dijasporo koliko saljes para u bosnu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
shalaedin

#101 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by shalaedin »

CLIO wrote:
amalia wrote:Mi fakat nismo normalan svijet, ova diskusija "domaci-dijaspora" mi se popela na vrh glave: ni jedni ni drugi, po meni, nisu u pravu.
Pojedini u Bosni kao da ocekuju da ih familija iz Bosne izdrzava ili u najmanju ruku pomaze. Koga ba? Ako su roditelji, nane, dede u pitanju OK, ali da ja pomazem tamo nekog rodjaka koji vec 12 godina studira medicinu, izmedju ispita ispija kafe i prica o tome kako nema para? Halo ba, ja koja sam od prvog dana studija radila k'o konj da bih nesto postigla. Ma bjazi...
S druge strane, pun mi je .... i dijaspore koja zivi za to da dokaze kako su uspjeli. Kad se na sva usta hvalis kako imas i trudis se da to pokazes, logicno da se od tebe nesto ocekuje.
Ja zivim u jednoj od "dijasporskih" zemalja, oboje smo visoko obrazovani, imamo fine plate. Ali ako hoces da zivis jedan normalan zivot, da vidis jos nesto sem Bascarsije, da priustis djeci neke stvari, i da pri tom ne budes u "crvenom" ili u kreditu (hipoteka se podrazumjeva), onda se ima jako malo prostora za proseravanja tipa "Audi A6 ili neki supersonicni BMW". Vjerujte, vecina normalne raje ovamo zivi jedan normalan zivot, kad dodjemo dole, dodjemo svojoj kuci, na ulici ljudi ne primjecuju na 500m da nismo "domaci", ne govorimo djeci "Hena sine, kom hir da ti mama nesto sagen". Ponasamo se normalno, zivimo normalno, ako nekom nesto damo ili ne damo ne pricamo o tome.
Prema tome, ne treba generalizirati.
U svakom slucaju, mislim da nije tacno da dijaspora "salje" tolike pare u Bosnu, ali ih sigurno "unese". Ali, to je Svjetski savez dijaspore, moraju ljudi na neki nacin karijere izgraditi.

Cheers!
Eto konacno neko ko je stvari nazvao pravim imenom. :thumbup:
12 godina je od prestanka rata, Bosna se nije mrdnula puno... da nam dijaspora pomaze kako se hvali na sva vrata o tome. Mislim da bi slika u zemlji bila drugacija. Obrazlozio sam kolika bi to trebala cifra da bude. i ona je mozda realna. Medjutim neko ko je ekonomista moze da kaze dali je veca ili manja. Ali svakako nije ova o kojoj se govori.
Los je nacin da neko gradi karijeru preko nasih ledja i dobija simpatije u zemlji, a da tome nije istinski pridonjeo.
vratnik

#102 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by vratnik »

Previse smo se uhvatili ove love... Trebalo bi nekako umjesto love uzeti enku drugu vrijednost: evo, ja govorim dva svjetska jezika, i zahvaljujuci meni je 5 stranaca (pravih, orginal strendzera) bilo u BiH. Kad setam po Baricama (izletiste kraj Sarajeva) sa porodicom svi imamo po kesu i kupimo usput smece. Ne vozim bijesan auto. Kad skontam jos nesto, javljam se..
CLIO

#103 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by CLIO »

ledeny wrote:Želim još samo reći da ja ne mrzim nikoga pa tako ni dijasporu. Kako ću mrziti svoj narod? Bilo bi grozno kada bi se dijaspora odrekla Bosne ili Bosna dijaspore. Dijaspora donosi određeni novac u BiH i to je činjenica. Ali isto tako ona nam ga ne poklanja, niti bi mi pocrkavali bez njega. Kada nam se to nije desilo u ratu jedući za obrok po jednu tanku providnu krišku hljeba sa par kapi ulja na njoj, onda nam se sigurno neće to desiti bez tih silnih "milijardi".

