Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post Reply
Judge_Dread

#101 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 14:04, edited 2 times in total.
piupiu

#102 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by piupiu »

zivojin wrote:
Kakve ja sve gluposti ovde necu procitati."bosanska ili bosnjacka"pravoslavna crkva?"Bosanac po drzavljanstvu a Srbin po nacionalnosti"???'
Manite se ljudi corava posla.Od te nebulozno ideje krsenja prava jednog naroda odustao je i sam klub bosnjaka,izglasavajuci nepovjerenje Silajdjicevoj odluci o nepotpisivanju sporazuma.Bosanski Srbi nisu nikakvi "drzavljani bosne" nego drzavljani Republike Srpske.Dovoljno je uzeti u ruke jedan pasos BIH izdat u nekoj opstini iz PC,na kojem jasno pise "izdaje MUP PC".Prema Dejtonskom sporazumu,srpski narod i PC je drzavotvorna jedinica koja sacinjava republiku BIH.BIH bez PC nebi mogla i nece moci nikada opstati.Sarajevski mediji i dalje zanemaruju i omalovazavaju drzavnost PC ali je ipak priznaju kada dodje do nekih zastoja u nekim reformama kada se osporavaju glasovi srpskog naroda iz PC na drzavnom nivou BIH.
Dobri moj,naravno da Srbi imaju licnu kartu BIH ali ne onakvu licnu kartu kakvu ste vi zamisljali.Sa raznim ratnim grbovima muslimanskih formacija,nego licnu kartu na kojoj pise i cirilicom da je izdaje MUP PC.
Sta ti zelim reci,da sam na tvom mjestu ne bih se bas plaho kurcio sa tim pojmovima "boanski pravoslavac " i "dokumenti "bih"" :shock: :D
Uzdravlje
Uf, Zivojine, sto si tako nervozan! :wink: Pise i na mojoj i cirilicom i latinicom -- drzavljanstvo BiH. Isto mi je tako pisalo na jugoslovenskoj licnoj "izdaje SUP/MUP BiH", pa sam bila drzavljanka SFRJ. Al' cim kod tebe 'plaho kurcenje' pije vode, Bosanac si k'o i ja da (biiip) rak raka ... :wink: Haj' sad raspali! :lol: A sto se Bosnjacke pravoslavne crkve tice, jos samo da je preimenujemo po Ustavu iz 1974-e, pa cemo pozitivistickom logikom dobiti ... 'Muslimansku pravoslavnu crkvu' ... i eto nama nove, autenticne religije da autenticnija ne moze biti. Jupiii!
sodom

#103 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by sodom »

Sto, bilo bi bas super,
pravoslavne muslimane vec imamo- to su ti vehabije- uče tradicionalne bosnjake-muslimane ortodoksiju.
(pravo slavlje, ortodoksija, vehabije isto misle da su i oni pravi, a ostali da su krivi)
a muslimanske pravoslavce nemamo, to se moze uvest...

Sta vam pada na pamet, dobro je ako za 7 dana taj vjerski činovnik ne zavrsi na lomači... :lol:
iguman

#104 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by iguman »

Orthodoxos ili pravoSLOVNI znaci ne promjenjiv, cvrstih ubjedjenja, u ovom slucaju religijskih. Znaci opposite od suncokret.

Crnogorska I Makedonska PC postoje samo kao Udruzenja gradjana registrovana u policijskim stanicama, tipa Ljubitelja pasa, a nikako ali NIKAKO kao crkve dok god ih ne priznaju sestrinske Crkve i Vaseljenski patrijarh.

Takvim stavom nikada nece te napraviti ni BPC a kamoli NORMALNU BiH.

Takav pokusaj je vec postojao za vrijeme, nekima od vas drage, NDH samo se nije zvalo BPC nego HPC.

Cijenim da medju vama ima ljubitelja lika idjela tvorca NDH i njegovog trubadura Thupsona, ili vam se samo ideje podudaraju.

U pamet se...
Judge_Dread

#105 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 14:02, edited 1 time in total.
iguman

#106 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by iguman »

Ma kakva sikiracija ladan ko zmija 8) samo sam iznio fakte koje znam i svoje misljenje.

U ovakvoj zemlji pokrenuti ovakvu inicijativu...pa mislim...sta reci. Bahlje i igara a raja vazda raja, ko ovce.

Politicko tijelo koje bi se zvalo Vlada BiH nisu u stanju napraviti a kamoli BPC :D

Samo hladna glava, cvrsta ruka i bistro oko i sve ce biti ok
Judge_Dread

#107 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 14:03, edited 1 time in total.
iguman

#108 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by iguman »

A zasto ne u BiH?

Pa valjda postoje u narodima 3 covjeka koji mogu artikulisati potrebe svoje nacije bez pjene na ustima i kame za pasom?

