Narodna skupština RS

Post Reply
PasoDzigera007

#102 Re: Narodna skupština RS

Post by PasoDzigera007 »

Daj te ljudi razmisljajte malo,KAKO CE TO SE RS ODVOJITI?Kao prvo RS nije teritorijalno spojen entitet,jer izmedju stoji nesto sto je u nadleznosti samo drzave BIH,a to je Brcko distrikt BIH,a kao drugo u RS-u ne zive samo Srbi nit se oni imaju sta pitati sami.Nema odcjepljenja jer je to nemoguce izvesti,ili da se lijepo muski dogovorimo,uzmite onoliko koliko vas u BIH ima,a to je nekih 32% i cao,al ni to nije moguce JER,kao sto je naveo jedan momak ovdje EVROPA NE ZELI cistu muslimansku zemlju u centru da ima. Gicanje ovih politicara iz RS-a samo njima na stetu ide nikom drugom.Ko fol zale se "BRACI RUSIMA" nemogu da shvatim koliko su ti Srbi zaslijepljen narod,pa gdje su braca Ruska bila 1999 kad se bombardovala Srbija,gdje su braca Rusi sad kad se Kosovo osamostalilo,gdje su braca Rusi kad se Crna Gora odvajala.I opet ne mogu da shvate,izgleda da im se treba crtati,zaboli neka stvar Ruse za Srbijom i Srbima.I jos jednom RS je genocidna tvorevina koja ce se sama ugasiti nakon prenosenja svih ovlasti na drzavni nivo,tako da nece biti nista sto ce je moci sacuvati,ostace samo jos jedan propali plan sirenja NAKE velike Srbije i to je to.Da se mogu odcijepiti koliko su glasni to oni nebi cekali sutra,nego kosto juce bi se odcijepili.A sto se Dodika tice,njegovo u ovim momentima prolazi,kako ce glasacima objasniti sto nema referenduma?!,Sto se ice oonih "studenata" i protesta zbog Kosova,ja se samo pitam sta oni uce na svojim fakultetima,jesu li toliko glupi da ne znaju gdje se nalaze,podigli na neku zgradu transparent I OVO JE SRBIJA,samo za nasmijati.
kojot_genije

Post by kojot_genije »

Šandor wrote: Ježa u leđa, nije lijepo što te nazvao saloncem ali ako izuzmemo taj detalj ne vidim gdje griješi? Moji stavovi su još "radikalniji" od Zavrzlaminih. Sa srpskom stranom nema dogovora. Srbi blokiraju sve. Danas su ponovo blokirali zahtjeva pa proveđenje presude međunarodnog suda pravde. Danas su zaprijetili da će onemogućiti premještanje materijala iz haškog tribunala u BiH. Ne daju da se bosanskohercegovačkoj dijaspori ne oduzme pasoš.

Sa takvim Srbima nema života. I oni su tu samo jer je to nužno zlo....kako reče Zavrzlama. Što se tiče bošnjačkih političara....i oni su dobrim dijelom zaslužni za cjelokupno sranje. Upravo zbog toga što konstantno popuštaju Srbima a ne zato što traže BiH bez Srba. :) :D
Ako ovako misliš onda znaj da Bosne u ovim granicama nema bez Srba.
Normalno da blokiraju što im ne odgovara.
Zato i jesu konstitutivan narod i imaju pravo veta na sve odluke na državnom nivou.
Da ne bi bili preglasani kao 91. i 92.

Kao prvo što se tiče zahtjeva, normalno da će biti na strani Srbije, to je jedan narod, zar si mogao išta drugo uopšte očekivati.
Kao kad je se nekome sudi, pa je njegova porodica uz njega bez obzira na sve.
Uz to Srbija uopste nije direktno odgovorna za genocid kao sto presuda i kaze koja takodje ne obavezuje Srbiju ni na kakvu isplatu niti ista drugo.
De facto je nevina.
Ima obaveze da saradjuje sa haskim tribunalom sto i cini, iako neki smatraju da bi mogla i vise.
Danas je pitanje da li ova vlast zna gdje je Mladic, jer ako ne zna ni ne moze ga uhapsiti. Znala ranije gdje je al tad ga nije mogla uhapsiti.
U svakom slucaju nece BIH odredjivati kolicinu te saradnje vec Hag tako da uopste ne kontam sta se konkretno htjelo postici sa zahtjevom za izvrsenje presude. Tj sta da se izvrši kad je Srbija proglašena nevinom.

Drugo sta ima BIH da salje UN-u zahtjev za to neko provodjenje te presude.
Kao da to ima nekog realnog uticaja.
UN da je htio nesto uraditi po tom pitanju uradio bi.
Mislim da je ovaj zahtjev samo za unutrasnje svadje i ubiranje politickih poena.
Kao eto mi se borimo za BIH itd a zli Srbi nas koce. Stvarno smijesno.

Sto se tice haskog materijala sa obzirom na dosadasnje sukobe i nesuglasice bolje je da ti materijali budu na nekom neutalnom mjestu.
U BH bi bili u Sarajevo sto bi opet jedna strana iskoristavala.
Nek ga prebace recimo u Sloveniju.
Blizu su, imaju veze sa nama i dobro su upuceni u situaciju a opet nisu bili u sukobima pa su prilicno neutralni i jos su vec u EU.
Normalno svako bi imao pristup toj arhivi.

A sto se tice pasosa tu ima dvije strane.
Ova druga je da li trebaju oni koji su vani i imaju strano državljanstvo, pa samim tim tamo trajno zive da odlucuju o BIH.
Neki misle da trebaju jer su porjeklom odavde.
Ja licno se ne slazem.
Nek svako odlucuje o prostoru gdje trajno zivi.
Ako neko brine o Bosni, nek se vrati pa nek se muci ovdje kao i svi, sad je svima omogucen povratak.
Ovako mnogi su vani, imaju tamo državljanstva, fine plate, idu na more, na zimovanje a onda glasaju ovdje za one koji su za sukobe umjesto za kompromis i prave nama frku i koce nas a njima dobro.
I onda ja njima treba da dam pasos.

