Da li prihvatate zajednicki zivot prije braka..

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
globalbih

#101 Re: Da li prihvatate zajednicki zivot prije braka..

Post by globalbih »

zeljka25 wrote:Da li prihvatate zajednicki zivot prije braka..
Koliko vam je zajednicki zivot sa partnerom, prije braka, normalna stvar?! Da li se to kosi sa vasim vjerskim uvjerenjima ili ste jednostavno navikli na to kao na neki logican slijed...??? Zanima me koliko su danasnji ljudi konzervativni i da li nam je prije ljepse bilo kada smo malo vise vodili racuna o svemu tome...
Ne, jer brak je prije svega ljubav, duznost i obaveza. Ovako se olahko svataju stvari npr> sta ako momak napravi "bambino" pa mu dosadi veza i ostavi svoju tkz. ljubav...i hiljade i hiljade drugih negativnih pojava koje proizvodi zajednicki zivot prije braka. Ako mladi zele, oni to mogu ostvariti kroz legalan nacin uz zakon (kakav takav) koji ce im dati mjesto u drustvu ali i stititi njihove interese.

Ako neko smatra konzervativnim ukoliko praktikuje zakon kao normu i nacelo moralnosti u civiliziranom drustvu onda ja neznam sta je to konzervativno a sta ne?
Da li i sama rijec konzervativno znaci nazadno? Naravno da ne!
Za zenu tj> djevojku je bolja opcija brak jer je ona uvijek u tezem polozaju.

Testiranje ljudskih zivota nije zabava i igra niti je za djecu. S obzirom da su u pitanju odrasle, zrele osobe, one koje se vole i postuju odlucuju se na ZAJEDNICKI ZIVOT TJ. BRAK.
ja licno ne smatram da je to konzervativno ali svakako smatram zajednicki zivot van braka jednom nesigurnoscu i ne privatanju obaveza i ljubavi!
By the way, sto se tice vjerskog - to je sasvim drugo pitanje!
Nadam se da sam iznio stav koji je koliko toliko razumljiv i argumentovan!
pozdrav,
globalbih

Post by globalbih »

jeza u ledja wrote:
gradjani svijeta wrote: Bracna zajednica je ugovorni odnos prema drzavi i nista vise.
djelimicno si u pravu. prije svega to je ugovoreni odnos PRED SVJEDOCIMA prema samom paru tj> muzu i supruzi ukoliko dodje do komplikacija da se na najbolji nacin rjesavaju stvari a ne da se potegne noz ili da zena biva zlostavljanja. Kada dodje do PROBLEMA drzavu zaboli za par tako da je to vise radi REGULISANJA BRACNIH OBAVEZA, U BRAKU, TOKOM BRAKA I POSLIJE BRAKA, jednog od njih dvoje :D
River_isle

Post by River_isle »

zajednicki zivot je po meni pokazatelj imal ista od braka. jedini problem sto zivimo u primitivnoj sredini pa bi se mene moja familija u sekundi odrekla da poduzmem taj korak (nekako se bolje udat pa razvest nego zivjet bez potpisa, nidze vezze)
tek kad s nekim provedes 24h znas mozes li zivjeti s tom osobom, upoznas sve navike, razmisljenja sto se ne moze uraditi za par sati provedenih zajedno dnevno.
FunkyG

#104 Re: Da li prihvatate zajednicki zivot prije braka..

Post by FunkyG »

zeljka25 wrote:Da li prihvatate zajednicki zivot prije braka..
Koliko vam je zajednicki zivot sa partnerom, prije braka, normalna stvar?! Da li se to kosi sa vasim vjerskim uvjerenjima ili ste jednostavno navikli na to kao na neki logican slijed...??? Zanima me koliko su danasnji ljudi konzervativni i da li nam je prije ljepse bilo kada smo malo vise vodili racuna o svemu tome...
Po vjeri se kosi svakako,ali nije mi toliko ofirno.
Bolje da kroz 2mjeseca sazanam situaciju nego kasnije kad se udam.
Tesnim

Post by Tesnim »

dark side of the moon wrote:Taj zajednicki zivot prije braka je cisti kurvaluk :D
e nek si to rekao/la..svaka cast...potpisujem i ja
*mima*

Post by *mima* »

Ma jebes papir.... :roll:
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

Tesnim wrote:
dark side of the moon wrote:Taj zajednicki zivot prije braka je cisti kurvaluk :D
ja nikako svoj zivot ne mogu vidjeti kao kurvanje.
:-) :-) :-)
sorry.
:D
dacina_curica

