sta ce nam zakoni, kad mozemo apelovat!
Još jedna tragedija u Sarajevu
- ranger
#101 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu
pazi Semihe, ona APELUJE, jao pa koja govna su ovi politicari, to je cudo jedno.... kriminalci, gospodja Borovac apeluje na Vas da ne kradete....
-
paratrooper
#102 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu
pa nije tenkovsku granatu ispalio-la , jel ti znas koji je 'efektivni' domet 7.62 municije ?zandar wrote:izvrsioc je mogao ispaliti metak sa bilo kog mjesta u precniku najmanje 3km...
-
zandar
#103 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu
shuriken wrote:ne bi se slozio sa tom teorijomzandar wrote:
znas li ti uopste koliki je domet puscanog zrna? uopste se ne zna u kojem polozaju je bilo dijete kad ga je zrno pogodilo, prema tome moguci izvrsioc je mogao ispaliti metak sa bilo kog mjesta u precniku najmanje 3km...
nazalost, jedini nacin da se pocinioc pronađe je da neko od savjesnih građana prijavi bilo kakav pucanj koji je cuo...
djeca na drugom mjestu su cula fijukanje metka
to smanjuje 360 stupnjeva na manje od 90
morao je proci izmedju nekih kuca
prema ulaznoj rani se moze izracunati koju snagu je imao tj je li pucano izbliza ili sa srednje udaljenosti ili skroz iz daleka
samo lakse je cekat da posteni gradjani jave
a posteni gradjani ako jave
onda slijedi teror, svjedocenje, suocavanje, nije niko lud
nek raspisu nagradu za informaciju
za tu djecu sto su cula fijukanje uopste nisam cuo, ne znam odakle ti ta informacija?
a zrno je doslo iz daleka...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#104 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu
zdrav razum govori o 1200 metara poluprecnik jelteparatrooper wrote:pa nije tenkovsku granatu ispalio-la , jel ti znas koji je 'efektivni' domet 7.62 municije ?zandar wrote:izvrsioc je mogao ispaliti metak sa bilo kog mjesta u precniku najmanje 3km...
dakle precnik kruga oko 2.5 kilometara
kad se isključe prirodne prepreke i kad se uračuna visina dječaka i rana...
sumnjam da ne mogu za pola dana otkriti odakle je došlo tane
- Luke Perry
#105 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu
U jednoj epizodi CSI su obradili identican slucaj.
-
zandar
#106 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu
paratrooper wrote:pa nije tenkovsku granatu ispalio-la , jel ti znas koji je 'efektivni' domet 7.62 municije ?zandar wrote:izvrsioc je mogao ispaliti metak sa bilo kog mjesta u precniku najmanje 3km...
kakve veze ima efektivni domet? ili mislis da je neko namjerno gađao da ubije dijete?
to zrno je moglo doci sa udaljenosti od 1,5km ako je npr. ispaljeno iz papovke...
- shuriken
#107 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu
iz novinazandar wrote:shuriken wrote:ne bi se slozio sa tom teorijomzandar wrote:
znas li ti uopste koliki je domet puscanog zrna? uopste se ne zna u kojem polozaju je bilo dijete kad ga je zrno pogodilo, prema tome moguci izvrsioc je mogao ispaliti metak sa bilo kog mjesta u precniku najmanje 3km...
nazalost, jedini nacin da se pocinioc pronađe je da neko od savjesnih građana prijavi bilo kakav pucanj koji je cuo...
djeca na drugom mjestu su cula fijukanje metka
to smanjuje 360 stupnjeva na manje od 90
morao je proci izmedju nekih kuca
prema ulaznoj rani se moze izracunati koju snagu je imao tj je li pucano izbliza ili sa srednje udaljenosti ili skroz iz daleka
samo lakse je cekat da posteni gradjani jave
a posteni gradjani ako jave
onda slijedi teror, svjedocenje, suocavanje, nije niko lud
nek raspisu nagradu za informaciju
za tu djecu sto su cula fijukanje uopste nisam cuo, ne znam odakle ti ta informacija?![]()
a zrno je doslo iz daleka...
prvo su mislili da se povrijedio, udario u neku zeljeznu ogradu
onda su djeca koja su se igrala malo dalje rekla da su culi fijukanje
-
paratrooper
#108 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu
pa moglo je doc sa te distance, odraslom bi ipak samo napravilo cvorgu na glavi.zandar wrote:paratrooper wrote:pa nije tenkovsku granatu ispalio-la , jel ti znas koji je 'efektivni' domet 7.62 municije ?zandar wrote:izvrsioc je mogao ispaliti metak sa bilo kog mjesta u precniku najmanje 3km...
kakve veze ima efektivni domet? ili mislis da je neko namjerno gađao da ubije dijete?![]()
to zrno je moglo doci sa udaljenosti od 1,5km ako je npr. ispaljeno iz papovke...
mislim li da je neko namjerno gadjao da ubije ?
pa iskreno mislim da to tako treba tretirat. Sta koga zanima sta je ko namjeravo, ocjenjuje se ne namjera vec poslijedica.
