Plin?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
dalibor.vrebac
#101 Re: Plin?
ljudi,vozim na plin 525i,vec 4 godine i stvarno nisam imao nikakvih problema...samo nedajte nekim dundjerima da ga ugrade i to je to 
-
boergoat
#102 Re: Plin?
Dajte malo objasnite ovu situaciju sa propisima o registraciji vozila koja imaju ugradjen plin u BiH. Moze li se negdje procitati malo detaljnije o tome. Meni pri zadnjoj registraciji (prije 6 mjeseci) niko nije nista pomenuo, kao ni na tehnickom pregledu u BIHAMK-u.potpuni stranac wrote:niko ne spominje onaj pausal pri registraciji od 250KM za vozila na plin u FBiH.
-
ja1977
#103 Re: Plin?
Nazalost to je jos uvije siva zona. Ja sam registrovao auto prije mjesec dana (po novim propisima) i niko me nista nije pitao.boergoat wrote:Dajte malo objasnite ovu situaciju sa propisima o registraciji vozila koja imaju ugradjen plin u BiH. Moze li se negdje procitati malo detaljnije o tome. Meni pri zadnjoj registraciji (prije 6 mjeseci) niko nije nista pomenuo, kao ni na tehnickom pregledu u BIHAMK-u.potpuni stranac wrote:niko ne spominje onaj pausal pri registraciji od 250KM za vozila na plin u FBiH.
Taj pausal od 250 KM je nekada bio uveden u RS, ali su nakon par mjesece vracali ljudima pare.
U Federaciji niko nista oko toga ne prica i trenutno NEMA pausala.
-
foxxx
#104 Re: Plin?
Pitanje: Gdje se može nabaviti LPG naljepnica pošto je nisam dobio kada sam ugradio LPG niti kada sam uradio atest?
Hvala svima.
Hvala svima.
-
bordo_boy
#105 Re: Plin?
Pošto su i meni drugi davali savjete prije ugradnje, osjećam dužnost da se i ja nekom odužim svojim iskustvom.kEN0 wrote:Jel mi moze neko reci malo vise o ovom plinu?
Kako, sta, gdje, ugradnja, cijene, koliko je isplativo, koliko sigurno ? Da li auto gubi tih 10% snage kako pricaju..
Da li neko vozi na plin? Kakva su iskustva itd..
hvala!
Ugradio sam plin prije tačno mjesec dana u darkomu, u Lukavici. Šta da kažem, BMW E46 1.8 benzin 2004.godina. Imam 4 cilindra, ali sam uzeo najskuplju varijantu, koštala me ugradnja 1300 KM, to je automatska regulacija plina 300KM (Zavoli sistem), kapaljka u motor 100KM(za podmazivanje motora, jer je plin malo više suh nego benzin), ostalo je standardno, Tomaseto boca u gepeku. Ja sam priključak za paljenje plina ugradio ispod zadnje karambolke. Moja preporuka da ne štediš na ugradnji plina, uzmi kvalitetan sistem, vratićeš pare u 15-20 dana prije kasnije. Kad staviš običnu regulaciju plina, raji se dešava da auto ima slabe obrtaje na plinu i da se gasi, ili da im previše troši zbog prevelikog broja obrtaja, pa se zna desit da u početku dolaze 2-3 puta da im se to naštima...
U darkomu imam pozitivno iskustvo. Oni rade 4 auta dnevno, imaju 2 radionice. Ja sam auto ostavio ujutro, radili su ga sve ukupno oko 4-5 sati.
