narodnjaci - gdje je granica prihvatljivosti?

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

sulesavic

Post by sulesavic »

callmethebreeeze wrote:kvalitetna muzika je kvalitetna muzika je kvalitetna muzika.
meni su neke pjesme silvane armenulic, ljlijane petrovic, tome zdravkovica i slicnih jako drago i ne mislim da se mogu porediti sa onim spodobama sa pink-a
A razlika izmeðu ove dru¾ine

Image

i ove dru¾ine

Image

je, je li, drastièna?
Neelix

Post by Neelix »

sulesavic wrote:
callmethebreeeze wrote:kvalitetna muzika je kvalitetna muzika je kvalitetna muzika.
meni su neke pjesme silvane armenulic, ljlijane petrovic, tome zdravkovica i slicnih jako drago i ne mislim da se mogu porediti sa onim spodobama sa pink-a
A razlika između ove družine

Image

i ove družine

Image

je, je li, drastična?
po 170ti put, ja, a koliko vidim i callmethebreeze, govorimo o pojedinim pjesmama....
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

Neelix wrote:
sulesavic wrote:
A razlika između ove družine

Image

i ove družine

Image

je, je li, drastična?
po 170ti put, ja, a koliko vidim i callmethebreeze, govorimo o pojedinim pjesmama....
upravo. plus sto callmethebreeeze, tj ja :D, nije spomenuo hanku :D
sulesavic

Post by sulesavic »

turbofolk
Crne kose, raspletene bujne = banalnost, opæe mjesto, stereotip

neturbofolk
Crven fesiæ = mu¹ki spolni organ
callmethebreeeze

sulesavic wrote:turbofolk
Crne kose, raspletene bujne = banalnost, opće mjesto, stereotip

neturbofolk
Crven fesić = muški spolni organ
que :D
sulesavic

Post by sulesavic »

Kakva æe kosa biti? Bujna, crna/plava.

©ta æe dragi raditi s kosom? Mrsiti je.

Kako reæi ¹ta se njoj na dragom njenom najvi¹e sviða, a ne ispasti bezobrazan? Usporediti to ¹to joj je milo & drago s neèim uobièajenim na mu¹karcu, ali opet previ¹e banalnim, ¹to æe pa¾ljivog slu¹aoca usmjeriti na to da tra¾i rje¹enje zagonetke i naðe ga u onom ¹to i jeste bit mu¹ko-¾enskih odnosa...
Neelix

Post by Neelix »

dobro, analizirao si jedan stih, hajde....

al ja tu i dalje ne vidim nista LOSE ni papansko :)
Faust

Post by Faust »

Neelix wrote:dobro, analizirao si jedan stih, hajde....

Samo još od tebe nismo dobili ni slova šta je dobro u toj pjesmi o kosi crnoj ili nekoj drugoj i zašto je to sadržajno bolje od neke druge folk, turbo-folk pjesme.

P.S.: nisam govorio o baladi, nego sam govorio o folk muzici.
sulesavic

Post by sulesavic »

©efe, Shaquille O'Neal mi je na prodaju. Daj ¹ta da¹ u njegovom rangu i mirna Bosna.

