Znate li šta je HADIS?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fia

#101 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by fia »

lady midnight wrote: ...... do odredjene gospode kojoj ochito smeta ama bash svaki pristup religiji koji nije polemichki i antireligijski.....
Netačno @lady…
"odredjena gospodja"... nije apriori antireligijskih stavova, niti protiv svakog pristupa koji nije polemičan ….ono što joj smeta je manipulacija masama u ime vjere, zloupotrebljavanje moći i povjerenja i s druge strane „ovčji syndrom“ …i trudi se samo malo uravnotežiti ono, čega ovdje ima dovoljno – prihvatanje vjere samo emocijama, bez razmisla…
beautyfool

#102 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by beautyfool »

Muhammed saws jednom prilikom upita:
- Sta mislite kada bi neko od vas imao rijeku, pa se u njoj svaki dan po pet puta kupao, da li bi na njemu bilo necistoce?

Prisutni odgovorise:
- Ne bi, Boziji poslanice.

A on tom prilikom rece:
- Takodje i onaj koji svaki dan pet puta dnevno klanja namaz ne moze imati grijeha.
(Buhari, Muslim, Ebu Davud)
lady midnight

#103 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by lady midnight »

fia wrote:
lady midnight wrote: ...... do odredjene gospode kojoj ochito smeta ama bash svaki pristup religiji koji nije polemichki i antireligijski.....
Netačno @lady…
"odredjena gospodja"... nije apriori antireligijskih stavova, niti protiv svakog pristupa koji nije polemičan ….ono što joj smeta je manipulacija masama u ime vjere, zloupotrebljavanje moći i povjerenja i s druge strane „ovčji syndrom“ …i trudi se samo malo uravnotežiti ono, čega ovdje ima dovoljno – prihvatanje vjere samo emocijama, bez razmisla…

fia,
uz svo poshtovanje tvog zaista zavidnog poznavanja bosanskog jezika: ovo si pogreshno razumjela. pa da ukratko objasnim razliku:
gospodja - Nom. Sg. fem.
gospodin - Nom. Sg. masc.
>>>gospoda - Nom Pl. masc.
>>>gospode - Gen. Pl. masc.

nemam pojma na koju gospoDJu ti ciljash, ja nisam ciljala ni na jednu.
a sve i da sam spomenula jednu (kao shto nisam), sigurno ne bih mislila na tebe - ti nemash antireligijske stavove, naprotiv. ti si jehovin svjedok, prihvatash njihovo tumachenje biblije i zastupash tu vjeroispovijest na ovom forumu, shto je prilichno jasno svakome ko je iole upoznat sa vjerskim diskursom razlichitih vjerskih zajednica. prema tome, nema smisla da se ovdje osjecash prozvanom - i nije mi jasno na osnovu chega si to uradila.
o tvojim namjerama zaista ne bih mogla nishta reci, poshto o njima pojma nemam, kao shto ne primijetih ni nikakvo balansiranje stavova sa tvoje strane, osim shto poput svih vjernika pokushavash da svoje uchenje predstavljash u najboljem svjetlu, shto je tvoje pravo, naravno. a s obzirom da vjerovatno dolazish iz sredine u kojoj je ophodjenje sa religijom na malo drugachijem nivou nego u BiH, u kojem se i kritika religije formulira na drugachiji nachin nego shto je to kod nas uobichajeno, ne chudi me da imash sofisticiraniji pristup religiji. to je sve shto ja na tvoj komentar imam reci.
mrki62

#104 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by mrki62 »

beautyfool wrote:Muhammed saws jednom prilikom upita:
- Sta mislite kada bi neko od vas imao rijeku, pa se u njoj svaki dan po pet puta kupao, da li bi na njemu bilo necistoce?

Prisutni odgovorise:

A on tom prilikom rece:
- Takodje i onaj koji svaki dan pet puta dnevno klanja namaz ne moze imati grijeha.
A šta je rekao o jednoj ženi što je non stop klanjala a druga nije , al je napojila žednog psa ,..........
mrki62

#105 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by mrki62 »

Sarafcina wrote:

Zar je bitno ko ima koliko hadisa. Ovdje pricamo ti i ja, ja niti sam sija niti vehabija. A ni ti.
Ti ocito tvrdis da je islam potpun bez hadisa (kao objasnjenja Kur'ana), a ja pokusavam da skontam odakle ti ta ideja.

I otkud ti znas da je Poslanik za zivota zabranio zapisivanje? Ti zivio tada?
Odakle ti ta informacija?
Da ne bih sve kopirao i odgovarao , uzet ću sad samo ovo :dance:

Bitno je , kako da ne , jer ako je Kur`an jedinstven , trebalo bi tako i sa hadisima a samim tim što ih ima svako po svoje - to donosi do razdvajanja kod tumačenja i poimanja vjerovanja .
Moju ideju ti nikad skontati nećeš :dance:
Odkud znam jel zabranio ili nije ,.... pa de mi dokaz kad su hadisi zapisani !
beautyfool

#106 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by beautyfool »

Nijedan od vas nece biti pravi vjernik, sve dok ne bude želio svome bratu (prijatelju,muslimanu) ono što želi sam sebi. (Buhari,Muslim)
lady midnight

#107 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by lady midnight »

Prisutni odgovorise:

A on tom prilikom rece:

:shock: :shock: :shock:

je li to znachi da oni koji klanjaju pet puta dnevno ne mogu biti grijeshni? recimo, chovjek koji redovno obavlja namaz i nekoga ubije, recimo svoje roditelje - on ne mozhe biti grijeshan? ja ne znam kako bi se ovaj hadis drugachije mogao razumjeti...

i kako onda ovo dovodish u sklad sa ovim kur'anskim ajetom:
"Reci: 'Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas ce Allah voljeti i grijehe vam oprostiti' - a Allah prashta i samilostan je. " (3:31, prevod B. Korkuta)

shto bi znachilo da chak i oni koji Allaha vole i Poslanika slijede (a pod tim se valjda kao farz podrazumijeva i ispunjavanje namaza), naravno da mogu imati grijeha, jer zashto bi im se onda ishta oprashtalo.

nego neshto drugo:
uopceno, i pored chinjenice da je buhari sistematizirao hadis i od nekih stotina hiljada hadisa koji su kurzirali u njegovo doba, napravio selekciju od nekih 6000 hadisa (a ostale odbacio kao izmishljotine), a koji se osim kod njega djelimichno mogu naci i kod muslima, i kod abu davuda, ipak stoji chinjenica da su hadisi chesto medjusobno kontradiktorni, a onda nerijetko i kontradiktorni samom Kur'anu - kao shto se vidi u gore navedenom primjeru. sasvim je moguce za svaki izneseni stav pronaci odgovarajuci hadis kojim bi se takav stav legitimirao, kao shto ih ljudi i pronalaze.
i pored one od strane islamske uleme priznate klasifikacije hadisa (sahih/daif, itd.), josh uvijek je istorijski nemoguce dokazati da vecina hadisa zaista potiche od izvora koji su navedeni u isnadu.
buhari je na osnovu isnada (lanca prenosioca hadisa) sistematizirao hadise nekih dvjesta godina nakon smrti Poslanika. nije buhari tu bio sam, klasifikacija hadisa se namecala kao nuzhnost s obzirom na to da se u ovo doba, dakle 9. stoljece, odvijala i sistematizacija islamskog prava, u kojem je hadis postao jedan veoma vazhan izvor, poshto Kur'an sam po sebi ne sadrzhi puno zakona niti naredbi, pa niti zabrana, osim onih najosnovnijih i najpoznatijih (zabrana alkohola i svinjskog mesa, zabrana bluda, neke regulacije brachnog prava, propisivanje molitve i posta, i sl.).
a sve dok ovaj proces sistematizacije hadisa nije pocheo, isnad se nije ni prenosio niti je dotada uopce bio kriterij za vjerodostojnost hadisa, barem ne na ovako sistematski nachin na koji se to radilo poslije. postavlja se naravno pitanje, ako se dotada nije prenosio sistematski, na onsovu chega su buhari i ostali rekonstruisali isnade prilikom svoje selekcije.
Sarafcina

#108 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by Sarafcina »

mrki62 wrote:
Sarafcina wrote:

Zar je bitno ko ima koliko hadisa. Ovdje pricamo ti i ja, ja niti sam sija niti vehabija. A ni ti.
Ti ocito tvrdis da je islam potpun bez hadisa (kao objasnjenja Kur'ana), a ja pokusavam da skontam odakle ti ta ideja.

