najlegendarnija utakmica
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- Luke Perry
#101 Re: najlegendarnija utakmica
A mozda nije htio igrati za BiH.
-
b@tto
#102 Re: najlegendarnija utakmica
mene to zanima,je li to u pitanju ili ga niko nije pozivao,kao što me zanima jesu li ikada pozivani zeničanin mišo ratković koji je u 90-tim godinama igrao za celtu iz viga kao i mostarac vladimir gudelj,a njih dvojica nisu igrali ni za srbiju ni za hrvatsku,koliko ja znamLuke Perry wrote:A mozda nije htio igrati za BiH.
- Luke Perry
#103 Re: najlegendarnija utakmica
94 sam citao u nekim srpskim novinama o jednom srbinu bivsem igracu sarajeva koji je tada 94 igrao u Francuskoj. njemu bilo smijesno da je dobio poziv. zaboravio sam ime.
- max_power
#104 Re: najlegendarnija utakmica
Koliko je meni poznato, Gudelj je pozivan i bio je voljan igrati ali zbog sigurnosti roditelja koji su zivili u Trebinju nije nikada doslo do toga.b@tto wrote:mene to zanima,je li to u pitanju ili ga niko nije pozivao,kao što me zanima jesu li ikada pozivani zeničanin mišo ratković koji je u 90-tim godinama igrao za celtu iz viga kao i mostarac vladimir gudelj,a njih dvojica nisu igrali ni za srbiju ni za hrvatsku,koliko ja znamLuke Perry wrote:A mozda nije htio igrati za BiH.
-
piskerernest
#105 Re: najlegendarnija utakmica
da nije risto vidakovićLuke Perry wrote:94 sam citao u nekim srpskim novinama o jednom srbinu bivsem igracu sarajeva koji je tada 94 igrao u Francuskoj. njemu bilo smijesno da je dobio poziv. zaboravio sam ime.
-
b@tto
#106 Re: najlegendarnija utakmica
na žalost,a bio je među najboljim strijelcima tadašnje lige a nije u veležu bio u prvih 11 nego rezerva za predraga jurićamax_power wrote:Koliko je meni poznato, Gudelj je pozivan i bio je voljan igrati ali zbog sigurnosti roditelja koji su zivili u Trebinju nije nikada doslo do toga.b@tto wrote:mene to zanima,je li to u pitanju ili ga niko nije pozivao,kao što me zanima jesu li ikada pozivani zeničanin mišo ratković koji je u 90-tim godinama igrao za celtu iz viga kao i mostarac vladimir gudelj,a njih dvojica nisu igrali ni za srbiju ni za hrvatsku,koliko ja znamLuke Perry wrote:A mozda nije htio igrati za BiH.
- Luke Perry
#107 Re: najlegendarnija utakmica
jeste, risto vidakovic
-
piskerernest
#108 Re: najlegendarnija utakmica
koliko ja znam,ratković nikada nije pozivan,a iz zenice je,i to mi je uvijek bilo čudno.b@tto wrote:mene to zanima,je li to u pitanju ili ga niko nije pozivao,kao što me zanima jesu li ikada pozivani zeničanin mišo ratković koji je u 90-tim godinama igrao za celtu iz viga kao i mostarac vladimir gudelj,a njih dvojica nisu igrali ni za srbiju ni za hrvatsku,koliko ja znamLuke Perry wrote:A mozda nije htio igrati za BiH.
zato mi nikada nije bilo čudno što i sada ima igrača srpske nacionalnosti koji imaju dvojbu oko igranja za bih
-
laku noć
#109 Re: najlegendarnija utakmica
zandar wrote:definitivno pristina-celik 2:3
-
#110 Re: najlegendarnija utakmica
Zvezda - Bayern 2:2
Engleska - Argentina 2:2 pa penali
Holandija - Brazil 2:3
Tottenham - Manchester 4:5
Engleska - Kamerun 3:2
Engleska - Argentina 2:2 pa penali
Holandija - Brazil 2:3
Tottenham - Manchester 4:5
Engleska - Kamerun 3:2
- Topla voda
#111 Re: najlegendarnija utakmica
a taj isti risto vidakovic je u jablanici dobio fifinu licencu..ucestvuje na seminarima nsbih i ganja profi licence..sarajevo,zvezda,betis,pa umalo francuska...da ga nije izradio vaha ,kad je slomio nogu,a vaha mu upropastio transfer u francusku:-)
a davor jozic...je ozenio cerku vlasnika cezene,tima za koji je igrao u seriji a,a cezena je bila dosta jaka tih godina,oko kupa uefe,nesto kao sad djenova il atalanta...
nisam siguran da nije igrao prvu tekmu repke protiv fortune iz dizeldorfa..
a davor jozic...je ozenio cerku vlasnika cezene,tima za koji je igrao u seriji a,a cezena je bila dosta jaka tih godina,oko kupa uefe,nesto kao sad djenova il atalanta...
nisam siguran da nije igrao prvu tekmu repke protiv fortune iz dizeldorfa..
- perfect_guy
#112 Re: najlegendarnija utakmica
kad se sjetim SP 2002 i tekme Brazil-Engleska, kako je Ronaldinjo (čini mi se) iz slobodnjaka uvalio go Simenu... to mi je jedan od najlegendarnijih golova na ovim novijim prvenstvima.
