VJERONAUK U ŠKOLAMA I VRTIĆIMA-sloboda odlučivanja u odgoju

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
danas

Post by danas »

district-beg wrote:
mema mo wrote:zakonom bi zabranila vjeronauk u skolama, a da ne govorim o vrticima :-?
a uvela bi seksologiju il nesto slicno jel...eee, zbog toga i jesmo tu gdje jesmo...sve se nesto ugledamo na ove, one...pogledajte sta oni uce u skolama pa cete vidjeti da rcm i amerikanci imaju vjeronauku koja je, ako ne na nivou ostalih predmeta, onda barem tu negdje...a vidi nas(ne daj Boze da smo svi takvi)- ukinuti, cccc
ne provaljuj se dina ti :)
u USA se vjeronauk NE SMIJE predavati u drzavnim skolama (public shcool; javne iliti drzavne skole, koje se finansiraju novcem poreskih obaveznika) a religija se moze izucavati samo kao dio istorije, sociologije, i slicno. znaci, apsolutno nikakve vjerske poduke u javnim skolama.

a oni amerikanci koji se zalazu za vjerski odgoj su isti oni koji tvrde da komuniciraju sa bogom direktno i koji kolju tvoju bracu po vjeri po iraku.
pitt

Post by pitt »

sometimes they're enemies.....sometimes they're brothers in arms :D:D:D
Vingo

Post by Vingo »

Hm....Ja ne bih zakonom zabranila vjeronauk. U monoetnickim drzavama to nikom ne bi palo napamet, bile one sekularne ili ne.
Kod nas je problem sto su vjera i politika neraskidivo isprepletene i sto se pitanje vjeronauka politizira dok se ne nadje zrtva....
Kod nas se ne govori o stavu roditelja vjernika versus roditelja ateista...Nego roditelja vjernika 3 razlicite vjere i ateista....i ostalih (ali posto njih niko uobicajeno niusta ne ubraja necu ni ja)
Ja kao ateista, zaista se necu mijesati u pravo religioznog roditelja da se zalaze da mu dijete u vrticu uci pravovjerje. Ali cu se kao hriscanka u Sarajevu osjecati jadno sto u javnom vrticu nema i hriscanski vjeronauk.(Muslimanka u Banja Luci, zapadnom Mostaru itd)
Jer tu onda govorimo u uskracenim pravima mene i mog djeteta. I odsustvu mogucnosti izbora.
A sta bih ja uradila da slucajno spadam u neku od tih nesretnih skupina?
Pa poslala bih svog malog na taj vecinski vjeronauk.
Jer mislim da bi njegovoj psihi i samopouzdanju vise stetilo da sjedi sam ili luta oko skole. A neko je to skontao prije mene. I to je valjda i cilj - homogeniziraj tamo gdje nisi etnicki ocistio. Do konacne podjele!

To je bilo hipoteticki.

U stvarnosti - moje dijete ne ide u obdaniste. Jer nisam zadovoljna planom i programom, ishranom, higijenskim uslovima. I mogu da biram.
Takodjer, ne bih htjela da mu iko ulijeva strah u kosti pricom o kazni, dzehenemu, sotoni i zrtvovanju. Ti sadrzaji su ipak za malo zreliju publiku.
tempora

Post by tempora »

Sezdeset posto skola u Holandiji su tzv posebne skole, islamske, katolicke, protestantske itd koje se kao i javne skole finansiraju iz drzavnog budzeta. :D
Da stvar bude jos ljepsa, ovih zadnjih godina, cuju se sve jaci glasovi naravno vodecih hriscanskih partija ( i sire u Evropi) koje se zalazu za uvodjenje i religije u javne skole. :roll:
Ako ko zna za apartheid, znamo MI :D Holandjani. :?
travar

