Srpska proslost

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
redstar87

#101 Re: Srpska proslost

Post by redstar87 »

Chmoljo wrote:
da bi donio realan sud nije dovoljno samo pogledati jedan dokumentarac. mora se pogledati šta i drugi govore o tim događajima. onda sam doneseš zaključak.

a to o SHS, o tome imaš temu.
slazem se...i ja gledam mnoge filmove dokumentarne nase i svjetske,i ni za jedan ne kazemda nesto ili nekoga velica,ko sto pojedinci kazu da film knezevina srbija,kraljevina shs,gde cveta limun zut velica nesto...
bokakotorska

#102 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

turban wrote:Vec duze vrjeme ceprkam po dalekoj i bliskoj proslosti,trazeci neke odgovore.Najvise me zanimaju Srbi i njihova proslost,te koliko se ta proslost reflektira na same Srbe te njihove susjede.
Jedno je za mene sigurno.Srbi su kroz istoriju zivjeli izmedju maca i krsta.Ravnotezu su tesko ikada nasli.Srbi su kroz vjekove proizvodili najvise zahvaljuci ludim glavama bjedu i jad,najvise sebi licno.Sjeca li se neko (IZ UDZBENIKA)kako su Srbi u Beogradu pred drugi svr izjavili."BOLJE RAT NEGO PAKT".Ili one pjesme rado Srbin ide u vojnike,napisana od svestenog lica.Ili one Ko to kaze ko to laze SRBIJA JE MALA,NIJE MALA NIJE MALA TRI PUT RATOVALA,I OPET CE AKO BOG DA SRECE.
Sarajevski atentat i Gavrilo princip,svima poznat ishod tog atentata.
Pola Srbije su poveli preko Albanije u smrt.
Da neduzim.Srbi su kroz istoriju nagrabuslil.Ali nikada nisu svatili da su i sami krivi.Svi su krivi samo oni ne.Otuda Mladiceva izjava o osveti Turcima.
DALI SE RADI DAKLE KOD DJELA SRPSKOG NARODA O PARANOJI, TE JEDNOJ TESKOJ PSIHOZI,KAO PROIZVODU TOG STRASNOG VREMENA.
STA MISLITE O TOME??
Ima tu psihoze kao i kod svih drugih. Nekada je to iskonstruisano, nekada ne. Evo Siska na primer kao razloga za neke neuroze, 46 godina posle..

Mislim u Sisku nije bilo nekih naoruzanih Srba pa eto desi se u zaru borbe za demokratiju ?

Protiv sam svake psihoze i panicarenja ali osnova za strepnju bilo je izgleda mnogo ne samo 1941 nego i 91.

Slucaj protiv novinara Domagoja Margetica govori o tome. Vise se moze procitati na necenzurirano.com, sajtu
bokakotorska

#103 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Bitka na Čegru 1809. godine bila je odlučujući sukob Srba sa Turcima u Prvom srpskom ustanku (1804-1813), od čijeg ishoda je zavisila sudbina ustaničke Srbije.

Srpska ustanička vojska, sa oko 16.000 boraca, predvodjena glavnim zapovednikom Milojem Petrovićem, komandantima Hajduk Veljkom i Petrom Dobrnjcem i vojvodama Ilijom Barjaktarevićem, Pauljom Matejićem i Stevanom Sindjelićem, pristigla je 27. aprila 1809. godine na domak Niša kod sela Kamenice, Donjeg i Gornjeg Matejevca. Za mesec dana boravka, srpski ratnici su ovde izgradili šest utvrdjenih šančeva, čitav sistem reduta, magacina i drugih fortifikacija. Dugo ustaničko zadržavanje kraj Niša koristilo je i Turcima da ojačaju svoje redove vojnicima iz Sofije, Jedrena, Prištine, Leskovca i Vranja.
Konačno, Turci su, 31. maja 1809. godine, napali najistureniji srpski logor, ukopan na uzvišenju Čegar, kojim je komandovao resavski vojvoda Stevan Sindjelić. Boj se vodio čitav dan. Turci su napadali u talasima. Poraz je prouzrokovan i sukobom medju srpskim starešinama, pa Stevan Sindjelić nije dobio adekvatnu pomoć iz susednih šančeva. To potvrdjuje i letopisac, zapisavši na margini crkvene knjige "Pentikostar": "Na Čegar srpska vojska poginu; starešine se skaraše i vojsku izdadoše". Sindjelić je tada izveo herojski podvig: pucnjem u barutanu digao je u vazduh čitav šanac, uništivši i sebe i brojne Turke.

