Borba Zene za polozaj u Islamu- Kur'an i Zena
- mrs. zurbrigen
a little silly question:
tko je u islamu kompetentan da provodi exegezu (tafsir? jel se tako zove taj postupak u islamu?)? koje uslove mora ispunjavati osoba, da joj se posveti ta funkcija?
tko je u islamu kompetentan da provodi exegezu (tafsir? jel se tako zove taj postupak u islamu?)? koje uslove mora ispunjavati osoba, da joj se posveti ta funkcija?
- Borg-Resistence is FUTILE
danas wrote:ne zeli to da kaze.Borg-Resistence is FUTILE wrote:Neznaš ti kakva prava imaju žene u Islamu i danas imaju neka o kojima na "zapadu" mogu sanjati.
Primjer: žena ima pravo da se razvede, da dobije pare od muža da se može preživljavati, njezine pare joj niko nesmije da dira čak i dok brak traje (muž mora davati pare za sve od hrane i režija do odječe i nakita, ženine pare nesmije da dira).
...
Hoćeš da kažeš da to nije dozvoljeno ženi koja je kršćanka?
zeli da kaze da joj nije garantovano KRSCANSKIM kanonom, iako mozda jeste pravom drzave u kojoj zivi. razdvoji vjerski od sekularnog sistema, pa proberi.
Možeš li navesti pasuse na kojima zasnivaš to mišljenje.
Ja mislim da griješiš, kao što sam već spomenuo primjer Marije i Josipa, kada se Josip potano htjeo razvesti od Marije jer je sumnjao da ga je prevarila.
Dalje, i sam Isus je potvrdio da je razvod dopušten, ali samo pod određenim okolnostima :
" 7Kažu mu: "Zašto onda Mojsije zapovjedi dati otpusno pismo i - otpustiti?" 8Odgovori im: "Zbog tvrdoće srca vašega dopusti vam Mojsije otpustiti žene, ali od početka ne bijaše tako. 9A ja vam kažem: Tko otpusti svoju ženu - osim zbog bludništva - pa se oženi drugom, čini preljub." Matej 19:7-9.
Tako da opet kažem, molim vas, pokušajte malo razmišljati i istražiti ono što vjerujete. Nije sve onako kako to neki žele prikazati. Provjerite sami, raspitajte se, budite objektivn, nemojte nastupati sa stavovima drugih ljudičija je misija veoma jasna. Ako to radite, preuzimate njihove stavove, ideje, misli, i oni onda rade to umjesto vas, misle, govore, rade, a sve kroz vas.
Molim vas, pazite malo.
- Borg-Resistence is FUTILE
Mislim da griješiš.danas wrote:uporedjivala sam polozaj zene u islamu i u najjacoj i najbogatijoj hriscanskoj 'sakti' -- katolicanstvu. biblija ima kontradiktorne stavove o razvodu, i manje-vise -- ako je razvod odobren, muz moze razvesti zenu, ali ona nema prava prva potegnuti pitanje razvoda. (valjda si na ovo mislio kad kazes da smo to 'prepisali' od jevreja -- jevrejka takodje nema pravo razvoda, samo jevrejin ima)... originalni grijeh u razlicitim formama postoji u skoro svim hriscanskim doktirnama. katolkinja nema pravo na razvod braka, niti na planiranje porodice.Borg-Resistence is FUTILE wrote:Ko kaže da žena u Kršćanstvu nema pravo na razvod?danas wrote: ne razumijem sta zelis reci?
sa teoloske perspektive, mislim da zena u islamu recimo ima puno bolji polozaj od zene u hriscanstvu recimo. ono sto mnogi ne shvataju je ono sto vide u 'zapadnim zemljama' nije refleksija vjerskog vec sekularnog tretmana zene. dacu ti samo jedan primjer -- recimo, zena u islamu ima pravo na razvod, i ima pravo na planiranje porodice. katolkinja to nema. islam nikad nije izvrsio organizovani i masovni pokolj zena kao sto je to uradio vatikan za vrijeme kojekakvih lovova na vjestice. islam nema koncept originalnog grijeha za koji je kriva -- zena. i tako dalje i tako duze...
ne znam da li shvatas sta zelim reci?
Razvod je oduvijek postojao kod kršćana, a ako krenemo malo dalje, mi smo to....hajd da kažemo "prepisali" od starih Hebreje zajedno sa Starim zavjetom. (samo se prisjeti, mislim da toliko znaš, priče o Rođenju Isusa, kada se Josip potajno htjeo razvesti od Marije)
Dalje, nemoj molim te miješati vrjeme kada se Biblija od strane jedne grupe, tj. KC sakrivala od ljudi.
