gitara&gitaristi

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply

moj izbor

fender
85
43%
gibson
67
34%
ostalo
48
24%

Total votes: 200

BloodOverdrive

#101 Re: gitara&gitaristi

Post by BloodOverdrive »

Zasad imam

Cort X2

Image

Fender Jaguar star 30 i kusur godina

Image

od akustara samo

Washburn DS10

vrijedi i fening uložen u nju,zvuk neprocjenjiv ...

Image
Kio

#102 Re: gitara&gitaristi

Post by Kio »

BloodOverdrive wrote:Zasad imam

Cort X2

Image

Fender Jaguar star 30 i kusur godina

Image

od akustara samo

Washburn DS10

vrijedi i fening uložen u nju,zvuk neprocjenjiv ...

Image
ehh volio bih sta odsvirati na jaguaru....
Sva cast...volim stare gitare....
BloodOverdrive

#103 Re: gitara&gitaristi

Post by BloodOverdrive »

doduše sada je na maloj restauraciji,došlo je vrijeme da se zamjene magneti i malo vrat ispravi..postala je nesvirljiva u zadnje vrijeme... :)
sumirprimus

#104 Re: gitara&gitaristi

Post by sumirprimus »

kupio sam novu ljubav,i u krevet ide sa mnom,gore od droge :D :music2: :dance:
2407

#105 Re: gitara&gitaristi

Post by 2407 »

sumirprimus wrote:kupio sam novu ljubav,i u krevet ide sa mnom,gore od droge :D :music2: :dance:
Sta si uzeo ako se smije znati?
sumirprimus

#106 Re: gitara&gitaristi

Post by sumirprimus »

2407 wrote:
sumirprimus wrote:kupio sam novu ljubav,i u krevet ide sa mnom,gore od droge :D :music2: :dance:
umana :D
nista struja to... :D
2407

#107 Re: gitara&gitaristi

Post by 2407 »

sumirprimus wrote:
2407 wrote:
umana :D
:?:
Ne kontam(pocetnik sam :mrgreen: )? Sta ti ga dodje umana, ni google mi nista relevantno ne izbacuje? :)
Ridjobrki

#108 Re: gitara&gitaristi

Post by Ridjobrki »

Da li je neko imao iskustva sa Godin gitarama?
sumirprimus

#109 Re: gitara&gitaristi

Post by sumirprimus »

2407 wrote:
Ne kontam(pocetnik sam :mrgreen: )? Sta ti ga dodje umana, ni google mi nista relevantno ne izbacuje? :)

ćirilična yamaha :lol: :skoljka: ,ako nes bit profesionalac,bolja i ne treba,zvono je i na oko i na uho... :dance:
BloodOverdrive

#110 Re: gitara&gitaristi

Post by BloodOverdrive »

Ridjobrki wrote:Da li je neko imao iskustva sa Godin gitarama?
akustičnim ili električnim ?

ja sam jedno vrijeme svirao godin-a(doduše posudio od prijatelja,i bilo mi žao vratiti 2 mjeseca :D ),neka električna ima floyd i to..gitara je zlo,jede malu djecu koliko je dobra..tako da ti preporučujem godin..
DaysleepeR

#111 Re: gitara&gitaristi

Post by DaysleepeR »

BloodOverdrive wrote:doduše sada je na maloj restauraciji,došlo je vrijeme da se zamjene magneti i malo vrat ispravi..postala je nesvirljiva u zadnje vrijeme... :)
zaboga ne mijenjaj magnete, ode njen autenticni zvuk u helac

ako si u BiH, za restauraciju idi samo kod Mirze Kovačevića u Novi Travnik i nigdje drugo

ako ti treba kontakt javi
sumirprimus

#112 Re: gitara&gitaristi

Post by sumirprimus »

ako smijem preporucit stranicu,nemam nista snjom,al koristi od beginera do insane-a...ima i momaka iz bosne koji postavljaju lekcije klipove,forum,i tako,,tipa murisa varajica, hota i tako...
ne moze skodit... :)

http://www.guitarmasterclass.net/
ljubav_aha

#113 Re: gitara&gitaristi

Post by ljubav_aha »

dobra tema :-D
Barrett

#114 Re: gitara&gitaristi

Post by Barrett »

Što se tiče učenja sviranja gitare, ne bih preporučio nikome da uzima časove :) osim, and I want to make this absolutely clear, osim ako ima aspiracije da upiše muzičku školu bilo kojeg levela. Zašto ne? Evo nekoliko mojih razmatranja.