Image

Na Čegru je izginulo oko 3.000 Srba. Od njihovih glava Turci su načinili Ćele kulu.
Zabeleženo je kazivanje nekog "hadžije Srbina iz Niša" o načinu skupljanja i pripremanja lobanja za gradnju Ćele kule.
Niški paša je, odmah posle Čegarske bitke, "davao za svaku srpsku glavu po 25 groša, pa zapovedio ćurčijama da ih oderu, te ih je odrane slao da se uzidaju u kulu, a kože njiove dao štaviti i potom napunjene pamukom poslao u Carigrad".
Pisanih turskih izvora o Ćele kuli nema. Podatke o njenom izgledu, načinu gradnje, broju lobanja daju putopisci, prolazeći kroz Niš u XIX veku.
Prvi put je Evropa bila obaveštena o ovom spomeniku turske svireposti i srpske hrabrosti 1833. godine,
kada je francuski pesnik i akademik Alfons de Lamartin (1790-1869) izdao svoje delo "Put na Istok", gde je, u posebnom poglavlju "Beleške o Srbiji", ukazao na značaj ovog spomenika za Srbe i potrebu da bude sačuvan.
Najraniji opis Ćele kule, sa podatcima o veličini, beleži profesor beogradskog Liceja, Isidor Stojanović, koji je 24. avgust 1864. godine posetio ovaj objekat.
Četvorougaona je, visine "15 stopa" (4,65 m), širine "13 stopa i 4 palca" (4,09 m), a dužine oko "13 stopa" (4,03 m), sa ugradjenim glavama u "od cigala stvorene kvadrate krečom utvrdjene".
Ukupno, na sve četiri strane Ćele kule bilo je 56 redova. U svakom redu po 17 lobanja, što ukupno iznosi 952.

Dodatak

Leopold II was absolute ruler of Congo. His rule was brutal and millions of Congolese died as a result. By 1895 the British press started to expose Leopold II’s atrocities in Congo. In 1897 a Swedish missionary told a London meeting how Leopold’s soldiers were rewarded by the number of Congolese hands they amputated as punishment to native workers for failure to work hard enough. By 1899 the British vice consul confirmed and further reported the brutality of Leopold’s misrule in Congo. Finally in 1908, Leopold was forced to hand over the Congo Free State, his personal fiefdom, to the Belgian state.

prevod
Leopold II je bio apsolutni vladar Konga. Kao rezultat njegova brutalne vladavine umrli su (ubijeni) milioni Kongoleza.
1897 svedski misionar je svedocio na sastanku u Londonu kako su Leopoldovi vojnici bili novcano nagradjivani prema broju odsecenih ruku kongoleza koje je bilo kazna za nedovoljan rad. Ovoje potvrdio i britanski konzul 1899....

link
http://encyclopedia.jrank.org/articles/ ... onies.html

Zakljucak

Da ovaj nacin ratovanja nije ekskluziva Muslimana niti Tuarka govori masakr Hriscana, belgijskih u ovom slucaju pocinjen istim metodom, odsecanjem ruku za naknadu, skoro osamdeset godina kasnije !?
Ono sto im je zajednicko je odnos prema neprijatelju, uvazavanje neprijatelja ili remetilackog faktora kako to neki vole da zovu.
Ovaj odnos opet nije ekskluziva ni Turaka niti Belgijanaca. Pre bi se reklo da je takav odnos u skladu sa vremenom dakle 19 im vekom.