Da se zeli, moglo bi se nac ko je pucao. Iako u gradu ima mnogo ludaka, ipak nisu svi aktivni u istom trenutku.
- Šapat
#109 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu
Paratrooper, bez uvrede - ne provaljuj se.
Ocito o balistici nemas pojma, inace ne bi valjao takve nebuloze. Ali, ako te zanima vise o balistici, pisi na pp, da ne zamaramo ljude ovdje.
Evo par realnih podataka koji i policiji mogu pomoci, ako policija navraca ovdje (a navraca, znam)
.
Prije svega, koliko sam ja shvatio policija jos ne zna ni o kojem se tacno zrnu radi (svaka cast "balisticari" ?!), odnosno da li je to zrno 7,62 za AP (7,62x39) ili se radi o nekom drugom vojnom 7,62 kalibru (recimo 7,62x51,tj. .308win) ili lovackom 7,62 zrnu (recimo 30.06). Postoje velike razlike, za neupucene.
Drugi VRLO bitan detalj na koji treba obratiti paznju jeste to sto je zrno ostalo u glavi djeteta. Zakljucak - radilo se o tzv. "umornom" zrnu, odnosno zrnu koje je stigo sa vece daljine i koje je bilo u silaznoj putanji. Nazalost, ne znam u koji dio glave je dijete pogodjeno, kao ni gdje se zrno u glavi zaustavilo. Ne znam ni da li je, kako i koliko zrno defrmisano, a i ovo su vrlo bitni podaci jer to govori da li se radilo o rikosetu ili je ipak zrno "citavo". S ovim podacima bih mogao dati i dosta precizniji "nalaz" o daljini s koje je zrno stiglo, a na ovo bih trebao znati i o kojem se tacno zrnu radi, vezano za ono s pocetka, pa bi "nalaz" bio vjerovatno u par stotina metara. A tada nije problem obici taj dio pravca i pronaci ko je slavio. Ostalo je, u ovakvom slucaju, lako.
Ocito o balistici nemas pojma, inace ne bi valjao takve nebuloze. Ali, ako te zanima vise o balistici, pisi na pp, da ne zamaramo ljude ovdje.
Evo par realnih podataka koji i policiji mogu pomoci, ako policija navraca ovdje (a navraca, znam)
Prije svega, koliko sam ja shvatio policija jos ne zna ni o kojem se tacno zrnu radi (svaka cast "balisticari" ?!), odnosno da li je to zrno 7,62 za AP (7,62x39) ili se radi o nekom drugom vojnom 7,62 kalibru (recimo 7,62x51,tj. .308win) ili lovackom 7,62 zrnu (recimo 30.06). Postoje velike razlike, za neupucene.
Drugi VRLO bitan detalj na koji treba obratiti paznju jeste to sto je zrno ostalo u glavi djeteta. Zakljucak - radilo se o tzv. "umornom" zrnu, odnosno zrnu koje je stigo sa vece daljine i koje je bilo u silaznoj putanji. Nazalost, ne znam u koji dio glave je dijete pogodjeno, kao ni gdje se zrno u glavi zaustavilo. Ne znam ni da li je, kako i koliko zrno defrmisano, a i ovo su vrlo bitni podaci jer to govori da li se radilo o rikosetu ili je ipak zrno "citavo". S ovim podacima bih mogao dati i dosta precizniji "nalaz" o daljini s koje je zrno stiglo, a na ovo bih trebao znati i o kojem se tacno zrnu radi, vezano za ono s pocetka, pa bi "nalaz" bio vjerovatno u par stotina metara. A tada nije problem obici taj dio pravca i pronaci ko je slavio. Ostalo je, u ovakvom slucaju, lako.
- valterbranisarajevo
#110 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu
Koliko sam ja shvatio iz priča dječakove familije na TV, dječak je ranjen u blizini desnog uha, a sam metak se mogao napipati rukom...