Ja lično mislim da je to velika greška, oni to jesu uradili, ali dali to znači da je to kršćanstvo u globalu, ......složiti ćeš se samnom da nije, zar ne.
Dalje, samo KC(koliko ja znam) ima taj oblik koncepta originanog girjeha, istina je sasvim druga.
Oboje su jednako krivi, a ako ćemo po nekim težinama (ljudskim mjerilima) onda je Adma više kriv, jer je svjesno uradio ono što nije smjeo, dok je Eva zavedena tj. prevarena. To je stav velike većine konzervativnih protestanata.
Zato mislim da nisi u pravu.
Opet ponavljam, molim vas, pokušajte ne koristiti argumente prije nego li ih malo protabirite. Možda nije sve tako kako nas neki pokušavaju prikazati.
nista od onoga sto sam gore rekla nije netacno, osim sto sam uzela katolicanstvo za specificne primjere (hriscanstva) koje sam navela. ako je to jedini problem -- OK, sori.
Jer moraš u uzeti u obzir da je mnogo stvari preuzeto iz Judaizma, i u kršćanstvu i u Islamu. (ako misliš da nije, opet kažem griješiš, jednostavnom komapracijom običaja dviju religija se dolazi do tog zaključka, npr. jednostvni oblik kljanjanja je preuzet iz Judaizma)
Katolicima jeste dozvoljen razod, kako muncipalni tako i crkveni.
Biblija nema kontradiktorne stavove o razvodu, ljudi koji na ovaj ili onaj način tunače Bibliju imaju (opet, nikave razlike nema ni u Islamu)
Žena ima pravo potegnuti pitanje razvoda jednako kao i muž, jer pitanje preljube nije rezervisano samo za žene, (za preljubu je potrebno dvoje)
To što je spomeunt samo muškarac neznači da je aplikacija tog teksta rezervisama samo na njih.
Originalni grijeh postoji u svim kršćanskim denominacijama, jer svi koriste bibliju, a razlika je u interpretaciji tekstova releantnih po tom pitanju.
Isto kao što postoje različite interpretacije o razvodu u različitim Isalmskim denominacijama, i nesamo o razvodu nego i............ recimo o apostaziji.
A o planiranju porodice, ...........molim te, mislim da je to suviše........, neznam. Nema razloga za akvo razmišljanje.
Pokušaj malo prostudirati istoriju ranih Hebrejskih zajednica, kako su odgajali djecu, kako su živjeli, pa ćeš vidjeti kako važnu ulogu ima žena u toj zajednici. Da su one čak bile te koje su davale neko osnovno znanje i predznanje o Tori, i Zakonu djeci ispod određene dobi, jer su nakon te dobi išli u obaveznu školu, te da su imale, prilično uticaja na razvoj mnogih stvari.
Pogledaj kraj Izreka Solomonovih, i vidi opis poslova jedne žene, pa ćeš vidjetida bi ekvivalent toj osobi, danas bila jedna poslovna žena, koja udgaja djecu, brine o drugima, podučava.
Ukratko, žena iz tih sihova je mnogo savremenija, slobodnija i šta sve ne za to vrijeme, od mnogih drugih žena iz zajednica tog vremena.
Zato mislim da griješiš.
-
Sunii
ja evo citam ove "zanimljive" teme ovih dana sto su postavljene i uspjela sam da odolim a da ne komentarisem jer su po mom misljenju ove vrste rasprava cisto da se nesto pise, prepire i da se pokaze ko je najpametniji na forumu, a to me licno ne zanima.
al ova zena je totalno fula sto se tice vjere.prvo neko rece da je pokrivena, nije, jer pocetak videa pokazuje da sam u pravu. naime, pokrivena zena ne bi dozvolila da je onako snimaju u suknjici i bez marame. drugo, taj feministicki islam koji ona propagira je potpuno pogresan i to nema veze sa izvornim islamom. ovo ona osniva neku novu vjeru pozivajuci se na islam.zasto to kazem, zato jer je nama muslimanima naredjeno da slijedimo Kur'an i Sunnet Allahovog poslanika Muhammeda a.s. i da je to ispravno sto ona radi i da je ok, onda bi zene jos za vrijeme Poslanika predvodile dzemat a to nije bio slucaj. znaci ona na startu grijesi jer uvodi novotariju u vjeru a zna se po hadisima da uvodjenje novotarija izvodi iz vjere, pa je stoga upitno i njeno vjerovanje.to je moje misljenje a Allah opet najbolje zna.