A ¹to se ovog tièe - nit' æu ja tebe ubijediti u ne¹to, nit' æe¹ ti mene. Ljudi nam se smiju...
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Sad se ne zna ni ko pije ni ko placa :-)
Vrijeme ja takvo da danas neki pocinju izjednacavati svu narodnu muziku s ovim glupim dum-dum turbo-folkom.
U mojoj se kuci vec decenijama slusaju i Hanka, oba Halida, a o sevdahu da i ne govorim. Moj je stari znao pucati iz Bosne u Zagreb, prije rata, po novu plocu Hanke, Muharema, itd.
Gdje sad mogu pjesme poput Halida Beslica kao sto su Zlatne strune, Ljiljani, Dijamanti, ..... trpati u isti kos s ovom budalestinom koja nam se danas servira. Halid je takodjer i poslije rata imao super pjesama krenuvsi od "Robinje" koja mi je super pjesma, pa i do "Malo je malo dana", i ova najnovija "Jablane" koja baca u sevdah.
Hanka takodjer, samo sto je s Hankom to da je narod napada zbog njene pojave - sto je njena stvar, takva je bila od samog pocetka. Hanka ima jedan od najljepsih glasova na tadasnjoj i danasnjoj estradi.
Kad se samo sjetim hitova "Zelene oci", pa "Ja te pjesmom zovem", "Kani suzo izdajice", "Vjetrovi tuge" :-D
Hanka je Hanka, ima svoj stil i uvijek radi nesto novo, ali takodjer od pocetka pjeva sevdalinke i to cini i danas dani.
Ovogodisnji album "Sevdahom kroz vrijeme" je nesto posebno, potsjeca na MTV-ove Unplugged nastupe, glas i uzivo muzika. Ovo je nesto fantasticno, ko nije cuo, nek poslusa, nece se pokajati. Sama izvedba pjesme "Grana od bora" otvori srce i dusu.
Ova nova pjesma "Mojoj majci" skoro svakom trgne suzu iz ociju, a i "nek je od srca", je takodjer super pjesma.
Sve u svemu postoji razlika izmedju pravog narodnjaka i ovog seljackog sunda koji hara Balkanom. Danas medju nama vlada neki novi trend omalovazavanje sveg onog sto je vezano za nas i nasu zemlju :x
To nam se redovno servira, kao da je neki grijeh sto se ova zemlja odbrani, pa sad je sami moramo blatiti kroz ljude koji je cine, bio to pjevac, glumac ili neki obicni covjek. :roll: Tudje nam valja, a nase nema sanse.
Ja sam bio i ostao ono sto jesam, volim ovu zemlju, kao sto volim i njenu pjesmu, pjesmu koja mi se svidja.
Nije ni Michael Jackson imao svaku bez mane, ili Madonna, ili Metallica, Backstreet Boys, i sta ja znam ko sve. Kome se brate moj mili ne slusa, ne mora slusati, nek slusa sta mu valja.
sulesavic

Post by sulesavic »

sulesavic wrote:

©efe, Shaquille O'Neal mi je na prodaju. Daj ¹ta da¹ u njegovom rangu i mirna Bosna.

A ¹to se ovog tièe - nit' æu ja tebe ubijediti u ne¹to, nit' æe¹ ti mene. Ljudi nam se smiju...
Edit: Djeca nam se smiju, moj Reufe...
Neelix

Post by Neelix »

Faust wrote:

Samo još od tebe nismo dobili ni slova šta je dobro u toj pjesmi o kosi crnoj ili nekoj drugoj i zašto je to sadržajno bolje od neke druge folk, turbo-folk pjesme.

moje pitanje je bilo zasto su pjesme koje sam naveo toliko lose da bi se ljudi koji ih slusaju nazivali papcima. ako bi neko dao odgovor - ne slusam jer mi se ne svidjaju - to je dovoljno, i necu trazit razlog jer bih usao u domen ukusa - o kojem se, jel, ne raspravlja. ali samo zato sto se tebi nesto ne svidja ne daje ti za pravo da etiketiras nekog drugog kome se to svidja, pogotovo ako ni sam ne mozes da iznadjes razlog, osim svog ukusa, zasto su te pjesme lose. shvatas li sad zbog cega ja ne govorim zasto mi se navedene pjesme svidjaju?
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

svakako da ne mogu. :)
Kao sto imas podjelu u rock muzici, imas i u ovoj narodnoj tzv. folk. meni su recimo na istom nivou Hanka Paldum i Hari Varesanovic, ili Dino Merlin i Haris Dzinovic. I nemam nista protiv njih, nit ljude koji ih slusaju smatram papcima. Ne slusam ih, ali mi ne smetaju :oops:
Medjutim, ono sto pjeva Ceca, Seka, Selma, Kemal Malovcic... je strahota. Tim vise sto je danas svaka druga cura Ceca. Od frizure do mentalnog sklopa. Svaki drugi tip je Aca Lukas. Sve same kopije turbo folkaca i pravo da vam kazem mene je toga strah, jer se kuga zvana turbo folk opasno prosirila po brdovitom Balkanu i indoktrinirala nam omladinu :(
callmethebreeeze

