zena u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
cistunac

#101 Re: zena u islamu

Post by cistunac »

Fordas wrote:Na zalost vase poimanje polozaja zene 'u islamu' proizilazi iz nepoznavanja islama, pa stoga i vecina ovih komentara. :roll:
Sa teorijske ili realne (prakticne) strane?
Fordas

#102 Re: zena u islamu

Post by Fordas »

Prvenstveno teorijske, a zatim i prakticne. Prvo nesto treba nauciti pa onda krenuti prakticirati. Neke zene danas stupaju u serijatski brak (mada vecina zena danas ima i serijatsko vjencanje, onako uglavnom pro-forme) a da prethodno nisu naucile sta trebaju, a sta smiju (ili ne smiju) raditi one- Ista stvar je i sa muzevima.
Motokultivator

#103 Re: zena u islamu

Post by Motokultivator »

Jedne prilike sam cuo hfz. Bugarija kako prica.

Dosli su mu mladi bracni par i eto ko ono od njega neki savjet zivoti da zatraze. On im je na to reko: Zamislite da niste skupa i okreno se mladoj.
Sta god ti muz naredi da uradis ti ga odma bez pogovora poslusaj i sto prije to zavrsi. Nikad mu nemoj protivrijecit (a on je tu slusa ;) ), onda se okreno mladozenji i reko. Nikad zeni ne smijes narediti nesto sto je u suprotosnosti sa islamom. Ako ima nekog posla koji je tezak pomozi joj, kad je tuzna i nevoljna razveseli je.

Eto valjda je to dovoljno ;)
PITARKA_SA

#104 Re: zena u islamu

Post by PITARKA_SA »

Motokultivator wrote:Jedne prilike sam cuo hfz. Bugarija kako prica.

Dosli su mu mladi bracni par i eto ko ono od njega neki savjet zivoti da zatraze. On im je na to reko: Zamislite da niste skupa i okreno se mladoj.
Sta god ti muz naredi da uradis ti ga odma bez pogovora poslusaj i sto prije to zavrsi. Nikad mu nemoj protivrijecit (a on je tu slusa ;) ), onda se okreno mladozenji i reko. Nikad zeni ne smijes narediti nesto sto je u suprotosnosti sa islamom. Ako ima nekog posla koji je tezak pomozi joj, kad je tuzna i nevoljna razveseli je.

Eto valjda je to dovoljno ;)
"nikad mu nemoj protivrijecit.."
"bez pogovora poslusaj i sto prije zavrsi..."
vrlo simpaticno i onako bas pokazuje kome je gdje mjesto u zajednici
cistunac

#105 Re: zena u islamu

Post by cistunac »

hadzinica wrote:hf. Bugari to zna lijepo i slikovito objasniti. ko Bugari :)
Lijepo od njega. Samo bih volio da znam koliko na svakog Bugarija dolazi "anti-bugarija" ciji je mozak ogranicen i savijet plitak. Sta onda?
Fordas

#106 Re: zena u islamu

Post by Fordas »

Mislim da je milion puta vise onih kojima je 'mozak plitak' a koji nemaju veze sa vjerom. Problemi i razvodi u serijatskim brakovima su prava rijetkost a u poredjenju sa onim 'ne-serijatskim' su haman pa idealni. Tako, ko voli.....
spekulant

#107 Re: zena u islamu

Post by spekulant »

ragib wrote:U predislamskom perijodu zensko dijete je sa rodjenjem sticalo jedino pravo da bude zivo zakopano. Muskarac je imao pravo na deset, dvadeset drugim rijecima na neogranicen broj zena. Svoje robinje je prisiljavao da mu zaradjuju prostitucijom.
Dozvoljavajuci brak sa najvise 4 zene, Islam je ustvari ogranicio broj zena i spasio je ponizenja, porobljenosti i najbrutalnije prisilne smrti.
Pored toga, Islam je visezenstvo tako uslovio da je ono skoro nemoguce. Naime, brak sa dvije, trij ili cetri zene dozvoljeno je covjeku pod odredjenim uslovima a osnovni uslov jeste da bude pravedan.
Ako se budete bojali da necete moci biti prema svakoj jednako pravedni,onda se zadovoljite samo sa jednom... i A vi sigurno necete moci prema zenama biti jednako pravedni makar vi to i zeljeli(En-Nisa 31,129)