-
zandar
#111 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu
Šapat wrote:Paratrooper, bez uvrede - ne provaljuj se.
Evo par realnih podataka koji i policiji mogu pomoci, ako policija navraca ovdje (a navraca, znam).
mislim da se radi o zrnu 7,62x39... dalje mislim da je dijete pogođeno u sljepoocnicu, te da je metak ostao u glavi u blizini sljepoocnice sa suprotne strane... dakle kao sto kazes, radilo se o "umornom" zrnu (nije bilo deformisano, znaci rikoset ne dolazi u obzir). e sad, kako bi ti pronasao u sto metara lokaciju sa koje je pucano kad se ne zna u kojem je polozaju bilo dijete kad je pogođeno? ti na osnovu gore navedenog mozes priblizno odrediti udaljenost, ali ne i pravac iz kojeg je zrno doslo. da li uopste mora znaciti da je pucano sa neke svadbe...?
mislim da i mnogo bolje policije od nase ne bi rijesile ovaj slucaj
- Šapat
#112 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu
@ebi ga...pravo u splet zivaca...steta. Bolje bi bilo da je posred cela nego tu...
Ali, ako je taj podatak tacan, onda ostaje jos par detalja:
- ugao ulaska zrna
- deformacija zrna (da bi se znalo da li je rikoset ili umorni)
- nakon vadjenja zrna odrediti iz cega je ispaljeno
A onda se na osnovu polozaja djeteta u tom momentu vrlo lako moze odrediti pravac iz kojeg je zrno stiglo. S rikosetom bi to islo malo teze, ali koliko sam vidio na TV-u okolo su kuce, pa bi mozda cak bilo i lakse jer je rikoset tada imao samo odredjene pravce dolaska. Ali, iz cega god da je ispaljeno, sumnjam da je rikoset iz prostog razloga sto bi ispaljenje tada bilo relativno blizu i svi bi ga morali cuti, a samim tim bi se i vrlo brzo znalo gdje se slavilo.
Zato ipak mislim da se radi o pucanju u zrak i umornom metku...
- ugao ulaska zrna
A onda se na osnovu polozaja djeteta u tom momentu vrlo lako moze odrediti pravac iz kojeg je zrno stiglo. S rikosetom bi to islo malo teze, ali koliko sam vidio na TV-u okolo su kuce, pa bi mozda cak bilo i lakse jer je rikoset tada imao samo odredjene pravce dolaska. Ali, iz cega god da je ispaljeno, sumnjam da je rikoset iz prostog razloga sto bi ispaljenje tada bilo relativno blizu i svi bi ga morali cuti, a samim tim bi se i vrlo brzo znalo gdje se slavilo.
-
zandar
#113 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu
Šapat wrote:@ebi ga...pravo u splet zivaca...steta. Bolje bi bilo da je posred cela nego tu...
- ugao ulaska zrna
ne skreci sa kolosijeka...
dakle, ponavljam po 3.put, ne zna se tacan polozaj u kojem je dijete bilo
nije u pitanju rikoset!
-
Sociolog
#114 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu
Nazalost, steta sto se ovo desilo
Navescu primjer, kad sam prije 2 godine, prisustvovao slicnoj svadbi. Djigara udara u 16, hajde dobro... svako ima pravo na svoj ukus.. pucalo se na sve strane.. najmanje 6-7 pistolja, i to jos polu pjano, samo gledam ko ce po raji da opali. Rodica isto, 6-7 godina u onoj frci, kreten puca u zrak i sve cahure oko nje, cak joj je i haljinu proprzio, ili isflekao.. Zalosno stvarno to izgleda, ruku na srce, skoro svake godine par osoba nastrada na ovakvim desavanjima.
Navescu primjer, kad sam prije 2 godine, prisustvovao slicnoj svadbi. Djigara udara u 16, hajde dobro... svako ima pravo na svoj ukus.. pucalo se na sve strane.. najmanje 6-7 pistolja, i to jos polu pjano, samo gledam ko ce po raji da opali. Rodica isto, 6-7 godina u onoj frci, kreten puca u zrak i sve cahure oko nje, cak joj je i haljinu proprzio, ili isflekao.. Zalosno stvarno to izgleda, ruku na srce, skoro svake godine par osoba nastrada na ovakvim desavanjima.
