koja nisu ni kriva ni duzna zato sto su oni usli u taj brak, niti sto imaju familije i rodbinu kakvu imaju. Razmisljam o bremenu i stvarima s kojima se ta djeca potencijalno moraju suociti i sve nacine na koje ce ih neko emotivno povrijediti. Narocito i pogotovo, ukoliko brak njihovih roditelja nije dozivio potporu s obe strane familije i okruzenja.
Ta djeca moraju biti dvostruko jaca i s takvim integritetom da prevazidju svaki zlobni komentar, poglede, eventualna potcjenjivanja i slicno..jer nisu to birala, u tom su rodjena i na kraju krajeva, to nikad ne bi ni mjenjala. Ko bi zelio da mu majka nije majka ili otac otac.
Iako znam za neke izuzetno uspjesne mijesane brakove, koji su bili puni tolerancije, razumijevanja i postivanja, statisticki gledano, malo ih opstaje.
I kada razmisljam o tom ''branjenju'' braka i veze, onda ja licno o tome ne razmisljam kao o branjenju nekakve ljubavi izmedju dvoje mladih ljudi, nego o prevenciji emotivne povrijedjenosti s kojom ce se ta djeca mozda suociti, a najcesce se suoce, cak i u dobrim i solidnim brakovima, jer okolinu ne mozes promijeniti...
Neko je gore pisao o razlicitosti vjerskoj odgoja u porodicama...i kako se ne desava da u religioznoj porodici koja praktikuje vjeru u svakom pogledu, da se kcerka/sin zagledaju u nekoga druge vjere. Zao mi je, ali nije tacno. Samo u svojoj porodici imam par primjera braka izmedju muslimanke i srbina, a porodica je izuzetno religiozna, ne samo za Bajram i Ramazan. Tako, nema tu zakonitosti koje se mozemo drzati..
ne mogu reci da nije istina sto govoris s obzirom da sam i sam iz mjesanog braka, ali iskreno po tebi najbolje djete u vunu zamotati i do 40 godine ne pustati van. Mora se suociti sa svacime...u pravu si i ja sam morao i moram i danas. Dal bi ikad mjenjao? ni za zivu glavu. I ja sam u "mjesanoj" vezi pa me zaboli neka stvar kad neko prokomentarise(sto je iskreno jako jako jako rijedak slucaj) vrlo je prakticno, ko filter za morone. Mislim svako ima pravo da se uzima il ine uzima za koga hoce, ali kad pocnes drugome k*njati sta treba sta ne onda ovaj "moronski" filter dobro dodje. S ovime ne misli na roditelje koji se mjesaju, vise se odnosi na okolinu. Eoditelji su bajka za sebe...
- mrs. zurbrigen
#108 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
dobro ako netko to smatra primarnim djelom religije, nekom vrstom religioznog zakona - ne znam koja je tu adekvatna terminologija - ne treba to smatrati necim losim. i sto se pameti tice, ja ne znam, da li vjera ima puno veze sa necim racionalnim. zato se i vjeruje. da nije tako, znalo bi se, a ne vjerovalo. dakle, ako netko u ime svoje vjere ekskludira pripadnike drugih vjera iz kruga mogucih partnera, to bi trebalo biti apsolutno okay. ionako ne vjerujem da bi netko tko radikalno i konzekventno zivi po zakonima bilo koje religije mogao sa nekim tko to ne prakticira, i vice versa. i s obzirom na to, nema se sta uzrujavati ako netko kaze, da mu partner mora biti iskljucivo musliman/katolik/evangelikalac/jehovin svjedok/zidov/buddhist ili pripadnik crkve "the church of the holy spaghetti monster".groar wrote:Ma ja...samo se dijelimo dijelimo i dijelimo i dijelimo.......i zaboga kako bi se covjek mogao mjesati sa insanom...ne ide to...razlika je drasticna.........jao meni gdje ja zivim........abdulazizsarajevo wrote:rmesa wrote:Allah dz.s je u Kuranu objavljuje jasne dokaze i kaze:
-Ne zenite se sa mnogoboskinjama dok ne postanu vjernice;uistinu je robkinja-vjernica bolja od mnogoboskinje,pa makar vam se i svidzala.Ne udavajte vjernice za mnogobosce dok ne postanu vjernici....(El-Bekara 221)
-"Udavajte ne udate i ženite ne oženjene i čestite mladiće i djevojke svoje (makar bili robovi i ropkinje), ako su siromašni, Allah će im iz obilja Svoga dati. Allah je neizmjerno dobar i sve zna." (En-Nur, 32).