Ako zive tamo kao strani državljani znači da planiraju da se vrate i u redu je da imaju BIH pasoš, jer šta se ovdje dešava utiče na njih, a ako uzmu i strano državljanstvo to znači da kontaju ostati tamo i ne zanima ih puno BIH pa i ne brinu kakva je situacija ovdje i tada im ni ne treba pasoš, mogu samo da nam zakuvaju bosnaski lonac.

Ako su za tebe Srbi nužno zlo pa što živiš sa njima.
Traži da se FBIH odvoji od RS.

Ili ipak nećeš.
Ti zapravo hoćeš reći teritoriju RS-a al ne i narod na njoj.
E pa ne ide to tako.
Vidiš i Slobo je htio Kosovo al bez Šipata i na kraju kosovo nezavisno.
Ja ,lično, sam odavno smatrao da se Kosovo treba podijeliti pa nek rade šta hoće sa južnim dijelom.
Tako da ti ovim samo pomažeš RS-u da dobije nezavisnost.

Zato ukratko BIH može opstati ako opstane RS kao njen dio i kao takva udji u EU što će učiniti obe trajnim kategorijama.
Ja bi volio da je ovo već uradjeno i da gledam kako ću više para zaraditi, kupiti stan, auto, otici na more i zimovanje a ne da gubim vrijeme na kontanje o politici koja utice na moj standard i prava.

U suprotnom stalno će dolaziti do sukoba i blokada, i na kraju jedno će nestati a sad sa obzirom na Kosovo veća je šansa da RS opstane.

Pozdrav
kv99

Post by kv99 »

@ kojot

- Republika Sumska je nastala de facto na genocidu ako vec hoces da pazis na pravo
- Srbija de facto ne suradzuje sa Haskim tribunalom jer je to jedan od uslova potpisivanja dokumenta o suradnji sa EU i do sada je bio kamen spoticanja
- Zbog cega je bolje da je materijal iz Haga smjesti izvan BiH ? Da li da bi se lakse moglo tvrditi da se genocid u Srebrenici nikad nije dogodio ? Da su logori bili "kampovi za odmor" ? Da je Sarajevo "samo zebe bombardovalo" ? Da li je to "iskoristavanje samo jedne strane" ?
- Zbog cega neko ko je rodzen , odrastao i PROTIV svoje volje PROTJERAN ne bi mogao da ima pasos a neko ko nije rodzen u Srbiji,nikad nije bio tamo, zivi u BiH i ima Srpski pasos ? Kazes da ne treba da im se da pasos jer glasaju za one koji zele sukobe a ne kompromis. Za koga si ti to glasao sa srpske strane pa da zeli kopromis ? Radikale ? Dodikove cetnike ? SDS ?
- BIH treba srpski narod ali joj ne trebaju oni koji omalovazavaju i mrze sve sto je Bosansko i Hercegovacko.
- Da zagovaras podjelu Kosova kao sto zagovaras podjelu BiH potvrdzuje samo jednu stvar, a to je da je najlakse djeliti ono sto je tudze.
- A tu prijetnju o sukobima je VAS Vozd vec davno izjavio na Kosovu Polju a njegov sluga ponovio na sjednici skupstine u Sarajevu. Pa pogledaj gdje je zavrsio Vozd ( crko ko pseto sam u zatvoru) a drugi se krije po pecinama ( pravi srpski "heroj").
Last edited by kv99 on 23/02/2008 13:52, edited 1 time in total.
Mobile_Disco

Post by Mobile_Disco »

Jedno su zelje.. Drugo su mogucnosti.. Hocu i ja BMW X5.. Al ga ne mogu sebi priustiti :D
kojot_genije

Post by kojot_genije »

kv99 wrote:@ kojot

- Republika Sumska je nastala de facto na genocidu ako vec hoces da pazis na pravo
- Srbija de facto ne suradzuje sa Haskim tribunalom jer je to jedan od uslova potpisivanja dokumenta o suradnji sa EU i do sada je bio kamen spoticanja
- Zbog cega je bolje da je materijal iz Haga smjesti izvan BiH ? Da li da bi se lakse moglo tvrditi da se genocid u Srebrenici nikad nije dogodio ? Da su logori bili "kampovi za odmor" ? Da je Sarajevo "samo zebe bombardovalo" ? Da li je to "iskoristavanje samo jedne strane" ?
- Zbog cega neko ko je rodzen , odrastao i PROTIV svoje volje PROTJERAN ne bi mogao da ima pasos a neko ko nije rodzen u Srbiji,nikad nije bio
tamo, zivi u BiH i ima Srpski pasos ? Kazes da ne treba da im se da pasos jer glasaju za one koji zele sukobe a ne kompromis. Za koga si ti to glasao sa srpske strane pa da zeli kopromis ? Radikale ? Dodikove cetnike ? SDS ?
- BIH treba srpski narod ali joj ne trebaju oni koji omalovazavaju i mrze sve sto je Bosansko i Hercegovacko.
- A tu prijetnju o sukobima je VAS Vozd vec davno izjavio na Kosovu Polju a njegov sluga ponovio na sjednici skupstine u Sarajevu. Pa pogledaj gdje je zavrsio Vozd ( crko ko pseto sam u zatvoru) a drugi se krije po pecinama ( pravi srpski "heroj").
-Ne znam za takvu republiku.
Ti mora da si neki sumar cim si proglasio ovu republiku, mada danas to moze svako(Kosovo), mislim proglasiti republiku.
Inace Republika Srpska nije nastala na genocidu.
I dok god bude ovakvih lazi nece biti stabilne Bosne, a možda je i ne bude nikako ako se ovo nastavi.
Genocid se u odredjenoj mjeri desio u Srebrenici 95 i to zasluzuje svaku osudu i zlocinci treba biti kaznjeni.
Isto tako treba otvoreno osuditi Nasera Orica i njegove zlocince koji su odgovorni za smrt i protjerivanje vise od 1000 Srba.
Zlocin nema razlike.
Republika Srpska je nastala zbog volje Srba sa ove strane Drine da ostanu u Jugoslaviji a kasnije je postala instrument zastite Srpskog interesa u BIH.
Nastala je 92 a potvrdejna Dejtonom.
I to je to. Takodje ona ce i ostati, u BIH ili van nje, ti odluci.