mamica papucarka wrote:
svakako da ne mogu. :)
Kao sto imas podjelu u rock muzici, imas i u ovoj narodnoj tzv. folk. meni su recimo na istom nivou Hanka Paldum i Hari Varesanovic, ili Dino Merlin i Haris Dzinovic. I nemam nista protiv njih, nit ljude koji ih slusaju smatram papcima. Ne slusam ih, ali mi ne smetaju :oops:
Medjutim, ono sto pjeva Ceca, Seka, Selma, Kemal Malovcic... je strahota. Tim vise sto je danas svaka druga cura Ceca. Od frizure do mentalnog sklopa. Svaki drugi tip je Aca Lukas. Sve same kopije turbo folkaca i pravo da vam kazem mene je toga strah, jer se kuga zvana turbo folk opasno prosirila po brdovitom Balkanu i indoktrinirala nam omladinu :(
vidi se da si mamica i pametna :D sve potpisujem
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

al znas sta je meni bilo zaniljivo :D
imala sam jarana rokera :D I cim krene dernek pali se Toma Zdravkovic :-)
I nikako mi nije bio jasan taj prijelaz u 10 minuta, Slusas jedno, odjednom te doceka "Hej Branka, Branka Braaanka" :lol:
Ne znam jel piva kriva, ili sta li vec... :D Uglavnom kada god sam ga pitala "Pa kako bolan"ispalo je "Sta je sta se folirasss" :D
Faust

Post by Faust »

Neelix wrote:
Faust wrote:

moje pitanje je bilo zasto su pjesme koje sam naveo toliko lose da bi se ljudi koji ih slusaju nazivali papcima. ako bi neko dao odgovor - ne slusam jer mi se ne svidjaju - to je dovoljno, i necu trazit razlog jer bih usao u domen ukusa - o kojem se, jel, ne raspravlja. ali samo zato sto se tebi nesto ne svidja ne daje ti za pravo da etiketiras nekog drugog kome se to svidja, pogotovo ako ni sam ne mozes da iznadjes razlog, osim svog ukusa, zasto su te pjesme lose. shvatas li sad zbog cega ja ne govorim zasto mi se navedene pjesme svidjaju?
Iako @rasho upozorava, ja, evo, pokušavam da ti pojasnim ono što sam već rekao u prethodnom dugom postu: ljude ne treba zvati bilo kako zbog njihovog izbora muzike, slažem se. Ja nikoga nisam nazvao ni papkom niti bilo kakvim drugim nazivom. Ono što sam htio reći, ukratko analizirajući pjesmu za koju si ti rekao da je dobra i poredeći je s drugim koje neki forumaši svrstavaju u lošiju varijantu folka (već sam rekao da nisam neki pažljivi slušatelj ove muzike i da je ne poznajem dovoljno da bih sebi umislio da govorim o toj cjelokupnoj vrsti muzike). I vidio si da usputna, uz kafu, analiza pokazuje nekoliko budalaština u tom tekstu/tekstovima.
Druga, meni mnogo važnija, stvar jeste "ispiranje mozga" masama da bi mase bile upotrijebljene u ideološke i političke svrhe. Da ne bi bilo da lupam, preporučujem da konsultuješ literaturu: Milena Dragićević-Šešić: "Neofolk kultura" ili "Divlja književnost" Ivana Čolovića ili "Kič kultura" Nikole Božilovića. To za početak, jer direktno govori o folku koji je vama (a i meni, htio ja to ili ne) tako blizak. Naravno da ja ne tvrdim da je MTV kultura nešto bolja, čak mislim da je pogubnija u nekim segmentima, ali o tome drugi put, na nekom drugom mjestu.
Neelix

Post by Neelix »

