PROTESTI, 08.03.2008. god. u 13h

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
suncica24

Post by suncica24 »

Ala ste se raspisali.
I svi puni nekih ideja, a maloko da pomakne guzicu i predlozi kako realizovati iste. A kamoli da ih realizuje.
Ja sam vec negdje napisala:

Bilo je...ok. Ja sam, s obzirom na reakcije prilikom dijeljenja letaka i gostovanja na radijima, licno mislil da ce biti puno vise ljudi.
Ako neko kaze da ga je otjerala muzika, vrijeme, setnja, govori, sto mu se nije svidio letak, sto misli da neko iza svega ovog stoji, to sto nije zesce...NE VRIJEDI.
Ja ne prihvatam nikakvo opravdanje. Ako je mogao Nermin Tulic u kolicima, ako je mogao dedo "na pola noge, majka s djetetom, nema opravdanja za druge.
Ja mislim da smo potrosili sve mogucnosti "mirne, nezamjerajuce" setnje. Isto mislim da nismo u stanju skupiti ljude radnim danom i napraviti pometnju, jer ovo su tek zaceci gradjanskog bunta u ovom gradu.
Sta organizovati za slijedecu subotu... HAJDEMO O TOME SAD GOVORITI!
I hajdemo pricati o jos necemu: KAKO RECI GRADJANIMA DA IZADJU IZ MISIJIH RUPA, jer... Ljubica, Denis, Adnan bi mogli biti Ajla, Marko, Emir...njihova baka, dijete, brat..AKO SE NASTAVE BOJATI I SKRIVATI!!!
Last edited by suncica24 on 02/03/2008 11:09, edited 1 time in total.
suncica24

Post by suncica24 »

roditelj, ide i za gradonacelnicu peticija, sad nije bila gotova, tj. otisla je na printanje, ali su printeri "zaustavljeni", jer se naslo nekih gresaka.
Ali ideee i Semiha van!

PS: I meni je upao u u oci nedostatak karikatura i poziva Semihi. Mislim da to mora biti popravljeno!
suncica24

Post by suncica24 »

I da, neko je predlozio proteste u petak popodne, tj. kad zavrsavaju s poslom, sto mi je dobra ideja. Da ih blokiramo kao sto oni blokiraju nas.
Jos neke dobare prijedloge upamtih, ono crtanje kredom (naprimjer, iscrtamo grad onim konturama covjeka i porukom unutra), prijedlog za letak ili novine na temu protesta, prijedlog da se na tome stampaju "obavjestenja" o kriminalnim slucajevima u gradu i "nemjerama" protiv njih, prijedlog za gasenje svjetla i postavljanje neceg na prozor- to je vec neko predlagao, ali se nismo mogli dogovoriti oko boje :roll: .
I ona ideja za pozivanje strajkaca iz Zore, Feroelektra... je super. Ja, npr, mogu stupiti u kontakt sa ljudima iz Feroelektra i sigurna sam da bi nam se pridruzili!

Sto se tice koncerta, ja nisam za, ili jesam za, u odnsu na samo jedan razlog: Ako zovnemo Zoster ili Stuke ili Dubiozu... da li to znaci da ne zelimo ljude koji slusaju Selmu Bajrami, Harisa, Halida... na protestima? I da ovo nisu njihovi protesti? Ako mozemo ispostovati i kombinovati to dvoje (sto sumnjam da mozemo), onda sam za.
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

suncica24 wrote:roditelj, ide i za gradonacelnicu peticija, sad nije bila gotova, tj. otisla je na printanje, ali su printeri "zaustavljeni", jer se naslo nekih gresaka.
Ali ideee i Semiha van!

PS: I meni je upao u u oci nedostatak karikatura i poziva Semihi. Mislim da to mora biti popravljeno!