Danas je ovo svakako neprihvatljivo.

Razjasnjenje

Posto je na forumu na vise tema pominjano iseljavanje muslimana iz Srbije u Bosnu u XIXom i pocetkom XX og veka po oslobodjenju Srbije od Tutske, bitka na Cegru, i Cele kula kao njen spomenik mogu osvetliti tadasnji ambijent prostora i uzajaman odnos Turaka i Srba u tom vremenu.
bonislav

#104 Re: Srpska proslost

Post by bonislav »

bokakotorska wrote: Ima tu psihoze kao i kod svih drugih. Nekada je to iskonstruisano, nekada ne. Evo Siska na primer kao razloga za neke neuroze, 46 godina posle..

Mislim u Sisku nije bilo nekih naoruzanih Srba pa eto desi se u zaru borbe za demokratiju ?

Protiv sam svake psihoze i panicarenja ali osnova za strepnju bilo je izgleda mnogo ne samo 1941 nego i 91.

Slucaj protiv novinara Domagoja Margetica govori o tome. Vise se moze procitati na necenzurirano.com, sajtu
Jel to ona ludorija kako je 91. u Sisku pobijeno 600 srpskih civila?
Ti vjeruješ u to? A kako to da ni jedan notorni falsifikator Štrbac nema dokaze za to?
maler

#105 Re: Srpska proslost

Post by maler »

U svakom slučaju je žalosno što narod krene kao ovce za bolesnim čobanima.
bokakotorska

#106 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

bonislav wrote:
bokakotorska wrote: Ima tu psihoze kao i kod svih drugih. Nekada je to iskonstruisano, nekada ne. Evo Siska na primer kao razloga za neke neuroze, 46 godina posle..

Ti vjeruješ u to? A kako to da ni jedan notorni falsifikator Štrbac nema dokaze za to?
Ne verujem ni Margeticu ni Strbcu, samo razmisljam o toj psihozi, jeli imalo osnova ili ne ?

Kako je bilo u Sisku Srbima te 1991, jeli ko stradao ?

661 ili 61 ili 6 ili niko ?
bokakotorska

#107 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Evo linka koga interesuje sudjenje u Nirnbergu, konkretno ova stranica daje vezu na izjavu Milana Nedica.

http://www.nizkor.org/hweb/imt/tgmwc/tg ... 56-05.html

Osim toga ima zaista svega, logori, nacisticke vodje i sto sta jos.

http://www.nizkor.org/

Naravno na engleskom jeziku je
zonbirile

#108 Re: Srpska proslost

Post by zonbirile »

@bokakotorska
hvala za ovaj link,samo ovo si trebao postati na temi i egidi o četništvu i herojstvu i antifašizmu DM.

"As soon as the formation of my Government had been proclaimed at the beginning of September, 1941, a delegation with authority from Drazha Michailovic called on me to start negotiations."
osa

#109 Re: Srpska proslost

Post by osa »

bokakotorska wrote:
bonislav wrote:

Ne verujem ni Margeticu ni Strbcu, samo razmisljam o toj psihozi, jeli imalo osnova ili ne ?

Kako je bilo u Sisku Srbima te 1991, jeli ko stradao ?

661 ili 61 ili 6 ili niko ?
istina stradalo je ljudi u sisku, što se tiče brojki, teško je reći, mislim negdje 60-70 ljudi, i danas se vode sudski postupci, za neka od tih ubistava, ali kao uostalom i sa svim sličnim slučajevima u ratovima na ovom prostoru, većina počinioca će proći nekažnjeno, tužno ali istinito.
zonbirile

#110 Re: Srpska proslost

Post by zonbirile »

@bokakotorsko
i ovo propustih,piličari su na startu volili pare

Nedic enumerates the terms, which are of no interest to us, and then says:

"I, for my part, accepted all these terms and offers. Drazha received money and the Germans permitted this."
bokakotorska

#111 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

osa
istina stradalo je ljudi u sisku, što se tiče brojki, teško je reći, mislim negdje 60-70 ljudi, i danas se vode sudski postupci, za neka od tih ubistava, ali kao uostalom i sa svim sličnim slučajevima u ratovima na ovom prostoru, većina počinioca će proći nekažnjeno, tužno ali istinito.