Samo jedno zamjeram dobrom dijelu dijaspore a to je šuplja priča (naravno, čast izuzecima). To su priče tipa:
- "Da nije dijaspore Bosna bi bankrotirala". Eto kao mi ne radimo ništa cijelu godinu i čekamo ljeto da nam se "pošalje" tih 7 milijardi kako bi smo pregurali do narednog ljeta.
- Ili tipa "meni sedmično treba 1000 € u Bosni". Pa to je 2000 KM ili nekih 300 KM dnevno. Šta se kupuje tim parama? Šmrče li se po 2 grama kokaina dnevno pa je potrebno toliko keša?
- Ili recimo kada se završo rat tj. kada su se naši ljudi vratili, redovno smo slušali njihovu kuknjavu kako su kao izbjeglice danima spavali na metalnim bolničkim krevetima u zajedničkim prostorijama, a mi nismo kukali što smo godinama spavali u podrumima na betonu.
- Ili opet priče tipa "Sarajevo je skupo kao London" što stvarno ne želim ni komentarisati...

Mislim da je ovdje jedini problem u komunikaciji. Ne treba se pretvarati nego treba biti iskren, jer ako nisi iskren onda stvaraš averziju kod drugih.

Pozdrav svim dobrim ljudima.
Odlicno. Sve to sto si naveo je OK samo jedno misljenje s moje strane. Sve to su pojedinici koji lupetaju i takve izjave jednostavno treba ignorisati, s ciljem ostvarivanja normalne komunikacije izmedju normalnih nas i njih, da na kraju ne budemo mi i oni nego da budemo svi mi.
Vjeruj ta mala kolicina dijasporaca koji pricaju nebuloze su oni balavci koji tamo zive od babinih primanja.
Ljudi koji tamo rade nemaju bas puno vremena za racunar i chatanje.
Sad mozes mislit koliko ti ljudi koji tamo rade moraju novaca potrositi na takve parazite umjesto da to potrose tu kod nas a opet za dobro njihovih parazita koji chataju na internetu.
ledeny

#104 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by ledeny »

vratnik wrote:Previse smo se uhvatili ove love... Trebalo bi nekako umjesto love uzeti enku drugu vrijednost: evo, ja govorim dva svjetska jezika, i zahvaljujuci meni je 5 stranaca (pravih, orginal strendzera) bilo u BiH. Kad setam po Baricama (izletiste kraj Sarajeva) sa porodicom svi imamo po kesu i kupimo usput smece. Ne vozim bijesan auto. Kad skontam jos nesto, javljam se..
E vidiš prijatelju. Ti si mnogo više uradio za BiH nego gospođa zvana "7 milijardi". :bih:
CLIO

#105 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by CLIO »

shalaedin wrote:
seln wrote:
shalaedin wrote:Ma oni na hrvatskom primoriju ostave te milijarde... sto nama pokusavaju prodati toplu vodu... naucili smo mi dosta od nasih premazanaca ovdje, trebaju nam jos premazanci sa vana.
Molim vas, ignorirajte mladog covjeka. Diskusija je do sada bila koliko - toliko normalna, neka i ostane takva.
Diskusija ce ostati normalna.Moje izvinjenje.

Ali dali je posteno reci kako nam je samo u prosloj godini dijaspora dala 7.1 milijardu maraka. Uzmimo u obzir da je svaka porodica sa sobom ponjela na odmor oko 10 000 km, a kazete da bosanaca u dijaspori ima oko 1,3 - 1,5 miliona , dobicemo svotu tesku oko 13-15 milijardi maraka. Medjutim ta svota je relevantna jer znamo da polovina toga stanovnistva ne dodje ovdje na odmor ili uopste neodu na odmor jer rjesavaju svoje socijalno pitanje u tim zemljama. Neka ih svake godine u BiH-a dodje trecina od te kote i neka donesu novca za sobom u prosjeku oko 5-10 hiljada maraka opet se ta cifra krece od 2-4 milijarde maraka, a nevjerujem da posalju tri milijarde maraka svake godine svojoj rodbini u BiH-a. Jer kada podijelite taj broj sa trenutnim brojem stanovnika iznosi oko 666,66 km po glavi stanovnika. Sto opet ne vjerujem da svako od nas koji ima rodbinu vani dobije. A treba uzeti u obzir i cinjenicu da svak nema rodbinu vani. tako da sve u svemu ta cifra bi trebala biti mozda prepolovljena i da iznosi oko 1.5-3.5 milijardi eura. Koji se neprimjete u nasem budzetu (koliko sam upoznat nije veci od spomenute cifre koju nam salje nasa dijaspora).
Ne radi se otome koliko dijaspora salje nego koliko trosi u BiH. Jel kontas ?
mavi