Takodje tokom rata bilo je zlocina i etnickog ciscenja ali na svi stranama.
De reci mi gdje je to 95 postojala multietnicnost.
Onda po pravu cijela BIH je nastala na genocidu.
A bilo je i u Sarajevu zlocina i logora ( Viktor Bubanj, silos u Tarčinu, itd..).
Ja sa ovim ne opravdavam nicije zlocine al ne moze se gledati samo jedna strana.

Uglavnom sve zlocine treba osuditi kao i one koji su to izvrsavali, ali zlocin je individualna krivica a ne kolektivna, jedino jos postoji i komandna odgovornost.

Poenta je da mi sad trebamo da se dogovorimo kako cemo dalje.

-Ako Srbija ne saradjuje dovoljno sa Hagom to Hag ili EU treba rijesiti, sta ima BIH da se mijesa.

-Treba izvan BIH jer bi u BIH bilo u Sarajevu sto bi neki jednostrano koristili.
Evo nek bude u Banjaluci, tako je u BIH, ako zelis.

-Ja smatram da svi koji zive u BIH i imaju njeno državljanstvo ne trebaju imati nijedno drugo kao i da svi koji su vani a imaju strano državljanstvo ne treba imati BIH.
Inace najbolje da svi imaju 5 državljanstava pa da gledaju gdje ce sta uraditi.
Nek se svko pita samo za one prostore gdje sad trajno zivi.

-Republika Srpska treba Hrvatski i Bosnjacki narod ali joj ne trebaju oni koji mrze i omalovazavaju sve sto je Srpsko.

Ko je uopste prijetio sukobima.
Ja sam pricao o mirnom razdvajanju ako ne bude islo zajedno.
A znas koliko mene zaboli za te tvoje voždove.
Ja druže brinem o sebi.

Poenta je ili ćemo nastaviti sukobe što može voditi raspadu BIH ili ti prihvati RS a ja ću BIH pa uđemo u EU i da gledamo kako živjeti bolje.
Može?
PasoDzigera007

Post by PasoDzigera007 »

kojot_genije wrote:

- Zbog cega neko ko je rodzen , odrastao i PROTIV svoje volje PROTJERAN ne bi mogao da ima pasos a neko ko nije rodzen u Srbiji,nikad nije bio
tamo, zivi u BiH i ima Srpski pasos ? Kazes da ne treba da im se da pasos jer glasaju za one koji zele sukobe a ne kompromis. Za koga si ti to glasao sa srpske strane pa da zeli kopromis ? Radikale ? Dodikove cetnike ? SDS ?
Ti mora da si neki sumar cim si proglasio ovu republiku, mada danas to moze svako(Kosovo), mislim proglasiti republiku.
I dok god bude ovakvih lazi nece biti stabilne Bosne, a možda je i ne bude nikako ako se ovo nastavi.
Genocid se u odredjenoj mjeri desio u Srebrenici 95 i to zasluzuje svaku osudu i zlocinci treba biti kaznjeni.
Isto tako treba otvoreno osuditi Nasera Orica i njegove zlocince koji su odgovorni za smrt i protjerivanje vise od 1000 Srba.
Zlocin nema razlike.
Republika Srpska je nastala zbog volje Srba sa ove strane Drine da ostanu u Jugoslaviji a kasnije je postala instrument zastite Srpskog interesa u BIH.

A bilo je i u Sarajevu zlocina i logora ( Viktor Bubanj, silos u Tarčinu, itd..).
Ja sa ovim ne opravdavam nicije zlocine al ne moze se gledati samo jedna strana.

Uglavnom sve zlocine treba osuditi kao i one koji su to izvrsavali, ali zlocin je individualna krivica a ne kolektivna, jedino jos postoji i komandna odgovornost.

-Ako Srbija ne saradjuje dovoljno sa Hagom to Hag ili EU treba rijesiti, sta ima BIH da se mijesa.

-Treba izvan BIH jer bi u BIH bilo u Sarajevu sto bi neki jednostrano koristili.

-Ja smatram da svi koji zive u BIH i imaju njeno državljanstvo ne trebaju imati nijedno drugo kao i da svi koji su vani a imaju strano državljanstvo ne treba imati BIH.

-Republika Srpska treba Hrvatski i Bosnjacki narod ali joj ne trebaju oni koji mrze i omalovazavaju sve sto je Srpsko.

Ja druže brinem o sebi.

Poenta je ili ćemo nastaviti sukobe što može voditi raspadu BIH ili ti prihvati RS a ja ću BIH pa uđemo u EU i da gledamo kako živjeti bolje.
Može?
Pravicemo sukobe sve do onog trenutka dok RS konacno shvati da nije drzava,pravicemo sukobe sve do onog momenta dok se ne izbrise (clan jedan ustava RS-a) u kojem pise kako je to DRZAVA SRPSKOG NARODA,pravicemo nerede sve dok stoji ime entiteta samo jednog od sva tri konstitutivna naroda,pravicemo nerede sve dok ne prestanu koketiranja sa Srbijom o unutrasnjem pitanju BIH,pravicemo nerede sve dok se u medijima i elektronskim kao i pisanim govori RS I BIH, RS je pandan FBIH ,a ne BIH,mozes reci RS i FBIH,a ne RS i BIH,e kad to shvatite mozda ce se stanje i smiriti. I o kakvom mirnom raspadu ti pricas? Ko god pokusa moju kucu ,dom ,zemljiste da izmjesti u zemlju koja je cinila agresiju na BIH ja imam pravo moje ognjiste da branim SVI SREDSTVIMA (KAO STO BIH I URADIO). Na podrucju danasnjeg RS-a je preko 45% zemljista Bosnjacko odnosno Hrvatsko,ko da se pitaju samo Srbi. Kad se sprovede aneks 7 vidices onda promjene i to ces ih itekako osjetiti.
ld