Karikature su bile spremne za protest, medjutim, kako se mi sami finansiramo, i ne mozemo sebi priustiti kvalitet u izradi, konstrukciju na kojoj su stajale karikature, vjetar je polomio neposredno pred pocetak protesta, i naderao papir na kojem su bile izradjene. Na zalost.
Bilo je nekoliko karikatura i transaprenata koji su se ticali Semihe, i na slijedecim protestima nece doci to tehnicke greske.
[Matrix]

Post by [Matrix] »

suncica24 wrote:I da, neko je predlozio proteste u petak popodne, tj. kad zavrsavaju s poslom, sto mi je dobra ideja. Da ih blokiramo kao sto oni blokiraju nas.
Jos neke dobare prijedloge upamtih, ono crtanje kredom (naprimjer, iscrtamo grad onim konturama covjeka i porukom unutra), prijedlog za letak ili novine na temu protesta, prijedlog da se na tome stampaju "obavjestenja" o kriminalnim slucajevima u gradu i "nemjerama" protiv njih, prijedlog za gasenje svjetla i postavljanje neceg na prozor- to je vec neko predlagao, ali se nismo mogli dogovoriti oko boje :roll: .
I ona ideja za pozivanje strajkaca iz Zore, Feroelektra... je super. Ja, npr, mogu stupiti u kontakt sa ljudima iz Feroelektra i sigurna sam da bi nam se pridruzili!

Sto se tice koncerta, ja nisam za, ili jesam za, u odnsu na samo jedan razlog: Ako zovnemo Zoster ili Stuke ili Dubiozu... da li to znaci da ne zelimo ljude koji slusaju Selmu Bajrami, Harisa, Halida... na protestima? I da ovo nisu njihovi protesti? Ako mozemo ispostovati i kombinovati to dvoje (sto sumnjam da mozemo), onda sam za.
Draga moja zoves gladne radnike Feroelektra i onda im pustast muziku koji oni ne kontaju,to je hipokrizija najvece vrste.Drugo,svi ti strajkaci (kako ih ti zoves,a to su ljudi gladni kruha/hljeba) su pod kontrolom sindikata i nema sanse da se neko odmetne zbog "bijesne omladine".Potrbean je javni proglas koji preko medija poziva sve a ne samo odabrane grupacije.Proglas i poziv svima koji zele da se teret nepravde skine s ledja drustva.Ovako ,malo pomalo ovo ce se ugasiti jer vlada totalna oreka izmedju "muzikanata" i radikala(zaustaviti sve).
pudlica

Post by pudlica »

sto ne uzmete plasticne cjevi za vodu u vodoinstalaterskim radnjama i po pola je i nek drzi karikture :)
alica.k

Post by alica.k »

[Matrix] wrote:Draga moja zoves gladne radnike Feroelektra i onda im pustast muziku koji oni ne kontaju,to je hipokrizija najvece vrste.Drugo,svi ti strajkaci (kako ih ti zoves,a to su ljudi gladni kruha/hljeba) su pod kontrolom sindikata i nema sanse da se neko odmetne zbog "bijesne omladine".Potrbean je javni proglas koji preko medija poziva sve a ne samo odabrane grupacije.Proglas i poziv svima koji zele da se teret nepravde skine s ledja drustva.Ovako ,malo pomalo ovo ce se ugasiti jer vlada totalna oreka izmedju "muzikanata" i radikala(zaustaviti sve).
uh joj, procitaj malo, nije ona rekla da ve zvat gladne radnike feroelektra na koncert, vec da nam se pridruze na protestu.
Risto Kuglarić

Post by Risto Kuglarić »

Ne znam jesam zakasnio, al na jednom blogu nađoh dobru osnovu za kvalitetan brainsotrming:

198 metoda za nenasilnu akciju
Taras Buljba

Post by Taras Buljba »

Mislim da je ovo sve lijepo ..

Mladalachki :)

Ali je chinjenica da nemate podrsku naroda ..
johnnykola

Post by johnnykola »

ma blokada u petak i vonzdra.
ako nas dodje hiljadu to je
lako organizirati. sve, naravno,
u dogovoru s policijom. :D
apelujem da nam oni predloze
koju raskrsnicu blokirati.

:-) :-) :-) :-) :-) :-)
:-) :-) :-) :-) :-) :-)
alica.k

Post by alica.k »

Taras Buljba wrote:Mislim da je ovo sve lijepo ..

imamo podrsku naroda, al nam treba da taj narod koji nas podrzava i izadje na ulicu. sto ocito nije slucaj, sa svih strana slusamo, JOJ PODRZAVAMO VAS SAMO NAPRIJED a onda izadje 1500 ljudi na protest
Taras Buljba

Post by Taras Buljba »

alica.k wrote:

imamo podrsku naroda, al nam treba da taj narod koji nas podrzava i izadje na ulicu. sto ocito nije slucaj, sa svih strana slusamo, JOJ PODRZAVAMO VAS SAMO NAPRIJED a onda izadje 1500 ljudi na protest
Ma vidish da nemate podrsku ..