-Bludnik ne treba da se zeni osim bludnicom ili mnogoboskinjom a bludnica ne treba da bude pozeljna osim bludniku ili mnogoboscu ,to je zabranjeno vjernicima (En-Nur 3)
-Nevaljale zene su za nevaljale muskarce ,a nevaljali muskarci za nevaljale zene ; cestite zene su za cestite muskarce ,a cestiti muskarci za cestite zene. (En-Nur 26)
-"Cetiri elementa dolaze u obzir i utjecu na covjeka prilikom odabiranja odredjene osobe za zenu: ljepota, porijeklo, bogatstvo i moralni kvaliteti (vjera). A ja ti preporucujem da pazis na moralne i dusevne kvalitete i da trazis takvu zenu."
(Buhari)
Iz zivota ranijih generacija muslimana mnogo je slucajeva da su se odricali udaje tj zenidbe sa nevjernicima (mnogoboscima) dok ta osoba ne prihvati Islam i ne postane vjernik u Allaha dz.s. Poput Lejle i Halid ibn Velida.
Naime Lejla je prihvatila Islam i bila zaljubljena u Halida ,ali nije pristala da se uda za njega dok nije postao vjernik.Nakon njegova prelaska na Islam ,Lejla pristaje da se uda, shodno naredbi Allaha dz.s gore navedenim.
Doista ,moze doci do ljubavi izmedzu muskarca i zene druge vjere ali kada je u pitanju odabir za zenidbu ili udaju ,onda iskreni Allahov dz.s rob mora da gleda vjeru i da se zeni samo vjernicom u Allaha dz.s.
potpisujem..
Ako je neko iskrni musliman..onda nema on sta da razmislja...to je isto kao..ma ne pijem ja samo ponekad..ili ne kockam ja samo kladionica..ako je to zabranjeno onda je to zabranjeno..kod muslimana..
Ali reci ja sam musliman..a to raditi svjesno..i cesto..mislim da takav covjek laze sam sebe..i smatram da ni on ne zna koje je vjere..ono slavimo bajrame ali kitimo i jelke..a znamo i jaja farbati..nemoj ziv bio..
Postujem farbaj jaja..idi u crkvu..svaka cast iskreni vjernik..ali nesto i ovo cu i ono cu..na kraju ne znam ni sta cu ni kad je sta ..
Za moj pojam nelogicno..Dakle naravno moze djevojka druge vjere ali djeca moraju biti muslimani..ako sam i ja musliman i postujem dragog Allaha dz.š. To je moj stav.
hvala
zbogom pameti.........
ne znam, nekako je ovaj thread bio ljepsi kad je tema jos bila "snaga ljubavi".
- Pakleni
#109 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Cudno kad je u pitanju mjesanje vjere onda se taj "grijeh" dize na nivo ubistva a osudjivanje nekog (kao grijeh) tako spusti i svjesno ignorise
i onda kazu vjera je dobra za ljude....kako je to samo smijesno. Nesto fol vjerska tolerancija...nidje veze. puca na sve strane od kontradiktornosti ali se i dalje gura glavom kroz zid.
i onda kazu vjera je dobra za ljude....kako je to samo smijesno. Nesto fol vjerska tolerancija...nidje veze. puca na sve strane od kontradiktornosti ali se i dalje gura glavom kroz zid.
- Air Ramiz
#110 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Balkan uopste nije izuzetak. Ne znam koliko si putovala po svijetu, ali u Evropi, i u Americi je situacija mnogo radikalnija, jer ima puno vise podjela nego kod nas, pocevsi od rasne, etnicke, spolne, vjerske itd. Amerika nije hollywood movie. Da ne kazem kako se ljudi odnosne prema imigrantima. To uostalom najbolje znaju nase izbjeglice po Evropi. Ili npr u srednjoj Americi ili juznije, gleda se i ko ide u koju protestanstku crkvu (iako nema neke razlike izmedju tih crkava), a da ne govorim o nekoj drugoj vjeri. Krscanima je zabranjeno da se zene ili udaju za muslimane/jevreje, jer ih smatraju nevjernicima. Kod muslimana je barem muskarcima dozvoljeno da ozene zenu koja je krsanin/jevrej. Svijet je mnogo primitivniji nego Balkan, ovdje barem znas na cemu si, tamo mozes zivjet u stanu a da komsiju ne vidis u 20 godina.Irm@ wrote:na nekom drugom geografskom podrucju ovo je presmijesno pitanje... medjutim ovdje kod nas ovo je vjecno pitanje tipa: ko je pametniji muskarci ili zene... gdje svako ima svoj stav i argumente... i ne daj Boze da ce taj stav promijeniti... osim ako mu Bog ne posalje na put nekoga druge vjeroispovijesti u kog ce se fatalno zaljubiti... i bla bla...