Sigurno postoje samo su na marginama kao i svi normalni ljudi u regiji.
Judge_Dread

#109 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 13:58, edited 1 time in total.
iguman

#110 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by iguman »

Takav sam po cijelom tijelu :D
poostar

#111 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by poostar »

Image

:lol: :lol:
Odisej

#112 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Odisej »

Ja bih se rado uključio u razgovor , ali sam , hvala bogu, ateista! :-D
vichy

#113 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by vichy »

Ateisti i jesu pravi ljudi za razgovor o BPC - BPC nema, BPC ne postoji, nema ni takvih vjernika, tako da su nevjernici rado viđeni diskutanti o imaginarnoj crkvi :)
Odisej

#114 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Odisej »

:-D
hmmm1

#115 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by hmmm1 »

ne znam kako nekome moze pasti na pamet tako glupa ideja ...
tu ideju je imao i ante pavelic pa je bio osnovao tzv. "hrvatsku pravoslavnu crkvu" ...
i ne znam otkud pravo nekome na forumu da nama odredjuje kako ce se zvati nasa crkva , o tome odlucujemo mi i vaseljenska patrijarsija u carigradu/konstantinopolju ...
i ako niste znali srpska pravoslavna crkva je dobila autokefalnost od grcke crkve za vrijeme svetog save ... koji je bio prvi srpski arhiepiskop ... za vrijeme svetog save je osnovana i zahumsko-hercegovacka eparhija koja postoji i danas ...
za vrijeme cara dusana srpska pravoslavna crkva je uzdignuta na nivo patrijarsije cije je sjediste bilo u peci ...
nakon turskih osvajanja ukida se pecka patrijarsija da bi se kasnije opet obnovio njen rad za vrijeme mehmed pase sokolovica koji je izdejstvovao dozvolu za njen ponovni rad ...
pecka patrijarsija se opet ukida za vrijeme tursko austrijskih ratova i seoba pod carnojevicima jer su srbi u ustanku stali na stranu austrijanaca ...
srpska patrijarsija se opet obnavlja nakon prvog svjetskog rata slomom austro-ugarske i turskog carstva (koji su to htjeli sprijeciti ponovno usppstavljanje srpske patrijarsije) ali ovaj put srediste joj u beogradu a ne u peci ...

tzv. crnogorska pravoslavna crkva nije priznata od nijedne pravoslavne crkve ni od vaseljenske patrijarsije u carigradu/konstantinopolju ... pravoslavni narod u cg uglavnom podrzava crnogorsko-primorsku mitropoliju koja je u sklopu srpske pravoslavne crkve ... jer kad se oduzmu glasovi albanaca i muslimana vidi se da je na referendumu vise pravoslavnog stanovnistva glasalo za zajednicu sa srbijom nego za nezavisnost ... i jos treba uzeti da i dosta crnogoraca koji su glasali nezavisnost uopste ne podrzavaju tu novopecenu crkvu ...
sve crkve u crnoj gori su u vlasinstvu srpske pravoslavne crkve tj. crnogorsko primorske mitropolije , i cetinjski manastir , i manastir ostrog , i sve crkve , da ne spominjem zaduzbine srpskih srednjovjekovnih vladara ... i u tim crkvama je svestenstvo spc ...
samozvana i nepriznata crnogorska pravoslavna crkva ima dvije tri stare crkve koje su preuzeli na lovcenu(iako one legalno ne pripadaju njima) i plus su sagradili dvije tri nove crkve u zadnjih par godina ...

sto se tice sutuacije u makedoniji i ukrajini , oni se formalno nalaze u sastavu srpske odnosno ruske pravoslavne crkve , ali u praksi narod tamo podrzava uglavnom te novoformirane nepriznate crkve ... isto kao sto su te nove crkve uglavnom preuzele i crkve i manastire tamo ...
ali ni te dvije crkve nisu priznate od strane ostalih crkava ni od vaseljenske patrijarsije ...
situacija u cg je drugacija od situacije u makedoniji i ukrajini i po procentu stanovnistva koji podrzava to i po tome ciji svestenici su u crkvama ...

i ne znam stvarno otkud vama pravo da nama govorite kakva treba biti nasa crkva ? to uopste nije vasa stvar ... to su ozbiljni pokusaji asmiliacije i ponistavanje naseg identiteta ... smijemo li mi komentarisati i mijesati se kakva treba biti islamska zajednica ?

mi smo ponosni na nasu tradiciju i niposto se necemo odreci naseg nacionalnog identiteta ma kako god neki to prizeljkivali ...
ponosni smo na nasu istoriju i tradiciju , ponosni smo na nasu crkvu , ponosni smo na decane , gracanicu , pecku patrijarsiju , hilandar ... ponosni smo na nas srpski jezik ...