-
in33sa
#113 Re: najlegendarnija utakmica
Finale `88, duel titana, Sovjeti su tada bili jaki kao zemlja, ali tulipani jaci za dva genijalca. Odnosno tri, Milanov tercet asova je cuda radio tih godina.
Engleska - Kamerun, cetvrtfinale `90, kad niko nije ni sanjao da Afrika moze iznjedriti kvalitetnu reprezentaciju. Kasnije je to postalo pravilo.
Mislim da su svi neenglezi na planeti tog dana navijali za Kamerun, ali Lineker je imao svoj dan.
Milan - Barselona `94, il genio na sceni.
Ajax - Real `94, dvomec u polufinalu LP, ili je to bilo `95. Na sceni nogometno savrsenstvo holandske skole totalnog nogometa.
Hrvatska - Njemacka `98, Hrvati su tako potukli Nijemce da se ovi nisu oporavili cijele 4 godine. To jos nikada nikome nije uspjelo, toliko poljuljati cuvenu pancer diviziju.
I na kraju, gotovo svaka utakmica Diega Armanda. Cudo od igraca.
Engleska - Kamerun, cetvrtfinale `90, kad niko nije ni sanjao da Afrika moze iznjedriti kvalitetnu reprezentaciju. Kasnije je to postalo pravilo.
Mislim da su svi neenglezi na planeti tog dana navijali za Kamerun, ali Lineker je imao svoj dan.
Milan - Barselona `94, il genio na sceni.
Ajax - Real `94, dvomec u polufinalu LP, ili je to bilo `95. Na sceni nogometno savrsenstvo holandske skole totalnog nogometa.
Hrvatska - Njemacka `98, Hrvati su tako potukli Nijemce da se ovi nisu oporavili cijele 4 godine. To jos nikada nikome nije uspjelo, toliko poljuljati cuvenu pancer diviziju.
I na kraju, gotovo svaka utakmica Diega Armanda. Cudo od igraca.
- Luke Perry
#114 Re: najlegendarnija utakmica
Well uspjelo je Bugarima 4 godine ranije.
-
LongDong
#115 Re: najlegendarnija utakmica
Jesu ih dobili, ali ih to nije toliko uzdrmalo, nakon dvije godine uzese EURO.Luke Perry wrote:Well uspjelo je Bugarima 4 godine ranije.
- Luke Perry
#116 Re: najlegendarnija utakmica
Nijemci su 94 branili naslov svjetskog prvaka i mislim da ih je vise uzdrmalo ispadanje u cetvrtfinalu 94 nego 98. 98 odnosi izmedju Klinsmanna i Mättheusa ... 2002 su vec bili u finalu.
- cyprus
#117 Re: najlegendarnija utakmica
Vesele
:
Bešiktaš - Sarajevo 2:2
Sarajevo - Rapid B. 1:0
Genk - Sarajevo 1:2
Široki Brijeg - Sarajevo 0:1
Litex - Željezničar 7:0
BiH - Danska 3:0
BiH - Turska 3:2
Danska - BiH 0:2
Španija - BiH 1:1
Portugal - Grčka 1:2
Grčka - Češka Republika 1:0
Chelsea - Barcelona 4:2
Chelsea - Liverpool 3:2
Chelsea - Liverpool 4:0
Manchester United - Chelsea 0:3
Zenit St. Petersburg - Bayern 4:0
Engleska - Hrvatska 2:3
Hrvatska - Njemačka 3:0
Milan - Liverpool 3:3
Senegal - Francuska 1:0
Barcelona - Dynamo Kiev 0:4
Dynamo Kiev - Barcelona 3:0
Zijani
:
Sarajevo - Željezničar 0:1
BiH - Grčka 0:1
Hrvatska - BiH 3:2
Manchester United - Chelsea 1:1
Liverpool - Chelsea 1:0
Manchester United - Bayern 2:1
Monaco - Chelsea 3:1
Argentina - Engleska 2:2
Francuska - Engleska 2:1
Getafe - Bayern 3:3
Njemačka - Češka Republika 2:1
HSV - Bayern 1:2
Bešiktaš - Sarajevo 2:2
Sarajevo - Rapid B. 1:0
Genk - Sarajevo 1:2
Široki Brijeg - Sarajevo 0:1
Litex - Željezničar 7:0
BiH - Danska 3:0
BiH - Turska 3:2
Danska - BiH 0:2
Španija - BiH 1:1
Portugal - Grčka 1:2
Grčka - Češka Republika 1:0
Chelsea - Barcelona 4:2
Chelsea - Liverpool 3:2
Chelsea - Liverpool 4:0
Manchester United - Chelsea 0:3
Zenit St. Petersburg - Bayern 4:0
Engleska - Hrvatska 2:3
Hrvatska - Njemačka 3:0
Milan - Liverpool 3:3
Senegal - Francuska 1:0
Barcelona - Dynamo Kiev 0:4
Dynamo Kiev - Barcelona 3:0
Zijani
Sarajevo - Željezničar 0:1
BiH - Grčka 0:1
Hrvatska - BiH 3:2
Manchester United - Chelsea 1:1
Manchester United - Bayern 2:1
Monaco - Chelsea 3:1
Argentina - Engleska 2:2
Francuska - Engleska 2:1
Getafe - Bayern 3:3
Njemačka - Češka Republika 2:1
HSV - Bayern 1:2
-
aranzer
#118 Re: najlegendarnija utakmica
mogla bi biti ova veceras BiH - Azerbejdzan...
mogli bi nas ti anonimusi razvaliti i upisati ove gubitnike u historiju bh fudbala...
mogli bi nas ti anonimusi razvaliti i upisati ove gubitnike u historiju bh fudbala...