#106 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by mavi »

vratnik wrote:Svako radi sebe salje. I ne govori se oupce o sedaki. (ni mojoj mami ne treba sedaka, i da me nema bi i jela i pila i disala, jedino sto bi mozda cesce izlazila na demonstracije, sto opet nije ni losa stvar.. ).
Treba jedino od dijaspore od koje MI svi mozemo imati koristi (s obzirom na globalizaciju, svi smo TU) napraviti nesto.. Ja ne znam sta, bavim se baustelama i fizikom, ali nesto moze garant.. Ima kamare nase raje koja je skolovana, imaju pozicije.. To bi trebalo nekako uvezati.
A o gospodji iz intervjua: pa ucini mi se kako kaze da je vlast nezainteresovana.... U Trenutku u kojem cujemo da je neka organizacija, udruzenje, ili ne d'o bog stranka osnovana uz pomoc vlsati, to treba da nam bude znak da je to produzena ruka mafije u inostranstvu.. Ti od mene nece dobiti ni slova. Ako neko skonta da se sam organizuje, eh tu sam za.
To je to :thumbup: Ljudima u Bosni ne treba sadaka, treba nam dijaspora koja će uložiti svoj novac u fabrike, u otvaranje novih radnih mjesta, a ne da nam svaka ciganija dolazi ovamo i iskorištava nas. Naravno, pošto u BiH još uvijek nije zaživjela pravna država, načekaćemo se dok se tako nešto ne desi.
pita

#107 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by pita »

shalaedin wrote:
CLIO wrote:
amalia wrote:Mi fakat nismo normalan svijet, ova diskusija "domaci-dijaspora" mi se popela na vrh glave: ni jedni ni drugi, po meni, nisu u pravu.
Pojedini u Bosni kao da ocekuju da ih familija iz Bosne izdrzava ili u najmanju ruku pomaze. Koga ba? Ako su roditelji, nane, dede u pitanju OK, ali da ja pomazem tamo nekog rodjaka koji vec 12 godina studira medicinu, izmedju ispita ispija kafe i prica o tome kako nema para? Halo ba, ja koja sam od prvog dana studija radila k'o konj da bih nesto postigla. Ma bjazi...
S druge strane, pun mi je .... i dijaspore koja zivi za to da dokaze kako su uspjeli. Kad se na sva usta hvalis kako imas i trudis se da to pokazes, logicno da se od tebe nesto ocekuje.
Ja zivim u jednoj od "dijasporskih" zemalja, oboje smo visoko obrazovani, imamo fine plate. Ali ako hoces da zivis jedan normalan zivot, da vidis jos nesto sem Bascarsije, da priustis djeci neke stvari, i da pri tom ne budes u "crvenom" ili u kreditu (hipoteka se podrazumjeva), onda se ima jako malo prostora za proseravanja tipa "Audi A6 ili neki supersonicni BMW". Vjerujte, vecina normalne raje ovamo zivi jedan normalan zivot, kad dodjemo dole, dodjemo svojoj kuci, na ulici ljudi ne primjecuju na 500m da nismo "domaci", ne govorimo djeci "Hena sine, kom hir da ti mama nesto sagen". Ponasamo se normalno, zivimo normalno, ako nekom nesto damo ili ne damo ne pricamo o tome.
Prema tome, ne treba generalizirati.
U svakom slucaju, mislim da nije tacno da dijaspora "salje" tolike pare u Bosnu, ali ih sigurno "unese". Ali, to je Svjetski savez dijaspore, moraju ljudi na neki nacin karijere izgraditi.