Novac. Postoji 35-postotna šansa da imate internet. Realno, ako ste u nekim teen ili malo kasnijim godinama, a želite naučiti svirati, šansa da imate internet je sigurno preko 90%. Ako imate internet i znate ga koristiti, svjesni ste da ne postoji taj učitelj na svijetu koji ima šarolikije znanje od onog koje besplatno možete naći pretragom od 5 minuta. Čas kod učitelja gitare košta 15 maraka, barem u mojoj kasabi. Iz iskustva (ne ličnog) znam da se ti časovi razvlače kao 6 hubba-bubba po kutnjacima, i dok savladate osnovne akorde (riff-ove naravno nećete ni spominjati) proći će vam 10-ak časova sviranja zvončića i sl. melodija. Onda kada naučite akorde osjetićete nagli progres pa ćete provesti još 10 časova svirajući pjesme poput mjesečine i sl. megahitova. Za te pare možete kupiti lijepu gitaru i pojačalce pa se učiti sami.

Idealno bi bilo da imate nekoga ko bi vas rado malo uveo u sviranje, prijateljski, znajući šta vam treba, tj. preskačući teoretske dijelove i nepotrebne praktične. Ja, recimo, prije dok sam imao bendove sam zvao ljude koji žele naučiti svirati na probu pa sam im u pauzama malo pomagao čisto da im materijal sa interneta ne bude suhoparan. Metalci su poznati kao kokuzi, ali bez obzira na to, pronađite svog metalca i natjerajte ga da vam pomogne :D to je zaključak :D
sumirprimus

#115 Re: gitara&gitaristi

Post by sumirprimus »

mah, vala ne bih se slozio s vama kolega... :D :)
men su casovi pomogli MNOGO,ono sto sam sam razbijo glavu i po par hefti,cojk mi razbije iluzije za sat...
glavna je volja i konstantan rad... i gdje zapnes da nadjes nekog ko ti odgovara i ko ima strpljena,besplatno il za pare nije bitno...
bitno je zasvirat...ne? :)

al generalno problem kod nas je,sto ljudi nemaju zivaca objasnjavat osnove pocetnicima...ja imam takvih jarana,pa cak i u familiji ljudi,lakse mi ga pitat za pare nego za neku pjesmu :roll:
tipicno pitanje pocetnika,kako ritam,? odgovor :roll: joooooj cuj kako ritam,slusaj pjesmu i nadoces,ako ne nadodjes ganjaj kakav sport... :evil:
ima raje koja hoce,al treba nabasat...
Barrett

#116 Re: gitara&gitaristi

Post by Barrett »

sumirprimus wrote:mah, vala ne bih se slozio s vama kolega... :D :)
men su casovi pomogli MNOGO,ono sto sam sam razbijo glavu i po par hefti,cojk mi razbije iluzije za sat...
glavna je volja i konstantan rad... i gdje zapnes da nadjes nekog ko ti odgovara i ko ima strpljena,besplatno il za pare nije bitno...
bitno je zasvirat...ne? :)

al generalno problem kod nas je,sto ljudi nemaju zivaca objasnjavat osnove pocetnicima...ja imam takvih jarana,pa cak i u familiji ljudi,lakse mi ga pitat za pare nego za neku pjesmu :roll:
tipicno pitanje pocetnika,kako ritam,? odgovor :roll: joooooj cuj kako ritam,slusaj pjesmu i nadoces,ako ne nadodjes ganjaj kakav sport... :evil:
ima raje koja hoce,al treba nabasat...
Ja sam govorio iz svog iskustva :) Doduše, zaboravio sam napomenuti da imam završenu osnovnu muzičku za klavir :D Priznajem da to mjenja dosta toga, ali recimo moj brat nema nijedan razred muzičke pa je naučio sam. Isto kao što sam naučio gitaru, naučio sam bubanj bez da mi je iko pokazao bilo šta, nego sam naučio posmatrajući ljude kako sviraju. Da razjasnim odmah, muzičku sam položio jedva četvorkom, a s obzirom da smo bili prva generacija to je više nego loš uspjeh :D Što se tiče gitare, smatram da sviram nekako prosječno. Mogu skinuti svaki ritam ali sam za solo loš, dakle garantujem da se do tog nivoa može doći :)

Mislim da je generalno problem kod ljudi jedinstven ali se dvojako očituje, a to je sluh. Jedni misle da imaju sluha i prvo kupe gitaru od 600 maraka pa onda počinju učiti, dok neki misle da nemaju sluha pa odustanu čim se jagodice počnu guliti. Za taj ritam se apsolutno slažem. Sjedi, slušaj pjesmu i reproduciraj...tako je i Picasso učio crtati.

