12 godina je od prestanka rata, Bosna se nije mrdnula puno... da nam dijaspora pomaze kako se hvali na sva vrata o tome. Mislim da bi slika u zemlji bila drugacija. Obrazlozio sam kolika bi to trebala cifra da bude. i ona je mozda realna. Medjutim neko ko je ekonomista moze da kaze dali je veca ili manja. Ali svakako nije ova o kojoj se govori.CLIO wrote:Eto konacno neko ko je stvari nazvao pravim imenom.amalia wrote:Mi fakat nismo normalan svijet, ova diskusija "domaci-dijaspora" mi se popela na vrh glave: ni jedni ni drugi, po meni, nisu u pravu.
Pojedini u Bosni kao da ocekuju da ih familija iz Bosne izdrzava ili u najmanju ruku pomaze. Koga ba? Ako su roditelji, nane, dede u pitanju OK, ali da ja pomazem tamo nekog rodjaka koji vec 12 godina studira medicinu, izmedju ispita ispija kafe i prica o tome kako nema para? Halo ba, ja koja sam od prvog dana studija radila k'o konj da bih nesto postigla. Ma bjazi...
S druge strane, pun mi je .... i dijaspore koja zivi za to da dokaze kako su uspjeli. Kad se na sva usta hvalis kako imas i trudis se da to pokazes, logicno da se od tebe nesto ocekuje.
Ja zivim u jednoj od "dijasporskih" zemalja, oboje smo visoko obrazovani, imamo fine plate. Ali ako hoces da zivis jedan normalan zivot, da vidis jos nesto sem Bascarsije, da priustis djeci neke stvari, i da pri tom ne budes u "crvenom" ili u kreditu (hipoteka se podrazumjeva), onda se ima jako malo prostora za proseravanja tipa "Audi A6 ili neki supersonicni BMW". Vjerujte, vecina normalne raje ovamo zivi jedan normalan zivot, kad dodjemo dole, dodjemo svojoj kuci, na ulici ljudi ne primjecuju na 500m da nismo "domaci", ne govorimo djeci "Hena sine, kom hir da ti mama nesto sagen". Ponasamo se normalno, zivimo normalno, ako nekom nesto damo ili ne damo ne pricamo o tome.
Prema tome, ne treba generalizirati.
U svakom slucaju, mislim da nije tacno da dijaspora "salje" tolike pare u Bosnu, ali ih sigurno "unese". Ali, to je Svjetski savez dijaspore, moraju ljudi na neki nacin karijere izgraditi.
Cheers!
Los je nacin da neko gradi karijeru preko nasih ledja i dobija simpatije u zemlji, a da tome nije istinski pridonjeo.