Protesti u Zenici
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
jefferson
#101 Re: Protesti u Zenici
Po kojim je to podacima zagadjenje 80% prijeratnog? Ocito nisi dovoljno star da znas kako se mjerilo zagadjenje prije rata!
Sto se tice radioaktivnog zeljeza to za vrat treba uhvatiti DGS!
Sto se tice radioaktivnog zeljeza to za vrat treba uhvatiti DGS!
-
dr.iver
#102 Re: Protesti u Zenici
Podataka nema...a oni koji su dostupni nisu relavantni jer su zastarjeli. Zasto? Nad "dragi" "grad"onacelnik je zabranio institutu kemal kapetanovic da izlazi u javnost sa trenutnim stanjem povodom aerozagadjenja u zenici.
A u najmanju ruku je zagadjenje 80%, ako ne i vise, sto su potvrdili i ljudi iz zdravstva...bili su par puta na TV Zenica, ali izgleda da je i njima zabranjeno da se pojavljaju u javnosti vise...
@jefferson
Kako se mjerilo zagadjenje prije rata? Izvoli obrazlozi metode mjerenja prije rata, u ratu i sada!
Kakav DGS? Mittal je uveo, i to ne tako davno, skenere za radioaktivnost i to uspjesno radi! A prije tog samo Bog zna sta se dovozilo u zeljezaru.
Zeljezara treba i Zenici, i BiH, ali zenicko trenutno rukovodjstvo ne treba ni Zenici, ni BiH, neka idu u IZ, pa neka ih oni raspodjele negdje, ili mozda u Ameriku
A u najmanju ruku je zagadjenje 80%, ako ne i vise, sto su potvrdili i ljudi iz zdravstva...bili su par puta na TV Zenica, ali izgleda da je i njima zabranjeno da se pojavljaju u javnosti vise...
@jefferson
Kako se mjerilo zagadjenje prije rata? Izvoli obrazlozi metode mjerenja prije rata, u ratu i sada!
Kakav DGS? Mittal je uveo, i to ne tako davno, skenere za radioaktivnost i to uspjesno radi! A prije tog samo Bog zna sta se dovozilo u zeljezaru.
Zeljezara treba i Zenici, i BiH, ali zenicko trenutno rukovodjstvo ne treba ni Zenici, ni BiH, neka idu u IZ, pa neka ih oni raspodjele negdje, ili mozda u Ameriku
-
jefferson
#103 Re: Protesti u Zenici
dr.iver wrote:Podataka nema...a oni koji su dostupni nisu relavantni jer su zastarjeli. Zasto? Nad "dragi" "grad"onacelnik je zabranio institutu kemal kapetanovic da izlazi u javnost sa trenutnim stanjem povodom aerozagadjenja u zenici.
@jefferson
Gdje ta odluka o zabrani iznosenja podataka u javnost? Mislim posto pricas o tome hajde de nam pokazi to.
Drugo, ono sto ulazi u BiH je u nadleznosti DGS-a, tako da je problem tu.
Prije rata je zagadjenost bila 4 puta veca od one koja je "narodnim masama" prezentovana, znaci sa jednom visokom peci, koja je uz to od te 4 najsavremenija nema teorije da bude isto zagadjenje.
-
dr.iver
#104 Re: Protesti u Zenici
jefferson wrote:
Gdje ta odluka o zabrani iznosenja podataka u javnost? Mislim posto pricas o tome hajde de nam pokazi to.
Prije rata je zagadjenost bila 4 puta veca od one koja je "narodnim masama" prezentovana, znaci sa jednom visokom peci, koja je uz to od te 4 najsavremenija nema teorije da bude isto zagadjenje.
oo Huseine nismo te prepoznali
Rekoh vec za Mittal i radioaktivnost...a odluke nema, Huso ne pravi se lud, znas da ti ni u ameriki ne ide sluzbeno, nego nesluzbeno, kao i svugdje u svijetu. Igrom slucaja licno znam 5 osoba koje rade tamo i znam za direktivu koju su dobili...kao sto znam sefa zdravstva u tom segmentu...a te price prije rata su lagali, sada istinu govore pa nam lose, mozes lijepo pricati kada dodjes u rodno selo, mozda ti neuki svijet i povjeruje, ovdje i meni takva demagogija ne prolazi.
Dakle, gdje je taj zvanican podatak da je zagadjenost bila 4x veca od one prezentovane ljudima, u periodu do rata? Izvoli objavi ga....(laganje po forumu nije zvanican dokument!)
-
jefferson
#105 Re: Protesti u Zenici
Joj hajde matere ti ne valjaj gluposti. Opet teorija zavjere. Ti rece odluka, pa gdje je odluka? Nisam ja rekao da nam sad istinu govore, ali dovoljno godina imam da znam sta je bilo.dr.iver wrote:jefferson wrote:
oo Huseine nismo te prepoznaliPA sellam alejkum, kako je u rodnom selu, jesul rodile sljive???
