Dobar dan, izvolite

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

chengaba

#101 Re: Dobar dan, izvolite

Post by chengaba »

Amazonka27 wrote: * pitam curu u zelenari odakle je kropmir (jel domaci)....kaze ona meni "cuj odakle je? Pa iz zemlje" Reko "Aaaaaaaaaaaaaaaa cuj iz zemlje...zaklela bi se da raste na drvetu"
E ovo bih ti vala i ja odgovorio identicno. :D :D :D
x0z0y0

#102 Re: Dobar dan, izvolite

Post by x0z0y0 »

[quote="Amazonka27"]

* Robot - kafic na prvom spratu...dobar dan - dobar dan. Imate li Nescafe? Naravno... donese ona meni plitku solju frank kafe....sedam nebesa se vidi kroz nju....caj je gusci od tog napitka. Spusti i ode...srknem malo i zgrozim se...reko djevojko? Narucila sam Nescafe...kaze to je nescafe. Reko nije...kaze sad cu vam donjeti vrecicu...donese ona vrecicu (duplo vecu od vrecice nescafe kapucina) na kojoj ogromnim slovima pise FRANK...kaze evo vidite da jeste. Reko tu pise FRANK, ja sam trazila Nescafe...kaze al ovo je ness? Reko ja sam trazila Nescafe...I odlicno znam citati F R A N K pise...Dolazi sanker i pocne me ubjedjivati da je to ono sto sam trazila...ja predajem sholjicu djevojci i kazem, ja ovo necu platiti. Dolazi gazdarica i pita u cemu je problem...reko tako i tako....kaze ona - mi drzimo samo frankove proizvode...reko to mi je trebalo biti receno prije nego su mi napravili. Ja ovo necu platiti. Zena uze racun i zguzva uz izvinjenje...

quote]

ovo mi se desilo vise puta
u Metropolisu je bilo ubjedjivanje na relaciji Jacobs - Nescafe
i ne mozes ti te konobare dozvat pameti - halllooo brend Nescafeeeeee...jok njima je Nes sve sto se muti...BUKVALNO sve
uzas
i juce sam u jednom kaficu narucila Nes...(odustala sam od trazenja Jacobsa - blijedo me svaki put pogledaju)..i dobila ne znam ni ja sta...zao mi bi sto nisam narucila obicnu vodu..
Amazonka27

#103 Re: Dobar dan, izvolite

Post by Amazonka27 »

chengaba wrote:
Amazonka27 wrote: * pitam curu u zelenari odakle je kropmir (jel domaci)....kaze ona meni "cuj odakle je? Pa iz zemlje" Reko "Aaaaaaaaaaaaaaaa cuj iz zemlje...zaklela bi se da raste na drvetu"
E ovo bih ti vala i ja odgovorio identicno. :D :D :D
jelde...ti ko pink panter isjeces ribu iz novina pa na tavi malo proprzis...:D jako mi je bitno da je krompir domaci...zna mi ukusom i mirisom pokvariti jako kvalitetan komad mesa u tepsiji.

Compos_Sui upravo to...oni na racunu pisu "Ness" i to je sve ono sto se muti...Jacobs i nescafe su mi priblizno istog okusa...pa se moze trpiti...ali kad mi napravi kapucino od "gelwe" (vako nesto) gdje kutija kosta 2,5 a naplati mi 3 KM kafu...tu posebno frkchem...Zato uvijek kad narucujem pitam "jel imate Nescafe , al bas Nescafe"

u Metropolisu narucis bajaderu, donesu ti neki kolac od piskota i ubjedjuju te da je to kod njih bajadera...
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#104 Re: Dobar dan, izvolite

Post by anjusha »

@Amazonka :lol: :lol: :lol: LEGENDA! od tebe bi se bas moglo nesto i nauciti. ocu i ja s tobom u kupovinu, a i na kafu, tj nesto drugo. zovite :D

elem, da i ja kazem svoje vidjenje:
posao prodavaca bilo gdje, a pogotovo u nekom prometnom mjestu nije lak. priznajem. nije bas lijepo stajati na nogama citav bogovetni dan, letati tamo- amo, susretati se sa svakakvim ljudima (moramo priznati da i kupaca ima da bi ih tukao covjek) i svima ugoditi. i to sve za neku bas mizernu platu. nije lako.
ali bemu, to ti je zanimanje. to radis. takav ti grah pao ili si to izabrao da radis. ne mozes meni prosipati svoju zlovolju, svoj los dan na meni iskaljivati, svoj bezobrazluk meni prosipati. ja sam tu da potrosim pare koje ce u nekom dijelu i tebi isplatiti platu kasnije. da nema prometa mjesec dana- ma dobili bi otkaze!

