Potrošnja benzinaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- VR6
#101 Re: Potrošnja benzinaca
Citroen Saxo VTS 1.6 16V, 118 KS. Potrosnja u Sarajevu, oko 9 litara normalne voznje. Znaci dok je auto hladan vozi se do nekih 3000, max 3500 o/min, kad se zagrije znam ga 3-4 puta razvuci do 7000 o/min, prva-druga i dio trece, tad se popusta pusta gas jer je brzina vec duplo preko ogranicenja. Takva je voznja i ta potrosnja. Eto za 50 KM - znaci neke 24 litre EuroSuper98, predjem izmedju 250 i 300 km gradske voznje. Znaci sve zavisi jel ga vozim brze ili sporije u tom periodu. Moderni benzinci dok su ispravni uopste ne trose mnogo, raja se jos uvijek ravna po benzincima sa karbovima, koji su bruku goriva pili...
- amrica
#102 Re: Potrošnja benzinaca
Trosi Clio kao lud, petom preko 100 preko 6 l, i to samo kad odrzavam brzinu, kad preticem, preko 10 l. Trecom preko 100 uzbrdo, haos.
Jedno mi nije jasno, serpentine nizbrdo, znaci kocnica, kvacilo, nista gas, a pokazuje 2,5. ili 2,7 l potrosnje. Kad na ravnom usporavam pred okukom, potrosnja 0 l.
Jedno mi nije jasno, serpentine nizbrdo, znaci kocnica, kvacilo, nista gas, a pokazuje 2,5. ili 2,7 l potrosnje. Kad na ravnom usporavam pred okukom, potrosnja 0 l.
- VR6
#103 Re: Potrošnja benzinaca
Kad se budes sljedeci put spustala nizbrdo, ubaci u nizu brzinu i koci motorom, gledaj kocnicu sto manje da koristis. Tad ce ti i pri voznji nizbrdo pokazati 0 potrosnju...
- amrica
#104 Re: Potrošnja benzinaca
Paaa, jeste da je aksno i pospana sam, ali fakat mi nije jasno kako cu niz serpentine bez kocnice? Uglavnom sam bila u drugoj, na ono malo pravca moze treca, ali kad ima kanta ili isprepadan vozac ispred tebe koji vozi 5 na sat, sta onda? Da vozim prvom i da se auto dere kao magarac dok ganjam mjesto da ga preteknem? U krajnjoj liniji, vaznije mi je da brze stignem nego kolika je potrosnja. Ovo je cisto opservacija za naslov teme.
-
d2
#105 Re: Potrošnja benzinaca
dok sam vozio G2D rekord gradske voznje mi je bio 804 kilometra sa 55 litara, otvorenog puta preko 1000 kilometara.zippo wrote:imam benzinca od 2000 ccm, mercedes190,
necu lagat, kad je zima (automatski saug) i kreni stani po gradu, potrošnja je bliže 20 nego 15 l. (nije mi ni karburator bas udure)
na otvorenoj cesti i bez neke jurnjave mogu spustiti do 8 l na 100 km.
cuo sam dosta prica o famoznim golf II dizel i njihovoj potrošnji, ali cesto sam stavljao pare da se kladimo, ja 100 maraka oni 50 , i niko nije prihvatio opkladu.
u svakom slucaju slijedece auto mi je japanac pa koji god, cisto da i to probam, iako sam sa svojim mercedesom od 20 godina i vise nego zadovoljan. Trebalo bi u cijenu kilometra racunati tako da u nju ulaze i troskovi odrzavanja i registracije. osim kocionih plocica na mercedesu nisam nista mjenjao, tako da mu mogu oprostiti vecu potrošnju u gradu (potrošnja koju sam naveo je najekstremniji primjer potrošnje, realno bi bilo 13-15 ili malo ispod ).
nisam neki protivnik dizela , ali me razbija njihova veca cijena i sve veca cijena dizela, vjerovatno je najekonomicnije se vozati sa nekim benzincem od 1600 - 1800 ccm sa ugradjenim plinom.