Sto se tice vezanosti tene za kucu ona se kao zapovijed odnosi samo na supruge Bozijeg poslanika.a.s
Islam nije zabranio zeni izlazak iz kuce i bavljenje razlicitim poslovima, ukoliko to potrebe iziskuju. Uostalom u povijesti islamskih naroda nalazimo veliki broj zena koje su se potvrdile kao vrhunski pravnici i pjesnici. Muslimanke su ucestvovale u borbama jednako kao sto su ucestvovale u svim oblastima kulturnog zivota.

Danas mnogi prigovaraju zbog cega se zene pokrivaju u Islamu.
Islam je dozvolio otkrivanje lica i ruku, a zabranio otkrivanje ostalih djelova tijela. Stara je istina da je "zabranjeno voce" najdraze pokrivanje odredjenih djelova tijela samo uvecava privlacnost i zelju za njima.
Dosta davno je otkriveno da u primitivnim plemenima u kojima zene gole hodaju gotovo i nema ljubavnog osjecaja.
velikodusno, nema sta
cistunac

#108 Re: zena u islamu

Post by cistunac »

spekulant wrote:velikodusno, nema sta
Jasta je. Ali da rasirimo radi same teme.
Ragib pise: "Pored toga, Islam je visezenstvo tako uslovio da je ono skoro nemoguce. Naime, brak sa dvije, trij ili cetri zene dozvoljeno je covjeku pod odredjenim uslovima a osnovni uslov jeste da bude pravedan." Naravno, pravednost je dosta sirok pojam pa i kako je primjenjivati. Jedno je sigurno: tu je muskarac uspio da si stekne ono sto je svakom muskarcu bio on musliman ili ne potajna zelja a to je mali, privatni harem.

Ragib: "Islam nije zabranio zeni izlazak iz kuce i bavljenje razlicitim poslovima, ukoliko to potrebe iziskuju. Uostalom u povijesti islamskih naroda nalazimo veliki broj zena koje su se potvrdile kao vrhunski pravnici i pjesnici. Muslimanke su ucestvovale u borbama jednako kao sto su ucestvovale u svim oblastima kulturnog zivota." Drago mi je da cujem da su muslimanke ucestvovale u borbama ali mi ostade nejasno kakvim i kakva im je bila uloga. Ali je interesantno oko toga da zabrane izlaska iz kuce po islamu i samim tim serijatu izgleda nema.
Sada, ili se u Saudijskoj Arabiji serijat ne provodi kako treba ili se radi o necem drugom? To neka svako od nas postavi sa svog ugla ali u tom slucaju, kako li ce se onda termin "pravedan" s kojim Ragib barata primjeniti ovdje?
markes69

#109 Re: zena u islamu

Post by markes69 »