Eh sad kakvo je stanje u Bosni. Prvo najbolje je da govorimo istinu i samo istinu. U Bosni postoji vjekovna mrznja izmedju naroda, ko to negira, ko se zavarava cinjenicom o 50 godina nategnute tolerancije za vrijeme Tita sigurno je veliki naivac. Uostalom nekadasnji partizani iz onog dijela BiH sto se sad zove RS imaju i svoj SUBNOR Republike Srpske iako RS nije bila ni na mapi 1941 osim mozda u glavi Draze Mihajlovica. Pitanje je kako pojedini narodi gledaju na druge narode? Srbi i Hrvati su odvijek smatrali Bosnjake odnosno bosanske muslimane manje vrijednom rasom zbog islama, znaci smatrali su ih nevjernicima, izdajnicima pradjedovske vjere itd, sto je u skladu sa ucenjem Srpske pravoslavne crkve, kao i katolicke. To nije nikakva tajna, nego kontinuitet dogme koja je proizvela inkviziciju i krstaske ratove. Uostalom nikakve katarze na nekom globalnom nivou nikada nije ni bilo u katolickoj crkvi zbog svih zlocina koje je pocinila (taman kad je Ivan Pavao II osudio inkviziciju dosao je Racinger i ponistio te dokumente), da ne govorim o SPC koja i sad stiti ratne zlocince. A sve se ovo reflektuje na Srbe i Hrvate u BiH jer su njihove crkve njihova duhovna kicma.
Odnos muslimana prema katolicima i pravoslavcima u BiH je isto na nivou mrznje, mozda je preciznije reci prezira, iako ne na nivou kao kod Srba i Hrvata, odnosno ne u formi da bi pocinili genocid ili etnicko ciscenje kao Srbi i Hrvati, ali sigurno im je dosta lazne tolerancije nakon klanja koje se ponavlja svakih pedeset godina. Taj odnos distance je i zbog nekadasnje klasne razlike za vrijeme Osmanlijskog carstva, posto su "vlasi" bili kmetstvo, dok je plemstvo bilo iz bosnjackog naroda (napomene radi muslimani su vecinom bili urbano stanovnistvo, dok su krscani bili ruralno), pa je ostao taj refleks kod Bosnjaka prema katolicima i pravoslavnim da su primitivni, seljaci itd.
I imamo odnos Srba prema Hrvatima i obrnutno. Srbi smatraju Hrvate isto tako izdajnicima vjere, izrodima koji su nad njima pocinili genocid u II svjetskom ratu, a Hrvati Srbe smatraju barbarima, zatucanim narodom, zaostalim turbo folk mentalitetom itd. Dokle je doslo to ludilo govori i podatak da su u Hrvatskoj 90-ih poceli da izbacuju "srbizme" iz jezika itd.
E nek mi sad neko pametan kaze kako smjestit ljubavnu pricu u ovaj gore kontekst? Price o Romeu i Juliji, floskulama tipa: "fino nam je", "lebdimo na oblacima i briga nas za familiju sta prica", "prestao sam komunicirat s majkom i ocem jer se zena i ja volimo" su samo skretanje pogleda od realnosti, zavaravanje samih sebe. Kome ba moze bit fino ako ne govori s rodjenom majkom?! Kome moze bit fino ako od njega okrecu glavu?! Pa ovdje na forumu najvise frustracija pokazuju oni iz "reda ostalih", jer im je svaka druga: "A sta je sa nama, a sto nas nema u Ustavu, sto nas diskriminirate." E pa ljudi moji, pitajte roditelje, realnost je vec postojala, i vi ste smjesteni u nju, zahvaljujuci ljubavi vasih roditelja. Sebicno prema njima doduse, jer frustracija ostaje vama. Moje misljenje je da postoje izuzeci, ali da realnost uslovljava drugaciji nacin zivljenja, kako na Balkanu tako i u svijetu.
-
Valbon_1
#111 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Air Ramiz wrote:Balkan uopste nije izuzetak. Ne znam koliko si putovala po svijetu, ali u Evropi, i u Americi je situacija mnogo radikalnija, jer ima puno vise podjela nego kod nas, pocevsi od rasne, etnicke, spolne, vjerske itd. Amerika nije hollywood movie. Da ne kazem kako se ljudi odnosne prema imigrantima. To uostalom najbolje znaju nase izbjeglice po Evropi. Ili npr u srednjoj Americi ili juznije, gleda se i ko ide u koju protestanstku crkvu (iako nema neke razlike izmedju tih crkava), a da ne govorim o nekoj drugoj vjeri. Krscanima je zabranjeno da se zene ili udaju za muslimane/jevreje, jer ih smatraju nevjernicima. Kod muslimana je barem muskarcima dozvoljeno da ozene zenu koja je krsanin/jevrej. Svijet je mnogo primitivniji nego Balkan, ovdje barem znas na cemu si, tamo mozes zivjet u stanu a da komsiju ne vidis u 20 godina.Irm@ wrote:na nekom drugom geografskom podrucju ovo je presmijesno pitanje... medjutim ovdje kod nas ovo je vjecno pitanje tipa: ko je pametniji muskarci ili zene... gdje svako ima svoj stav i argumente... i ne daj Boze da ce taj stav promijeniti... osim ako mu Bog ne posalje na put nekoga druge vjeroispovijesti u kog ce se fatalno zaljubiti... i bla bla...