Suplja pricha nije podrska .
alica.k

Post by alica.k »

Taras Buljba wrote:
alica.k wrote:

Ma vidish da nemate podrsku ..

Suplja pricha nije podrska .
ok.
johnnykola

Post by johnnykola »

alica.k wrote:

inteligencija "rulje" je na razini dvanaestogodisnjeg djeteta.
i sad, ako neko izadje pred mikrofon i cita zahtjeve na tri strane
deset minuta ta "rulja" zadobije tesko zapaljenje mozdane opne
nastojeci pratiti sta doticni vazi. kratko i jasno: ostavke,
pljeskom ispratiti pustanje debila, blokirati cestu.
naravno, sve u dogovoru s jaranima detreficiranih.
:D :D :D :D :D :D :D :D :D
Mikado

Post by Mikado »

Hm, jucer se potvrdilo da protesti odrzani vikendom nemaju nikakvog efekta. Jucer ispade da ce ostavka Samira Silajdzica rijesit sve probleme, sto je totalni apsurd. Tajo je samo dio problema i mozemo se nadati da bi njegova eventualna ostavka bila pocetak rjesavanja problema. Protesti (najvise onaj odrzan pred zgradom Kantonalnih vlasti) su natjerali vlast da radi, a da bi ih natjerali da postanu odgovorni prema nama, treba nam drukciji pristup. Puno je kategorija koji su apsolutno nezadovoljni vlascu i koji su spremni na masovne proteste (privrednici, demobilisani borci, penzioneri, decertifirani policajci, nezaposleni, studenti...). Mi koji smo se okupljali u protekih mjesec dana na protestima bi trebali postat inicijalna kapsula za ujedinjenje i masovne demontracije protiv politike koju vode nasi politicari.
[Matrix]

Post by [Matrix] »

johnnykola wrote:
alica.k wrote:

inteligencija "rulje" je na razini dvanaestogodisnjeg djeteta.
i sad, ako neko izadje pred mikrofon i cita zahtjeve na tri strane
deset minuta ta "rulja" zadobije tesko zapaljenje mozdane opne
nastojeci pratiti sta doticni vazi. kratko i jasno: ostavke,
pljeskom ispratiti pustanje debila, blokirati cestu.
naravno, sve u dogovoru s jaranima detreficiranih.
tak je johny ! Evo citam Oslobodjenje (na naslovnici je protest) stvarno nas prate koliko se moze.Hvala ljudi !
Vazno da se u jednom slazemo,protest se MORA nastaviti uz muziku,bez muzike sa ovim ili onim.Vidimo se u subotu .

Pijedlog da izadjemo iz anonimnosti.Jel moguce da se nadimci pretvore u stvarna imena i prezimena.
Last edited by [Matrix] on 02/03/2008 12:05, edited 1 time in total.
helo

Post by helo »

Mikado wrote:Hm, jucer se potvrdilo da protesti odrzani vikendom nemaju nikakvog efekta. Jucer ispade da ce ostavka Samira Silajdzica rijesit sve probleme, sto je totalni apsurd. Tajo je samo dio problema i mozemo se nadati da bi njegova eventualna ostavka bila pocetak rjesavanja problema. Protesti (najvise onaj odrzan pred zgradom Kantonalnih vlasti) su natjerali vlast da radi, a da bi ih natjerali da postanu odgovorni prema nama, treba nam drukciji pristup. Puno je kategorija koji su apsolutno nezadovoljni vlascu i koji su spremni na masovne proteste (privrednici, demobilisani borci, penzioneri, decertifirani policajci, nezaposleni, studenti...). Mi koji smo se okupljali u protekih mjesec dana na protestima bi trebali postat inicijalna kapsula za ujedinjenje i masovne demontracije protiv politike koju vode nasi politicari.
X
Alhemicarkaa