Plin je trenutno tamo gdje ja sipam 1,15 KM / lit. dok je benzin oko 2,35 - 2,40 KM. Ne znam koliko si upoznat sa sistemom rada na plinu. Uglavnom, upališ auto standardno, ono radi par minuta dok se motor malo ne zagrije, i sistem ti sam prebaci na plin, prelaz ni ne osjetiš, niti auto zatrese, promjeni obrtaje ili sl. Sve je tečno, bar sa Zavoli sistemom. Unutra kod volana gdje ti želiš, stave ti mali indikator i dugme. Tu vidiš nivo plina u boci (iako je na boci u gepeku mjerodavnije), i imaš dugme na koje možeš manuelno prebacivati na plin ili benzin. Što se tiče potrošnje na plin, ona će biti malo veća, i to 10 - 20 % veća nego na benzin. Dakle, ako si na benzin trošio 8 litara, sa plinom ćeš trošiti 10 l, ali obzirom da je 10 litara plina 11,5 KM, a 8 litara benzina 19,2 KM, ušteda je velika na 100km. Dakle, na svakih 100 kilometara uštedio si nekih 8 KM. Ako godišnje prelaziš 10 000 kilometara, to je ušteda godišnja od 800 KM, ako prelaziš više, ušteda je veća. Ja godišnje pređem oko 20 000 km, tako da ja godišnje uštedim oko 1600 KM na gorivo. Dakle, za manje od godinu vratim investiciju. Ako računaš da je atest, promjena tablica i saobraćajne dodatnih 250 KM,... računaj da će ti se isplatiti za nekih godinu dana, a onda štediš godišnje 800 KM na pređenih 10 000 kilometara (ako trošiš oko 10 litara plina na 100 km). Što se tiče snage, ja imam 115 KS, a kad vozim na plin osjetno je slabija snaga. Možda da na plin imam 95 - 100 KS. Tako da ja, kad vršim malo rizičnija preticanja, i kad trebam snagu, prebacim na benzin (na ono dugme kod volana), prebacivanje se izvrši u stotom dijelu sekunde, i odmah osjetim 20% veću snagu. To mi dođe kao neki "nitro"
Također, ja sam primjetio da je na plin auto malo slabije uzbrdo. Ja kad idem na Bjelašnicu, pa pretičem uzbrdo, često opet vratim na benzin, jer uzbrdo je plin još tromiji. Nemoj da te manja snaga obeshrabri i odvrati od plina, isplati se stvarno. Ja napunim full bocu za 35 KM, i pređem sa njom cca 250km... Benzin bih platio oko 70KM za iste kilometre...
Pitao si za sigurnost. Na boci imaš puno ventila. Boca se testira na puno veće pritiske nego što će doživjeti u upotrebi. Pravilo je da ne točiš bocu preko 80%, da se gas ima gdje širiti. Iako dosta raje toči 100%. Ja to nikad ne radim. Imaš plovak koji zaustavi točenje na 80%, tako da ne možeš fuliti. Bitno je ne nastaviti točenje nakon zvuka plovka.
Ja sam u startu osjetio blag miris plina u kabini dok vozim. Odmah sam prebacio na benzin i odvezao na servis (imaš garanciju 2 godine). Tamo su dotegli par šelni pod haubom na crijevima, tako da je manje curilo, ali se opet osjetilo. Onda sam išao opet još jednom, pa opet dotegao. Onda sam ja radi sebe otvorio haubu i svaku šelnu stegao, jednu po jednu, da budem siguran. Majstori imaju puno posla, samo gledaju da te skinu s dnevnog reda, tako da se moraš i sam malo angažovat oko svog auta. Plin se ne smije osjetiti ni pod haubom, ni u kabini, ako ga osjetiš, znaj da nešto nije u redu.
Eto, to je ukratko moje iskustvo sa plinom. Do sad sam oko mjesec dana na plinu, za sad sam zadovoljan, ako izuzmemo miris plina u kabini, ali to se riješilo brzo. Obzirom da sam prešao 2500 km, do sad sam uštedio
192 KM, po toj računici, za 6 i po mjeseci ću vratit svoje uložene pare (1300 KM ugradnja).
U rezervoaru trebaš imati malo i benzina, kako bih mogao paliti na benzin dok je motor hladan. Kad je motor vruć, pališ direktno na plin. Sedmično meni treba oko 10 KM benzina...
Isplativost ? Plin se uvijek isplati. Ja jačim motorima i brže, ali se isplati i na motorima koji su 1.0 benzin. Osim što je ugradnja jeftinija (manje cilindara) trebaće ti možda malo više vremena da počneš štediti, jer 1.0 benzin svakako nije neki veliki potrošać benzina.
-
bordo_boy
#106 Re: Plin?
Da li je naljepnica obavezna ? Ja sam svoju zgulio jer je ružnafoxxx wrote:Pitanje: Gdje se može nabaviti LPG naljepnica pošto je nisam dobio kada sam ugradio LPG niti kada sam uradio atest?
Hvala svima.
- iceman ze
#107 Re: Plin?
Pitanje za injectore na LPG instalaciji!?
Citao sam da su VALTEK najjeftiniji na trzistu i da su samim time i najnekvalitetniji. Nasao sam odlicne komentare za HANA injectore. Da li neko zna gdje se mogu nabaviti?
Koji su Vam ECU plinski ugradili?
Ja sam dobio Stag 300-6 Plus, to je neka poljska kopija BRC, za sada dobro gura. Jedino nisam nasao podatak, da li je odgovarajuci za americka auta.