Post by travar »

district-beg wrote:
mema mo wrote:zakonom bi zabranila vjeronauk u skolama, a da ne govorim o vrticima :-?
a uvela bi seksologiju il nesto slicno jel...eee, zbog toga i jesmo tu gdje jesmo...sve se nesto ugledamo na ove, one...pogledajte sta oni uce u skolama pa cete vidjeti da rcm i amerikanci imaju vjeronauku koja je, ako ne na nivou ostalih predmeta, onda barem tu negdje...a vidi nas(ne daj Boze da smo svi takvi)- ukinuti, cccc
Ma sexologija zakon, možemo čak uvesti i osnove erotike, i uvod u p.... već sam rekao previshe :x
Sve se može ali kad je vjera u pitanju onda svi okreću glavu i nalaze neke nebulozne argumente, tipa "država to mora plaćati"!
Arminovski

Post by Arminovski »

mIRCerka wrote:Milioniti put, ima predmet KULTURA RELIGIJA. To je dovoljno sto jedna skola treba da pruzi uceniku.
Ili ce roditelji bas biti roditeljske jedinice koje ce da stancaju djecu a da se obrazovanjem i odgojem bavi skola.
Pozz..

Posto sam davno isao u skolu i posto vec odavno nisam u domovini ja sam automatski pomislio da nema tog predmeta ni sada onako kako je to bilo i prije. Znas li mi reci detaljnije kako se odvija nastava tj. sta djeca uce i kako se uce? Moze i na pp. Hvala.

ps.
Naravno da nam vjeronauka ne treba u skolama.
simi5

Post by simi5 »

Lincoln-Burrows wrote:
simi5 wrote:Ne bih dozvoljavala veronauku u vrtićima i osnovnim školama. Srednješkolcima bih dozvolila da se sami opredele prema ovom predmetu kao fakultativnom.
Vjeronauk se prije svega pohađa za vrijeme osnovne škole
kada se i primaju sveti sakramenti (ovo se tiče kršćana)
tako da se vjerojatno misli na osnovnu školu.
U srednjim školama nema vjeronauka, bar ne u Hrvatskoj, Italiji, Austriji
ima još primjera
Razumem šta govoriš, ta veronauka treba da ostane u okrilju crkve. Ne u školi.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

dr.gog wrote:
Bea_Trix wrote:Prvo sto se trebamo zapitati, jeste STA nasa djeca u skoli uce na casovima vjeronauke. Raspravljati o necemu a ne baratati takvim podacima je u najmanju ruku neozbiljno. Mozemo raspredati o mnogo stvari u principu, imati razlicito shvatanje skole kao drzavne institucije s jedne strane i vjerskih institucija sa druge, kao i licnog izbora pojedinca.

Moje iskustvo i razgovori sa djecicom koja idu na vjeronauku, kao i sa roditeljima djece koja ne idu, nisu nimalo ohrabrujuca. Dakle, ne raspravljajte o zraku, molim vas, i o nekim vasim izolovanim uvjerenjima koja sa tim sta se desava u skolama svaki dan nemaju bas nikakve veze.
O Danima i njihovim liberalnim eskapadama( a volim ih od prvog broja) draga Bea-Trix,znaš da se ima štošta dodati.
No,neću sam sebi temu skretati.
Potpuno se slažem sa tvojim upozorenjem glede činjenica i podataka,kao što možeš pročitati u uvodnome postu :D posebno sam zamolio za podatke,a evo i tebe molim,jer znam da nemaš dlake na jeziku a ponajmanje da se bojiš :D .
Istina je da se djeci štošta provlači kroz glavu,ali nisam sklon generalizovati stvari ponajprije jer među vjeroučiteljima ima dobrih i zaista pristojnih ljudi otvorena duha i pozitivnih namjera.
O onima koji peru mozak i mješaju Svetu Knjigu sa Svetom Zemljom&krvlju&nacijom rekao sam dovoljno u prijašnjim postovima.
Ne smatram ih za dostojne da na njih trošim uljudne riječi,to je otpad visoke infektivnosti,fakat.
Na kraju,danas sam vodio nekoliko diskusija sa izvjesnim činovnicima od utjecaja,i velim ti da više držim do stavova većine razumnih forumaša x-coma (u koje ubrajam i tebe,pa čak i hardkor tnt-ovce ergota i danas) nego do stavova tih pokondirenih korumpiranih lezihljebovića.
Djeca su u pitanju, i svaki stav je dobrodošao,ako se šta ima reći smisleno.

