Simbol Bošnjačkog naroda

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Jazz_Junkie

#101 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Jazz_Junkie »

Joj ljudi, nema kraja ovom cirkusu sa simboliziranjem. Svaki narod hoce nekakva svoja obiljezja u BiH, a nitko ne zeli izgraditi neku zajednicku platformu na razini BiH. Pa nasa zemlja moze samo opstati ako prestanemo razmisljati etnicki, jer to nema nikakvu relevantnost. Etnicke nacije su moderne izmisljotine i glavni uzrok svih nasih problema pored konfesionalne paranoje. Treba mi dom, a ne pripadnost nekakvom kolektivu sa nametnutim pravilima i vrijednostima.
Nihad_27

#102 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Nihad_27 »

Image

Image

Image

Image
Nihad_27

#103 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Nihad_27 »

MuaDib wrote:Evo vam primjer kvalitetno urađenog grba i zastave Bošnjaka Sandžaka kao i Srbije te Crne Gore.

Image
Image
Bijela zastava s grbom u sredini. Grb se temelji na grbu Bosne i Hercegovine iz 1990-ih, odnosno na povijesnom grbu dinastije Kotromanić: koso raskoljen srebrnom gredom, gore u zelenom tri srebrna polumjeseca, dolje u plavom tri zlatna ljiljana.
Dakle ovi bi se moglo primjeniti u BiH i tražiti da se cjelovit grb s ljiljanima vrati za državni simbol!

Odlicna zastava
MuaDib

#104 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by MuaDib »

Evo moje rješenje nacionalnih i državnih simbola BiH.
Slika sve govori i mislim da bi bilo idealno!

Image

:) 8) :?
jeza u ledja

#105 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by jeza u ledja »

Slazem se.
pike

#106 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by pike »

Pa dje ti je tu grb federacije???
nikad_izvini

#107 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by nikad_izvini »

zgembo_sa wrote:
mal_tanak wrote:P.S spominju se Hrvati u armiji BiH, svaka cast, znam da ih je i bilo, ali isto tako je bilo i Bošnjaka u HVO-u! Al tu se radi o manjem broju! Znaci vecina Hrvata koja je se borila u ratu je bila u HVO, isto tako i Bošnjaka u Armiji!

pozz
Ne, ne, nisi dobro procitao, ja govorim o jedinicama HVO-a i HOS-a koje nisu prihvatile secesionisticko-ustasku politiku hzhb vec se se zajedno sa jedinicama ARBiH borile protiv cetnika. Taj tvoj "domoljubni" dio HVO-a je saradjivao sa cetnicima i radio na podjeli ove drzave, zato ponavljam, bolje ti je suti i stidi se.

Pitaj malo Blaža Kraljevića šta se desilo,Tute,Štele i Šuške.Logično je da je malo Bošnjaka bilo u HVO-u kad su većinu pohapsili i pozatvarali usred rata :skoljka:

Ljiljani :thumbup:
jeza u ledja

#108 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by jeza u ledja »

pike wrote:Pa dje ti je tu grb federacije???
Pa poetna je u konceptu - sahovnica - hrvatski simbol, ovo 4s kako li se to vec zove - srpski simbol, te polumjesec (i zvijezda?) bosnjacki simbol. A ljiljani - bosanski simbol. Ali ne, Bosnjaci su sebi pripisali ljiljane, a ne polumjesec, tako, sve i da hoce (a nece) Srbi i Hrvati ga ne mogu smatrati kao svog. Zasto bi RS stavljala recimo ljiljane na grb, ako su oni jedini bosnjacki simbol?
pike

#109 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by pike »

Ma nasi papci ne znaju napravit fini grb koji ustvari znaci nesto. Oni vise vole trokutove i krugove egzoticnih boja koji apsolutno nemaju znacenja za ikog u BiH. Koji seljakluk majko mila, vidio sam na CD-u ljudi su poslali finih prijedloga medjutim papci izabrali najgore moguce varijante.
dushmanka_sa

#110 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by dushmanka_sa »

pike wrote:Ma nasi papci ne znaju napravit fini grb koji ustvari znaci nesto. Oni vise vole trokutove i krugove egzoticnih boja koji apsolutno nemaju znacenja za ikog u BiH. Koji seljakluk majko mila, vidio sam na CD-u ljudi su poslali finih prijedloga medjutim papci izabrali najgore moguce varijante.
A da zamolim tetu u obdaništu da mi da radove djece koji su rađeni za ove državne nam praznike? Da vidite kako djeca predškolskog uzrasta doživljavaju svoju državu. Oooooooooooo Bože....
zgembo_sa