Faust wrote:
Iako @rasho upozorava, ja, evo, pokušavam da ti pojasnim ono što sam već rekao u prethodnom dugom postu: ljude ne treba zvati bilo kako zbog njihovog izbora muzike, slažem se. Ja nikoga nisam nazvao ni papkom niti bilo kakvim drugim nazivom.
Ono što sam htio reći, ukratko analizirajući pjesmu za koju si ti rekao da je dobra i poredeći je s drugim koje neki forumaši svrstavaju u lošiju varijantu folka (već sam rekao da nisam neki pažljivi slušatelj ove muzike i da je ne poznajem dovoljno da bih sebi umislio da govorim o toj cjelokupnoj vrsti muzike). I vidio si da usputna, uz kafu, analiza pokazuje nekoliko budalaština u tom tekstu/tekstovima.
Druga, meni mnogo važnija, stvar jeste "ispiranje mozga" masama da bi mase bile upotrijebljene u ideološke i političke svrhe. Da ne bi bilo da lupam, preporučujem da konsultuješ literaturu: Milena Dragićević-Šešić: "Neofolk kultura" ili "Divlja književnost" Ivana Čolovića ili "Kič kultura" Nikole Božilovića. To za početak, jer direktno govori o folku koji je vama (a i meni, htio ja to ili ne) tako blizak. Naravno da ja ne tvrdim da je MTV kultura nešto bolja, čak mislim da je pogubnija u nekim segmentima, ali o tome drugi put, na nekom drugom mjestu.
ovo boldirano je bilo sasvim dovoljno, to je ono sto sam htio da cujem :) sve sto prelazi taj dio, zasto je meni pjesma dobra, a tebi losa, zalazi u ukus, i tu je apsolutno prihvatljivo da je meni nesto super, sto je tebi sranje, i obrnuto.

sto se tice tvoje analize teksta, nisam vidio nista strasno sto bi me odvuklo od pjesme, odnosno nista sto se ne moze pronaci u bilo kojoj drugoj pjesmi slicne tematike.

opsti uticaj folka na razvoj ljudskog sistema vrijednosti je itekako stvaran, tu se slazemo. uzivanje u nebuloznim stihovima sinana sakica koji "pije na ex", ili kemala malovcica koji sa svojih 50 i kusur gleda shesnaestogodisnjakinju kao seksualni objekat, sigurno moze dovesti do toga da konzumenti takve muzike stvari o kojima njihovi idoli pjevaju pocnu prihvatati normalno, pa tako stvaramo nove generacije pijanaca ili potencijalnih pedofila....to su pjesme sa uzasnom porukom.

"pardonirat" ces me sto u ovoj hankinoj pjesmi ne vidim nista slicno :)
Rambo-Amadeus

Post by Rambo-Amadeus »

sulesavic wrote:turbofolk
Crne kose, raspletene bujne = banalnost, opće mjesto, stereotip

neturbofolk
Crven fesić = muški spolni organ

:D :D :D
cuj spolni organ... :D :D :D
becu

Post by becu »

sta cemo s ''bolje biti pijan nego star'' :D

nego hel ovo prihvatljivo, sta kazu kriticari:
http://www.youtube.com/watch?v=3leDrxRxRlQ Merlin i Osman - Pustite me
http://www.youtube.com/watch?v=6su-NpxwST0 ??? ACa Lukas - Sa ljubavi se skidam
cpt.picard

Post by cpt.picard »

Kako je zabavno citati postove "urbanih" djecaka i djevojcica :-) Kao kad "dama" vidi govno na ulici i sva u uzasu kaze: Fuuuuuj, sta je ono. Valjda nikad nije pogledala iza sebe.

Odavno sam prestao ulaziti u bilo kakvu raspravu o necemu sto je stvar ukusa. Pogotovo o muzici gdje se svo moje znanje, a i znanje sagovornika svodi na ukus.

Nisam ljubitelj opere (jer je ne razumijem) ali nadjem vremena da poslusam nekad i to. I samo ograniceni ljudi i kompleksasi mogu reci da ne valja ni 1 pjesma narodnjaka, da im je sve to fuj itd. Mogu reci da nisam ljubitelj te muzike. Ali da je sve to bezze. Pa i corava koka ubode...