i procitao sam neke komentare tipa "druga je drzava" ... pa sta s tim , i manastir hilandar se nalazi u grckoj pa je u sklopu srske pravoslavne crkve ...
i u americi postoji srpska , grcka , ruska ili jermenska pravoslavna crkva ...
Last edited by hmmm1 on 02/10/2008 04:50, edited 4 times in total.
hmmm1

#116 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by hmmm1 »

lopta wrote:Ima li na forumu ijedan pravoslavac da kaze nesto na ovu temu? Da li bi zelio pripadati bosanskoj pravoslavnoj crkvi ili ne?
nikada ...
vichy

#117 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by vichy »

hmmm1 wrote:
lopta wrote:Ima li na forumu ijedan pravoslavac da kaze nesto na ovu temu? Da li bi zelio pripadati bosanskoj pravoslavnoj crkvi ili ne?
nikada ...
Razmisli još jednom :)
iguman

#118 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by iguman »

hmmm1 wrote:
nikada ...
Pa ni tada
Frane-x

#119 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Frane-x »

Ja još jednom predlažem postavljaču teme da on bude prvi vjernik te crkve. :D :lol:
iguman

#120 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by iguman »

Frane-x wrote:Ja još jednom predlažem postavljaču teme da on bude prvi vjernik te crkve. :D :lol:

Patrijarh BPC :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Frane-x

#121 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Frane-x »

iguman wrote:
Frane-x wrote:Ja još jednom predlažem postavljaču teme da on bude prvi vjernik te crkve. :D :lol:

Patrijarh BPC :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
HAHAHAHAHAAHAAAHA, zraka, zraka... Umirem... :lol: :lol: :lol:
piupiu

#122 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by piupiu »

hmmm1 wrote:ne znam kako nekome moze pasti na pamet tako glupa ideja ...
tu ideju je imao i ante pavelic pa je bio osnovao tzv. "hrvatsku pravoslavnu crkvu" ...
i ne znam otkud pravo nekome na forumu da nama odredjuje kako ce se zvati nasa crkva , o tome odlucujemo mi i vaseljenska patrijarsija u carigradu/konstantinopolju ...
i ako niste znali srpska pravoslavna crkva je dobila autokefalnost od grcke crkve za vrijeme svetog save ... koji je bio prvi srpski arhiepiskop ... za vrijeme svetog save je osnovana i zahumsko-hercegovacka eparhija koja postoji i danas ...
za vrijeme cara dusana srpska pravoslavna crkva je uzdignuta na nivo patrijarsije cije je sjediste bilo u peci ...
nakon turskih osvajanja ukida se pecka patrijarsija da bi se kasnije opet obnovio njen rad za vrijeme mehmed pase sokolovica koji je izdejstvovao dozvolu za njen ponovni rad ...
pecka patrijarsija se opet ukida za vrijeme tursko austrijskih ratova i seoba pod carnojevicima jer su srbi u ustanku stali na stranu austrijanaca ...
srpska patrijarsija se opet obnavlja nakon prvog svjetskog rata slomom austro-ugarske i turskog carstva (koji su to htjeli sprijeciti ponovno usppstavljanje srpske patrijarsije) ali ovaj put srediste joj u beogradu a ne u peci ...

tzv. crnogorska pravoslavna crkva nije priznata od nijedne pravoslavne crkve ni od vaseljenske patrijarsije u carigradu/konstantinopolju ... pravoslavni narod u cg uglavnom podrzava crnogorsko-primorsku mitropoliju koja je u sklopu srpske pravoslavne crkve ... jer kad se oduzmu glasovi albanaca i muslimana vidi se da je na referendumu vise pravoslavnog stanovnistva glasalo za zajednicu sa srbijom nego za nezavisnost ... i jos treba uzeti da i dosta crnogoraca koji su glasali nezavisnost uopste ne podrzavaju tu novopecenu crkvu ...
sve crkve u crnoj gori su u vlasinstvu srpske pravoslavne crkve tj. crnogorsko primorske mitropolije , i cetinjski manastir , i manastir ostrog , i sve crkve , da ne spominjem zaduzbine srpskih srednjovjekovnih vladara ... i u tim crkvama je svestenstvo spc ...
samozvana i nepriznata crnogorska pravoslavna crkva ima dvije tri stare crkve koje su preuzeli na lovcenu(iako one legalno ne pripadaju njima) i plus su sagradili dvije tri nove crkve u zadnjih par godina ...