Eh sad kakvo je stanje u Bosni. Prvo najbolje je da govorimo istinu i samo istinu. U Bosni postoji vjekovna mrznja izmedju naroda, ko to negira, ko se zavarava cinjenicom o 50 godina nategnute tolerancije za vrijeme Tita sigurno je veliki naivac. Uostalom nekadasnji partizani iz onog dijela BiH sto se sad zove RS imaju i svoj SUBNOR Republike Srpske iako RS nije bila ni na mapi 1941 osim mozda u glavi Draze Mihajlovica. Pitanje je kako pojedini narodi gledaju na druge narode? Srbi i Hrvati su odvijek smatrali Bosnjake odnosno bosanske muslimane manje vrijednom rasom zbog islama, znaci smatrali su ih nevjernicima, izdajnicima pradjedovske vjere itd, sto je u skladu sa ucenjem Srpske pravoslavne crkve, kao i katolicke. To nije nikakva tajna, nego kontinuitet dogme koja je proizvela inkviziciju i krstaske ratove. Uostalom nikakve katarze na nekom globalnom nivou nikada nije ni bilo u katolickoj crkvi zbog svih zlocina koje je pocinila (taman kad je Ivan Pavao II osudio inkviziciju dosao je Racinger i ponistio te dokumente), da ne govorim o SPC koja i sad stiti ratne zlocince. A sve se ovo reflektuje na Srbe i Hrvate u BiH jer su njihove crkve njihova duhovna kicma.
Odnos muslimana prema katolicima i pravoslavcima u BiH je isto na nivou mrznje, mozda je preciznije reci prezira, iako ne na nivou kao kod Srba i Hrvata, odnosno ne u formi da bi pocinili genocid ili etnicko ciscenje kao Srbi i Hrvati, ali sigurno im je dosta lazne tolerancije nakon klanja koje se ponavlja svakih pedeset godina. Taj odnos distance je i zbog nekadasnje klasne razlike za vrijeme Osmanlijskog carstva, posto su "vlasi" bili kmetstvo, dok je plemstvo bilo iz bosnjackog naroda (napomene radi muslimani su vecinom bili urbano stanovnistvo, dok su krscani bili ruralno), pa je ostao taj refleks kod Bosnjaka prema katolicima i pravoslavnim da su primitivni, seljaci itd.
I imamo odnos Srba prema Hrvatima i obrnutno. Srbi smatraju Hrvate isto tako izdajnicima vjere, izrodima koji su nad njima pocinili genocid u II svjetskom ratu, a Hrvati Srbe smatraju barbarima, zatucanim narodom, zaostalim turbo folk mentalitetom itd. Dokle je doslo to ludilo govori i podatak da su u Hrvatskoj 90-ih poceli da izbacuju "srbizme" iz jezika itd.
E nek mi sad neko pametan kaze kako smjestit ljubavnu pricu u ovaj gore kontekst? Price o Romeu i Juliji, floskulama tipa: "fino nam je", "lebdimo na oblacima i briga nas za familiju sta prica", "prestao sam komunicirat s majkom i ocem jer se zena i ja volimo" su samo skretanje pogleda od realnosti, zavaravanje samih sebe. Kome ba moze bit fino ako ne govori s rodjenom majkom?! Kome moze bit fino ako od njega okrecu glavu?! Pa ovdje na forumu najvise frustracija pokazuju oni iz "reda ostalih", jer im je svaka druga: "A sta je sa nama, a sto nas nema u Ustavu, sto nas diskriminirate." E pa ljudi moji, pitajte roditelje, realnost je vec postojala, i vi ste smjesteni u nju, zahvaljujuci ljubavi vasih roditelja. Sebicno prema njima doduse, jer frustracija ostaje vama. Moje misljenje je da postoje izuzeci, ali da realnost uslovljava drugaciji nacin zivljenja, kako na Balkanu tako i u svijetu.