I otkud ti znas da je Poslanik za zivota zabranio zapisivanje? Ti zivio tada?
Odakle ti ta informacija?
Da ne bih sve kopirao i odgovarao , uzet ću sad samo ovo :dance:

Bitno je , kako da ne , jer ako je Kur`an jedinstven , trebalo bi tako i sa hadisima a samim tim što ih ima svako po svoje - to donosi do razdvajanja kod tumačenja i poimanja vjerovanja .
Moju ideju ti nikad skontati nećeš :dance:
Odkud znam jel zabranio ili nije ,.... pa de mi dokaz kad su hadisi zapisani !
mrki, ne moras ti kopi kopirati sve. Samo budi fin i odgovori zasto kontradikitiras kuranskim ajetima (a pricas da se samo toga treba drzati).

Onda recenica :

Code: Select all

Bitno je , kako da ne , jer ako je Kur`an jedinstven , trebalo bi tako i sa hadisima a samim tim što ih ima svako po svoje - to donosi do razdvajanja kod tumačenja i poimanja vjerovanja
ti je ... pomalo nesuvisla. Sta znaci da je Kur'an jedinstven? I po cemu ti zakljucujes kakvi bi hadisi trebali biti? Zbog cega? Ako pet ljudi gleda predstavu u pozoristu i jedan od njih kod kuce fabulu preprica pogresno... da li to znaci da su i ostala cetvorica pogresno prepricali?

I kakve veze ima ako to dovodi do razdvajanja kod tumacenja?? Odakle ti uopste ideja da je to zabranjeno? Da je prioritet?!?! Ko je reko?

Ja se slucajno susrecem s ljudima koji su drugih mezheba. I nemam apsolutno nikakvih problema oko toga. Nti mene ko poprijeko gleda. Niti ja koga.
Shvatam da negdje problemi postoje, ali vjera s tim nema nista. Ljudi se razdvoje i po boji cipela i ljepoti usiju, a postojanje/slijedjenje hadisa s tim nema nista. I ne mijenja nista.

@lady,
istorija nema veze sa potvrdjivanjem hadisa i kriteriji koji se postavljaju na ispravnost hadisa su za istoriju (kada je u pitanju usmena predaja) obicno nedostizni.
nadalje, najveci dio istorije je prica (ljudsko izmisljanje ;)) koja "logikom" nastoji povezati ono sto se utvrdi kao dvije (ili vise) cinjenica. hadisi su svjedocenja ljudi, a klasifikacija je utvrdjivanje stepena istinitosti tih svjedocenja.

Mrki, ti pricas da je zabranjeno zapisivanje hadisa. Ti dokazi da je to tako. Ja to nisam ni spomenuo :P.

A da li je dozvoljeno..... generalno ide da je u zivotu sve dozvoljeno. Osim onoga sto je eksplicitno zabranjeno (u obracanju Bogu je obrnuto, zabranjeno je sve osim onoga sto je eksplicitno dozvoljeno).

Nego mrki, kontam ja sektaske ideje puno bolje nego sto mislis i zato te ja opet pitam:
Jel ti dobijas objavu ili na neki drugi nacin u onim ajetima vidis ono sto u njima ne pise?
mrki62

#109 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by mrki62 »

Sarafcina wrote:mrki, ne moras ti kopi kopirati sve. Samo budi fin i odgovori zasto kontradikitiras kuranskim ajetima (a pricas da se samo toga treba drzati).
Nisam to napisao a ako si ti tako shvatio ja ću odgovoriti TVOJIM riječima, citat : A da li je dozvoljeno..... generalno ide da je u zivotu sve dozvoljeno.
Sarafcina wrote:Onda recenica :

Code: Select all
Bitno je , kako da ne , jer ako je Kur`an jedinstven , trebalo bi tako i sa hadisima a samim tim što ih ima svako po svoje - to donosi do razdvajanja kod tumačenja i poimanja vjerovanja

ti je ... pomalo nesuvisla. Sta znaci da je Kur'an jedinstven? I po cemu ti zakljucujes kakvi bi hadisi trebali biti? Zbog cega? Ako pet ljudi gleda predstavu u pozoristu i jedan od njih kod kuce fabulu preprica pogresno... da li to znaci da su i ostala cetvorica pogresno prepricali?

I kakve veze ima ako to dovodi do razdvajanja kod tumacenja?? Odakle ti uopste ideja da je to zabranjeno? Da je prioritet?!?! Ko je reko?
Tako ja čitao i još jednom ; daj mi dokaze , kad su hadisi pisani ?
Koliko poslije smrti Pejgambera ?

Sarafcina wrote:Ja se slucajno susrecem s ljudima koji su drugih mezheba. I nemam apsolutno nikakvih problema oko toga. Nti mene ko poprijeko gleda. Niti ja koga.
Shvatam da negdje problemi postoje, ali vjera s tim nema nista. Ljudi se razdvoje i po boji cipela i ljepoti usiju, a postojanje/slijedjenje hadisa s tim nema nista. I ne mijenja nista.
Ko si ti ?
Ti si samo pojedinac , koji se možda trudi prilagoditi nekome i samim tim misliš da si otkrio Ameriku - probaj imati svoje principe , pa ćeš vidjeti razliku ;)
Da ja tebi malo objasnim u vezi tih problema ; to tumačenje i svojatanje kojekakvih hadisa , dovodi do toga da je npr . S. Arabija sa rukom u ruci u vršenja genocida u sadašnjem Iraqu .
Jesi li ti svjestan da je do sad u Iraqu od koalicije USA - S. Arabija poginulo više od 1.000. 000 ljudi ,................. jel to za tebe zanemarljiv broj ?
U samoj S. Arabiji postoji zakon pomoću istih nekakvih hadisa - žena uopšte ne smije praviti ispit za auto a niti smije biti za volanom !
Čudno , zar ne ,............ klikni malo na link http://www.znaci.com/nas_dijalog/mislje ... #subtitle1
Pročitat ćeš šta je sve urađeno , pitaš li se zašto ?
I to što si napisao @lady, ti samo dokazuje ( taj link ) da ima veze !
levat-i-na

#110 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by levat-i-na »

vezano za zadnji mrkijev,
Saudija je zemlja kao i svaka druga, Sadam je isto tako bio vladar-diktator i šta je radio svima u svojoj zemlji, mučenja, egzekucije, napad na Kuvajt, pogledati kartu da vidite koliki je Kuvajt a koliki tadašnji Iraq.....

bilo je što je bilo, i ja bih volio da je dole mir, ali bogami sa onakvim Sadamom i onakvim šupljim pričama slabo bi igdje bio mir.....

reći za Sadama jest mi ga žao, je isto kao reći za bilo kojeg drugog diktatora žao mi ga, čim ti smatraš da se samo po tvom diktatu sve mora odvijati pogriješiti ćeš kad tad, a svaka greška dođe na naplatu.....

dogovarati se trebamo svi kako da zajedno živimo gdje god da smo.....

a ovo za žene u Saudiji, ako žene tamo ne trebaju raditi jer je takvo pravo, žene tamo ne trebaju raditi, pravila za izlaske postoje, nek misle razmišljaju, govore, druže se, ali ako ne trebaju raditi neka ne rade, kojoj je do rada neka ide raditi u nekoj drugoj zemlji ne mora tamo (sloboda kretanja).....