Post by Alhemicarkaa »

suncica24 wrote: Ako neko kaze da ga je otjerala muzika, vrijeme, setnja, govori, sto mu se nije svidio letak, sto misli da neko iza svega ovog stoji, to sto nije zesce...NE VRIJEDI.
Ja ne prihvatam nikakvo opravdanje. Ako je mogao Nermin Tulic u kolicima, ako je mogao dedo "na pola noge, majka s djetetom, nema opravdanja za druge.
S ovim se slazem s tobom, ali s obzirom na ovo:
I hajdemo pricati o jos necemu: KAKO RECI GRADJANIMA DA IZADJU IZ MISIJIH RUPA, jer... Ljubica, Denis, Adnan bi mogli biti Ajla, Marko, Emir...njihova baka, dijete, brat..AKO SE NASTAVE BOJATI I SKRIVATI!!!
gornja konstatacija ne vrijedi. Ja se slazem da su ljudi koji nisu dosli indolentni, i da ne dodajem dalje epitete, da ne predje u vrijedjanje, ali cinjenica je da nisu dosli i da ih treba animirati. Mi nemamo nista od tog sto nema opravdanja za one koji su otisli jer ih je govor smorio, ili sta vec, mi moramo raditi na tome da ostanu. Moramo raditi na tome da dodju. Ja ne mogu nikom ko uciteljica objasnjavatida treba da stoji i slusa dok ciko za mikrofonom prica, ne mogu uci ni u ciju kuci i objasniti mu i ubjediti ga zasto mora izaci i pokazati da ima gradjansku svijest.

Nemojte ocekivati da ce neko doci i u jednoj recenici naci magicno rjesenje, kroz razgovor cemo doci na ideju. Protesti su bili juce, nismo mogli odmah doci na to kako ih pozvati, ali moramo raditi, jer slijedeci su vec na vratima!
in33sa

Post by in33sa »

Jebo ja gladan (hrane, pravde, slobode) narod kojem treba jos neki motiv za izaci na demonstracije.

Tajini i mamini sad ovo citaju i zadovoljno se smjeskaju. Kao sto su i bez straha provocirali narod pred zgradom vlade, kao sto su i u pravu kad kazu da se ovce samo smiju prosvjednicima dok zavaljene u fotelju piju onu kafu, vrte Marlboro po stolu i dizu suncane na vrh glave.

Izgleda je u ovoj Svicarskoj ljudima sve potaman, pa i ne osjecaju da se neke promjene trebaju desiti. Zapravo, ne osjecaju potrebu ni da kazu svoje misljenje.

Mentalitet raje-robova je itekako ziv.

Ukratko, i po ko zna koji put, jebem ja narod kojem je od svih problema u ovoj drzavi, veci problem razbijeno jedno staklo na zgradi vlade.

Ali treba ustrajati, jebiga ko je ocekivao da ce Semiha odstupiti nakon dva mitinga, u debeloj je zabludi. Ali nesto treba mijenjati, od setanja nema nista.
damirm

Post by damirm »

Da pojednostavimo. Za proteste, kao i za svaki drugi dogadjaj je potrebna kvalitetna promocija. Po tom pitanju imamo letke, postere (koje skidaju), clanke dnevnih novina nedjeljom, sedmicnika cetvrtkom i emisije na radiju. Treba nam jos!
Alhemicarkaa

Post by Alhemicarkaa »

I da, evo kako razmislja vecina:

Moj muz se slaze sa nama, misli da je nesto trulo u drzavi BiH, i da nesto treba mjenjati, ali misli da se ne moze promjeniti. Sam mi je rekao, vecina ljudi ovako razmislja. Kad bi ta vecina razmisljala kao vi uspjelo bi. E na tome treba raditi.

I odmah da se zna, moj muz je bio na protestima :D , moja argumentacija je cudo (batina je iz raja izasla :D ).

I ja zelim da vjerujem (da nema opravdanja, ali je tako), da s obzirom na vrlo poitivne reakcije ljudi prilikom djeljenja letaka, izostanak brojnosti mozemo zahvaliti losem vremenu, odnosno najavljivanju kise. Bar onih sto dolaze sa Ilidze, Dobrinje, Vogosce itd.
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

Potrebna nam je jos i animacija javnih "nezarazenih" licnosti, njihovo aktivno prisustvo na protestima, njihov glas, njihovo slovo . . .
alica.k

Post by alica.k »

homo_sapiens wrote:Potrebna nam je jos i animacija javnih "nezarazenih" licnosti, njihovo aktivno prisustvo na protestima, njihov glas, njihovo slovo . . .
ja ne bih znala ni ko su ti, vjeruj. neko je predlozio to vec, al kad sagledas, ko to od javnih licnosti nije u nekoj stranci, il barem ne simpatise neku stranku?
in33sa

Post by in33sa »

I ne treba se ograniciti na Semihu i Silajdzica, ovako to izgleda kao neki privatni rat grupe gradjana sa Semihom i Tajom.