Na moju veliku zalost moje znanje iz teologije je jako skromno ali je moja ljubav prema Allahu neizmjerna i nadam se da mi to daje za pravo da se oglasim na ovu temu.Ja sam muslimanka ,40 godina mlada,relativno obrazovana i "nacitana",vele da sam prijatan sagovornik a i mene cini sretnom razmijeniti i znanje i neznanje s drugima . Uzivam u ljudima i najsretnija sam ako mogu nekome pomoci i biti od koristi..i naravno sretno sam udata al tek iz drugog puta :) .Mene moj muz nadopunjava ,stiti,usrecuje i iznad svega postuje...a ja..moje zadovljstvo je da ucinim sve sto je u skladu sa islamom da ucinim mog muza sretnim..ponos mi je stajati IZA mog muza u namazu jer moj muz stoji ISPRED mene i kad me treba zastititi ,zadovoljstvo mi je uciniti ono sto trazi od mene jer je zadovoljstvo primati poklone i nagrade od njega ,sreca je podrzati ga u donosenju odluka jer je i sreca imati nekoga ko radi za nas zajednicki interes,a moje srce pjeva i treperi od njegovog pogleda jer znam da je njegovo sigurno u mene i moju ljubav...na zalost jos uvijek nisam pokrivena iz razloga za neku drugu temu ali ako Bog da i to ce biti i to se nece desiti zato sto moj muz to zahtjeva od mene nego zato sto je to zelim .A zelim to da bih prvo zastitila sebe od malodusnika koji sude o menu kroz moj fizicki izgled i da bih izbjegla sve neprijatne sutuacije u koje dovodim ljude zbog svog izglede...i uopste nije bitno dali sam ja izazovne plavusa ,osrednja crnkica ,bubuljicava cvikerasica,debela ko krava ,suha ko grana ,zamamnih oblina ,ravna ko daska nista nije bitno jer kad sam pokrivena to je samo izmedu mene i dragog Allaha i onih koji me vole i vjeruju u mene i meni zbog mene same a ne zbog mog fizickog izgleda ..i naravno moj muz me podrzava i otkrivenu i pokrivenu on je moj prijetelj , zastitnik i savjetnik.. sve ovo nam nije palo s grane nego se 20 godina borimo da dodemo do tacke gdje cemo i jedno i drugo biti kompletni i sretni. Na tom putu smo prosli sve i svasta i trazili pomoc i od koga smo trebali i nismo ali jedinu pravu uputu smo nasli u Kuranu i islamu ...ali isto tako sam prije 22 godine bila sam bijena do na smrt ,omalovazavana i bez ikakvih prava i kao covjek i kao zena ,borila sam se za goli zivot,gluho bilo i ne ponovilo se ni najgorem dusmanu ,duga i strasna prica...Moj "muz" iz te price nije bio musliman ali me to nikad ne navodi ne misao da njegova religija uci maltretiranju i omalovazavanju ali isto tako znam da moja UCI i UPUCUJE ka ljubavi ,uvazavanju ,respektu i paznji .Zlo je u nama kao i dobro samo je umjetnost i uspijeh naci nacin da zlo obuzdamo i dozvolimo dobru da nas vodi ...i da opet ponovim ja sam uputu nasla u svijetlom Kuranu i molim sve one koji nisu citali i spoznali da ne dozvole zlu u njima da ih navodi da pogrdno govore o muslimanima i islamu jer nema religije ,kulture nema zdravog mozga i ciste savjesti koja tome uci i koja zlo nalaze...dragi prijatelji otvorite oci i usi i ucite jer neznanje rada sujetu ,zavist i sumnju a iz njih raste mrznja i zlo
Dr.Kloc

#110 Re: zena u islamu

Post by Dr.Kloc »