Cheers!
Eto konacno neko ko je stvari nazvao pravim imenom. :thumbup:
12 godina je od prestanka rata, Bosna se nije mrdnula puno... da nam dijaspora pomaze kako se hvali na sva vrata o tome. Mislim da bi slika u zemlji bila drugacija. Obrazlozio sam kolika bi to trebala cifra da bude. i ona je mozda realna. Medjutim neko ko je ekonomista moze da kaze dali je veca ili manja. Ali svakako nije ova o kojoj se govori.
Los je nacin da neko gradi karijeru preko nasih ledja i dobija simpatije u zemlji, a da tome nije istinski pridonjeo.
BiH nije mrdnula zbog pasivnosti i malodusnosti ljudi koji su naucili u zadnjih 20 godina da zive na racun donacija, poklona...pa samo se place kako se nema dok se pije kava i prica po skupom telefonu......uhhh taj nas mentalitet svijet jos nije vidio....stoka smo nevidjena :roll:
ledeny

#108 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by ledeny »

Ljubav je mnogo bitnija od love pa vi vidite :wink:
Sensei

#109 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by Sensei »

Ovo ovdje je vec generalizovanje. To ne vodi nicemu!
U principu svaki tzv. dijasporac pomaze svoje koliko moze, prije svega roditelje. E sad sto neko konta da se ta pomoc direktno tice njega, a naravno ne vidi nikakvu direktnu korist, jebi ga to je onda do njega. Konkretno taj neko i nema nista u dzep, ali imaju roditelji tog tzv. dijasporca i najvecim dijelom usrana vlast. Kako?

E sad zamisli da imas jednu, nazovimo je, farmu pasa.
Imas nekih desetak pasa i ne das im da jedu, drzis ih zatvorene. Ti k'o kakav hadzija povremeno udjes sa komadom mesa koji socno zderes, a cuke se oblizuju, jer gladni su. I taman kad cukama dodje iz guzice u glavu da te rastrgnu, sa druge strane ograde neki klinci koji vole te cuke bace im pokoji komadic hrane. Cukama valja i to jer su zapjenili, gladni, i zaborave tebe i tvoj komad mesa.
E sad sta bi se desilo da jedan dan ne bude tih klinaca, a hadzija udje sa komadom mesa medju cuke? Hadziji valjaju ovi klinci praaavo! Cuvaju mu guzicu.

Ko su cuke, ko hadzija, a ko klinci u ovom primjeru?
vratnik

#110 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by vratnik »

Evo jos nesto: imam bosanski pasos, tako da svakih 5 godina vadim novi za skupe pare, za englesku mi treba viza, na granici me gledaju k'o da sam Abu Osman... Ali ja kontam, ne odlucuje razum, vec srce.
SsTtEeLlAa

#111 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by SsTtEeLlAa »

ledeny wrote:Želim još samo reći da ja ne mrzim nikoga pa tako ni dijasporu. Kako ću mrziti svoj narod? Bilo bi grozno kada bi se dijaspora odrekla Bosne ili Bosna dijaspore. Dijaspora donosi određeni novac u BiH i to je činjenica. Ali isto tako ona nam ga ne poklanja, niti bi mi pocrkavali bez njega. Kada nam se to nije desilo u ratu jedući za obrok po jednu tanku providnu krišku hljeba sa par kapi ulja na njoj, onda nam se sigurno neće to desiti bez tih silnih "milijardi".

Samo jedno zamjeram dobrom dijelu dijaspore a to je šuplja priča (naravno, čast izuzecima). To su priče tipa:
- "Da nije dijaspore Bosna bi bankrotirala". Eto kao mi ne radimo ništa cijelu godinu i čekamo ljeto da nam se "pošalje" tih 7 milijardi kako bi smo pregurali do narednog ljeta.
- Ili tipa "meni sedmično treba 1000 € u Bosni". Pa to je 2000 KM ili nekih 300 KM dnevno. Šta se kupuje tim parama? Šmrče li se po 2 grama kokaina dnevno pa je potrebno toliko keša?
- Ili recimo kada se završo rat tj. kada su se naši ljudi vratili, redovno smo slušali njihovu kuknjavu kako su kao izbjeglice danima spavali na metalnim bolničkim krevetima u zajedničkim prostorijama, a mi nismo kukali što smo godinama spavali u podrumima na betonu.
- Ili opet priče tipa "Sarajevo je skupo kao London" što stvarno ne želim ni komentarisati...

Mislim da je ovdje jedini problem u komunikaciji. Ne treba se pretvarati nego treba biti iskren, jer ako nisi iskren onda stvaraš averziju kod drugih.