Auto ako neće da ga vozi neka ga ne vozi, ako hoće da vozi neka ide u zemlju gdje joj je dozvoljeno voziti, ako je sama sposobna za takvo što..... zna li iko ovdje šta je patrijarhat ili su ovdje svi Ženskog spola.....

jel se iko naređivački smije mješati u bilo čija posla, NE, Ne smije, jel o nekim stvarima dozvoljeno dogovarati se, jeste, jel postoje stvari oko kojih se nije dozvoljeno dogovarati moraš priznati da postoje, svakom svoje kako reče jako pametan čovjek svakom svoje, svakom po zaslugama, reče još jedan.....

mrki bi da bude diktator..... pogledaj čarli čaplin, veliki diktator..... ja nemam muda ni pameti da bilo kome kažem kako i šta treba da radi, nemam ni snage niti mi treba da nekome kažem kako da se ponaša i koji su normativi, svako ima svoje normative i neka ima nisam ja niko i ništa da bilo kome utvrđujem normative i bilo šta, boli me briga, nisam diktator, mrki bi htjeo da bude.....

:mrgreen:
seldzuk

#111 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by seldzuk »

mrki62 wrote:...
U samoj S. Arabiji postoji zakon pomoću istih nekakvih hadisa - žena uopšte ne smije praviti ispit za auto a niti smije biti za volanom !
Čudno , zar ne ,............ klikni malo na link http://www.znaci.com/nas_dijalog/mislje ... #subtitle1
Pročitat ćeš šta je sve urađeno , pitaš li se zašto ?
...
Što se tiče saudijskog Zakona o saobraćaju, ta je stavka dokinuta kada je na vlast došao kralj Abdullah II.

Ali da se vratimo na temu.
Suština stvari u vezi kodifikacije hadisa uopšte nije u tome kada je on zabilježen. I sam Kur'an nije sakupljen u zbrirku koju mi zovemo mushaf za vrijeme života Poslanika, alejhi-selam, jer je objava još trajala. Ali je Poslanik svaki put kada bi nešto od Kur'ana bilo objavljeno(nekada su to bile čitave kraće sure, nekada jedan ili više ajeta, nekada čak samo jednu riječ kao što je slučaj sa riječi "mudhammetan" -"modrozelena" koja je jedna riječ, jedan ajet i sama je objavljena, nalazi se u suri Er-Rahman, 64. ajet) pisarima govorio gdje je tim ajetima mjesto. Sabiranje u mushaf je obavljeno u vrijeme hazreti Ebu Bekra, prvog halife.
Suština u svoj ovoj priči je da je u prenošenje, čuvanje i bilježenje hadisa uloženo toliko energije da je ona dovoljan garant da se u određene hadise ne može ni pomisliti da se posumnja, a kamoli posumnjati. Pitanje prenošenja hadisa je za ashabe i sve ostale čestite muslimane pitanje vjere, neki ih nisu ni prenosili iz straha i odgovornosti. Razlog što se hadis nije odmah počeo bilježiti je bila bojazan da se hadis ne pomiješa sa Kur'anom s kojim se muslimani još nisu dobro upoznali. Tokom Poslanikovog života imamo situaciju kada je Poslanik rekao da se zapišu neki hadisi jednom čovjeku jer je slabo pamtio, a želio ih je znati.
rmesa

#112 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by rmesa »

Nazalost danas u nasem vremenu ,vladaju velike rasprave i nerazumljevanja medzu muslimanima oko upotrebe i koristenja propisa iz hadisa u zivotu na dunji.Cini mi se da je sve to zbog nepoznavanja ,a ALLAH najbolje zna,oko podjela,vrijednosti,prenosioca,zbirki i tefsira hadisa, kojih ima vise vrsta,pa se desavaju slucajevi da se DAIF hadis uzme ispred SAHIH I HASEN hadisa,i tako dodze do zestokih rasprava i zamjeranja medzu muslimanima. Desava se da se ide u krajnosti po pitanju prenosioca hadisa,pa smo svjedoci da neko samo prihvata Buhariju r.a. a druge prenosioce negira il odbacuje i slicno.Pokusat cu da to malo razjasnim, onoliko koliko mi je ALLAH dz.s. dao ,a svo znanje koje covjek posjeduje(ne samo u Islamu vec u bilo cemu drugom) ne smije ostavljati za sebe, mora se truditi,na razne nacine, da ga prenese na druge, jer smrt nam je bliza, nego zila kucavica na vratu..Molim ALLAHA dz.s. da se smiluje i meni i svim muminima ,bude zadovoljan nama i dadne ploda u ovoj mojoj namjeri,i otkloni sejtana(nek je Allahovo prokletstvo na njega) od nas.Da nam podari da ucimo jedni od drugih,budemo na pravom putu i uvede nas ,insaallah u dzennet.Amin..

HADIS

Svi mi znamo sta je to hadis, al nije na odmet da se prisjetim,prvo sebe a i sve koje Allah dz.s. odredio, da cita ove tekstove.
HADIS PODRAZUMJEVA SVE ONO STO JE VJERODOSTOJNO PRENESENO OD POSLANIKA s.a.v.s OD RIJECI,DJELA,I POTVRDA( NEKAD SUTNJOM NEKAD RIJECIMA) I ONO OD NJEGOVIH MORALNIH I FIZICKIH OSOBINA.
Kao sto je :
1) Na primjer rijeci:Poslanik s.a.v.s kaze:“SVAKOME PRIPADA ONO STO JE NAUMIO“
2) Na primjer djelom: Prenosi se da je Poslanik s.a.s.v. prilikom uzimanja abdesta potirao glavu
3) Na primjer potvrde:Slucaj kada su dvojica ashaba bili na putovanju, pa posto nisu imali abdest a ni vode ,da ga uzmu,uzeli su tejemum i klanjali.Kada su dosli u grad ,namasko vreme je jos trajalo,pa jedan od njih uze abdest i obnovi namaz a drugi nije.
Sve ovo je receno Poslaniku s.a.v.s i on rece :(onom sto nije obnovio namaz)“To si ucinio po sunnetu“ a onom drugom (sto je obnovio namaz) rece :“Ti imas dvije nagrade“.
4) Na primjer sutnja:Kad su ashabi putovali sa Poslanikom s.a.v.s, a bio je ramazan.Neki od ashaba su mrsili a neki postili.Poslanik s.a.v.s je to presutio.
5) npr.moralna osobina:da je Poslanik s.a.v.s. bio strpljiv,darezljiv,blag....
6) npr. fizicke osobine:brada....

Hadisi se djele na vise vrsta.I to :-po ispravnosti
-po nacinu dolaska do nas
-na osnovu prihvatanja i odbijanja

Insaallah,pokusat cu da sto lakse i prilagodzenije pisem tekstove,izbjegavajuci odredzene termine,koji bi mogli buniti citaoce.Molim ALLAHA da nas pomogne i uputi na pravi put,put njegova zadovoljstva.

PODJELA HADISA NA OSNOVU NJIHOVE ISPRAVNOSTI

Ovu podjelu i vrstu hadisa poznaju vecina muslimana i tu nema nekih dilema oko ove podjele.Na osnovu ispravnosti ,hadisi se djele na :SAHIH,HASEN I DAIF HADISE.