al ova zena je totalno fula sto se tice vjere.prvo neko rece da je pokrivena, nije, jer pocetak videa pokazuje da sam u pravu. naime, pokrivena zena ne bi dozvolila da je onako snimaju u suknjici i bez marame. drugo, taj feministicki islam koji ona propagira je potpuno pogresan i to nema veze sa izvornim islamom. ovo ona osniva neku novu vjeru pozivajuci se na islam.zasto to kazem, zato jer je nama muslimanima naredjeno da slijedimo Kur'an i Sunnet Allahovog poslanika Muhammeda a.s. i da je to ispravno sto ona radi i da je ok, onda bi zene jos za vrijeme Poslanika predvodile dzemat a to nije bio slucaj. znaci ona na startu grijesi jer uvodi novotariju u vjeru a zna se po hadisima da uvodjenje novotarija izvodi iz vjere, pa je stoga upitno i njeno vjerovanje.to je moje misljenje a Allah opet najbolje zna.
-
encian
polozaj zene u islamu nazalost treba popraviti, ali ne mislim da je bitno ko klanja ispred koga. samim time, sto zena klanja isprem muskaraca, ne znam hoce li nesto popraviti.
od fetvi ... meni se od njih uglavnom stomak okrece - ima ih glupih, gadnih, pokvarenih. ko zeli, navest cu mu primjere.
i u jemenu npr. gdje ubijaju i silovatelja i zrtvu kad se sazna, pozivaju se na Kur'an. i u arabiji gdje je zrtva silovanja 7 muskaraca osudjena na 200 udaraca bicem, pozivaju se na Kur'an. ja u taj Kur'an ne vjerujem.
moje je misljenje ovako: da bi Kur'an zaista bio knjiga za sve narode i sva vremena, moramo ga tumaciti u skladu sa novim naucnim i drugim shvatanjima i sa moralnim nacelima jednog drustva.
od fetvi ... meni se od njih uglavnom stomak okrece - ima ih glupih, gadnih, pokvarenih. ko zeli, navest cu mu primjere.
i u jemenu npr. gdje ubijaju i silovatelja i zrtvu kad se sazna, pozivaju se na Kur'an. i u arabiji gdje je zrtva silovanja 7 muskaraca osudjena na 200 udaraca bicem, pozivaju se na Kur'an. ja u taj Kur'an ne vjerujem.
moje je misljenje ovako: da bi Kur'an zaista bio knjiga za sve narode i sva vremena, moramo ga tumaciti u skladu sa novim naucnim i drugim shvatanjima i sa moralnim nacelima jednog drustva.
- danas
@Borg:
ostajem pri svome stavu. bog daje pravo MUSKIMA da razvedu zenu zbog preljube; i sam citiras pasuse u kojima muskarac zeli da razvede zenu o nijedan citat za koji ja znam (svakako ih ne znam sve, mozda grijesim) ne podrzava pravo zene da ucini isto iako je preljuba grijeh. muskarac daje 'get' a zena ga prihvata; mislim da u judeizmu muz ipak ne moze razvesto zenu protiv njene volje. smatram da zena u izvornom judeizmu nema pravo inicirati razvod, pa ako judeizam smatras osnovom onda smatram da nemas nikakvih dokaza za ovo sto tvrdis. imas masu problema kada zena jevrejka zeli da se razvede, a muz 'ne odobrava get' te ona sama ne moze uciniti nista da izadje iz loseg braka. dok si imao slucajeve da zene drugih denominacija recimo za doba otomanske imperije (iako im je bilo dozvoljeno praktikovanje svoje vjere) idu na serijatski sud da traze razvod od muza koji ih je napustio ili se ne brine o porodici... i slicno...
sto se tice katolicke crkve; ona apsolutno ne odobrava razvod, i ne znam za slucaj gdje je neko uspio dobiti 'razvod' (a ne ponistenje) braka od katolicke crkve -- ne govorimo ovdje o katolicima koji su dobili razvod od opstine ili drzave, vec o onima koji zele da razvedu njihov crkveni brak. zbog ovoga je henry VIII osnovao novu religiju
a to sto je u nasim drzavama crkveni brak bio nevalidan bez drzavnog, i sto su se katolici vjernici razvodili i vjencavali u opstinama ne pokazuje nista glede stava i prakse katolicke glede razvoda. i da, smatram da biblija ima kontradiktorne stavove o razvodu -- jer da nije tako, ne bi jedna hriscanska frakcija (osvrcuci se na taj i taj citat) apsolutno branila razvod, a druga ga tolerisala. za planiranje djece -- zao mi je sto se ljutis, ali to su cinjenice. katolkinja koja dosljedno prati vatikanske sajvete nema pravo na kontracepciju ni abortus, dok muslimanka ima. to je sve i ne znam kakav jos 'razlog' trebam imati za 'takvo razmisljanje'.
