zapadni ulaz u grad - opet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

neki

#101 Re: zapadni ulaz u grad - opet

Post by neki »

Ono nije autoput nego magistralna cesta, tako je kategorisan pa je samim tim i ogranicenje na njemu dobrim dijelom 60 na sat. Nije ni dio koridora Vc koji bi trebao da prolazi na relaciji Vlakovo-Tarcin a koji ce sa ovim cudom od ceste biti povezan saobracajnicom izmedju petlje u Vlakovu i kruznog na mostarskom..
Nadvoznjak je samo iskljucenje koje je napravljeno da se ne bi stvarale guzve na kruznom tj da se direktno moze ici na dvotracnu magistralu prema Hadzicima
madner

#102 Re: zapadni ulaz u grad - opet

Post by madner »

vjesticanametli wrote:skines fino po mraku taj znak i bog te veselio :lol: :lol:
Hmmmmmmm, gdje mi je ona brusilica... :D
madner

#103 Re: zapadni ulaz u grad - opet

Post by madner »

neki wrote:Ono nije autoput nego magistralna cesta, tako je kategorisan pa je samim tim i ogranicenje na njemu dobrim dijelom 60 na sat. Nije ni dio koridora Vc koji bi trebao da prolazi na relaciji Vlakovo-Tarcin a koji ce sa ovim cudom od ceste biti povezan saobracajnicom izmedju petlje u Vlakovu i kruznog na mostarskom..
Nadvoznjak je samo iskljucenje koje je napravljeno da se ne bi stvarale guzve na kruznom tj da se direktno moze ici na dvotracnu magistralu prema Hadzicima
80 valjda.
vjesticanametli

#104 Re: zapadni ulaz u grad - opet

Post by vjesticanametli »

vidis da se moze kad se hoce :mrgreen: vidjeces kad bude strazario polismeen pored znaka i cekao tebe :lol:
madner

#105 Re: zapadni ulaz u grad - opet

Post by madner »

vjesticanametli wrote:vidis da se moze kad se hoce :mrgreen: vidjeces kad bude strazario polismeen pored znaka i cekao tebe :lol:
Ma ja nisam tamo prošao da nije stajao polismeen i cekao mene. Sa radarom u ruci. Ili alkotesterom.

DOKLE više, ne može se čovjek ni opustiti u ovoj državi. Popiješ dvije - tri, voziš 100 - 180 i odma patrola...
vjesticanametli

#106 Re: zapadni ulaz u grad - opet

:sad: stvarno su zaista e tako mi je zao :D
evo ti jedno ĐŽ pa him podaj :D
madner

#107 Re: zapadni ulaz u grad - opet

Post by madner »

I ja kažem Džamije mi i reisa, ne bi ja nikad pio, auto nemre više od 160. Ali šta ti je ova država, vjeruje više aparatu nego čestitom mladom muslimanu. :x

:D
vjesticanametli

#108 Re: zapadni ulaz u grad - opet

uzmi sveto ĐŽ ono cuva od ovije policije i uroka pa okacis na vjetrovizor pa se ono klati tam vam i onda him se zamanta pa ne vide :D
madner

#109 Re: zapadni ulaz u grad - opet

Post by madner »

vjesticanametli wrote:uzmi sveto ĐŽ ono cuva od ovije policije i uroka pa okacis na vjetrovizor pa se ono klati tam vam i onda him se zamanta pa ne vide :D
Nije loša ta ideja, ali nemoj da se meni zamanta pa da skrenem prije vremena. :D
Deleter

#110 Re: zapadni ulaz u grad - opet

Post by Deleter »

neki wrote:Ono nije autoput nego magistralna cesta, tako je kategorisan pa je samim tim i ogranicenje na njemu dobrim dijelom 60 na sat. Nije ni dio koridora Vc koji bi trebao da prolazi na relaciji Vlakovo-Tarcin a koji ce sa ovim cudom od ceste biti povezan saobracajnicom izmedju petlje u Vlakovu i kruznog na mostarskom..
Cek, cek...koje nije autoput? Na koji dio mislis?