1. SAHIH HADISI

Sahih hadis je onaj hadis kojeg prenosi cvrst vjernik (adil) i osoba dobrog pamcenja i prenosi hadis u podpunosti (dabit) ,bez primjesa kontradiktornosti (susuza) i mahana (ileta).
Stepenova ili kriterija sahih hadisa je vise:
1.Najveci stepen je hadis oko kojeg se slazu i Buharija i Muslim(tzv Mutefekun alejh)
2. Hadisi koje biljezi Buharija
3. Hadis kojeg biljezi Muslim
4. Hadisi koji zadovoljavaju uslove Buharije i Muslima ali ga oni nisu spomenuli
5.Hadis koji ima uvjete Buharije ali ga on nije spomenuo
6.Hadis koji ima uvjete Muslima ali ga on nije spomenuo
7.Hadis koji zadovoljava uvjete sahiha ali se nalazi u drugim zbirkama

2. HASEN HADISI

Hasen hadis ima iste uvjete kao i sahih.Odnosno da je prenosioc adil (cvrst vjernik),s tim sto ima manji stepen strogoce,poput da je prenosioc povjerljiv al ne zna prenjet u potpunosti (saduk).I zbog te mahane prenosioca hasen hadis je na manjem stepenu od sahiha,jer u sahihu je prnosioc dabit.
Po pitanju uzimanja propisa i primjenjivanja onoga sto hadis nalaze,i sahih i hasen imaju istu vrednost tj.prihvacaju se kao validni dokaz u podpunosti.
Sto se tice hasen hadisa nisu pravljene posebne zbirke za njih,s tim da ih najvise ima u Ebu-Davudovom i Tirmizijinom sunenu.

Hasen hadisa po vrijednosti ima vise i to :

HASEN LI ZATIHI (dobar sam po sebi)

To je hadis koji ima spojen sened (lanac prenosenja),cije su ravije (prenosioci) cvrsti vjernici (adili),al sa slabim dabtom (pamcenjem) sve do kraja prenosenja bez su šusuza (kontradiktornosti) i ileta (mahana).

SAHIH LI GAJRIHI (tacan na osnovu drugog)

Ustvari to je hadis hasen li zatihi ,ali je dosao putem vise rivajeta,koji potvrdzuju jedan drugog i ovaj hadis podizu na stepen sahih li gajrihi.Ovaj hadis neispunjava uvjet sahiha,ali ima vise rivajeta koji ga potvrdzuju i zbog toga je sahih li gajrihi.

HASEN LI GAJRIHI

To je hadis ciji je sened slab,medzutim dolazi putem vise rivajeta a slabost u senedu nije sto je njegov ravija lazov ili gresnik.Po pitanju kriterija i vrednovanja ,po ovom hadisu ulema je postavila dva uvjeta:
-da sam hadis ima vise razlicitih rivajeta dolaska koji ga potvrdzuju
--da slabost tih hadisa nije sto su ravije lazovi ili gresnici
Sto se tice hasen hadisa nisu pravljene posebne zbirke s tim da se najveci broj ovih hadisa nalazi u Ebu Davudovom i Tirmiziovom sunenu.

3.DAIF HADISI

Daif hadis je hadis kod kojeg se nisu nasli uvjeti i svojstva, sahiha ili hasen hadisa,to je slabost hadisa bilo da u lancu prenosilaca fali jedan prenosilac,il je jedan od prenosilaca nepoznat,ili prekinut sened ili neka druga slabost .Takvi hadisi se smatraju daif hadisima.

PROPISI RADA PO DAIF HADISIMA

Ucenjaci propise rada po daif hadisu djele na 3 misljenja:

1) Daif hadis se ne koristi ni ucemu od Islama (akida,fikh...) jer je dovoljan sahih hadis.Ovog stava su Jahja ibn Main,Sejh imama Buharije,Imam Buharija,Muslim i dr. muhadisi.

2) Daif hadis se uzima za one oblasti za koje ne postoje jaci dokazi (sahih il hasen)

3) Daif hadisi se koriste kod mustehaba,u podstreku a i u zastrasivanju, a za ovo koristenje se navode uvjeti.Ibn Hadzer spominje ove uvjete:
-da hadis nije puno slab
-da u sahih sunetu postoji osnova onom sto donosi daif hadis
-da onaj koji pratikcira daif hadis ne vjeruje da je to od Poslanika s.a.v.s

VECINA ULEME SMATRA DA JE PRVO MISLJENJE NAJISPRAVNIJE TJ. DA SE NE RADI NISTA PO DAIF HADISU,DA SE ISTI NE KORISTI ,I KAZU DA NE VJERUJU DA JE TO RADIO POSLANIK s.a.v.s I NE TREBA DA BILO KO DRUGI RADI PO DAIF HADISU.

PODJELA HADISA PO NACINU DOLASKA DO NAS

Ucenjaci su po nacinu dolaska do nas, hadis Poslanika s.a.v.s podjelili na dva djela i to :
1) MUTEVATIR HADIS
2) EHAD HADIS

MUTEVATIR HADISI

To su hadisi koje je mnogobrojna skupina prenjela mnogobrojnoj skupini i nemoguce je da su se dogovorili da sta slazu u hadisu.
Ucenjaci su postavili cetiri uvjeta za mutevatir hadis i to:
-da ga prenosi veca skupina
-da veca skupina bude u svim karikama prenosa dok se isti ne zapise,a pod vecom skupinom se podrazumjeva vise od 10 ljudi
-da je nemoguce da se ova skupina dogovorila da slaze,odnosno da su pojedinci iz te skupine iz raznih mjesta zivljenja,pa cak se neki nisu nikada ni vidili u zivotu ,al ipak prenose isti hadis
-da oslonac bude osjetilni tj. da je cuo il vidio od Poslanika s.a.v.s ,a ne sanjao il filozovski nagadzao

Propis mutevatir hadisa je-da se na osnovu njega izgradzuje podpuno ubjedzenje bez imalo sumlje i on ne gleda u sened u smislu provjere svakog od prenosioca.

Mutevatir hadisi se djela na.

MUTEVATIR ELGAFSI (mutevatir u terminu)

To je hadis koji je prenesen terminom i nacinom kako ga je MUHAMED s.a.v.s. doslovice izgovorio. Npr. Od Ebu Hurejra se prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekač:“KO NA MENE SLAZE NAMJERNO NEKA PRIPREMI MJESTO U VATRI“ (Buharija,Tirmizi,Ibn Madze)
Ovaj hadis prenosi vise od 80 ashaba od Poslanika s.a.v.s ,zatim ogromna skupina tabiina,pa tabitabiina, i sve dok nije dosao do nas.

MUTEVATIR MANEVI (mutevatir u znacenju)

To je hadis kojim je preneseno znacenje dok termin nije isti.Npr. dizanje ruku prilikom dove na vise mjesta,situcija,nacina i razliciti hadisi potvrdzuju znacenje dok termin nije isti.Knjige koje pisu na o ovim hadisima su:“Ezarun mutenafireti fil ahbari mutevatir“(Sajuti),“Elmusenatir fil hadisil mutevatir“(Kitani).

EHAD HADISI

To su hadisi koje prenose trojica i vise od trojice u svim karikama seneda.
Npr.Prenosi se od Abdullaha El-Asa ,da je Poslanik s.a.v.s rekao:“Allah znanje nece ukloniti ,ukljanjajuci ga od svojih robova.Nego ce ga uzeti,uzimanjem ucenjaka.Pa ako nema ucenjaka ljudi ce za vodze uzeti neznalice,pa ce ih pitati a oni ce davati odgovore bez znanja i tako ih uvoditi u zabludu“(Buharija,Muslim).
Ovaj hadis je MEŠHUR (poznat) hadis.Ponekad ucenjaci proglase neke hadise mešhurom (poznatim) i ako on u sustini,terminoloski nije poznat.