PS glede ove teme sada -- smatram da je bogu draze musko nego zensko, i da tu nema dileme. da nije tako, mozda bi svevisnji makar jednu objavu uputio zeni, pa bismo u moru poslanika imali i jednu poslanicu. ali nije. meni je to dovoljno
bezze se ova jadna amina trza...
ostajem pri svome stavu. bog daje pravo MUSKIMA da razvedu zenu zbog preljube; i sam citiras pasuse u kojima muskarac zeli da razvede zenu o nijedan citat za koji ja znam (svakako ih ne znam sve, mozda grijesim) ne podrzava pravo zene da ucini isto iako je preljuba grijeh. muskarac daje 'get' a zena ga prihvata; mislim da u judeizmu muz ipak ne moze razvesto zenu protiv njene volje. smatram da zena u izvornom judeizmu nema pravo inicirati razvod, pa ako judeizam smatras osnovom onda smatram da nemas nikakvih dokaza za ovo sto tvrdis. imas masu problema kada zena jevrejka zeli da se razvede, a muz 'ne odobrava get' te ona sama ne moze uciniti nista da izadje iz loseg braka. dok si imao slucajeve da zene drugih denominacija recimo za doba otomanske imperije (iako im je bilo dozvoljeno praktikovanje svoje vjere) idu na serijatski sud da traze razvod od muza koji ih je napustio ili se ne brine o porodici... i slicno...
sto se tice katolicke crkve; ona apsolutno ne odobrava razvod, i ne znam za slucaj gdje je neko uspio dobiti 'razvod' (a ne ponistenje) braka od katolicke crkve -- ne govorimo ovdje o katolicima koji su dobili razvod od opstine ili drzave, vec o onima koji zele da razvedu njihov crkveni brak. zbog ovoga je henry VIII osnovao novu religiju
PS glede ove teme sada -- smatram da je bogu draze musko nego zensko, i da tu nema dileme. da nije tako, mozda bi svevisnji makar jednu objavu uputio zeni, pa bismo u moru poslanika imali i jednu poslanicu. ali nije. meni je to dovoljno
- danas
ako komentarises slucaj o kojem se ovdje vec raspravljalo, kada je djevojka izasla bez pratnje da se nadje sa nekim deckom i onda bila silovana od strane tog lika i njegovih prijatelja, onda samo da ispravim --- koliko se sjecam, nije kaznjena zasto sto je silovana vec sto je izasla vani sama (a to je valjda po saudijskim zakonima prekrsaj za zenu -- i o ovome se moze raspravljati, zasto i kako je to zakon, ima li smisla i uporista u islamu, i slicno)... silovatelji su takodje dobili kaznu za silovanje. svi su kaznjeni; ona za svoj prekrsaj, oni za svoje.encian wrote:.
- IZVANZEMALJAC
To sam tijo rečidanas wrote:@Borg:
sto se tice katolicke crkve; ona apsolutno ne odobrava razvod, i ne znam za slucaj gdje je neko uspio dobiti 'razvod' (a ne ponistenje) braka od katolicke crkve -- ne govorimo ovdje o katolicima koji su dobili razvod od opstine ili drzave, vec o onima koji zele da razvedu njihov crkveni brak. zbog ovoga je henry VIII osnovao novu religijua to sto je u nasim drzavama crkveni brak bio nevalidan bez drzavnog, i sto su se katolici vjernici razvodili i vjencavali u opstinama ne pokazuje nista glede stava i prakse katolicke glede razvoda. i da, smatram da biblija ima kontradiktorne stavove o razvodu -- jer da nije tako, ne bi jedna hriscanska frakcija (osvrcuci se na taj i taj citat) apsolutno branila razvod, a druga ga tolerisala. za planiranje djece -- zao mi je sto se ljutis, ali to su cinjenice. katolkinja koja dosljedno prati vatikanske sajvete nema pravo na kontracepciju ni abortus, dok muslimanka ima. to je sve i ne znam kakav jos 'razlog' trebam imati za 'takvo razmisljanje'.
PS glede ove teme sada -- smatram da je bogu draze musko nego zensko, i da tu nema dileme. da nije tako, mozda bi svevisnji makar jednu objavu uputio zeni, pa bismo u moru poslanika imali i jednu poslanicu. ali nije. meni je to dovoljnobezze se ova jadna amina trza...