Post by ld »

@kojot

pa zar ne vidis da danas srbi rade ono sto su radili 90-tih
i znamo kako se to zavrsilo,ostali ste bez rsk,crne goremkosova

i vi opet radite isto

sljedeci put ce biti rs i vojvodina akoBogda
niko ne govori o ukidanju rs,mi samo zelimo da bude jedna drzava sa dva entiteta i da smo u evropi

ali problem je sto 90% srba to ne zeli
pa na svaki nacin blokirate da zazivi drzava i svi ispastaju,ali nije mi jasno u rs su penzije tuga,kao i plate,samo vam je u banja luci i donekle ok
pa samo sarajevski kanton ima maltene kolicinu uvoza-izvoza kao cijela rs

i jedno ne kontam kako ce te se otcijepiti,samo blaharite bez veze
jel stvrano mislite da cemo mi dati distrikt,gdje smo mi i hrvati vecina,da pripadne rs
ni za milion godina
jestel vi spremni ratovati za brcko
mi jesmo,i to ne samo za brcko,vec i za posavinu,za podrinje koje je uvijek bilo bosnjacko,i tek od 1995 poslije genocida vi prvi put imate vecinu
mi nemozemo da dadnem nesto sto su nasi preci gradili
Edin H.

Post by Edin H. »

Ma moze kako da ne, dragi kojote pobornice politike kontinuiteta politike etnickog ciscenja bosnjackog naroda dobrodosao na sarajevo-x

Ja sam zaista iznenadjen da pojedinci mogu smatrati RS genocidnom tvorevinom jer i ja se pridruzujem tvom razmisljanju da drzava koja je nastala na koncentracionim logorima, ubijanju i protjerivanju svega sto nije srpsko (ukljucujuci i mijesane brakove), granatiranju, snajperisanju i potpunom fizickom i kulturnom iznurivanju i unistavanju gradova, unistavanju religioznih objekata (pretpostavljam da podrzavas Talibane sto dinamitom dignuse Budu), uz genoci u "odrejenoj mjeri" kao sto si sam naveo :shock: vise nego zasluzuje pravo na samoopredjeljenje.

Ili jednostavnom logikom - porokaj i protjeraj sve pa onda vladaj.

A onda ako ima pojedinaca (uglavnom zrtava gore navedene politike) koje ne mozes dosegnuti jer su preko granice, naravno bez obzira sto su rodjenjem stekli bosanskohercegovacko drzavljanstvo sto je uzgred neprikosnoveno pravo, onako jednostavno izabrisi iz drzavljansta jer ti se ne dopada kako isti glasaju (Dodikova mala skola demokratije).

Da zakljucim, postujem tvoj pocetni doprinos forumu, ali samo polako, treba to jos malo razraditi :oops:
kojot_genije

Post by kojot_genije »

PasoDzigera007 wrote: Pravicemo sukobe sve do onog trenutka dok RS konacno shvati da nije drzava,pravicemo sukobe sve do onog momenta dok se ne izbrise (clan jedan ustava RS-a) u kojem pise kako je to DRZAVA SRPSKOG NARODA,pravicemo nerede sve dok stoji ime entiteta samo jednog od sva tri konstitutivna naroda,pravicemo nerede sve dok ne prestanu koketiranja sa Srbijom o unutrasnjem pitanju BIH,pravicemo nerede sve dok se u medijima i elektronskim kao i pisanim govori RS I BIH, RS je pandan FBIH ,a ne BIH,mozes reci RS i FBIH,a ne RS i BIH,e kad to shvatite mozda ce se stanje i smiriti. I o kakvom mirnom raspadu ti pricas? Ko god pokusa moju kucu ,dom ,zemljiste da izmjesti u zemlju koja je cinila agresiju na BIH ja imam pravo moje ognjiste da branim SVI SREDSTVIMA (KAO STO BIH I URADIO). Na podrucju danasnjeg RS-a je preko 45% zemljista Bosnjacko odnosno Hrvatsko,ko da se pitaju samo Srbi. Kad se sprovede aneks 7 vidices onda promjene i to ces ih itekako osjetiti.
A ti onda pušku u ruke pa pravi te sukobe.
Šta čekaš krajnje je vrijeme za to.
Vjerujem da na Romaniji još ima šumara, kao što si ti samo druge boje, koji bi takođe ratovali.
Vi se fino ubijajte a mene pusti na miru da bolje živim u RS, u BIH i ako Bog da u EU uskoro.
Tarikh1

Post by Tarikh1 »

cogni wrote:
Tarikh1 wrote:
To je jedna katastrofa, uzmete cinjenicu da ako zelite nesto napraviti neki posao, uslovljavaju vas da tamo napravite poslovnicu, da vodite tamo knjige i da poslove sklopljene tamo , da se racunaju tamo, tj. da se porez ubire tamo. Bas prave drzavu u drzavi. Iz takvih primjera se vidi, sta RS radi, i sta joj je cilj. Nema slobodnog trzista, pogotovo sad ovi noviji zakoni finansijske prirode, i odluke i pravilnici agencije za bankarstvo RS.
To je katastrofa.
To nije katastrofa vec cista racunica. Oce ljudi da se porez placa njima. Nisam sretao puno slucajeva da se neko dobrovoljno odrice novaca.
O kakvoj racunici pricas, ako meni neko ne dozvoljava da poslujem iz Sarajeva u Banjaluci , uslovljava me da otvaram poslovnicu u BL.
Il da bude paradoks veci, Lukavica-Sarajevo. Ogranicava trziste.
Nije problem u tome sto ti trazi poslovnicu, vec sto pola firmi nema dovoljno resursa, sto ljudskih sto finansijskih da bi moglo izdrzati tako nesto. Mjesecni obracuni, pa onda kvartalni, pa podjeliti sta je uradjeno u FBiH , sta u RS, pa tek onda da mozes poravnat sta ti je poreska osnovica. Znas koji je to posao.
Razumijem da nekog iz Hrvatske, italije , itd itd. uslovi na taj nacin. Al sto to rade prema FBiH , Jednostavno, prave drzavu u drzavi
kojot_genije