Ne slažem se sa tobom da je konstantan rad bitan :D po meni je bitniji talenat ako ne želiš dostići profesionalni nivo, a ti te rođake pitaj za pare i naći će se već neko kome možeš platiti čas :D
sumirprimus

#117 Re: gitara&gitaristi

Post by sumirprimus »

eh ovo je vec forum ... :D :thumbup:
ok a sta je sluh?da razlikujes dur od mola piece of cake...da prepoznas sedmicu?
il da skines na prvu,drugu trecu,segoviu u komadu? :D
relativno kao i vrijeme....
ono sto je bitno nismo svi isti,a ono sto nas povezuje je volja i ljubav prema istom,gitari,muzici ne?nekom ide lakse nekom teze...
naravno da oni kojim ide teze ako misle zasvirat moraju vise radit,priznajem jedan sam od njih... 8-)
ima tipova jebga koji su rodjeni za to,ja iz licno personalnog iskustva nisam...ja moram rintat da nadodjem.. :D,svejedno opet uzivam ko malo dijete.. i to mi je glavno... :)
kazes internet a imas osnovnu muzicku...jarane ja sam imo samo muzicko ko predmet u redovnoj skoli, i to, vile me nosale... :D moš mislit poteskoca za samoukog... :D
ne ulazim, u podrucje onih koji odlicno barataju notama i gitarom,jesam zgodan,al tolko ne... :D
al,bar osnove pojasnit i olaksat ljudima(pocetnicima) koje to interesuje,a nailazili su na iste probleme ko i ja...
eh eto i pa dobro... :)samo zestoko i dok se boje ne rastope... :)
king31

#118 Re: gitara&gitaristi

Post by king31 »

Barrett

#119 Re: gitara&gitaristi

Post by Barrett »

sumirprimus wrote:eh ovo je vec forum ... :D :thumbup:
ok a sta je sluh?da razlikujes dur od mola piece of cake...da prepoznas sedmicu?
il da skines na prvu,drugu trecu,segoviu u komadu? :D
relativno kao i vrijeme....
ono sto je bitno nismo svi isti,a ono sto nas povezuje je volja i ljubav prema istom,gitari,muzici ne?nekom ide lakse nekom teze...
naravno da oni kojim ide teze ako misle zasvirat moraju vise radit,priznajem jedan sam od njih... 8-)
ima tipova jebga koji su rodjeni za to,ja iz licno personalnog iskustva nisam...ja moram rintat da nadodjem.. :D,svejedno opet uzivam ko malo dijete.. i to mi je glavno... :)
kazes internet a imas osnovnu muzicku...jarane ja sam imo samo muzicko ko predmet u redovnoj skoli, i to, vile me nosale... :D moš mislit poteskoca za samoukog... :D
ne ulazim, u podrucje onih koji odlicno barataju notama i gitarom,jesam zgodan,al tolko ne... :D
al,bar osnove pojasnit i olaksat ljudima(pocetnicima) koje to interesuje,a nailazili su na iste probleme ko i ja...
eh eto i pa dobro... :)samo zestoko i dok se boje ne rastope... :)
Sluh bi bio talenat za muziku. Postoji talenat za melodiju i za ritam. Znam ljude koji imaju perfektnu tehniku sviranja ali nemaju sluha za ritam i ne mogu biti ni u jednom bendu, dok sa druge strane znam ljude koji imaju talenta za ritam ali nemaju osjećaja kada sviraju prave note. Po meni, sluh predstavlja ta dva talenta objedinjena.

Meni je trebalo samo pokazati kako se čitaju tabovi, nisam ništa gledao na internetu nego sam imao jednu knjižicu sa tabovima i nekoliko izdanja Guitar Worlda u kojem se također mogu naći tabovi. Položaj ruke i "osjećaj" je došao prirodno. To što sam išao u muzičku mi je sigurno pooštrilo sluh tako da je to jedina olakšica koju sam imao. I dalje mislim da ne treba uzimati časove :D ali je svakako pametno da vam neko olakša proces učenja na samom početku. Kažem, mogu uzimati sebe za primjer jer sam prosječan gitarista, ništa specijalno, tako da znam kako se dolazi do ovog nivoa.

živio forum :mrgreen:
sumirprimus

#120 Re: gitara&gitaristi

Post by sumirprimus »

recimo men je fakat puno pomogao i kolega forumas pparadiso sa svojim skeniranim knjigama :D(za one koji ne znaju,nema Ćega nema) :)..vjerovsatno mu je to i bio cilj,da svoju kolekciju podijeli sa pukom i ako nekom pomogne ekstra... :thumbup:
tabova ima, trebam u peMziju otic da to sve protabirim :D
janje_

#121 Re: gitara&gitaristi

Post by janje_ »

HAVANA wrote:Prva ljubav ovakva bila,dobio je 16/09/1984g :-D

Image

za ovo bi se dalo i guzice..
Muris_Varajic

#122 Re: gitara&gitaristi

Post by Muris_Varajic »

Samo da pozdravim, super topic. :)
2407

#123 Re: gitara&gitaristi

Post by 2407 »

Muris_Varajic wrote:Samo da pozdravim, super topic. :)
:thumbup:
Muric je vancemaljac :mrgreen:
AenemA

#124 Re: gitara&gitaristi

Post by AenemA »

Image

Da se pohvalim i ja...zadnji dodatak mom arsenalu :)
sumirprimus

#125 Re: gitara&gitaristi

Post by sumirprimus »

mister vlatko... :)
nadam se da mi necete zahaterit, :)

Last edited by sumirprimus on 13/11/2010 06:45, edited 1 time in total.
Post Reply