Dobro vidjenje stvari i odlicna analiza, u stvari niko do sada nije bolje opisao balkanski realitet ....Mozda bi dr.Gog trebao dobro procitati gore navedeno jer nesto se bio zacudio sa nekim mojim ranijim postom....
- stulic
#112 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Opisao je samo tamnu stranu balkana, nije to nista posebno odabrati sve sto ne valja ili nije valjalo u proslosti i srozati u jedan post u cilju dokazivanja nekih floskula.
Sreca pa i nije sve tako crno nego uvjek ima i jedna svijetla strana koja je uvjek i postojala, cak i na Balkanu.
Sreca pa i nije sve tako crno nego uvjek ima i jedna svijetla strana koja je uvjek i postojala, cak i na Balkanu.
-
Risto Kuglarić
#113 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
...ja, i ne jedite premasno i iza 6 sati, i POKUŠAJTE da ne slušate previše turbo folk. Peace!sl@ven wrote:ljudi ljubite se, volite se, vodite ljubav sa svima, svih boja koze i svih nacionalnosti....
nemojte povrijediti druge ljude ni na koji nacin...
to je, po mom misljenju, odgovor na sve
a sto se tice vjere?.... nekad se vjerovalo i u Bogove sa Olimpa...
pozz
- arbosan
#114 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Iz svoje baste beri cvijet
- stulic
#115 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Sto ce reci nemoj srat u tudjoj avliji
- trinaesti
#116 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
ja se uvijek sjetim one scene sa djetetom koje mama i tata do jucer ludo "zaljubljeni", a onda ratom "odljubljeni" trgaju i vuku dijete svako na svoju stranu i usput razmjenjuju rafale psovki ispred autobusa koji napusta mjesto njihovog dojucerasnjeg "sloznog" zivota u duhu "bratstva i jedinstva" nasih naroda i narodnosti bivse sfrj.
to je emitovano na tv.u, a cini mi se da je majka srpkinja zeljela napustiti hrvatsku i odvesti dijete sa sobom, a muz hrvat nije to dozvoljavao.
ili obrnuto, nebitno.
i onda se desila ta nemila scena koja je bila UZASNA i koja je sigurno na dijete ostavila dubok trag!
a i neke manje stvari ostave na dijete duboke tragove.
nije potrebno da su dvoje razlicitih nacija ili religija. dovoljno je da je jedno vjernik, a drugo ateista, pa da nastanu nesuglasice.
i koliko god dijete bira svojim mozgom, ipak ono slijedi ono sto nauci od drugih, a prije svega od roditelja.
ako kod njih ne postoji dogovor oko nekih "bitnih" zivotnih pitanja onda ce i dijete da "luta".
evo vam prica iz stvarnog zivota pa sami vidite da nije to sve tako crno bijelo.
dvoje ona jedne on druge vjere.
on komunista, i ona komunista. iz dvije republike bivse sfrj.
dogovor: nema vjere. nema. ok.
rodi se dijete.
ona oboli.
umre.
pronadju vjersku knjigu i krunicu.
dijete zivi s njegovim roditeljima.
deda je vjernik, ali nikada ne utice na dijete u smislu da ga vodi u dzamiju i slicno.
jer postuje cinjenicu da je dijete "mijesano". mrzim ovaj izraz.
rat.
njeni roditelji izbjegnu u inostranstvo.
vjernici su.
odvedu dijete sa sobom. da ne pati ovdje.
na slikama u sobi stoji kriz. ok. njihovo pravo.
vrate se. on sada zivi s njima.
pogine.
ovdje se pravi plava smrtovnica.
bez vjerskih oznaka.
tamo sa krizem.
crna.
ukopan je u porodicnu grobnicu.
kriz, katolicki svecenik. sve.
oca niko nista nije pitao.
tuzno, ali istovremeno, smijem li reci bezobrazno?!
imam li pravo biti ljut?
jer bio je moj rod. vrlo drag.
da je ostao ziv, vjerovatno bi se vjencao u crkvi.
mislite li da bi to bila njegova volja?
da je on odlucio?
to je emitovano na tv.u, a cini mi se da je majka srpkinja zeljela napustiti hrvatsku i odvesti dijete sa sobom, a muz hrvat nije to dozvoljavao.
ili obrnuto, nebitno.
i onda se desila ta nemila scena koja je bila UZASNA i koja je sigurno na dijete ostavila dubok trag!
a i neke manje stvari ostave na dijete duboke tragove.
nije potrebno da su dvoje razlicitih nacija ili religija. dovoljno je da je jedno vjernik, a drugo ateista, pa da nastanu nesuglasice.
i koliko god dijete bira svojim mozgom, ipak ono slijedi ono sto nauci od drugih, a prije svega od roditelja.