Post by kojot_genije »

ld wrote:@kojot

i vi opet radite isto

niko ne govori o ukidanju rs,mi samo zelimo da bude jedna drzava sa dva entiteta i da smo u evropi
Kako niko ne govori.
Pa kod bošnjčkih političara trka ko će prije ukinuti RS, jest da je jedino mogu ukidati pričom i maštom al trka postoji.

I Srbi žele bolji standar i ulazak u EU.
Tako da mi ne sporimo BIH ako RS nije sporna, ovo je vlast RS davno rekla, tj Dodik konkretno a i juce, je ponovio to isto na RTRS-u(Oči u oči).
Pogledaj slobodno, mislim da ima snimak na njihovom sajtu.
Nema snimak al ima stenogram.
http://www.rtrs.tv/tv/oci_u_oci.php

Šta treba izdvojiti

Додик: Мислим да смо одговор томе дали веома јасно јуче на парламенуту РС гдје смо јасно рекли да је РС у свом дејтонском капацитету нешто што ми прихватамо и желимо да у том капацитету будемо у дејтонској БиХ.

Додик: Они сносе одговорност за будућност. Ми смо јасно рекли куда видимо да иде будућност, ако хоће. Ако неће и ако одбију да нас прихвате, наравно, рекао сам, ми немамо разлога да останемо ту као нежељено дијете.

Мислим да онда треба да сједнемо и кажемо ово може да иде и да клапа на сљедећи начин, нема оспоравања РС, не желимо пренос надлежности, дајте да оно што се договоримо да је потребно да нас свијет овдје боље разумије и да оду странци одавде. Да то направимо ефикасније. И то је тенутак када Босна може да иде даље.

РТРС: Је ли ово сада тренутак да то бошњачке странке прихвате?

Додик: Они се понашају веома арогантно. Исто гријеше као што је гријешио Милошевић арогантним приступом у значајној мјери. Наравно, нико није био невин у распаду бивше Југославије. Милошевић је послужио својом ароганцијом да други легализују своје право и да оду из Југославије. Прије свега, Словенци па онда Хрвати. То исто ради сада и Сарајево које упорном ароганцијом чине само, не чак само према нама, него и према међународној заједници од које очекују да треба да буде оштрија према нама. Да нас стално нешто санкционише, да нас нешто стално прогања. Е сад када они не ураде нешто по њиховој вољи, ево сад су почели нападати и Лајчака. Нападају све живо. Нападају Америку што, наводно, не пошаље вамо авијацију или...они би наравно највише вољели да се то деси Србима. Не можете живјети у добрим односима. Нема атмосфере, нема енегрије ако стално негирате исту ствар. Немогуће је. Нема колективне одговорности овдје. Деведесет и седам хиљада и неких двјеста тридесет људи је погинуло у БиХ у протеклом рату. Од тога је око тридесет хиљада Срба. Ти су Срби погинули исто због неке политике. Нечије политике, као што су погинули муслимани и Хрвати исто због нечије политике. Према томе ја сам јасно рекао и сада кажем одговорност лежи на појединцима који су чинили злочин. Не може народ бити крив. Не може РС бити крива. Одустаните од те приче. А кад одустанете од те врсте приче онда сте легитимисани да причате са нама. Ја нећу да причам више ни саким ко стално, упорно негира чињеницу да у РС живе добри људи. Поштен народ који жели и хоће да живи добро. И ништа друго нема на уму. Нема на уму никакво зло према Сарајеву, Тузли, било ком. Пустили смо их на миру. Рекли смо радите што год желите. Вољели би да успијете.

Mi zelimo prvenstveno RS al nam BIH kao drzava ne smeta ako RS postoji u njenom sklopu.
Kad ovo prihvate većina bošnjačkih političara, samim tim većina naroda jer on bira te političare, moći ćemo u EU jer kod većine srpskih političara već postoji spremnost na ovo.
U suprotnom sve je neizvjesno.
Ja se nadam a i realno je za očekivati da ćemo se međusobno prihvatiti
Last edited by kojot_genije on 23/02/2008 17:00, edited 2 times in total.
Tarikh1

Post by Tarikh1 »

Irm@ wrote:gledala sam sinoc nekad kasno na PTC njihov Dnevnik 3... i nakon silnih govorancija politicara sa skupa u Beogradu... objavili su sadrzaj deklaracije koja je potpisana NSRS-u... doslo mi je da povratim...
ja ne razumijem do u tancine o balkanskoj teritorijalnoj historiji... ali koliko znam Kosovo je nekad bilo nezavisno...a Republika Srpska nije nikad... Bosna postoji vijeke vijekova...
a oni samo mogu sanjati o otcjepljenju... :x
Ja koliko znam KOSOVO nikad nije nezavisno bilo.
al to je nebitno.