-
d2
#106 Re: Potrošnja benzinaca
prosjecna brzina na biciklu i na autu (gradska voznja) mi je ista - 19 kmhbeco wrote:2 Amrici
Mislim da danasnja kola i nisi toliko osjetljiva jer gledaj kod clia mog crveno polje okretaja cak i ne pocinje na 6000 obrtaja, te ja mislim da ces ga visi pokvariti ako naspes neko smece od goriva. A haj da vas pitam koliko vam je po board kompjuteru prosjecna brzina u SA, meni je 17km/H i nikako preko toga
-
whow
#107 Re: Potrošnja benzinaca
amrica wrote:Paaa, jeste da je aksno i pospana sam, ali fakat mi nije jasno kako cu niz serpentine bez kocnice? Uglavnom sam bila u drugoj, na ono malo pravca moze treca, ali kad ima kanta ili isprepadan vozac ispred tebe koji vozi 5 na sat, sta onda? Da vozim prvom i da se auto dere kao magarac dok ganjam mjesto da ga preteknem? U krajnjoj liniji, vaznije mi je da brze stignem nego kolika je potrosnja. Ovo je cisto opservacija za naslov teme.
-
whow
#108 Re: Potrošnja benzinaca
@zippo ,d2 wrote:dok sam vozio G2D rekord gradske voznje mi je bio 804 kilometra sa 55 litara, otvorenog puta preko 1000 kilometara.zippo wrote:imam benzinca od 2000 ccm, mercedes190,
necu lagat, kad je zima (automatski saug) i kreni stani po gradu, potrošnja je bliže 20 nego 15 l. (nije mi ni karburator bas udure)
na otvorenoj cesti i bez neke jurnjave mogu spustiti do 8 l na 100 km.
cuo sam dosta prica o famoznim golf II dizel i njihovoj potrošnji, ali cesto sam stavljao pare da se kladimo, ja 100 maraka oni 50 , i niko nije prihvatio opkladu.
u svakom slucaju slijedece auto mi je japanac pa koji god, cisto da i to probam, iako sam sa svojim mercedesom od 20 godina i vise nego zadovoljan. Trebalo bi u cijenu kilometra racunati tako da u nju ulaze i troskovi odrzavanja i registracije. osim kocionih plocica na mercedesu nisam nista mjenjao, tako da mu mogu oprostiti vecu potrošnju u gradu (potrošnja koju sam naveo je najekstremniji primjer potrošnje, realno bi bilo 13-15 ili malo ispod ).
nisam neki protivnik dizela , ali me razbija njihova veca cijena i sve veca cijena dizela, vjerovatno je najekonomicnije se vozati sa nekim benzincem od 1600 - 1800 ccm sa ugradjenim plinom.
Odlicna observacija glede ukupih troskova. Ovo je u stavari i najznacajnija kategorija kada su u pitanju troskovi. " total cost of ownership" pokazuje kolika je totalna cijena "vlasnistva" vozila na cesti u odredenom vremenskom periodu , najcesce 1 godina. U toskove se uracunava ne samo potrosnja goriva nego i opravke , servisi i amortizacija jer ako recimo jedan VW u prvoj godini vlasnistva izgubi 15% vrijednosti dok recimo Renault izgubi 20% te ako su sve ostale kategorije hipoteticki govoreci jednake onda je u tom slucaju cijena vlasnistva Golfa 5% manja nego vlasnistva jednoga Renaulta.
- beco
#109 Re: Potrošnja benzinaca
Amrice pokusaj kad ides nizbrodo i kad ti pokazuje potrosnju 0 da prebacis u nizu brzinu kratko ti skoce obrataji (logicno jer si prebacila u nizu brzinu) i pogledaj na potrosnju vidjeces 2-3l to se meni recimo desava.
Inace sada sam preko praznika imao turu jedno 500km po nasoj brdovitoj Bosni i stvarno sam forisrao auto, na auto putu sam vozi i do maksimalne dozvoljen za kola, uzbrdo sam ga vuko ko budala, cesto isao do 6000 obrtaja, prosjecna brzina preko 80km/h, 4 osobe u auto, gepek pun, potrosnja 6,9L 98 oktanskog benzina. Inace radi se o cliju III 1.2 16v!