- perfect_guy
#119 Re: najlegendarnija utakmica
ne bi me iznenadilo nimalo... el drže se naši još uvijek, 35 min. 0:0aranzer wrote:mogla bi biti ova veceras BiH - Azerbejdzan...
- Chopper_Horrace
#120 Re: najlegendarnija utakmica
Željo- Sa 1-1 (prva poslijeratna tekma na Grbavici...bakljada, Buki za 1-1)
Željo - Čelik 3-2 ( Amar kao igrač, zabija u 90. i nekoj minuti gol glavom)
Željo - Sa 1-2 (pitari uzimaju nakon 20. god na Grbavici, Buki umalo nije zaplatio glavom...)
Željo - Sa 1:0 ( Pehli - Šopa-Zuban )
Željo - Rudar Kakanj 1-2( odmah nakon osvajanja play offa, prva tekma iduće sezone, Fadil Zerić daje pobjedonosni gol za Rudar, njegov mlađi brat Senad koji igra za Želju hoce da se tuče sa njim, da bude još gore pitari nas uzmu 4-1 uz evrogol Avdića )
Željo - Kilmarnock (od bacanja traka do Vazdinog gola iz slobodnog udarca)
Željo - Sa 4:0 (snjeeeg na grbavici superkup, Dedić puca penal kod rezultata 4:0 za Želju, nakon svađe sa saigračima ko će izvesti taj penal. Epilog: Gušo brani)
Sa-Željo - 2:3 (Finale kupa, Dedić udara, nogom Alihodžica u guzicu, pa onda pada ko pokošen i na ljeto dobija nogu iz fks)
Sa-Željo - 0:3 ( Amarov prvi derbi kao trener)
Željo-Lillestrom -0:1 ( Gredic-Guvo...)
Željo - haj gaznaj ko.. Almir Ćosić sa peterca ispred sjevrne tribine hvata lopu volejom i prebacuje sjevernu tribinu
.
Željo- Newcastle ( pun Hadison....Bratstvo i jedinstvo
)
Š. Brijeg - Željo 1-0 (zadnja tekma sezone, Željo ili Leotar..pohod na široki, Rasičić fulio nemoguće tj. titulu....)
Sa-Željo 4:2 ( ko je bio, na ovom predzadnjem derbiju, znat će o cemu pričam, zašto je tekma za nezborav)
Litex - Zeljo 7:0 ( nadam se nikad više)
Sa-Željo..zbog ovog: http://www.youtube.com/watch?v=iRKu3gaEaMs izvinite na komentarima ljudi sto se cuju na klipu ipak su to samo ljudi
: )
Chelsea- Leeds - 2-1 ( finale engleskog Kupa 70. ..., nakon tri utakmice Chelsea dobija)
Chelsea - Man USA 5:0 ( Bosnich bio na golu Man Usa-a, Poyet 2x, Morris, Sutton, Berg autogol http://www.youtube.com/watch?v=6nAe6ke2 ... e=related)
Chelsea - Newcastle 1:0 (jer sam bio na tekmi)
Chelsea - Leeds 2-1 ( Gudjohnsen makazicama daje gol i salje Chelsea u Ligu šampiona te sezone http://www.youtube.com/watch?v=bh7bpGZGSqA)
Man USA-Chelsea 3-3 (prva Rainierijeva tekma uopste)
Arsenal - Chelsea 1-2 ( uzvratna četvrtfinala Lige šampiona http://www.youtube.com/watch?v=yA2__3GC-gY )
Aston Villa - Chelsea 0-1 ( zadnja tekma na Wemleyu finale FA Kupa)
Man USA - CHhelsea ( na otvorenju novog Wembleyahttp://www.youtube.com/watch?v=fBRDRfMg ... re=related )
Liverpool - Chelsea 1-4 ( malo Drogbinih finti, malo Duffa, malo J.Cole...)
Chelsea-Liverpool 2-1 ( Hypiia, Desailly,Gronkjaer..za Ligu šampiona te sezone)
Chelsea- Barca 4-2 ( svega i svačega od 3-0 do 3-2, onaj Ronaldinhov gol pa do onog Terijevog gola kad je bilo pitanje jel Carvalho faulirao Valdesa ili ne)
http://www.youtube.com/watch?v=hQDgUSrr ... re=related
Barca - Chelsea 1 - 2 (Lampard se revanširao Ronaldinhu golom iz mrtvog ugla http://www.youtube.com/watch?v=sywzIrSrQ-4)
Man USA- Chelsea 1-1 ( finale Lige šampiona - Terry )
Milan - Livepool 3-3 ( finale Lige šampiona, uzima Liverpool na penale na kraju)
Alaves-Liverpool 4-5 (finale Kupa UEFA-a, autogol Coloccinija ili Jordija, ne mogu se sjetiti, donio pobjedu Liverpoolu)
Monaco - Deportivo la Corunha 8-3 ( sreća tad je hrt2 radio bez gašenja pa se to moglo gledati)
Deportivo La Corunha - Man USA 3-2 ( ko je gledao dovoljno je reći Wes Ginger Brown i Barthez, i naravno Diego Tristan)
Man USA - Real Madrid - 3-5 (ako sam rezlutat pogriješio ispravite) ( Ronaldo dobija aplauz od Old Trafforda za golove i sve što je uradio)
HSV - Bayern 1:2 ( Schalke slavi, Andersson daje gol iz indirekta u koji je napravio Barabrez, ako se dobro sjećam)
Eng-Argentina zbog Maradoninog gola...
