Krene on da nesto lane, pa se lagano ujede za jezik, valja se od neceg i zivjeti, skup Zagreb...sulesavic wrote:Drago mu bude k'o kad Crna Guja kapetana Darlinga nazove samo darlingom...Timotije wrote:Kad Tarika Filipovica u onim hrvatskim kvizovima oslove sa Tariche, meni dobro zapara. Vidim ni njemu nije bas plaho drago.
Citiram: Tim McInnerny affected a nervous tick in his eye for the character of Captain Darling, but after the six-week rehearsal and shooting schedule was over, the tick had become second nature and it took him a further two months to get rid of it link na imdb
Padezi "Kod Ada ili Ade"
-
Timotije
#101 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"
-
DYD666
#102 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"
Prejake se u slijedece varijante;
"Ne mogu da se pomakem"
"Sta ti ima s njega (neke osobe) ? " - s chega? LOL
"Moram brzo da se ustanem"
"Ne mogu da se pomakem"
"Sta ti ima s njega (neke osobe) ? " - s chega? LOL
"Moram brzo da se ustanem"
- burekodsira
#103 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"
greska, to ti koji koriste izgovaraju "nemogu se maket"DYD666 wrote:Prejake se u slijedece varijante;
"Ne mogu da se pomakem"
-
Como_Sarajevo
#104 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"
Bilo jednom.Nije loše ponovit gradivo.
Amo-Ovamo
Pretisak-Pritisak
Špore-Šporet
Oni-Onaj
Ođe, Ođekan-Ovdje
Tude, tudekan-Tu
Anamo, onamo-Tamo
Hodnjik-Hodnik
Vego-Nego
Jogurat-Jogurt
Izmagičati-Obrisati "magičnom krpom"
Oto, za oto-to, za to
Aral Tartament-Unreal Tournament
Niki problem-Nije problem
Imaš li brener-Imaš li CD RW (omiljeni izraz njemačke dijaspore)
Imal šta na belegiju-imaš li s kim voditi ljubav
evo njiha-evo njih
budme-bude, neka bude
Ajrokrem-Eurokrem
medžamer-menadžment
Aperacija-Operacija
Tri smjera-Tri trake na cesti (fizički neizvodljivo)
Offrouderi-Vozači mimo ceste (off road)
Felna-Felga za auto
Usivač-Usisivač
Utakivač-Električni utikač
Kreve-Krevet
Odera-Dođi ovamo
Konjovi-Konji, množina od konj
Nožovi-Noževi, množina od nož
Holuja-Oluja, nevrijeme
Skeptisan-Skeptičan
Mikrafon-Mikrofon
Rošteljat-Roštiljat
Zbajbačiti-Poševiti
More-Može
Vodljikave boje-Vodene boje (akvarel)
Ovi-Ovaj
Glamuzorno-Glamurozno
Ceberalno-Cerebralno (moždano)
Mala Drinica-Pojam nepoznate etimologije i logicke povezanosti, papci ga koriste kao alternativni naziv rijeke Miljacka
Buldožder-Buldožer
Švajceneger-Arnold Schwarzenegger
Prešednik, precjednik-Predsjednik
Krmetnjak-Svinjac
Krompjeri, krompiri-Krompir (ne postoji množina imenice)
Krompirača-Pita od krompira, krompiruša
Kulagija-Oklagija
Burningovati-"Spržiti" tj. snimiti CD, od engleske riječi burn