sto se tice sutuacije u makedoniji i ukrajini , oni se formalno nalaze u sastavu srpske odnosno ruske pravoslavne crkve , ali u praksi narod tamo podrzava uglavnom te novoformirane nepriznate crkve ... isto kao sto su te nove crkve uglavnom preuzele i crkve i manastire tamo ...
ali ni te dvije crkve nisu priznate od strane ostalih crkava ni od vaseljenske patrijarsije ...
situacija u cg je drugacija od situacije u makedoniji i ukrajini i po procentu stanovnistva koji podrzava to i po tome ciji svestenici su u crkvama ...

i ne znam stvarno otkud vama pravo da nama govorite kakva treba biti nasa crkva ? to uopste nije vasa stvar ... to su ozbiljni pokusaji asmiliacije i ponistavanje naseg identiteta ... smijemo li mi komentarisati i mijesati se kakva treba biti islamska zajednica ?

mi smo ponosni na nasu tradiciju i niposto se necemo odreci naseg nacionalnog identiteta ma kako god neki to prizeljkivali ...
ponosni smo na nasu istoriju i tradiciju , ponosni smo na nasu crkvu , ponosni smo na decane , gracanicu , pecku patrijarsiju , hilandar ... ponosni smo na nas srpski jezik ...

i procitao sam neke komentare tipa "druga je drzava" ... pa sta s tim , i manastir hilandar se nalazi u grckoj pa je u sklopu srske pravoslavne crkve ...
i u americi postoji srpska , grcka , ruska ili jermenska pravoslavna crkva ...
hmmm, sto si se tako uozbiljio? :-D Pogledaj iz druge perspektive, ako je tvoja religija islam, koja je nadnacionalne prirode, posmatrati pravoslavlje kao jednu isto tako nadnacionalnu religiju moze biti prirodno iz tvoje perspektive. Samim time, prijedlog da se napravi BPC ne mora izgledati kao neka sustinska podvala srpskom narodu i njegovom nacionalnom bicu u BiH. S druge strane, slazem se da je ideja malo 'falicna' jer pricati o Bosnjackoj pravoslavnoj crkvi iz ove perspektive stvarno zvuci smijesno. Da sam ja Bosanski Srbin, meni bi se cak to moglo i svidjeti kao ideja -- na primjer, sta mislis o ovom propagandnom spotu za BPC: "Bosnjaci, vratite se matici", Vasa BPC ... :lol: :lol: :lol:
iguman

#123 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by iguman »

Ej znam kako :!:

Prvo Bosnjaci predju u BPC, pa onda BiH Hrvati :D

a mi cemo malo da sacekamo i razmislimo 8-)
zastoqsviram

#124 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by zastoqsviram »

u americi po podacima s pocetka devedesetih preko 23.000 samo hriscanskih crkava, onih drugih vjerskih zajednica, ko zna :? ....danas ih mozda i koja vise... :-) takvi ljudi (bez korijena), takav sistem (koji u Boga vjeruje samo na dolarskoj novcanici), takva zemlja (velika mashala, pola kontinenta zauzima), moze apsorbovati, sta li...
ovde, zarad politike nametati, uvoditi, registrovati il' vec kako god nekome (citaj:narodu) vjersku zajednicu, ravno je kretenizmu, da ne kazem zloj namjeri....
lopta

#125 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by lopta »

dalinton wrote:
Ima taman onoliko koliko ima muslimana koji bi željeli pripadati Islamskoj zajednici Republike Srpske.
Jesli li ti normalan ?
Tog manjeg entiteta ne moze, jer nije drzava, ali ako nisi znao u Srbiji recimo postoji Islamska Zajednica Srbije, prema tome ne vidim razlog da se isto ne moze biti i u Bosni, dakle Pravoslavna Crkva Bosne i Hercegovine u tom smislu.

Naravno sve to je posljedica ljudi koji misle da vjera odredjuje etnicku pripadnost nekom narodu, pa svi pravoslavci moraju biti Srbi, svi muslimani Bosnjaci, a svi katolici Hrvati. Time je Srpska Pravoslavna Crkva(a to je uradila samo ona) uzela eksluzivitet da predstavlja samo pravoslavce koji uz to moraju biti Srbi, a najgore u svemu tome je sto vjerska ustanova dodaje etnicki prefiks na svoju vjersku ustanovu, svoju vjeru. Zasto recimo ne bi jedan Bosnjak mogao biti pravoslavac, katolik odnosno uopste hriscanin, ili zasto neki Srbin ne bi mogao biti musliman(a neces vjerovati ima i takvih :D)?

Nazalost do postojanja bosanske ili bosnjacke crkve nece doci sve dok pravoslavni vjernici smatraju da moraju uz pravoslavlje biti i Srbi.
hmmm1 wrote:
nikada ...
Ok postujem, tvoje pravo, a da li smatras u tom slucaju da je isto postojanje IZSrbije, kao recimo i PCBiH?
Post Reply