#111 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by zgembo_sa »

Ako ce ljiljan na grbu predstavljati samo bosnjake, a uz to ce ga jos ukaljati sahovnicom i 4c onda bolje da se napravi grb koji nece sadrzavati nijedan od spomenutih simbola. A od plavo-crveno-zelene kombinacije, u bilo kom redosljedu i obliku, mi se povraca.
MuaDib

#112 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by MuaDib »

MuaDib wrote:Evo moje rješenje nacionalnih i državnih simbola BiH.
Slika sve govori i mislim da bi bilo idealno!

Image

:) 8) :?
1. Grb i zastava - predstavlja Bošnjake;
2. Grb i zastava - predstavlja bosnskohercegovačke Hrvate;
3. Grb i zastava - predstavlja bosanskohercegovačke Srbe;

A dolje zajednički državni simboli! :)
Jazz_Junkie

#113 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Jazz_Junkie »

Sto je sa Bosnjacima ateistima i agnosticima, Muadibe? Kako vidis, grb Hrvata koji predlazes nema nista vjerskog na sebi. Kada ste vec pali u ekstazu nacionalnih simbola, najbolje bi bilo da bosnjacki grb bude jedan zlatni ljiljan sa plavom podlogom, hrvatski sahovnica i srpski mozda samo orao sa crvenom podlogom, bez onog 4S.
jeza u ledja

#114 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by jeza u ledja »

Jazz_Junkie wrote:Sto je sa Bosnjacima ateistima i agnosticima, Muadibe? Kako vidis, grb Hrvata koji predlazes nema nista vjerskog na sebi. Kada ste vec pali u ekstazu nacionalnih simbola, najbolje bi bilo da bosnjacki grb bude jedan zlatni ljiljan sa plavom podlogom, hrvatski sahovnica i srpski mozda samo orao sa crvenom podlogom, bez onog 4S.
Pe je li turska zastava ima polumjesec i zvijezdu, a oni se satrase dokazujuci sekularizam?

Uostalom, zar nisu Bosnjaci poseban narod upravo zbog svoje vjere? (kao sto su i bosanski Srbi i Hrvati)
elSaik

#115 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by elSaik »

jeza u ledja wrote:
Jazz_Junkie wrote:Sto je sa Bosnjacima ateistima i agnosticima, Muadibe? Kako vidis, grb Hrvata koji predlazes nema nista vjerskog na sebi. Kada ste vec pali u ekstazu nacionalnih simbola, najbolje bi bilo da bosnjacki grb bude jedan zlatni ljiljan sa plavom podlogom, hrvatski sahovnica i srpski mozda samo orao sa crvenom podlogom, bez onog 4S.
Pe je li turska zastava ima polumjesec i zvijezdu, a oni se satrase dokazujuci sekularizam?

Uostalom, zar nisu Bosnjaci poseban narod upravo zbog svoje vjere? (kao sto su i bosanski Srbi i Hrvati)
Polumjesec i zvijezda nisu vjerski simboli tako da ne shvatam što bi smetali na zastavi jedne sekularne države...
jeza u ledja

#116 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by jeza u ledja »

elSaik wrote:
jeza u ledja wrote:

Polumjesec i zvijezda nisu vjerski simboli tako da ne shvatam što bi smetali na zastavi jedne sekularne države...
E pa onda ne fali im nista da budu i bosnjacki simboli.
elSaik

#117 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by elSaik »

jeza u ledja wrote:
elSaik wrote:
jeza u ledja wrote: Pe je li turska zastava ima polumjesec i zvijezdu, a oni se satrase dokazujuci sekularizam?

E pa onda ne fali im nista da budu i bosnjacki simboli.
Ako ćemo vjerovati Reisu i historija Bošnjaka poče 1463. ona bi imalo i logike s obzirom da su nam polumjesec i zvijezda bili na zastavi u doba Osmanlija.
jeza u ledja

#118 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by jeza u ledja »

elSaik wrote:
Ako ćemo vjerovati Reisu i historija Bošnjaka poče 1463. ona bi imalo i logike s obzirom da su nam polumjesec i zvijezda bili na zastavi u doba Osmanlija.
A zar ne pocinje od 1463?
elSaik

#119 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by elSaik »

jeza u ledja wrote:
elSaik wrote:
Ne. Dobrih Bošnjana je bilo mnogo prije nego dođoše Osmanlije.
Jazz_Junkie