Posebno je zalosno slusati svo to pljuvanje po necemu sto slusa velika vecina. Jer kad skontas, onda je vecina tih ljudi za njih stoka, seljaci, nizi oblik zivota.. Samo zato sto vole slusati nesto drugo...

Pitanje za rokere: Jel' svaka rock pjesma dobra? Pitanje za one koji slusaju rap, hip-hop: Jesu svi kao Edo? Eminem?

Ako je odgovor ne. Kako onda mozete reci da ni jedan narodnjak nije ok?
Prozor

Post by Prozor »

atko

Post by atko »

cpt.picard wrote:Kako je zabavno citati postove "urbanih" djecaka i djevojcica :-) Kao kad "dama" vidi govno na ulici i sva u uzasu kaze: Fuuuuuj, sta je ono. Valjda nikad nije pogledala iza sebe.

Odavno sam prestao ulaziti u bilo kakvu raspravu o necemu sto je stvar ukusa. Pogotovo o muzici gdje se svo moje znanje, a i znanje sagovornika svodi na ukus.

Nisam ljubitelj opere (jer je ne razumijem) ali nadjem vremena da poslusam nekad i to. I samo ograniceni ljudi i kompleksasi mogu reci da ne valja ni 1 pjesma narodnjaka, da im je sve to fuj itd. Mogu reci da nisam ljubitelj te muzike. Ali da je sve to bezze. Pa i corava koka ubode...

Posebno je zalosno slusati svo to pljuvanje po necemu sto slusa velika vecina. Jer kad skontas, onda je vecina tih ljudi za njih stoka, seljaci, nizi oblik zivota.. Samo zato sto vole slusati nesto drugo...

Pitanje za rokere: Jel' svaka rock pjesma dobra? Pitanje za one koji slusaju rap, hip-hop: Jesu svi kao Edo? Eminem?

E, sve to stoji i moze se svesti na ukuse... ali pazi ovo... danas na poslu kolege krenule pricati o nekim nebuloznim pjesmama nesto viski i koakola, imam porse a vozim ferari, "dolce i gabana", trese mi se lada... ja kontam uzeli me zajebavati... i salju mi linkove...

http://youtube.com/watch?v=hvOBzdJ7tNA&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=HOxbtgJK ... re=related
http://youtube.com/watch?v=IdiulYaOIXk
http://www.youtube.com/watch?v=gd55UN1n ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=vtv_HXuQ ... re=related
http://www.debilana.net/video/lada_71

Ako je to ta vecina koja to slusa... e ba ovo je za mitraljeza, ja bih sve to iskorjenio... jebo te covjece... ja nemogu da skontam sa kakvim primatima mi djelimo balkan, planetu, svemir... hoce mi nesto biti ...
jasminasab

Post by jasminasab »

Mercedes, Porse ili Lada, pitanje je sad!? :D

Jos jedna stvar koju treba imati na umu ovdje je cinjenica da turbo folk prerasta obicno slusanje muzike, to je postao nacin zivota. Nerijetko se taj nacin zivota promovira ne samo kao nesto drustveno prihvatljivo, nego cak kao nesto pozitivno, sto nije. Svaka cast Hrvatima koji ne daju ovakvom smecu na televiziju.

I ono sto meni licno najvise smeta - neka slusa brate sta god ko hoce izmedju svoja cetiri zida ili "sesterih" vrata, ali nek ga ne odvrce da i ja moram slusat samo da bi on bio in.
Tesssa

Post by Tesssa »

cpt.picard wrote: Pitanje za rokere: Jel' svaka rock pjesma dobra? Pitanje za one koji slusaju rap, hip-hop: Jesu svi kao Edo? Eminem?

Ljudi nikako da shvate da postoje oni koje narodna muzika ne interesuje. Isto kao sto postoji masa novina, filmova, itd. koji mene ne interesuju i preskacem ih. Zovi to kako hoces, ali to je tako.

Jesu svi kao Edo? Eminem?
Nisu, i dobro je da nisu :D
sulesavic

Post by sulesavic »

jasminasab wrote:Svaka cast Hrvatima koji ne daju ovakvom smecu na televiziju.
©to ba¹ i nije taèno...
Post Reply