...

Ako imas neki link za ovo u Sisku a da nije necenzurirano. com bilo bi dobro.
bokakotorska

#112 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Jedno misljenje o drugacijem sagledavanju istorije od Andreja Mitrovica...

iz intervjua casopisu Vreme

...

No, odgovor na pitanje o tome ko stvara problem "komponovanja" i "prekomponovanja" istorije sagovornik "Vremena" Andrej Mitrović, istoričar i profesor Beogradskog univerziteta, počinje konstatacijom da "političari stvaraju klimu ili postavljaju direktne zahteve, odnosno zabrane (ili prednosti) za određena tumačenja. Istoričari od struke u to - voljno ili nevoljno, inteligentno ili glupo - uleću".

http://www.vreme.com/arhiva_html/429/10.html

...

Inace za proveru autora nije lose koristiti ovaj donji link. Tu se da videti koliko je neciji rad preveden pre svega, koriscen i uvazen. I u koliko zemalja naravno, kojih i td.

http://search.theeuropeanlibrary.org/po ... index.html
zonbirile

#113 Re: Srpska proslost

Post by zonbirile »

@bokakotorska
za kakve pare to Nedic proziva Drazu.Otkud Draza sa Nadicem i Svabama,gdje Tito tada_
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#114 Re: Srpska proslost

Post by KatarinaKosaca »

zonbirile wrote:@bokakotorska
za kakve pare to Nedic proziva Drazu.Otkud Draza sa Nadicem i Svabama,gdje Tito tada_

Ti i ovdje dolaziš da shebavaš teme debilnim upadicama. :-)
zonbirile

#115 Re: Srpska proslost

Post by zonbirile »

KatarinaKosaca wrote:
zonbirile wrote:@bokakotorska

Ti i ovdje dolaziš da shebavaš teme debilnim upadicama. :-)
------------------------------------------------------------------------------
vidis kako covjek naleti u zelji za osvetom,a nema dovoljno sive mase.Ja i @bokakotorska imamo rasprave na vise tema,za tebe isuvise komplikovane,a posto si provaljen i povaljen vise puta ti bi da nesto kazes,uvalis.E moj,kako da ti dam ima,ovo je bilo u pitanju,a u linku ide na stetu @bokakotorske.Naravno ti i ne znas o cemu se radi,ali bi da ujedas.Nema veze i najdrazi harmonikas Mihajlovica đenerala bio je musliman.

PostPostao/la bokakotorska dana 10/12/2009 23:02
Evo linka koga interesuje sudjenje u Nirnbergu, konkretno ova stranica daje vezu na izjavu Milana Nedica.

http://www.nizkor.org/hweb/imt/tgmwc/tg ... 56-05.html

Osim toga ima zaista svega, logori, nacisticke vodje i sto sta jos.

http://www.nizkor.org/

Naravno na engleskom jeziku je
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#116 Re: Srpska proslost

Post by Chmoljo »

@KatarinaKosaca i zonbirile, moliću bez postova u kojima su riječi debil i sintagme tipa: nedostatak sive mase i prekomplikovano za tebe :)

obrisaću kompletan post sa takvim riječima :) nije opomena, samo skrećem pažnju :-D
osa

#117 Re: Srpska proslost

Post by osa »

bokakotorska wrote:osa

...

Ako imas neki link za ovo u Sisku a da nije necenzurirano. com bilo bi dobro.

ne treba mi link, živio sam tada a i sada živim u sisku.
bokakotorska

#118 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Hvala Osa u svakom slucaju iako licno imam puno predrasuda prema uniformisanim licima, iz zemalja treceg sveta pogotovo, a narocito ovih “nasih” zemalja, pocev od Srbije pa na dalje.