Rekoh vec za Mittal i radioaktivnost...a odluke nema, Huso ne pravi se lud, znas da ti ni u ameriki ne ide sluzbeno, nego nesluzbeno, kao i svugdje u svijetu. Igrom slucaja licno znam 5 osoba koje rade tamo i znam za direktivu koju su dobili...kao sto znam sefa zdravstva u tom segmentu...a te price prije rata su lagali, sada istinu govore pa nam lose, mozes lijepo pricati kada dodjes u rodno selo, mozda ti neuki svijet i povjeruje, ovdje i meni takva demagogija ne prolazi.
Dakle, gdje je taj zvanican podatak da je zagadjenost bila 4x veca od one prezentovane ljudima, u periodu do rata? Izvoli objavi ga....(laganje po forumu nije zvanican dokument!)
-
belfy
#106 Re: Protesti u Zenici
pokusace realno da dam repliku na sve ovo iznad receno i pokusacu da budem umjeren, a posto trenutacno mogu kucati samo lijevom rukom bit cu i kratak. dakle da pokusam...
pa zar ni hare ni jefferson ni driver ne mogu sastaviti barem po jedan argument pa raspravljati, a ne takmiciti se ko ce izvaliti vecu nebulozu i ispasti veci panj. volio bih da mogu kucati dalje, ali i za ovo malo sam odvojio previse truda sa ljevicom. mozda mi veceras ne bude mrsko kucati 30 min da pojasnim sta mislim, a vi barem jos jednom procitajte sta je svaki od vas rekao, a i potrazite moje postove o zeljezari na ovom podforumu.
pa zar ni hare ni jefferson ni driver ne mogu sastaviti barem po jedan argument pa raspravljati, a ne takmiciti se ko ce izvaliti vecu nebulozu i ispasti veci panj. volio bih da mogu kucati dalje, ali i za ovo malo sam odvojio previse truda sa ljevicom. mozda mi veceras ne bude mrsko kucati 30 min da pojasnim sta mislim, a vi barem jos jednom procitajte sta je svaki od vas rekao, a i potrazite moje postove o zeljezari na ovom podforumu.
-
FleetStrike
#107 Re: Protesti u Zenici
Nisam mogao odoljeti .....
Niti je Huso dao kakvu "naredbu", niti postoji kakva "odluka" Institutu, niti je jefferson u pravu kad govori o zagađenju. S novim proizvodnim postupkom, trenutno u primjeni u Mittalu, prisutne su izrazito toksične hemikalije koje se koriste za pospješivanje pojedinih procesa taljenja, sagorijevanja itd, itd.
Količine štetnih tvari koje se izbacuju u atmosferu su zaista manje, ali ne i manje štetne jer iako više nemamo 70 tona olova po glavi stanovnika godišnje, sad imamo još interesantniji Kadmij kojeg je prije rata bilo skoro 3 puta manje.
Da ne bi bilo pitanja oko izvora, ovo je informacija iz prve ruke i zasigurno nešto što neće direktno dospjeti u javnost pošto jaruga koji ovo zna i sad radi u Mittalu.
Ne branim Husu, nemam ga radi čega braniti jer mu sve što je uradio sigurno nije štetilo nego koristilo i to samo tako. S druge strane, po mom mišljenju bolje Huso nego bilo koji načelnik prije njega s izuzetkom našeg legendarnog Eze.
U svakom slučaju, svaka čast za diskusiju koja je nasreću tek malkice poprimila oblike polemike i "bockanja". Da ne budu uvijek Zeničani svadljivi ...
Niti je Huso dao kakvu "naredbu", niti postoji kakva "odluka" Institutu, niti je jefferson u pravu kad govori o zagađenju. S novim proizvodnim postupkom, trenutno u primjeni u Mittalu, prisutne su izrazito toksične hemikalije koje se koriste za pospješivanje pojedinih procesa taljenja, sagorijevanja itd, itd.
Količine štetnih tvari koje se izbacuju u atmosferu su zaista manje, ali ne i manje štetne jer iako više nemamo 70 tona olova po glavi stanovnika godišnje, sad imamo još interesantniji Kadmij kojeg je prije rata bilo skoro 3 puta manje.
Da ne bi bilo pitanja oko izvora, ovo je informacija iz prve ruke i zasigurno nešto što neće direktno dospjeti u javnost pošto jaruga koji ovo zna i sad radi u Mittalu.
Ne branim Husu, nemam ga radi čega braniti jer mu sve što je uradio sigurno nije štetilo nego koristilo i to samo tako. S druge strane, po mom mišljenju bolje Huso nego bilo koji načelnik prije njega s izuzetkom našeg legendarnog Eze.
U svakom slučaju, svaka čast za diskusiju koja je nasreću tek malkice poprimila oblike polemike i "bockanja". Da ne budu uvijek Zeničani svadljivi ...
-
Nabildana_Baba
#108 Re: Protesti u Zenici
Jefferson, dok pijes pivo mogao bi stagod i procitati da ti ne bude dosadno: http://www.business-humanrights.org/Cat ... elorMittal
-
FleetStrike
#109 Re: Protesti u Zenici
Zaboravio sam reći da sam na neuspjelom protestu stajao sa suprugom, kćerkom, sestrom, sestričnom, majkom i dvoje prijatelja. Jbga, da ste svi poveli po 5 bio bi pravi protest a ne nako ...