Takodjer, imam problema sa greskama, koje mi samo na plinu izbacuje, "siromasna smjesa". Uglavnom, razgovarao sam i potrebno je remapirati ecu plinski i uskladiti sa benzinskim. Da li je neko ugradjivao kod Dejana u Brckom, prijatelj isto vozi amerikanca kod Dejana je ugradio, i kaze da nema nikakvih gresaka i sve je ok.
Citao sam da su VALTEK najjeftiniji na trzistu i da su samim time i najnekvalitetniji. Nasao sam odlicne komentare za HANA injectore. Da li neko zna gdje se mogu nabaviti?
Koji su Vam ECU plinski ugradili?
Ja sam dobio Stag 300-6 Plus, to je neka poljska kopija BRC, za sada dobro gura. Jedino nisam nasao podatak, da li je odgovarajuci za americka auta.
Takodjer, imam problema sa greskama, koje mi samo na plinu izbacuje, "siromasna smjesa". Uglavnom, razgovarao sam i potrebno je remapirati ecu plinski i uskladiti sa benzinskim. Da li je neko ugradjivao kod Dejana u Brckom, prijatelj isto vozi amerikanca kod Dejana je ugradio, i kaze da nema nikakvih gresaka i sve je ok.
- kreso_atac
#108 Re: Plin?
Kod mene na ćiri Valtec 4 Ohm godinama bez problema guraju
Ne mijenjaj ništa ako nema nekih primijetnih simptoma, pusti priče
- iceman ze
#109 Re: Plin?
kreso_atac wrote:Kod mene na ćiri Valtec 4 Ohm godinama bez problema gurajuNe mijenjaj ništa ako nema nekih primijetnih simptoma, pusti priče
broi 1 i ja smo odlucili da izganjamo do kraja onaj problem sa MIL lampicom. Tako, da smo krenuli u potragu ko bi nam to posteno odradio, jer u ZE i SA nema izgleda dobrog majstora. S tim da on ima problema sa potrosnjom. Moja potrosnja plina i benzina je 18 lit. gradske. Kod mene kada radi na plinu, izbacuje mi greske sa siromasnom smjesom P0171 i 0174, dok na benzinu nema greski.
Nasem zajednickom prijatelju J. je ugradnju uradio Dejan iz Brckog, i na njegovom GC nema nikakvih greski. Samo sto evo danima pokusavamo Dejana kontaktirati, da ga pitamo moze li i nama remapirati ecu plinski i uskladiti sa benzinskim.
- muha-V8
#110 Re: Plin?
iceman ze wrote:kreso_atac wrote:Kod mene na ćiri Valtec 4 Ohm godinama bez problema gurajuNe mijenjaj ništa ako nema nekih primijetnih simptoma, pusti priče
broi 1 i ja smo odlucili da izganjamo do kraja onaj problem sa MIL lampicom. Tako, da smo krenuli u potragu ko bi nam to posteno odradio, jer u ZE i SA nema izgleda dobrog majstora. S tim da on ima problema sa potrosnjom. Moja potrosnja plina i benzina je 18 lit. gradske. Kod mene kada radi na plinu, izbacuje mi greske sa siromasnom smjesom P0171 i 0174, dok na benzinu nema greski.
Nasem zajednickom prijatelju J. je ugradnju uradio Dejan iz Brckog, i na njegovom GC nema nikakvih greski. Samo sto evo danima pokusavamo Dejana kontaktirati, da ga pitamo moze li i nama remapirati ecu plinski i uskladiti sa benzinskim.
Jeste li probali kod Dejana Cardex ugradnja auspuha,a i plin radi na Dobrinji IV. Ja sam kod njega isao ranije da mi skopca na komp. cisto provjera i nedavno sam mjenjao filere,a vidim momak se ubi od posla jer je uvijek nad nekim autom dok druga dvojica auspuhe rade. Ja idem samo kod njega jer gdje god sam isao u SA prije godinu dana kada sam uzeo auto, landi renco ne rade i nemaju dijagnostiku ( sada ne znam imaju li) ,a on je tad imao i drzim se jednog majstora .
-
grabber
#111 Re: Plin?
Autoservis Pelagić - Brčko
Dejan: 065516271
Dejan: 065516271
- dingosp0
#112 Re: Plin?
sta ce ti naljepnica Bgt...foxxx wrote:Pitanje: Gdje se može nabaviti LPG naljepnica pošto je nisam dobio kada sam ugradio LPG niti kada sam uradio atest?