Zasto nam se ne pridruze rudari, recimo, gdje su sad radnici Sarabona, Energoinvesta, gdje su prevarene stedise? gdje su svi prevareni gradjani ove drzave, a znamo da ih ima i previse. Kad bi svaki drugi dosao na proteste, nebi bilo mjesta pred Katedralom za sve okupljene.

Ali ne mozes ti ocekivati masovne proteste u drzavi u kojoj vecina ljudi razmislja u stilu "ja sam nezadovoljan stanjem, ja podrzavam proteste, ali hajde vi to tamo sredite i oborite vladu, a ja cu vam se pridruziti u utorak"

Zato ova hiljada ljudi treba ustrajati, ali treba nesto mijenjati u pristupu. Mozda sjesti na tu raskrsnicu, isprovocirati nekakvu reakciju vlasti. Svojevremeno su ljudi svjesno provocirali pendrek po bubrezima, jer samo tako se postize nesto. Vezanje lancima za prugu, lezanje po cesti, pasivna agresija, ali za takvo nesto moras imati muda.

Ili nastaviti setanje. Jebiga, to je izbor. Treceg nema, ili bolje receno ima, prestanak akcije.
nesvjesna

Post by nesvjesna »

nakon kvalitetnog sna (KONAČNO :D ) ja i dalje mislim da samom šetnjom i usporavanjem saobraćaja (jer, budimo pošteni, mi ga ne blokiramo. samo ljudi moraju sačekat dvadesetak minuta da se maknemo) nećemo postići ništa više nego što smo dosad postigli (a nismo postigli ništa) već da ćemo samo nastaviti gubiti momentum dok ne ostanemo na dvadeset ljudi koji će dolaziti subotom, pištat, i otić popit kafu. **bo to.

dakle, treba nam "nešto novo, nešto divlje" :D

što se koncerta tiče, neko je vrlo pametno naveo primjer kad su dostaši orgnizovali koncert. došlo brdo ljudi, na sljedećem protestu opet 30. nije naš narod takav da mu koncert diže svijest. već nas nazivaju lakrdijašima, što da im dajemo za pravo?

treba objasniti narodu ZAŠTO da dođe na protest. i to ne objasniti na način da im napišemo tekst oko kojeg se trebaju zamisliti, nego da im "nacrtamo". pojednostaviti maksimalno. razloga milion: od toga da pritvor kod nas traje maksimalno 30 dana, pa onda svaki kriminalac ide na slobodu dok se slučaj ne procesuira (a trenutno se procesuiraju slučajevi iz, recimo, 2004, 2005,) a kad ga osude, može čekati i do tri godine prije nego što ode u zatvor; do toga da maloljetnik koji je zapalio pokojnu Ljubicu Spasojević sam ima 10% krivičnih djela svih maloljetnika u Kantonu; do toga da punoljetni kriminalci kazne izdržavaju u bolnicama gdje ih se tretira kao kraljeve, a bolesni ljudi leže dan-dva pa ih se istjera jer nema mjesta, ili umru čekajući bolničku njegu; do toga da maloljetni delikventi u zatvoru igraju playstation; pa, na kraju krajeva, i do toga da ubice iz tramvaja uskoro izlaze na slobodu.

ovo niko živ neće pročitat, koliko sam se raspisala. uglavnom, ponavljam, ja sam za sjedanje. ne moramo sjediti četiri sata, nek sjednemo pola sata, to će im pomoći da shvate da ćemo sjediti i četiri ako bude trebalo.

plus, masa ljudi "odustaje" jer smo izostavili semihu (ja rekoh da je neko trebao pročitati onaj moj text maxuz za nju napisan :lol: ) a druga masa jer "ne radimo ništa".
Locked