A Kineskom zidu koji je glupo blehnuo u protest, malo .amicu .... Nisu mogli izići 50 m od stana da uveličaju protest. Ma bljak ... Naš (vaš) odziv pokazuje koliko se voli čaršija ... da ne bi 50 penzionera, ne bi bilo ni protesta ...
Zenico, razočaran sam tvojim mladim ljudima i odzivom na proteste. Kad budemo krepavali, valjda ćete izići napolje, makar da krepate ....
A Kineskom zidu koji je glupo blehnuo u protest, malo .amicu .... Nisu mogli izići 50 m od stana da uveličaju protest. Ma bljak ... Naš (vaš) odziv pokazuje koliko se voli čaršija ... da ne bi 50 penzionera, ne bi bilo ni protesta ...
Zenico, razočaran sam tvojim mladim ljudima i odzivom na proteste. Kad budemo krepavali, valjda ćete izići napolje, makar da krepate ....
-
Nabildana_Baba
#110 Re: Protesti u Zenici
A evo ti nesto i da p(r)ogledas:
http://www.youtube.com/watch?v=wULvxO6RcQ8
Vjerovatno ces slican prilog o Zenici za koju godinicu moci gledati na omiljenom ti FOX-u. Ali, sta znamo mi koji zivimo u Zenici. Dijaspora je uvijek bila pametnija.
http://www.youtube.com/watch?v=wULvxO6RcQ8
Vjerovatno ces slican prilog o Zenici za koju godinicu moci gledati na omiljenom ti FOX-u. Ali, sta znamo mi koji zivimo u Zenici. Dijaspora je uvijek bila pametnija.
-
belfy
#111 Re: Protesti u Zenici
ja se bas raspitah o kadmiju i saznah da se nigdje kod nas ne koristi. ja ne znam ko ti je ta prva ruka, ali ja sam upravo u zeljezari i to sto ti kazes niko ziv ne zna. dosta od moje ljevice. ovo mi otima previse vremena...FleetStrike wrote: Količine štetnih tvari koje se izbacuju u atmosferu su zaista manje, ali ne i manje štetne jer iako više nemamo 70 tona olova po glavi stanovnika godišnje, sad imamo još interesantniji Kadmij kojeg je prije rata bilo skoro 3 puta manje.
- Epitop
#112 Re: Protesti u Zenici
Zar misliš da bi ti rekli nešto što nije njima u interesu da znaš?belfy wrote:ja se bas raspitah o kadmiju i saznah da se nigdje kod nas ne koristi. ja ne znam ko ti je ta prva ruka, ali ja sam upravo u zeljezari i to sto ti kazes niko ziv ne zna. dosta od moje ljevice. ovo mi otima previse vremena...FleetStrike wrote: Količine štetnih tvari koje se izbacuju u atmosferu su zaista manje, ali ne i manje štetne jer iako više nemamo 70 tona olova po glavi stanovnika godišnje, sad imamo još interesantniji Kadmij kojeg je prije rata bilo skoro 3 puta manje.
-
dr.iver
#113 Re: Protesti u Zenici
Aman.jefferson wrote:
Joj hajde matere ti ne valjaj gluposti. Opet teorija zavjere. Ti rece odluka, pa gdje je odluka? Nisam ja rekao da nam sad istinu govore, ali dovoljno godina imam da znam sta je bilo.
Da li je dovoljno jasno to da se dobije nezvanicna direktiva iz vrha(u ovom slucaju opcine) da se o podacima ne izlazi u javnost? Direktiva, naredba da se strogo suti o tome, jaca od svake sluzbene, napismeno i sl.
I radi studija i radi posla sam dosta cesto u institutu, pa se o tome nezvanicno prica. A tu pricu podudaraju oci i nos, ja prije vjerujem svojim culima, pa onda drugim ljudima. I ne samo ja.
Aerozagadjenje je 100 puta vece u odnosu na period kada je zeljezara vegetirala...rat i poslije rata.
Za to postoje podaci u kantonalnom zavodu za javno zdravstvo, mjerili ljudi i izmjerili!
Upravo neku noc razgovaram sa jednim covjekom, inace trgovac nekretninama, kaze sada je pravo vrijeme za prodaju stanova i kuca u Zenici, ako vec nije i proslo...jer ce sa pogorsanjem uslova zivota cijene nekretnina padati...
A ko je kriv za sve ovo? Sadasnja vlast, na celu sa H.Smajlovicem...
sada ce trijumfalno dobiti izbore u oktobru...ali az cetiri godine...kada jos ne bude Mittal primoran na ispunjenje normi o zagadjenju iz EU, kada dodju racuni za odrzavanje stadiona i drugih "kapitalnih" projekata...ta ista vlast ce zavrsiti u Zenici, samo tamo lijevo od Mokosnica...
i pustiti pricu poredjenja vlasti u zenici, sadasnje i svih prosli...ne zanimaju me prosli, to se ne moze nista promijeniti, sadasnju vlast zelim da mijenjam i to je jedino sto mene insteresuje...a te price bolji do prije su jadni i jeftini marketinski trikovi...