Hvala svima.
koda je neka sad aman jarabi naljepnica
meni cim su je stavili odmah sam je zgulio
- muha-V8
#113 Re: Plin?
dingosp0 wrote:sta ce ti naljepnica Bgt...foxxx wrote:Pitanje: Gdje se može nabaviti LPG naljepnica pošto je nisam dobio kada sam ugradio LPG niti kada sam uradio atest?
Hvala svima.
koda je neka sad aman jarabi naljepnica![]()
Nema ništa loše u tome što covjek traži naljepnicu i ako je ružna
Naljepnicu imas kod DARKOMA 100%
- dingosp0
#114 Re: Plin?
pa nema, fino je i to ... treba postovati zakonmuha-V8 wrote:dingosp0 wrote:sta ce ti naljepnica Bgt...foxxx wrote:Pitanje: Gdje se može nabaviti LPG naljepnica pošto je nisam dobio kada sam ugradio LPG niti kada sam uradio atest?
Hvala svima.
koda je neka sad aman jarabi naljepnica![]()
Nema ništa loše u tome što covjek traži naljepnicu i ako je ružna
Naljepnicu imas kod DARKOMA 100%ako nisi do sada našao-
- Miro1986
#115 Re: Plin?
Pozdrav.
Pročitao sam temu ,jest da sam malkice zakasnio ,ali ću da opišem neko svoje iskustvo na ovu temu.
Posjedovao sam Golfa II (1986 godište) Rabbit sa 1.8 benzinskim motorom (karburator) i moram da priznam da je automobil (kada sam ga nabavio) bio u bezprijekornom stanju (uvezen iz Njemačke sa servisnom knjigom).
Uglavnom potrošnja po gradu mi je bila oko 10 - 12 litara a s obzirom koliko je cijena goriva skočila ,odlučio sam se da ugradim plin. Nisam mogao ni sumnjati koliko ću se zbog svega pokajati.
Naime ,ja sam otišao (po preporuci mnogih) u Vibu (Tuzla - tu inače i živim) ,jel su mi svi govorili da su oni ovlašteni i da uz plin daju atest ,garanciju i da imaju iskustvo u tome. I tako ja odem ,dam im automobil ,i 2 dana kasnije ,zovu me da automobil preuzmem. Prvo što sam primjetio jeste ispupčen patos iza sjedala šofera ,no reko ,hajd možda i mora tako...Ugradnja plina me je koštala oko 550 KM i dobio sam nekih metar papira uz garantni list ,čak i neki papir zelene boje (podsjeća ko na zeleni karton) no naljepnicu nisam nikada dobio.
Elem ,upalim vozilo ,radi dobro ,malo sačekam i onda krenem ,vidim kako mi se temperatura motora penje da mi tako broj obrtaja pada ,uglavnom kada motor radi na normalnoj radnoj temperaturi broj obrtaja sa 1000 mi padne na 100 - 150 zbog čega se vozilo u leru treslo i gasilo i non stop mi je lampica akumulatora bila upaljena.
Odvezem automobil nazad i kažem šta je problem ,oni dođu sa genijalnim zaključenjem da je to zato što mi motor uzima "previše zraka" pa su mi na usisnik zraka zašarafili čep od spreja za boju na kojem su napravili omanju rupu na koju bi po njihovoj "stručnoj" analizi to rješilo problem "raspirivanja plina"...
No naravno ni to nije rješilo problem !!!
Kad sam drugi put automobil odvukao ,onda su "genijalci" zaključili da zapravo čitav problem leži u "karburatoru" i onda su pokušali da mi prodaju nov karburator (narudžba iz Turske) za oko 970 KM...Vratili su mi automobil pod "izgovorom" da je čitav problem do karburatora i da bez promjene istog ,oni ne mogu "rješiti" problem.
Nazovem mehaničara (koji godinama nam održava automobile) i ispričam mu problem ,čovjek se odvalio smijati i rekao mi je da karburator kad se automobil vozi na plin nema skoro nikakvu funkciju (kao u slučaju vožnje na benzin). Uglavnom kako sam ja njega shvatio ,karburator služi samo za umjerenu distribuciju goriva do cilindara , a pošto je plin u vazdušnom stanju ,karburator kao takav gubi svoju svrhu.
Onda sam odvezao vozilo kod njega ,gdje je on detaljno pregledao karburator i zaključio da je karburator "zdrav" te da problem ne leži tu ,te me uputio kod jednog čovjeka iz Bijeljine.