Post by dacina_curica »

callmethebreeeze wrote:ja nikako svoj zivot ne mogu vidjeti kao kurvanje.
sorry.
ni ja svoj :-) :-) :-) :-)

haman je do nas breeze :-) :-) :-)
callmethebreeeze

dacina_curica wrote:
callmethebreeeze wrote:ja nikako svoj zivot ne mogu vidjeti kao kurvanje.
sorry.
ni ja svoj :-) :-) :-) :-)

haman je do nas breeze :-) :-) :-)
kurvoooooooooooooooooooooooooo!

nemoj mi zamjeriti, nisam mogao odoliti.

:D :-) :D

p.s slobodno i ti meni reci da sam kurva
:)
*mima*

Post by *mima* »

Ja kurvaluka ovdje.... :roll:
dacina_curica

Post by dacina_curica »

ih povjetarac, ti si gori od mene :oops: ......ti se furas na latex :P :D :D :D.....ma pravi kurvaluk :oops: :-) :-) :-)
callmethebreeeze

dacina_curica wrote:ih povjetarac, ti si gori od mene :oops: ......ti se furas na latex :P :D :D :D.....ma pravi kurvaluk :oops: :-) :-) :-)
:D :D :D
latex dolazi u obzir samo kad perem sudje.

da ne zachatavamo:

licno postujem svaciji izbor i nemam nista protiv braka, ni velkih svadbi, ali meni to nije bitno sto niposto ne znaci da zajednicki zivot shvatam olako. kao da ce papir kod maticara nekoga zadrzati da ostane u vezi koja ne funcionise. tj, nekome to mozda moze biti prepreka, ali ne vjeruje da bi meni, to jest, ne bih volio da mi to ikada bude prepreka.
dacina_curica

Post by dacina_curica »

jah, jah, sudje, bla, bla :P :-) :-) :-) :-)

nego, back on topic: takodje nemam apsolutno nista protiv braka (mada ne mogu bas reci da sam ljubitelj velikih svadbi i "parada" i svega sto se kaci uz to), dragi i ja se planiramo vjencati "nekada" u buducnosti, ali mi to nije prioritet.......jer mi zaista nece promijeniti nista u zivotu (osim toga sto cu promijeniti prezime)......Zivimo zajedno vec 8.5 godina, nikada nismo svoju vezu uzimali olako i u periodima nesuglasica i problema (a njih uvijek ima, sa papirom i bez) nisam smatrala da je lakse pokupiti prnje jer me ne veze "ugovor" :-) :-) :-) ....

... ipak smatram da ni zajednicki zivot (kao ni brak) nije za svakoga, pogotovo za one koji otpocinju isti da bi mogli pratiti svaki partnerov korak (nazalost ovakvih znam nekoliko :roll: ) ili za one koji smatraju da iako zive zajedno mogu da sveraju okolo jer "za Boga oni nisu vjencani" (doduse ovakvih znam i ozenjenih/udatih) :roll:
žena zmaj

Post by žena zmaj »

mamica papucarka wrote:
Ibrahimovski wrote:Prelijepa stvar, brak je surogat zajedništva.
hajd mi recite u cemu je razlika izmedju zivota u dvoje bez papira i zivota u dvoje sa papirom :?
evo, ja prodjoh oba, i ne skontah razliku, izuzev sto po sopstvenom izboru imam drugo prezime :oops:
U papiru!! :D :D
artzy

Post by artzy »

dark side of the moon wrote:
jeza u ledja wrote:
lovestoned wrote:

Objasni molim te, o cemu ti pricas :?

I na cemu zasnivas svoje pomalo primitivne stavove?

By the way, nije "Taj", nego zajednicki zivot zasnovan na obostranoj zelji.
I svi normalni ljudi ga prihvataju, osim tebe i tebi slicnih.
U zadnje vrijeme sta god da se napise ovdje, pa makar i u zajebanciji, postoji mogucnost da se neko plaho uvrijedi i odmah te oblijepi etiketama tipa 'ljudi poput tebe'. :-) :roll:

Pretjerana agresivnost reakcije nekih ljudi na ocitu zajebanciju odaje njihovu ociglednu opterecenost odredjenom temom.
Zato pazite se skalpa. :D
Ma ja, eto vidis ja se ne smijem vise ni javljat :( :D
ispadoh i prmitivan i nenormalan...i Bog znas sta ce mi jos prikacit :D
ide mi na tujac kad ljudi ne kontaju da se neko za%ebava.... :x
artzy