Ako mislis na cijeli put od Ilidze pa do Blazuja, onda grijesis. Malo iza Ilidze fino stoji znak Image, a prije podvoznjaka pred Blazujem, tamo gdje pocinju znakovi o ogranicenju na 70, pa malo zatim i na 60, stoji Image, da bi pred sami podvoznjak stajao znak ogranizenja 40 (?!).

Dakle, ono ipak jeste "autoput", bar onih nekih prvih 4 km, a onda, iako i dalje izgleda kao autoput, prelazi u makadamsku cestu. Bar sudeci po ogranicenju brzine...
dimu

#111 Re: zapadni ulaz u grad - opet

Post by dimu »

neki wrote:Ono nije autoput nego magistralna cesta, tako je kategorisan pa je samim tim i ogranicenje na njemu dobrim dijelom 60 na sat.
onda bi trebalo biti 100km/h ogranicenje a ne 60...

nema razloga da bude 60 s obzirom da je ogradjena cesta (ako vec nije puni profil autoputa) znaci nema raskrsnica, pjesackih prelaza itd

ono se vani zove brza cesta, a ne magistralna...
Deleter wrote: Cek, cek...koje nije autoput? Na koji dio mislis?

Ako mislis na cijeli put od Ilidze pa do Blazuja, onda grijesis. Malo iza Ilidze fino stoji znak Image, a prije podvoznjaka pred Blazujem, tamo gdje pocinju znakovi o ogranicenju na 70, pa malo zatim i na 60, stoji Image, da bi pred sami podvoznjak stajao znak ogranizenja 40 (?!).

Dakle, ono ipak jeste "autoput", bar onih nekih prvih 4 km, a onda, iako i dalje izgleda kao autoput, prelazi u makadamsku cestu. Bar sudeci po ogranicenju brzine...

pa znak da prestaje autoput stoji jos od vremena kad su poceli radovi u blazuju...

sad trebaju skinuti one znakove o ogranicenju brzine, kod nas je sve nakaradno, oni ce znakovi stajati tu jos 5 godina dok se ne sjete sklonit ih iako su radovi vec zavrseni...
sffovac

#112 Re: zapadni ulaz u grad - opet

Post by sffovac »

Deleter wrote:
Cek, cek...koje nije autoput? Na koji dio mislis?

da bi se nesto zvalo autoput, ono nesto mora imat i zaustavnu traku
da li ono ima zaustavnu traku ?
ono ju nema

da li ono ima dvije trake i ide u jednom smijeru ?
ima
sta bi ono moglo biti

ono bi moglo biti brza cesta
Hendrix

#113 Re: zapadni ulaz u grad - opet

Post by Hendrix »

Džaba tražite definiciju kad je nema za ono čudo , ako je autoput nije nema zaustavne , brza cesta a ukrštava se sa prugom u niovu , nema veze ni s tim , ovo će vam na kraju biti gradska magistrala , autobusi stanice imaju , pa onda odvajanje trake ulijevo pred nadvožnjakom na Ilidži i u Blažuju , to nigdje nema , trake se radi sigurnosti odvajaju udesno , ali eto može kod nas i to.
Stari

#114 Re: zapadni ulaz u grad - opet

Post by Stari »

To je koliko sam ja upoznat sa prometnim znanostima ...ono sto se prije rata zvalo "put rezervisan za motorna vozila"...ili mozda grijesim ...mislim, mozda se nije tako zvalo ...ali ja mislim da znam sta je to

Na svedskom se jeziku to kaze motortrafikled ...na anglijskom mensecini "main arterial road"....na svapskom mu to dodje nekako Kraftfahrstrasse....valjda ste negdje vidjeli ovakakv znak Image...e to je to ...samo nisam siguran da li se to u Bosni jos uvijek zove : "put rezervisan za motorna vozila" ili vi to sada onako neocroatski zovete ....brza cesta, ubrzana cesta , poluautocesta ...ili kakao god ....no u medjunaradnom saobracaju to postoji ...e sad cete vi to definisati jelte...bujrum
Comrad

#115 Re: zapadni ulaz u grad - opet

Post by Comrad »