Uzinad-Uzinat, uz inat
Koperacija-Kooperacija
Reban, Reaban-Ray-Ban (naočale)
Karoke-Karaoke
Kontajner-Kontejner
Kafučino-Kapučino
Mačika-Mačka
Čorapi-Čarape
Telegrafski kurs-Daktilografski kurs
Labavo, Rukoper-Umivaonik
Povlaka-Pavlaka
kurcilacija-cirkulacija
kompilter-kompjuter
Instalisane-Instalirane, ugrađene
Tude-Tu (pokazna zamjenica)
Niotkle-Niotkud
Interensantan-Interesantan
Moden-Modem (ono za kompjuter)
Haus-Haos (kao nered, metež)
Pomaketi-Pomaći
kablo-kabl
Isolir-Izolir (traka)
Tasna-Tacna
Nekolka-Nekoliko
smačinjaju-brišu (komentare na forumu)
Kino Miting Point-Kino Meeting Point
Lirens Firburn-Laurence Fishburne
Musik Shop-Music Shop, prodavnica
Famelija-Familija
Preznati-Priznati
Specifikat-Certifikat
Tamburin-Tabure
Hotelja-Fotelja
Trosjek-Trosjed
Dvosjek-Dvosjed
Garantura-Garnitura
Radion-Radio prijemnik
Salaveta-Salveta
Sakao-Sako
Saglasnik-Suglasnik
Odite-Otiđite
Odi-Dođi
Dubil-Debil
Okoro-Okolo
Kapar-Kaplar, čin u vojsci
Kafez-Kavez
Oro-Orao
Puk'o kvar-Pokvarilo se
Bacati grudvama-Gađati grudvama
Hevju Metal-Heavy Metal
Kalaserija-Karoserija
Tarasa-Terasa
Rosfraj-Rostfraj, nehrđajući čelik
Mapa-Napa, kuhinjska
Nožom-Nožem
Latice-Ladice
Nemere-Ne može
Anamo-Ovamo
Ovdalen-Odavdje
Otalen-Odtamo
Pendala-Pedala
Kuruz-Kukuruz
Kamara-Kamera
Potkošulj-Potkošulja
Utrljivati-Trljati
Zubiju-Zuba (množina od riječi zubi)
Konjova-Konja (množina od riječi konj)
Šerlon Stoun-Sharon Stone, glumica
Cvaltifikat-Falsifikat
Prvak Titule-Šampion
Navrijediti-Uvrijediti
Mačinjati-Micati, pomicati
Goran-dolan-Gore-dole
Dola-Dolina
Cerenada-Cerada, kamionska
Vansvemirac, Vanzemoljac-Vanzemaljac
Muskulatura mozga-Nema objašnjenja
Reprezentacija usisivača-Prezentacija usisivača
Ojrokrem-Eurokrem
Karinac-Kanarinac, ptica
Miss sjećanja-Miss sjećnja
Patrola za pištolj-Futrola za pištolj
Negavat-Megavat
Nevlonka-Neonka, sijalica
Pomornica-Podmornica
Patemka-Patentka, patent olovka
Fližder-Frižider
Biciklo-Bicikl
Amo-Ovamo
Pretisak-Pritisak
Špore-Šporet
Oni-Onaj
Ođe, Ođekan-Ovdje
Tude, tudekan-Tu
Anamo, onamo-Tamo
Hodnjik-Hodnik
Vego-Nego
Jogurat-Jogurt
Izmagičati-Obrisati "magičnom krpom"
Oto, za oto-to, za to
Aral Tartament-Unreal Tournament
Niki problem-Nije problem
Imaš li brener-Imaš li CD RW (omiljeni izraz njemačke dijaspore)
Imal šta na belegiju-imaš li s kim voditi ljubav
evo njiha-evo njih
budme-bude, neka bude
Ajrokrem-Eurokrem
medžamer-menadžment
Aperacija-Operacija
Tri smjera-Tri trake na cesti (fizički neizvodljivo)
Offrouderi-Vozači mimo ceste (off road)
Felna-Felga za auto
Usivač-Usisivač
Utakivač-Električni utikač
Kreve-Krevet
Odera-Dođi ovamo
Konjovi-Konji, množina od konj
Nožovi-Noževi, množina od nož