Jugoslavia - Argentina ( ne sjećam se rezlutata, znamda smo zijanili, na penale, Maradoni odbranjen penal... ljudi izašli na ulice...prepune bile sarajevske ulice, slavilo se kao da smo pobijedili.....kao i protiv Španije par noći prije..)
BiH - Norveska ( Baho: "Evo noći evo ludila", "Sudija, sviraj nam taj penal da zavrsšmo posao")
Hrvatska - BiH -3:2 ( no comment )
BiH - Danska 3:0 ( bio u Turskoj, nakratko,, meni turci govore prstima Bosna 3 denmark 0, ja ne vjerujem..zovem i komentarišem: svašta)
Danska - Bih 0:2 ( čuvaj se Danaca i kada ti darove nose)
Bih - Danska 1:1 ( šteta, samo je da je onaj Baljin šut vjetar malo skrenuo:) )
I DEFINITVNO NAJLEGENDARNIJI TRENUTAK : http://www.youtube.com/watch?v=BXMlUJv3vRk
igrac koji je izabran kao najbolji stranac u premier ligi engleske u periodu od 1995-2005 od strane managera i igraca:
http://www.youtube.com/watch?v=QSSpww5B ... re=related
ja vidim samo c.ronalda iz man usa kao nasljednika, sto se stranaca tice, ako se smiri malo...
itd...
Željo - Čelik 3-2 ( Amar kao igrač, zabija u 90. i nekoj minuti gol glavom)
Željo - Sa 1-2 (pitari uzimaju nakon 20. god na Grbavici, Buki umalo nije zaplatio glavom...)
Željo - Sa 1:0 ( Pehli - Šopa-Zuban )
Željo - Rudar Kakanj 1-2( odmah nakon osvajanja play offa, prva tekma iduće sezone, Fadil Zerić daje pobjedonosni gol za Rudar, njegov mlađi brat Senad koji igra za Želju hoce da se tuče sa njim, da bude još gore pitari nas uzmu 4-1 uz evrogol Avdića )
Željo - Kilmarnock (od bacanja traka do Vazdinog gola iz slobodnog udarca)
Željo - Sa 4:0 (snjeeeg na grbavici superkup, Dedić puca penal kod rezultata 4:0 za Želju, nakon svađe sa saigračima ko će izvesti taj penal. Epilog: Gušo brani)
Sa-Željo - 2:3 (Finale kupa, Dedić udara, nogom Alihodžica u guzicu, pa onda pada ko pokošen i na ljeto dobija nogu iz fks)
Sa-Željo - 0:3 ( Amarov prvi derbi kao trener)
Željo-Lillestrom -0:1 ( Gredic-Guvo...)
Željo - haj gaznaj ko.. Almir Ćosić sa peterca ispred sjevrne tribine hvata lopu volejom i prebacuje sjevernu tribinu
Željo- Newcastle ( pun Hadison....Bratstvo i jedinstvo
Š. Brijeg - Željo 1-0 (zadnja tekma sezone, Željo ili Leotar..pohod na široki, Rasičić fulio nemoguće tj. titulu....)
Sa-Željo 4:2 ( ko je bio, na ovom predzadnjem derbiju, znat će o cemu pričam, zašto je tekma za nezborav)
Litex - Zeljo 7:0 ( nadam se nikad više)
Sa-Željo..zbog ovog: http://www.youtube.com/watch?v=iRKu3gaEaMs izvinite na komentarima ljudi sto se cuju na klipu ipak su to samo ljudi
Chelsea- Leeds - 2-1 ( finale engleskog Kupa 70. ..., nakon tri utakmice Chelsea dobija)
Chelsea - Man USA 5:0 ( Bosnich bio na golu Man Usa-a, Poyet 2x, Morris, Sutton, Berg autogol http://www.youtube.com/watch?v=6nAe6ke2 ... e=related)
Chelsea - Newcastle 1:0 (jer sam bio na tekmi)
Chelsea - Leeds 2-1 ( Gudjohnsen makazicama daje gol i salje Chelsea u Ligu šampiona te sezone http://www.youtube.com/watch?v=bh7bpGZGSqA)
Man USA-Chelsea 3-3 (prva Rainierijeva tekma uopste)
Arsenal - Chelsea 1-2 ( uzvratna četvrtfinala Lige šampiona http://www.youtube.com/watch?v=yA2__3GC-gY )
Aston Villa - Chelsea 0-1 ( zadnja tekma na Wemleyu finale FA Kupa)
Man USA - CHhelsea ( na otvorenju novog Wembleyahttp://www.youtube.com/watch?v=fBRDRfMg ... re=related )
Liverpool - Chelsea 1-4 ( malo Drogbinih finti, malo Duffa, malo J.Cole...)