Ne zbog tih ljudi i njihovih licnih kvaliteta, pa ni tvojih, vec zbog kvaliteta rezima kojima su se stavili na raspolaganje.
Naravno sumnjam i u svakog ko sebe daje iz bilo kog razloga bilo kome na raspolaganje, a to policajci i vojnici valjda moraju, imaju obavezu. Ponekad se obavezu i vise puta razlicitim autoritetima i tu nastaje jos veca zbrka i haos.

Vidis i sam bivsi u policiji i u Sisku, svo vreme kako citam iz tvojih postova, angazovan u desavanjima 90 etih, ni 18 godina posle ne znas ni ti sigurno sta se desilo ? Kako cemo mi gradjani to znati ?
No nije ni cilj da sada ulazimo u ovaj problem previse on je samo jedan od cigli u zidu i moze doprineti kao takav shvatanju nacina kako se prave psihoze neophodne za aktivnosti rezima koje ce tek da uslede.

Sisak cini mi se nije bio opterecen nekim ratnim sukobima direktno pa i ovo sto se desilo sa Srbima toga grada na svoj nacin osvetljava atmosferu pocetka tranzicije i metodologiju i ciljeve demokratizacije, jer borba se tada zvala borba protiv srbokomunizma ili jugokomunizma, ne secam se ni sam vise kako je to osnivac fk Partizan tada zvao.

Te zrtve nisu ratne zrtve, one su zrtve rezima i to ne treba mesati i tako mutiti vodu, jer onda je to odbrana rezima ? Verujem da ti to nije cilj, nisi na duznosti kada si na forumu ?

Ima u Hrvatskoj problema puno i dan danas u smirivanju ambijenta i donosenju naknadnih zakljucaka.
Tako i dan antifasistickog ustanka koji je u Hrvatskoj mogao biti samo komunisticki ustanak - ne moze ostati stabilan ? Cak i to se koleba pa umesto 27 Jula i mesta Srb u Lici kako je slavljen u komunistickom originalu, sada teziste ustanka klizi ka 22 Junu i sumi kraj Siska gde je formiran nekakav odred komunaca. Nije lako.

Veliki je problem izvuci jasnu crtu izmedju nekadasnjeg ustastva i nedavnog oslobodjenja, jer ispada da im je posledica ista ? Kazem posledica.

Ali to je hrvatska proslost i na nju ce Hrvati dati odgovor u to sam siguran.
osa

#119 Re: Srpska proslost

Post by osa »

šta znači "staviti se režimu na raspolaganje", svaki državni službenik, svaki vojni obveznik a i posredno svaki građanin neke države je njenom režimu na raspolaganju.
recimo ja sam prije rata radio u ini (rafinerija u sisku), u policiju sam otišao samo zato što sam procijenio da će biti rata i samo zato što je postojala specijalna policija, da je nije bilo vjerojatno bi bio u nekoj sličnoj postrojbi hv-a.
što se tiče "istine", ako je spustimo na pojedinačnu razinu, onda je ne zna nitko, ako gledamo globalnije, recimo za moj grad, 91. godine kad je počeo rat, institucije u dobrom dijelu nisu funcionirale kako bi trebale, pa tako i policija, postojale su razne grupe, koje su se kitile raznim nazivima i nazivali specijalcima a mrdnuli iz grada nisu (recimo specijalna jedinica mup-a iz siska nikad nije vojno djelovala na području grada), ti su napravili najviše zla a ujedno i sramote po gradu, neki od njih su odgovarali, većina kako rekoh neće, neki su i stradali u razno raznim situacijama, kažu ljudi "bog sve vidi". a kad sustav na vrijeme ne prekine talve pojave onda ih je jako teško kasnije ispraviti, uvijek sam govorio u razgovoru među rukovoditeljim p.u., "onaj tren kad je dopušteno da razno razni "borci", obijaju vrata srpskih stanova i traže snajperiste( kojih uzgred budi rečeno nije bilo, jedina osoba ubijena iz snajpera u sisku je ljubica solar, kćer jove-srbina i vjere-hrvatice i nisu je ubili srpski snajperisti), a u principu su krali videa, tv-e i sl., tada je zlo u sisku pušteno s lanca", i nije vraćeno na lanac dobrih godinu dana, a za godinu dana se puno .ranja napravi.

