Savrsenstvo ne postoji.
buducnost softvera je u open source filozofiji, vec danas internet stoji na nogama koje su razvijene zahvaljujuci open source ideji.[/quote]
Moderator: Benq

samo da te ispravim google i facebook koriste linux i od 500 najjači firmi u svijetu koje se bave it tehnologijom ja mislim da samo 5% korsiti MS,linux je u upotrebi zato što je open source,slobodno provjerishiljak wrote:statistika nam govori da svi vole usminkane a ne zapusteneDa je linux toliko dobar (za obicne korisnike) onda bi ga svi koristili kad tad, a do sad je proslo dosta godina i dalje ga niko ne koristi. Dakle nije sigurno samo radi "sminke"... sto onda svi zele da plate za OS kad mogu linux besplani uzeti?
Vecina linux-asa i jesu obicni korisnici ali oni sto se "furaju" a ne znaju sto jer surfaju samo netom ko i bilo koji drugi
![]()
ios nije open source, android je isto zakinut.. Bilo sta da uzmes moras platiti, igricu itd, a ima i besplatnih (isto sve vazi i za windows). U sustini, za obicnog korisnika koji nece nista programirati je svejedno sta ce koristiti, osim sto u startu za linux ne mora placati OS, dok recimo office MS ce opet da kupiti itd..
Za neke male firme sto imaju par racunara, opet nije toliki trosak da se osim nekog tog programa sto je neko napravio (koji se placa 1000+ KM) plati i windows za 100-200KM.
Da zakljucimo, dosta americkih INFORMATICKIH firmi koriste windows, i skoro sve MS aplikacije (iako su mogli naci sigurno i neku alternativu u linux-u). Ne mislim na male firme, nego neke velike (kao google, sa puno radnika (100 i vise) - ali ga u ovom slucaju oni ne koriste)..
Mozes pretpostaviti zasto je to tako. Ako bas neces imas aplikacija kojima mozes poprilicno konfigurisati izgled Unity desktopa, ukljucujuci i min/max/close dugmad. To nije stvar idiotluka nego filozofije koja je preuzeta od MacOSa i po nekima je puno bolja varijanta od pozicije na desnoj strani. Kao sto rekoh, mozes vrlo jednostavno to promijeniti, a imas i mnogo drugih desktop okruzenja (umjesto Unitya) kao sto su Cinnamon, Mate, Gnome Shell, KDE, XFCE, LXDE itd. Na linuxu barem imas mogucnost da podesis stvari kako ti odgovaraju.Ellinor wrote: Ako govorimo o Ubuntu (donedavno najzastupljenijom distribuciji), koliko običnih korisnika koji migriraju sa Windowsa će biti oduševljeno činjenicom da minimize/maximize/close nisu u gornjem desnom uglu prozora već lijevo?! Pa kojem idiotu je to naumpalo? Ok, da se to riješiti sa par tweakova, ali obični korisnik te tweakove neće znati izvesti i neprestano će biti frustriran. Što je to nekome trebalo da mijenja?
Problem sa konkretno docx-om je u Microsoft Officeu. Oni su ti koji se ne pridrzavaju svog standarda OOXML. LibreOffice podrzava ono sto je standard, ali Microsoft Office ne. Tu je problem, a ne u LibreOffice-u.Ellinor wrote: Većina dokumenta koja cirkuliše okolo je u MS Office napravljena, a Openoffice/Libreoffice su i dalje bolno nekompatibilni. XY puta mi se desilo da mi ne prikažu dokument poptuno pravilno. Jel treba običnom korisniku da se zajebava s tim?
Ni jedan program se ne mora instalirati iz terminala. Na Ubuntu imas Ubuntu Software Center (koji trenutno jeste malo sporiji, ali kod mene leti na 12.10) u kome instaliras program klikom na dugme "Install". Tesko?Ellinor wrote: Neki programi se moraju instalirat putem terminala. Nije terminal problem kad se savlada, al' boli običnog korisnika kita za terminal, on hoće next next next.
Ne kontam. Moja mama je pocetnik za racunarom (zna Office, malo internet, ne zna sebi ni Facebook napravitiEllinor wrote:Ovo su samo neki primjer "off the top of my head", znam da sam na kraju računar htio izbacit kroz prozor jer te tjera da napišeš 15 linija koda da bi boldirao riječMalo karikiram, al kontate
Vi "linuxaši"Bušman wrote:
Mozes pretpostaviti zasto je to tako. Ako bas neces imas aplikacija kojima mozes poprilicno konfigurisati izgled Unity desktopa, ukljucujuci i min/max/close dugmad. To nije stvar idiotluka nego filozofije koja je preuzeta od MacOSa i po nekima je puno bolja varijanta od pozicije na desnoj strani. Kao sto rekoh, mozes vrlo jednostavno to promijeniti, a imas i mnogo drugih desktop okruzenja (umjesto Unitya) kao sto su Cinnamon, Mate, Gnome Shell, KDE, XFCE, LXDE itd. Na linuxu barem imas mogucnost da podesis stvari kako ti odgovaraju.