ako kod njih ne postoji dogovor oko nekih "bitnih" zivotnih pitanja onda ce i dijete da "luta".
evo vam prica iz stvarnog zivota pa sami vidite da nije to sve tako crno bijelo.
dvoje ona jedne on druge vjere.
on komunista, i ona komunista. iz dvije republike bivse sfrj.
dogovor: nema vjere. nema. ok.
rodi se dijete.
ona oboli.
umre.
pronadju vjersku knjigu i krunicu.
dijete zivi s njegovim roditeljima.
deda je vjernik, ali nikada ne utice na dijete u smislu da ga vodi u dzamiju i slicno.
jer postuje cinjenicu da je dijete "mijesano". mrzim ovaj izraz.
rat.
njeni roditelji izbjegnu u inostranstvo.
vjernici su.
odvedu dijete sa sobom. da ne pati ovdje.
na slikama u sobi stoji kriz. ok. njihovo pravo.
vrate se. on sada zivi s njima.
pogine.
ovdje se pravi plava smrtovnica.
bez vjerskih oznaka.
tamo sa krizem.
crna.
ukopan je u porodicnu grobnicu.
kriz, katolicki svecenik. sve.
oca niko nista nije pitao.
tuzno, ali istovremeno, smijem li reci bezobrazno?!
imam li pravo biti ljut?
jer bio je moj rod. vrlo drag.
da je ostao ziv, vjerovatno bi se vjencao u crkvi.
mislite li da bi to bila njegova volja?
da je on odlucio?
- pustopoljina
#117 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
i? sta je zakljucak? od starih epsko-lirskih gdje "turkinje" idu za katolike, gdje neke barbarke idu za sultane,preko "tvrdjave","emine", "ljubav u kasabi" do "ljubav udara tamo gdje ne treba" i "on je mladji"...umjetnost kao ogledalo zivota. uvijek ce biti onih "ptica koje svome jatu lete",bice i neka "poludjela ptica", a "neke ptice nikad ne polete"
ja strasno volim jednu pjesmu: snijeg pade na behar na voce, neka ljubi ko god koga hoce-a ko nece, nek' se ne namece, od nameta nema selameta.
ja strasno volim jednu pjesmu: snijeg pade na behar na voce, neka ljubi ko god koga hoce-a ko nece, nek' se ne namece, od nameta nema selameta.
- pustopoljina
#118 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
pokusaj se ne ljutiti,jer tom tvom dragom kojeg vise nema-to sada vise nije ni najmanje vazno...sto tugu za njim,kanalises ljutnjom prema njegovoj rodbini s majcine strane-nece nista promijeniti. pokusaj njegovom ocu pomoci. on je ziv i izgubio je sina. ostalo je trivijalno.
- pustopoljina
#119 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
u vezi ptica i ljubavi i razlicitosti...
labudovi imaju jednog partnera do smrti. bio jedan labud (zeMski) sto se zaljubio u pedalinu. http://www.vicevi.biz/zanimljivosti/?idx=583
http://www.24sata.hr/index.php?cmd=show ... t_id=54660
http://www.net.hr/webcafe/page/2008/03/27/0180006.html
to su nepremostive razlike. 
labudovi imaju jednog partnera do smrti. bio jedan labud (zeMski) sto se zaljubio u pedalinu. http://www.vicevi.biz/zanimljivosti/?idx=583
http://www.24sata.hr/index.php?cmd=show ... t_id=54660
http://www.net.hr/webcafe/page/2008/03/27/0180006.html
-
testament
#120 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
hare1964 wrote:Polutani imaju identitet koja se zove djete ljubavi ali iskrene ljubavi koju niti jedna vjera niti icije sputavanje te ljubavi nije zaustavilo.Uostalom nismo svi ni vjernici u boga ili allaha nego vjerujemo u sebe i svoju dobrotu prema drugima,postujemo sviju i volimo sviju.Ljubav prema svojoj zemlji je mozda i veca nego nekog poslijeratnog vehabije ili novokomponovanog pravoslavca,muslimana,katolika.Mi smo odgajani po kuranu i bibliji i nismo skocili na svoje komsije sa kamama i puskamaThe Cult wrote:polutani nemaju identitet,mozete pricati sta hocete,
osobama koji su vjernici i drze do tradicije je tako nesto nezamislivo,nedopustivo!!
pogotovo posle rata i toliko zvjerstava koji su ucininjeni Muslimanima da muslimanke idu za srbe ili hrvate ili nasi momci zene njihove....tststs
znam za jednu djevojku kojoj su srbi pobili pola familije da je se udala tokom rata ili odmah iza za srbina,familija (to sto je ostalo) se odrekla...SA PRAVOM!!!