Nacin na koji se odvojilo ja defintivno ne postujem, al ne vidim razlogda da Srbija moze imati neku stetu zbog toga.
Da se ide varijantom da je Kosovo u potpunosti se integriralo u Srbiju, koji to politicar moze danas u Srbiji osvojit 2 miliona glasova.
Zagarantovano bi im bilo neka jaca pozicija,i dovoljan broj glasova u skupstini da bi mogli uticati na svaku odluku.
Zamislite premijer srbije albanac, ili predsjednik.
Zato Srbiji je puno bolje da nema Kosova/
Tarikh1

#114 Re: Narodna skupština RS

Post by Tarikh1 »

PasoDzigera007 wrote:Daj te ljudi razmisljajte malo,KAKO CE TO SE RS ODVOJITI?Kao prvo RS nije teritorijalno spojen entitet,jer izmedju stoji nesto sto je u nadleznosti samo drzave BIH,a to je Brcko distrikt BIH,a kao drugo u RS-u ne zive samo Srbi nit se oni imaju sta pitati sami.Nema odcjepljenja jer je to nemoguce izvesti,ili da se lijepo muski dogovorimo,uzmite onoliko koliko vas u BIH ima,a to je nekih 32% i cao,al ni to nije moguce JER,kao sto je naveo jedan momak ovdje EVROPA NE ZELI cistu muslimansku zemlju u centru da ima. Gicanje ovih politicara iz RS-a samo njima na stetu ide nikom drugom.Ko fol zale se "BRACI RUSIMA" nemogu da shvatim koliko su ti Srbi zaslijepljen narod,pa gdje su braca Ruska bila 1999 kad se bombardovala Srbija,gdje su braca Rusi sad kad se Kosovo osamostalilo,gdje su braca Rusi kad se Crna Gora odvajala.I opet ne mogu da shvate,izgleda da im se treba crtati,zaboli neka stvar Ruse za Srbijom i Srbima.I jos jednom RS je genocidna tvorevina koja ce se sama ugasiti nakon prenosenja svih ovlasti na drzavni nivo,tako da nece biti nista sto ce je moci sacuvati,ostace samo jos jedan propali plan sirenja NAKE velike Srbije i to je to.Da se mogu odcijepiti koliko su glasni to oni nebi cekali sutra,nego kosto juce bi se odcijepili.A sto se Dodika tice,njegovo u ovim momentima prolazi,kako ce glasacima objasniti sto nema referenduma?!,Sto se ice oonih "studenata" i protesta zbog Kosova,ja se samo pitam sta oni uce na svojim fakultetima,jesu li toliko glupi da ne znaju gdje se nalaze,podigli na neku zgradu transparent I OVO JE SRBIJA,samo za nasmijati.
Pa recimo da 95 % tih istih studenata nikad nije bilo na Kosovu i imaju veze s Kosovom koliko ja sa Madagaskarom.
Isto tako vise od pola njih nikad u Srbiji nije bilo, mozda su na ekskurziji bili.
ETo njihove veze sa Srbijom i KOsovom.
madner

#115 Re: Narodna skupština RS

Post by madner »

cogni wrote: Sta je po tebi gradjanski model drustva i da li price o ukidanju dovode do boljeg uklapanja RS u taj model? Da li barem dovode do ukidanja RS?
Postoje razni oblici gradanskog drustva, model koji bi sacuvao RS bi bio svajcarski.
Vrsenje pritiska na RS pomaze, posto ukazuje na brojne nedostatke. Jedini nacin da se RS "odbrani" jeste da se izbiju argumenti, tj dode do gore navedenih reformi.
cogni wrote: Da li su kantoni u Svici nacionalisticke sklepotine? Da li je recimo jedna Skotska nacionalisticka sklepotina? Da li su na kraju krajeva sve drzave u Evropi nacionalisticke sklepotine?
Razlika izmedu sviceriskih kantona i RS je u tome sto svacarska ima upravo gradanski model. Tj. ne postoji niti jedna eksplicitna odredba po kojoj bi se francuzi stitili od njemaca. Nema biranja po nacionalnom klucu, nema diskriminacije po istom.
Svi mehanizimi zastite su pasivni, tj. majoritet jednog naroda koji zivi na tim kantonima osigurava da ce oni imati neki glas, ali ne vrijede vise ni manje.

To bi mogao biti model za Bosnu.
Tarikh1

Post by Tarikh1 »

kojot_genije wrote:

Zlocin nema razlike.

Ja druže brinem o sebi.

Može?
Boga ti kad ono nastade RS. Ja koliko znam prije referenduma.
Koji je ustav bio na snazi. Ja koliko znam USTAV RBiH koji su srpski poslanici u potpunosti srusili, i napravili paradrzavnu tvorevinu na teritoriji RBiH.
Tako da price o nekakvom legalnom nastajanju RS mozes maci o rep.

Pa kad ste mogli krajem 91 srusit ustavni poredak srusiste ga i sad.
Za vas to ne predstavlja nista strasno.
Samo sto smo mi neosvjescen narod, pa te koji su ucestvovali u napadu na ustavni poredak RBiH familijarno sve po 1000 godina zatvora.
Isto tako one sto neki dan pale zastavu BiH pred policijom RS-a , e i takve brate da je jedna policija , treba u celiju, pa natovarit im djelo napada na ustavni poredak. Jer zastava BiH je odredjena u ustavu kao drzavna, istom onom ustavu na kojeg se vi stalno pozivate. Sto ga ne postujete.
PasoDzigera007

Post by PasoDzigera007 »

kojot_genije wrote:
ld wrote:@kojot

i vi opet radite isto

Kako niko ne govori.
Pa kod bošnjčkih političara trka ko će prije ukinuti RS, jest da je jedino mogu ukidati pričom i maštom al trka postoji.

I Srbi žele bolji standar i ulazak u EU.
Tako da mi ne sporimo BIH ako RS nije sporna, ovo je vlast RS davno rekla, tj Dodik konkretno a i juce, je ponovio to isto na RTRS-u(Oči u oči).
Pogledaj slobodno, mislim da ima snimak na njihovom sajtu.