Kao što rekoh, običnog korisnika ne zanima ko je kriv i ko ne igra po fer principima (kad je Microsoft bio fer, nikad!). Bitno mu je da svoju potrebu ne može ostvariti na Linuxu i to je to.Bušman wrote:
Problem sa konkretno docx-om je u Microsoft Officeu. Oni su ti koji se ne pridrzavaju svog standarda OOXML. LibreOffice podrzava ono sto je standard, ali Microsoft Office ne. Tu je problem, a ne u LibreOffice-u.
USC ne sadrži sve programe. Neke sam morao skidati direktno sa web stranice i instalirati putem terminala. Nisam lud, znam šta sam radio.Bušman wrote:
Ni jedan program se ne mora instalirati iz terminala. Na Ubuntu imas Ubuntu Software Center (koji trenutno jeste malo sporiji, ali kod mene leti na 12.10) u kome instaliras program klikom na dugme "Install". Tesko?
A zasto se na internetu nalaze upute u obliku konzolnih komandi? Zato sto niko ne voli silne screenshotove u divljim rezolucijama. Lakse otvorit terminal, pasteati komandu i pritisnuti enter.
Bušman wrote:
Ne kontam. Moja mama je pocetnik za racunarom (zna Office, malo internet, ne zna sebi ni Facebook napraviti), ali koristi Ubuntu 12.04 bez ikakvih problema za ono sta joj treba. Neki dan je sama sebi instalirala Skype, uz malo moje pomoci
Lud i ponosan wrote:Krhko ti je znanje. Nisam "linuxas", vec mi je Windows primaran OS zbog odredjenih programa, tako da ti iz tog ugla moram odgovoriti.Ellinor wrote:
Vi "linuxaši"konstantno navodite da je "prednost linuxa to što se sve može konfigurirati po volji" . Međutim, obični, prosječni korisnik ne želi da sve mora konfigurirati. To nije u njegovom domenu. Za običnog korisnika vrijedi: OS treba da se instalira i zaboravi na njega. Ne da svaki dan moram odvajati dragocjeno vrijeme kako bih nešto konfigurirao, modificirao i sl. Zato je Windows bolji za običnog korisnika jer ispunjava osnovni cilj operativnog sistema za takvog korisnika. Konkretno po ovom pitanju - većina Linux korisnika migrira sa Windowsa (gdje su navikli da min/max/close bude na desnoj strani), a ne sa Mac-a. Pa jel logičnije prilagoditi onda Windowsu ili Mac-u. Ovo stvarno nije stvar filozofije, već praktičnosti. Uopće nisam htio spominjati kako su i redoslijed izmijenili, pa nije min/max/close već, čini mi se, max/min/close
Valjda da maximalno zbune
![]()
Mint, nakon instalacije, ne zahtjeva apsolutno nikakvo podesavanje. Sve radi out of box. Jedino se treba instalirati skype, no to je jedan klik misa, a na windowsu se recimo prvo treba skinuti, pa onda i instalirati.
Windows NIJE bolji za obicnog korisnika, a razloge sam naveo - ti ocigledno uzimas ono sto se tebi dopada.
Na linux mozes zaboraviti, jer ce nakon godine dana raditi kao prvog dana, a Windows vrlo tesko.
Dok sam koristio Mint distribucije non-stop su mi se programi zamrzavali. Logično, želim dignuti task manager da ih "utrnem"Lud i ponosan wrote:Sta ce mu ctrl+alt+del?
Je ne znam mnogo ljudi koji i znaju za tu komandu, a vjerujem da takvi korisnici cine 70% populacije koja koristi racunar.
Drugo, o kojem je konfigurisanju rijec?
Trece, koliko ovih uobicajnih korisnika zna instalirati drivere? Koliko uopste korisnika zna sta je device menager? Ti, ocigledno, gledas iz sopstvene perspektive, ne osvrcuci se na vecinu. Velika manjina su "pismeni" korisnici.
Cetvrto, Windows zahtjeva odrzavanje. Tvrdim da preko 80% populacije Windows korisnika NE ZNA kako se to radi.