P.S stvarno se pitam odakle potice kod nekih ovdje toliki liberalni radikalizam
A ljubav prema svojoj djeci pravog vjernika je u ovom primjeru
Zena je izgubila muza i sina od 16 godina u Srebrenici
98 na svjetskom prvenstvu u fudbalu igraju tzv juga i iran
Ferida molim te reko ti si starija zena de mi reci za koga navijas
kaze ferida
za jugu nemogu allahami znas da nema muslimana
a za iran nemogu jer nisu pravi muslimani
kako bona nisu
Ma sine moj nije im alija predsjednik pa nisu pravi muslimani
a njen sin Armin danas koji je izgubio oca i brata ozenjen je polutankom a majka sva sretna nepita za vjeru nego postuje i klanja svoju.Ljulja i seta svoje troje unucadi i nemoze biti sretnija jer kako kaze oci sve govore a oci mojih unucadi su sretne pa sam i ja sretna
A poslije rata mnogi moji prijatelji su se i mene odrekli zbog nadimka kojeg ja nemogu promjeniti u njihovim glavama
Ja sam vlah i osto vlah
ma neka sam vlah i ponosan sam na to
Svaka tebi čast jarane ali si pogrešne jarane odabrao,u mojoj raji nas ima svakakvih i niko nikome ne smeta,a ponajmanje moja ljepša polovina koja je "vlahinja"
-
abdulazizsarajevo
#121 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
groar wrote:Ma ja...samo se dijelimo dijelimo i dijelimo i dijelimo.......i zaboga kako bi se covjek mogao mjesati sa insanom...ne ide to...razlika je drasticna.........jao meni gdje ja zivim........abdulazizsarajevo wrote:rmesa wrote:Allah dz.s je u Kuranu objavljuje jasne dokaze i kaze:
(Buhari)
potpisujem..
hvala
zbogom pameti.........
hahaha nije to nikakvo dijeljenje..to je vjera islam..jasno i glasno..tako je receno i tako se treba postupati..sa Bozijom pomoci..
Znam..i ja bi volio da su sve oko mene muslimani pa se ne bi dijelili..ali nisu..i ne uzrujavam se oko toga..svakom svacije..
Misljenja sam kao sto neko rece da je u biti bitno da je neko covjek a pravi Krscanin onaj koji iskreno vjeruje u Boga ili pravi musliman to i jeste..manite se te ateisticke price..cim pricamo o mjesovitim brakovima mi u stvari pricamo o ateistima dakle ljudima koji nisu vjernici niti religiozni ljudi..e a ova tema je metnuta u podforum Filozofija i religija..a mozda je to njihova zivotan filozofija ko zna..
Bilo kako bilo..sve religije imaju svoja jasna pravila jasne postulate..sta se smije raditi sta ne smije..kad izalzis iz vjere..itd
Ako je to sve sto nas dijeli onda bi bilo dobro da se nikad ne ujedinimo.
Samo sto se ta tema toliko uvukla u ljude sa imenima..muslimanskim Lejla Aida Adnan Emir..i takvi ljudi lakse prihvataju eto ko biva multireligiozne brakove..pa onda daju imena..Goran Zoran itd..ja jos nikad nisam vidio neku krscansku porodicu da je dala ime Ibrahim, Murat itd.
Vrijeme je da i muslimani bosnjaci fino jasno kazu svoj stav. Smatram da ne treba prihvatati takve budalastine i reakcije osoba kao Groar nick..nije to nikakva podjela jer ako jeste onda se i dijelimo sto ja idem u dzamiju a moj komsija Marko ne ide u dzamiju?! Smijesna podjela..
Hajmo mi da se uvazavamo i postujemo svoje pa ce nas tako i drugi vise postovati..
-
testament
#122 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
potpisujem..
hvala[/quote]
Ma ja...samo se dijelimo dijelimo i dijelimo i dijelimo.......i zaboga kako bi se covjek mogao mjesati sa insanom...ne ide to...razlika je drasticna.........jao meni gdje ja zivim........
zbogom pameti.........[/quote]
hahaha nije to nikakvo dijeljenje..to je vjera islam..jasno i glasno..tako je receno i tako se treba postupati..sa Bozijom pomoci..
Znam..i ja bi volio da su sve oko mene muslimani pa se ne bi dijelili..ali nisu..i ne uzrujavam se oko toga..svakom svacije..
Misljenja sam kao sto neko rece da je u biti bitno da je neko covjek a pravi Krscanin onaj koji iskreno vjeruje u Boga ili pravi musliman to i jeste..manite se te ateisticke price..cim pricamo o mjesovitim brakovima mi u stvari pricamo o ateistima dakle ljudima koji nisu vjernici niti religiozni ljudi..e a ova tema je metnuta u podforum Filozofija i religija..a mozda je to njihova zivotan filozofija ko zna..