Holuja-Oluja, nevrijeme
Skeptisan-Skeptičan
Mikrafon-Mikrofon
Rošteljat-Roštiljat
Zbajbačiti-Poševiti
More-Može
Vodljikave boje-Vodene boje (akvarel)
Ovi-Ovaj
Glamuzorno-Glamurozno
Ceberalno-Cerebralno (moždano)
Mala Drinica-Pojam nepoznate etimologije i logicke povezanosti, papci ga koriste kao alternativni naziv rijeke Miljacka
Buldožder-Buldožer
Švajceneger-Arnold Schwarzenegger
Prešednik, precjednik-Predsjednik
Krmetnjak-Svinjac
Krompjeri, krompiri-Krompir (ne postoji množina imenice)
Krompirača-Pita od krompira, krompiruša
Kulagija-Oklagija
Burningovati-"Spržiti" tj. snimiti CD, od engleske riječi burn
Uzinad-Uzinat, uz inat
Koperacija-Kooperacija
Reban, Reaban-Ray-Ban (naočale)
Karoke-Karaoke
Kontajner-Kontejner
Kafučino-Kapučino
Mačika-Mačka
Čorapi-Čarape
Telegrafski kurs-Daktilografski kurs
Labavo, Rukoper-Umivaonik
Povlaka-Pavlaka
kurcilacija-cirkulacija
kompilter-kompjuter
Instalisane-Instalirane, ugrađene
Tude-Tu (pokazna zamjenica)
Niotkle-Niotkud
Interensantan-Interesantan
Moden-Modem (ono za kompjuter)
Haus-Haos (kao nered, metež)
Pomaketi-Pomaći
kablo-kabl
Isolir-Izolir (traka)
Tasna-Tacna
Nekolka-Nekoliko
smačinjaju-brišu (komentare na forumu)
Kino Miting Point-Kino Meeting Point
Lirens Firburn-Laurence Fishburne
Musik Shop-Music Shop, prodavnica
Famelija-Familija
Preznati-Priznati
Specifikat-Certifikat
Tamburin-Tabure
Hotelja-Fotelja
Trosjek-Trosjed
Dvosjek-Dvosjed
Garantura-Garnitura
Radion-Radio prijemnik
Salaveta-Salveta
Sakao-Sako
Saglasnik-Suglasnik
Odite-Otiđite
Odi-Dođi
Dubil-Debil
Okoro-Okolo
Kapar-Kaplar, čin u vojsci
Kafez-Kavez
Oro-Orao
Puk'o kvar-Pokvarilo se
Bacati grudvama-Gađati grudvama
Hevju Metal-Heavy Metal
Kalaserija-Karoserija
Tarasa-Terasa
Rosfraj-Rostfraj, nehrđajući čelik
Mapa-Napa, kuhinjska
Nožom-Nožem
Latice-Ladice
Nemere-Ne može
Anamo-Ovamo
Ovdalen-Odavdje
Otalen-Odtamo
Pendala-Pedala
Kuruz-Kukuruz
Kamara-Kamera
Potkošulj-Potkošulja
Utrljivati-Trljati
Zubiju-Zuba (množina od riječi zubi)
Konjova-Konja (množina od riječi konj)
Šerlon Stoun-Sharon Stone, glumica
Cvaltifikat-Falsifikat
Prvak Titule-Šampion
Navrijediti-Uvrijediti
Mačinjati-Micati, pomicati
Goran-dolan-Gore-dole
Dola-Dolina
Cerenada-Cerada, kamionska
Vansvemirac, Vanzemoljac-Vanzemaljac
Muskulatura mozga-Nema objašnjenja
Reprezentacija usisivača-Prezentacija usisivača
Ojrokrem-Eurokrem
Karinac-Kanarinac, ptica
Miss sjećanja-Miss sjećnja
Patrola za pištolj-Futrola za pištolj
Negavat-Megavat
Nevlonka-Neonka, sijalica
Pomornica-Podmornica
Patemka-Patentka, patent olovka
Fližder-Frižider
Biciklo-Bicikl
- amrica
#105 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"
stade mi kurcilacija u mozgu.