Zato postoje razliciti distro-i. Recimo Zorin OS je napravljen da sto vise podsjeca na Windows. Pogledaj ako zelis. A sto se tice "prilagodjavanja" pogledaj sta je bilo Samsungu zato sto se "prilagodjavao" Appleu. Uostalom, da nema inovacija ne bi bilo ni napretka. A sto se tice navikavanja na promjene, istina treba vremena, ali ako ce to unaprijediti produktivnost onda tako valjda i treba.Ellinor wrote: Vi "linuxaši"konstantno navodite da je "prednost linuxa to što se sve može konfigurirati po volji" . Međutim, obični, prosječni korisnik ne želi da sve mora konfigurirati. To nije u njegovom domenu. Za običnog korisnika vrijedi: OS treba da se instalira i zaboravi na njega. Ne da svaki dan moram odvajati dragocjeno vrijeme kako bih nešto konfigurirao, modificirao i sl. Zato je Windows bolji za običnog korisnika jer ispunjava osnovni cilj operativnog sistema za takvog korisnika. Konkretno po ovom pitanju - većina Linux korisnika migrira sa Windowsa (gdje su navikli da min/max/close bude na desnoj strani), a ne sa Mac-a. Pa jel logičnije prilagoditi onda Windowsu ili Mac-u. Ovo stvarno nije stvar filozofije, već praktičnosti. Uopće nisam htio spominjati kako su i redoslijed izmijenili, pa nije min/max/close već, čini mi se, max/min/close
Valjda da maximalno zbune
![]()
Istina, ne sadrzi sve. Ali iskreno, 90% programa koje sam instalirao i trebali mi (a vjeruj mi ima ih poprilicno puno) sam mogao instalirati kroz USC, a ne kroz terminal.Ellinor wrote: USC ne sadrži sve programe. Neke sam morao skidati direktno sa web stranice i instalirati putem terminala. Nisam lud, znam šta sam radio.
A zamisli da si sad sluzbenik u gradu Minhenu gdje zvanicni format odt. I ne mozes sa Microsoft Office-om nikakav export uraditi u odt, da ne govorim o losem formatiranju. Sta sad? Sa druge strane, ko zeli instalirati MS Office ima tu mogucnost (radi jako dobro), ali dzaba, opet ne moze otvoriti odt. Jedini standardiziran formati su ODF i OOXML i Microsoft ne podrzava ni jedan. Zao mi je sto krajnji korisnici ispastaju, ali tako je kako je.Ellinor wrote:Kao što rekoh, običnog korisnika ne zanima ko je kriv i ko ne igra po fer principima (kad je Microsoft bio fer, nikad!). Bitno mu je da svoju potrebu ne može ostvariti na Linuxu i to je to.Bušman wrote:
Problem sa konkretno docx-om je u Microsoft Officeu. Oni su ti koji se ne pridrzavaju svog standarda OOXML. LibreOffice podrzava ono sto je standard, ali Microsoft Office ne. Tu je problem, a ne u LibreOffice-u.
Nije joj nista pripremljeno. Ja joj kupio laptop i instalirao Ubuntu 12.04. Nisam joj nista administrirao, samo joj preko telefona rekao sta da uradi. Zna engleski osrednje, jedino ako joj je to pomoglo. Ako nista, nije trazila po netu da instalira neki program, nego sve ima na jednom mjestu.Ellinor wrote:Tvoja mama očito nije prosječni korisnik već ispodprosječniLahko je kad ti sve neko administrira i pripremi na gotovo.
Ne kontam, vala bas, nikako. Ne bih o ukusima, lijep je, nije lijep, to je ipak individualna stvar, medjutim, cudi me pisanje pojedinaca o borbi sa "...driverima, dependencyma, spor/brz...". Ja kao sasvim prosjecan korisnik Windowsa, i povremeni korisnik ubuntu i Mint distri koje egzistiraju na istom racunaru, nemam niti sam imao problema sa drajverima, konekcijom ili bilo cim sto pojedinci navode kao manu. "Sudo ovo sudo ono", pa jest, to je i meni u pocetku zadavalo probleme, ali se vrlo brzo navikne na to. Kao sto rekoh, nisam napredan niti prosjecan, vec ispodprosjecan korisnik linux-a, ali fakat nemam vecih problema s njim.Nostromo wrote:Svako malo rijesim da pruzim Linuxu jos jednu sansu, pa sam tako nedavno probao i novi Ubuntu... A bolje da nisam...
Jos uvijek "to nije to", borba sa driverima, dependencyma, spor/brz kao i Win7, ruzan i nezgrapan kao u prici, svako malo trci u terminal, SUDO ovo, SUDO ono...
Linux jos uvijek nje "OS za normalnog covjeka"... to je subjektivan stav, kao kad bi neko sad napisao da svi koji ne znaju koristiti linux nisu normalni.Nostromo wrote:Linux jos uvijek nje "OS za normalnog covjeka"...
Dokle god Windowse nabavljamo na IsoHuntu i slicnim stranicama, Linuxov glavni, a mozda i jedini ,argument (0 KM) ne pije vode.