Dakle Zeljezara je super, ali evropska-zelena Zeljezara, ne Zeljezara po svaku cijenu, ili po cijenu par stotina hiljada eura kojima se potkupe opcinari...
no da dodjem na temu..
pored radno-skolskih obaveza otisao sam na jedne proteste slicnog tipa.
Kada sam vidio da dolaze mladi puleni SDA i SBIH rekao sam nikada vise mene protesti nece vidjeti. A postoje i drugi, po mom licnom sudu, efikasniji nacini postizanja odredjenog cilja. Protestima samo se pokazuje EU i medjunarodnoj zajednici da smo "demokraticno" drustvo, ali to je pucanj u prazno...sem ako ne dodje do fizickog obracuna i nasilne smjene vlasti...ali za to treba jos 100 godina najgore vlasti najgorih seljaka da bi dovoljan broj ljudi skontao to...nazalost..
PS
i jos jedna stvar
protestnti i organizatori,
nemojte se slikati
nemojte da vas se desi "sut" iz drustva kao sto se desio svim protivnicima sadasnje vlasti u zenici.
bojazljivi su mnogo, tresu im se gace i na penzionere i malu djecu...ali imaju moc...
- Vozdra raja :-)
#114 Re:
U Tuzli i Bihacu se ne trebaju dozati protesti, nebi bilo kultrno, pa tamo vlada SDP. Sto ces protiv njih protestvovati...??atko wrote:A gdje je Mostar, Tuzla, Bihac, Brcko, Travnik, Gorazde...???
-
jefferson
#115 Re: Protesti u Zenici
Ja mislim nakon ove diskuije da bi trebao Zakir Pasalic biti ponovo nacelnik, pa da nas uspava sve!
Mislim iveru, imas licnih sukoba sa ovom vlascu, i iskreno boli me za to, ali robaj svoj licni stav prema nekome da izbacis iz diskusije. Ja jos nisam procitao tvoj post da si bar rekao za nekipotez "pa eto dobar je" nemoras hvaliti. Ja cak nisam ni glasao za tog covjeka, ali u prodaji zeljezare i svoj ovoj frci manje on ima uticaja nego vlast kantona i Federacije.
Ono za FOX me bas nasmija!
Mislim iveru, imas licnih sukoba sa ovom vlascu, i iskreno boli me za to, ali robaj svoj licni stav prema nekome da izbacis iz diskusije. Ja jos nisam procitao tvoj post da si bar rekao za nekipotez "pa eto dobar je" nemoras hvaliti. Ja cak nisam ni glasao za tog covjeka, ali u prodaji zeljezare i svoj ovoj frci manje on ima uticaja nego vlast kantona i Federacije.
Ono za FOX me bas nasmija!
-
jefferson
#116 Re: Protesti u Zenici
Mislim, logicnoje da ce aerozagadjenje biti vece ako je zeljezara pocela raditi, sa ili bez filtera.dr.iver wrote:Aman.jefferson wrote:
Joj hajde matere ti ne valjaj gluposti. Opet teorija zavjere. Ti rece odluka, pa gdje je odluka? Nisam ja rekao da nam sad istinu govore, ali dovoljno godina imam da znam sta je bilo.
Da li je dovoljno jasno to da se dobije nezvanicna direktiva iz vrha(u ovom slucaju opcine) da se o podacima ne izlazi u javnost? Direktiva, naredba da se strogo suti o tome, jaca od svake sluzbene, napismeno i sl.
I radi studija i radi posla sam dosta cesto u institutu, pa se o tome nezvanicno prica. A tu pricu podudaraju oci i nos, ja prije vjerujem svojim culima, pa onda drugim ljudima. I ne samo ja.
Aerozagadjenje je 100 puta vece u odnosu na period kada je zeljezara vegetirala...rat i poslije rata.
Za to postoje podaci u kantonalnom zavodu za javno zdravstvo, mjerili ljudi i izmjerili!
Upravo neku noc razgovaram sa jednim covjekom, inace trgovac nekretninama, kaze sada je pravo vrijeme za prodaju stanova i kuca u Zenici, ako vec nije i proslo...jer ce sa pogorsanjem uslova zivota cijene nekretnina padati...
A ko je kriv za sve ovo? Sadasnja vlast, na celu sa H.Smajlovicem...
sada ce trijumfalno dobiti izbore u oktobru...ali az cetiri godine...kada jos ne bude Mittal primoran na ispunjenje normi o zagadjenju iz EU, kada dodju racuni za odrzavanje stadiona i drugih "kapitalnih" projekata...ta ista vlast ce zavrsiti u Zenici, samo tamo lijevo od Mokosnica...
i pustiti pricu poredjenja vlasti u zenici, sadasnje i svih prosli...ne zanimaju me prosli, to se ne moze nista promijeniti, sadasnju vlast zelim da mijenjam i to je jedino sto mene insteresuje...a te price bolji do prije su jadni i jeftini marketinski trikovi...