Po mome misljenju moglo je i manje ali ne uz ovakav stil voznje, da sam pazio mozda bio potrosnja bila kojih 0,5-1,0 manje.
Inace sada sam preko praznika imao turu jedno 500km po nasoj brdovitoj Bosni i stvarno sam forisrao auto, na auto putu sam vozi i do maksimalne dozvoljen za kola, uzbrdo sam ga vuko ko budala, cesto isao do 6000 obrtaja, prosjecna brzina preko 80km/h, 4 osobe u auto, gepek pun, potrosnja 6,9L 98 oktanskog benzina. Inace radi se o cliju III 1.2 16v!
Po mome misljenju moglo je i manje ali ne uz ovakav stil voznje, da sam pazio mozda bio potrosnja bila kojih 0,5-1,0 manje.
- madner
#110 Re: Potrošnja benzinaca
Bordkomputer većinom mjeri trenutni dotok goriva, pa onda za datu brzinu izračuna potrošnju na 100 km. Većina novih benzinaca imaju prekid dotoka kad skineš nogu sa papučiće.
-
ado-šampion
#111 Re: Potrošnja benzinaca
Tačno. Svi benzinci s ubrizgavanjem (a neki i s katalizatorom) to imaju. Kada se auto kotrlja u brzini bez gasa potrošnja je 0 l/100 km. Ovo vrijedi do nekog malog broja obrtaja (recimo 1000/min), kada se dotok ponovo vraća.madner wrote:Bordkomputer većinom mjeri trenutni dotok goriva, pa onda za datu brzinu izračuna potrošnju na 100 km. Većina novih benzinaca imaju prekid dotoka kad skineš nogu sa papučiće.
Ovo za Saxo VTS, da ga pržiš do 7000/min i da troši 9 po Sarajevu možeš maloj djeci pričat. Izvini ako sam drzak.
- VR6
#112 Re: Potrošnja benzinaca
Gore ti je detaljno opisana voznja. Ako mislis da nije tako, onda se raspitaj kod nekog drugog vlasnika VTS-a. Ni ja nisam ocekivao da ce ovako malo trositi, kontao sam bude li do 12 litara gradske, bit cu zadovoljan. Tad mi je jedan jaran rekao, koji ima Hondu Civic 1.6 - 130 KS, trosit ce ti ispod 10 litara. I fakat tako i jeste... Nemam razloga da lazem potrosnju, ko hoce nek vjeruje, ko nece, njegova stvar. Meni svejednoado-šampion wrote:Ovo za Saxo VTS, da ga pržiš do 7000/min i da troši 9 po Sarajevu možeš maloj djeci pričat. Izvini ako sam drzak.
Prije Saxa sam imao Alfu 155 TS koja mi je trosila istim tempom 14 litara, pa ti kontaj.
-
Dobitak
#113 Re: Potrošnja benzinaca
Posto sam mehanicar nije mi strana potrosnja moje sledece auto ce biti sigurno dizel pa makar on odletio i do 3 markice po litri.
Ko god ima auto iznad 1600 kubicnih cca i ko kaze da mu autic trosi po gradu ispod devet laze jer ja cu staviti svoje drugo auto(GTIa III) kao opkladu ako bude u pravu.
Dizeli SDI(golf VI,Fabie 19 sdi) koje odrzavam na poslu,trose u prosjeku(posto se kod nas vadi i racuna utrosak goriva u Elektroprivredi radi evidencije) trose u prosjeku kombinovane voznje 6,7 a na otvorenom ovi SDI motorici spadaju i ispod 5,6 l.
Dok fabie 1.4 MPI (nisu presle vise od 50 000km)izadju u kombinovanoj potrosnji i do 9 litara u gradu vjerovali ili ne i do cenera.I sad da mi neko kaze kako benzinci i dizeli iste kubikaze trose isto trose al u cunama.
Ko god ima auto iznad 1600 kubicnih cca i ko kaze da mu autic trosi po gradu ispod devet laze jer ja cu staviti svoje drugo auto(GTIa III) kao opkladu ako bude u pravu.