markes69 wrote:Na moju veliku zalost moje znanje iz teologije je jako skromno ali je moja ljubav prema Allahu neizmjerna i nadam se da mi to daje za pravo da se oglasim na ovu temu.Ja sam muslimanka ,40 godina mlada,relativno obrazovana i "nacitana",vele da sam prijatan sagovornik a i mene cini sretnom razmijeniti i znanje i neznanje s drugima . Uzivam u ljudima i najsretnija sam ako mogu nekome pomoci i biti od koristi..i naravno sretno sam udata al tek iz drugog puta :) .Mene moj muz nadopunjava ,stiti,usrecuje i iznad svega postuje...a ja..moje zadovljstvo je da ucinim sve sto je u skladu sa islamom da ucinim mog muza sretnim..ponos mi je stajati IZA mog muza u namazu jer moj muz stoji ISPRED mene i kad me treba zastititi ,zadovoljstvo mi je uciniti ono sto trazi od mene jer je zadovoljstvo primati poklone i nagrade od njega ,sreca je podrzati ga u donosenju odluka jer je i sreca imati nekoga ko radi za nas zajednicki interes,a moje srce pjeva i treperi od njegovog pogleda jer znam da je njegovo sigurno u mene i moju ljubav...na zalost jos uvijek nisam pokrivena iz razloga za neku drugu temu ali ako Bog da i to ce biti i to se nece desiti zato sto moj muz to zahtjeva od mene nego zato sto je to zelim .A zelim to da bih prvo zastitila sebe od malodusnika koji sude o menu kroz moj fizicki izgled i da bih izbjegla sve neprijatne sutuacije u koje dovodim ljude zbog svog izglede...i uopste nije bitno dali sam ja izazovne plavusa ,osrednja crnkica ,bubuljicava cvikerasica,debela ko krava ,suha ko grana ,zamamnih oblina ,ravna ko daska nista nije bitno jer kad sam pokrivena to je samo izmedu mene i dragog Allaha i onih koji me vole i vjeruju u mene i meni zbog mene same a ne zbog mog fizickog izgleda ..i naravno moj muz me podrzava i otkrivenu i pokrivenu on je moj prijetelj , zastitnik i savjetnik.. sve ovo nam nije palo s grane nego se 20 godina borimo da dodemo do tacke gdje cemo i jedno i drugo biti kompletni i sretni. Na tom putu smo prosli sve i svasta i trazili pomoc i od koga smo trebali i nismo ali jedinu pravu uputu smo nasli u Kuranu i islamu ...ali isto tako sam prije 22 godine bila sam bijena do na smrt ,omalovazavana i bez ikakvih prava i kao covjek i kao zena ,borila sam se za goli zivot,gluho bilo i ne ponovilo se ni najgorem dusmanu ,duga i strasna prica...Moj "muz" iz te price nije bio musliman ali me to nikad ne navodi ne misao da njegova religija uci maltretiranju i omalovazavanju ali isto tako znam da moja UCI i UPUCUJE ka ljubavi ,uvazavanju ,respektu i paznji .Zlo je u nama kao i dobro samo je umjetnost i uspijeh naci nacin da zlo obuzdamo i dozvolimo dobru da nas vodi ...i da opet ponovim ja sam uputu nasla u svijetlom Kuranu i molim sve one koji nisu citali i spoznali da ne dozvole zlu u njima da ih navodi da pogrdno govore o muslimanima i islamu jer nema religije ,kulture nema zdravog mozga i ciste savjesti koja tome uci i koja zlo nalaze...dragi prijatelji otvorite oci i usi i ucite jer neznanje rada sujetu ,zavist i sumnju a iz njih raste mrznja i zlo
veoma lijepo napisano .. - da li te dobre, požrtvovane i zaštitnički nastrojene partnere nečim u životu moramo "zaslužiti"? .. odabir partnera je naš slobodan izbor i često se desi da na žalost bude totalno pogrešan i da ne dobijemo ono što smo tražili ili mislili, da u tom trenutku imamo. Interesuje me, da li su neke žene predodređene da budu "paćenice" cijeli život, ma koliko dobre i poštene kao osobe bile? Da li u ovom slučaju vrijedi pravilo koliko daš, toliko ti se i vrati?
Ha-bee-ba

#111 Re: zena u islamu

Post by Ha-bee-ba »

Ma vi sta ste se ufatili kritikovanja zena u islamu...te su ugnjetavanje te ovo te ono...blah..daj, zar ne gledate TV i ne citate novine...pa svako malo neki hriscanin "ubije zenu na mrtvo" od batina i psihickog zlostavljanja..sto se neko ne dotakne teme "polozaj zena u hriscanstvu"??? Pa koliko je nevinih zena izgubilo svoje zivote zbog glupavih hriscanskih dogmi (na kojima insistiraju nepismeni tumaci Bozjih objava) a koje veze blage nemaju sa propisima u Bibliji. Dosta mi je i preko glave vas koji drvlje i kamenje bacate na islam!
kockica_kockica

#112 Re: zena u islamu

Post by kockica_kockica »

Ha-bee-ba wrote:Ma vi sta ste se ufatili kritikovanja zena u islamu...te su ugnjetavanje te ovo te ono...blah..daj, zar ne gledate TV i ne citate novine...pa svako malo neki hriscanin "ubije zenu na mrtvo" od batina i psihickog zlostavljanja..sto se neko ne dotakne teme "polozaj zena u hriscanstvu"??? Pa koliko je nevinih zena izgubilo svoje zivote zbog glupavih hriscanskih dogmi (na kojima insistiraju nepismeni tumaci Bozjih objava) a koje veze blage nemaju sa propisima u Bibliji. Dosta mi je i preko glave vas koji drvlje i kamenje bacate na islam!

