09. 05 - dogovori za protest

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Alhemicarkaa

#101 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Alhemicarkaa »

moguce je wrote:sirenjem fokusa protesta u ovom momentu, prema mom sudu, moze dovesti do "gubljenja" u sumi administracije, birokracije i njihovih nadleznosti. jos uvijek nismo smijenili one koje smo proglasili odgovornim-"nase roditelje". prvo to treba uraditi, time cemo ohrabriti sami sebe i onim sumnjicavim dokazati da se protestima ipak moze nesto postici a time, vrlo moguce, dobiti i na masovnosti. na smijemo se zavaravati i zanositi, kao hajmo ih sad sve mijenjati, hebi ga ali nemamo jos toliku masovnost. prijedlog: protesti svakako, plus pritisak na izabane u gradskom vijecu i skupstini kantona, prelazak na federalnu ili visu instancu, u ovom trenutku, nikako.
Mi smo ovdje kao gradjani, kao zastupamo gradjane, a ustvari sve vise oponasamo politicare i gluhi smo na ono sto gradjani pricaju, pa cak i sta mi licno mislimo, vec taktiziramo.

Koga god znam, a ne dolazi na proteste, rekao je doci cemo kad prozovete Brankovica. N ljudi, dok sam stajala na standu sa peticijama, prislo je i pitalo mogu li potpisati za Brankovica.

Nemamo masovnost jer ljudi smatraju da se bavimo manje vaznim problemima (moralna odgovornost ispred ocigledne pljacke Brankovica, i drugih).

Polako se pretvaramo u ono protiv cega se borimo - prebacujemo odgovornost, prozvacemo vise nivoe kad se omasovimo, ljudi kazu da ce doci i omasoviti kad prozovemo vise nivoe. Ko je lud od nas pa se svi nalazimo u zacaranom krugu? Gradjani u cije ime nastupamo? Ili mi?
Mogly

#102 Re: PROTESTI: Usaglašavanje daljnih aktivnosti

Post by Mogly »

To je to, svaka čast. Ovo je način da se dođe do omasovljenja. U startu provokatora tretirajte kao dobronamjernog bez obzira kakav je u stvarnosti. Radi onih koji čitaju više nego zbog provokatora samih. Mene ste ubijedili, poslije ove argumentacije čovjek se mora pridružiti. Nisam bio na posljednja dva protesta, ali na sljedeće dolazim 100%. Zadržaću pravo anonimnosti jer kritika nebi bila tako oštra (psihologija mase). Dobronamjerna kritika kreće stvari naprijed bolje nego bezuvjetno slaganje. To je opet vezano za forum kao najbolju formu demokratskog djelovanja koja nije iskorištena do kraja. Evo
emra_a

#103 Re: PROTESTI: Usaglašavanje daljnih aktivnosti

Post by emra_a »

Mogly wrote:SS i SB nisu smjenjeni ni nakon protesta 06.04. Valjda bi za to neko trebao da snosi odgovornost. Koliko vidim plan je da se svako malo organizuju protesti na kojima će se prozivati pojedini političari, bez da se oni stvarno smjenjuju. Neko je napisao da će SS svakako pasti na sljedećim izborima. Sve me navodi na zaključak da je kulminacija protesta ustvari predviđena za izbore, a u međuvremenu je nedvosmisleno ukazano za koga ne treba glasati. Zato mislim da je ovo SDP maslo. Evo da ne bude da ja opet miniram, ponovit ću post (koji sam postavio i za 06.04. pa je izbrisan) ovdje iako se odnosi na protest 09.05. - Koji prag (događaj ili doživljaj) treba da se desi pa da proglasite taj protest uspiješnim?

zato na sljedecim protestima navest cu prijatelje da ponesu parole protiv SDP politicara takodjer

Ma ne brini,narod ima svoje misljenje i nikakvi protesti to nece znacajno promjeniti

predvidjam pobjedu SDA i SBIH :zzzz:
imirza

#104 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by imirza »

Corto Maltese wrote:
upravnik wrote:mjesto samo po sebi je jako bitno...
prijedlozi za koje sam ja čuo da su bili u opticaju:
1. vječna vatra (tu se teško može pogriješiti)
2. park preko puta predsjedništva (prednosti su izvjesna simbolika i vrlo "vidljiva" lokacija, ali što reče jedan forumash problem parka je blato koje se tamo napravi od 10 kapi kiše)
3. mali park iza zgrade kantona
4. plato pred skupštinom (dosta prostora, ali nije baš "fotogenična" lokacija).
Ove dvije boldirane su i simbolične i fotogenične i pristupačne i rastegljive.
Pri svakom postavljanju ciljeva neophodno je imati u vidu tzv. ulazne parametre, odnosno postulate od kojih se kreće. U ovim protestima treba imati u vidu sljedeće, na kojima bi trebalo graditi strategiju djelovanja:

1. Ovo će trajati jako dugo; oni "bez krvi", figurativno rečeno, nikada neće ostaviti vlast.

2. 9. maj je posljednji simbolični datum u narednih pet - šest mjeseci koji može poslužiti u ove svrhe. Takva simbolika je međutim, iako pospješuje reakciju građana, nebitna za ovaj proces (namjerno ovdje upotrebljavam riječ "proces", jer se upravo o tome i radi: u aktuelnom otporu građana beskrupuloznom teroru vlasti, neuporedivo je važnija očigledna evolucija političke svijesti od puke revolucije uvijek nečim nezadovoljne mase !).

3. Devetog maja će, sasvim sigurno, protesti biti masovni i blokada Titove na Vječnoj vatri će biti moguća, izvodiva i bez sumnje vrlo efektna. Ali - šta tad ?! Isto pitanje kao i nakon 6. aprila!

4. Počinje ljetnja gužva u Ferhadiji, ljetne bašte su već u pogonu, za očekivati je i njihovo, već viđeno, svakodnevno proširivanje, stol po stol (ne ostavlja se ni požarni put!)... rječju: katedrala kao destinacija je već otpala, a svaka od ostalih spomenutih ima svoje mane i prednosti. Ako se ne riješi ovo pitanje, to znači i ubuduće svaki put ponovno tražiti, mijenjati i improvizovati lokacije, dakle zbunjivati građane, demonstrirati površnost, neorganizovanost pa i ostaviti utisak neozbiljnosti ovog pionirskog, ali iznimno važnog pokreta građana. Isuviše energije je uloženo u ovaj pokret, i biće je još i više, isuviše su opravdani i jaki motivi građana da bi se to dopustilo.
Ovdje je riječ o početku sazrijevanja političke svijesti ovdašnjih ljudi, ovo je istinski Pokret, i to je najveća vrijednost svega što je do sad učinjeno, kao i rezultata koji će doći!

