Tuzlanski borci poručuju: Neće biti ni "D" od Delte, ako treba, i revolucija!
*** SPAM *** - Tuzlanski borci ogorčeno komentarišu informacije da će tajkun Slobodana Miloševića Miroslav Mišković graditi poslovne objekte u ovom gradu. Najavljuju da će to spriječiti i pitaju se - ko je omogućio Avazu i Fahrudinu Radončiću da uvlači srbijanske tajkune na prostore koje su branili i odbranili borci Armije BiH.
"Ne, to nije moguće. To se neće dogoditi. Po cijenu života mi borci nećemo dozvoliti da Mišković, koji je finansirao četničku agresiju na Bosnu i Hrecegovinu, sada gradi u Tuzli. U agresiji koju je on finansirao mnogi mladići su izginuli, ostali bez nogu ili ruku i sada da još ovdje dođe da pravi biznis. To borci neće dozvoliti. Ovdje neće biti ni D od Delte", piše "Oslobođenje".
"To ćemo spriječiti, ako treba, revolucijom", ljutito komentariše Faruk Šahović, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Tuzlanskog kantona. I drugi aktivisti JOB-a i Organizacije demobilisanih boraca TK-a Refik Plavšić, Tahir Bašić i Nihad Bukvić slažu se sa Šahovićevim stavovima.
Prostor na staroj Željezničkoj stanici u Tuzli, koji je na tenderu dobio "Avaz", postaje sjeme razdora, ali i simbol duhovnog otpora ulasku srbijanskih ratnih tajkuna na prostore BiH.
"Mrzim i naše tajkune, a kamoli one koji su izrasli na četništvu. Od same pomisli da bi Delta i Mišković mogli graditi u Tuzli, borcima drhte želuci", ogorčenje Faruk Šahović.
Bez obzira na reakciju boraca i građana, postoji realna opasnost da Mišković investira u Tuzli, ali samo pod uslovom da mu to omogući vlasnik Avaza jer je ta firma već praktično ušla u posjed placa. Oni su na konkursu dali najbolju ponudu od 7,9 miliona KM. Procedura dodjele zemljišta, kako tvrdi tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović, bila je tran-sparentna i regularna.
"Konkurs je zasnovan na Zakonu o građevinskom zemljištu FBiH i odluci Opštinskog vijeća Tuzla. Tokom konkursa prikupljene su zatvorene ponude. Po zakonu, zemljište do-bija ko ponudi najbolje uslove i najveći iznos sredstava za zemljište. Po našoj praksi, komisija ponude otvara javno. Činu prisustvuju i novinari. Tako je bilo i u ovom slučaju. Najbolju ponudu dao je Avaz. Imao je i urednu finansijsku garanciju HVB Central profit banke iz Sarajeva. Shodno tome, na prijedlog komisije, Opštinsko vijeće je donijelo odluku o dodjeli zemljišta Avazu. Oni su sa opštinom sklopili ugovor i petog januara ove godine odjednom platilI cjelokupan iznos od 7,9 mili-ona KM. Znači, cijelo vrijeme mi smo kontaktirali i pred nama se pojavljivao samo Avaz, a ne neko drugi", rekao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.
"Rekao sam da je sa nama u kontaktu samo Avaz. Jedino Avaz može dobiti građevinsku dozvolu. Da li će Avaz ili Radončić ulaziti u ortačke odnose sa nekim, pa i sa Deltom, to ja ili Opština nismo u stanju određivati", tvrdi Imamović.
Komentar u vezi sa ovom temom tražili smo od nekoliko političara iz Tuzle. Niko nije želio jasno i otvoreno govoriti. Neki tvrde kako nisu upućeni i slično. Jedino su sve boračke strukture rezolutne.
"Nema govora da će neki četnički tajkun moći graditi u Tuzli. Neka ga Radončić vodi sebi kući i neka mu dozvoli da tamo radi Šta hoće. Mi borci smo jednom halalili život i opet ćemo to učiniti. Znamo mi šta su oni nama radili tokom rata, a znamo i na kojem je položaju bio Radončić. Tražićemo odgovornost svih koji raznim tipovima dozvoljavaju da nam u uzlu pokušavaju dovesti četnike biznismene. Neka ih vode sebi u Sarajevo ili tamo odakle su došli, a ne nama u Tuzlu", ljutilo komentariše Nihad Bukvić, predsjednik RVI-ja Tuzle.
Borci najavljuju i organizovane akcije kako bi onemogućili da Miloševićevi tajkuni investiraju u Tuzli.
(24sata.info)
http://www.24sata.info/10114