ti koji ubijaju svoje zene na mrtvo ime nemaju nikakve veze s Bogom.. sve su im veze pokidane onog trenutka kad su digli ruku na svoju zenu... :roll:

svaka osoba Sveto pismo tumaci na svoj nacin.. nepismeni i plitki ljudi sebe pronadju u jednoj rijeci koja njima odgovara pa je primjenjuju i misle da imaju pravo... A zapravo nam u Svetom pismu svakom pise ne ubij, ne ukradi, itd... :) nasilje bilo koje vrste ne dopusta ni jedna vjera...

muskarci su neki ne svi naravno skloni svoju neumjesnost verbalne komunikacije zamijeniti sa udarcima... takve osobe nisu vrijedne spomena... a onda je tu odgoj u kojem majka kaze kcerki udala si se sad trpi... e to me razbjesni :x
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#113 Re: zena u islamu

Post by dr.gog »

Ha-bee-ba wrote:Ma vi sta ste se ufatili kritikovanja zena u islamu...te su ugnjetavanje te ovo te ono...blah..daj, zar ne gledate TV i ne citate novine...pa svako malo neki hriscanin "ubije zenu na mrtvo" od batina i psihickog zlostavljanja..sto se neko ne dotakne teme "polozaj zena u hriscanstvu"??? Pa koliko je nevinih zena izgubilo svoje zivote zbog glupavih hriscanskih dogmi (na kojima insistiraju nepismeni tumaci Bozjih objava) a koje veze blage nemaju sa propisima u Bibliji. Dosta mi je i preko glave vas koji drvlje i kamenje bacate na islam!
...A ne bi bilo loše da malo "spustiš" ton :) ,zar ne?
Kao učesniku forumskih diskusija vam je omogućeno otvaranje tema po nahođenju(pa i o "pol.žena u kršćanstvu"),naravno u skladu sa http://www.sarajevo-x.com/forum/uslovi.html.
Hvala.
Ha-bee-ba

#114 Re: zena u islamu

Post by Ha-bee-ba »

dr.gog wrote:
...A ne bi bilo loše da malo "spustiš" ton :) ,zar ne?
Kao učesniku forumskih diskusija vam je omogućeno otvaranje tema po nahođenju(pa i o "pol.žena u kršćanstvu"),naravno u skladu sa http://www.sarajevo-x.com/forum/uslovi.html.
Hvala.
Evo, spustam ton, al' stvarno ja nemam apsolutno nista protiv hriscanstva naprotiv..samo je malo mnogo onih koji generalizuju stvari i puni su predrasuda
ProS

#115 Re: zena u islamu

Post by ProS »

Ne volim podređene i zadrte žene.
RIZVA

#116 Re: zena u islamu

Post by RIZVA »

da dam komentar na ovu temu :)

Iz srca tame neznanja koje je svojim mrakom obavilo cijeli svijet, koje je nastojalo da kod žena uništi njihovu ljudskost i uskrati im ljudska prava na koja su kao ljudska bića imale pravo, odjeknuo je glas Muhammeda, s.a.v.s., prvi glas u historiji, prije onog u Ujedinjenim narodima i njihovih odluka da se poštuju ljudska prava…

Četrnaest stoljeća prije nego je problem ženskih prava aktueliziran islam je to vrlo odlučno i hrabro riješio i po prvi put oglasio:

-Žene su prijateljice muškarcima i oni su od jedne vrste.
Allahov Poslanik, s.a.v.s., primio je prisegu od žena isto kao i od muškaraca da će se pridržavati islamskih propisa i da će biti pokorne Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., tj. uzeo je od njih obećanje kao što ga je uzeo od muškaraca. To je učinio posebno od svake žene ne uzimajući u obzir samo prisegu njihovih muževa. Ovaj postupak otvoreno je ukazao na to da žene imaju svoju volju koja je nezavisna od volje muškaraca i potvrdio je činjenicu da žena ima potpuno nezavisnu ličnost od ličnosti muškarca. One su potpuno bile sposobne da ponesu odgovornost prisege i obećanja koje su dale Allahovom Poslaniku, s.a.v.s. To se dogodilo mnogo prije nego je savremeni svijet priznao ženi pravo da može otvoreno iznijeti svoje mišljenje tako što joj je omogućio da izađe na izbore i glasa.

i za kraj -Govoreći o suprugama, Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: “Najbolji među vama su oni koji su najbolji prema svojim suprugama, a ja sam od svih najbolji prema svojim suprugama.”
markes69