Odem tamo (u Bijeljinu) i dotični je pregledao automobil i ustanovio da je problem u rasplinjaču ,te je zamjenio nekakav feder i automobil je počeo da radi normalno (1000 obrtaja/min) ali kada sam došao kući i vozilo sutradan upalio ,hladan start broj obrta je skakako na oko 2 000 - 2 500 dok se motor ne ugrije ,onda se spusti na 1 000 i nema problema.
Na to sam se nekako i navikao (bolje i to nego da me zeza 100 - 150 i konstantno gašenje na svakom semaforu) ,ali onda me zadesi problem sa policijom. Svaki put kad me zaustave ,primjete da mi je vozilo "na plin" i onda su tražili da mi u saobraćajnoj piše "benzin-plin" (što naravno pisalo nije) a onda povrh toga su tražili i onu naljepnicu "LPG" (koju ja nisam dobio) ,i zbog toga su mi redovno pisali kazne.
Džaba sam ja njima pokazivao sve papire koje sam dobio i taj zeleni papir ,ako ne piše u saobraćajnoj benzin-plin i ako nemaš one lpg naljepnice ,ima da dobiješ kaznu. Svaki razgovor sa njima je isto što i razgovor sa zidom - možeš mu reći šta god hoćeš ,pokazati mu šta god hoćeš ,ali to ga neće pomjeriti ni milimetar tamo ili vamo...
Uglavnom taman eto počnem voziti na taj plin ,i ko fol se počnu i neki rezultati štednje da pokazuju ,kad jedno jutro krenem po poslu i na po puta poče motor nešto da trza. Dodam gas ,nikakve fajde ,čak naprotiv poče gubiti snagu! Vidim odnio vrag šalu ,nađem neko mjesto i stanem kraj puta. Pogledam ,ono u boci ima više od pola plina ,otvorim haubu ,vidim ,nema ništa da ispušta niti sličnih problema... Pokušam dugmetom sa regulatora da prebacim na benzin ,ne ide !! Onda pozovem ovog mehaničara i on me preko telefona navede kako i koju žicu da otpojim a koju da ostavim i tako "manualno" (ako tako nešto i postoji) prebacim se na benzin i nekako se dogegam do garaže.
Čovjek pregledao motor ,zamjenio svijećice ,kablove i onda mi je rekao da mi 2 klipa ne rade kako treba !!!
Znači Golfa sam vozio 5 godina prije ugradnje plina i sve je funkcioniralo bezprijekorno ,čim sam ugradio plin ,auto je počeo da pravi nesnošljive probleme koji su me koštali mnogo vremena i novca.
Tada sam odlučio da prodam vozilo u dijelove !!
Od tada ,kad mi neko i spomene da vozi "na plin" naježim se poput mačke.
Možda ja zaista sa time nisam imao sreće ,ali ja sam se stvarno dobro opržio o tu "avanturu" ,a znate onu izreku "koga zmija ugrize i guštera se boji"...
Plin ne bi ugradio više ni u snu ,vozit ću na benzin dokle god budem mogao ,a kad više ne bude moglo ,hodat ću pješke - ha ja !!!
Topao pozdrav svima...
Pročitao sam temu ,jest da sam malkice zakasnio ,ali ću da opišem neko svoje iskustvo na ovu temu.
Posjedovao sam Golfa II (1986 godište) Rabbit sa 1.8 benzinskim motorom (karburator) i moram da priznam da je automobil (kada sam ga nabavio) bio u bezprijekornom stanju (uvezen iz Njemačke sa servisnom knjigom).
Uglavnom potrošnja po gradu mi je bila oko 10 - 12 litara a s obzirom koliko je cijena goriva skočila ,odlučio sam se da ugradim plin. Nisam mogao ni sumnjati koliko ću se zbog svega pokajati.
Naime ,ja sam otišao (po preporuci mnogih) u Vibu (Tuzla - tu inače i živim) ,jel su mi svi govorili da su oni ovlašteni i da uz plin daju atest ,garanciju i da imaju iskustvo u tome. I tako ja odem ,dam im automobil ,i 2 dana kasnije ,zovu me da automobil preuzmem. Prvo što sam primjetio jeste ispupčen patos iza sjedala šofera ,no reko ,hajd možda i mora tako...Ugradnja plina me je koštala oko 550 KM i dobio sam nekih metar papira uz garantni list ,čak i neki papir zelene boje (podsjeća ko na zeleni karton) no naljepnicu nisam nikada dobio.