Chelsea-Liverpool 2-1 ( Hypiia, Desailly,Gronkjaer..za Ligu šampiona te sezone)
Chelsea- Barca 4-2 ( svega i svačega od 3-0 do 3-2, onaj Ronaldinhov gol pa do onog Terijevog gola kad je bilo pitanje jel Carvalho faulirao Valdesa ili ne)
http://www.youtube.com/watch?v=hQDgUSrr ... re=related
Barca - Chelsea 1 - 2 (Lampard se revanširao Ronaldinhu golom iz mrtvog ugla http://www.youtube.com/watch?v=sywzIrSrQ-4)
Man USA- Chelsea 1-1 ( finale Lige šampiona - Terry )
Milan - Livepool 3-3 ( finale Lige šampiona, uzima Liverpool na penale na kraju)
Alaves-Liverpool 4-5 (finale Kupa UEFA-a, autogol Coloccinija ili Jordija, ne mogu se sjetiti, donio pobjedu Liverpoolu)
Monaco - Deportivo la Corunha 8-3 ( sreća tad je hrt2 radio bez gašenja pa se to moglo gledati)
Deportivo La Corunha - Man USA 3-2 ( ko je gledao dovoljno je reći Wes Ginger Brown i Barthez, i naravno Diego Tristan)
Man USA - Real Madrid - 3-5 (ako sam rezlutat pogriješio ispravite) ( Ronaldo dobija aplauz od Old Trafforda za golove i sve što je uradio)
HSV - Bayern 1:2 ( Schalke slavi, Andersson daje gol iz indirekta u koji je napravio Barabrez, ako se dobro sjećam)
Eng-Argentina zbog Maradoninog gola...
Jugoslavia - Argentina ( ne sjećam se rezlutata, znamda smo zijanili, na penale, Maradoni odbranjen penal... ljudi izašli na ulice...prepune bile sarajevske ulice, slavilo se kao da smo pobijedili.....kao i protiv Španije par noći prije..)
BiH - Norveska ( Baho: "Evo noći evo ludila", "Sudija, sviraj nam taj penal da zavrsšmo posao")
Hrvatska - BiH -3:2 ( no comment )
BiH - Danska 3:0 ( bio u Turskoj, nakratko,, meni turci govore prstima Bosna 3 denmark 0, ja ne vjerujem..zovem i komentarišem: svašta)
Danska - Bih 0:2 ( čuvaj se Danaca i kada ti darove nose)
Bih - Danska 1:1 ( šteta, samo je da je onaj Baljin šut vjetar malo skrenuo:) )
I DEFINITVNO NAJLEGENDARNIJI TRENUTAK : http://www.youtube.com/watch?v=BXMlUJv3vRk
igrac koji je izabran kao najbolji stranac u premier ligi engleske u periodu od 1995-2005 od strane managera i igraca:
http://www.youtube.com/watch?v=QSSpww5B ... re=related
ja vidim samo c.ronalda iz man usa kao nasljednika, sto se stranaca tice, ako se smiri malo...
itd...
Last edited by Chopper_Horrace on 02/06/2008 06:25, edited 1 time in total.
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
#121 Re: najlegendarnija utakmica
Brate Vrbanjusa - Zeljeznicar, 2-2 je bilo meni se cini.
Ako ima od te utakmice legendarnija, onda sam ja papcina koja treba u pecinu da se vrati...
http://www.youtube.com/results?search_q ... arch_type=
Ove klipove treba ukoproporirati - u dokumentarni film - Brazzo, Da Manager of Vrbanjusa.
"Imate najbolju publiku u Europi, Visocka publika je bolja od Reala..."
Evo Brazzin interviju iz DANA:
Ako ima od te utakmice legendarnija, onda sam ja papcina koja treba u pecinu da se vrati...
http://www.youtube.com/results?search_q ... arch_type=
Ove klipove treba ukoproporirati - u dokumentarni film - Brazzo, Da Manager of Vrbanjusa.
"Imate najbolju publiku u Europi, Visocka publika je bolja od Reala..."