a pogotovo sto me ljuti je kad neko ne radi svoj posao a nema nikakvog drugog posla.
primjer: Romantic Line u Robotu na Socijalnom- jako volim tu radnju, ali su nazalost doveli neku novu prodavacicu i nakon pola ormara koji mi je iz te radnje- prestala sam apsolutno da ulazim tamo. ulazim tako ja jedan dan tamo, 2-3 osobe jos u radnji, i dok sam ja pocela da razgledam- svi otisli.I dok sam ja tako lunjala radnjom prodavacica se prodera: "Samo tri stvari mozeS unijeti u kabinu." Rekoh joj: "Znam" i nastavih dalje. odlucila sam da hocu da probam neke stvari i pokupila 3 komada odjece (kako sam rekla do tad sam bila mali milion puta tu i znam politiku radnje da se unosi samo 3 stvari u kabinu, ali nikad prodavacicama nije bio problem da kako jednu po jednu probavam- vracam da mi one donose jedno po jedno neceg drugog).
Kako sam ja lijepo usla u kabinu, taman pocela da otkopcavam to sto sam imala na sebi, uleti mi prodavacica ko furija u kabinu, okrenu se prema odjeci i rece: "Samo da vidim jesi uzela 3 stvari." pogleda vjesalicu i rece:"Aha, jesi, dobro je." i izadje iz kabine. Bez kucanja, bez molim, bez icega...
Ja se s***ala. I samo mi huja prokljuca. uzeh te stvari na vjesalici, izletih iz kabine, krhnuh joj te stvari u ruke, rekoh: "Ipak danas ne zelim da probam ista" i izletih van. I to je bilo to. NIkad vise u tu radnju nisam usla. .....

Kozo jedna, same smo bile u radnji, jesi li mogla diskretno da pratis sta radim a ne da mi uleces u kabinu ko zadnjem lopovu i da se ponasas ko da smo ovce cuvale skupa!!!!!!!!!!!!!!

Trebala je Amazonka biti sa mnom :(
Ali nikad nije kasno, ne :D
medda

#105 Re: Dobar dan, izvolite

Post by medda »

Mislim da opsta nekultura nema nikakve veze sa platom i motivacijom radnika vec se iz kuce ponese.

Prije nekih 10ak godina odem sa mamom po namirnice na pijacu. Usput ugledam neke salove i kontam bas fin pokloncic za drugarice kad se vratim sa odmora. Mama produzi prema paprikama a ja izaberem nekih 5 salova koji su kostali izmedju 5-10 KM.
Rekoh: evo ovih 5 salova, koliko dodjem?
Prodavacica: daj nemoj me zajebavati
Ja: huh, :?
Ona: joj lutko, nikad nisam imala takvu musteriju da se ne cjenka...evo ti jedan dzaba kad si takva fina

A najbolje mi je kad pitas nekog za put u BiH...pa kao da ga iz rekreacije pitas a znas vec gdje se to nalazi :)
eno tamo, brate, pa odmahne rukom dijagonalno kroz neku zgradu ispred :shock:
duboka_misao

#106 Re: Dobar dan, izvolite

Post by duboka_misao »

medda wrote:Mislim da opsta nekultura nema nikakve veze sa platom i motivacijom radnika vec se iz kuce ponese.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Chopper_Horrace

#107 Re: Dobar dan, izvolite

Post by Chopper_Horrace »

duboka_misao wrote:
medda wrote:Mislim da opsta nekultura nema nikakve veze sa platom i motivacijom radnika vec se iz kuce ponese.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
:thumbup: :thumbup:
Irm@

#108 Re: Dobar dan, izvolite

Post by Irm@ »