Stoga predlažem:

1. Ustanoviti jedno mjesto u gradu kao trajnu destinaciju (jer, potrajaće ovo) za održavanje protesta do konačnog uspjeha, a koja se više neće mijenjati i koja će vremenom postati poznata svim građanima Sarajeva, bez prethodnog obavještavanja.

2. Predlažem da, nukleus (samo nukleus) bude park Mirze i Davora, proširen presjecanjem Omladinske ulice prema Predsjedništvu (tako se nekad zvala, da li još uvijek ?) spojiti se sa parkom koji pokriva prostor ispred zgrade Predsjedništva i Kantona. Ti su parkovi i onako namijenjen mladima, a omogućavaju da se demonstracije šire i na park ispred općine Centar na Skenderiji (spomenik Đure Đakovića)

4. presjecanje ulica ka Predsjedništvu i Kantonu, te Mis Irbine, je sasvim dovoljno da proizvede probleme u normalnom funkcioniranju saobraćaja ali i konformističko - kriminalnoj kamarili na vlasti. Nije neophodno paralizirati čitavu planetu!
Koncerti, Zahtjevi, hepeninzi, Protestni govori i recitali, transparenti .... i sve ostalo, a čemu bi trebalo da park Mirze i Davora i služi (okupljanje, druženje i razvoj kreativnog, avangardnog duha i svijesti, prije svega mladih ljudi) time će do kraja ispuniti svoju funkciju. Svaka eventualna usporedba sa Hajd - parkom je besmislena iz prostog razloga što ovaj park nije skriven, nego im je tu, pod nosom !!!

5. Da bi ovo imalo smisla, nužno je promijeniti dan i vrijeme početka demonstracija. To, svakako, mora biti radni dan, i u radnom vremenu, što bi omogućilo da se protesti neposredno usmjere na pravu, obližnju adresu - brojnim hohštaplerima i prevarantima na vlasti koji će viriti iza žaluzina da provjere jesu li prozivani, i za šta, na transparentima.
Mnogi građani rade i radni dan im ne odgovara.
No, slučajnost da 9. maj pada u petak, implicira i rješenje. Pravo funkcionera da napuste posao i idu na džumu jednako pripada i svim građanima muslimanske vjeroispovijesti. Sarajevo je danas dominantno muslimanski grad, nažalost, sviđalo se to kome ili ne; ne sviđa se ni meni, ali je to notorna činjenica. Otpor teroru vlasti, nemoralu, kriminalu, neobrazovanosti i primitivizmu je - moja džuma ! Budućnost moje djece, njihova prava, sigurnost i prosperitet su - moja džuma! Takvih,siguran sam, ima više nego dovoljno u ovom gradu: majki, penzionera, nezaposlenih, prevarenih boraca, prevarenih radnika ... svih onih koji bi da se obrate Vlastima. Može li se zamisliti bolje mjesto ?! Dakle, predlažem: petak, 12,00 sati, park Mirze i Davora, plus park ispred Kantona / Predsjedništva, nazovimo ga Park građana Sarajeva. Trava je engleska, odgovara joj gaženje. Vlast je nebosanska, neophodno je gaženje.
I, na kraju, ovaj lokalitet ostavlja mogućnost da im problem bude permanentno pod nosom, i tokom nadolazećeg ljetnog mrtvila, ali i dovijeka.
Za ovaj put toliko o prijedlogu. O ostalim implikacijama mogu nešto reći nakon primjedbi.

DAKLE PREDLAŽEM : DA PROTESTI POČNU U PETAK, DEVETOG MAJA, U 11,30 - 12,00 SATI NA NAVEDENOM MJESTU, TE DA SE TOM PRILIKOM OVAJ LOKALITET I TERMIN PROMOVIRAJU KAO STALNO MJESTO I VRIJEME OKUPLJANJA I DEMONSTRACIJA GRAĐANA PROTIV OTUĐENE VLASTI I KRIMINOGENIH POJEDINACA U NJOJ. BOLJA PRILIKA ZA PROMOCIJU DESTINACIJE SE NEĆE SKORO UKAZATI, A LUTANJE NAM NIJE POTREBNO. UOSTALOM, TAJ PROSTOR I PRIPADA MLADOSTI OVOGA GRADA, NEKA OVO BUDE PUT DA GA UBUDUĆE ISKORISTE NA NAJBOLJI MOGUĆI NAČIN.
uvjek dobar gost

#105 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by uvjek dobar gost »

imirza wrote:
Corto Maltese wrote:
upravnik wrote:mjesto samo po sebi je jako bitno...
prijedlozi za koje sam ja čuo da su bili u opticaju:
1. vječna vatra (tu se teško može pogriješiti)
2. park preko puta predsjedništva (prednosti su izvjesna simbolika i vrlo "vidljiva" lokacija, ali što reče jedan forumash problem parka je blato koje se tamo napravi od 10 kapi kiše)
3. mali park iza zgrade kantona
4. plato pred skupštinom (dosta prostora, ali nije baš "fotogenična" lokacija).
Ove dvije boldirane su i simbolične i fotogenične i pristupačne i rastegljive.
Pri svakom postavljanju ciljeva neophodno je imati u vidu tzv. ulazne parametre, odnosno postulate od kojih se kreće. U ovim protestima treba imati u vidu sljedeće, na kojima bi trebalo graditi strategiju djelovanja:

1. Ovo će trajati jako dugo; oni "bez krvi", figurativno rečeno, nikada neće ostaviti vlast.

2. 9. maj je posljednji simbolični datum u narednih pet - šest mjeseci koji može poslužiti u ove svrhe. Takva simbolika je međutim, iako pospješuje reakciju građana, nebitna za ovaj proces (namjerno ovdje upotrebljavam riječ "proces", jer se upravo o tome i radi: u aktuelnom otporu građana beskrupuloznom teroru vlasti, neuporedivo je važnija očigledna evolucija političke svijesti od puke revolucije uvijek nečim nezadovoljne mase !).