Vrste ovih mešhur hadisa su:

-Meshur (poznat) kod ucenjaka i obicnih ljudi poput hadisa „Musliman je onaj od cijeg je jezika i ruku su zasticeni drugi muslimani“(Buharija;Muslim od Ebu Hurejre)
-Mešhur medzu fakihima koji se odnosi na fihkska pravila.
Npr „Allahu najmrzi halal je razvod braka“(daif).Dok biljezi Hakim hadis u mustredeku i kaze da je sahih, a Zehebi se slaze sa njim „Allah nije ohalalio nista mrze NJEMU od razvoda braka“.(sahih).
Ali prvi rivajet je meshur kod fakiha.Jer kada se kaze meshur (poznat) ne znaci da je taj hadis sahih il daif ,al je cinjenica da je on poznat kod ljudi.Kao npr poslovica „Cuvaj Boga pa cete ON cuvati“.To je poznato kod ljudi a nema nikakve veze sa Kuranom i Sunetom.
-Meshur kod ucenjaka hadisa poput hadisa kojeg prenosi Enes ibn Malik“Vidio sam Allahova Poslanika s.a.v.s. kako cini kunut dovu nakon rukua,mjesec dana sa plemenima Rilin i Zekvan“

Najpoznazije knjige u kojima su skupljeni meshur hadisi su:
ELMEKASIM ELHASENE FI HADISI MUSTEHIRE ALEL ASINE (od imama SAHAVIA)
REFE ILILBAS ANIEHADISI MUSTEHIRE VIL IDNENAS(od imama Adzlunija)

Po broju prenosioca i meshuru tj. poznatosti hadisa, imaju jos i AZIZ HADIS-hadis kojeg prenose 2-3 prenosioca i GARIB HADIS kojeg prenosi samo jedan prenosioc.

PODJELA HADISA NA OSNOVU PRIHVATANJA ILI ODBIJANJA

Na osnovu prihvatanja odnosno odbijanja hadisi se djele na MAKBUL I MERDUD hadise.

MAKBUL HADISI

To su hadisi koje ulema uzima kao osnovu, iz koje prozilaze radnje i koji se uzimaju za
validan dokaz.A to su hadisi koji treba da imaju 5 osobina:
-Adalet (da je prenosioc pravedan,bogobojazan i cuva se gresenja)
-Dabt (da prenosilac ima dobro pamcenje)
-Da svi prenosioci imaju ove osobine adaleta i dabta
-Šusuz ( da u senedu hadisa nema kontradiktornosti tj da ni jedan prenosioc ne prenosi hadis koji je kontradiktoran prvom prenosiocu)
-Ilet (da nema mahana kod prenosioca,kao i u senedu hadisa)
Kada se ovih 5 uvjeta ispune onda su to Makbul tj sahih hadisi.U njih spadaju :sahih li zatihi,hasen li zatihi,sahih li gajrihi,hasen li gajrihi.

MERDUD HADISI

To su hadisi koji nisu prihvaceni kao tacni ,i koji u sebi imaju mahanu bilo u senedu(lancu),bilo mahana kod ravije ( prenosioca),zbog cega se odbijaju kao validan dokaz u propisima kao i u akidi,kao i u medzubratskim odnosima.
Oni ne ispunjavaju 5 uslova koji su ptrebni da bi bili sahih,i samim tim nisu validni kao dokaz.
Tu naravno spadaju svi daif hadisi,Ibn Hibam spominje 49 vrsta,dok Ibn Hadzer spominje 42 vrste daif hadisa.A najgora vrsta merdud hadisa,oko cega se slaze sva ulema, su izmisljenji merdud daif hadisi.
Sto se tice prenosenja merdud hadisa ,ulema se podjelila u dvije skupine i postavljaju dva misljenja:
1) –jedan dio uleme smatra da se merdud hadisi ne smiju prenositi ni u kojem slucaju
2)-drugi dio uleme smatra da se merdud hadis moze prenjeti al pod uslovoma:
-da se taj hadis ne odnosi na akaidske stvari
-da se ne odnosi na propis i medzuljudske odnose
-da se mora spomenutu ocjena tj. slabost tog hadisa ,ako se poznaje
-da se netvrdi da je 100% od Poslanika s.a.v.s.,vec da se kaze samo „prenosi se- bez onog od Poslanika s.a.v.s ....“ ukazujuci tako na slabost tog hadisa.
Smatra se da je drugi stav ispravniji i da oni koji prenose ove hadise sluzeci se ovim uslovima nije odgovoran.

Mnogo je jos toga ,hadis i nauka koja se bavi hadisom MUSTALLAH je velika i siroka.Ovo bi bilo odprilike mala osnova koja se moze vezati za podjelu i vrstu hadisa,a Allah najbolje zna.Tako da covjek moze odprilike shvatiti kakvih i kojih vrsta hadisa ima ,pa kad cuje od nekoga neki hadis,da prvo razmisli,provjeri a ne odmah da ulazi u raspravu i svadzu sa svojim bratom muminom,i da odmah donosi propis il slicno.Jer moramo da se drzimo pravila „ako nisi siguran u nesto onda to ostavi i sustegni se od rasprava“.A ova nam pravila vaze i treba ih primjenjivati za sve stvari u zivotu a narocito kada je u pitanju vjera Islam.
seldzuk

#113 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by seldzuk »

Sunnet Božijeg Poslanika a.s.

Osnovno što svaki musliman treba znati o drugom izvoru islama, sunnetu Božijeg Poslanika Muhammeda a.s.
Autor: Jusuf el-Karadawi
Datum: 30.09.2001.
Značaj Sunneta u islamu
1. Značaj Sunneta u islamu

Sunnet je praktični komentar Kur'ana, i realna i - ujedno - idealna primjena islama jer je Poslanik, s.a.v.s., bio interpretirani Kur'an i otjelovljeni islam. Ovo je snagom svoga intelekta i razbora te zahvaljujuci svom dugogodišnjem življenju uz Poslanika, s.a.v.s., spoznala majka vjernika, Aiša, neka je Bog njome zadovoljan, i to izrazila divnim, stilizovanim riječima kad je bila upitana o moralnom liku Božijeg poslanika, s.a.v.s. Njen je odgovor glasio: "Poslanikov moral je bio Kur'an." (hadis bilježe Muslim, Ahmed, Ebu Davud i En-Nesa'i)

Pa ko hoće da upozna praktični islam sa njegovim karakteristikama i temeljima neka ga upozna do u detalje obrazloženog i utjelovljenog u Vjerovjesničkoj - verbalnoj, praktičnoj i odobravajućoj - tradiciji.

Sveobuhvatan program

Riječ je o programu koji se odlikuje sveobuhvatnošću; programu koji obuhvata ukupni čovjekov život, uzduž, poprijeko i dubinski, tj. po vertikali i horizontali. Kad kažemo uzduž, mislimo na vremensko i vertikalno prostiranje koje obuhvata ljudski život od rođenja do smrti, a u stvari i šire, od prenatalne faze do onoga što slijedi nakon smrti.

Pod širinom podrazumijevamo horizontalno protezanje koje obuhvata sve sfere življenja tako da ga Vjerovjesnička uputa prati u kući, trgovini, džamiji, na putu, na poslu; u odnosu s Bogom, u odnosu sa samim sobom, u ophođenju sa porodicom i kontaktu s drugima - muslimanima i nemuslimanima - sa svima; sa čovjekom, životinjom, mrtvom prirodom. A pod dubinom podrazumijevamo protezanje kroz nivoe Ijudskoga života. Sunnet, naime, obuhvata tijelo, um i duh. On objedinjuje javno i skriveno, uključuje riječi, akte i namjeru.

