RS nije nastala etničkim čišćenjem!?
- Ahmmed
DakleM,da zaratimo.....Jerbo bi tako mogli "osloboditi" zemlju od Srba....I protjeratti ih....Ali, kad nas ko optuži za to, mi ćemo reći da nismo....I ako mi kažemo da nismo, nismo. A time bi se svakako bavili historičari za jedno pedesetak godina....
- danas
svidja mi se ova idejaAhmmed wrote:DakleM,da zaratimo.....Jerbo bi tako mogli "osloboditi" zemlju od Srba....I protjeratti ih....Ali, kad nas ko optuži za to, mi ćemo reći da nismo....I ako mi kažemo da nismo, nismo. A time bi se svakako bavili historičari za jedno pedesetak godina....
-
tempora
O kakvoj ti svjesti pricas?jeza u ledja wrote:Ne treba ni meni neko objasnjavati kako mu se cijeli zivot politicka svijest okrece oko zlocina i kazne.tempora wrote: Ako pricamo istim jezikom, ne znaci da se i razumijemo.Ja sam u slucaju ove teme vrlo nepismena.A nisam ni nesto tako optimisticna kao ti da razmisljam futuristicki.
Jedne prilike je Karadjic rekao da bi muslimana sa ovih prostora moglo nestati.I po tome je on najvjerodostojniji istoricar kojeg se moze susresti.Stoga, ne trebam nove histore koji ce relativirati genocide i etnicka ciscenja koja ce poslije prozvati "humanim preseljenjima"
Dosta mi je ovih 10-ak Jevreja koje poznajem.
- Ahmmed
Pa, o svijesti zločina i kazne....O frustraciji nas....tempora wrote:O kakvoj ti svjesti pricas?jeza u ledja wrote:Ne treba ni meni neko objasnjavati kako mu se cijeli zivot politicka svijest okrece oko zlocina i kazne.tempora wrote: Ako pricamo istim jezikom, ne znaci da se i razumijemo.Ja sam u slucaju ove teme vrlo nepismena.A nisam ni nesto tako optimisticna kao ti da razmisljam futuristicki.
Jedne prilike je Karadjic rekao da bi muslimana sa ovih prostora moglo nestati.I po tome je on najvjerodostojniji istoricar kojeg se moze susresti.Stoga, ne trebam nove histore koji ce relativirati genocide i etnicka ciscenja koja ce poslije prozvati "humanim preseljenjima"
Valjda bi realnost na terenu, kao i uvijek u povijesti, treba biti i naša vodilja....a ne da frazama nešto čeprkamo oko zvijezda
-
tempora
Mozda sam u milion situacija isfrustrirana.Ali u ovoj zasigurno nisam.Niti mi je ko moze nametnuti.Ahmmed wrote:Pa, o svijesti zločina i kazne....O frustraciji nas....tempora wrote:O kakvoj ti svjesti pricas?jeza u ledja wrote: Ne treba ni meni neko objasnjavati kako mu se cijeli zivot politicka svijest okrece oko zlocina i kazne.
Valjda bi realnost na terenu, kao i uvijek u povijesti, treba biti i naša vodilja....a ne da frazama nešto čeprkamo oko zvijezda
- Ahmmed
Mislim da se dovoljno poznajemo da znamo šta je ironija, šta je pod navodnicima, te da znamo da neki nikad ne počinju prvizoom66 wrote:danas wrote:svidja mi se ova idejaAhmmed wrote:DakleM,da zaratimo.....Jerbo bi tako mogli "osloboditi" zemlju od Srba....I protjeratti ih....Ali, kad nas ko optuži za to, mi ćemo reći da nismo....I ako mi kažemo da nismo, nismo. A time bi se svakako bavili historičari za jedno pedesetak godina......ako smijem primjetiti, nikako mi se ne svidja ova ideja..
- Ahmmed
Eh, ali se tvoje i moje razmišljanje proglašava frustracijom....Jer im se može i jer smiju....tempora wrote:Mozda sam u milion situacija isfrustrirana.Ali u ovoj zasigurno nisam.Niti mi je ko moze nametnuti.Ahmmed wrote:Pa, o svijesti zločina i kazne....O frustraciji nas....tempora wrote: O kakvoj ti svjesti pricas?
Valjda bi realnost na terenu, kao i uvijek u povijesti, treba biti i naša vodilja....a ne da frazama nešto čeprkamo oko zvijezdaZato glasam za ovih 10 Jevreja.Kad ne mozemo mi, ima ko moze.A da ga ne proglase isfrustriranim.Ne sto ne zele.Nego zato sto ne smiju.
I iz istih razloga, glasam i ja za tih 10 Jevreja....Blago njima....
- jeza u ledja
Ja nista ne 'relativiziram'. U RS se desio genocid, ne samo u Srebrenici. Ideolozi iza projekta RS su imali u vidu etnicko ciscenje prilikom stvaranja iste, sto su i ostvarili. S tim sam se slozio i ne zelim o tome polemisati jer se svi slazemo oko toga.Ahmmed wrote:jeza u ledja wrote:Sibajmo se frazama dok se zvijezde ne rastope.Ahmmed wrote:Zaista treba biti bezobrazan, pa relativizirati četničku metodologiju i činovnički govoriti o posljedicama koje je četnička ideologija ostavila u ovoj zemlji....
naučio ...od vas....
Ono sto ja govorim je da je teza o nelegitimnosti stvaranja etnickih autonomija unutar BiH zbog genocida koji se desio prilikom nasilnog pokusaja stvaranja necega sto bi trebalo da predstavlja jednu od tih autonomija - deplasirana. To sto su neki idioti zamislili da se takva prava ostvaruju uskracivanjem prava na zivot drugih ne negira ideju da takva prava uopste imaju legitimnu osnovu.