ipak raduje me da se i danas uhićuju počinioci tih zločina zadnji je prije par mjeseci osuđen ivica mirić na devet godina robije.
bokakotorska

#120 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

E pa osa nije tako.

To jest tako drzava hoce, a da li ce tako biti to odlucuje svako za sebe, svojom glavom. Bar kada su gradjani u pitanju.

Policajci i vojnici su druga stvar i zato ja stalno solim o tome kako su mi ti uniformisani nepouzdani skroz, jer su na raspolaganju u nasim slucajevima rezimima sumnjivih vrednosti, znanja, moci, ciljeva i jako kratkog trajanja najcesce.

To njihovo (policajaca i vojnika) predavanje volji rezima jeste problem u odnosu na druge sluzbenike i sluzbe, jer praksa je dokazala da ovi predani uniformisani likovi ugrozavaju druge ljude silom, njihove zivote, imovinu i buducnost uopste iz krajnje sumnjivih razloga.

Ostali sluzbenici ugrozavaju uglavnom sume kad lose koriste papir koji je njihova vrhunska zrtva. To je razlika.

Odricanje poslusnosti drzavi nekada jeste velika ljudska vrednost. U nasim slucajevima najcesce, a 1991 pogotovo. Stavljanje rezimu na raspolaganje 1991 bila je velika moralna dilema tada, a kakvi su rezultati ostace i doveka.
Nasa naknadna radovanja razotkrivanju zlocinaca su ljudska i ok sasvim ali nista ne pomazu zrtvama. Svim - ne samo onim u Sisku.

No samo retki nikada ne menjaju misljenje mi svi ovde itekako uticemo jedni na druge pogotovo kada se ne slazemo, zato i jeste lepo postati po forumu.
osa

#121 Re: Srpska proslost

Post by osa »

bokakotorska wrote:E pa osa nije tako.

To jest tako drzava hoce, a da li ce tako biti to odlucuje svako za sebe, svojom glavom. Bar kada su gradjani u pitanju.

Policajci i vojnici su druga stvar i zato ja stalno solim o tome kako su mi ti uniformisani nepouzdani skroz, jer su na raspolaganju u nasim slucajevima rezimima sumnjivih vrednosti, znanja, moci, ciljeva i jako kratkog trajanja najcesce.

To njihovo (policajaca i vojnika) predavanje volji rezima jeste problem u odnosu na druge sluzbenike i sluzbe, jer praksa je dokazala da ovi predani uniformisani likovi ugrozavaju druge ljude silom, njihove zivote, imovinu i buducnost uopste iz krajnje sumnjivih razloga.

Ostali sluzbenici ugrozavaju uglavnom sume kad lose koriste papir koji je njihova vrhunska zrtva. To je razlika.

Odricanje poslusnosti drzavi nekada jeste velika ljudska vrednost. U nasim slucajevima najcesce, a 1991 pogotovo. Stavljanje rezimu na raspolaganje 1991 bila je velika moralna dilema tada, a kakvi su rezultati ostace i doveka.
Nasa naknadna radovanja razotkrivanju zlocinaca su ljudska i ok sasvim ali nista ne pomazu zrtvama. Svim - ne samo onim u Sisku.

No samo retki nikada ne menjaju misljenje mi svi ovde itekako uticemo jedni na druge pogotovo kada se ne slazemo, zato i jeste lepo postati po forumu.