Uravnotežen program

To je program koji se još odlikuje i uravnoteženošću. On održava ravnotežu između duha i tijela, uma i srca, između ovoga i drugog svijeta, između idealnog i realnog, između teorije i prakse, očekivanog i neočekivanog, slobode i odgovornosti, individualizma i kolektivizma, imitiranja i inovacije. To je srednji put za "Zajednicu sredine".

Zato, kad god bi Poslanik, s.a.v.s., osjetio ili naslutio sklonost svojih ashaba ka pretjerivanju ili nemaru, istog momenta bi ih odlučno vratio u sredinu i upozorio na rezultate fanatizma i nemarnosti. Zato je ukorio onu trojicu što su pitali o njegovu, s.a.v.s., ibadetu pa im se učinilo da je to nedovoljno i nešto čime se njihova žeđ za ibadetom nije mogla zadovoljiti. Jedan od njih je odlučio postiti svaki dan bez prestanka, drugi je odlučio klanjati noću i ne spavati, dok se treći zarekao da neće imati odnosa sa ženom i da se neće ženiti. Kad je čuo za ove njihove odluke, Alejhisselam je rekao: "Ja, zaista, strahujem od Boga više nego svi vi, i najbogobojazniji sam među vama, ali ja i postim i mrsim, klanjam i spavam, i ženim se. Pa ko ne voli moju praksu (sunnet) nije od mene." (hadis je zabilježio El-Bukhari od Enesa)

A kad je vidio pretjerivanje Abdullah b. Amra u postu, klanjanju i učenju Kur'ana, ukorio ga je rekavši: "Zaista tvoje tijelo ima kod tebe pravo (na odmor), i tvoje oko ima kod tebe pravo (na san), i tvoja porodica ima kod tebe pravo (na uživanje i druženje) i tvoji posjetioci imaju kod tebe pravo (da ih ugostiš i sa njima posjediš). Pa daj svakome njegovo pravo!" (hadis bilježi EI-Bukhari u Sahihu: Kitabu-s-savm)

Ostvariv program

Ovaj program je još karakterističan po svojoj jednostavnosti, lahkoći i tolerantnosti. Naš Poslanik, a.s., je u knjigama prethodnih naroda, Tevratu i Indžilu, bio opisan između ostalog i kao onaj "koji će od njih tražiti da čine dobra djela a od odvratnih ih odvraćati; koji će im lijepa jela dozvoliti a ružna im zabraniti; koji će ih tereta i teškoća koje su oni imali osloboditi..". (El-A'raf, 157)

U tradiciji ovog Vjerovjesnika nema ništa što bi ljude dovelo u nezgodnu situaciju u njihovoj vjeri ili ih preopteretilo ovosvjetskim obavezama. Naprotiv, on je bio taj koji je komentarišući Božije riječi "Mi smo te samo kao milost svjetovima poslali" (El-Enbija', 107) o sebi rekao: "Zaista sam ja darovana milost."

Još je kazivao: "Allah me nije poslao da prisiljavam i otežavam, već me poslao da poučavam i olakšavam." (Muslim. Sahih: Kitabu-t-Talaq, br. 1478)

A kad je poslao Ebu Musa'a i Mu'adha u Jemen, dao im je kratku ali veoma sadržajnu preporuku: "Olakšavajte, a ne otežavajte! Obveselite, a ne rastjerujte /odgonite! Jedan drugog slušajte, i ne razilazite se!" (Muttefequn 'alejhi)

Podučavajući svoj Ummet govorio je: "Olakšavajte a ne otežavajte! Obradujte a ne rastjerujte!" A o poruci sa kojom je poslan je znao reći: "Poslan sam sa pravom vjerom, velikodušnom, obazrivom/tolerantnom (hanifijje semha)." (hadis bilježi Et-Taberani od Ebu Umame sa slabim prenosiocem u senedu, kako stoji u Medžme'u-z-zeva'idu (4/302))...
seldzuk

#114 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by seldzuk »

Poznat je slučaj da je hazreti Ebu Bekr spalio svoju zbirku od 500 hadisa iz predostrožnosti. Nije bio siguran kako će se generacije poslije njega odnositi prema toj zbirci. Nije bio siguran da neće reći: samo je ovo sigurno od Poslanika, a u ostalo nismo sigurni. A Poslanik je toliku količinu znanja prenio da ju je teško sabrati u samo jednu knjigu. Skoro svi detalji propisa su došli preko hadisa, mnogo je hadisa koji bi se mogli shvatiti kao opšteživotne mudrosti, npr. hadis: Najbolji čovjek je onaj koji koristi ljudima, najlošiji je onaj čovjek koji im štetu nanosi." U Kur'anu je na više mjesta Allah, džellešanuhu, rekao da je Muhammeda, alejhi-selam, poslao sa Knjigom(Kur'anom) i mudrošću(što mnogi mufesiri tumače kao hadis tj. sunnet). I zaista se u hadisima osjeti da je to mudrost koju je Allah podučio Poslanika, alejhi-selam.
fia

#115 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by fia »

lady midnight wrote:
fia,
uz svo poshtovanje tvog zaista zavidnog poznavanja bosanskog jezika: ovo si pogreshno razumjela. pa da ukratko objasnim razliku:
gospodja - Nom. Sg. fem.
gospodin - Nom. Sg. masc.
>>>gospoda - Nom Pl. masc.
>>>gospode - Gen. Pl. masc.
Ehm, ehm, ehm… prava istina o mojem „zavidnom poznavanju bosanskog jezika“ sad se pokazala u punom sjaju …. :D
Ok, hvala za gramatičko pojašnjenje… vidim da je neophodno da se malo ozbiljnije pozabavim gramatikom, jer je očito da moj intuitivan i „dječji način“ učenja jezika samo komunikacijom, nije dovoljan. Možda sam već dorasla nivoa džaka neke,…. šta ja znam koje,….druge osnovne ?…..uh :cry:
Ostalo - čitav život se borim sa tendencijom k prebrzim reakcijama…. i….kako vidim, nisam još uspjela, ima još puno posla…i kad se uključi još momentalno negativno raspoloženje…ehm… izvinjavam se… :)
bambi_23

#116 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by bambi_23 »

mrki62 wrote:

Prisutni odgovorise:

A on tom prilikom rece:
A šta je rekao o jednoj ženi što je non stop klanjala a druga nije , al je napojila žednog psa ,..........

Taj hadis o zeni koja je uvijek klanjala a druga nije, pa napojila zednog psa je APOKRIFAN tj. izmisljen. Informisi se malo, sto samo "lupetas" po ovom forumu, koliko ja shvatam nemas pojma konkretno o ovoj temi pa samo pises nebuloze. Negdje si nesto nacuo i pises to..... :roll:
mrki62

#117 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by mrki62 »

bambi_23 wrote:

Taj hadis o zeni koja je uvijek klanjala a druga nije, pa napojila zednog psa je APOKRIFAN tj. izmisljen. Informisi se malo, sto samo "lupetas" po ovom forumu, koliko ja shvatam nemas pojma konkretno o ovoj temi pa samo pises nebuloze. Negdje si nesto nacuo i pises to..... :roll:
Bravooo , dobro je da imamo tebe , da nam objasniš koji je hadis izmišljen a koji nije :-)
Ja lupetam a vi ste anđeli , bravo - jesam li ti reko da te volim i da mi trebaju takve 4 žene :dance:
Zašto je ženama u S. Arabiji zabranjeno imati pasoš a samim tim i izlazak iz države ?
Neko spominje Sadama kao diktatora a samim tim traži nekakvo opravdanje u napadu na Iraq , usput zaboravljajući na jednu istinu : Pod ditakturom Sadama i sa napadom na Kuvajt - nije toliko naroda stradalo kao invazijom USA sa saučesnicima !