Elem ,upalim vozilo ,radi dobro ,malo sačekam i onda krenem ,vidim kako mi se temperatura motora penje da mi tako broj obrtaja pada ,uglavnom kada motor radi na normalnoj radnoj temperaturi broj obrtaja sa 1000 mi padne na 100 - 150 zbog čega se vozilo u leru treslo i gasilo i non stop mi je lampica akumulatora bila upaljena.
Odvezem automobil nazad i kažem šta je problem ,oni dođu sa genijalnim zaključenjem da je to zato što mi motor uzima "previše zraka" pa su mi na usisnik zraka zašarafili čep od spreja za boju na kojem su napravili omanju rupu na koju bi po njihovoj "stručnoj" analizi to rješilo problem "raspirivanja plina"...
No naravno ni to nije rješilo problem !!!
Kad sam drugi put automobil odvukao ,onda su "genijalci" zaključili da zapravo čitav problem leži u "karburatoru" i onda su pokušali da mi prodaju nov karburator (narudžba iz Turske) za oko 970 KM...Vratili su mi automobil pod "izgovorom" da je čitav problem do karburatora i da bez promjene istog ,oni ne mogu "rješiti" problem.
Nazovem mehaničara (koji godinama nam održava automobile) i ispričam mu problem ,čovjek se odvalio smijati i rekao mi je da karburator kad se automobil vozi na plin nema skoro nikakvu funkciju (kao u slučaju vožnje na benzin). Uglavnom kako sam ja njega shvatio ,karburator služi samo za umjerenu distribuciju goriva do cilindara , a pošto je plin u vazdušnom stanju ,karburator kao takav gubi svoju svrhu.
Onda sam odvezao vozilo kod njega ,gdje je on detaljno pregledao karburator i zaključio da je karburator "zdrav" te da problem ne leži tu ,te me uputio kod jednog čovjeka iz Bijeljine.
Odem tamo (u Bijeljinu) i dotični je pregledao automobil i ustanovio da je problem u rasplinjaču ,te je zamjenio nekakav feder i automobil je počeo da radi normalno (1000 obrtaja/min) ali kada sam došao kući i vozilo sutradan upalio ,hladan start broj obrta je skakako na oko 2 000 - 2 500 dok se motor ne ugrije ,onda se spusti na 1 000 i nema problema.
Na to sam se nekako i navikao (bolje i to nego da me zeza 100 - 150 i konstantno gašenje na svakom semaforu) ,ali onda me zadesi problem sa policijom. Svaki put kad me zaustave ,primjete da mi je vozilo "na plin" i onda su tražili da mi u saobraćajnoj piše "benzin-plin" (što naravno pisalo nije) a onda povrh toga su tražili i onu naljepnicu "LPG" (koju ja nisam dobio) ,i zbog toga su mi redovno pisali kazne.
Džaba sam ja njima pokazivao sve papire koje sam dobio i taj zeleni papir ,ako ne piše u saobraćajnoj benzin-plin i ako nemaš one lpg naljepnice ,ima da dobiješ kaznu. Svaki razgovor sa njima je isto što i razgovor sa zidom - možeš mu reći šta god hoćeš ,pokazati mu šta god hoćeš ,ali to ga neće pomjeriti ni milimetar tamo ili vamo...
Uglavnom taman eto počnem voziti na taj plin ,i ko fol se počnu i neki rezultati štednje da pokazuju ,kad jedno jutro krenem po poslu i na po puta poče motor nešto da trza. Dodam gas ,nikakve fajde ,čak naprotiv poče gubiti snagu! Vidim odnio vrag šalu ,nađem neko mjesto i stanem kraj puta. Pogledam ,ono u boci ima više od pola plina ,otvorim haubu ,vidim ,nema ništa da ispušta niti sličnih problema... Pokušam dugmetom sa regulatora da prebacim na benzin ,ne ide !! Onda pozovem ovog mehaničara i on me preko telefona navede kako i koju žicu da otpojim a koju da ostavim i tako "manualno" (ako tako nešto i postoji) prebacim se na benzin i nekako se dogegam do garaže.
Čovjek pregledao motor ,zamjenio svijećice ,kablove i onda mi je rekao da mi 2 klipa ne rade kako treba !!!
Znači Golfa sam vozio 5 godina prije ugradnje plina i sve je funkcioniralo bezprijekorno ,čim sam ugradio plin ,auto je počeo da pravi nesnošljive probleme koji su me koštali mnogo vremena i novca.
Tada sam odlučio da prodam vozilo u dijelove !!
Od tada ,kad mi neko i spomene da vozi "na plin" naježim se poput mačke.