Dizeli SDI(golf VI,Fabie 19 sdi) koje odrzavam na poslu,trose u prosjeku(posto se kod nas vadi i racuna utrosak goriva u Elektroprivredi radi evidencije) trose u prosjeku kombinovane voznje 6,7 a na otvorenom ovi SDI motorici spadaju i ispod 5,6 l.
Dok fabie 1.4 MPI (nisu presle vise od 50 000km)izadju u kombinovanoj potrosnji i do 9 litara u gradu vjerovali ili ne i do cenera.I sad da mi neko kaze kako benzinci i dizeli iste kubikaze trose isto trose al u cunama.
- amrica
#114 Re: Potrošnja benzinaca
Tačno. Svi benzinci s ubrizgavanjem (a neki i s katalizatorom) to imaju. Kada se auto kotrlja u brzini bez gasa potrošnja je 0 l/100 km. Ovo vrijedi do nekog malog broja obrtaja (recimo 1000/min), kada se dotok ponovo vraća.ado-šampion wrote:madner wrote:Bordkomputer većinom mjeri trenutni dotok goriva, pa onda za datu brzinu izračuna potrošnju na 100 km. Većina novih benzinaca imaju prekid dotoka kad skineš nogu sa papučiće.
Znaci to bi bilo to, ako idem bez gasa preko 1000 obrtaja, cak i nizbrdo, on trosi? Ili samo pise da trosi?
-
pyrocool
#115 Re: Potrošnja benzinaca
Eh....vjecita rasprava!
Jasno je ko dan da se cesto laze o potrosnji...mada ja nikad nisam nesto ni vodio racuna o tome, koliko naspem toliko i potrosim.
Ali poslije silnih ubjedjivanja i rasprava odlucio sam da porilicno istestiram svoju vozilicu pomocu borda i stare provjerene metode do cepa pa onda vozanje pa opet do cepa, da ne bude da onaj mali japanac u konfjuteru laze
. Jos samo nisam wasser vagu nosio da vidim da li auto isto lezi na pumpi
!
Sad... auto je Scenic 1.8 benzin, 16v, 115 ks (prilicno rijedak model, na 6750 rpm pocinje crvena), 2001, sa odlicno ocuvanim motorom, oko 1320 kg masa plus najcesce dvoje putnika i nesto stvari nekad vise ili manje ali recimo da je to prosjek. Da ne budem cjepidlaka, ne racunam kcerkicu, mala je jos.
Po knjigama....parametri su sljedeci....Gradska 10.8, otvorena 6.8, kombinovana 8.0. A empirijski sam dosao do sljedecih cifara:
zima, kreni stani, zavisno od toga koliko se cesto i koliko dugo zaustavljas i bez gusenja motora i rastresanja mjenjaca= 10.1-11.0, ljeto ,isti ostali parametri, 9.3-10.3 litara, otvorena cesta (bez prelaska 3100 rpm sto znaci nesto malo ranije saltanje i ne preko 120 km/h)=6.4-6.7 l, a ako vozis by the book (saltanje na oko 3700 na maksimalnom momentu) i s cesto brzinom vecom od 120 km odnosno do 140=6.7-7.0 litara. Kombinovana je, ukoliko je omjer 50:50 (hehehe pazio sam i na to) uz pomenuti stil voznje =7.8-8.2. Uracunat je i faktor kvaliteta goriva a u mom slucaju i to da li vozim na 95 ili 98. Kod mene, konkretno 98 donosi samo znacajno tisu i nesto ugladjeniju voznju, snaga je ista. Sve u svemu, uklapa se u proizvodjaceve navode manje vise.
Auto nije rastresen.....bez obzira sto pojedini krive iskljucivo gorivo (narocito dizelasi) nek se zapitaju zasto auto koje kupis recimo u njemackoj ne drma tablu ko da kokice kokas nego je znatno mirniji, pa makar bio i golf od 10 tak godina. Koliko god ne volim zakucavanje obrtomjera do daske jos mi je gore traktorsko saltanje iliti trud da se na ler-gasu ide cetvrtom!