Poštovanje,Dr.Gog.
niti tvoje misljenje o Danima niti o eskapadama bilo kakve vrste moze promijeniti cinjenicu da u udzbenicima vjeronauke pise to sto pise. prema tome, to je argument ad hominem, odnosno argument protiv urednicke politike - to napisi tom magazinu u jednom pismu, mene ovdje to ne zanima niti raspravljam o tome.
nema mjesta religiji u drzavnim skolama, u sekularnoj drzavi. kraj. konec. fin. the end.
druga je strana medalje sto ce te iste lobotomije pisati udzbenike i uciti djecu i u privatnim skolama i drugim ustanovama u kojima se uci o religiji.

s postovanjem

trixie :D
barumbarum

Post by barumbarum »

district-beg wrote: a uvela bi seksologiju il nesto slicno jel...eee, zbog toga i jesmo tu gdje jesmo...sve se nesto ugledamo na ove, one...pogledajte sta oni uce u skolama pa cete vidjeti da rcm i amerikanci imaju vjeronauku koja je, ako ne na nivou ostalih predmeta, onda barem tu negdje...a vidi nas(ne daj Boze da smo svi takvi)- ukinuti, cccc
Ne kontam... "sve se nesto ugledamo na ove, one..." a onda se ti ugledas na amere. u redu, hajmo biti ameri pa uvesti tu seksologiju o kojoj pricas kao obavezan predmet. ne u obdanistima vec u skoli, a i religiju kao oni - na nacin na koji je Danas objasnila.
Lincoln-Burrows

Post by Lincoln-Burrows »

Bea_Trix wrote: nema mjesta religiji u drzavnim skolama, u sekularnoj drzavi. kraj. konec. fin. the end.
druga je strana medalje sto ce te iste lobotomije pisati udzbenike i uciti djecu i u privatnim skolama i drugim ustanovama u kojima se uci o religiji.
Ne razumijem zbog čega bi onima koji ne žele pohađati vjeronauk
smetalo to što će možda neki njihov susjed to pohađati. Recimo
pogledaj Saudijsku Arabiju, to je šerijatska država, tamo ateistima nema mjesta, ne u školi nego ni na ulici.
zar treba imati državu suprotnu od te, to bi bila ateistička diktatura.
Problem sekularizma je mnogo složeniji a po meni i pravedniji
od oba. A satovi vjeronauka za one koji bi vjerojatno pohađali
ni u čemu ne narušava sekularnost.
be

Post by be »

Lincoln-Burrows wrote:
Bea_Trix wrote: nema mjesta religiji u drzavnim skolama, u sekularnoj drzavi. kraj. konec. fin. the end.
pogledaj Saudijsku Arabiju, to je šerijatska država, tamo ateistima nema mjesta, ne u školi nego ni na ulici.
donekle to i stoji , ali šta ćemo s ovim (citat mog posta sa četvrte strane) :
"Da se ne bih previše upuštao u raspravu, daću samo jedan primjer. Moj desetogodišnjak ne pohađa vjeronauk. Ne pohađa ga, jer ja sebi ne uzimam za pravo da mu kažem da Boga ima ili nema. Osim toga i previše drugih stvari ima u školi.
Međutim, on već petu godinu, redovno, skoro svake sedmice "gori u džehenemu". Narednu put kad to bude čuo od "drugova" u školi, otići ću i efendiji žvalje razavaliti. Je li to tolerancija koju islam proklamuje? Nije ! Pa čemu ih onda tamo uče ? Koliko ja vidim, ne uče ih da prihvataju različito."