3. Devetog maja će, sasvim sigurno, protesti biti masovni i blokada Titove na Vječnoj vatri će biti moguća, izvodiva i bez sumnje vrlo efektna. Ali - šta tad ?! Isto pitanje kao i nakon 6. aprila!

4. Počinje ljetnja gužva u Ferhadiji, ljetne bašte su već u pogonu, za očekivati je i njihovo, već viđeno, svakodnevno proširivanje, stol po stol (ne ostavlja se ni požarni put!)... rječju: katedrala kao destinacija je već otpala, a svaka od ostalih spomenutih ima svoje mane i prednosti. Ako se ne riješi ovo pitanje, to znači i ubuduće svaki put ponovno tražiti, mijenjati i improvizovati lokacije, dakle zbunjivati građane, demonstrirati površnost, neorganizovanost pa i ostaviti utisak neozbiljnosti ovog pionirskog, ali iznimno važnog pokreta građana. Isuviše energije je uloženo u ovaj pokret, i biće je još i više, isuviše su opravdani i jaki motivi građana da bi se to dopustilo.
Ovdje je riječ o početku sazrijevanja političke svijesti ovdašnjih ljudi, ovo je istinski Pokret, i to je najveća vrijednost svega što je do sad učinjeno, kao i rezultata koji će doći!

Stoga predlažem:

1. Ustanoviti jedno mjesto u gradu kao trajnu destinaciju (jer, potrajaće ovo) za održavanje protesta do konačnog uspjeha, a koja se više neće mijenjati i koja će vremenom postati poznata svim građanima Sarajeva, bez prethodnog obavještavanja.

2. Predlažem da, nukleus (samo nukleus) bude park Mirze i Davora, proširen presjecanjem Omladinske ulice prema Predsjedništvu (tako se nekad zvala, da li još uvijek ?) spojiti se sa parkom koji pokriva prostor ispred zgrade Predsjedništva i Kantona. Ti su parkovi i onako namijenjen mladima, a omogućavaju da se demonstracije šire i na park ispred općine Centar na Skenderiji (spomenik Đure Đakovića)

4. presjecanje ulica ka Predsjedništvu i Kantonu, te Mis Irbine, je sasvim dovoljno da proizvede probleme u normalnom funkcioniranju saobraćaja ali i konformističko - kriminalnoj kamarili na vlasti. Nije neophodno paralizirati čitavu planetu!
Koncerti, Zahtjevi, hepeninzi, Protestni govori i recitali, transparenti .... i sve ostalo, a čemu bi trebalo da park Mirze i Davora i služi (okupljanje, druženje i razvoj kreativnog, avangardnog duha i svijesti, prije svega mladih ljudi) time će do kraja ispuniti svoju funkciju. Svaka eventualna usporedba sa Hajd - parkom je besmislena iz prostog razloga što ovaj park nije skriven, nego im je tu, pod nosom !!!

5. Da bi ovo imalo smisla, nužno je promijeniti dan i vrijeme početka demonstracija. To, svakako, mora biti radni dan, i u radnom vremenu, što bi omogućilo da se protesti neposredno usmjere na pravu, obližnju adresu - brojnim hohštaplerima i prevarantima na vlasti koji će viriti iza žaluzina da provjere jesu li prozivani, i za šta, na transparentima.
Mnogi građani rade i radni dan im ne odgovara.
No, slučajnost da 9. maj pada u petak, implicira i rješenje. Pravo funkcionera da napuste posao i idu na džumu jednako pripada i svim građanima muslimanske vjeroispovijesti. Sarajevo je danas dominantno muslimanski grad, nažalost, sviđalo se to kome ili ne; ne sviđa se ni meni, ali je to notorna činjenica. Otpor teroru vlasti, nemoralu, kriminalu, neobrazovanosti i primitivizmu je - moja džuma ! Budućnost moje djece, njihova prava, sigurnost i prosperitet su - moja džuma! Takvih,siguran sam, ima više nego dovoljno u ovom gradu: majki, penzionera, nezaposlenih, prevarenih boraca, prevarenih radnika ... svih onih koji bi da se obrate Vlastima. Može li se zamisliti bolje mjesto ?! Dakle, predlažem: petak, 12,00 sati, park Mirze i Davora, plus park ispred Kantona / Predsjedništva, nazovimo ga Park građana Sarajeva. Trava je engleska, odgovara joj gaženje. Vlast je nebosanska, neophodno je gaženje.
I, na kraju, ovaj lokalitet ostavlja mogućnost da im problem bude permanentno pod nosom, i tokom nadolazećeg ljetnog mrtvila, ali i dovijeka.
Za ovaj put toliko o prijedlogu. O ostalim implikacijama mogu nešto reći nakon primjedbi.

DAKLE PREDLAŽEM : DA PROTESTI POČNU U PETAK, DEVETOG MAJA, U 11,30 - 12,00 SATI NA NAVEDENOM MJESTU, TE DA SE TOM PRILIKOM OVAJ LOKALITET I TERMIN PROMOVIRAJU KAO STALNO MJESTO I VRIJEME OKUPLJANJA I DEMONSTRACIJA GRAĐANA PROTIV OTUĐENE VLASTI I KRIMINOGENIH POJEDINACA U NJOJ. BOLJA PRILIKA ZA PROMOCIJU DESTINACIJE SE NEĆE SKORO UKAZATI, A LUTANJE NAM NIJE POTREBNO. UOSTALOM, TAJ PROSTOR I PRIPADA MLADOSTI OVOGA GRADA, NEKA OVO BUDE PUT DA GA UBUDUĆE ISKORISTE NA NAJBOLJI MOGUĆI NAČIN.

Sve je ovo meni super, slažem se sa svim ovim gore napisanim uz jednu malu izmjenu.. trajanje protesta u taj petak.... neka počne u 11.3oh ali neka ne zaršava... mislim može se osmisliti svašta nešto da ti protesti traju do konačne promijene.... kao što ti reče uz pomoć raznih načina... na to mjesto bude kontinuirano korišteno kao mjesto za proteste..