Amazonka27 wrote:u Metropolisu narucis bajaderu, donesu ti neki kolac od piskota i ubjedjuju te da je to kod njih bajadera...
a pretpostavljam da te ubjeđivala u to ona crna djevojka inace vrrrlo neljubazna ne znam kako se zove nit me zanima... fuj :!:
a opet Mirza konobar je dusha.. a nakon mog incidentna u Metropolisu sad kad udjem ona mi ne smije ni prici... boji me se k'o đavo krsta sto bi rekli :-D :D
Ghita

#109 Re: Dobar dan, izvolite

Post by Ghita »

kao da je i njima lako. susreću se dvevno sa tolikim brojem kupaca, toliko sati dnevno rade, toliko dana u sedmici, a sve na nogama. ne smiju ni sjesti.

znači unatoč svemu tome mi od njih zahtjevamo da nam se smiješe, da su preljubazne, pokorne i šta ja znam. po pravilu trebale bi biti takve ali svakom dođe žuta minuta. a ni kupci nisu bog zna šta. ima ih jako neugodnih. nisam jednom bila svjedok neopravdanog verbalnog napada kupca na službenicu. i one to moraju trpiti-jer kupac je uvijek u pravu
Ghita

#110 Re: Dobar dan, izvolite

Post by Ghita »

a što se tiče restorana, kafića....samo mi je bitno da mi ne pljunu u sok. ostalo može proći jer nisam tu došla da me neko tretira kao kraljicu i da igra oko mene već da se družim s prijateljima, da jedem i pijem
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#111 Re: Dobar dan, izvolite

Post by ladyblue18 »

Ghita wrote:kao da je i njima lako. susreću se dvevno sa tolikim brojem kupaca, toliko sati dnevno rade, toliko dana u sedmici, a sve na nogama. ne smiju ni sjesti.

znači unatoč svemu tome mi od njih zahtjevamo da nam se smiješe, da su preljubazne, pokorne i šta ja znam. po pravilu trebale bi biti takve ali svakom dođe žuta minuta. a ni kupci nisu bog zna šta. ima ih jako neugodnih. nisam jednom bila svjedok neopravdanog verbalnog napada kupca na službenicu. i one to moraju trpiti-jer kupac je uvijek u pravu
Ako je to moguce na zapadu zasto ovdje ne bi bilo moguce? Sta smo to mi, gospoda neka? :-?
Ako ja tu ostavljam pare on/a meni mora pruziti odgovarajucu uslugu bez siktanja i ironije. Na kraju krajeva ako mu/joj se taj posao ne radi nek brate da otkaz, sigurna sam da ce neko drugi biti bar malo ljubazniji.
Ali kod nas gdje god udjes, ne samo kafic, vec market, butik, ponasaju se vecinom tako da tjeraju musteriju bukvalno.

Ne trazim ja da mi se neko ulizuje i naziva dusho, srce bla bla kao u Americi, ali bar neka osnovna ljubaznost bi bila pozeljna.
Ghita

#112 Re: Dobar dan, izvolite

Post by Ghita »

Ako ja tu ostavljam pare on/a meni mora pruziti odgovarajucu uslugu bez siktanja i ironije.

ali pare ostavljaš gazdi a gazda rijetko kad poslužuje
poslužuju ono koji imaju mizernu platu od 500 do 800KM, nekad i manje

ne znam, ja nikad nisam imala tako nekih ružnih situacija koje su vrijedne spomena. možda bih drugačije pisala da jesam. ali da su me mrko gledali i nervozno usluživali jesu. samo me to baš ne tangira
nekke

#113 Re: Dobar dan, izvolite

Post by nekke »

black wrote:sve sto sam kupio u Merkatoru pokvarilo mi se za kratko vremena :oops: shminka..
Normalno. Sir, mlijeko i sl. imaju kratak rok trajanja :D :D :D
ladyblue18

#114 Re: Dobar dan, izvolite

Post by ladyblue18 »

Ghita wrote:

ali pare ostavljaš gazdi a gazda rijetko kad poslužuje
poslužuju ono koji imaju mizernu platu od 500 do 800KM, nekad i manje
Da, ali gazda treba onda radnicima date neke upute, a posto su gazde vecinom neke kabadahije onda i ne cudi... :roll:
Arc_Angel

#115 Re: Dobar dan, izvolite

Post by Arc_Angel »

nisam ovu temu prije vidio, ali ja na tu situacijukod nas gledam ovako.