Dakle Zeljezara je super, ali evropska-zelena Zeljezara, ne Zeljezara po svaku cijenu, ili po cijenu par stotina hiljada eura kojima se potkupe opcinari...
no da dodjem na temu..
pored radno-skolskih obaveza otisao sam na jedne proteste slicnog tipa.
Kada sam vidio da dolaze mladi puleni SDA i SBIH rekao sam nikada vise mene protesti nece vidjeti. A postoje i drugi, po mom licnom sudu, efikasniji nacini postizanja odredjenog cilja. Protestima samo se pokazuje EU i medjunarodnoj zajednici da smo "demokraticno" drustvo, ali to je pucanj u prazno...sem ako ne dodje do fizickog obracuna i nasilne smjene vlasti...ali za to treba jos 100 godina najgore vlasti najgorih seljaka da bi dovoljan broj ljudi skontao to...nazalost..
PS
i jos jedna stvar
protestnti i organizatori,
nemojte se slikati
nemojte da vas se desi "sut" iz drustva kao sto se desio svim protivnicima sadasnje vlasti u zenici.
bojazljivi su mnogo, tresu im se gace i na penzionere i malu djecu...ali imaju moc...
Nego, sta je rjesenje (bez prijedloga da ubijemo nacelnika i tu "vlast" ili da ih objesmo na bandere)?
Staonda, evo hajmo zatvoriti zeljezaru, zagadjenje ce biti i sa filterima, necemo se mi rjesiti zagadjenja tek tako s filterima. Ali koliko me sjecanje sluzi Sarajevo je ove godine dostiglo maksimalne dozvoljene vrijednosti samo zbog automobila, sta cemo s tim? Viditel vi kakva auta vozaju cestama, kakvi autobusi? Nije nam Mitall kriv! Sta je sa smecem porijekama, sve mesnice u srednjebosanskom kantonu bacaju mesni otpad na podrucje ulijevanja lasve u Bosnu, niko nista. Danas prolazim magistralom frajer s autom usao u Bosnu isapunja auto, halo, a mi pricamo o filterima.
Mi nismo spremni da prstom mrdnemo da sebe promjenimo, ali zato kad je okrivit drugog prvi smo na startnoj poziciji.
Nije ovdje sporno zagadjenje, meni je ovdje sporno sto nasi ljudi neznaju sta bi od sebe, sutra se moze zatvoriti zeljezara, onda bi nasli nekog drugog da trehaju za opce stanje koje vlada, a sami nisu spremni da sebe mjenjaju. Svi preko noci postali ekolozi, a 80% stanovnistva smece kroz prozor baca.
Nasa licemjernost mi se u najmanju ruku gadi.
-
dr.iver
#117 Re: Protesti u Zenici
Opet impliciras neke gluposti, pa da covjek ne povjeruje.
Evo napisacu jedan primjer.
Auto od Zagreba do Beca proizvede 1kg Co2.
Avion na istoj relaciji 1000kg Co2.
Eh sad ako poredis auta i zeljezaru (avion, ili realnije 100 aviona), onda si stvarno neozbiljan.
Naravno, i to su problemi, to sto si ti naveo. Ali vjeruj mi Zeljezara je problem br.1. u segmentu zagadjenja u Zenici. Takodje, ti drugi problemi nisu alibi za nerjesavanje problema Zeljezarinog zagadjenja. H.Smajlovic i njegovi kompanjoni u opcini su pustili Mittal da ima sedam godina grace perioda...gdje ne mora uloziti niti feninga protiv zagadjenja...samo razne foluskule provlace kroz podobne medije...jer se radi o milionskim ulaganjima, u filtere
A tek da spomenem da je prosjecna plata u Mittalu oko 300 eura sada, a prije rata je dosezala i 1000 eura....
Ali reci ce sam komunjara koji mrzi seoske hodze, pa necu da impliciram dodatne argumente u diskusiju "zeljezara i rukovodjstvo grada zenice nekada i sada"
Ko ne vjeruje forumskim pricama, neka vjeruje svojim ocima http://www.mittalzlo.com
Elem, kao zakljucak
koliko god Zeljezara bila dobra, to nije alibi za prekomjerno zagadjenje. Dajte da se to smanji koliko god moze.
koliko god dobrih stvari rukovodilac (opcine, zeljezare, svejedno...) uradio, to nije alibi da moze raditi lose stvari, stvari za licnu korist i sl.
Od mene EOD, a vidimo se na plucnom odjeljenju kantonalne bollnice...ja nisam optimista...
Eh sad ako poredis auta i zeljezaru (avion, ili realnije 100 aviona), onda si stvarno neozbiljan.