Ko god želi da se kao logističar uključi u sve ovo.. neka mi pošalje PM....
alica.k

#106 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by alica.k »

imirza wrote: Pri svakom postavljanju ciljeva neophodno je imati u vidu tzv. ulazne parametre, odnosno postulate od kojih se kreće. U ovim protestima treba imati u vidu sljedeće, na kojima bi trebalo graditi strategiju djelovanja:
.................
svaka cast
alica.k

#107 Re: PROTESTI: Usaglašavanje daljnih aktivnosti

Post by alica.k »

emra_a wrote:
Mogly wrote:SS i SB nisu smjenjeni ni nakon protesta 06.04. Valjda bi za to neko trebao da snosi odgovornost. Koliko vidim plan je da se svako malo organizuju protesti na kojima će se prozivati pojedini političari, bez da se oni stvarno smjenjuju. Neko je napisao da će SS svakako pasti na sljedećim izborima. Sve me navodi na zaključak da je kulminacija protesta ustvari predviđena za izbore, a u međuvremenu je nedvosmisleno ukazano za koga ne treba glasati. Zato mislim da je ovo SDP maslo. Evo da ne bude da ja opet miniram, ponovit ću post (koji sam postavio i za 06.04. pa je izbrisan) ovdje iako se odnosi na protest 09.05. - Koji prag (događaj ili doživljaj) treba da se desi pa da proglasite taj protest uspiješnim?

zato na sljedecim protestima navest cu prijatelje da ponesu parole protiv SDP politicara takodjer

Ma ne brini,narod ima svoje misljenje i nikakvi protesti to nece znacajno promjeniti

predvidjam pobjedu SDA i SBIH :zzzz:
sto nije razlog za odustajanje
Šapat

#108 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Šapat »

Slazem se sa svim napisanim i predlozenim, i podrzavam, naravno.

Mozda ce ovo sada izgledati predaleko, pretenciozno i suvise optimisticno, ali citajuci sve komentare, kao i slusajuci ljude na ulicama a i generalno, osluskujuci cijelu javnost, sve radio i tv emisije koje su do sada odrzane, ja se jednostavno ne mogu oteti utisku da se mi pod hitno moramo usmjeriti na kompletnu danasnju vlast u BiH.

Sta to znaci, u prevodu i sazeto? Jednostavno je - mi se moramo "obracunati" sa nacional(isticik)nim vlastima u BiH. Mislim da bi ovo bio i jedini nacin podizanja vecih masa, a razloga za ovakav prijedlog je bezbroj. Samo neki od razloga za ovakvo moje misljenje su:
- nacionalisti su svojim dolaskom na vlast sve nas uveli u rat
- nacionalisti su i danas na vlasti (isti ljudi i ideologije koje su vodile rat, bez obzira kako se njihove stranke danas zovu)
- nacionalne stranke su te koje konstantno podgrijavaju netrpeljivost, nerazumijevanje, sukobe, mrznju, kriminal, itd.
- nacionalne stranke su te koje stalno i bukvalno namjerno kreiraju probleme u drustvu (a jedini cilj je ostanak na vlasti zasnovan na vjestackom strahu naroda, uzrokovanog njihovim manipulacijama)
- nacionalnim strankama je jedini cilj odrzavati podijeljenu BiH, podijeljene ljude po "nacionalnom kljucu", jer jedino tako mogu ostati na vlasti
- nacionalne stranke su od ove zemlje i svih njenih naroda napravile ovo sto imamo danas - jad, bijedu, siromastvo, lose skolstvo, katastrofalnu ekonomiju, uzasno glomaznu, nefunkcionalnu i skupu administraciju, mizerne socijalne programe, nesprovodjenje zakona, previsok stepen kriminala svih vrsta, korupciju na svim nivoima drustva, enormnu pljacku naseg novca, itd. itd...

Zbog svega ovoga, jedini izlaz za sve nas i bez obzira da li se smtramo i nazivamo srbima, hrvatima, bosnjacima, katolicima, pravoslavcima ili muslimanima, jeste - skidanje nacionalnih stranki sa vlasti.
Jednom i za sva vremena.
Ali, da se ne lazemo i ne zavaravamo, ovo nece biti nimalo lako, i sa 99,9% sigurnosti nece moci mirnim putem. Jesu, izbori su najbolje mjesto za ovu totalnu smjenu, ali da li je zaludjeni BH narod spreman da se odrekne vec uvrijezenog straha od "onih drugih", straha koji je sada vec bezrazlozan (svakome normalnom i pametnom jeste) i da prihvati neku opciju u kojoj nece postojati nacionalisticki torovi u kojima ce vladati sacica "izabranih" top nacionalista, a u sustini - vrhunskih kriminalaca i lopova? To ne znam...ali sudeci po sve glasnijim reakcijama obicnih malih ljudi, gradjana ove zemlje, cini mi se da nismo daleko od toga. Jacamo svaki dan, to je cinjenica, ali za koliko dana ili mjeseci cemo imati dovoljno snage da udjemo u kocku na Marijinom Dvoru i nogama istjeramo gamad...to je sada pitanje.
Šapat

#109 Re: PROTESTI: Usaglašavanje daljnih aktivnosti

Post by Šapat »

Postirah tamo negdje, ali vidim da je i ovdje tema u tom pravcu, pa evo copy/paste. Ako je protiv pravila, admini - brisite.

Mozda ce ovo sada izgledati predaleko, pretenciozno i suvise optimisticno, ali citajuci sve komentare, kao i slusajuci ljude na ulicama a i generalno, osluskujuci cijelu javnost, sve radio i tv emisije koje su do sada odrzane, ja se jednostavno ne mogu oteti utisku da se mi pod hitno moramo usmjeriti na kompletnu danasnju vlast u BiH.