Necu ja da branim nikog, ali treba biti realan pa posteno reci sta je i kako . Ja licno i ne ocekujem da mi se bilo koja prodavacica u bilo kojoj radnji gdje radi za platu ljubazno obraca, zasto? zato sto ta jadna djevojka radi po citav dan svaki dan bez dana slobodnog za nekih 400-500 maraka plafon. Pa eno u BBI-u su im plate 650 maraka za 12 sati dnevno svaka druga nedjelja slobodna.

A gazda ocekuje da mu radnica na posao dodje nasminkana, namirisana uredno izfenirana i ofarbana, lijepo obucena po mogucnosti da ima dobre sise i da ih izbaci na izvolte.

E ne moze burazere sve to za 12 sati dnevno za 500 KM mjesecno, koja to uspje ja cu joj zlatnu bistu podici istog momenta. onaj puder jebeni najobicniji kosta 15-ak maraka, toliko i sjenila, podloge, maskare, pa tu jos dok dodas depilacije, eto nemora nek se brije , opet lasioni zileti kreme protiv iritacije, pa jos dezedornsi i jedna parfem u 2 mjeseca da kupi . znaci na sminku i na licnu higijenu zeni treba nekih cca 150 maraka mjesecno najmanje da bi bila normalna a ne da bude ekstra kako gazda hoce. pa jos dok se obuce, pa mjesecna karta, kutija cigara dnevno, i dok jede njene plate od nekih 400-500 maraka nema, ode. nedo bog da je udata ili da ima djece onda bi mogla samo u granapu isto ovo da prozivljava i to za neke 300 stoje mejsecno.

ista priča je i sa prodavacicam i po soping centrima, nemojte da se neko vara pa da misli da one imaju bolje plate sve je to oko nekih 550 maraka mjesecno sa topim oborokom, a tu spadaju i kasijere i ranice za pultom i radnice za friziderima i delikatesom. i kako jadna ona da bude nasmijana za te pare po vazdan i da bude lijepa i prijatna i da svakome kaze DOBAR DAN IZVOLITE, KAKO VAM MOGU POMOCI.

svako ko misli da je to moguce neka bude realan pa neka na trenutk proba da zamisli sebe u toj poziciji, ako mu to neuspjeva neka pokusa da zamisli sutra svoje dijete u toj poziciji.
Ghita

#116 Re: Dobar dan, izvolite

Post by Ghita »

svaka čast Arc

upravo to sam htjela da kažem :thumbup:
x0z0y0

#117 Re: Dobar dan, izvolite

Post by x0z0y0 »

hmmm ne znam kolika je plata kaserkama u Konzumu ali (bar na pofalicima) svaka je izuzetno ljubazna..pozdravi se...pita da li je to sve...zahvali na kraju :shock:
trebalo mi je vremena da se naviknem...cak je ovaj moj mracni um pomisljao i da me provociraju :shock: 8-) :D
Arc_Angel

#118 Re: Dobar dan, izvolite

Post by Arc_Angel »

ladyblue18 wrote:
Ghita wrote:kao da je i njima lako. susreću se dvevno sa tolikim brojem kupaca, toliko sati dnevno rade, toliko dana u sedmici, a sve na nogama. ne smiju ni sjesti.

Ako je to moguce na zapadu zasto ovdje ne bi bilo moguce? Sta smo to mi, gospoda neka? :-?
Ako ja tu ostavljam pare on/a meni mora pruziti odgovarajucu uslugu bez siktanja i ironije. Na kraju krajeva ako mu/joj se taj posao ne radi nek brate da otkaz, sigurna sam da ce neko drugi biti bar malo ljubazniji.
Ali kod nas gdje god udjes, ne samo kafic, vec market, butik, ponasaju se vecinom tako da tjeraju musteriju bukvalno.