Apsoultno se slazem sa gore navdenim... nije mi jasno zapravo sta ti ljudi iz dijaspore vise hoce.. jel hoce da iz napisemo zahvalnice .. zahvale za sta:
* zato sto dodju u grad tj u BIH sa najnovijim automobilima, pa se prave niko ko oni... al treba im se zahvalit sipaju nase gorivo
* zasto sto majci ili ocu posalju mjesecno 50 Eura... svaka cast zahvaljujmo se i na tome... ipak 50 € je 50€
* zato sto kad dodju ovdje potrose nesto para na novu garderobu ( koju vecinm kupuju na pijacama),zato sto odu da poprave zube kod nasih stomatologa, zato sto pojedu cevape na Bascarsiji
* zato sto su poslije rata vecina njihove djece nasla dobar posao kod nas jer zaboga " Znas on je bio u Njemackoj.. zna pricat 2 strana jezika"... a mi koji smo bili ovdje u ratu zbog takvih i dan danas se zezamo oko zaposlenja
* zato sto im je bilo tesko jer zaboga Tesko je u tudzini, mi smo ipak bili medju svojim narodom... zaista napatili su se
* zato sto kupuju i grade kuce oko grada....kao da iz vode nicu svaki dan ... znas to je kuca od onog sto zivi u Njemackoj ili od onog iz Svedske..zaista svaka im cast uzimaju nas materijal.. pomazu nam ... treba se ljudima zahvalit ...cccc
i da ne nabrajam vise ....
Ne zelim da kazem da bilo koga mrzim ko zivi vani, al jednostavno me nervira ovo njihovo " mi vam svesrdno pomazemo".. kome ?? ja ne znam da je iko iz dijaspore ikad meni nesto pomogao...a i nasoj zemlji u tolikoj mjeri da se sad svi dijasporci busaju u prsa
" da vam nije nas " ......Svaka cast postenim dijasporcima koji sebi gore navedeno nikad nebi dozvolili, al na zalost malo je takvih
CLIO

#112 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by CLIO »

ledeny wrote:Ljubav je mnogo bitnija od love pa vi vidite :wink:
Sta ti to nama predlazes??? :lol: :lol: :lol:
vratnik

#113 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by vratnik »

Sensei wrote:Ovo ovdje je vec generalizovanje. To ne vodi nicemu!
U principu svaki tzv. dijasporac pomaze svoje koliko moze, prije svega roditelje. E sad sto neko konta da se ta pomoc direktno tice njega, a naravno ne vidi nikakvu direktnu korist, jebi ga to je onda do njega. Konkretno taj neko i nema nista u dzep, ali imaju roditelji tog tzv. dijasporca i najvecim dijelom usrana vlast. Kako?

E sad zamisli da imas jednu, nazovimo je, farmu pasa.
Imas nekih desetak pasa i ne das im da jedu, drzis ih zatvorene. Ti k'o kakav hadzija povremeno udjes sa komadom mesa koji socno zderes, a cuke se oblizuju, jer gladni su. I taman kad cukama dodje iz guzice u glavu da te rastrgnu, sa druge strane ograde neki klinci koji vole te cuke bace im pokoji komadic hrane. Cukama valja i to jer su zapjenili, gladni, i zaborave tebe i tvoj komad mesa.
E sad sta bi se desilo da jedan dan ne bude tih klinaca, a hadzija udje sa komadom mesa medju cuke? Hadziji valjaju ovi klinci praaavo! Cuvaju mu guzicu.

Ko su cuke, ko hadzija, a ko klinci u ovom primjeru?
Evo ovako ucitelju: dijelom se slazemo (i ja sam gore napisao da je to kupovanje mira za vlast), ali vidi ovo: u Bosni je puno vise ljudi koji nemaju, nego koji imaju? Pretpostavljam da se slazes. I opet su ti isti ljudi inertni, lijeni, da ista promijene. I ne samo to: oni ne samo da nece uciniti nista da bilo sta oko sebe promijene, vec ce cak stavise kritikovati one koji to pokusaju. A to nema nikakve veze sa dijasporom..
Last edited by vratnik on 24/04/2008 14:28, edited 1 time in total.
CLIO

#114 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by CLIO »

SsTtEeLlAa wrote:

Apsoultno se slazem sa gore navdenim... nije mi jasno zapravo sta ti ljudi iz dijaspore vise hoce.. jel hoce da iz napisemo zahvalnice .. zahvale za sta:
* zato sto dodju u grad tj u BIH sa najnovijim automobilima, pa se prave niko ko oni... al treba im se zahvalit sipaju nase gorivo
* zasto sto majci ili ocu posalju mjesecno 50 Eura... svaka cast zahvaljujmo se i na tome... ipak 50 € je 50€
* zato sto kad dodju ovdje potrose nesto para na novu garderobu ( koju vecinm kupuju na pijacama),zato sto odu da poprave zube kod nasih stomatologa, zato sto pojedu cevape na Bascarsiji
* zato sto su poslije rata vecina njihove djece nasla dobar posao kod nas jer zaboga " Znas on je bio u Njemackoj.. zna pricat 2 strana jezika"... a mi koji smo bili ovdje u ratu zbog takvih i dan danas se zezamo oko zaposlenja
* zato sto im je bilo tesko jer zaboga Tesko je u tudzini, mi smo ipak bili medju svojim narodom... zaista napatili su se
* zato sto kupuju i grade kuce oko grada....kao da iz vode nicu svaki dan ... znas to je kuca od onog sto zivi u Njemackoj ili od onog iz Svedske..zaista svaka im cast uzimaju nas materijal.. pomazu nam ... treba se ljudima zahvalit ...cccc
i da ne nabrajam vise ....
Ne zelim da kazem da bilo koga mrzim ko zivi vani, al jednostavno me nervira ovo njihovo " mi vam svesrdno pomazemo".. kome ?? ja ne znam da je iko iz dijaspore ikad meni nesto pomogao...a i nasoj zemlji u tolikoj mjeri da se sad svi dijasporci busaju u prsa
" da vam nije nas " ......Svaka cast postenim dijasporcima koji sebi gore navedeno nikad nebi dozvolili, al na zalost malo je takvih
Jos jedna koja nije skontala temu ili nije citala redom.
shalaedin

#115 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by shalaedin »

CLIO wrote:
shalaedin wrote:Ma oni na hrvatskom primoriju ostave te milijarde... sto nama pokusavaju prodati toplu vodu... naucili smo mi dosta od nasih premazanaca ovdje, trebaju nam jos premazanci sa vana.

Ali dali je posteno reci kako nam je samo u prosloj godini dijaspora dala 7.1 milijardu maraka. Uzmimo u obzir da je svaka porodica sa sobom ponjela na odmor oko 10 000 km, a kazete da bosanaca u dijaspori ima oko 1,3 - 1,5 miliona , dobicemo svotu tesku oko 13-15 milijardi maraka. Medjutim ta svota je relevantna jer znamo da polovina toga stanovnistva ne dodje ovdje na odmor ili uopste neodu na odmor jer rjesavaju svoje socijalno pitanje u tim zemljama. Neka ih svake godine u BiH-a dodje trecina od te kote i neka donesu novca za sobom u prosjeku oko 5-10 hiljada maraka opet se ta cifra krece od 2-4 milijarde maraka, a nevjerujem da posalju tri milijarde maraka svake godine svojoj rodbini u BiH-a. Jer kada podijelite taj broj sa trenutnim brojem stanovnika iznosi oko 666,66 km po glavi stanovnika. Sto opet ne vjerujem da svako od nas koji ima rodbinu vani dobije. A treba uzeti u obzir i cinjenicu da svak nema rodbinu vani. tako da sve u svemu ta cifra bi trebala biti mozda prepolovljena i da iznosi oko 1.5-3.5 milijardi eura. Koji se neprimjete u nasem budzetu (koliko sam upoznat nije veci od spomenute cifre koju nam salje nasa dijaspora).
Ne radi se otome koliko dijaspora salje nego koliko trosi u BiH. Jel kontas ?[/quote]

Sve sam naveo u ovome tekstu procitaj ga opet.... na cifru koju mislim da nose u BiH-a je cifra koju bi trebali potrositi ovdje...

