Postignut dogovor oko Poslovnika Parlamenta!

Hantraga

Post by Hantraga »

_BosanaC wrote:Dogovorili se da ce se dogovoriti.

Iskreno se nadam da Evropa nece dozvoliti potpisivanje SSP-a bez zavrsene reforme policije, i da ce prepoznati cuvanje fotelja i mazanje ociju u tzv. Mostarskoj deklaraciji.
Objavljeno 03.12.2007. u 13:41
Vijeće ministara BiH podržalo Mostarsku deklaraciju

Vijeće ministara BiH je na sjednici u Sarajevu, pod predsjedavanjem Nikole Špirića u ostavci, podržalo Deklaraciju o preuzimanju obaveza za provođenje reforme policije kako bi se parafirao i potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ovaj sporazum će mogućiti BiH da uspostavi ugovorni odnos s EU kojim će potvrditi status potencijalnog kandidata za članstvo u Uniji.

Vijeće je usvojilo i Akcioni plan implementacije Mostarske deklaracije radi ispunjavanja obaveza potrebnih za parafiranje i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju čiji je predlagač predsjedavajući Nikola Špirić, sapćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Također, Vijeće ministara BiH će na bazi Deklaracije o preuzimanju obaveza za provođenje reforme policije i Akcionog plana implementacije Mostarske deklaracije sačiniti vlastiti okvirni plan za kreiranje i usvajanje zakona potrebnih za uspostavljanje državnih tijela za nivo BiH.

Na sjednici je usvojena i Informacija Direkcije za evropske integracije o pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između evropskih zajednica i njihovih zemalja članica i BiH.

Vijeće ministara predložilo je Predsjedništvu BiH da ovlasti predsjedavajućeg Špirića za parafiranje i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Evropskih zajednica i njihovih zemalja članica i BiH a za parafiranje cjelokupnog teksta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kao glavni pregovarač predložen je Igor Davidović.

Zadužena je Direkcija za evropske integracije da, u saradnji s pregovaračkim timom, dostavi Vijeću ministara BiH detaljan izvještaj o pregovorima o stabilizaciji i pridruživanju.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju omogućit će BiH da uspostavi ugovorni odnos s EU kojim se potvrđuje status potencijalnog kandidata za članstvo u Uniji, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA)
Pa ovo i nije potpisivanje sto se ovih dana spominje, vec samo parafiranje...

Nikad EU nece pustit BiH da potpise sporazum sa ovako nakaradnom policijom...

Sto je bitno sa dogovorom oko poslovnika, jeste da RS shvati da u EU nemoze bez BIH.

Novi poslovnik je osnazio drzavu, a oslabio entitete, sto je korak u pravcu gdje ce drzava biti ta koja ce da bude jaca od entiteta...

Mislim da ova sva halabuka oko mjera Lajcaka sa poslovnikom, za neke nema neki veliki znacaj, ali je bitna, jel kao sto rekoh ojacala je drzavni parlament, da ne zavisi od entiteta...

Drago mi je to vidjeti, jel smo ipak na tom nekom normalnom putu, nego da gledam da se entitet RS, sve vise razilazi od drzave...

Najtuznije od svega toga je da ce RS i dalje odugovlaciti proces integracije u BiH, jel oni zakoni koji mi moramo da promjenimo, da bi se dokopali EU, su u totalnoj suprotnosti od onih u glavama vodja iz RS...

Zato cemo se jos dugo nacekati, jel kao i obicno gospoda iz RS ce odugovlaciti sve do zadnje minute sto vise mogla...
atko

Post by atko »

Nema se vremena zadnjh dana pa ne pratim razvoj situVacije...

Sta bi na kraju... ko je popustio ... ko je sta parafiro ???

Citam da je Olli Rehn veceras tu i da treba da ka'e jel parafiramo ili ne :-)

Predpostavljam otprilike da su se nasi politicari dogovorili da ce parafiirati dogovor prema kojem ce potpisati da parafiraju sve sto treba u cilju sacuvanja finiJEH fotelja :-) :-) :-)
Hantraga

Post by Hantraga »

atko wrote:Nema se vremena zadnjh dana pa ne pratim razvoj situVacije...

Sta bi na kraju... ko je popustio ... ko je sta parafiro ???

Citam da je Olli Rehn veceras tu i da treba da ka'e jel parafiramo ili ne :-)

Predpostavljam otprilike da su se nasi politicari dogovorili da ce parafiirati dogovor prema kojem ce potpisati da parafiraju sve sto treba u cilju sacuvanja finiJEH fotelja :-) :-) :-)
A u sustini i OLI Rehnu se ljulja fotelja ako BIH ne parafira, tako da ce sutra svi parafirati da bi sacuvali fotelje... :D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Hantraga wrote:

..
Vec drugi put citam ovako nesto. Ne kontam?! :-? :shock: Ili sam ja lud ili sam zaboravio jezik? Ali zar parafiranje i potpisivanje nije jedno te isto??? :?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

jeza u ledja wrote:
Hantraga wrote:

..
Vec drugi put citam ovako nesto. Ne kontam?! :-? :shock: Ili sam ja lud ili sam zaboravio jezik? Ali zar parafiranje i potpisivanje nije jedno te isto??? :?
Nije @jeza...
Parafiranje je samo stavljanje inicijala...
Nesto kao pokazivanje dobre volje..