- lady midnight
#106 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"
evo da ja neshto priupitam, kao osoba slabo upucena u chari i tajne lingvistike kao nauke, ali zato kao neko ko plaho voli jezike
ako sam fulala temu, uputite me na pravo mjesto
dakle,
kod nas u hercegovini se kazhe "od malih nogA", ne "od malih nogU"... shto recimo kod sarajlija chesto izaziva (u najboljem sluchaju dobronamjerni
) osmijeh.
e sad, jasno je meni da je ovaj oblik koji je u upotrebi u mome rodnom kraju po knjizhevnom standardu -- nepravilan.
pitanje se odnosi na to koliko se neshto shto se udomacilo u odredjenoj regiji, shto je sastavni dio komunikacije i (recimo mog) zhivog (i zhivahnog
) jezichkog univerzuma zaista mozhe nazvati - nepravilnim 
i ko ima pravo da neki regionalizam oznaci kao "nepravilnost" odnosno kao "pogreshan" jezik
i kako jezik ustvari uopce mozhe biti pogreshan
za mene je jezik kao zhivo (i prema tome promjenama podlozhno) sredstvo komunikacije medju ljudima uvijek puno vishe od knjizhevnog standarda i "ispravne" gramatike... ili je i ovo shvatanje pogreshno?
dakle,
kod nas u hercegovini se kazhe "od malih nogA", ne "od malih nogU"... shto recimo kod sarajlija chesto izaziva (u najboljem sluchaju dobronamjerni
e sad, jasno je meni da je ovaj oblik koji je u upotrebi u mome rodnom kraju po knjizhevnom standardu -- nepravilan.
pitanje se odnosi na to koliko se neshto shto se udomacilo u odredjenoj regiji, shto je sastavni dio komunikacije i (recimo mog) zhivog (i zhivahnog
i ko ima pravo da neki regionalizam oznaci kao "nepravilnost" odnosno kao "pogreshan" jezik
za mene je jezik kao zhivo (i prema tome promjenama podlozhno) sredstvo komunikacije medju ljudima uvijek puno vishe od knjizhevnog standarda i "ispravne" gramatike... ili je i ovo shvatanje pogreshno?
- zgembo_sa
#107 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"
Potpuno si u pravu lady, to i ja isto napisah neki dan...
- fantom slobode
#108 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"
Ne interesuje me sta je pravilno ili nepravilno, ali kada cujem " kod Ada " znam da dobijam osip, sto znaci da je to unisex osip.Pricam kako mi se svidja, a i mogu da biram koga cu da slusam:) A ima i ona cini mi se sa prejako ili tako nesto, onda mi je sve jasno ko je sagovornik.Ne mogu ni cudnog novo-hrvatskog na nasim prostorima, ekavske varijante izgovora bosanaca i novih kvazi bosnjackih intelektualaca.Zahvaljujem se rodjaku sto ih jebe u zdrav mozak.
- Jara
#109 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"
@Lady,
znaš sigurno da je u standardizaciji književnog jezika jedan od principa i princip majorizacije. Zbog toga je oblik nogu "tačniji" od oblika noga , upotrebljava ga većina ( btw, nogu i ruku i sl. su ostatak stare dvojine, a nogaaa i rukaaa je po analogiji sa ženaaa).
Naravno da je jezik živa materija, nije matematika čija su pravila nepromjenjiva.
znaš sigurno da je u standardizaciji književnog jezika jedan od principa i princip majorizacije. Zbog toga je oblik nogu "tačniji" od oblika noga , upotrebljava ga većina ( btw, nogu i ruku i sl. su ostatak stare dvojine, a nogaaa i rukaaa je po analogiji sa ženaaa).
Naravno da je jezik živa materija, nije matematika čija su pravila nepromjenjiva.