#117 Re: zena u islamu

Post by markes69 »

ProS wrote:Ne volim podređene i zadrte žene.
...zenstvenost je propala sa idejom emancipacije ili...zenstvenost je propala pod muskoj povrsnosti i pocela se braniti od nje,povrsnosti,sa slicnostima muskim ....
Ja te sine samo citirah a ako ti nije tesko molim te da mi malo poblize pojasnis i prvi i drugi komentar jer ih gotovo i ne razumijem svaki za sebe a pogotovu ne zajedno kao misljenje jedne osobe..hvala.
ProS

#118 Re: zena u islamu

Post by ProS »

markes69 wrote:
...zenstvenost je propala sa idejom emancipacije ili...zenstvenost je propala pod muskoj povrsnosti i pocela se braniti od nje,povrsnosti,sa slicnostima muskim ....
Ja te sine samo citirah a ako ti nije tesko molim te da mi malo poblize pojasnis i prvi i drugi komentar jer ih gotovo i ne razumijem svaki za sebe a pogotovu ne zajedno kao misljenje jedne osobe..hvala.
uh,zar me neko cita ovdje :D
vidi kako negodujem modernu zenu ('...zenstvenost je propala sa idejom emancipacije'),a onda uvidjam,za sebe,stvarnog krivca,muskarca ('zenstvenost je propala pod muskoj povrsnosti i pocela se braniti od nje').Tako da zapravo i ne negodujem modernu zenu,samo sam tada,na drugoj temi,pisuci bio ponesen mislima o zeni koja ne skriva povrsnu zelju,te tako lici na muskarca,ali postujem i tu zenu iako necu biti u blizini te nikada... :)

Podredjena i zadrta zena je samo ona koju zamislim citajuci pravila krojena za zenu muslimanku,gdje se navode upute tipa: 'kako biti dobra komsinica' ('Ličnost žene muslimanke',Muhamed Ali el Hašimi),jer sam potrazio pravilnik od istog autora i za muskarce i nisam nasao :-) i,ne zelim citati o neshvacenoj religiji,koja je ljepsa i pravednija,vec samo o odrazu nje,a ova knjiga je jedan od odraza i ne svidja mi se,mozda zbog svog sljepila,koje je specificno i najvise vazi samo za ovu drzavu,jer na kraju krivim samo drzavu i sebe...

oprostite ako sam bio bezobrazan negdje,a internet mi i sluzi nekad za rasporedjivanje raznih frustracija i sprjecavanje njihovog nakupljanja :) pozz
spekulant

#119 Re: zena u islamu

Post by spekulant »

zena u islamu je podredjena muskarcu. i tacka... to ne znaci da zena muslimanka ne moze biti sretna, zadovoljna svojim zivotom.. to je njen izbor, i ja to postujem i svi mi trebamo postovati..

ali mi pravo idu na zivce sad ove neke nove "islamske feministice", same sebe dovode u kontradikciju bez razloga. mislim, islam i feminizam jednostavno ne idu zajedno. to onda ili nije pravi islam, ili nije pravi feminizam. :-)

ja ne vjerujem ni u jedno ni u drugo, ali ih pokusavam razumjeti, ali mi islamski feminizam jednostavno ne ide u vugla
markes69

#120 Re: zena u islamu

Post by markes69 »

ProS wrote:
markes69 wrote:
uh,zar me neko cita ovdje :D
vidi kako negodujem modernu zenu ('...zenstvenost je propala sa idejom emancipacije'),a onda uvidjam,za sebe,stvarnog krivca,muskarca ('zenstvenost je propala pod muskoj povrsnosti i pocela se braniti od nje').Tako da zapravo i ne negodujem modernu zenu,samo sam tada,na drugoj temi,pisuci bio ponesen mislima o zeni koja ne skriva povrsnu zelju,te tako lici na muskarca,ali postujem i tu zenu iako necu biti u blizini te nikada... :)