Procitaj tekst opet pa onda repliku slazi.
Vedoni

#116 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by Vedoni »

Svi nesto pricaju... a niko zapravo pojma nema ni kolko udje para od dijaspore nit sta bi se desilo da te pare vise ne ulaze u nasu dragu domovinu. Kad budemo ovo znali, onda cemo vidjeti ko je srao na ovom forumu a ko je slucajno pogodio. :D

Hajmo odgodit ovu suplju dok nekad ne dodju oficijelni podatci...pa cemo se onda skupit ovdje i kacit oko kredibiletita izvora tih podataka... :)
Brunello

#117 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by Brunello »

poslije dvije stranice ovakvih komentara dijaspora vs. domaci samo mogu reci da ste FUJ......
zgembo_sa

#118 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by zgembo_sa »

Mogli bi i mi gradjani BiH objavit neko saopstenje koliko mi svog novca posaljemo dijaspori :D
Kupujemo njihova auta, njihove prehrambene proizvode, kompjutere... Onda ako neko ode na more ostavi pare i tamo... Ma da nije nas cijela bi Evropa pomrla, a i ostatak svijeta bi stradao zestoko :D

Jos kad uzmes da mi to sve od ovih malih krvavo zaradjenih plata, a oni to nimalo ne cijene... Sramota stvarno :) Dajte nam priznanje :D
vratnik

#119 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by vratnik »

Brunello wrote:poslije dvije stranice ovakvih komentara dijaspora vs. domaci samo mogu reci da ste FUJ......
Recenica bi previlno trebala biti ovako napisana: poslije dvije stranice ovakvih komentara dijaspora vs. domaci samo mogu reci da SMO FUJ
CLIO

#120 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by CLIO »

shalaedin wrote:
CLIO wrote:

Ne radi se otome koliko dijaspora salje nego koliko trosi u BiH. Jel kontas ?
Sve sam naveo u ovome tekstu procitaj ga opet.... na cifru koju mislim da nose u BiH-a je cifra koju bi trebali potrositi ovdje...

Procitaj tekst opet pa onda repliku slazi.[/quote]

Znam ali ja ne bih uopste uzimao u obzir novac koji se salje, nego samo onaj sto se trosi tu.
CLIO

#121 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by CLIO »

zgembo_sa wrote:Mogli bi i mi gradjani BiH objavit neko saopstenje koliko mi svog novca posaljemo dijaspori :D
Kupujemo njihova auta, njihove prehrambene proizvode, kompjutere... Onda ako neko ode na more ostavi pare i tamo... Ma da nije nas cijela bi Evropa pomrla, a i ostatak svijeta bi stradao zestoko :D

Jos kad uzmes da mi to sve od ovih malih krvavo zaradjenih plata, a oni to nimalo ne cijene... Sramota stvarno :) Dajte nam priznanje :D
E to je druga tema i novih 300 stranica. :lol: :lol: :lol:
Brunello

#122 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by Brunello »

vratnik wrote:
Brunello wrote:poslije dvije stranice ovakvih komentara dijaspora vs. domaci samo mogu reci da ste FUJ......
Recenica bi previlno trebala biti ovako napisana: poslije dvije stranice ovakvih komentara dijaspora vs. domaci samo mogu reci da SMO FUJ

uglavnom znas sta mislim....to mi je bio cilj....
vratnik

#123 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by vratnik »

Znaci opet nista konkretno.... Ali napredujemo, stranica nije pod kljucem, niko nije jos poceo psovati..
CLIO

#124 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by CLIO »

Po meni do sada najkonstruktivnije replike davao je Vratnik (a covjek cini mi se negdje rece da se bavi (fizikom-baustelom) i jos par njih), pa sad vi fakultetski obrazovani vidite koliko covjek moze u zivotu da nauci a ne samo da lupa neke teorije cuo ja rekao ovaj ili onaj.Cinjenica je i oni koji su fakultete zavrsili ali kvalitetno osjeti se kad tu nesto napisu. Ja bih nekad volio da pored nicka stoji i koliko godina ima ali naravno mnogi bi to lagali.
CLIO

#125 Re: dijasporo koliko saljes para u bosnu

Post by CLIO »

Jos nam niko ne rece pravi odgovor:

a) Dijaspora trosi 7 milijardi u BiH ili

b) dijaspora salje 7 milijardi u BiH

Koji je tacan odgovor?
Last edited by CLIO on 24/04/2008 14:51, edited 1 time in total.
Locked