čim plaćaš porez, čim služiš vojsku, čim si kako rekoh vojni obveznik, htio to ili ne pomažeš režim na vlasti, bio on po tvom mišljenju dobar ili loš, ako ne plaćaš porez, ako ne poštuješ važeće zakone, onda ne pomažeš režim na vlasti, ali onda sam procijeni tko si.
bokakotorska

#122 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Pricamo o proslosti to je pdf.

Ko je neko 91 ne bivsi na raspolaganju rezimu ?
Dezurni rezimski pevac/petao je to ovde krstio tada u - stvani puacenik i domaci izdajnik.
Ljudi koji nisu bili na raspolaganju, a takvih je vecina gradjana Srbije tada bila, osecali su se u opstoj bedi barem slobodni i svoji. Pevac i gazda mu, kakvi su bili tako su i zavrsili. To je ovde jasno svakom i ko je bio na raspolaganju i ko nije i oko toga nesporazuma nema. Jedan mit manje nije mala stvar.
Jellena85

#123 Re: Srpska proslost

Post by Jellena85 »

Primetila sam da vecina vas i dalje veruje u teorije po kojima su Srbi za sve krivi, kako su oni zlocinacki narod, kako je Nacertanije sovinisticki projekat itd.
Neki cak idu toliko daleko da osudjuju Srbe sto su se uopste usudili da oslobadjaju Kosovo, Makedoniju, BiH i ostale jugoslovenske zemlje. Nije ni cudo kada se u bosnjackim medijima i skolstvu sistematski vodi antisrpska propaganda. Ne sme se nikako priznati da su Srbi uradili nesto dobro i pravedno.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#124 Re: Srpska proslost

Post by KatarinaKosaca »

Jellena85 wrote:Primetila sam da vecina vas i dalje veruje u teorije po kojima su Srbi za sve krivi, kako su oni zlocinacki narod, kako je Nacertanije sovinisticki projekat itd.
Neki cak idu toliko daleko da osudjuju Srbe sto su se uopste usudili da oslobadjaju Kosovo, Makedoniju, BiH i ostale jugoslovenske zemlje. Nije ni cudo kada se u bosnjackim medijima i skolstvu sistematski vodi antisrpska propaganda. Ne sme se nikako priznati da su Srbi uradili nesto dobro i pravedno.
Sve je to vatikanskofundamentalističkoamerička zaveeeera protiv svih Srba sveeeta. Nego, slabo to "oslobađanje" prođe :roll:
Bar ovdje po našoj promidžbi :D
Jazz_Junkie

#125 Re: Srpska proslost

Post by Jazz_Junkie »

Jellena85 wrote:Primetila sam da vecina vas i dalje veruje u teorije po kojima su Srbi za sve krivi, kako su oni zlocinacki narod, kako je Nacertanije sovinisticki projekat itd.
Zdrav um je daleko od iluzije da su Srbi zlocinacki narod ili za sve krivi, ali Garasaninovo "Nacertanije" jeste jedan od temelja velikosprskog nacionalsovinizma. Niti znam kakav je "bosnjacki skolski sistem", niti kakav je srpski, ali znam da je u Srbiji na djelu povijesni revizionizam koji danasnjim generacijama truje pamet da su recimo cetnici bili antifasisti. Mozda je i tvoje misljenje produkt iste manipulacije, jer tvrdis kako "Nacertanije" eto nije sovinisticki projekt. Kada je rijec o dobrim djelima, ne mozemo ista pripisivati citavim narodima, ali pojedincima i grupama. Nisu Srbi/Hrvati/Bosnjaci cinili dobra i losa djela, ali pojedinci i njihovi saradnici. Cetnici ili Ilija Garasanin sigurno nisu bili dobrotvorci. Ljudi koji su se iz ubjedjenja stavili na raspolozenje cetnicima, ustasama, handzarima i drugim nacistickim ili fasistickim zlikovcima su bili sepet arhikonzervativnih govana, a sto tek reci o onima koji danas opravdavaju iste.
Post Reply