Podredjena i zadrta zena je samo ona koju zamislim citajuci pravila krojena za zenu muslimanku,gdje se navode upute tipa: 'kako biti dobra komsinica' ('Ličnost žene muslimanke',Muhamed Ali el Hašimi),jer sam potrazio pravilnik od istog autora i za muskarce i nisam nasao :-) i,ne zelim citati o neshvacenoj religiji,koja je ljepsa i pravednija,vec samo o odrazu nje,a ova knjiga je jedan od odraza i ne svidja mi se,mozda zbog svog sljepila,koje je specificno i najvise vazi samo za ovu drzavu,jer na kraju krivim samo drzavu i sebe...

oprostite ako sam bio bezobrazan negdje,a internet mi i sluzi nekad za rasporedjivanje raznih frustracija i sprjecavanje njihovog nakupljanja :) pozz
:) dobar ti antifrustracioni fazon skrozzzzzzzz
Pojma nemam sta si procitao u tom "uputstvu" i o tome ne mogu diskutovati ali o "Podredjena i zadrta zena je samo ona koju ZAMISLIM citajuci pravila krojena za zenu muslimanku" ...pa to je samo tvoja fikcija nesto sto si samo ti kreirao na osnovu licnih stavova i povrsno prikupljenih informacija...hajde reci mi s cime se ti to konkretno ne slazes u islamu kad je u pitanju zena i ti i Spekulant ...molim vas da ne shvatite ovo kao poziv na "ljutu" raspravu ,ja samo zelim razmjeniti misljenja ... :)
spekulant

#121 Re: zena u islamu

Post by spekulant »

nemam se ja s necim slagati ili ne slagati u islamu.. ja samo kazem da je zena podredjena. kao prvo uzmimo sam cin pokrivanja. a slicna pravila pokrivanja ne postoje za muskarce (osim nekih blazih pravila za vrijeme namaza).. onda da zena ne smije da uskrati svoje "bracne obaveze" (da mu ne da) svom muzu.. kad god on trazio.. osim kad ima menstruaciju, jer je tad prljava, fuj, fuj.. ne smije ni pred boga izac pa klanjati tada.. a ko li joj daje tu prljavu menstruaciju bas me interesuje, da nije sejtan? i sam Kur'an ko da se uopste ne obraca zenama, na dosta mjesta stoje recenice tipa: "vi i vase zene"..

a o samoj praksi i serijatu da i ne govorim.. pogledaj negdje kako zena treba da se razvede kada je vjencana serijatski, dok muskarac moze da se razvede kad god hoce, bukvalno za 5 minuta.. a i na serijatskim vjencanima, obicno mladozenja ima jednog kuma, a mlada 2 kume... jer jedna nije dovoljna? znaci svjedocenje jednog muskarca vrijedi kao svjedocenje 2 zene...itd
markes69

#122 Re: zena u islamu

Post by markes69 »

spekulant wrote:nemam se ja s necim slagati ili ne slagati u islamu.. ja samo kazem da je zena podredjena. kao prvo uzmimo sam cin pokrivanja. a slicna pravila pokrivanja ne postoje za muskarce (osim nekih blazih pravila za vrijeme namaza).. onda da zena ne smije da uskrati svoje "bracne obaveze" (da mu ne da) svom muzu.. kad god on trazio.. osim kad ima menstruaciju, jer je tad prljava, fuj, fuj.. ne smije ni pred boga izac pa klanjati tada.. a ko li joj daje tu prljavu menstruaciju bas me interesuje, da nije sejtan? i sam Kur'an ko da se uopste ne obraca zenama, na dosta mjesta stoje recenice tipa: "vi i vase zene"..