Ne trazim ja da mi se neko ulizuje i naziva dusho, srce bla bla kao u Americi, ali bar neka osnovna ljubaznost bi bila pozeljna.

ako govoris o ugostiteljstvu i zapadu i poredis ga sa nama ovdje pa stvarno nemogu da vjerujem da ovo citam :-) :-) :-) :-)

na zapadu ti dobijes uslugu za svoje pare ali i das baksisi ali bas uvijek :) :) :) i da plata ti nije ispod mrtvog minimalca nego je sve fino uređeno zakonom , i nema da te gazda izrabljuje i svaku dodatnu uslugu dodatno platis.

amerika je po tom pitanju daleko najdalje otisla, mada francuzi njemci i spanjolci nisu nimalo loshi. žabari su najgori i on bi se cjenkao i za kafu najobicniju.

ameri su tito koliki je ceh 10% od visine ceha ide konobarici taman da je jedna marka i svima ravno do mora. i da konobarice primaju najnizu platu (minimalac) ali prvo taj minimalac iznosi 1500$ drugo ona na baksisu mjesecno dobije jos najmanje 1.5 plate svaki mjesec ali to se zove i kulura zivljenja. a ne kod nas bosnja daj samo da je meni doro ko jebe radnicu ima da mi se smije za moje pare :oops: :oops: :oops: primitivizam klasicni.

i tu pricu ako joj se nerdai taj posao nek da otkaz to macku okaci o rep, u ovoj drzavi je 40% ljudi nezaposleno, trziste rada diktira cijenu rada, perpetulani krug nezadovljstva na sve strane. i te radnice ne mogu sve same moramo im i mi pomoci, kazem opet ako sebe vec ne mozes da zamislis u njihovoj situaciji, zmisli da imas cerku koja tako radi, i da je danas 100 ljudi prođe i jebe u zdrav mozak. 8-)
ladyblue18

#119 Re: Dobar dan, izvolite

Post by ladyblue18 »

Sve sto si ti napisao, gle cuda ja znam. :)
I ako treba i ako bi tako bilo uredjeno zakonom dacu baksis, pa i ako ne treba ali ako je usluga na nivou a ne da mi neko srklet svoj prosipa.
Vjerujem ja da ni na zapadu insan koji radi ovakve poslove nije mozda zadovoljan ali je on naucen da bude kulturan i ljubazan i to je profesionalnost, a ne ovo sto se kod nas srece od kafica do drzavnih institucija.

Ne trazim ja da mi se niko smije, nit ne razumijem te ljude, ali ja samo kazem da malo ljubaznosti nije na odmet, jer ja ne znam kakva su tvoja iskustva ali moja su vecinom neprijatna.

A bas zato sto je 40% ljudi nezaposleno, uvijek ima neko ko ce raditi taj posao bolje, i ja ozbiljno kazem ne svidja ti se, bujrum daj otkaz. A sad svidja li se tebi moje vidjenje ili ne, sta cu ja...

I nemam ja sebe sta zamisljati, ni "kcerku", ja da radim takav posao, pa ja bih majka mu stara pokazala minimum postovanja prema musteriji, a to je ono sto danas ne postoji, i ne radi se tu o jebavanju u zdrav mozak.

Ja sam nekidan usla u prodavnicu u 8 ujutru, prodavacica zijeva, blijedo gleda u mene, ni mu da kaze, a kamoli dobro jutro, hvala, izvolite... to je osnov a ne trazim da mi se niko smijulji ni da mi se ulizuje, to je previse za mene. :wink:

Na kraju krajeva prodavac je u svakoj zemlji svijeta ista kategorija, i ako u Americi posto smo se vec nje dotakli neko moze ili mora biti takav kakav jeste, onda ne vidim zasto nasi ne bi mogli reci dobar dan, izvolite, itd...
Sta smo to mi posebni :? :roll:
To je samo do kulture i mentaliteta
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#120 Re: Dobar dan, izvolite

Post by anjusha »

Sto se tice restorana i kafica nerijetko ako duze sjedim sa nekim drustvom, konobar leta tamo -amo da nas usluzi, na kraju veceri ostavim mu baksis. MOzda nije onih americkih 20 % racuna i sl, ali ostavim, cisto iz zahvalnosti. Za cigara ili kafe.
A sto se tice prodavnica- tu i nema baksisa nigdje na svijetu. Mozda da im gazde kazu da rade za proviziju pa ne bi ni zijevale ni ulazile u kabine musterijama nego bi se naucile ponasati?
Arc_Angel