Nakon parafiranja se daje novi rok u kome mora da se "odradi" masa novih zakona kako bi sve bilo u skladu sa onim sto Evropa trazi...
Sva nasa prica oko policije (koja JESTE bitna, da se ne shvatimo pogresno) samo je mala maca u odnosu na ono sto BiH treba da odradi da bi bila primljena u Evropu...
uozo

Post by uozo »

Vodenjak wrote:
jeza u ledja wrote:
Hantraga wrote:

..
Nije @jeza...

Nakon parafiranja se daje novi rok u kome mora da se "odradi" masa novih zakona kako bi sve bilo u skladu sa onim sto Evropa trazi...
Sva nasa prica oko policije (koja JESTE bitna, da se ne shvatimo pogresno) samo je mala maca u odnosu na ono sto BiH treba da odradi da bi bila primljena u Evropu...
Parafiranje je potpisivanje koje jos treba i da se ratifikuje i to je samo prvi korak u sklapanju ugovora po medjunarodnom pravu. :roll: Ili grijesim :?
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Bogami u pravu ste. Ali ja shvatih citav taj 'SAA' ugovor kao 'paraf' za clanstvo u EU. Koliko vidim iz prilozenog ovo sto zovemo 'potpisivanjem' SAA je ono sto vi definisete kao 'parafiranje', jer je SAA u stvari predugovor u kojem se obje strane slazu oko uslova za pridruzivanje EU. Hocu reci da, kako ja shvatam, ne postoje dvije faze SAA, jedna koja se zove 'parafiranje', a druga koja se zove 'potpisivanje'. Vec ovo sutra sto se 'parafira/potpise' - to je to, sto se tice SAA.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

uozo wrote:
Vodenjak wrote:
jeza u ledja wrote: Vec drugi put citam ovako nesto. Ne kontam?! :-? :shock: Ili sam ja lud ili sam zaboravio jezik? Ali zar parafiranje i potpisivanje nije jedno te isto??? :?
Nije @jeza...

Parafiranje je potpisivanje koje jos treba i da se ratifikuje i to je samo prvi korak u sklapanju ugovora po medjunarodnom pravu. :roll: Ili grijesim :?
Pa mozes i tako protumaciti...
Sada ide ovako: Skupstina BiH mora ratifikovati sporazum. Sporazum mora da odobri i Evropski parlament i onda ono najteze i najslozenije - sporazum moraju odobriti sve zemlje koje su u EU i to pojedinacno!
Obicno to traje 2-3 godine!
A taj period ce biti ispunjen postavljanjem raznoraznih zahtjeva koji se moraju ispuniti.
Koji ce nam uslovi biti postavljeni - ostaje da se vidi!

Ono sto je najveca prednost parafiranja u ovom momentu je da vrlo brzo stupaju na snagu neke trgovinske olaksice i Bosni i Hercegovini se otvara pristup evropskim fondovima.

I da ne bude zabune, i kada se (nadam se!) potpise taj sporazum, mi jos nismo clanovi EU!
Daleko od toga! i DO toga!
Potpis oznacava pristupanje sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.
Da sve bude puno jasnije, to je ona faza u kojoj se Hrvatska nalazi od 1. januara 2002. Dakle vec punih 6 godina a Evropa joj je ipak jos podaleko...

A znajuci kakvo je stanje u Hrvatskoj, a kakvo kod nas... :oops:
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Evo ovdje to o cemu zboris:
http://en.wikipedia.org/wiki/Stabilisat ... on_process

U pravu si. Proces je takav da se prvo pocne sa pregovorima, pa se onda SAA potpise (fino pise 'SAA signature' :oops: ), onda se isti mora ratificirati i TEK ONDA SAA stupa na snagu (sta to tacno znaci ne znam, valjda da si zvanican kandidat?) Helem, Makedonija je isti potpisala prije 3 i po godine, a Hrvatska prije skoro 3.
Hantraga

Post by Hantraga »

Znam da se vozimo sa jednim probusenim tockom, i velikom prikolicom koja nas usporava..Ali nek se bar ide naprijed...

Takodje mi je drago vidjeti da nas EU uzima pod svoje krilo, bas pred veliku buru koja se ocekuje u regionu. Hocu reci odvajanje Kosova od Srbije i sve ono sto ce se tamo desavati.
Mahalac

Post by Mahalac »

Nista, odoh ja onda gledati seriju operacija kajman :shock: , ko i dosad :-)

Mogu samo samo zamisliti kako se osjacao danas onaj jadni Oli kad je sve ovo danas unas vidio i u kakav se jad i cemer uvalio...da mu se samo noge ufatit :D
Post Reply