Tragedija u Lipnici

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mofo33

#101 Re: Tragedija u Lipnici

Post by mofo33 »

tuga jedna :sad:
svaki kreten ima oruzje u kuci
metal_rules_cura

#102 Re: Tragedija u Lipnici

Post by metal_rules_cura »

valterbranisarajevo wrote:Ja sam ovog ubicu uporedio sa životinjom u afektu što se valjda može i pretpostaviti. Nije mi uopšte palo na pamet u tom trenutku da to može nekoga uvrijediti - a može naravno, Međutim mislim da to nije najveći problem u svemu ovome.

Ako se ubica nađe na slobodi zbog neuračunjivosti nije kriv on nego sistem koji ga nema gdje smjestiti. To nisam izmislio ja, nego je to izjavio tužilac iz Tuzle koji očigledno ima razlog zašto to govori.Čovjek je lijepo rekao, psotoji mogućnost da se zbog neuračunjivosti ubica nađe NA SLOBODI..

Što se tiče oružja kojim je izvršen zločin- velika vjerovatnoća je, da je umjesto pištolja imao kuhinjski nož, tragedija ovih razmjera bi bila izbjegnuta..

Na kraju što se tiče neuračunjivost, iako će vjerovatno biti proglašen neuračunjivim, psiholog dr. Dizdarević tvrdi da po podacima koji su izneseni ne može sa 100% sigurnosti reć da je lice neuračunjivo. Po njemu, neuračunjive osobe obično pucaju i idu dalje, a ne ganjaju svoju ranjenu žrtvu da bi je dokrajčili, kao što je to bilo u ovom slučaju.. Ali to je već stvar za stručnjake i ne bih se dublje upuštao u analizu njegove ličnosti..

Na kraju ako se znalo da je liječen zašto niko nije podduzeo nekle mjere da mu se oduzme oružni list i oružje, za koje su svi znali da ima jer ga je često koristio..
Kada sam govorila o kuhinjskom nozu i oruzju potpuno sam banalizirala primjer, a zeljela sam reci kako po meni nije glavni problem u ovom slucaju da li je covjek imao dozvolu za pistolj ili ne, njemu kad je doslo da krene i izvrsi sto je izvrsio on je mogao naci nacin i bez oruzja. Glavni je problem sto je on boravio gdje je boravio potpuno normalno ocigledno nedovoljno izlijecen. Ako se o lijecenju uopce moze govoriti kada su dusevne bolesti u pitanju. I nije ovo ni prvi ni zadnji slucaj. Prime covjeka, drze reda radi neko vrijeme i puste. Ne urade nista apsolutno i onda se desi ovo sto se desilo.

Pojam neuracunljivosti je ionako relativan pojam kad se uopceno gleda. Ja sam navodila poimanje istog sa aspekta krivicnog prava i krivnje, subjektivnog odnosa prema pocinjenom djelu.

Ali, sve je to manje bitno, ljudi vise nema. Pocivali u miru!
fukara_tz

#103 Re: Tragedija u Lipnici

Post by fukara_tz »

Ljubomora jedan od motiva masakra

TUZLA - Supruga i kćerka Tomislava Petrovića, šesterostrukog monstruoznog ubice iz Lipnice kod Tuzle, Mara i Jelena, odrekle su se prava da ne svjedoče o masakru i one će biti glavni svjedoci u postupku protiv njega.

Motiv nezapamćenog ubistva u BiH još nije rasvijetljen, jer je ubica, koji je od četvrtka nakon što je pokušao samoubistvo u zgradi MUP-a TK smješten u Psihijatrijsku kliniku Tuzla, trebao biti saslušan tek sinoć.

Iz saslušanja Tomislavove supruge Mare istražitelji su zaključili da je jedan od motiva masakra Petrovićeva patološka ljubomora. Psihička tortura u obitelji trajala je mjesecima unatrag.

Sumnjao je da njegova supruga, dok je on na radu u Hrvatskoj, ima izvanbračne izlete sa njegovim rođacima i komšijama. Sumnjao je čak i da ima nekoga na poslu, pa je često dolazio u Fabriku obuće "Aida" u Tuzli.

Tamo je prijetio, ali je znao i galamiti zbog malih plata. Međutim, u operativnoj policijskoj evidenciji, kao ni u kaznenoj evidenciji ga nema.

Dan prije zločina Tomislav je prijetio supruzi Mari, uveče je izbila žestoka svađa, a u četvrtak ujutro, pola sata prije tragedije, između njih je došlo do rasprave. Mara je u šest sati krenula na posao a Tomislav je, uz obrazloženje da u Tuzli treba platiti neku kaznu, krenuo sa suprugom u autobus.

"Njegova supruga je rekla da joj je to bilo čudno jer je bilo rano, ali su krenuli skupa. Ona je sjela na sećiju na kraj autobusa, a Tomislav je ostao kod vozača, tražeći sitan novac da plati kartu. Umjesto novca, izvadio je pištolj i pucao", pojasnio je kantonalni tužilac Damir Alić.

Mara Petrović je bila svjedok Tomislavovog hladnokrvnog krvavog pohoda. Ona je gledala muža dok je pucao i ranio vozača Mursela Čolića, te iz neposredne blizine usmrtio Niku i Maru Petrović, te Dragicu Markanović. Iz autobusa je pobjegla nakon što je ubio sva tri putnika i to u kuću komšije Marka Markanovića. Tomislav ju je u autobusu pokušao zaustaviti, krenuo je za njom, ali se nakon nekoliko metara naglo okrenuo i pohodio kuću susjeda Ive Markanovića, kojeg je ubio u kupatilu.

Tomislavova kćerka Jelena je sa balkona posmatrala oca dok je ubijao svoje rođake Kaju i Miju Petrovića u dvorištu njihove kuće. Tu je ispalio nekoliko hitaca najprije u Miju, a onda u Kaju.

"Ovo sam učinio zbog tebe", rekao je Tomislav kćerki Jeleni, kada je poslije krvavog pohoda po selu došao kući po ključeve svog automobila, kojim je pobjegao do Srednje Lipnice, gdje je i uhapšen.
Petrović sarađuje sa psihijatrima

Psihičko stanje Tomislava Petrovića, kojeg su na Psihijatriju dovezli vezanog za krevet, se popravlja.

On je prekjuče, na dan sahrane svojih šest žrtava, počeo sarađivati sa neuropsihijatrima. Tomislav je ljekarima rekao da je zbog psihijatrijskih problema liječen u Hrvatskoj. U prvom razgovoru je pominjao i masakr, a očekuje se da će narednih dana ljekari pokušati izanalizirati da li je u vrijeme zločina Tomislav bio uračunljiv.

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 102&meni=2

by Reuters

Image

Image

Image

Image
valterbranisarajevo

#104 Re: Tragedija u Lipnici

Post by valterbranisarajevo »

Opet krv na bosanskim ulicama. Dvije osobe su ubijene, a dvije teško ranjene danas u Bihaću.Građani su putem medija pozivani da daju krv za unesrećene..Zločin je najvjerovatnije počinjen nelegalnim oružjem ručne izrade.. :(

Inače maloprije je na dnevniku FTV prikazan prilog kako Tomislava Petrovića-ubicu iz Lipnice izvode iz suda. Dao je iskaz, navodno priznao zločin i rekao da je svjestan šta je učinio, ali tužilac još nije siguran kakav će stav imati ljekari o njegovom stanju za vrijeme ubistava..
Post Reply