#121 Re: Dobar dan, izvolite

Post by Arc_Angel »

hej lady stvarno se nismo razumjeli ali nema veze.

ja samo kazem da ti se ni ja nebi smijao za 500 maraka mjesecno a da radim po 12 sati dnevno, i sto se tice vani i ovdje to je apsolutno neuporedivo, ja konobare ovdje razumijem, ali ako cemo bas realno vjeruj mi da je vani to puno hladniji odnos prema gostu nego ovdje i bas se vodi linijom koliko para toliko muzike. a da radnici na delikatesu koji rade bilo gdje u evropi mogu komotno da zive od tog posla to su oni u hipermarketima sto rade na vitrinama sa sirevima i salamama. jer taj delikates vani je puno zeznutiji ( postoje HACCAP standardi pa se ne moze recimo istim nozem rezati sir i salama, sistem ciscenja masina za reznje sira i mesa su razliciti. ama sve je na puno vecem nivou sto se tice higijene nego ovdje i to zahtjeva jedno određeno znanje, rad i disciplinu rada) usluga musterije je tu najmanji problem vjeruj mi.

a ta suplja lady da bas zato sto ima 40% ljudi koji su nezaposleni ti nije ma mjestu ali nikako, izrabljivanje privatnika ugostitelja koje postoji kod nas je upravo na tom nivou zbog toga sto se i oni vode tom tvojm logikom koja nije nimalo zdrava ako cemo realno. znaci ono ako ti neces za 4 stoje da radis po vazdan ima ko hoce, i znas sta se onda desava? desava se da oni od tog posla tjeraju i ono malo ljudi koji su normalni i koji hoce posteno da rade, a u svakom drustvu ima profila licnosti za svako radno mjesto, e sada to sto vise kod njih niko nece da radi da da ima sve zube u ustima i da zna ako nista drugo normalno da prica to je greska upravo gazda koji imaju tvoju logiku pa im sada samo papci i hoce da rade mada ce i to ubrzo da bude upitno.. predvidjam uvodjenje kineza i indijaca pa ces vidjeti onda sta je nikakva ali bas nikakva usluga, i jos kad polako pocnu da ukidaju konobare i uvode selfservice sistem pitat cu te onda.

sto se tice nekih malih prodavnica, granap pekara piljara itd.....

ja stvarno ne znam sta vi ocekujete? kakve radnike bi vi htjeli da vam rade za 300 maraka i to na crno i onda jos neprime platu po par mjeseci( a sve zbog one filozofije ako ti neces ima ko hoce od onih 40% nezaposlenih u drzavi) i jos da ti bude non stop nasmijan a njemu danas hiljadu ljudi prodje , hiljadu ljudi hiljadu cudi. stvarno sta ljudi ocekujete , i kakvu uslugu ocekujete ?? stavrno mi niste jasni. ko sve ostalo u zivotu pa i ta usluga ide sistemom koliko para toliko muzike, znaci koliko para ubacis u sistem toliko ce on da bude bolji, s obzirom na to da svi znamo koliko su bijedne plate radnicima u sektoru prodaje i usluga mislim da je sasvim suvisno bilo sta vise kometirati.
veljaca

#122 Re: Dobar dan, izvolite

Post by veljaca »