Sta to znaci, u prevodu i sazeto? Jednostavno je - mi se moramo "obracunati" sa nacional(isticik)nim vlastima u BiH. Mislim da bi ovo bio i jedini nacin podizanja vecih masa, a razloga za ovakav prijedlog je bezbroj. Samo neki od razloga za ovakvo moje misljenje su:
- nacionalisti su svojim dolaskom na vlast sve nas uveli u rat
- nacionalisti su i danas na vlasti (isti ljudi i ideologije koje su vodile rat, bez obzira kako se njihove stranke danas zovu)
- nacionalne stranke su te koje konstantno podgrijavaju netrpeljivost, nerazumijevanje, sukobe, mrznju, kriminal, itd.
- nacionalne stranke su te koje stalno i bukvalno namjerno kreiraju probleme u drustvu (a jedini cilj je ostanak na vlasti zasnovan na vjestackom strahu naroda, uzrokovanog njihovim manipulacijama)
- nacionalnim strankama je jedini cilj odrzavati podijeljenu BiH, podijeljene ljude po "nacionalnom kljucu", jer jedino tako mogu ostati na vlasti
- nacionalne stranke su od ove zemlje i svih njenih naroda napravile ovo sto imamo danas - jad, bijedu, siromastvo, lose skolstvo, katastrofalnu ekonomiju, uzasno glomaznu, nefunkcionalnu i skupu administraciju, mizerne socijalne programe, nesprovodjenje zakona, previsok stepen kriminala svih vrsta, korupciju na svim nivoima drustva, enormnu pljacku naseg novca, itd. itd...

Zbog svega ovoga, jedini izlaz za sve nas i bez obzira da li se smtramo i nazivamo srbima, hrvatima, bosnjacima, katolicima, pravoslavcima ili muslimanima, jeste - skidanje nacionalnih stranki sa vlasti.
Jednom i za sva vremena.
Ali, da se ne lazemo i ne zavaravamo, ovo nece biti nimalo lako, i sa 99,9% sigurnosti nece moci mirnim putem. Jesu, izbori su najbolje mjesto za ovu totalnu smjenu, ali da li je zaludjeni BH narod spreman da se odrekne vec uvrijezenog straha od "onih drugih", straha koji je sada vec bezrazlozan (svakome normalnom i pametnom jeste) i da prihvati neku opciju u kojoj nece postojati nacionalisticki torovi u kojima ce vladati sacica "izabranih" top nacionalista, a u sustini - vrhunskih kriminalaca i lopova? To ne znam...ali sudeci po sve glasnijim reakcijama obicnih malih ljudi, gradjana ove zemlje, cini mi se da nismo daleko od toga. Jacamo svaki dan, to je cinjenica, ali za koliko dana ili mjeseci cemo imati dovoljno snage da udjemo u kocku na Marijinom Dvoru i nogama istjeramo gamad...to je sada pitanje.
amrica

#110 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by amrica »

Moze li neko postirati tekst iz danasnjeg Oslobodjenja pod nadnaslavom Veliko politicko istrazivanje II. Pise o trenutnom politickom rejtingu politicara, Haris S. pao na nekih 3%, Komsic najbolji... a Nedzad B. je toliko negativan da nema ni krivulje pada.
vedderedi

#111 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by vedderedi »

imirza wrote:
Nisam siguran da je to dobra lokacija. Ispred katedrale ili Vjecne vatre ako se okupi i trideset ljudi, pusti muzika i stave transparenti postoji mogucnost da puno vise ljudi obrati paznju na to sto trazimo nego u parku kod Predsjednistva. To je naravno zbog toga sto je Ferhadija puno prometnija i sto se vise ljudi krece tom ulicom, nego ulicama pored Fisa.
Sto se tice protesta predvidjenih za 9. maj mislim da predlozeno vrijeme odrzavanja nije adekvatno ako zelimo privuci veci broj ljudi na protest sto nam je jedan od ciljeva, a sto je i potrebno da bismo blokirali Titovu ulicu kod Vjecne vatre (a blokiranje grada je jos jedan nacin vrsenja pritiska na SS i SB). Radi se o petku, dakle radnom danu, tako da je pitanje ko ce moci izaci s posla, skole, fakulteta u 11.30 ili 12h??? Predlagano je i vrijeme od 17h, mada smatram da je i to prerano jer se radi o danu pred vikend kada svako trci kuci da se odmori od naporne sedmice ili da se pripremi za izlazak jer je ipak petak u pitanju. Po meni bi najbolji termin bio kao na protestima pred pozoristem, ili cak kasnije, recimo 20-21h, kada je koncentracija ljudi na ulicama najveca sto traje negdje do 23h (neka me neko ispravi ako grijesim, nisam odavno hodao gradom u ta doba). Svi ti ljudi bi mogli ako nista bar zastati na 5 minuta da vide sta se to dogadja te samim time uvecati broj prsutnih. Ovdje se naravno postavlja pitanje kontrolisanja mase i mogucih incidenata, mada mislim da do toga nece doci, isto kao sto nije doslo ni pred pozoristem. Treba se samo dobro organizovati i uspostaviti saradnju sa policijom te tokom najave protesta stalno stavljati naglasak na cinjenicu da se radi o nenasilnim protestima.

Dakle.
- PARK KOD FISA NIJE TOLIKO PROMETAN, PITANJE JE KOLIKO LJUDI BI UOPSTE OBRATILO PAZNJU NA NASE ZAHTJEVE (A TAKODJE BI SE UNISTILO I ONO MALO ZELENILA U OVOM GRADU).
- VRIJEME ODRZAVANJA PROTESTA U 11.30 ILI 12h JE PRERANO JER SE RADI O RADNOM DANU (POSLJEDNJEM U RADNOJ SEDMICI) TAKO DA PROTEST NE BI MOGAO BITI MASOVAN.
- KASNIJE ODRZAVANJE PROTESTA, OKO 20-21h BI PRIVUKLO MNOGO VISE LJUDI JER JE TADA I VECI BROJ LJUDI NA ULICAMA KOJI BI SE MOGLI PRIDRUZITI NAMA (SAMIM TIME UCINITI PROTEST MASOVNIM I OMOGUCITI BLOKADU TITOVE ULICE), A OVAJ TERMIN JE TAKODJE I VAN RADNOG VREMENA.
- DOBRA ORGANIZACIJA I SARADNJA SA POLICIJOM BI MOGLA SPRIJECITI EVENTUALNE INCIDENTE AKO BI PROTEST BIO ODRZAN U OVOM KASNIJEM TERMINU.