Mada, da ne pretjerujem...svakako da dizeli manje trose ako nisu suvise velikih kubikaza ali ne i toliko malo pa da po gradu trose 6 litara ili manje.
Za kraj....auto iako u pojedinim trenutcima pokazuje potrosnju 0 l i to sracuna a u to se mozete uvjeriti ako prije neke vece nizbrdice zaustavis automobil, resetujes mjerac potrosnje i krenes nizbrdo normalnom voznjom (npr spustanje prema Vlasenici iz pravca H. Pijeska jer je nesto malo duze) ipak izbaci da je potrosena odredjena kolicina goriva iako je bord pokazivao najvecim dijelom 0l/100km. Bar je kod mene tako.
Eto...to je iz iskustva.
edit: par slovaca
Jasno je ko dan da se cesto laze o potrosnji...mada ja nikad nisam nesto ni vodio racuna o tome, koliko naspem toliko i potrosim.
Ali poslije silnih ubjedjivanja i rasprava odlucio sam da porilicno istestiram svoju vozilicu pomocu borda i stare provjerene metode do cepa pa onda vozanje pa opet do cepa, da ne bude da onaj mali japanac u konfjuteru laze
Sad... auto je Scenic 1.8 benzin, 16v, 115 ks (prilicno rijedak model, na 6750 rpm pocinje crvena), 2001, sa odlicno ocuvanim motorom, oko 1320 kg masa plus najcesce dvoje putnika i nesto stvari nekad vise ili manje ali recimo da je to prosjek. Da ne budem cjepidlaka, ne racunam kcerkicu, mala je jos.
Po knjigama....parametri su sljedeci....Gradska 10.8, otvorena 6.8, kombinovana 8.0. A empirijski sam dosao do sljedecih cifara:
zima, kreni stani, zavisno od toga koliko se cesto i koliko dugo zaustavljas i bez gusenja motora i rastresanja mjenjaca= 10.1-11.0, ljeto ,isti ostali parametri, 9.3-10.3 litara, otvorena cesta (bez prelaska 3100 rpm sto znaci nesto malo ranije saltanje i ne preko 120 km/h)=6.4-6.7 l, a ako vozis by the book (saltanje na oko 3700 na maksimalnom momentu) i s cesto brzinom vecom od 120 km odnosno do 140=6.7-7.0 litara. Kombinovana je, ukoliko je omjer 50:50 (hehehe pazio sam i na to) uz pomenuti stil voznje =7.8-8.2. Uracunat je i faktor kvaliteta goriva a u mom slucaju i to da li vozim na 95 ili 98. Kod mene, konkretno 98 donosi samo znacajno tisu i nesto ugladjeniju voznju, snaga je ista. Sve u svemu, uklapa se u proizvodjaceve navode manje vise.
Auto nije rastresen.....bez obzira sto pojedini krive iskljucivo gorivo (narocito dizelasi) nek se zapitaju zasto auto koje kupis recimo u njemackoj ne drma tablu ko da kokice kokas nego je znatno mirniji, pa makar bio i golf od 10 tak godina. Koliko god ne volim zakucavanje obrtomjera do daske jos mi je gore traktorsko saltanje iliti trud da se na ler-gasu ide cetvrtom!
Za kraj....auto iako u pojedinim trenutcima pokazuje potrosnju 0 l i to sracuna a u to se mozete uvjeriti ako prije neke vece nizbrdice zaustavis automobil, resetujes mjerac potrosnje i krenes nizbrdo normalnom voznjom (npr spustanje prema Vlasenici iz pravca H. Pijeska jer je nesto malo duze) ipak izbaci da je potrosena odredjena kolicina goriva iako je bord pokazivao najvecim dijelom 0l/100km. Bar je kod mene tako.