Vidiš li gdje to vodi!? A ovdje se radi o školi u "multietničnom" Sarajevu
Lincoln-Burrows

Post by Lincoln-Burrows »

be wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
"Da se ne bih previše upuštao u raspravu, daću samo jedan primjer. Moj desetogodišnjak ne pohađa vjeronauk. Ne pohađa ga, jer ja sebi ne uzimam za pravo da mu kažem da Boga ima ili nema. Osim toga i previše drugih stvari ima u školi.
Međutim, on već petu godinu, redovno, skoro svake sedmice "gori u džehenemu". Narednu put kad to bude čuo od "drugova" u školi, otići ću i efendiji žvalje razavaliti. Je li to tolerancija koju islam proklamuje? Nije ! Pa čemu ih onda tamo uče ? Koliko ja vidim, ne uče ih da prihvataju različito."

Znam da to uvijek ispada problem, ali što bi bilo drugačije da se vjeronauk uči u crkvama ili đamijama, zar bi se prestalo to govoriti u školama o "gorenju" u paklu između učenika??
be

Post by be »

bi, jer onda ne bi znali ko ide, a ko ne ide kod efendije/popa/svećenika.
Vingo

Post by Vingo »

be wrote:bi, jer onda ne bi znali ko ide, a ko ne ide kod efendije/popa/svećenika.

:thumbup:
Tvrtko_I

Post by Tvrtko_I »

Koliko ja znam skola se bavi cinjenicama. Uciti o vjeronaukama, kako su postale, kada itd je ok za recimo 6 razred i nadalje. Djeca u vrticu nemaju apsolutno nikakve ni potrebe ni zelje za tim. Ali vjeronauku staviti kao neki cinjenicni predmet i jos ga napraviti obaveznim je idiotska zamisao. Dajte djetetu od 10 godina knjigu fiozofije ima da prolupa za 10 dana. Ako vam je tliko stalo da djecu naucite vjeri imate i dzamija i crkava MASALA pa ih tamo saljite.
be

Post by be »

dopuna mom prethodnom postu.
Stvar je u tome što mom malcu skoro niko nije postavio pitanje je li vjeruje ili ne, nego zašto ne ide na vjeronauk, jer će goriti u džehenemu ako ne ide.
A vjeruj mi na riječ, on (po Reisu i inima), kopile iz mješanog braka ima u sebi n puta više poštovanja prema svim religijama i prema svemu drugačijem nego njih desetero zajedno. Zašto ? Zato što smo ga nas dvoje tako naučili kod kuće .
Nego, najbolje je zatući one koji ne upadaju u kalup. Danas je to kjafir, sutra homoseksualac, prekosutra ćemo nekog već izmisliti
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

Lincoln-Burrows wrote:
be wrote:
Lincoln-Burrows wrote: Ne razumijem zbog čega bi onima koji ne žele pohađati vjeronauk

Znam da to uvijek ispada problem, ali što bi bilo drugačije da se vjeronauk uči u crkvama ili đamijama, zar bi se prestalo to govoriti u školama o "gorenju" u paklu između učenika??
po milioniti put, nije problem kome bi smetalo ili kome ne bi smetalo (a posljedice su isto tako milion puta ponovljene) - nema mjesta tome u drzavnim institucijama sekularne drzave. u privatnim moze sta zelite, dok se postuje zakon. mislim, kraj price.

cuj satovi vjeronauke na koje ide dio djece a drugi ne idu ne narusava sekularnost.
uostalom tema je besmislena. hocemo i embrione slati na vjerovanuku.
Fordas

Post by Fordas »

Mislim da je ovdje kljucno pitanje sta roditelji zele u 'drzavnim' obdanistima. Dakle, ima roditelja koji zele da, kada posalju djete u drzavno obdaniste, budu sigurni da ce djeca imati makar jedan dio i vjerskog odgoja.
A kakve to veze ima sa segregacijom, nisam bas siguran. Vise je stvar do dobre organizacije :roll: [/b]
obuca

Post by obuca »

Fordas wrote:Mislim da je ovdje kljucno pitanje sta roditelji zele u 'drzavnim' obdanistima. Dakle, ima roditelja koji zele da, kada posalju djete u drzavno obdaniste, budu sigurni da ce djeca imati makar jedan dio i vjerskog odgoja.
A kakve to veze ima sa segregacijom, nisam bas siguran. Vise je stvar do dobre organizacije :roll: [/b]
pa ti roditelji trebaju djete onda u vjerski vrtic upisati. danas ih ima ne mali broj
be