Naravno, i to su problemi, to sto si ti naveo. Ali vjeruj mi Zeljezara je problem br.1. u segmentu zagadjenja u Zenici. Takodje, ti drugi problemi nisu alibi za nerjesavanje problema Zeljezarinog zagadjenja. H.Smajlovic i njegovi kompanjoni u opcini su pustili Mittal da ima sedam godina grace perioda...gdje ne mora uloziti niti feninga protiv zagadjenja...samo razne foluskule provlace kroz podobne medije...jer se radi o milionskim ulaganjima, u filtere
A tek da spomenem da je prosjecna plata u Mittalu oko 300 eura sada, a prije rata je dosezala i 1000 eura....
Ali reci ce sam komunjara koji mrzi seoske hodze, pa necu da impliciram dodatne argumente u diskusiju "zeljezara i rukovodjstvo grada zenice nekada i sada"
Hoće, ali sve ima svoju mjeru. Ili je tebi svejedno koliko je zagadjenje?Mislim, logicnoje da ce aerozagadjenje biti vece ako je zeljezara pocela raditi, sa ili bez filtera.
A rjesenje je da se na opcinskom vijecu donose odluka o obaveznom instaliranju filtera i drugih precistaca u postrojenja Arcelor Mittal Zenica, i da se da neki razuman rok za to, maksimalno pola godine. U protivnom suspendirati dozvolu za rad. Tesko je to reci u jednoj siromasnoj Zenici, ali da li smo spremni platiti zeljezarin napredak po svaku cijenu? Ja nisam. Ali za sitne novce njima u dzep mnogi na odgovorinim mjestima ocito jesu.Nego, sta je rjesenje (bez prijedloga da ubijemo nacelnika i tu "vlast" ili da ih objesmo na bandere)?
Ko ne vjeruje forumskim pricama, neka vjeruje svojim ocima http://www.mittalzlo.com
Elem, kao zakljucak
koliko god Zeljezara bila dobra, to nije alibi za prekomjerno zagadjenje. Dajte da se to smanji koliko god moze.
koliko god dobrih stvari rukovodilac (opcine, zeljezare, svejedno...) uradio, to nije alibi da moze raditi lose stvari, stvari za licnu korist i sl.
Od mene EOD, a vidimo se na plucnom odjeljenju kantonalne bollnice...ja nisam optimista...
-
belfy
#118 Re: Protesti u Zenici
epitope, izgleda da se ne razumijemo. ja nisam pricao sa ljudima u upravi niti "upucenima". ja radim u pogonu i mogu ti u kilu reci sta se koristi u kojem procesu. ja ne razgovaram sa glasnogovornicima, nego ljudima koji rade u proizvodnji. takodjer, moj posao podrazumjeva rad sa svim repromaterijalima, tako da sam bio iznenadjen kad je lik spomenuo kadmium i samo sam pitao druge da li se on koristi negdje gdje ja ne znam.Epitop wrote:Zar misliš da bi ti rekli nešto što nije njima u interesu da znaš?belfy wrote:ja se bas raspitah o kadmiju i saznah da se nigdje kod nas ne koristi. ja ne znam ko ti je ta prva ruka, ali ja sam upravo u zeljezari i to sto ti kazes niko ziv ne zna. dosta od moje ljevice. ovo mi otima previse vremena...FleetStrike wrote: Količine štetnih tvari koje se izbacuju u atmosferu su zaista manje, ali ne i manje štetne jer iako više nemamo 70 tona olova po glavi stanovnika godišnje, sad imamo još interesantniji Kadmij kojeg je prije rata bilo skoro 3 puta manje.
@driver,
zagadjenje jeste preveliko i za to ima objasnjenje, ali ne mogu lijevom rukom bas toliko kucati. trajalo bi satima. sto se tice uloge opstine u svemu tome, sumnjam da mogu previse uciniti. vrsiti pritiske mogu, ali vise od toga - tesko. ali jos uvijek za tebe smatram da ne znas cinjenice i lupas samo ono sto si cuo preko "poznavaoca" koji u osnovi pojma nemaju nego kroje licne teorije.
ne zelim da ispadne da branim mittal jer i meni smeta zagadjenje, ali ljudi lupaju gluposti i ne razmisljaju uopste. zeljezara se probudila prije manje od mjesec dana i svi ocekuju da sve radi savrseno. budalestina. bilo ko da je pokusao raditi na vecim projektima zna da se tu dostimavanja, prepravke i izmjene vrse narednih 6-12 mjeseci. nemoguce je nesto ovoliko pokrenuti i da sve od starta bude savrseno. za sve ostale don kihote i "poznavaoce" - zao mi vas je.
-
jefferson
#119 Re: Protesti u Zenici
Lupas nebuloze. Pa fakat da zeljezara vise zagadjuje. ja govorim da nasi ljudi hoce da sve funkcionise savrseno a sami nisu spremni da bar postuju ekoloske zakone koji su ispod svakog nivoa. Da samo mi primjer ekoloske svjesti pa bi shvatio, medjutim....dr.iver wrote:Opet impliciras neke gluposti, pa da covjek ne povjeruje.