Mozete racunati na mene ako je potrebno jos redara za taj protest 9. maja.
imirza

#112 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by imirza »

Pojasniću, vedderedi.
Nisam govorio o protestu predviđenom za 09. maj, nego o procesu koji je otvoren, i to sam naglasio. On, protest o9. maja, će biti uspješan i uz minimalne aktivnosti na oglašavanju, kao i ovaj protekli od 06. aprila. Eho do sada održanih protesta još se čuje, i imaće, van svake sumnje, odjeka i u maju.

Evo o čemu sam govorio.
Ponoviću, za početak, pitanje koje sam već negdje pročitao na ovim stranicama nakon 06. aprila:
I, šta sad ? (Evo dobrog pitanja za vedderedi.: I, ŠTA TAD, 10. maja? )
Maštati o novom masovnom okupljanju, negdje i nekad, uz stotine ideja i prijedloga? Nije riječ o izboru destinacije za matursku ekskurziju, nažalost.

- Treba imati u vidu da slijedi kompletan maj, opuštajući juni, prazni juli i avgust.... Kako održati kontinuitet?
Kontinuitet do izbora, da se razumijemo. Septembar i oktobar treba svakako dočekati, a tada pritisnuti svom snagom (materijala, razloga i motiva ima dovoljno, i previše ).
Zar opet, nakon 09. maja, raspravljati na forumu "gdje sljedeci put, kako obezbjediti struju, bolje je tamo ... ja mislim da je bolje ovamo ..."!? I očekivati da se pridruže građani sa Dobrinje, Mojmila, ilidže...!? Neozbiljno, neozbiljno, neozbiljno !
Imajući u vidu da informatički pismenih, ali i aktivnih, u ovom gradu ima ... sumnjam više od desetak procenata, forum nije medij putem kojeg se mogu obavještavati građani o stalno mijenjanim planovima manifestacija. Tako se, dakle, nikada neće obezbjediti masovnost, ali se hoće izgubiti kredibilnost. Ljudi moraju znati gdje i kada da dođu, od sada pa za navijek.

- Demonstranti ne treba da idu tamo gdje ima najviše ljudi, nego tamo gdje i kome usmjeravaju protestne zahtjeve, a građani će doći. Ili neće doći, to treba vidjeti, i tako znati šta jest podrška ovim protestima. Toga se ne treba plašiti, naprotiv ! Za početak ( a sve ovo je tek početak ), dovoljno je stotinjak ljudi, ali treba biti dosljedan i uporan. Da spontanost ne bi prerasla u stihiju ili rasulo, neke stvari moraju biti zadate !
Dakle, prije svega mjesto i termin moraju biti fiksirani, a vremenom će se događaji i sudionici oblikovati u skladu sa stepenom ozbiljnosti djelovanja nosilaca Pokreta. To ne mora biti predloženi park, ni termin, ali mora biti nešto tome slično gdje ima smisla i mogućnosti da se svi kojih se ovo tiče, okupljaju i tokom maja, i ljeta, i jeseni, a da demonstracije budu neposredno usmjerene ka onima na koje se odnose, a nikako slučajnim prolaznicima. Kao što su bile usmjerene pred pozorištem, naprimjer.

Prije svega treba pokazati ozbiljnost, istrajnost, i ostvariti prve rezultate, čime se stječe povjerenje.
U mentalitetu ovdašnjeg čovjeka je da uvijek navija za tim koji pobjeđuje, zahvaljujući čemu opstaju i ovi na vlasti.
No. isti taj mentalitet, kad prepozna nadolazećeg pobjednika, istog trenutka mijenja dres.
Bar toga smo se nagledali.
Dakle, govorio sam o strategiji, dugoročnom planu, a ne o planiranim demonstracijama od 09. maja. one su za mene već gotova stvar, ma gdje se održavale.

Treba razmišljati dugoročno, hladne glave, i imati jasan cilj. Pogodak je neminovan!

P.S.

- Isturena, najprometnija mjesta u gradu mogu se, i trebaju koristiti i dalje za potpisivanje peticija, oglašavanje protestnih zahtjeva i obavještavanje građane prigodnim plakatima / panoima o datumu i temi narednih demonstracija .
amrica

#113 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by amrica »

vedderedi wrote: Dakle.
- PARK KOD FISA NIJE TOLIKO PROMETAN, PITANJE JE KOLIKO LJUDI BI UOPSTE OBRATILO PAZNJU NA NASE ZAHTJEVE (A TAKODJE BI SE UNISTILO I ONO MALO ZELENILA U OVOM GRADU).
- VRIJEME ODRZAVANJA PROTESTA U 11.30 ILI 12h JE PRERANO JER SE RADI O RADNOM DANU (POSLJEDNJEM U RADNOJ SEDMICI) TAKO DA PROTEST NE BI MOGAO BITI MASOVAN.
- KASNIJE ODRZAVANJE PROTESTA, OKO 20-21h BI PRIVUKLO MNOGO VISE LJUDI JER JE TADA I VECI BROJ LJUDI NA ULICAMA KOJI BI SE MOGLI PRIDRUZITI NAMA (SAMIM TIME UCINITI PROTEST MASOVNIM I OMOGUCITI BLOKADU TITOVE ULICE), A OVAJ TERMIN JE TAKODJE I VAN RADNOG VREMENA.
- DOBRA ORGANIZACIJA I SARADNJA SA POLICIJOM BI MOGLA SPRIJECITI EVENTUALNE INCIDENTE AKO BI PROTEST BIO ODRZAN U OVOM KASNIJEM TERMINU.

Mozete racunati na mene ako je potrebno jos redara za taj protest 9. maja.
Taj veći broj ljudi se svodi na populaciju od 16 do 35 godina, ista ona ekipa koja sjedi u kafićima po Ferhadiji dok mi protestujemo, to je malo kasno kasno za neke kategorije, u to doba na ulici neće biti ni roditelja koji imaju malu djecu, ni penzionera kojih je bilo puno na svakom okupljanju, ni zaposlenih, ni kokuza koji sebi ne mogu platiti piće u kafiću, nikoga osim omladine.
Slažem se da je park pord FIS-a skroz izvan prometnica, slažem se da ne treba blokirati saobraćajnice radnim danom, ako su se sindikati u Hrvatskoj mogli odlučiti da blokiraju zg u subotu, i to sa masom od 40.000 ljudi, možemo se i mi odlučiti za subotu.
buba

#114 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by buba »

Šapat wrote:Slazem se sa svim napisanim i predlozenim, i podrzavam, naravno.