- Šapat
#115 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu
Zandar, radi se o malom djetetu koje je, bar sudeci po krvi na onom auticu palo na volan. Radi toga sumnjam da je pogodak bio u sljepoocnicu jer bi tada zasigurno palo na bok, pored autica, i onda na auticu ne bi bilo onoliko krvi. Zbog toga mi se ova varijanta sa uhom cini puno realnija.
Mislim...ruzno je uospte ovdje i sada pricati ovako o ovome, ali ako bi i policija razmisljala na ovaj nacin (a iz iskustva znam da ne razmisljaju), mozda bi do sada vec bili vrlo blizu lokacije odakle je pucano, a ne bi preko TV-a trazili od gradjana da im kazu ko je pucao.
Ali, svejedno mislim da je djetetu metak dosao iz nekog ugla s ledja, i posto je u pitanju glava, sam udar zrna ga je oborio naprijed, a mozda je dijete vec bilo u tom nekom nagetom polozaju. I slazem se, polozaj djeteta u datom momentu, odnosno strana na koju je bilo okrenuto, je kljucna stvar. Nazalost, vjerovatno je i autic pomjeren prilikom dizanja djeteta, tako da ova tsavka nece previse pomoci.
I zato se opet treba vratiti na balistiku - vrsta zrna ce reci iz cega je ispaljeno, a to ce dalje po automatizmu dati vise detalja o daljini izpaljenja. Nakon toga, dubina rane i deformacija zrna ce takodjer uveliko pomoci, i s ovim podacima se moze doci do odredjenog kruga iz kojega je zrno moglo stici. Onda se sistemom eliminacije mogu izbaciti pojedini pravci (nedostatak kuca i sl.), pa lagano krenuti u obilazak zamisljene kruznice.
Postoji jos jedan nacin, pod pretpostavkom da se radilo o svadbi - obici sve opstine i kod maticara provjeriti ko se taj dan sve zenio i udavao, pa lagano po adresama. Opet ce se sistemom eliminacije izbaciti mnogi, ali ce neki i ostati za provjeru.
Mislim...ruzno je uospte ovdje i sada pricati ovako o ovome, ali ako bi i policija razmisljala na ovaj nacin (a iz iskustva znam da ne razmisljaju), mozda bi do sada vec bili vrlo blizu lokacije odakle je pucano, a ne bi preko TV-a trazili od gradjana da im kazu ko je pucao.
Ali, svejedno mislim da je djetetu metak dosao iz nekog ugla s ledja, i posto je u pitanju glava, sam udar zrna ga je oborio naprijed, a mozda je dijete vec bilo u tom nekom nagetom polozaju. I slazem se, polozaj djeteta u datom momentu, odnosno strana na koju je bilo okrenuto, je kljucna stvar. Nazalost, vjerovatno je i autic pomjeren prilikom dizanja djeteta, tako da ova tsavka nece previse pomoci.
I zato se opet treba vratiti na balistiku - vrsta zrna ce reci iz cega je ispaljeno, a to ce dalje po automatizmu dati vise detalja o daljini izpaljenja. Nakon toga, dubina rane i deformacija zrna ce takodjer uveliko pomoci, i s ovim podacima se moze doci do odredjenog kruga iz kojega je zrno moglo stici. Onda se sistemom eliminacije mogu izbaciti pojedini pravci (nedostatak kuca i sl.), pa lagano krenuti u obilazak zamisljene kruznice.
Postoji jos jedan nacin, pod pretpostavkom da se radilo o svadbi - obici sve opstine i kod maticara provjeriti ko se taj dan sve zenio i udavao, pa lagano po adresama. Opet ce se sistemom eliminacije izbaciti mnogi, ali ce neki i ostati za provjeru.
- valterbranisarajevo
#116 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu
ja sam prenio podatak o rani koji je saopštila portparolka Kliničkog centra. Sada razmišljam, nisam siguran da li je rekla pored ili iznad desnog uha. Čini mi se da je rekla pored.Dječakova tetka je rekla da se on držao za uho odakle je curila krv.
Porodica dječaka nije mogla odrediti šta se u stvari desilo (u oslobođenju je bilo napisano da to nisu mogli utvrditi ni ljekari u hitnoj). Tek kada su djeca koja su se igrala u blizini rekla da su čuli pucanj (ili fijukanje metka) shvatili su da je mali ranjen..
Porodica dječaka nije mogla odrediti šta se u stvari desilo (u oslobođenju je bilo napisano da to nisu mogli utvrditi ni ljekari u hitnoj). Tek kada su djeca koja su se igrala u blizini rekla da su čuli pucanj (ili fijukanje metka) shvatili su da je mali ranjen..