Draga moja, jel tebi vjerski dozvoljeno muškarcu starijem od sebe govoriti da lupeta :zzzz:
bambi_23

#118 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by bambi_23 »

mrki62 wrote:
bambi_23 wrote:

Bravooo , dobro je da imamo tebe , da nam objasniš koji je hadis izmišljen a koji nije :-)
Ja lupetam a vi ste anđeli , bravo - jesam li ti reko da te volim i da mi trebaju takve 4 žene :dance:
Zašto je ženama u S. Arabiji zabranjeno imati pasoš a samim tim i izlazak iz države ?
Neko spominje Sadama kao diktatora a samim tim traži nekakvo opravdanje u napadu na Iraq , usput zaboravljajući na jednu istinu : Pod ditakturom Sadama i sa napadom na Kuvajt - nije toliko naroda stradalo kao invazijom USA sa saučesnicima !

Draga moja, jel tebi vjerski dozvoljeno muškarcu starijem od sebe govoriti da lupeta :zzzz:
Ja imam visoku vjersku naobrazbu, tako da je fakat dobro da 'imate mene' i ja , sto se islamskih tema tice, pisem kako jeste. :-)
Mene ne interesuju tvoje godine, ne samo tvoje vec bilo cije ovdje. Trebao si napisati fino "Ja imamo toliko i toliko godina pa pazite kako odgovarat na moje postove."
Cuj zenama zabranjen pasos u S.A , a ja ih imam par u Americi s kojima se druzim i koje tu zive regularno sa porodicama tako da to nije istna...ostalo necu komentarisati..... :-) :?
levat-i-na

#119 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by levat-i-na »

mrki62 wrote:
bambi_23 wrote:

drug, počni od teze meni tebi ovom i onome je žao Iračana (državljana Iraqa)

u Iraqu između ostaloga musliman ubi muslimana pod zastavom islama a radi vlasti (primjer, u bombaškom napadu preselilo 100 ljudi), a pripadnici raznih drugih religija bivaju otimani, ubijani itd....,

recimo da napuste snage koalicije Iraq, da li bi dole sve bilo ok (0 casaulties), da li bi začin nastavio teći (the spice must flow),
i mogu li susjedne zemlje garantovati da će biti ok (0 casaulties),
ako ne mogu ko to ne može garantovati i zbog čega (koji je razlog) i mogu li se prevazići ti problemi multilateralnim sporazumima,
ako mogu u čemu je problem,
- možda je problem u Iračanima samima (možda je Sadam previše belaja napravio, i previše manipulisao ljudima),

situacija je isuviše kompleksna, popunjena emotivnim nabojem, potpaljena sa raznih strana da bi se riješila olako (a može se riješiti kad bi se svi usaglasili, ali to bi bili kompromisi na samome vrhu i stvarno bi to promijenilo stanje do neprepoznatljivosti, jer bi to bili ugovori na tvrdo u kojima bi svi imali potpise, oko 40 zemalja).....

politika ti je između ostaloga umjeće obmane i skretanja pažnje sa ozbiljnijih tema.....

kriv je Sadam što je glumio budalu, izmanipulisao narod, pravio se super junak, nije sarađivao, i eto, sad više nije doživotni predsjednik..... nije u šoldima sve, najviše je do čovjeka kako on gleda na te šolde i kako je došao do njih ili kako planira doći do njih.....

hajde što se ne mogu dogovoriti (a mogu se svi dogovoriti) Jevreji Krišćani i Muslimani nego što se ne mogu (a mogu se svi dogovoriti) muslimani sa muslimanima, jevreji sa jevrejima, krišćani sa krišćanima, i sve te silne kombinacije.....

tako ti je bilo oduvjek, sve pod nekom zastavom i sve se pravda ja sam bolji vladar, ja imam pravo da vladam, vrhunac toga je da se u jednoj državi skoro svake godine dešavalo jedno revolucionarno svrgavanje vlasti, i tako nakon 10 puta država se ne može podić na noge i da hoće jer postoji 10 različitih frakcija koje bi život dale da bi njihova frakcija pobjedila,
to ti je čisto pitanje "zašto se ljudi ne slažu", zašto nisu skromni, zašto ovo zašto ono, "why cant we just get along?".....

Ratovi se vode radi para i radi žena (umišljenosti).....

moj komentar na sve to

make peace and love not war and fight (been there, seen that, not again please)

war, hug, hah, what the war is good for, apsolutly nothing.....

(ovaj post je mjenjan i popunjavan tokom pisanja - zato je u tezama) izvinite na začatavanju
patrius

#120 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by patrius »

Ne znamo!!!Pojasnite,molim.S prevodom,dakako :)
shalaedin

#121 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by shalaedin »

Jezisko zanecenje hadisa je govor ili propovjedanje.
Terminoloski Hadis je svaki govor, postupak ili precutno odobravanje, te fizicke i moralne osobine koje su zapazene i prenesene od posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda s.a.v.s.

Postoje dvije vrste poslanikova hadisa:
-hadis-tewkiffij- sadrzaj hadisa je poslanik s.a.v.s. primio preko objave te ga svojim govorom objasnio ljudima. Sadrzaj takvog hadisa se po smislu pripisuje Allahu, ali kao govor se pripisuje poslaniku s.a.v.s. jer se govor pripisuje onome ko ga kaze makar on imao znacenje koje je primio od nekoga drugog;
-hadis-tewfikkijj- je onaj hadis koji je poslanik s.a.v.s. objasnio ljudima na osnovu svoga razumjevanja Kur`ana i svoga razmisljanja o njemu. Objava je potvrdjivala njihovu ispravnost ili kudila proisteklu gresku poslanikova idztihada (izbor proisteko iz razmisljanja).
-hadisi-kudsij- je onaj hadis koji je cije je znacenje od Allaha, poslanik s.a.v.s. ga je primio jednim od puteva objave. Njegove rijeci su od poslanika, a pripisuju se Allahu na osnovu onoga sto one sadrze, a ne na osnovu rijeci koje su izgovorene (dok se smisao rijeci u Kur`anu pripisuju Allahu na osnovu onoga sto sadrze i na osnovu rijeci koje su izgovorene tj. znacenje i izgovor im je od Allaha).

Hadisi se mogu podjelit na jos nacina.
1.prema sezanju lanca prenosilaca pojedinog hadisa (merfu seze od tabina do poslanika, mevkuf seze do tabina do ashaba,maktu ciji je lanac prekinut na tabinu),
2.prema ispravnosti hadisa (sahih ili isrpavan, hasen ili dobar, daif-slab i apokrifan tj. izmisljen),
3. postoje jos dvije podjele hadisa prema broju prenosilaca pojedinog hadisa i prema djelu lanca u kojem je doslo do njegovog prekida.

Najpoznatije zbirke hadisa su:
1. Buharijeva zbirka hadisa,
2. Muslimova zbirka hadisa,
3. Davidov SUNEN,
4.Tirimizijeva zbirka hadisa,
5.Musned od imama Hanbella,
6.Nesaijeva zbirka hadisa,
7. Ibn Madzeova zbirka hadisa,
8. Muawetta od imama Malika...