Post by be »

vjera, tu ćemo se svi složiti, je apsolutno privatni izbor i stvar svakog pojedinca ( ili možda postaje nešto drugo). Ako mame i tate hoće, pa valjda i oni nešto moraju na tome poraditi, a ne neko drugi.
Kad su pravili to dijete nisu nikoga prizivali da im pomogne.
Vjera ne treba da bude javna stvar i tačka. Samim ulaskom u javne objekte, odnosno, u našem slučaju škole i (koji užas) obdaništa, ona postaje javna.
Ja sam naveo jedan itekako loš primjer vjeronauka u školi, a niko mi od zagovornika suprotne ideje nije dao odgovor. Ili oni možda misle da to tako treba biti kako se dešavalo mom djetetu.
travar

Post by travar »

be wrote:vjera, tu ćemo se svi složiti, je apsolutno privatni izbor i stvar svakog pojedinca ( ili možda postaje nešto drugo). Ako mame i tate hoće, pa valjda i oni nešto moraju na tome poraditi, a ne neko drugi.
Vjera ne treba da bude javna stvar i tačka. Samim ulaskom u javne objekte, odnosno, u našem slučaju škole i (koji užas) obdaništa, ona postaje javna.
Ja sam naveo jedan itekako loš primjer vjeronauka u školi, a niko mi od zagovornika suprotne ideje nije dao odgovor. Ili oni možda misle da to tako treba biti kako se dešavalo mom djetetu.
Bez uvrede, ali šta misliš da ti svom destogodišnjaku, objasnish ulogu vjere u životu, a onda svoje viđenje vjere i razloge vjerovanja/nevjerovanja (kakvi god oni bili), umjesto što puštaš desetogodišnjem djetetu da samo donosi zaključke na osnovu onoga što mu vršnjaci govore!
Dakle ako si odlučio da pustiš djetetu da odluči dali da vjeruje/nevjeruje u Boga (jer si sam rekao da ne želiš sebi uzimati za pravo da mu govorish dali ima ili nema Boga), onda mu bar reci nek ode na jedan od tih časova, nek vidi, nek se upozna, pa, pošto je desetogodišnjak kompetentan za te stvari, nek sam zaključi kojim putem ići!
Uostalom, ti kao odrasla osoba donosish zaključke na osnovu onoga što njegovi vršnjaci govore (koji su usput josh nezreli da razluče neke stvari), a u biti neznash šta se ustvari dešava na tim časovima!

Isto i za ostale važi, umjesto što branite, i borite se protiv vjeronauke, odite i pogledajte malo o čemu se tu radi, šta se uči ...itd, nema tu bombaša samoubica!
Jer sve što se tiče lijepog odgoja i morala, u nashe škole treba uvesti, činjenica je da škole više nisu obrazovno/ODGOJNE ustanove već samo obrazovne, mada se i to stavlja pod upitnik!
Ja dok sam išao, nije bilo ovakvih izliva frustracija, niko se nije bunio, čak smo jedno vrijeme imali nekoliko učenikâ druge vjere, koji su dolazili na tu vjeronauku, i nijedan se roditelj nije bunio!
Što se mene tiče, bilo bi lijepo kad bi se uvele i vjeronauke drugih religija, ali to je na vjerskim poglavarima!!
be

Post by be »

travar wrote:
be wrote:vjera, tu ćemo se svi složiti, je apsolutno privatni izbor i stvar svakog pojedinca ( ili možda postaje nešto drugo). Ako mame i tate hoće, pa valjda i oni nešto moraju na tome poraditi, a ne neko drugi.
Bez uvrede, ali šta misliš da ti svom destogodišnjaku, objasnish ulogu vjere u životu, a onda svoje viđenje vjere i razloge vjerovanja/nevjerovanja (kakvi god oni bili), umjesto što puštaš desetogodišnjem djetetu da samo donosi zaključke na osnovu onoga što mu vršnjaci govore!
Dakle ako si odlučio da pustiš djetetu da odluči dali da vjeruje/nevjeruje u Boga (jer si sam rekao da ne želiš sebi uzimati za pravo da mu govorish dali ima ili nema Boga), onda mu bar reci nek ode na jedan od tih časova, nek vidi, nek se upozna, pa, pošto je desetogodišnjak kompetentan za te stvari, nek sam zaključi kojim putem ići!
Uostalom, ti kao odrasla osoba donosish zaključke na osnovu onoga što njegovi vršnjaci govore (koji su usput josh nezreli da razluče neke stvari), a u biti neznash šta se ustvari dešava na tim časovima!