Mozda ce ovo sada izgledati predaleko, pretenciozno i suvise optimisticno, ali citajuci sve komentare, kao i slusajuci ljude na ulicama a i generalno, osluskujuci cijelu javnost, sve radio i tv emisije koje su do sada odrzane, ja se jednostavno ne mogu oteti utisku da se mi pod hitno moramo usmjeriti na kompletnu danasnju vlast u BiH. Slazem se!

- nacionalisti su svojim dolaskom na vlast sve nas uveli u rat Tacno
- nacionalisti su i danas na vlasti (isti ljudi i ideologije koje su vodile rat, bez obzira kako se njihove stranke danas zovu) Tacno
- nacionalne stranke su te koje konstantno podgrijavaju netrpeljivost, nerazumijevanje, sukobe, mrznju, kriminal, itd. Djelomicno tacno
- nacionalne stranke su te koje stalno i bukvalno namjerno kreiraju probleme u drustvu (a jedini cilj je ostanak na vlasti zasnovan na vjestackom strahu naroda, uzrokovanog njihovim manipulacijama) Tacno
- nacionalnim strankama je jedini cilj odrzavati podijeljenu BiH, podijeljene ljude po "nacionalnom kljucu", jer jedino tako mogu ostati na vlasti Tacno, ali to si vec rekla gore

Jednom i za sva vremena.
Ali, da se ne lazemo i ne zavaravamo, ovo nece biti nimalo lako, i sa 99,9% sigurnosti nece moci mirnim putem. Jesu, izbori su najbolje mjesto za ovu totalnu smjenu, ali da li je zaludjeni BH narod spreman da se odrekne vec uvrijezenog straha od "onih drugih", straha koji je sada vec bezrazlozan (svakome normalnom i pametnom jeste) .. narod BiH nije vise zaludjen, on je apsolutno apatican i sagorio..strah koji pominjes je daleko od bezrazloznog..upitaj povratnike kako zive. Stvaranje nacionalnih stranaka je bilo konsekventno desavanjima u kasnim 80-tim, jacanjem nacionalnog pretencionizma susjeda i reakcija bosnjackog naroda na to.
i da prihvati neku opciju u kojoj nece postojati nacionalisticki torovi u kojima ce vladati sacica "izabranih" top nacionalista, a u sustini - vrhunskih kriminalaca i lopova? To ne znam...ali sudeci po sve glasnijim reakcijama obicnih malih ljudi, gradjana ove zemlje, cini mi se da nismo daleko od toga. Jacamo svaki dan, to je cinjenica, ali za koliko dana ili mjeseci cemo imati dovoljno snage da udjemo u kocku na Marijinom Dvoru i nogama istjeramo gamad...to je sada pitanje.
Ne radi se vise o nacionalno/nenacionalnim strankama.. radi se o ljudima. Ti kriminalci i lopovi se nalaze u svim strankama. Ali nema potrebe da raspravljamo o uzrocno posljedicnim stvarima sadasnjice, nego da se fokusiramo na rezultate nasih akcija.

Evo vidim da je zlatiborka opet pomenula potrebu da se parola ovog protesta pod hitno izmjeni sa sarajevske na BiH. Dva puta sam to ponovila, da protesti ne smiju nositi sarajevski predznak, eto cura konkretno kaze sta treba izmijeniti, ali niko ne reaguje?! Ko dizajnira transparente? Hajde neka se vecina izjasni sta misli o tome??
furija Strašna

#115 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by furija Strašna »

Samo me nemojte napast', da kažem.
Skratite te tekstove pobogu, dosta forumaša neće ni pročitat (ja jesam, odmah da kažem) kamo li komentarisat, ostavite ta filozofiranja za nalaženje uživo, a ovdje se ukratko dogovarajte, da privučete što više ljudi. Sa svima se slažem, teze sve fino iznešene, al' de malo skratite radi drugih...
buba

#116 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by buba »

furija Strašna wrote:Samo me nemojte napast', da kažem.
Skratite te tekstove pobogu, dosta forumaša neće ni pročitat (ja jesam, odmah da kažem) kamo li komentarisat, ostavite ta filozofiranja za nalaženje uživo, a ovdje se ukratko dogovarajte, da privučete što više ljudi. Sa svima se slažem, teze sve fino iznešene, al' de malo skratite radi drugih...
Evo ja te necu napast' :D
U pravu si, treba ici po principu PRIJEDLOG - IZJASNJAVANJE, ako pogledas i bilo je konkretnih prijedloga, ali ja ne vidim nikako kriticnu masu ovde koja ce voditi pravac diskusije i dogovora. Hajmo identificirati te ljude/nickove, pa im se obratiti sa prijedlogom. Ili sam ja off totalno ili sve ide stihijski :?
Šapat

#117 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Šapat »

Slazem se. Promjena naziva protesta bi trebala biti uradjena. CInjenica je da je pocelo u Sarajevu, ali pod hitno se mora prosiriti na cijelu BiH.

@Buba

Slazem se ja s tobom. To jeste tako kako kazes, ali zahvaljujuci kome? Pazi nesto...sve se to desava zahvaljujuci nacionalistickoj (a jos preciznije - fasistickoj) retorici politicara, odnosno nacionalnih stranaka.

Zamisli situaciju u kojoj se, recimo, godinu dana ne bi spominjale nikakve tenzije na vjersko-nacionalnom planu, u medijima. Mislis da bi ljudi i dalje samo o tome razmisljali? Tesko. Mediji igraju ogromnu ulogu u svemu, a politicari koji te medije koriste za svoje uske i ciljane namjene (odrzavanje tenzija) zestoko uticu na ljude koji od tih nekakvih strahova i stalno potpirivane mrznje ne vide stvarno stanje, a to je samo i jedino cisti i 100%-tni kriminal tih istih politicara.

