be wrote:vjera, tu ćemo se svi složiti, je apsolutno privatni izbor i stvar svakog pojedinca ( ili možda postaje nešto drugo). Ako mame i tate hoće, pa valjda i oni nešto moraju na tome poraditi, a ne neko drugi.
Kad su pravili to dijete nisu nikoga prizivali da im pomogne.
Vjera ne treba da bude javna stvar i tačka. Samim ulaskom u javne objekte, odnosno, u našem slučaju škole i (koji užas) obdaništa, ona postaje javna.
Ja sam naveo jedan itekako loš primjer vjeronauka u školi, a niko mi od zagovornika suprotne ideje nije dao odgovor. Ili oni možda misle da to tako treba biti kako se dešavalo mom djetetu.
Jesi li ikad pokušao pričati sa tim hodžom,koji kako veliš,nabrijava klince kontra onih koji ne prisustvuju njegovim predavanjima?
Mislim, roditelj si, imaš pravo pitati koga i kad hoćeš,ono što ima veze sa djetetom .Dosta ljudi primjeti zloupotrebe i priča o onome što su čuli.
Koji je način za spriječiti takve ljude da utječu na djecu?
Ovdje ima dosta kategoričnih stavova tipa" out ".
Evo da kažem i ja na koncu svoj stav.
Lično mislim,nakon podosta dumanja i preispitivanja svojih i tuđih stajališta,da je jednostavno dvolično i neproduktivno podučavati djete u javnoj školi ili vrtiću,posebno u sredini koja je prošla kroz ono kroz šta prođe Sarajevo.
Da budem precizan,radi se o malignoj licemjernosti uskih krugova unutar vlasti.
Ti kvazivjerski&iskompleksirani kružoci( odbori unutar stranaka i komisije unutar ministarstava), pokušali su ostati u oovom sveopštem ulizivačkom trendu, naspram
bizarnih pojava kao što su trenutne Vođe Vjera u Bosanaca.
Tu su te budžetske pijavice pronašle sigurnu zaleđinu i propagandni katapult. Svana gledano, iskazuju se kao pregaoci za ciljeve svojih političkih programa. To je laž i licemjerje, jer ne doprinose ni mrvu opštoj dobrobiti niti svojoj stranci( mutantu uskih interesa)
Time zapravo,tim zakonskim ulizištvom naspram svojih patrona sa naslovnica "Malog Zmaja", osiguravaju sebi ugodne fotelje i odlične plate. Vođe zadovoljne, plate redovne, djeca šetaju oko učionica čekajući završetak mantri kojima smisao ne mogu ni dokučiti, a niti im je u suštini stalo onako malima.
A indoktrinirani vjeroučitelji "konstitutivnijeh"religija liječe 50-godišnje frustracije vizavi tajnopolicijske brnjice koja im je , za svaki slučaj,bila nabijena radi kontrole tih 5 decenija.
I to je to. I sad roditelji razbijaju glavu kako uklopiti djete u jedan šizofreni projekat,a ostati dosljedan vlastitoj principijelnosti...i usput ne zaraditi krivičnu ako nalupaju vjeroučitelja koji djecu predodređuje za pakao ako nisu nazočna njegovom širenju "istine".
Ružno je vrijeme,i ,što bi se reklo,teško je razum sačuvati,a još teže kad je dijete u pitanju,jer tu treba biti brz---malci upijaju ko spužve razne floskule o "drugima".
Pouke iz priče o svemu izvucite sami,i reagujte onako kako vam savjest nalaže i prilika dopušta.Onaj ko živi u vjeri,nek je njeguje u kući a praktikuje kroz dobrobit naspram drugih, bili oni ateisti ili vjernici--nije bitno.
A škollski ruksaci su ionako već preteški,a Dnevnici na Tv-u preotrovni.Dodatno pumpanje nije potrebno.