Arc_Angel wrote:
ja stvarno ne znam sta vi ocekujete? kakve radnike bi vi htjeli da vam rade za 300 maraka i to na crno i onda jos neprime platu po par mjeseci( a sve zbog one filozofije ako ti neces ima ko hoce od onih 40% nezaposlenih u drzavi) i jos da ti bude non stop nasmijan a njemu danas hiljadu ljudi prodje , hiljadu ljudi hiljadu cudi. stvarno sta ljudi ocekujete , i kakvu uslugu ocekujete ?? stavrno mi niste jasni. ko sve ostalo u zivotu pa i ta usluga ide sistemom koliko para toliko muzike, znaci koliko para ubacis u sistem toliko ce on da bude bolji, s obzirom na to da svi znamo koliko su bijedne plate radnicima u sektoru prodaje i usluga mislim da je sasvim suvisno bilo sta vise kometirati.
:? :? :? :? :? :? :?
Kao prvo - niko ih ne tjera da rade taj posao ...... Svaki posao koji u opisu ima dodira sa ljudima - ZAHTIJEVA kulturno ponasanje i normalan ( fin ) odnos sa musterijama - korisnicima usluga .... Ja mislim da je ovdje u pitanju kucni odgoj i da ti njima das i po 10.000 KM oni se nece nasmijati i ljubazno pozdraviti , kao sto i znam ljude sa par stotina KM koji su ljubazni sa musterijama . Sve je to do kucnog odgoja .....
Da ne bude zabune - OSUDJUJEM sve one koji izrabljuju i iskoristavaju radnu snagu .... Protiv takvih ima nacina da se covjek bori .....( jedan od njih je i inspekcija rada .... )
ladyblue18

#123 Re: Dobar dan, izvolite

Post by ladyblue18 »

Arc, da fakat se ne razumijemo, ali ti si taj koji ne razumijes.
Ja ti rekoh 5 puta a i ostatak forumasa ovdje da trazimo niko da nam se kezi ni da se smije, vec ako vec udjes u prodavnicu ko covjek da npr. kupis hljeb i mlijeko da ti kaze bar izvolite, hvala.
Da ti konobar ne donosi ono sto narucis preko neke stvari i to pogresno.
To je osnov svake komunikacije sa ljudima, a oni rade takve poslove.
Sto kaze veljaca da im das 10.000 oni bi i dalje bili isti, i to nema veze sa parama,vec sa (ne)kulturom i mentalitetom naroda.
Uostalom puno ces vise musterija imati zbog jednog obicnog dobar dan, vjeruj mi.
Taj osmijeh ili pitanje kako ste u Americi ne znaci nista, ali ljudima daje neki fin i prijatan osjecaj.
Uostalom sigurna sam da ce svako prije otici u onaj butik, kafic itd. sa dobrom uslugom, nego da mu neko tersa.

I moje razmisljanje je sasvim ok sto se tice 40% nezaposlenih. Neko ce raditi kao konobar preko neke stvari, a zauzimat ce mjesto nekome ko bi stvarno radio i kao konobar a ne bi glumio neku silu jer je on konobar pa mu se moze. :?
To ne ide tako. Brate dragi, ne svidja ti se? Neces da radis to? Bujrum vrata ti otvorena, mozda upadnes u kakvu fotelju.
Ko zna, u ovoj drzavi je sve moguce...

U mom komsiluku u jednom od dva granapa radi jedna teta, divna, i pricam ja nekidan sa njom, i fino mi kaze da zaradjuje 450 KM, da ima zdravstveno osiguranje, i da je ona zadovoljna.
Kontam u sebi, kako mozes biti zadovoljan sa 450 KM, ali ona nikada nije nadrkana i neljubazna i ne istresa na tebi frustracije jer radi za pisljivih 450 KM.

Ja kao kupac prodavacu cinim uslugu, jer ja njemu ostavljam novac, i on za to pa bilo marka ili 1000 maraka moze reci bar hvala.
A kod nas je to pojam.

I ne, ne trazim da mi se bilo ko smije. :-) Da jos jednom napisem. :roll:
JThomas

#124 Re: Dobar dan, izvolite

Post by JThomas »

naberu konobari iz raznih izvora malo više od plate, u prometnijim kafićima i dva-tri puta više nego što im je plata...ali to nije tema današnje emisije :-D
Ghita

#125 Re: Dobar dan, izvolite

Post by Ghita »

Ja kao kupac prodavacu cinim uslugu, jer ja njemu ostavljam novac, i on za to pa bilo marka ili 1000 maraka moze reci bar hvala.

opet ti isto ponavljaš. ne ostavljaš svoje pare konobaru ni prodavačici već gazdama

šta meni u životu predstavlja hoće li konobari i prodavačice biti ljubazni tokom tih minut-pet minuta dok kupujem nešto. zar je to stvarno toliko bitno. na kraju krajeva ako me neko ružno primi otići ću u drugu trgovinu ili kafić
Post Reply