Kada bi svi mediji prestali spominjati ove stvari i poceli pricati o vrticima, skolama, ekonomiji i sl., za najdalje godinu dana ova zemlja bi pocela funkcionisati kako treba, a kriminalci u politicarskim odijelima i foteljama bi pali u zaborav.
homo_sapiens

#118 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by homo_sapiens »

Mozda da razmotrimo i prijedlog da se, za pocetak, nas nekoliko sa ovog podforuma, ali i sire, sastanemo, i upoznamo s vec ranije medjusobno upoznatim forumasima, koji su veliki dio konkretnih aktivnosti do sada podnijeli sami, i koje svi susrecemo na subotnjim protestima.
Bilo bi vise prostora za kvalitetniju, kako komunikaciju, tako i organizaciju svih potrebnih aktivnosti na protestima.

Ako postoji zelja nekih ovdje, mozemo to organizirati putem PP.
uhljug_s_koseva

#119 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by uhljug_s_koseva »

Ovdje se spominju uglavnom sindikati,penzioneri itd,ali malo se spominju studenti koji bi trebali biti pokretacka snaga ovih protesta.Moze li se nekako kontaktirat sa udrugama studenata ili na neki nacin upoznat studente sa svih fakulteta sa ovim protestima i pozvat ih da se pojave u sto vecem broju.Razloga za demonstracije,sigurno ima mnogo,samo pogledajmo "bolonju".
vedderedi

#120 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by vedderedi »

homo_sapiens wrote:Mozda da razmotrimo i prijedlog da se, za pocetak, nas nekoliko sa ovog podforuma, ali i sire, sastanemo, i upoznamo s vec ranije medjusobno upoznatim forumasima, koji su veliki dio konkretnih aktivnosti do sada podnijeli sami, i koje svi susrecemo na subotnjim protestima.
Bilo bi vise prostora za kvalitetniju, kako komunikaciju, tako i organizaciju svih potrebnih aktivnosti na protestima.

Ako postoji zelja nekih ovdje, mozemo to organizirati putem PP.

Ja sam za. Mislim da bi i diskusija bila konstruktivnija.
45cents

#121 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by 45cents »

Prije nego počnemo konstruktivno razmišljati o proširenju protesta, moramo se javno podsjetiti da iz prvog "braka" naših protesta i KS & Gradonačelnice, imamo hipoteku! S njom idemo svuda dalje i nju moramo opravdati - to je onih cca 20.000 potpisanih peticija koje su dokaz volje građana i dokaz povjerenja datog nama na pravcu istrajavanja na originalnim zahtjevima...

Dakle(n), ko god misli da ćemo potpisnicima cca. 20.000 peticija sada poručiti: "Znate, nama je malo dosadilo da tapkamo u mjesu sa SS i SB, te kanimo to sada malo zaboraviti, ali ne brinite, mi ćemo od sutra pravo navaliti na Brankovića....", taj se grdno vara ili je dobro zalutao....

Dosljednost i istrajnost
Kredibilitet (u očima građana)
Kompetentnost (prozivka, ali zasnovana na stvarno počinjenim previdima, greškama, kuhinjama....)
amrica

#122 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by amrica »

45cents wrote:Prije nego počnemo konstruktivno razmišljati o proširenju protesta, moramo se javno podsjetiti da iz prvog "braka" naših protesta i KS & Gradonačelnice, imamo hipoteku! S njom idemo svuda dalje i nju moramo opravdati - to je onih cca 20.000 potpisanih peticija koje su dokaz volje građana i dokaz povjerenja datog nama na pravcu istrajavanja na originalnim zahtjevima...

Dakle(n), ko god misli da ćemo potpisnicima cca. 20.000 peticija sada poručiti: "Znate, nama je malo dosadilo da tapkamo u mjesu sa SS i SB, te kanimo to sada malo zaboraviti, ali ne brinite, mi ćemo od sutra pravo navaliti na Brankovića....", taj se grdno vara ili je dobro zalutao....

Dosljednost i istrajnost
Kredibilitet (u očima građana)
Kompetentnost (prozivka, ali zasnovana na stvarno počinjenim previdima, greškama, kuhinjama....)

Slazem se sa tobom, ali bih rado vidjela Nedzada B. na plakatima, zasluzio je pocasno mjesto.
Ako smo poceli sa S&S i sa Kantonom Sarajevo, treba zavrsiti zapoceto, pa onda dalje
homo_sapiens

#123 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by homo_sapiens »

"45cents"
Prije nego počnemo konstruktivno razmišljati o proširenju protesta, moramo se javno podsjetiti da iz prvog "braka" naših protesta i KS & Gradonačelnice, imamo hipoteku! S njom idemo svuda dalje i nju moramo opravdati - to je onih cca 20.000 potpisanih peticija koje su dokaz volje građana i dokaz povjerenja datog nama na pravcu istrajavanja na originalnim zahtjevima...
"amrica"
Slazem se sa tobom, ali bih rado vidjela Nedzada B. na plakatima, zasluzio je pocasno mjesto.
Ako smo poceli sa S&S i sa Kantonom Sarajevo, treba zavrsiti zapoceto, pa onda dalje
Tek kad protestima i zahtjevima postignemo konkretan cilj, a to su ostavke i odgovornost "prvoprozvanih" lokalnih mocnika, SS i SB, postici cemo kredibilitet da mozemo pozvati stanovnistvo FBiH na prozivanje i pozivanje na odgovornost i premijera Brankovica, i ostale na odgovornim funkcijama.

Zato svu energiju trebamo usmjeriti na sto brze postizanje cilja, da nam vrijeme ne otupi ostricu.
Šapat

#124 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Šapat »

Slazem se i s ovim, s tim sto mislim da ne bi bilo lose pomalo provlaciti i federalce poput Brankovica. Vec smo poceli s tim 06.04., pa zasto i ne nastaviti.
homo_sapiens

#125 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by homo_sapiens »

Kad moze u Bugarskoj, sto ne bi moglo i u BiH:

Bugarska: Ministar unutarnjih poslova podnio ostavku

Bugarski ministar unutarnjih poslova Rumen Petkov, čiju vladu potresa korupcijski skandal, podnio je u nedjelju na konferenciji za novinare u Sofiji ostavku zbog neuspješne borbe protiv organiziranog kriminala.

Bugarska novinska agencija BTA izviještava da je premijer Sergej Stanišev izjavio da će "ostavka biti prihvaćena" te da je "normalna i logična". . .
(FENA)
http://www.sarajevo-x.com/clanak/080413047
Locked