Možda ja zaista sa time nisam imao sreće ,ali ja sam se stvarno dobro opržio o tu "avanturu" ,a znate onu izreku "koga zmija ugrize i guštera se boji"...
Plin ne bi ugradio više ni u snu ,vozit ću na benzin dokle god budem mogao ,a kad više ne bude moglo ,hodat ću pješke - ha ja !!!
Topao pozdrav svima...
- drndalo
#116 Re: Plin?
Kao i obicno, ljudi se opeku, pa je kriv plin, a ne majstor... Ja ti kao neko ko vec 7 godina tjera karburator na plin, sa >85.000 km na plinu kazem da grijesis... Nije kriv ni Golf, ni plin, ni "turski" dijelovi, ni gremlini, nego majstori koji nisu znali to napraviti kako treba... Ja sam imao srece da me je majstor potrefio kako treba, i tehnika je odlicna, sa malom zamjerkom na benzinska crijeva koja su dosla sa plinskom instalacijom, pa su u medjuvremenu sva zamijenjena novim, za svaki slucaj...
100 KM/mjesecno u prosjeku ostaje u dzepu, umjesto na pumpama... 7 godina je 84 mjeseca, pa ti vidi koliko je to manje potrosnje...
I nauk za svo ostale, MAJSTOR koji ce vam raditi plin je najvaznija karika... Ako on NE ZNA/NECE, dzaba vam i Landirenzo, BRC, dzaba vam i kunto i panto... Majstor koji zna i hoce, ce i od prosjecne opreme napraviti sta treba... Jos nesto vazno, plin kao gorivo (na karburatoru posebno jer nema kompjutera i senzora) je puno osjetljiviji na losu struju bilo gdje u sistemu paljenja, i "fals" zrak na nekom od crijeva od benzina. Pa je preporuka prije ugradnje plina svakako srediti da sve u strujnom kolu od akumulatora do svjecica bude cakum-pakum...
100 KM/mjesecno u prosjeku ostaje u dzepu, umjesto na pumpama... 7 godina je 84 mjeseca, pa ti vidi koliko je to manje potrosnje...
I nauk za svo ostale, MAJSTOR koji ce vam raditi plin je najvaznija karika... Ako on NE ZNA/NECE, dzaba vam i Landirenzo, BRC, dzaba vam i kunto i panto... Majstor koji zna i hoce, ce i od prosjecne opreme napraviti sta treba... Jos nesto vazno, plin kao gorivo (na karburatoru posebno jer nema kompjutera i senzora) je puno osjetljiviji na losu struju bilo gdje u sistemu paljenja, i "fals" zrak na nekom od crijeva od benzina. Pa je preporuka prije ugradnje plina svakako srediti da sve u strujnom kolu od akumulatora do svjecica bude cakum-pakum...
- Miro1986
#117 Re: Plin?
Prijatelju ,ja sam samo svoje gorko iskustvo podjelio sa vama ,nadajući se pri tome ,da će neko na mojoj nesreći imati kakav-takav nauk ,pa da će zbog toga voditi više pažnje da im se iste greške ne ponove.drndalo wrote:Kao i obicno, ljudi se opeku, pa je kriv plin, a ne majstor... Ja ti kao neko ko vec 7 godina tjera karburator na plin, sa >85.000 km na plinu kazem da grijesis... Nije kriv ni Golf, ni plin, ni "turski" dijelovi, ni gremlini, nego majstori koji nisu znali to napraviti kako treba... Ja sam imao srece da me je majstor potrefio kako treba, i tehnika je odlicna, sa malom zamjerkom na benzinska crijeva koja su dosla sa plinskom instalacijom, pa su u medjuvremenu sva zamijenjena novim, za svaki slucaj...
Kakvi su majstori u Vibi ,ne znam ,ali ono što znam jeste da ih masa ljudi koji voze na plin preporučuju (pogotovo taxisti). A nakon njihove ugradnje sam vozio automobil i kod tog čovjeka u Bijeljinu za kojeg se isto priča da je kvalitetan i da zna dobro svoj posao ,no eto ,završilo je kako je završilo (po mene katastrofalno).
Ja tebi želim da na plin prođeš još milion kilometara i da ti na autu ne bude defekta ni na gumivcrcni (ko što bi naš narod prosto rekao)... Pozdrav !
- drndalo
#118 Re: Plin?
Ma znam, zato sam i napisao sve sto sam napisao, ne tebi da rondam, nego da neko nesto mozda i nauci... Iako je nezahvalno preporucivati takve stvari, trebadne li ti preporuka za plin, mada sumnjam da ces u tako nesto opet ici, da te za ruku vodim, tu sam...