Post by artzy »

Ćelava cura wrote:ZAto sto je to za neke ljude nacin da proslave svoju ljubavi i pokazu svima da su zajedno..da zele ostariti zajedno, djecu odgojiti zajedno...itd..
NEmam nista protiv ljudi koji se odluce za vanbracnu zajednicu, njihova stvar...Ako se oni vole i vjeruju u svoju zajednicu, ne saraju okolo, postuju jedno drugo, meni to dodje isto kao i da su u braku..
:D S druge strane, da mi muskarac kojeg volim predlozi zajednicki zivot bila bih uvrijedjena i nikad mu to ne bih oprostila, niti bih pristala na brak s njim (da me pita poslije)..
To bi za mene bilo kao da me neko testira i lazno na neki nacin..Kao da sam "roba" sa garancijom, pa ako se nesto pokvari moze me vratiti nazad..
Isto tako primjecujem da se na temu javlja veliki broj muskaraca koji se ili boje vezivanja ili su se, da tako kazem, zeznuli pri vezivanju, pa su sad protiv braka...Mislim da je brak/izvanbracna zajednica svima onakav kakkvim ga skroje...Znaci do partnera je a ne do papira...
p.s. da mi se brak kojim slucajem raspadne, cija god da je krivica, nikad ne bih prihvatila ni uzdrzavanje, niti trazila ista od doticnog, isto tako nista mu ne bih ni dala..
Sta fali da te testira? I ti da testiras...? Brakovi se precesto rasturaju i bolje je zivjeti zajedno neko vrijeme ... sta ako ti buduci suprug hrce i prdi toliko da ti to ne mozes podnijeti? i jos pravi vic od toga... :lol:
pita_zeljanica

Post by pita_zeljanica »

Smatram da svaki par to za sebe mora odluciti. Bitno je da se ljudi vole, postuju, odgovorno postupaju kada se radi o vezi..

Jos nesto vezano za mijenjanje prezimena. Za mene to nekako ne dolazi u obzir. Ne znam razlog, ali ne bi mogla zamisliti da, u slucaju braka, imam prezime kao moj muz. :D
AzraSAR

Post by AzraSAR »

Svi se vade na vjeru, jer se nema uslova za odvajanje od roditelja...
Ako bi se imalo uslova skoro svi bi sami ili jos bolje sa partnerom zivjeli, naravno da ima izuzetaka... eto ja bih da imam od cekaga zivjeti 8)
lady midnight

Post by lady midnight »

a zar uopce postoji zhivot prije braka :? :? :roll: :D:D
AzraSAR

Post by AzraSAR »

[quote="lady midnight"]a zar uopce postoji zhivot prije braka :? :? :roll: :D:D[/quote]

hmmmmm ti si lady midnight, ti to znas najbolje.... 8)
Tesnim

Post by Tesnim »

callmethebreeeze wrote:
Tesnim wrote:
sorry.
ma sve i da mozes ne bi priznao :D...a ka d bi priznao sam bi se sebi zgadio...no offence
callmethebreeeze

Tesnim wrote:
callmethebreeeze wrote:
Tesnim wrote: e nek si to rekao/la..svaka cast...potpisujem i ja
sorry.
ma sve i da mozes ne bi priznao :D...a ka d bi priznao sam bi se sebi zgadio...no offence
moja ljubav prema meni ne poznaje granice. nikako si se ne mogu gaditi. pogotovo ne zbog jedne takve stvari koju smatram savrseno normalnom.

:-)
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/07/2010 20:04, edited 1 time in total.
Tesnim

Post by Tesnim »

callmethebreeeze wrote:
Tesnim wrote:
callmethebreeeze wrote: ja nikako svoj zivot ne mogu vidjeti kao kurvanje.
sorry.
moja ljubav prema meni ne poznaje granice. nikako si se ne mogu gaditi. pogotovo ne zbog jedne takve stvari koju smatram savrseno normalnom.

eh blago tebi :-)
callmethebreeeze

Tesnim wrote:
callmethebreeeze wrote:
Tesnim wrote: ma sve i da mozes ne bi priznao :D...a ka d bi priznao sam bi se sebi zgadio...no offence

eh blago tebi :-)
ma ne... blago tebi. :-)
Post Reply