Kao i sve kod nas, nakaradno da nemoze biti nakaradnije. Jel se znalo da ce onda prolaziti put, tj. da ce se morati praviti malo siri i bolji put od onog sto je bio, moralo se znati, koji se djavo dalo onda ljudima da prave one kuce u Blazuju i na Mostarskom, sad imamo slucaj da je kuca tik do ograde puta - sve su novije kuce u pitanju. Dole gdje Otes su napravili nekakvih prosirenje, za pumpu, za Vrtove Riverine, dolazis u Blazuj opet te cekaju nekakva ukljucenja, pa onda prolazis kroz naseljeno mjesto ispod balkona se provlacis i ceka te Mostarsko gdje je jos gori slucaj i bice dobro ako se bude moglo iznad 40 voziti. :-)
strong69

#116 Re: zapadni ulaz u grad - opet

Post by strong69 »

Ogranicenje je 60? Na autoputu dolazi tabla sa ogranicenjem 70 pa 60 a ona sa 40 je uklonjena. Tako da je logicno da je sada ogranicenje 60 km/h.

Koliko mogu primjetiti, raja uglavnom vozi 80 km/h onim dijelom do nadvoznjaka koji vodi za Hadzice odnosno Mostar. Takoder, zadnjih dana redovno mogu primjetiti policijska vozila sa radarima na ovom dijelu puta.
uvjek dobar gost

#117 Re: zapadni ulaz u grad - opet

Post by uvjek dobar gost »

Uz jedan malo otklon želim napisati sljedeće....

Cijela farsa zvana zapadni izlaz-ulaz traje oko deset godina, ako niste zaboravili, nadam se da će nadležni prezentirati detaljnu analizu utrošaka budžetskih sredstava po godinama i fazama izgradnje. Nadam se da se još svi sjećamo početaka, stidljive gradnje i ambicioznih najava, sjećamo se talasastog asfalta i njegove debljine, da se sjećamo kilometarskih gužvi i pravih kolapsa u saobraćaju... ili smo kao i sve zaboravili i ovo..
Da smo država kao što nismo, revizori izvršenja budžeta bi imali pune ruke posla, da smo država kao što nismo nadleni kantonalni i federalni ministri bi podnosili ostavke zbog probijanja rokova i budžeta, da smo država kao što nismo nadležni kantonalni premijeri bi podnosili ostavke ali bi bili predmetom istrage kao i ranije pomenuti nadležni ministri, da smo država kao što nismo firme koje su bile na udaru gužvi, čiji su kamioni kasnili... izračunale bi broj radnih sati koji su izgubili i zaračunali koliko to u stvari košta... svako od nas bi u glavi sabrao koliko je goriva recimo iztgubio il prosuo bolje rečeno na toj dionici puta.... fakturu bi zajedno ispostavili nadležnim.... ,ali ovo nije država i mi nismo građani pa je sve kako je...
Na kraju postavlja se pitanje hoće li iko ikad istražiti sve malverzacije oko zapadnog ulaza-izlaza iz grada....

Jesmo li išta naučili iz tih dugih deset godina gradnje ili smo još u procesu učenja,..,....???

P.S
Što je najžalosnije ovo je samo kap u moru njihovih zloupotreba budžetskih sredstava... i naših živaca ali živce smo im već halalili...
bomba

#118 Re: zapadni ulaz u grad - opet

Post by bomba »

Saga se nastavlja.... Prilaz opet zatvoren ali sad zbog rekonstrukcije (da popravljaju stetu koju su sa kradjama materijala napravili) i to na samom pocetku sezone godisnjih odmora...
Cisto me zanima da li ce i sad opet da navuku tanki sloj asfalta a ostalo ukradu (sebi na vikendice) ili ce ga ovaj put asfaltirati kako treba
neki

#119 Re: zapadni ulaz u grad - opet

Post by neki »

Ko je pominjao asfaltiranje?
Ja koliko znam 'autoput' je zatvoren zbog renoviranja nadvoznjaka u blazuju
therrarrius

#120 Re: zapadni ulaz u grad - opet

Post by therrarrius »

neki wrote:Ko je pominjao asfaltiranje?
Ja koliko znam 'autoput' je zatvoren zbog renoviranja nadvoznjaka u blazuju
Znam da su ogulili onaj gornji sloj asfalta na jednom djelu autoputa, a i nadvoznjak se ''radi''.
bordo_boy