Isto i za ostale važi, umjesto što branite, i borite se protiv vjeronauke, odite i pogledajte malo o čemu se tu radi, šta se uči ...itd, nema tu bombaša samoubica!
Jer sve što se tiče lijepog odgoja i morala, u nashe škole treba uvesti, činjenica je da škole više nisu obrazovno/ODGOJNE ustanove već samo obrazovne, mada se i to stavlja pod upitnik!
Ja dok sam išao, nije bilo ovakvih izliva frustracija, niko se nije bunio, čak smo jedno vrijeme imali nekoliko učenikâ druge vjere, koji su dolazili na tu vjeronauku, i nijedan se roditelj nije bunio!
Što se mene tiče, bilo bi lijepo kad bi se uvele i vjeronauke drugih religija, ali to je na vjerskim poglavarima!!
Baš lijepo od tebe. Vidim da bi od tebe bio dobar politički komesar. Otkud ti znaš da nisam svom sinu objasnio značaj vjere ? Otkud ti pravo da to tvrdiš ? Otkud ti pravo da tvrdiš da on nije upoznat s vjerom i svim dobrim što iz vjere izlazi ? Sad imaš pravo takvu stvar tvrditi - jeste, upoznat je prijatelju.
U školu neću da ga šaljem na vjeronauk. Za to imam svoju majku i svoju nanu - dakle KOD KUĆE , ne u javnoj ustanovi !!!!! Šta me boli kuac je li neko ide u džamiju ili ne, je li neko vjreuje ili ne ?!
To je svačija privatna stvar, a ovako si otvoren za odstrel, kako to ne možeš shvatiti ?

A još jedna stvar, ne interesuje me šta se dešava na tim časovima, dok god najmanje jednom sedmično gori u džehenemu , a što je čuo od barem dvadesetak-trideset svojih vršnjaka i vršnjakinja. Zovu ga Vlaščinom, prijatelju. I osluškuju rokće li krme u stomaku, jer za ime Boga, on jede krmetinu kod kuće. Gluho bilo i daleko, ćafir jedan !
Je li to Islam ? Je li to tolerancija ?
za to ima jedna druga riječ - diskriminacija
travar

Post by travar »

be wrote:
travar wrote:

Baš lijepo od tebe. Vidim da bi od tebe bio dobar politički komesar. Otkud ti znaš da nisam svom sinu objasnio značaj vjere ? Otkud ti pravo da to tvrdiš ? Otkud ti pravo da tvrdiš da on nije upoznat s vjerom i svim dobrim što iz vjere izlazi ? Sad imaš pravo takvu stvar tvrditi - jeste, upoznat je prijatelju.
U školu neću da ga šaljem na vjeronauk. Za to imam svoju majku i svoju nanu - dakle KOD KUĆE , ne u javnoj ustanovi !!!!! Šta me boli kuac je li neko ide u džamiju ili ne, je li neko vjreuje ili ne ?!
To je svačija privatna stvar, a ovako si otvoren za odstrel, kako to ne možeš shvatiti ?