Evo Brazzin interviju iz DANA:
FANATIK IZ
AGINSKE KUCE
Ako ste barem jednom bili na nogometnoj utakmici u Sarajevu, morali ste cuti pricu o njemu ili ga sresti. Alija Braco Hadziosmanovic je, zvanicno, sef strucnog staba Fudbalskog kluba "Vrbanjusa", ali on je i predsjednik kluba, i logisticar, i oruzar, i trener, alfa i omega proslogodisnjeg prvoligasa. Danima je otvorio dusu: o sebi, velikom i malom nogometu, prezivljavanju kluba u najtezim uslovima... Nogomet za njega nije najvaznija sporedna, nego najvaznija vazna stvar na svijetu
Razgovarali: Ahmed BURIC i Vedran JUSUFBEGOVIC
HIMNA VRBANJUSE
POCECI, TURNIRI U MALOM NOGOMETU, BRACO KAO ATRAKCIJA: Poticem iz porodice aga i moja familija je imala velike kuce na Vrbanjusi u cijim se dvoristima igrao nogomet. U Hrasnici je i sadasnji stadion na zemlji Hadziosmanovica. Nogomet sam poceo igrati kao desetogodisnjak, u pionirima "Sarajeva", da bi nakon toga otisao u "Zeljeznicar", odakle sam se nakon kraceg vremena ponovo vratio. Od sezone 1965/66. sam clan FK "Vrbanjusa". Od sesnaest igrackih sezona radio sam i kao trener petnaest godina. Turnir u malom nogometu "Fis-gol", koji se igrao u Sarajevu, bio je jedan od najjacih u bivsoj Jugoslaviji. Pobjedjivale su najkvalitetnije ekipe bivse zemlje - "Vrbanjusa", "Davor", "Mostarske kise", "Verona"... Osamdesetih smo na turniru Vecernjih novosti igrali u Smederevu, na rukometnom igralistu koje se zvalo, naprimjer, Heroji Srba. Tu je ucestvovalo oko 110.000 igraca, a mi smo osvojili trece mjesto. U to vrijeme je mali nogomet bio atraktivan, pravi magnet za publiku. Nije bilo mita i korupcije. Mali nogomet sam igrao sve do kasne 42. godine zivota. Sjecam se turnira iz 1990. godine, kada smo osvojili "Fis-gol". Na jednom derbiju, protiv "Davora", rezultat je bio 2:2. Za njih je tada igrao Predrag Pasic, koji je vec nastupao za "Stuttgart". Kad je prvi put primio loptu, grublje sam startovao na njega. "Vrbanjusa" je, naprimjer, igrala ligu utorkom, a druge ekipe ponedjeljkom, i njima je sala bila poluprazna. Utorkom su svi dolazili gledati Bracu. Sigurno je da sam jedna od najvecih sportskih legendi u Sarajevu.
VRBANJUSA, KRATKA POVIJEST: Vucem sve konce u klubu. "Vrbanjusa" potice iz jednog suncanog dijela grada, to je nekih 150 metara od Bascarsije. Ispod Vrbanjuse je kuca Alije Djerzeleza. Tamo je i 1920. godine bio zemljani teren. Od ranih jutarnjih sati, pa sve do navecer, u raji su se neprestano igrale utakmice, a 1985. godine ostvarili smo veliki uspjeh, igrali smo u finalu kupa BiH. Tada smo ispali od mostarskog garnizona za koji su te godine nastupali Davor Jozic, Mirza Kapetanovic, Mehmed Bazdarevic. O sebi ne valja mnogo pricati, ali sigurno je da sam velika legenda. Kao igrac dobivao sam ponude od banjaluckog "Borca" i "Sarajeva". Zajedno sa nasim dugogodisnjim kapitenom Taibom Torlakovicem sam 1993. godine ponovo krenuo od nule. Igrali smo na prvom prvenstvu BiH, i imali tesku grupu, u kojoj su bili "Sarajevo", "Rudar" iz Kaknja i "Lukavac". Zauzeli smo trece mjesto. Izgubili smo od "Sarajeva" pred sami kraj utakmice. Oni su tada imali napad u kojem su igrali Repuh, Valentic, Turkovic, Elvir Baljic, Mirza Varesanovic. Naredne godine se igralo po kantonima i kao deveti smo trebali uci u Prvu ligu, ali je "Olimpik" imao za jedan zgoditak bolju gol razliku i nismo se plasirali. Igrajuci u Premier ligi, sakupili smo 21 bod. Radili smo i u nemogucim uslovima. Svaki dan smo putovali i po 100 km, nismo imali ni vode, svlacionice. Naravno, ni stadion. Bez pomoci dobrih ljudi ne bi nas ni bilo. Najveci prijatelji "Vrbanjuse" su moja majka Fika, moja supruga Mevluda-Lutka, koja 15 godina radi za moju ljubav i interes kluba. Ona je tokom ovih godina ustedjela oko 54.000 DM peruci dresove. Tu su i moje kcerke Lela i Belma, kao i moja sestra Jasmina i njena kcerka Rubina. Jedan sam od rijetkih ljudi s ovih podneblja koji je dobijao velike pare da ide, ali nikada nisam htio napustiti "Vrbanjusu". Kad bih otisao iz tog kluba, "Vrbanjusa" bi se ugasila za 24 sata. O tome kolika je "Vrbanjusa" treba reci da je, igrajuci nogometne turnire, bila i na satelitu RTV BiH.
TAKTIKA, PSIHOLOGIJA, VATROGASNA SIRENA: Prvo ovako: ja svojim igracima kazem "od svega je najvaznije da se druzimo i da igramo utakmicu fer, sportski i korektno, ali, momci, mi moramo pobijediti". Oni me cijene kao roditelja, a igraci koji dodju iz drugih klubova kazu da nisu radili s vecim strucnjakom od mene. Apsolvent sam na Visoj trenerskoj skoli i jos mi nedostaje ispit da diplomiram, a bio sam i odlican djak. Nikada nisam dozvolio da neko bude bolji od mene. Nama, vjerujte mi, nista nije teze od toga kad 20 mladica dovedem na trening i ostavimo garderobu na zici, ogradi ili travi. Mi se zanesemo, zaboravimo na to i onda se oni nemaju u cemu vratiti kuci jer stvari budu pokradene ili ih vjetar odnese. U sadasnjoj ekipi imam mlade igrace s prosjekom od 20 godina. Nakon dugogodisnjeg iskustva mogu vam reci da mogu, ono sto se kaze, "snimiti" talenta, za cetiri sekunde. U svim gradovima sam ljubimac publike. U Bugojnu je znalo doci i do 3.000 ljudi i svi cekaju da vide Bracu fanatika. U Konjicu, gdje sada igramo, covjeku su platili 200 DM da, dok ja savjetujem i motivisem igrace, pusta elektricnu sirenu, koju su uzeli iz neke vatrogasne brigade. Nasi se protivnici i ne boje "Vrbanjuse", jer znaju da nemamo veliki kvalitet u igrackom smislu, ali svi znaju da je tu Braco. Sta drugo da kazem nego da sam autoritet.