#120 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Jazz_Junkie »

jeza u ledja wrote:

Turska zastava je maltene izmisljotina post-osmanskog vremena. Otomansko carstvo nije imalo ni grb ni zastavu, nego je to izmisljeno u nekom francuskom grboslovju i zabiljezeno kao grb tog carstva. Turska se izgleda poziva na to. Mozda grijesim, ali zasto se mi iz BiH moramo uvijek porediti sa nekim? Polumjesec nikada u povijesti nije bio simbol bosnjackog naroda posto bosnjacki narod kao svjesna nacionalna grupacija nije postojao kao ni Hrvati, Srbi itd.... dakle, ako polumjesec i zvijezdu vadis iz proslosti, onda je to simbol muslimana.

Ja ne znam elSaik, odakle tebi da polumjesec i zvijezda nisu muslimanski simboli? Nemoj to mijesati sa ilirskim polumjesecom i danicom.
jeza u ledja

#121 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by jeza u ledja »

elSaik wrote:
jeza u ledja wrote:
elSaik wrote:
Ne. Dobrih Bošnjana je bilo mnogo prije nego dođoše Osmanlije.
Aha, znaci danasnji Bosnjaci su jedini potomci tih Bosnjana o kojim govoris?
elSaik

#122 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by elSaik »

jeza u ledja wrote:
elSaik wrote: Ne. Dobrih Bošnjana je bilo mnogo prije nego dođoše Osmanlije.
Svi smo mi, uglavnom, potomci tih Bošnjana. To što neki danas više vole Srbiju i Hrvatsku više nego Bosnu mijenja činjenicu da im je praprapra...pradjed bio Bošnjanin. :)

PS Jesam li ovo na ispitu? Mislim, nisam ništa učio... :oops:
Jazz_Junkie

#123 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Jazz_Junkie »

elSaik wrote:
jeza u ledja wrote:
elSaik wrote: Ne. Dobrih Bošnjana je bilo mnogo prije nego dođoše Osmanlije.
Svi smo mi, uglavnom, potomci tih Bošnjana. To što neki danas više vole Srbiju i Hrvatsku više nego Bosnu mijenja činjenicu da im je praprapra...pradjed bio Bošnjanin. :)

Ima tu podosta muslimana iz Srbije i Hrvatske (Slavonija, Dalmacija), za njih ne znam da li su bas dobri Bosnjani.....
elSaik

#124 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by elSaik »

Jazz_Junkie wrote:
jeza u ledja wrote:

Turska zastava je maltene izmisljotina post-osmanskog vremena. Otomansko carstvo nije imalo ni grb ni zastavu, nego je to izmisljeno u nekom francuskom grboslovju i zabiljezeno kao grb tog carstva. (1) Turska se izgleda poziva na to. Mozda grijesim, ali zasto se mi iz BiH moramo uvijek porediti sa nekim? Polumjesec nikada u povijesti nije bio simbol bosnjackog naroda posto bosnjacki narod kao svjesna nacionalna grupacija nije postojao kao ni Hrvati, Srbi itd.... dakle, ako polumjesec i zvijezdu vadis iz proslosti, onda je to simbol muslimana.

Ja ne znam elSaik, odakle tebi da polumjesec i zvijezda nisu muslimanski simboli? (2) Nemoj to mijesati sa ilirskim polumjesecom i danicom.
(1)
Misliš na ovo?
Image

(2)
Koliko je meni poznato muslimanima je vjerski zabranjeno da imaju svoje simbole. Također bi bilo onda za očekivati da više od dvije (Turska, Pakistan i možda još poneka) većinski islamske zemlje imaju polumjesec i zvijezdu na svojim zastava. Moguće je da griješim, ali za mene su polumjesec i zvijezda oduvijek bili simbol Turaka, a ne muslimana.
Last edited by elSaik on 19/03/2008 04:00, edited 1 time in total.
elSaik

#125 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by elSaik »

Jazz_Junkie wrote:
elSaik wrote: Svi smo mi, uglavnom, potomci tih Bošnjana. To što neki danas više vole Srbiju i Hrvatsku više nego Bosnu mijenja činjenicu da im je praprapra...pradjed bio Bošnjanin. :)

Ima tu podosta muslimana iz Srbije i Hrvatske (Slavonija, Dalmacija), za njih ne znam da li su bas dobri Bosnjani.....
:zoka: Pa i rekoh uglavnom, a ne svi.
Post Reply