Mi zelimo prvenstveno RS al nam BIH kao drzava ne smeta ako RS postoji u njenom sklopu.
Kad ovo prihvate većina bošnjačkih političara, samim tim većina naroda jer on bira te političare, moći ćemo u EU jer kod većine srpskih političara već postoji spremnost na ovo.
RS u ovoj formi ne moze opstati,zar vam se to treba crtati,ako ostane entitet onda ne moze biti pod istim imenom i tacka,JER NE ZIVE TAMO SAMO SRBI. Jel to toliko tesko shvatiti,vi ugrozavate druge narode,a to se ne moze tolerisati.Koga briga sta Dodik prica? :roll: ,za njega je traktor i par njivica.On je premijer entiteta,a ne drzavnik.Povrat imovine je 95% zakljucen i zamisli 45% teritorije sadasnje RS pripada Bosnjacima i Hrvatima,kao sto je bilo i prije agresije na BIH.I prema tome RS nije vase vlasnisto i okrenite se BIH,ne moze entitet biti vazniji od drzave,mozda ste to negdje na marsu vidjeli ili sta?!.
Mahalac

Post by Mahalac »

Na istoj toj PTPC Krme je reklo da je rs fedaralni dio i da jasno zna svoj put kojim ce polako ali sigurno ici. Tamo je krme odrzalo GOVOR a ne interwiev i zar stvarno mislis da smo mi svi budale pa da ne znamo sta nam je to krme govorilo i da ne znamo suplju koju nam prosipa a koju evo i ti kojote ovdje prenosis.

Jasno je receno sta nama smeta kod entiteta zvanog rs i kada se te stvari promjene nema nikakvih problema oko njegovog postojanja u cilju boljeg života ali stvari su potpuno jasne i podvale koje nam se serviraju su samo naivnim dobronamjerne ali vjeruj da je casa prelila i da je jako malo budala na ovoj strani a ponajmanje živaca, bijesa mnogo a straha nimalo.
kojot_genije

Post by kojot_genije »

PasoDzigera007 wrote:RS u ovoj formi ne moze opstati,zar vam se to treba crtati,ako ostane entitet onda ne moze biti pod istim imenom i tacka,JER NE ZIVE TAMO SAMO SRBI. Jel to toliko tesko shvatiti,vi ugrozavate druge narode,a to se ne moze tolerisati.Koga briga sta Dodik prica? :roll: ,za njega je traktor i par njivica.On je premijer entiteta,a ne drzavnik.Povrat imovine je 95% zakljucen i zamisli 45% teritorije sadasnje RS pripada Bosnjacima i Hrvatima,kao sto je bilo i prije agresije na BIH.I prema tome RS nije vase vlasnisto i okrenite se BIH,ne moze entitet biti vazniji od drzave,mozda ste to negdje na marsu vidjeli ili sta?!.
Ako nisi čuo u državi zvanoj Belgija postoji Oblast Valonija gdje žive većinom Valonci a gle za divno čudo ima Flamanaca, znači ne žive samo oni.
Pa ako oni mogu imati to ime i ne ugrožavati druge možemo i mi.
Nije još sve idealno al ima i vremena i mjesta za popravke što će se i uraditi a ime RS će ostati.

Povrat jeste završen al Bošnjacima i Hrvatima ne pripada nikako 45% teritorije RS-a.
Kao prvo u RS-u prije rata je bilo ukupno oko 45% ne Srpskog stanovništva al zbog velike gustine naseljenosti imali su dosta manju površinu a i velik broj je bio u gradovima. (Površina stana je mnogo manja od seoskog imanja)
Takođe Srbi su u BIH imali preko 60% teritorije opet zbog te gustine.

Image

Danas u RS se vratilo oko 20% stanovnistva dok ovih ostalih 25% je uglavnom prodalo imovinu nakon povratka tako da je gotova stvar.
U Federaciji povratak je još manji, mora da je razlog ta multietničnost.

RS je vlasništvo svih njenih građana koja svoja politička prava ostvaruju na izborima a građanska im sama RS i njene institucije garantuje.
palermo

Post by palermo »

kojot_genije wrote:
PasoDzigera007 wrote:RS u ovoj formi ne moze opstati,zar vam se to treba crtati,ako ostane entitet onda ne moze biti pod istim imenom i tacka,JER NE ZIVE TAMO SAMO SRBI. Jel to toliko tesko shvatiti,vi ugrozavate druge narode,a to se ne moze tolerisati.Koga briga sta Dodik prica? :roll: ,za njega je traktor i par njivica.On je premijer entiteta,a ne drzavnik.Povrat imovine je 95% zakljucen i zamisli 45% teritorije sadasnje RS pripada Bosnjacima i Hrvatima,kao sto je bilo i prije agresije na BIH.I prema tome RS nije vase vlasnisto i okrenite se BIH,ne moze entitet biti vazniji od drzave,mozda ste to negdje na marsu vidjeli ili sta?!.
Ako nisi čuo u državi zvanoj Belgija postoji Oblast Valonija gdje žive većinom Valonci a gle za divno čudo ima Flamanaca, znači ne žive samo oni.
Pa ako oni mogu imati to ime i ne ugrožavati druge možemo i mi.
Nije još sve idealno al ima i vremena i mjesta za popravke što će se i uraditi a ime RS će ostati.

Povrat jeste završen al Bošnjacima i Hrvatima ne pripada nikako 45% teritorije RS-a.
Kao prvo u RS-u prije rata je bilo ukupno oko 45% ne Srpskog stanovništva al zbog velike gustine naseljenosti imali su dosta manju površinu a i velik broj je bio u gradovima. (Površina stana je mnogo manja od seoskog imanja)
Takođe Srbi su u BIH imali preko 60% teritorije opet zbog te gustine.

Image

Danas u RS se vratilo oko 20% stanovnistva dok ovih ostalih 25% je uglavnom prodalo imovinu nakon povratka tako da je gotova stvar.
U Federaciji povratak je još manji, mora da je razlog ta multietničnost.

