Zivot na selu :)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Lukomir- da li bi mogao neko ovdje zivjet :)

[img]http://static3.bareka.com/photos/medium ... ertigo.jpg[/img]
anais_nin

Post by anais_nin »

mamica papucarka wrote:Lukomir- da li bi mogao neko ovdje zivjet :)

meni je to prenaseljeno :D
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

anais_nin wrote:
mamica papucarka wrote:Lukomir- da li bi mogao neko ovdje zivjet :)

meni je to prenaseljeno :D
ma šta će mi Lukomir, lijepo je men i naše selo milo što se u dolini svilo :D
neki dan išo u voćnjak, što ga je babo zasadio seb za pemziju, krečit i okopavat voćke, jooooj miline i užitka, fakat pravo lijepo bit seljak.... :D balega miriše, nijedan joj parfem nije jednak :)
anais_nin

Post by anais_nin »

joj francuza :D kod njih sve moze :D
evo da se odmorite malo u jednom malenom "dvorcu" u Normandiji, iznajmite apartman za 2 osobe, s kuhinjom i kaminom, za nekih 700 eura sedmicno :D i eto vas na selu :D

Image
mamica papucarka

anais_nin wrote:joj francuza :D kod njih sve moze :D
evo da se odmorite malo u jednom malenom "dvorcu" u Normandiji, iznajmite apartman za 2 osobe, s kuhinjom i kaminom, za nekih 700 eura sedmicno :D i eto vas na selu :D

Image
jebo ti ovo. Ja bih radije kod tetke Semke na kukuruzu i domaci kajmak 8-)
skolica

#106 Re: Zivot na selu:)

Post by skolica »

mamica papucarka wrote:Gledam maloprije nekakav dokumentarac o zivotu na selu, pa me interesuje da li ste ovisnici o asfaltu, ili biste se bez problema mogli prilagoditi seoskom zivotu. :oops:
Znaci, muskarac sabahile konja na korito, a zena u stalu, tacnije pod kravu :D
Ja nisam bas za ovakav nacin zivota, ali bih komotno mogla zivjet na selu bez krave i stale. Malo bastice, cvijeca.... ma milina :D Kako sam starija, sve me vise vuce taj nekakav mirni nacin zivota. :roll:
Velegrad me uopce ne privlaci i ne znam da bih vise mogla zivjet u centru nekog veceg grada. :-)
Trenutno, moj izbor je nekakva zlatna sredina, a vas...???
Sa godinama i ja sve vise sanjam da zivim na selu, nisam sigurna da mi ne bi dosadilo ali u ovom trenutku mogla bih ladno pola godine da provedem negdje gdje pogled puca na brda, vrtace,uvale...Ima dana kada ne mogu da podnesem buku automobila, pa cak i zamor ljudi kad pijes kafu negdje u centru u podne (ovo uspjesno izbjegavam :D ).Naravno minimum civilizacije mi treba u smislu vode, struje, pristojnog kupatila, muzike, tv sam i onako izbacila odavno iz upotrebe.Bilo bi lijepo npr imati svoj vinograd, praviti vino, degustirati ga sa svojim prijateljima :D
Maraschino

Post by Maraschino »

Zivot na selu ima svoje prednosti a isto tako i mane.
Covjek dok je mlad (radi provoda), kada ima malu djecu (radi skole), bolje je da zivi u gradu...
Za penzije i stare dane, nema nista bolje od jednog sela, naravno koje ima infrastrukturu (struja, voda, telefon, asfalt...)
Tesssa

Post by Tesssa »

jooooj, ja bih jedno 10 dana vamo:

Image

da se iskljucim totalno :-) :-) :-)

ovo bi mi bilo dovoljno zivotnog prostora, sasvim :D :D :D
Maraschino

Post by Maraschino »

ovo je kuca za odmor (vikendica)

mi pricamo o zivotu koji ipak trazi malo vise uslova i prostora

bajta je samo takva :D ali ne vidim tresnju nigdje :-)
Tesssa

Post by Tesssa »

pa rekoh da bi 10 dana samo :D :D :D ni dana vise :D
werr

Post by werr »

Hm,ovdje se misli očigledno na sela,tačnije na jako ruralna podrjučja koja su udaljena 10-15 km od grada ili gradića...

Ja sam odrasla u gradu ali pravimo kuću u selu koje je 5-7 minuta vožnje udaljeno od grada.Imam širinu,mir ali taman toliko da me komšija čuje kad normalno pričam,nemam kravu,kokoške niti ih namjeravamo imati,ako mi bude ćejf sadit ću sebi luk i paradajz čisto da imam nešto friško,ali zato će dvorište biti puno cvijeća,tuja,tisa,borova itd.Da ne pričam o tome koliko će me jeftinije koštati ta kuća nego stan te kvadrature u Tuzli.
Moje dijete će morati ići sa busom i u osnovnu školu (3-4 minute vožnje),i u srednju a i na faks.Ja sam išla s busom do faksa sa jednog kraja grada na drugi,suprug još više pa ne vidim da nam je to napravilo neki ogroman problem (pitajte bilo kojeg Tuzlaka koliko traje vožnja od Irca do Sjenjaka).
Znam šta je LCD,plazma,internet i sve ostale novotarije jer ih namjeravamo imati kad se uselimo u kuću i ,normalno kad nam to mogućnosti dozvole.Da,moje selo ima asvalt i rasvjetu,da i to napomenem.
Ono što želim reći je da pojedince i danas selo asocira na dimije,krave,mlijeko i dulume žita i krompira a ne na za 10 godina (ovisno o blizini grada) ili više sasvim neko normalno predgrađe nekog tipičnog bosanskog gradića (npr.Konjic,Visoko,Maglaj,Banovići,Lukavac itd).Ako mi je merak doći na koncert ili otići na Vrelo Bosne,Baščaršiju,sjedni u auto i vozi.... :kravata:
mamica papucarka