- Miro1986
#119 Re: Plin?
Hvala ,možda mi nekada ta preporuka i bude trebala! Znaš onu "nikad ne reci nikad" hehe..drndalo wrote:Ma znam, zato sam i napisao sve sto sam napisao, ne tebi da rondam, nego da neko nesto mozda i nauci... Iako je nezahvalno preporucivati takve stvari, trebadne li ti preporuka za plin, mada sumnjam da ces u tako nesto opet ici, da te za ruku vodim, tu sam...
Uglavnom za sada vozim 1,2 benzinca i zadovoljan sam potrošnjom kako gradskom tako i onom na otvorenom putu.
Pozz.
- mobsterc
#120 Re: Plin?
Hajde u ovu cu temu...
Gdje sipate plin u sarajevu?
Ja kada god mogu, naspem kod FIS-a u Vitezu, tamo mi naspu oko 60 litara (boca mi je 64)...
Ovdje mi na hifi naspu 78
i predjem manje poprilicno (nekih 20%) dok na EP-u mi naspu 74 ali predjem isto kao kad sipam u vitezu... pas mater 
Gdje sipate plin u sarajevu?
Ja kada god mogu, naspem kod FIS-a u Vitezu, tamo mi naspu oko 60 litara (boca mi je 64)...
Ovdje mi na hifi naspu 78
-
Husqvarnate250
#121 Re: Plin?
Kod nas je plin lose kvalitete i dosta je suh tako da brzo podere stubline i klip
-
SHTEVELEC
#122 Re: Plin?
Vozim na plin (i to jeftini sistem) vec 6 godina, pres'o oko 120000 i jedini problem sam im'o dok nisam sredio struju u autu (kablovi-svjecice-bobine), poslije toga nista... Vuce nesto slabije (ali mi je motor generalno slab, 75KS, tako da mi nije neka razlika), trosi mozda 11-12l plina po gradu (otvoreno 7, nekad i manje), do sada sam isplatio plin i pola vrijednosti auta... Kako god saberem da mi je dizel (recimo 1.9, ne trosi ispod 8 po gradu nema sanse, sve drugo je suplja) vise bi trosio nego plin, a dizel je u startu dosta skuplji nego benzinac...
- dustaban
#123 Re: Plin?
POMOC!
Imam plin vec 2,5 godine ugradjen kod Radica na Butmiru.
Radica vise nema, a meni treba atest. Zvao ASA PSS nece ni da cuju za ono sto oni nisu ugradjivali. Isao na jos jedno mjesto sve je kazu u redu ali im se nesto sekvent ventil ne uklapa (spominju nekih 30 stepeni i 0 stepeni).
Pa sta je rjesenje pitam?
Vele imam dvcije opcije ili da mjenjam taj ventil (cca jos dodatnih 100 KM) ili da odem u neki drugi KONZORCIJ
, kazu dva su takva konzorcija i taj drugi daje ateste za moj slucaj
E jebiga. Sta da radim? Gdje je taj atest servis od tog nekog konzorcija, cini mi se - Filipovic da rekose?!
Radica vise nema, a meni treba atest. Zvao ASA PSS nece ni da cuju za ono sto oni nisu ugradjivali. Isao na jos jedno mjesto sve je kazu u redu ali im se nesto sekvent ventil ne uklapa (spominju nekih 30 stepeni i 0 stepeni).
Vele imam dvcije opcije ili da mjenjam taj ventil (cca jos dodatnih 100 KM) ili da odem u neki drugi KONZORCIJ
E jebiga. Sta da radim? Gdje je taj atest servis od tog nekog konzorcija, cini mi se - Filipovic da rekose?!
- dustaban
#124 Re: Plin?
Hocel meni ikad iko odgovorit na ovaj moj VAPAJdustaban wrote:POMOC!
Vele imam dvcije opcije ili da mjenjam taj ventil (cca jos dodatnih 100 KM) ili da odem u neki drugi KONZORCIJ, kazu dva su takva konzorcija i taj drugi daje ateste za moj slucaj
![]()
![]()
![]()
- drndalo
#125 Re: Plin?
Svrati do AC Quattro-a, nek ti pogledaju instalaciju, sta joj fali, i sta treba raditi dodatno... Fino objasne sljedece korake, jer znaju ko sta gdje trazi... Ako ti kazu da treba zamijeniti multi-ventil drugim, uradi i to, da se ne zjbvs vise...