A još jedna stvar, ne interesuje me šta se dešava na tim časovima, dok god najmanje jednom sedmično gori u džehenemu , a što je čuo od barem dvadesetak-trideset svojih vršnjaka i vršnjakinja. Zovu ga Vlaščinom, prijatelju. I osluškuju rokće li krme u stomaku, jer za ime Boga, on jede krmetinu kod kuće. Gluho bilo i daleko, ćafir jedan !
Je li to Islam ? Je li to tolerancija ?
za to ima jedna druga riječ - diskriminacija
Onda si sam kriv za to, kao što sam rekao, ti donosish zaključke na osnovu onoga što djeca, koja su tek iz pelena izašla, govore, i zato ne možeš osuđivati vjeronauku, već odgoj te djece koju im roditelji pružaju!
I ako ti na osnovu njihovih komentara donosish josh gori zaključak da je Islam ne-tolerantan, onda nemam riječi, i znam da tebe "zaboli" za sve ovo, ali forum je, i imam pravo na mišljenje!

Što se tiče komesara, neka hvala, za razliku od njih, ja znam šta govorim, a ne govorim ono što neznam! :)
Nele

Post by Nele »

ja nisam za vjeronauku u skoli niti u vrticima

ps sta cemo onda sa ateistima, ko ce njima predavati ako bude obavezno :-)
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

Post by dr.gog »

Jesi li ikad pokušao pričati sa tim hodžom,koji kako veliš,nabrijava klince kontra onih koji ne prisustvuju njegovim predavanjima?

Mislim, roditelj si, imaš pravo pitati koga i kad hoćeš,ono što ima veze sa djetetom .Dosta ljudi primjeti zloupotrebe i priča o onome što su čuli.

Koji je način za spriječiti takve ljude da utječu na djecu?

Ovdje ima dosta kategoričnih stavova tipa" out ".
Evo da kažem i ja na koncu svoj stav.
Lično mislim,nakon podosta dumanja i preispitivanja svojih i tuđih stajališta,da je jednostavno dvolično i neproduktivno podučavati djete u javnoj školi ili vrtiću,posebno u sredini koja je prošla kroz ono kroz šta prođe Sarajevo.
Da budem precizan,radi se o malignoj licemjernosti uskih krugova unutar vlasti.
Ti kvazivjerski&iskompleksirani kružoci( odbori unutar stranaka i komisije unutar ministarstava), pokušali su ostati u oovom sveopštem ulizivačkom trendu, naspram bizarnih pojava kao što su trenutne Vođe Vjera u Bosanaca.

Tu su te budžetske pijavice pronašle sigurnu zaleđinu i propagandni katapult. Svana gledano, iskazuju se kao pregaoci za ciljeve svojih političkih programa. To je laž i licemjerje, jer ne doprinose ni mrvu opštoj dobrobiti niti svojoj stranci( mutantu uskih interesa)
Time zapravo,tim zakonskim ulizištvom naspram svojih patrona sa naslovnica "Malog Zmaja", osiguravaju sebi ugodne fotelje i odlične plate. Vođe zadovoljne, plate redovne, djeca šetaju oko učionica čekajući završetak mantri kojima smisao ne mogu ni dokučiti, a niti im je u suštini stalo onako malima.
A indoktrinirani vjeroučitelji "konstitutivnijeh"religija liječe 50-godišnje frustracije vizavi tajnopolicijske brnjice koja im je , za svaki slučaj,bila nabijena radi kontrole tih 5 decenija.
I to je to. I sad roditelji razbijaju glavu kako uklopiti djete u jedan šizofreni projekat,a ostati dosljedan vlastitoj principijelnosti...i usput ne zaraditi krivičnu ako nalupaju vjeroučitelja koji djecu predodređuje za pakao ako nisu nazočna njegovom širenju "istine".
Ružno je vrijeme,i ,što bi se reklo,teško je razum sačuvati,a još teže kad je dijete u pitanju,jer tu treba biti brz---malci upijaju ko spužve razne floskule o "drugima".
Pouke iz priče o svemu izvucite sami,i reagujte onako kako vam savjest nalaže i prilika dopušta.Onaj ko živi u vjeri,nek je njeguje u kući a praktikuje kroz dobrobit naspram drugih, bili oni ateisti ili vjernici--nije bitno.

A škollski ruksaci su ionako već preteški,a Dnevnici na Tv-u preotrovni.Dodatno pumpanje nije potrebno.
Post Reply