Naravno, i to su problemi, to sto si ti naveo. Ali vjeruj mi Zeljezara je problem br.1. u segmentu zagadjenja u Zenici. Takodje, ti drugi problemi nisu alibi za nerjesavanje problema Zeljezarinog zagadjenja. H.Smajlovic i njegovi kompanjoni u opcini su pustili Mittal da ima sedam godina grace perioda...gdje ne mora uloziti niti feninga protiv zagadjenja...samo razne foluskule provlace kroz podobne medije...jer se radi o milionskim ulaganjima, u filtere![]()
Hoće, ali sve ima svoju mjeru. Ili je tebi svejedno koliko je zagadjenje?Mislim, logicnoje da ce aerozagadjenje biti vece ako je zeljezara pocela raditi, sa ili bez filtera.
A rjesenje je da se na opcinskom vijecu donose odluka o obaveznom instaliranju filtera i drugih precistaca u postrojenja Arcelor Mittal Zenica, i da se da neki razuman rok za to, maksimalno pola godine. U protivnom suspendirati dozvolu za rad. Tesko je to reci u jednoj siromasnoj Zenici, ali da li smo spremni platiti zeljezarin napredak po svaku cijenu? Ja nisam. Ali za sitne novce njima u dzep mnogi na odgovorinim mjestima ocito jesu.Nego, sta je rjesenje (bez prijedloga da ubijemo nacelnika i tu "vlast" ili da ih objesmo na bandere)?
Elem, kao zakljucak
-
Hare_ze
#120 Re: Protesti u Zenici
Dabogda se mi svi potrovali...to je ono sto mogu samo reci za ovu diskusiju i proteste...
P.S. Moj izvor informacija je vrlo pouzdan i upucen u to sta se desava sada u zeljezari a i sta se radilo prije rata (neki podaci koji nikada nisu smjeli biti objavljeni i sl.)...tako da znam sta pricam...a @belfy sto se tice onog "panj", najdrazi su mi oni panjevi koji misle da sve znaju a u principu ne vide pored ociju...ko zna, mozda se i prepoznas...
Dosta od mene.
P.S. Moj izvor informacija je vrlo pouzdan i upucen u to sta se desava sada u zeljezari a i sta se radilo prije rata (neki podaci koji nikada nisu smjeli biti objavljeni i sl.)...tako da znam sta pricam...a @belfy sto se tice onog "panj", najdrazi su mi oni panjevi koji misle da sve znaju a u principu ne vide pored ociju...ko zna, mozda se i prepoznas...
Dosta od mene.
-
dr.iver
#121 Re: Protesti u Zenici
Zagadjenje je preveliko jer je dozvoljeno pokretanje integralne proizvodnje, pri cemu u nekim pogonima stanje sa zagadjenje je isto kao i prije rata...tolike EU norme (i druge, a u vezi zastite okolisa) u medjuvremenu donesene, ali se nista ne postuje. Zasto? Jer je Arcelor Mittal dobio period od sedam godina da ne mora tehnicki nista uraditi povodom zastite okoline.
A ja licno poznajem par inzinjera sa instituta koji rasplozasu sa svim relevantnim, zvanicnim i nezvanicnim, podacima o zagadjenju, kao sto licno poznajem osobu u kantonalom odjelu zdravstva za okolis i zagadjenje(ili kako je vec zvanican im naziv), stoga ne pricam nista napamet, niti iz Amerike, niti radim u Mittalu
Tako da te hvalospjeve Mittalu i Smajlovicu & kompaniji oko zagadjenja okolisa u Zenici mozete pricati Marsovci, ali sumnjam da bi i oni "pali" na tu pricu.
http://www.mittalzlo.com
"od danas do sutra"

A ja licno poznajem par inzinjera sa instituta koji rasplozasu sa svim relevantnim, zvanicnim i nezvanicnim, podacima o zagadjenju, kao sto licno poznajem osobu u kantonalom odjelu zdravstva za okolis i zagadjenje(ili kako je vec zvanican im naziv), stoga ne pricam nista napamet, niti iz Amerike, niti radim u Mittalu
Tako da te hvalospjeve Mittalu i Smajlovicu & kompaniji oko zagadjenja okolisa u Zenici mozete pricati Marsovci, ali sumnjam da bi i oni "pali" na tu pricu.
"od danas do sutra"
- homo_sapiens
#122 Re: Protesti u Zenici
A imas li gdje dokaz tvrdnji o boldovanom dijelu tvog komentara ? Mozda od prijatelja kopiju Ugovora, ili slicno? Hajde potrazi pa nakaci ovdjedr.iver wrote:Zagadjenje je preveliko jer je dozvoljeno pokretanje integralne proizvodnje, pri cemu u nekim pogonima stanje sa zagadjenje je isto kao i prije rata...tolike EU norme (i druge, a u vezi zastite okolisa) u medjuvremenu donesene, ali se nista ne postuje. Zasto? Jer je Arcelor Mittal dobio period od sedam godina da ne mora tehnicki nista uraditi povodom zastite okoline.A ja licno poznajem par inzinjera sa instituta koji rasplozasu sa svim relevantnim, zvanicnim i nezvanicnim, podacima o zagadjenju, kao sto licno poznajem osobu u kantonalom odjelu zdravstva za okolis i zagadjenje(ili kako je vec zvanican im naziv), stoga ne pricam nista napamet, niti iz Amerike, niti radim u Mittalu![]()
![]()
Tako da te hvalospjeve Mittalu i Smajlovicu & kompaniji oko zagadjenja okolisa u Zenici mozete pricati Marsovcima, ali sumnjam da bi i oni "pali" na tu pricu.