a o samoj praksi i serijatu da i ne govorim.. pogledaj negdje kako zena treba da se razvede kada je vjencana serijatski, dok muskarac moze da se razvede kad god hoce, bukvalno za 5 minuta.. a i na serijatskim vjencanima, obicno mladozenja ima jednog kuma, a mlada 2 kume... jer jedna nije dovoljna? znaci svjedocenje jednog muskarca vrijedi kao svjedocenje 2 zene...itd
..prvo...odlazk u dzamiju i oslobadanje od svih vjerskih"obaveza" pa to je samo olaksica nama zenama jer evo i moderna nauka dokazuje (sto svi odavno znamo) da u tom periodu hormonalni balans nije normalan ili krace receno- PMS...veliki broj zena ima bolove ,nervozne su ,svadljive ,znoje se,osjecaju mucninu ,manta im se i ostale karafeke pa zar nije logicno da neko ko se ne osjeca dobro bude posteden ...( u moje vrijeme nismo ni fizicko radile ,imale smo "postedu") ...i zar i sam ne nalazis da nismo bas "slatke" u tom periodu...
to da NE SMIJE reci NE nije tacno a da ne bi trebala, naravno (to tebi drago kad je "boli glava") jer opste poznata stvar je da veliki broj muskaraca svoju sigurnost ili nesigurnost grade na sexualnim uspjesima ili neuspjesima i da je taj dio zivota uzrok velikog broja frustracija i kod muskaraca i kod zena pa zasto i ne narediti onome ko to KONTROLISE da to mora ...a ne mora nego joj se samo budi svijest i savjest sta se sve desi kad odbije(meleci odlaze od nje sve dok joj muz ne halali ..ili muzu nos do nebesa dok ....)...
..drugo pokrivanje ...naucna istrazivaja su i s biokemiskog stanovista objasnila zasto su muskarci u stanju sexualno se uzbuditi na osnovu samo jednog pogleda na zenski dekolte ,kosu ,ruke..upste im nisu prikazivani "uobicajeno pokriveni" dijelovi tjela ,49% je dozivjelo sta je vec trebalo da dozivi u roku
45 sekundi, dok je 15% zenskih ispitanika znajuci o kakvom se istrazivanju radi mislilo da se dobile pogresne fotografije kad su ugledale muske noge ,vratove ,ramena i samo 12% ih je prokomentarisalo da su slike privlacne ..elem svi znamo da se muskarci lakse "pale" i uredu je dok se zainterosovani za svoje zene ,pa u redu je i kad su zainteresovani i za tude kad to suprug ne vidi,u redu je zjevati za necijom sestrom i komentarisati njene obline ali kada neko dirne nasu sestru odma bi da bijemo ,sutamo i sl. a gde su majke i kako je ruzno kad neko ufati jarana da mu bulji staroj u ...... pa posto se vi muskarci slabije kontrolisete nama je data mogucnost da i to KONTROLISEMO imamo OPCIJU da se pokrijemo i sve to lijepo izbjegnemo...
... u oba slucaja je zenama data mogucnost KONTROLE sto mene stavlja u superiorniji polozaj ,meni govori da dragi Allah vjeruje da cu ja , ZENA , donijeti ispravnu odluku i sacuvati i sebe i svog muza i svoju bracu od grijeha...
...trece zasto dvije zene ,po meni i to je zastita, nas je dvije a on sam vise nas je ukljuceno jer nas vise ima ,pa i ako neko posumnja i ispravnost odluke jedne zene e nece moci, bilo nas je dvije ...samo jos jedan od nacina da se zena zastiti...
.. i jos nesto Kur'an nije dat da bi se procitao neko da bi se citao ,izucavao ,da bi se tumacio ,da bi se s njim zivjelo ,pa prije nego poletis da kazes da da se uglavnom obraca muskarcima kako objasnjavas ..DRUGOVI I DRUGARICE ..GOSPODO I DAME ...a ako Kur'an citas pazljivo i otvorena srca on u njega ulijeva samo ljubav i ja nigdje nisam nasla nesto sto me omalovazava i vrijeda nego da mom muzu nalaze da me pazi i postuje sve do momenta dok i ja to radim njemu ,pa zar to nije osnova svakog ljudskog odnosa , uzajamno postovanje i paznja ??? :)
spekulant

#123 Re: zena u islamu

Post by spekulant »

ne svidja ti se da se na menstruaciju gleda kao nesto prljavo? da nije sejtan usao u tebe?
markes69

#124 Re: zena u islamu

Post by markes69 »

spekulant wrote:ne svidja ti se da se na menstruaciju gleda kao nesto prljavo? da nije sejtan usao u tebe?
...duso draga ti si ascare ili jako mlad ili nedaj Boze jako nesretan, molim i tebe i ostale da mi halalite sto sam i pomislila da se s tobom moze voditi normalna konverzacija .... i Allah ti se smilovo i sad i u buduce i dao ti da progledas i pronades i Njega i sebe ....
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#125 Re: zena u islamu

Post by dr.gog »

ne koristite neprikladne izraze,nema potrebe...
Locked