-
encian
ne, za jemen je generalna prica, za arabiju slucaj je bio kad su njih sedmorica silovala i nju i njega, a ona kaznjena iz razloga koji ti navodis.danas wrote:ako komentarises slucaj o kojem se ovdje vec raspravljalo, kada je djevojka izasla bez pratnje da se nadje sa nekim deckom i onda bila silovana od strane tog lika i njegovih prijatelja, onda samo da ispravim --- koliko se sjecam, nije kaznjena zasto sto je silovana vec sto je izasla vani sama (a to je valjda po saudijskim zakonima prekrsaj za zenu -- i o ovome se moze raspravljati, zasto i kako je to zakon, ima li smisla i uporista u islamu, i slicno)... silovatelji su takodje dobili kaznu za silovanje. svi su kaznjeni; ona za svoj prekrsaj, oni za svoje.encian wrote:.
samo da dodam da po serijatu zena NEMA pravo da se razvede od muza kao muz od nje. iranci su to premostili tako da prilikom sklapanja braka muskarac potpise papir na kojem pise da joj daje za pravo da se od njega razvede ako on pocne da uziva droge, alkohol ili u nekoj slicno bezizlaznoj situaciji. ostali to nisu ni premostili. da bi se zena u drugim zemljama razvela od muskarca mora ici na sud (prvo se javi onome ko je preporucio za brak, pa onda on ispituje, propituje, savjetuje, miri, urgira, i on je moze razvesti na kraju, ako njega nema ili on nece da je razvede, onda ide na sud).
cudno da njihovi muskarci stvarno misle da zeni ne treba dati pravo da se razvede jer "nisu razumne kao muskarci" i "ne brinu o boljitku porodice kao muskarci" . egipcani opet imaju "zastitnika" za svaku suprugu koji nije njen muz
meni ovdje npr. vise izgleda da treba mijenjati mjesto zene nego poziciju klanjanja
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
[/quote]BORG:
Pogledaj kraj Izreka Solomonovih, i vidi opis poslova jedne žene, pa ćeš vidjetida bi ekvivalent toj osobi, danas bila jedna poslovna žena, koja udgaja djecu, brine o drugima, podučava.
Ukratko, žena iz tih sihova je mnogo savremenija, slobodnija i šta sve ne za to vrijeme, od mnogih drugih žena iz zajednica tog vremena.
Zato mislim da griješiš.
Fakat kad pročitah,vidim savremenu Bosanku,s diplomom ,poslom,stanom na rate,te djecom i mužem na Vrelu Bone jednomsedmično.
I velim još,svaka tjeskoba oko statusa žene,pa i sam termin "status" mi je sranje čisto.
Ko ima neku dilemu i misli kontra ,nek se zamisli pri porođajnom bolu i porodičnim obavezama gdje je žena temelj familije.Pustite se dogmatske analitike...i jedno i drugo Bog stvori istom ljubavlju i podari nafaku.
- black
ma obisao sam sve to i jos ponestoNIN wrote:Druze, sta obidje?black wrote:eto bio sam ja..obisao sam puno toga
Ja sto vidjeh* ono je - malo je reci - PROPAST!
* Emirati, Irak, Iran, Sirija, Saudija, ....!
- lady midnight
pa koga sad tachno hocesh? branitelje, napadache, muslimane po vjeri, muslimane po kulturi...NIN wrote:NIKO OD VAS NIJE VIDIO 'ISTOKA' a ne moRete se nasrat' koliko vam guzica SERE - definitivno!
De nek' mi od ovih muslimana rekne ko je bio dole i nek' nam dadne svoj smek?! .........u, "da izvines"...
druzhe NIN, bila manje vishe uzduzh i poprijeko
i, shta hocesh da kazhesh?
-
callmethebreeeze
ma da vidis ludila po marokudanas wrote:saudija -- hajd i nekako... ali iran...NIN wrote:Dole, zene nema na ulici! Onaj ko je bio zna o cemu pricam!![]()
![]()
kad su lijepe bas su lijepe
allah ih nagradio
- lady midnight
chujNIN wrote:Dole, zene nema na ulici! Onaj ko je bio zna o cemu pricam!
u siriji nema zhena na ulici?
a shta rade u arabiji kad krenu na pijacu - lete?
de NINja-san, molim te ne zezaj nas
evo ih na ulici u iranu, demonstriraju
http://www.ired.com/news/mkt/iranrev.htm
a mozhesh prochitati i tekst, nije neshto aman-zaman, ali ima i gorih