Bilo kako bilo..sve religije imaju svoja jasna pravila jasne postulate..sta se smije raditi sta ne smije..kad izalzis iz vjere..itd
Samo sto se ta tema toliko uvukla u ljude sa imenima..muslimanskim Lejla Aida Adnan Emir..i takvi ljudi lakse prihvataju eto ko biva multireligiozne brakove..pa onda daju imena..Goran Zoran itd..ja jos nikad nisam vidio neku krscansku porodicu da je dala ime Ibrahim, Murat itd.
Vrijeme je da i muslimani bosnjaci fino jasno kazu svoj stav. Smatram da ne treba prihvatati takve budalastine i reakcije osoba kao Groar nick..nije to nikakva podjela jer ako jeste onda se i dijelimo sto ja idem u dzamiju a moj komsija Marko ne ide u dzamiju?! Smijesna podjela..
Hajmo mi da se uvazavamo i postujemo svoje pa ce nas tako i drugi vise postovati..[/quote]
Meni nikad neće biti jasno zašto ljudi ARAPSKA imena(koja su postojala PRIJE islama) UPORNO nazivaju muslimanskim kad to NISU!!!!??
hvala[/quote]
Ma ja...samo se dijelimo dijelimo i dijelimo i dijelimo.......i zaboga kako bi se covjek mogao mjesati sa insanom...ne ide to...razlika je drasticna.........jao meni gdje ja zivim........
Hajmo mi da se uvazavamo i postujemo svoje pa ce nas tako i drugi vise postovati..[/quote]
Meni nikad neće biti jasno zašto ljudi ARAPSKA imena(koja su postojala PRIJE islama) UPORNO nazivaju muslimanskim kad to NISU!!!!??
- The Cult
#123 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
luciferino wrote:Uz izvinjenje moderatoru i svima ostalima, ali na ovo moram odgovoriti ovako i možete me najkomotnije banovati doživotno.The Cult wrote:polutani nemaju identitet,mozete pricati sta hocete,
osobama koji su vjernici i drze do tradicije je tako nesto nezamislivo,nedopustivo!!
pogotovo posle rata i toliko zvjerstava koji su ucininjeni Muslimanima da muslimanke idu za srbe ili hrvate ili nasi momci zene njihove....tststs
znam za jednu djevojku kojoj su srbi pobili pola familije da je se udala tokom rata ili odmah iza za srbina,familija (to sto je ostalo) se odrekla...SA PRAVOM!!!
P.S stvarno se pitam odakle potice kod nekih ovdje toliki liberalni radikalizam
Jebi identitet koji sebi daje superiorno pravo bilo koga naziva osobom bez identiteta. Nisu svi Hrvati i Srbi zločinci niti je svim muslimanima maslo za Ramazana. Ovakav oblik generalizacije ravan je fašizmu i nacizmu. Problem je u tome ako taj isti Srbin i Hrvat i prihvati Islam, on opet neće biti musliman po volji roditelja iako bi svi muslimani trebali biti braća. U tome je licemjerstvo naših prostora. Da se neko ne bi našao uvrijeđenim, to isto rade i katolici i pravoslavci...potpuno isti princip.
Nego...tebi se omaklo "posle"...
Da nisi polutan?
NE !!!!
reinrassig....
-
Leonid Breznjev
- The Cult
#125 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Ma ja...samo se dijelimo dijelimo i dijelimo i dijelimo.......i zaboga kako bi se covjek mogao mjesati sa insanom...ne ide to...razlika je drasticna.........jao meni gdje ja zivim........testament wrote:potpisujem..
hvala
Meni nikad neće biti jasno zašto ljudi ARAPSKA imena(koja su postojala PRIJE islama) UPORNO nazivaju muslimanskim kad to NISU!!!!??[/quote]
ko daje imena tipa:Alen,Elvis,Denis....naravno Bosnjaci i Bosnjakinje koji su u braku sa drugim vjerama jer se stide svoga,i vjere i tradicije...cinjenica je da se u mjesovitim brakovima ipak vuce vise na krscansku stranu, a ne obrnuto (brena (citaj bobo) je dala imena stefan i nemanja,ova sarajevska manekenka kojoj sam ime zaboravio,a potice iz religiozne porodice je dala isto ime stefan),svejedno je li muslimanka za krsaninom ili musliman za krscankom....znaci ipak je bitno(barem kaurima) da ne idu predaleko od svoje linije...
mada ima i izuzetaka,ali veoma rijetkih...al opet kazem,svako zna za sebe sta mu je najbolje u zivotu....ne da Bog nikome.......