- amrica
#110 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"
lady, zamisli da svaki grad (regija) ima svoj pravopis i gramatiku, zato "jer se tu tako govori oduvijek"????? Zato postoji zvanicni knjizevni jezik koji odredjuje pravila. Citava Dalmacija govori ikavski, ali to nije knjizevni hrvatski jezik, nego kad Dalmatinci dodju u ZG na fax, pocnu govoriti stokavski ijekavski. Da bi jedan jezik bio zvanican u nekoj drzavi moraju postojati standardi i pravila koja vaze za sve obrazovane ljude, a kako ko govori po kuci, njegova privatna stvar.
Jos jedan primjer zasto sam protiv Ada: (izvinjavam se Adi, a ne Adu)
hrvatski: IVO - idem kod Ive (Sanadera, napr)
srpski: Cedo - idem kod Cede (napr Jovanovica)
Znaci, ni hrvatski ni srpski knjizevni jezik ne priznaje ADA, a bosanski je baziran na s-h.
Jos jedan primjer zasto sam protiv Ada: (izvinjavam se Adi, a ne Adu)
Znaci, ni hrvatski ni srpski knjizevni jezik ne priznaje ADA, a bosanski je baziran na s-h.
-
paratrooper
#111 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"
a jesi ti kad bila kod Aljaamrica wrote:Jos jedan primjer zasto sam protiv Ada: (izvinjavam se Adi, a ne Adu)
- amrica
#112 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"
njet, nisam bila kod Alja, niti cu biti.
-
DYD666
#113 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"
Tako govore danas...sto ne znaci da je OK, sry ali ranih 80-tih to vec nisi mogao cuti ni u jednoj od tih drzava. Za Srbiju mislim da to nije tacno ni danas. A kamoli jos prije. Bio sam tada dovoljno star da se mogu sjetiti kako se na tadasnjoj tel. bilo sa sjedistem u Zagrebu ili Beogradu izgovaralo doticno ime/nadimak.amrica wrote: hrvatski: IVO - idem kod Ive (Sanadera, napr)
To cu Ivan i Cedomir btw, ali kad vec saltamo nadimke koji zavrsavaju ja "O", de pls zarovite se u malo dublje taj knjizevni i nadjite pravilo gdje pise da li se bilo sta sto zavrsava na "O" u ovom padezu treba zavrsavati na "E" ili "A". Vidite ima li naveden takodje ma kakav izuzetak. Kanite se narodnih varijanti. Kako vam ne ide "u uho" da je padez jasno definisan i da ne postoji ni najmanje odstupanje
Neko je pitao kako nesto sto se uvuce medju narod moze biti pogresno? Zato sto jezik ima pravila, ali neko nema sluha za pocetak da ih osjeti i stvar se otima kontroli, tada bismo svi bili pismeni zar ne?
Vise detalja na http://forum.b92.net/index.php?showtopic=35127 moze se citati i do zadnje strane, nece skoditi ocito.
A ovo pokazuje da se ljudi saltaju kako im odgovara (ili kako im naloze aktuelni krugovi); http://www.ezadar.hr/clanak/nova-pravil ... kom-jeziku tako da to, kako se danas govori, mozemo machku o rep, sa knjizevnim jezikom i pravilima - nikad veze imalo nije.
-
JEDRILICA
#114 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"
Tako govore danas...sto ne znaci da je OK, sry ali ranih 80-tih to vec nisi mogao cuti ni u jednoj od tih drzava. Za Srbiju mislim da to nije tacno ni danas. A kamoli jos prije. Bio sam tada dovoljno star da se mogu sjetiti kako se na tadasnjoj tel. bilo sa sjedistem u Zagrebu ili Beogradu izgovaralo doticno ime/nadimak.DYD666 wrote:amrica wrote: hrvatski: IVO - idem kod Ive (Sanadera, napr)
To cu Ivan i Cedomir btw, ali kad vec saltamo nadimke koji zavrsavaju ja "O", de pls zarovite se u malo dublje taj knjizevni i nadjite pravilo gdje pise da li se bilo sta sto zavrsava na "O" u ovom padezu treba zavrsavati na "E" ili "A". Vidite ima li naveden takodje ma kakav izuzetak. Kanite se narodnih varijanti. Kako vam ne ide "u uho" da je padez jasno definisan i da ne postoji ni najmanje odstupanje
Neko je pitao kako nesto sto se uvuce medju narod moze biti pogresno? Zato sto jezik ima pravila, ali neko nema sluha za pocetak da ih osjeti i stvar se otima kontroli, tada bismo svi bili pismeni zar ne?