O hadisu i sunnetu mozete procitati detaljnije u knjizi islamsko znanje.

http://www.2shared.com/file/3104743/a61 ... nanje.html
Borg-Resistence is FUTILE

#122 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

levat-i-na wrote:vezano za zadnji mrkijev,
Saudija je zemlja kao i svaka druga, Sadam je isto tako bio vladar-diktator i šta je radio svima u svojoj zemlji, mučenja, egzekucije, napad na Kuvajt, pogledati kartu da vidite koliki je Kuvajt a koliki tadašnji Iraq.....

dogovarati se trebamo svi kako da zajedno živimo gdje god da smo.....

a ovo za žene u Saudiji, ako žene tamo ne trebaju raditi jer je takvo pravo, žene tamo ne trebaju raditi, pravila za izlaske postoje, nek misle razmišljaju, govore, druže se, ali ako ne trebaju raditi neka ne rade, kojoj je do rada neka ide raditi u nekoj drugoj zemlji ne mora tamo (sloboda kretanja).....

Auto ako neće da ga vozi neka ga ne vozi, ako hoće da vozi neka ide u zemlju gdje joj je dozvoljeno voziti, ako je sama sposobna za takvo što..... zna li iko ovdje šta je patrijarhat ili su ovdje svi Ženskog spola.....

:mrgreen:

Uzimajući za činjenicu da je ono o S. Arabiji tačno. jer se kod njih provodi sve ono što b rekli " po tabijatu" aka šerijatu, hajde mi reci zašto žena da ide da polaže vozački u drugu zemlju? Ili, zašto da se u knjigama istorije, likovne kulture, itd vodi cenzura licai slika koje imaju ljudski oblik, samo zato što je to možda, možda, neko tačno zapamtio, ili je možda samo načuo, pa prenjeo, pa se poklopilo sa nečijom drugom izjavom te je pravilo postalo zakonom.
Zašto da žene ne voze auto i tamo? što da ne?
Zašto da se smiju graditi đamije u cijelom svjetu, a crkva se nesmije napraviti u S.Arabiji? Zašto to?

Ašto se tiče S. Arabije i ubijanja u Iraqu, i to i muslimana, evo kao to ide
http://www.youtube.com/watch?v=ckU6T-34 ... re=related
Poslušajte odakle dolaze fatve za ubijanje i kako se postaje emir.
mrki62

#123 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by mrki62 »

bambi_23 wrote:
Ja imam visoku vjersku naobrazbu, tako da je fakat dobro da 'imate mene' i ja , sto se islamskih tema tice, pisem kako jeste. :-)
Mene ne interesuju tvoje godine, ne samo tvoje vec bilo cije ovdje. Trebao si napisati fino "Ja imamo toliko i toliko godina pa pazite kako odgovarat na moje postove."
Cuj zenama zabranjen pasos u S.A , a ja ih imam par u Americi s kojima se druzim i koje tu zive regularno sa porodicama tako da to nije istna...ostalo necu komentarisati..... :-) :?
Ako imaš zaista visoku napobrazbu , onda bi trebala da znaš sljedeće : Islam nas uči , da je Bog jedan i jedini da je gospodar kako neba, tako i zemlje.; Gospodar svih naroda svijeta i svega nama poznatog i nepoznatog.
Ovako poimanje Boga dž.š. širi naše srce i briše predrasude koje dijele ljude od ljudi i narode od naroda .
Bilo je vrijeme kad su pojedini narodi vjerovali da su samo oni odabrani narod .
Nasuprot tome islam nas uči da je Allah dž.š. Bog svih naroda i da Njegova milost nije ograničena samo na neki određeni narod - ko što vehabije misle !
Islam ne dopušta mogućnost da bi Bog dž.š. bilo s kojim narodom maćehinski postupio!
Ne !
Sunce razasiplje svoju svjetlost i toplinu na svaki narod , kiša pada za sve narode a zrak je za sve ljude .
Allah dž.š. i istinit i pravedan prema svim ljudima i narodima . Svima je dao oči , uši , nos i ostale organe ,............

A razni hadisi se trude da drugačije islam tumače , pa tako i u vezi žena u S. Arabiji . Evo malo dokaza : Objavljeno 10.03.2008. u 19:49
Saudijska Arabija: Žena za volanom na Dan žena

Žena iz Saudijske Arabije Dan žena obilježila je tako što je na YouTube stavila snimku kako vozi auto, što je u toj kontroverznoj zemlji ženama zabranjeno.

Radi se o glavnoj aktivistici za pravo žena na vožnju, Wajihi Huwaidari koja je za AFP potvrdila da je na snimci zaista ona za volanom.

Video je snimila u napuštenom pustinjskom području i na YouTube ga je stavila u subotu, na Međunarodni dan žena.

"Žene mogu voziti po selima, međutim ne smiju voziti u urbanim područjima", pojasnila je Huwaidari.

Više od tisuću žena je potpisalo peticiju gdje traže ukidanje šerijatskog zakona koji ženama zabranjuje vožnju te su je poslali kralju Abdulahu. Žene, u toj zemlji bogatoj naftom, moraju pokrivati glave u javnosti te ne smiju putovati bez pismenog dopuštenja svog muškarca.

(FENA)
Image
Preuzeo sa linka http://www.sarajevo-x.com/clanak/080310097
levat-i-na

#124 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by levat-i-na »

teže je bogatašu ući u džennet nego kamili proći kroz iglene uši, jel to hadis..... ?
Valbon_1

#125 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by Valbon_1 »

mrki62 wrote:
bambi_23 wrote:
Ako imaš zaista visoku napobrazbu , onda bi trebala da znaš sljedeće : Islam nas uči , da je Bog jedan i jedini da je gospodar kako neba, tako i zemlje.; Gospodar svih naroda svijeta i svega nama poznatog i nepoznatog.
Ovako poimanje Boga dž.š. širi naše srce i briše predrasude koje dijele ljude od ljudi i narode od naroda .
Bilo je vrijeme kad su pojedini narodi vjerovali da su samo oni odabrani narod .
Nasuprot tome islam nas uči da je Allah dž.š. Bog svih naroda i da Njegova milost nije ograničena samo na neki određeni narod - ko što vehabije misle !
Islam ne dopušta mogućnost da bi Bog dž.š. bilo s kojim narodom maćehinski pos
Ne !
Sunce razasiplje svoju svjetlost i toplinu na svaki narod , kiša pada za sve narode a zrak je za sve ljude .
Allah dž.š. i istinit i pravedan prema svim ljudima i narodima . Svima je dao oči , uši , nos i ostale organe ,............

A razni hadisi se trude da drugačije islam tumače , pa tako i u vezi žena u S. Arabiji . Evo malo dokaza : Objavljeno 10.03.2008. u 19:49
Saudijska Arabija: Žena za volanom na Dan žena

Žena iz Saudijske Arabije Dan žena obilježila je tako što je na YouTube stavila snimku kako vozi auto, što je u toj kontroverznoj zemlji ženama zabranjeno.

Radi se o glavnoj aktivistici za pravo žena na vožnju, Wajihi Huwaidari koja je za AFP potvrdila da je na snimci zaista ona za volanom.

Video je snimila u napuštenom pustinjskom području i na YouTube ga je stavila u subotu, na Međunarodni dan žena.

"Žene mogu voziti po selima, međutim ne smiju voziti u urbanim područjima", pojasnila je Huwaidari.

Više od tisuću žena je potpisalo peticiju gdje traže ukidanje šerijatskog zakona koji ženama zabranjuje vožnju te su je poslali kralju Abdulahu. Žene, u toj zemlji bogatoj naftom, moraju pokrivati glave u javnosti te ne smiju putovati bez pismenog dopuštenja svog muškarca.

(FENA)
Image
Preuzeo sa linka http://www.sarajevo-x.com/clanak/080310097

Koje je vase misljenje o Shuara-i?
Post Reply