"LEGENDA" TAIB, ZELJO I SARAJEVO, FARUK HADZIBEGIC: Nije lako zagalamiti na Taiba Torlakovica, mladica koji je, sto se tice fizicke snage, utjecajan ne samo ovdje vec i u cijeloj Evropi. Doveo sam ga iz FK "Hrid" i poznajem ga kao igraca, jer sam ga ja i stvorio. Taib je jedan plemenit, preposten momak i nije siledzija kako ga drugi predstavljaju. Nakon zavrsetka igracke karijere on je ostao uz mene, za razliku od mnogih drugih koji su me iznevjerili. Taib Torlakovic je, poslije mene, najveca legenda kluba u svakom pogledu. Za igracku karijeru najvise sam zahvalan treneru "Saobracajca" Fadilu Hajri, koji kao legenda stoji ispred mene. Prije rata legende su bili Rizo Behlulovic, Zeka Turkovic, Zakir Kadragic, Senad Ljubovic, Emir Jarovic. Kod nas su igrala raja iz mahale. Mi smo u direktnim duelima nadigrali i "Zelju" i "Sarajevo", i da nije bilo sudija, oni ne bi pobijedili. Kao domacini, u Visokom smo igrali nerijeseno sa "Zeljom", dok smo na Kosevu nadigrali "Sarajevo". Imao sam poletnu ekipu u kojoj je igrao mladi reprezentativac BiH Predrag Simic, koji sada igra u NK "Zagreb". On je moj proizvod. Veliki klubovi gutaju male. I "Zeljo" i "Sarajevo" ce tek sada vidjeti koliko im nedostaje "Vrbanjusa". Ne krijem da sam navijac "Sarajeva", ali su mi dragi i neki ljudi iz kluba s Grbavice. Bojali su se da ne ojacamo. U novinama sam procitao da je Hadzibegic za eventualni plasman na SP-u trebao dobiti nagradu od 500.000 DM. Da sam ja dobio 10.000 DM, vidjeli biste sta bih napravio. Radio bih dan i noc i siguran sam da bih za dvije godine stvorio barem 20 talenata. Ko bi od svih trenera u bivsoj Jugoslaviji, pa i u Evropi, pod ovakvim uslovima uveo jedan klub u Premier ligu?
REFLEKTORI IZ AUTOMOBILA, NADIMAK, MODERNI FUDBAL: Igrali smo utakmicu protiv "Celika" u vecernjem terminu. Moji igraci nisu imali iskustva u igranju pod reflektorima. Zakazao sam im trening u 20 sati dan prije utakmice i rekao im da ce to, ustvari, biti setnja, ali da ponesu sportsku opremu. Pet igraca i ja smo dosli sa kolima i zamolio sam neke prijatelje da dodju na trening. Dao sam im po 10 DM za 10 litara benzina i zamolio da postave kola na sva cetiri kraja stadiona, dok smo dva automobila parkirali na sredinu terena. Pustio sam igrace da setaju. Pitao sam jednog od igraca: "Bljesti li svjetlo u selu koje se vidi sa stadiona?" On mi je odgovorio da ne bljesti i to je bio prvi znak da ce se priviknuti na nocnu utakmicu. Od dva golmana koja su bila na treningu izabrao sam onog kojeg nisu boljele oci, a on je nominalno bio rezerva. U jednom trenutku sam stvorio atmosferu da je na terenu bilo svjetla od dva miliona luksa. Bilo je kao pod reflektorima. Ma, to je istorija i to ne moze uraditi milion drugih ljudi, vec samo Braco. Ne zelim da pricam o nadimku Gumena Glava. Bio je jedan igrac koji je, zeleci udariti loptu, udario u moju glavi i raskrvario me.
Danasnji nogomet se zasniva na principu primio-dao, primio-dao. Pokusavam prenijeti to svojim igracima, ali oni jos nemaju taj kvalitet. Danasnja koncepcija se zasniva i na tome ko ce oduzeti loptu i ko ce je u pokretu primiti. U mom radu veliki uticaj ima i trenerska skola. Ali, ako se drzimo samo prakticnog dijela, tesko da me ko moze nadmasiti. Cak bi i Ariggo Sacchi ili Cesare Maldini imali od mene sta nauciti. Ipak, cijenim sve svoje kolege. Ali, ja nisam samo trener: bavim se i logistikom, trazim pare, docekujem sudije, markiram teren, sisam travu.