Vise detalja na http://forum.b92.net/index.php?showtopic=35127 moze se citati i do zadnje strane, nece skoditi ocito.
A ovo pokazuje da se ljudi saltaju kako im odgovara (ili kako im naloze aktuelni krugovi); http://www.ezadar.hr/clanak/nova-pravil ... kom-jeziku tako da to, kako se danas govori, mozemo machku o rep, sa knjizevnim jezikom i pravilima - nikad veze imalo nije.
A jesi li ti bio kod Alja?
-
Loud
#115 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"
Za zakletvu Titu ja spev'o sam stihsulesavic wrote:Istraživaču natprirodnog, zbrku ti napravi...
Uz maršala Tita...
- Fadil Toxic
#116 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"
Tačno je da jezik ima svoja pravila, ali njih ne određuješ ti, niti Senahid Halilović, niti Dalibor Brozović. Po mom jezičkom osjećaju se ide kod Ade, a ne *Ada, ali ako se u Goraždu oblik Ada masovno 'uvukao' u narod (ne među narod), to je kraj priče, ma koliko lingvofašisti to odbijali priznati. Variranje je fundamentalna osobina jezika. Normiranje nije. Sluh sa jezikom nema nikakve veze - znakovni jezik kojim se služe gluhonijeme osobe je jezik, baš kao i onaj kojim ti govoriš. Uostalom, kakav to ti 'sluh' imaš kad si u stanju ovako silovati sintaksu:JEDRILICA wrote:
Zato sto jezik ima pravila, ali neko nema sluha za pocetak da ih osjeti i stvar se otima kontroli, tada bismo svi bili pismeni zar ne?
Ovo je besmislena, negramatična rečenica, išao ti kod Ade ili kod Ada.
Last edited by Fadil Toxic on 28/03/2008 03:37, edited 1 time in total.
-
WizzardFromBOZ
#117 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"
tako je to u sandzacka skola padezi.bagavac wrote: Ja sam naucen u skoli da govorim : Idem kod Ada, dok puno mojih prijatelja govori: Ade.
- Fadil Toxic
#118 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"
Mačku o rep, kolega.sulesavic wrote:
pravila sa interneta: okači ih mačku za rep
-
DYD666
#119 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"
Ko misli da se ljudima npr. u Gorazdu ta deklinacija "uvukla" nekako, greskom, a odbija vjerovati da zapravo tako govore haman pa od pamtivjeka, razlog mu je da se preispita koliko je u toku oko zadate teme...pocevsti prvo od sâmog sebe i eventualnog prihvacanja cinjenice da su mozda neki drugi krajevi pod uticajima iskrivili to.Fadil Toxic wrote:ali ako se u Goraždu oblik Ada masovno 'uvukao' u narod (ne među narod), to je kraj priče
Fino vam covjek napisa Balasevicev stih u kojem ocigledno nije; "Za zakletvu Tîtî ja spev'o sam stih".
Ovo nema ama bas nista sa Sandzakom takodje, ko misli da je ovoj deklinaciji korjen tamo, radije neka nista vise ni ne pise, i pustite sad ispravke "mackovih repova" te hvatanja za slamku preko kojekakvih lapsusa...nedovoljno je to da se dovede i pitanje ova problematika.
-
Lesli Eldridž
#120 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"
Nije tačno Đole pjeva:" na zakletvu Titu..."