- Šapat
#117 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu
Dakle, sudeci po ovome i ako je tacno, mali je cak bio svjestan nakon pogotka. Jos jedan sitni detalj koji potvrdjuje da se radilo o umornom zrnu. Jer da nije...tesko da bi dijete uopste bilo na nogama, a jos manje se drzalo za glavu.
Ali, ako je dijete pogodjeno na auticu, a roditelji ga nasli mimo autica, tada je vrlo vjerovatno da je autic ostao u polozaju u kojem je bio u momentu pogotka sto vec olaksava i odredjivanje pravca odakle je zrno doslo. Korak po korak...
Ali, ako je dijete pogodjeno na auticu, a roditelji ga nasli mimo autica, tada je vrlo vjerovatno da je autic ostao u polozaju u kojem je bio u momentu pogotka sto vec olaksava i odredjivanje pravca odakle je zrno doslo. Korak po korak...
- valterbranisarajevo
#118 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu
Bio je izgleda svjestan. Jedna žena, mislim da mu je tetka, rekla je da je vidila malog kako stoji i drži se za uho. Koliko sam ja shvatio on je u tzv. vještačkoj komi...
Inače u današnjim novinama piše da su se do sada javila samo tri građanina koji su čuli pucanj u navedenom periodu i da su svi sa Dobrinje...
Inače u današnjim novinama piše da su se do sada javila samo tri građanina koji su čuli pucanj u navedenom periodu i da su svi sa Dobrinje...
- Šeherzada
- Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....
#119 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu
Na vijestima su sinoc javili da ce malenog probuditi sutra.Daj Boze da mali prezivi i potpuno ozdravi 
-
zandar
#120 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu
Šapat wrote:Dakle, sudeci po ovome i ako je tacno, mali je cak bio svjestan nakon pogotka. Jos jedan sitni detalj koji potvrdjuje da se radilo o umornom zrnu. Jer da nije...tesko da bi dijete uopste bilo na nogama, a jos manje se drzalo za glavu.
da, ali u kojem je polozaju bila djetetova glava kada je pogođen? mogao je bas u tom momentu okrenuti glavu...
btw, uporan si da dokazes da se pravac moze odrediti, ali ja ti kazem da je to nemoguce
- Šapat
#121 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu
Sve se moze zandar, vjeruj da moze.
Samo treba znati kako
A i zalosno je da se od cijelog grada niko ziv ne sjeca jel cuo pucanj u ta doba...obicno se t ocuje, pogotovo puscani...ali to vise govori o gradjanima ovog grada, zar ne...?
Samo treba znati kako
A i zalosno je da se od cijelog grada niko ziv ne sjeca jel cuo pucanj u ta doba...obicno se t ocuje, pogotovo puscani...ali to vise govori o gradjanima ovog grada, zar ne...?
- pitt
#122 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu
pa sjecas se ubistva momka u prepunoj basci u strosmajerovoj (mislim da je senator)........kad niko nista nije vidio....od sto ljudi okolo 
- PasHon1
#123 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu
Niko ne misli na slavlju da metak mora da padne na zemlju...zao mi je djeteta...nadajmo se da ce da se izvuce
-
popajic
#124 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu
Ma,jebi ga,kad gradonacelnica apeluje da se debili suzdrze od pucnjave !Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac apeluje na građane Sarajeva da se suzdrže od upotrebe vatrenog oružja
Kao da je rekla:pucajte-ali ne previse,spaljujte-ali ne bas svaki dan,pljackajte-ali pomalo...cuj, da se suzdrze oni koji ne mogu bez rafala ni kad se zene,ni kad im se djeca radjaju,ni kad su pjani ko tuke...
Gdje je ono preventivno:AKO to i to uradite-desice vam se to i to?
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#125 Re: Još jedna tragedija u Sarajevu
nema ona tu nadleznost!popajic wrote:Ma,jebi ga,kad gradonacelnica apeluje da se debili suzdrze od pucnjave !Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac apeluje na građane Sarajeva da se suzdrže od upotrebe vatrenog oružja
Kao da je rekla:pucajte-ali ne previse,spaljujte-ali ne bas svaki dan,pljackajte-ali pomalo...cuj, da se suzdrze oni koji ne mogu bez rafala ni kad se zene,ni kad im se djeca radjaju,ni kad su pjani ko tuke...
Gdje je ono preventivno:AKO to i to uradite-desice vam se to i to?