#121 Re: zapadni ulaz u grad - opet

Post by bordo_boy »

bomba wrote:Saga se nastavlja.... Prilaz opet zatvoren ali sad zbog rekonstrukcije (da popravljaju stetu koju su sa kradjama materijala napravili) i to na samom pocetku sezone godisnjih odmora...
Cisto me zanima da li ce i sad opet da navuku tanki sloj asfalta a ostalo ukradu (sebi na vikendice) ili ce ga ovaj put asfaltirati kako treba
Molim te, de nam objasni, kada bi to po tvom mišljenju oni trebali startati sa asfaltiranjem? Nadam se da znaš da se asfaltiranje može raditi samo kad su velike vrućine, dakle ne može se raditi zimi. Dakle, ostaje period od aprila do oktobra. Kad rade u septembru i oktobru, svi se žale "rade sad kad su djeca pošla u školu". Ostaje od aprila do augusta period. April i Maj, svi govore, rade sad dok nastava još traje, što ne rade kad dođe ljeto. E onda ljudi rade ljeto, i sad svima smeta, jer ljudi tad idu na godišnji i dijaspora nagrne, a naši prekopaju pola grada. Najbolje da se ništa ni ne radi... svi samo filozofiraju...
therrarrius

#122 Re: zapadni ulaz u grad - opet

Post by therrarrius »

bordo_boy wrote:
bomba wrote:Saga se nastavlja.... Prilaz opet zatvoren ali sad zbog rekonstrukcije (da popravljaju stetu koju su sa kradjama materijala napravili) i to na samom pocetku sezone godisnjih odmora...
Molim te, de nam objasni, kada bi to po tvom mišljenju oni trebali startati sa asfaltiranjem? Nadam se da znaš da se asfaltiranje može raditi samo kad su velike vrućine, dakle ne može se raditi zimi. Dakle, ostaje period od aprila do oktobra. Kad rade u septembru i oktobru, svi se žale "rade sad kad su djeca pošla u školu". Ostaje od aprila do augusta period. April i Maj, svi govore, rade sad dok nastava još traje, što ne rade kad dođe ljeto. E onda ljudi rade ljeto, i sad svima smeta, jer ljudi tad idu na godišnji i dijaspora nagrne, a naši prekopaju pola grada. Najbolje da se ništa ni ne radi... svi samo filozofiraju...
Neka rade navece, a ne kao juce pocnu raditi ujutro kada ljudi krenu na posao, profesionalno, nema sta.
Comrad

#123 Re: zapadni ulaz u grad - opet

Post by Comrad »

Koliko me samo ispatila gradnja ovog zapadnog prilaza gradu, mislim da mi je oduzela dobrih 5 godina zivota, sto zbog nerviranja, sto zbog silnih guzvi.

Pogledajte prvi post, 2008. su znaci tek bili zavrsili onaj kruzni, a cija je gradnja bila pocela bog zna kad. Jer, znam da su onaj dio od blazuja do mostarskog radili sigurno 3-4 godine. Zbog nekih 10-20 ljudi patilo je drugih 400k. Ne do bog da se necija ograda pomakne jedan metar.

Uzas. :run:
bordo_boy

#124 Re: zapadni ulaz u grad - opet

Post by bordo_boy »

therrarrius wrote:
bordo_boy wrote:
Neka rade navece, a ne kao juce pocnu raditi ujutro kada ljudi krenu na posao, profesionalno, nema sta.
Opet ponavljam da se asfalt mora raditi kada su vrućine i kada je sunce, a ne navečer...
mayab

#125 Re: zapadni ulaz u grad - opet

Post by mayab »

Sve je to jako lijepo i pohvalno, ali prvo zatvore nadvoznjak zbog rekonstrukcije i pocnu ga "razvaljivati", da bi onda zatvorili cestu ispod zbog asfaltiranja, a puste promet razvaljenim nadvoznjakom, ne znam ali meni je to malo smijesno :-) :-) :-)
Post Reply