Eto...to je iz iskustva.
edit: par slovaca
-
Lesli Eldridž
#116 Re: Potrošnja benzinaca
Zavisi od kompjutera u autu šta pokazuje. Neki pokazuju smiješno male cifre kad stojiš ili ideš u leru nizbrdo-to je onda potrošnja u litrima na sat (škoda oktavija, stara). Neki opet pokazuju nula jer je potrošnja goriva zaista 0l/100km ako auto stoji, a često im kompjuter nije baždaren da pokazuje potrošnju u leru kad stoji auto ili u vožnji na štangasu nizbrdo. Kad se poslije pogleda ukupna potrošnja normalno je da uračuno i potrošnju na štangasu. Eto to je cijela priča.I amrice auti sa direktnim ubrizgavanjem imaju katalizator, fulaš što se tiče tehnike skroz.amrica wrote:Tačno. Svi benzinci s ubrizgavanjem (a neki i s katalizatorom) to imaju. Kada se auto kotrlja u brzini bez gasa potrošnja je 0 l/100 km. Ovo vrijedi do nekog malog broja obrtaja (recimo 1000/min), kada se dotok ponovo vraća.ado-šampion wrote:madner wrote:Bordkomputer većinom mjeri trenutni dotok goriva, pa onda za datu brzinu izračuna potrošnju na 100 km. Većina novih benzinaca imaju prekid dotoka kad skineš nogu sa papučiće.
Znaci to bi bilo to, ako idem bez gasa preko 1000 obrtaja, cak i nizbrdo, on trosi? Ili samo pise da trosi?
Last edited by Lesli Eldridž on 09/05/2008 13:07, edited 2 times in total.
- dastonja
#117 Re: Potrošnja benzinaca
Pa to i ja pricam, ali nadje se neki pametnjakovic koji tvrdi suprotno...AdnanSA wrote:Kod mene ja Lancia Y sa tim motorom 1,2 16v trosila 7,5 litara po gradu, relacija Velešići-Blažuj.
Na otvorenom 5-5,5 litara. Nema tog benzinca koji će po Sarajevu potrošiti ispod 7 litara bez obzira na zapreminu i veličinu auta.
-
Lesli Eldridž
#118 Re: Potrošnja benzinaca
Nema ni dizela koji će manje potrošiti od 7l/100km po gradu u gužvi.dastonja wrote:Pa to i ja pricam, ali nadje se neki pametnjakovic koji tvrdi suprotno...AdnanSA wrote:Kod mene ja Lancia Y sa tim motorom 1,2 16v trosila 7,5 litara po gradu, relacija Velešići-Blažuj.
Na otvorenom 5-5,5 litara. Nema tog benzinca koji će po Sarajevu potrošiti ispod 7 litara bez obzira na zapreminu i veličinu auta.
- DoradO
#119 Re: Potrošnja benzinaca
ima ! Polo 1.4 tdi a mislim da ni clio 1.5 dci nece iznadLesli Eldridž wrote:Nema ni dizela koji će manje potrošiti od 7l/100km po gradu u gužvi.dastonja wrote:Pa to i ja pricam, ali nadje se neki pametnjakovic koji tvrdi suprotno...AdnanSA wrote:Kod mene ja Lancia Y sa tim motorom 1,2 16v trosila 7,5 litara po gradu, relacija Velešići-Blažuj.
- madner
#120 Re: Potrošnja benzinaca
Peugeot 406 HDi hoće više od 7 
-
Lesli Eldridž
#121 Re: Potrošnja benzinaca
Hoće svaki više potrošiti nego što raja lažu...madner wrote:Peugeot 406 HDi hoće više od 7
- madner
#122 Re: Potrošnja benzinaca
Ma ono, 4000 okretaja, 140 od semafora do semafora i 5l potrošnje.Lesli Eldridž wrote:Hoće svaki više potrošiti nego što raja lažu...madner wrote:Peugeot 406 HDi hoće više od 7
-
Lesli Eldridž
#123 Re: Potrošnja benzinaca
Ma može i da troši i 0 l/100km, ali da se privežeš za drugo auto i da te šlepa.madner wrote:Ma ono, 4000 okretaja, 140 od semafora do semafora i 5l potrošnje.Lesli Eldridž wrote:Hoće svaki više potrošiti nego što raja lažu...madner wrote:Peugeot 406 HDi hoće više od 7
- CLIO
#124 Re: Potrošnja benzinaca
Nek je dzabe pa makar i infuzija.

-
Lesli Eldridž