- slavkoimamodilera
#121 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"
Oprosti, ali ako stojis cvrsto iza ove izjave, onda nemas pojma o cemu pricas...Fadil Toxic wrote:Tačno je da jezik ima svoja pravila, ali njih ne određuješ ti, niti Senahid Halilović, niti Dalibor Brozović. Po mom jezičkom osjećaju se ide kod Ade, a ne *Ada, ali ako se u Goraždu oblik Ada masovno 'uvukao' u narod (ne među narod), to je kraj priče, ma koliko lingvofašisti to odbijali priznati. Variranje je fundamentalna osobina jezika. Normiranje nije. Sluh sa jezikom nema nikakve veze - znakovni jezik kojim se služe gluhonijeme osobe je jezik, baš kao i onaj kojim ti govoriš.
- Fadil Toxic
#122 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"
Poselamila te Ironija, kaže da je otišla kod Ada u Goražde. Počevsti prvo ti od samog sebe, pa eventualno prihvati činjenicu da je smiješno govoriti od 'iskrivljavanju'.DYD666 wrote:Ko misli da se ljudima npr. u Gorazdu ta deklinacija "uvukla" nekako, greskom, a odbija vjerovati da zapravo tako govore haman pa od pamtivjeka, razlog mu je da se preispita koliko je u toku oko zadate teme...pocevsti prvo od sâmog sebe i eventualnog prihvacanja cinjenice da su mozda neki drugi krajevi pod uticajima iskrivili to.Fadil Toxic wrote:ali ako se u Goraždu oblik Ada masovno 'uvukao' u narod (ne među narod), to je kraj priče
- Fadil Toxic
#123 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"
Pa prosvijetli me, Widdowsone.slavkoimamodilera wrote:Oprosti, ali ako stojis cvrsto iza ove izjave, onda nemas pojma o cemu pricas...Fadil Toxic wrote:Tačno je da jezik ima svoja pravila, ali njih ne određuješ ti, niti Senahid Halilović, niti Dalibor Brozović. Po mom jezičkom osjećaju se ide kod Ade, a ne *Ada, ali ako se u Goraždu oblik Ada masovno 'uvukao' u narod (ne među narod), to je kraj priče, ma koliko lingvofašisti to odbijali priznati. Variranje je fundamentalna osobina jezika. Normiranje nije. Sluh sa jezikom nema nikakve veze - znakovni jezik kojim se služe gluhonijeme osobe je jezik, baš kao i onaj kojim ti govoriš.
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
#124 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"
prica je kratka i slatka.
postoji STANDARDNI JEZIK (neorganski idiom) koji je institucionaliziran i kojem je dijalekt (organski idiom) samo BAZA.
kod nas je to istocnohercegovacki dijalekat plus stokavsko narjecje.
STANDARDNI JEZIK mora imati svoja pravila i norme.
DIJALEKTI kao organski idiomi ne mogu biti pravilni i nepravilni. kraj price.
"Kod ADA" je dijalektizam. nije nepravilan kao takav, ali NE MOZE u standardni jezik cija baza nije dijalekat iz kojeg dolazi. onda je NEPRAVILAN.
gud baj.

postoji STANDARDNI JEZIK (neorganski idiom) koji je institucionaliziran i kojem je dijalekt (organski idiom) samo BAZA.
kod nas je to istocnohercegovacki dijalekat plus stokavsko narjecje.
STANDARDNI JEZIK mora imati svoja pravila i norme.
DIJALEKTI kao organski idiomi ne mogu biti pravilni i nepravilni. kraj price.
"Kod ADA" je dijalektizam. nije nepravilan kao takav, ali NE MOZE u standardni jezik cija baza nije dijalekat iz kojeg dolazi. onda je NEPRAVILAN.
gud baj.
Last edited by Bea_Trix on 28/03/2008 13:43, edited 1 time in total.
- Fadil Toxic
#125 Re: Padezi "Kod Ada ili Ade"
Treba li nam uopće standardni jezik? :riđanović:Bea_Trix wrote: STANDARDNI JEZIK mora imati svoja pravila i norme.