#112 Re: Zivot na selu:)

doslo ljeto (pardon proljece :D ), a ja bih negdje na selo :oops: Do kraja sempetmbra :oops:
Santos

#113 Selo je zakon

Post by Santos »

Neznam kako kod vas ali ja kolko vidim dosta raje iz grada bjezi u sela.Evo recimo ja kad odem u Amsterdam fino je za ono malo se provest ali zivit,svi mi kazu blago tebi ovdje pravo mirno,posto ja zivim jedno 20km od Amsterdama.Jeli i u Sarajevu ili ostalim vecim gradovima tako ljudi razmisljaju.Ja znam sta je sve doslo u Sarajevo ali kad odem dole ona zvagu,frka i cim se isparim malo dalje covjek dahne.Izgleda da se vremena mjenjaju,prije sa sela u grad a sad iz grada u selo.Ili gradovi nisu vise sto su nekad bili,a i dosta je do ljudi,jer ljudi cine grad,jebes zgrade.Neznam,meni kao haustorcetu cudno nesto da odjednom volim sto vise tisine,mirnoce,mozda i godinama dodje haj mu ga znaj.
The Nightwatchman

#114 Re: Selo je zakon

Post by The Nightwatchman »

starkeljo :D
colt

#115 Re: Selo je zakon

Post by colt »

Seljacino :D :lol:
njeka

#116 Re: Selo je zakon

Post by njeka »

Znam par haustorčadi koji su kupili stanove u okolnim mjestima (Ilijaš,Breza i sl) i razlog nije ni mir ni tišina ni godine,nego finansije.U Sarajevu nema šanse da kupiš stan ako nemaš nekog da te pogura(iako si zaposlen u državnoj firmi) :sad: :sad: :sad:
Klodovik

#117 Re: Selo je zakon

Post by Klodovik »

njeka wrote:Znam par haustorčadi koji su kupili stanove u okolnim mjestima (Ilijaš,Breza i sl) i razlog nije ni mir ni tišina ni godine,nego finansije.U Sarajevu nema šanse da kupiš stan ako nemaš nekog da te pogura(iako si zaposlen u državnoj firmi) :sad: :sad: :sad:
Ne znam čemu ta tolika tuga. Koliko para toliko muzike.
Santos

#118 Re: Selo je zakon

Post by Santos »

Vrlo neozbiljni komentari,a tako je uvjek sve zajebancija,i onda se cude kako im je.Zalosno.Imam stan u Sarajevu,otkupljen 1\1, ali jebo stan ,jebes beton priroda je zakon.Pa vise je sad seljaka u gradu nego na selu.Sad gospoda zivi van grada tako je i na zapadu,u gradu sami imigranti ko i u Sarajevu samo domace vrste.Zar nije bolja kucica van grada nego stan,vazda,docete i vi tobe polako ima vremena.
Klodovik

#119 Re: Selo je zakon

Post by Klodovik »

Santos wrote:Vrlo neozbiljni komentari,a tako je uvjek sve zajebancija,i onda se cude kako im je.Zalosno.Imam stan u Sarajevu,otkupljen 1\1, ali jebo stan ,jebes beton priroda je zakon.Pa vise je sad seljaka u gradu nego na selu.Sad gospoda zivi van grada tako je i na zapadu,u gradu sami imigranti ko i u Sarajevu samo domace vrste.Zar nije bolja kucica van grada nego stan,vazda,docete i vi tobe polako ima vremena.
Najbolje je i stan u gradu i kućica van grada. Davno sam došao tobe kao i ti i mijenjam kako mi kad šta paše.
Maraschino

#120 Re: Selo je zakon

Post by Maraschino »

Klodovik wrote:
Santos wrote:Vrlo neozbiljni komentari,a tako je uvjek sve zajebancija,i onda se cude kako im je.Zalosno.Imam stan u Sarajevu,otkupljen 1\1, ali jebo stan ,jebes beton priroda je zakon.Pa vise je sad seljaka u gradu nego na selu.Sad gospoda zivi van grada tako je i na zapadu,u gradu sami imigranti ko i u Sarajevu samo domace vrste.Zar nije bolja kucica van grada nego stan,vazda,docete i vi tobe polako ima vremena.
Najbolje je i stan u gradu i kućica van grada. Davno sam došao tobe kao i ti i mijenjam kako mi kad šta paše.
:thumbup:

znamo mi sta je najbolje :D

p.s.

zaboravio si jahtu :D
Vertigo

#121 Re: Selo je zakon

Post by Vertigo »

Imas stan u Sarajevu, a vikendicu 20km od Amsterdama :shock:
lolita_xx

#122 Re: Selo je zakon

Post by lolita_xx »

mi smo jos uvijek seljaci, pa se svi guramo sto blize centru...
i neka svi vide, jer ako ti raja ne vidi sta sve imas, to ti je kao da nemas :D
otherside

#123 Re: Selo je zakon

Post by otherside »

ja bih najradje neku "vikendicu" na moru.
Kjajević Majko

#124 Re: Selo je zakon

Post by Kjajević Majko »

Primijetio sam to kod ovih sa "Zapada". :D
Ovdje se sporije živi pa je bolje živjeti u gradu.
Epitop

#125 Re: Selo je zakon

Post by Epitop »

Ja se izaspem kada čujem da neko kaže "odo u stan" to se odmah podrazumjeva da ima i kuću na selu.
JA sam jučer išao malo do obližnjeg planinarskog doma i fali malo asfalt kada se hoda po raznim makadamima i stazama.
Nisu kod nas sela ko na zapadu tako da ja ne bih, a kome se ide sretno.
Post Reply