"od danas do sutra"
-
jefferson
#123 Re: Protesti u Zenici
Poznajem i ja par inzinjera koji tvrde sasvim suprotno! I sta sad?dr.iver wrote:Zagadjenje je preveliko jer je dozvoljeno pokretanje integralne proizvodnje, pri cemu u nekim pogonima stanje sa zagadjenje je isto kao i prije rata...tolike EU norme (i druge, a u vezi zastite okolisa) u medjuvremenu donesene, ali se nista ne postuje. Zasto? Jer je Arcelor Mittal dobio period od sedam godina da ne mora tehnicki nista uraditi povodom zastite okoline.
A ja licno poznajem par inzinjera sa instituta koji rasplozasu sa svim relevantnim, zvanicnim i nezvanicnim, podacima o zagadjenju, kao sto licno poznajem osobu u kantonalom odjelu zdravstva za okolis i zagadjenje(ili kako je vec zvanican im naziv), stoga ne pricam nista napamet, niti iz Amerike, niti radim u Mittalu![]()
![]()
"od danas do sutra"
-
Hare_ze
#124 Re: Protesti u Zenici
Pored sumpora, teskih metala, raspitajte se malo o ucinku benzol-pirena koji se talozi u kostima a kancerogen je...
@jefferson mozda poznajes nekoliko inzinjera (da kazem placenika), ali kazem, lako je pametovati kada tebe ne truje, a vjeruj mi dosta ljudi vec razmislja o selidbi iz Zenice (onih koji su upoznati sa situacijom).
I jos nesto, j*** vas Huso, sto svaka rasprava mora biti o tome jesi li za ili protiv. Protiv sam svake vlasti koja je ovo dopustila a za sam za onu koja ce zabraniti Mitallu da radi bez filtera po EU standardima i gotova prica. Da li je to SDP, SDA, SBiH - nebitno. Dvorane i shopping centri mi nista ne znace ako ce me trovati...A i pravi je apsurd, gradi se fudbalski kamp na Crkvickom brdu za pripreme reprezentacija a zagadjenost zraka u Zenici katastrofa...dodju ljudi da se otruju na sportskim pripremama...smijesno...
Sad ce opet prica "treba zatvoriti zeljezaru" o cemu niko ne govori i to mogu samo pricati ograniceni ljudi.
Opet kazem, kad vidim kakvih razmisljanja ima - dabogda nas sve potrovali...
@jefferson mozda poznajes nekoliko inzinjera (da kazem placenika), ali kazem, lako je pametovati kada tebe ne truje, a vjeruj mi dosta ljudi vec razmislja o selidbi iz Zenice (onih koji su upoznati sa situacijom).
I jos nesto, j*** vas Huso, sto svaka rasprava mora biti o tome jesi li za ili protiv. Protiv sam svake vlasti koja je ovo dopustila a za sam za onu koja ce zabraniti Mitallu da radi bez filtera po EU standardima i gotova prica. Da li je to SDP, SDA, SBiH - nebitno. Dvorane i shopping centri mi nista ne znace ako ce me trovati...A i pravi je apsurd, gradi se fudbalski kamp na Crkvickom brdu za pripreme reprezentacija a zagadjenost zraka u Zenici katastrofa...dodju ljudi da se otruju na sportskim pripremama...smijesno...
Sad ce opet prica "treba zatvoriti zeljezaru" o cemu niko ne govori i to mogu samo pricati ograniceni ljudi.
Opet kazem, kad vidim kakvih razmisljanja ima - dabogda nas sve potrovali...
-
belfy
#125 Re: Protesti u Zenici
hare, kad se vec pravis toliko pametan zasto nam ti ne bi objasnio sta je to benzol-piren, kako nastaje i u kojim procesima i kako to povezujes sa zeljezarom. ajde budi bar jednom konkretan i koristan.Hare_ze wrote:Dabogda se mi svi potrovali...to je ono sto mogu samo reci za ovu diskusiju i proteste...
Dosta od mene.
tvoje "pouzdane i upucene izvore" necu ni komentarisati. ja sam poprilicno siguran da ti ne znas sta pricas, nego prepricavas ono sto drugi govore iako to ne razumijes. ja sa apsolutnom sigurnoscu mogu reci sta ulazi i sta izlazi u kojem pogonu zeljezare i ja sam tu na licu mjesta, tako da moram da budem upoznat sa tim stvarima jer se ja prvi trujem na tim mjestima. ali eto, ti koji vidis pored ociju ces mi vjrovatno bolje objasniti i uvjeriti me da je bolje da vjerujem tvom vidjenju pored ociju nego samom sebi.