RS je vlasništvo svih njenih građana koja svoja politička prava ostvaruju na izborima a građanska im sama RS i njene institucije garantuje.
Eto sad pitanje koje se samo po sebi nameće........ako je RS građanska kao što ti kažeš, što onda ne bi mogla čitava BiH biti, ili su ti k'o biva više građani od ostalih
kojot_genije

Post by kojot_genije »

palermo wrote: Eto sad pitanje koje se samo po sebi nameće........ako je RS građanska kao što ti kažeš, što onda ne bi mogla čitava BiH biti, ili su ti k'o biva više građani od ostalih
Odgovor ti je kontra pitanje.
Što Jugoslavija nije mogla 91 biti građanska država.
I ne samo to već zna se već ko nije pristao ni da cijela BIH bude građanska u sklopu Federativne Jugoslavije.
Vi to niste htjeli tad e pa ni mi nećemo građansku BIH sad.
Jel u redu.
alfomi

Post by alfomi »

Orbini wrote:RS se nemoze odcjepiti sa ovakvim granicama - kratko i jasno. Taman da svjetske sile to podrze, nemoguce je to izvesti dejtonskim granicama. Bosnjaci su najveci narod na najmanje teritorije, na dva djela, Hrvati imaju enklave, a Srbi su presjeceni kod Brckog.

Prvenstveno govorim za Bosnjake, od ovih 20 % se ne moze praviti drzava, i ako narodna skupstina RS dobije podrsku medjunarodne zajednice za odcjepljenje,.. neka zaboravi na 49% BiH.

Mozemo mi sad do jutra o ustavima, paragrafima, arsinima, pravima,..... po ovim granicama je nemoguce tehnicki izvesti podjelu. I to prije ili poslije izbija kao problem sa kojim se valja suociti.
Ako se nastave nestabilnosti u BiH( koje su po mom misljenju uzrokovane pokusavanjem urusavanja RS )medjunarodna zajednica moze i da odustane od BiH.U zelji da stvori dugorocno stabilnu situaciju a posto su Bosnjaci muslimani realno najslabiji na Balkanu (slabiji od Srba i Hrvata svakako),BiH
podjeli izmedju Srbije i Hrvatske.
Licno mislim da ce se i to desiti prije nego sto ce se vama dozvoliti ikakva drzava.
A kako kazes 20 posto bi vam bilo malo.Mislim da su vec postojale takve tendencije od kojih se za malo odustalo.Mnogo toga u vasim razmisljanjima ma posjeca na onu basnu o biku i zabi...kada se zaba pokusala napiriti da dostigne velicinu bika...i raspukla.Bez uvrede!Zato mislim da je Dejton jedini omogucava BiH
Pozdrav
palermo

Post by palermo »

kojot_genije wrote:
palermo wrote: Eto sad pitanje koje se samo po sebi nameće........ako je RS građanska kao što ti kažeš, što onda ne bi mogla čitava BiH biti, ili su ti k'o biva više građani od ostalih
Odgovor ti je kontra pitanje.
Što Jugoslavija nije mogla 91 biti građanska država.
I ne samo to već zna se već ko nije pristao ni da cijela BIH bude građanska u sklopu Federativne Jugoslavije.
Vi to niste htjeli tad e pa ni mi nećemo građansku BIH sad.
Jel u redu.
Znao sam da ćeš potegnuti pitanje Jugoslavije :D , pa iskreno govoreći, mogla je biti ona i građanska da je ostala, al nije ostala,srušio je Slobo. i njegova kamarila......
A sad što vi nećete građansku Bih čak i nije neki problem, mnog je veći i problem što vi nećete BiH ili hoćete je samo pod vašim uslovima.
Naravno da je u redu, briga tebe što ja mislim, a briga i mene što ti misliš, prostora za priču je svakako sve manje.Nažalost ili onako naroski rečeno, jebi ga al je tako
palermo

Post by palermo »

alfomi wrote:
Orbini wrote:RS se nemoze odcjepiti sa ovakvim granicama - kratko i jasno. Taman da svjetske sile to podrze, nemoguce je to izvesti dejtonskim granicama. Bosnjaci su najveci narod na najmanje teritorije, na dva djela, Hrvati imaju enklave, a Srbi su presjeceni kod Brckog.

Prvenstveno govorim za Bosnjake, od ovih 20 % se ne moze praviti drzava, i ako narodna skupstina RS dobije podrsku medjunarodne zajednice za odcjepljenje,.. neka zaboravi na 49% BiH.

Mozemo mi sad do jutra o ustavima, paragrafima, arsinima, pravima,..... po ovim granicama je nemoguce tehnicki izvesti podjelu. I to prije ili poslije izbija kao problem sa kojim se valja suociti.
Ako se nastave nestabilnosti u BiH( koje su po mom misljenju uzrokovane pokusavanjem urusavanja RS )medjunarodna zajednica moze i da odustane od BiH.U zelji da stvori dugorocno stabilnu situaciju a posto su Bosnjaci muslimani realno najslabiji na Balkanu (slabiji od Srba i Hrvata svakako),BiH
podjeli izmedju Srbije i Hrvatske.
Licno mislim da ce se i to desiti prije nego sto ce se vama dozvoliti ikakva drzava.
A kako kazes 20 posto bi vam bilo malo.Mislim da su vec postojale takve tendencije od kojih se za malo odustalo.Mnogo toga u vasim razmisljanjima ma posjeca na onu basnu o biku i zabi...kada se zaba pokusala napiriti da dostigne velicinu bika...i raspukla.Bez uvrede!Zato mislim da je Dejton jedini omogucava BiH
Pozdrav
Sreća naša što lično misliš..........
bijelo_dugme

Post by bijelo_dugme »

Mobile_Disco wrote:Jedno su zelje.. Drugo su mogucnosti.. Hocu i ja BMW X5.. Al ga ne mogu sebi priustiti :D
Kako da ne? Bavi se politikom pa ces ga dobiti.
Post Reply