GRADSKI RIVAL VRATNIK: "Vrbanjusa" je uvijek bila veliki klub, i ne trebam nista govoriti o odnosu s "Vratnikom", jer zna se ko je stariji prvoligas. Mi smo u zadnje vrijeme uvijek pobjedjivali "Vratnik", i ja cu otvoreno i javno reci: dok "Vratnik" postoji, treba da bude zahvalan Fudbalskom klubu "Vrbanjusa", jer kad je bilo najteze "Vratniku" da ostane u ligi, "Vrbanjusa" i Braco su mu pomogli. U "Vratniku" su potcjenjivali druge i malo su ljubomorni sto je "Vrbanjusa" sirom Bosne i Hercegovine, kad dodje, omiljena ekipa, stadioni su uvijek puni. Vrbanjusa je uvijek bila jedna korektna, postena mahala jer je to mahala intelektualaca. I prvi covjek sporta Bosne i Hercegovine, Alija Braco Hadziosmanovic je odatle. Ja o Vratniku necu uopste da diskutujem, ne interesuju me ti ljudi. Kad bi me neko pit'o, ja bih najvise volio da u Ligu udje "Igman" iz Konjica ili "Travnik". I "Olimpik" ima finu ekipu. Ne govorim o "Vratniku", ne interesuje me, neka udju u Ligu. Ja nisam paranoik i ljubomoran. Nek' udje "Vratnik", momci su kvalitetni, dobri, bruka bi bilo da ne udje, to je jedna od najkvalitetnijih ekipa. Zamislite koliko su novaca dali za igrace, sve su to igraci "Zelje" i "Sarajeva". Pa, zamislite da ja imam ekipu kao "Zeljo" ili "Sarajevo"? Tesko da bi mi iko i bod uzeo, jer ja se ne povlacim, ja sam covjek koji napada i na strani.
HIMNA “VRBANJUSE”
Od Madrida do Torina,
od Londona do Brazila,
sarajevska Vrbanjusa
najbolju ekipu ima.
Idemo svi: V-R-B-A-NJ-U-S-A,
Vrbanjusa, Vrbanjusa
Sejtani, sejtani, Bracini lavovi
Sejtani, sejtani, Tajini lavovi.
Vrbanjuso, Vrbanjuso, velika si avlija
dugo te je stvarao tvoj Braco Alija.
Vrbanjusa, Vrbanjusa
Sejtani, sejtani, Bracini lavovi
Sejtani, sejtani, Tajini lavovi.
U tebi su Sarajlije,
Starog Grada gradska raja
za tebe ce navijati,
sampione pozdravljati.
Vrbanjusa, Vrbanjusa
Last edited by Nosferatu on 02/06/2008 06:32, edited 2 times in total.
-
kijameta
#122 Re: najlegendarnija utakmica
Jasta nam je trebalo za opstanak i povedosmo 1-0,cini mi se Kupresanin,ne sjecam se tacno,gola se sjecam mogao bih ga nacrtati.A nije se utakmica igrala ponovo.Sudija Petrovic je bio Srbijanac ali je bio zaposlen u nekoj sarajevskoj firmi i dao je na kraju sluzbenu izjavu da su ga sa istoka Koseva pogodili navijaci DinamaTopla voda wrote:znam da je bila ponovljena tekma i da smo uzeli 1-0.al nije ta ponovljena bila "the" tekmashadow wrote:Topla voda wrote: iz lige:
sarajevo-dinamo...prekid...sudija pogodjen flasom,ne znam zasto al se ove tekme s koseva pravo sjecam...haoticno je nesto bilo na tabeli ,garant nama trebalo za opstanak![]()
Kakav je to lom bio...skupljeni pred sarajkom, krecemo ka Kosevu odlucni da mora biti lom, ako pobjedimo za ostanak, ako zijanimo za castan oprostaj od prve lige...metar baklji, svi u fajerkama, na sjeveru ludnica kao nikad prije...poletjela pivka sa istoka, sudija dobio po glavi, prekid...na putu kuci prevrtanje yuge sa zg tablama, kasnije su ga valjda i kresnuli...helem, nismo ispali jer smo bili previse veliki za ispadanje, da su komsije iz novog Sarajeva bile u pitanju garant se ne bi puno razmisljalo, bilo bi - druuuuga ligaaaa, tamo su bili pretplaceni
![]()
a u ovoj prvoj...sjecam se sjevera i ogromne bakljade ,najvece bakljade hz-a do tad i kako sam morao stajati na sjeveroistoku,haman kod stangle,jer se nisam mogao probiti do sredine tribine ,koliko je raje bilo
- Chopper_Horrace
#123 Re: najlegendarnija utakmica
a vidi ...
Last edited by Chopper_Horrace on 02/06/2008 06:31, edited 1 time in total.
- Chopper_Horrace
#124 Re: najlegendarnija utakmica
najlegendarnija navijacka desavanja traze temu vidim ja to......... 
- Chopper_Horrace
#125 Re: najlegendarnija utakmica
Imal koja tekma da te licno dirnula, a koju nisi vidio na youtube ...Nosferatu wrote: ----
da si bio na toj tekmi Zeljo - Vrbanjusa imao bi sta reci, jer je na pomenutoj tekmi, Braco opalio samar svom igracu.....
Last edited by Chopper_Horrace on 02/06/2008 11:26, edited 1 time in total.