Ovdje vi zastupate ideju da RS nema pravo da postoji ne zato sto Srbi nemaju pravo na autonomiju (niko nije dao argumente protiv toga), vec zato sto su nam silom nametnulu ovu - frankenstajnsku RS. Stoga bi eventualno potpuno ukidanje bilo kakve RS doslo kao kazna zbog zlocina, a ne kao logicno rjesenje medjuetnickog problema u BiH.
- Ahmmed
eh, sad, ne pregoni....zoom66 wrote:ma znam da se znamo, ali ovo ja vishe naglas razmishljam, pusti ti mene matoru budalu...Ahmmed wrote:Mislim da se dovoljno poznajemo da znamo šta je ironija, šta je pod navodnicima, te da znamo da neki nikad ne počinju prvizoom66 wrote:..ako smijem primjetiti, nikako mi se ne svidja ova ideja..
Ni 1992, ni na forumu
- danas
jeza u ledja wrote:Ja nista ne 'relativiziram'. U RS se desio genocid, ne samo u Srebrenici. Ideolozi iza projekta RS su imali u vidu etnicko ciscenje prilikom stvaranja iste, sto su i ostvarili. S tim sam se slozio i ne zelim o tome polemisati jer se svi slazemo oko toga.Ahmmed wrote:jeza u ledja wrote: Sibajmo se frazama dok se zvijezde ne rastope.
naučio ...od vas....
Ono sto ja govorim je da je teza o nelegitimnosti stvaranja etnickih autonomija unutar BiH zbog genocida koji se desio prilikom nasilnog pokusaja stvaranja necega sto bi trebalo da predstavlja jednu od tih autonomija - deplasirana. To sto su neki idioti zamislili da se takva prava ostvaruju uskracivanjem prava na zivot drugih ne negira ideju da takva prava uopste imaju legitimnu osnovu.
Ovdje vi zastupate ideju da RS nema pravo da postoji ne zato sto Srbi nemaju pravo na autonomiju (niko nije dao argumente protiv toga), vec zato sto su nam silom nametnulu ovu - frankenstajnsku RS. Stoga bi eventualno potpuno ukidanje bilo kakve RS doslo kao kazna zbog zlocina, a ne kao logicno rjesenje medjuetnickog problema u BiH.
ja mislim da ti vise ni sam ne znas jesi li posao il' si dosao...
- jeza u ledja
Realnost na terenu je ta da imas entitet koji se zove RS i njegove gradjane koji ga zdusno podrzavaju.Ahmmed wrote:Pa, o svijesti zločina i kazne....O frustraciji nas....tempora wrote:O kakvoj ti svjesti pricas?jeza u ledja wrote: Ne treba ni meni neko objasnjavati kako mu se cijeli zivot politicka svijest okrece oko zlocina i kazne.
I, sta sad?
Frustracija? Pa naravno da ste izfrustrirani, nemojmo se lagati, a sta to ko ja nisam?
- jeza u ledja
A ja mislim da je tesko razgovarati s ljudima kojima je pred ocima crno-bijela slika.danas wrote:
- Prozor
Ja kao gradjanin BiH podrzavam gradjansku BiH sa decentraliziranim ustrojstvom baziranom na ekonomskim regijama. Ne negiram pravo srpskog naroda na samo-uprave/autonomije gdje su 91´ bili vecina(bez prava na otcjepljenje) ali se ne zalazem za isto smatrajuci da bosnjacki narod moze biti siguran samo u cjelovitoj, pa tako i drugi. Pored toga, zajedno sa autonomijom Trebinje ide i autonomija Novi Pazar.jeza u ledja wrote:Znam Prozor zato sam i napisao ono pod PS. Samo to nije razlog da se ide u suprotnom smjeru.
P.S. I da bude autonomija Trebinje, ona moze samo biti autonomija Trebinje a ne "srpska autonomija..." obzirom da nijedan narod ne smije prisvajati nijedan dio BiH.
Last edited by Prozor on 27/11/2007 23:42, edited 1 time in total.
- danas
a koje su to boje koje nam fale u ovom ljupkom portretu RS-a?jeza u ledja wrote:A ja mislim da je tesko razgovarati s ljudima kojima je pred ocima crno-bijela slika.danas wrote:
krvavo crvena?
- Ahmmed
Prozor wrote:Ja kao gradjanin BiH podrzavam gradjansku BiH sa decentraliziranim ustrojstvom baziranom na ekonomskim regijama. Ne negiram pravo srpskog naroda na samo-uprave/autonomije gdje su 91´ bili vecina(bez prava na otcjepljenje) ali se ne zalazem za isto smatrajuci da bosnjacki narod moze biti siguran samo u cjelovitoj, pa tako i drugi. Pored toga, zajedno sa autonomijom Trebinje ide i autonomija Novi Pazar.jeza u ledja wrote:Znam Prozor zato sam i napisao ono pod PS. Samo to nije razlog da se ide u suprotnom smjeru.
Sad si gotov
- Prozor
Koliko i ove ideje i spekulacije...Ahmmed wrote:Prozor wrote:Ja kao gradjanin BiH podrzavam gradjansku BiH sa decentraliziranim ustrojstvom baziranom na ekonomskim regijama. Ne negiram pravo srpskog naroda na samo-uprave/autonomije gdje su 91´ bili vecina(bez prava na otcjepljenje) ali se ne zalazem za isto smatrajuci da bosnjacki narod moze biti siguran samo u cjelovitoj, pa tako i drugi. Pored toga, zajedno sa autonomijom Trebinje ide i autonomija Novi Pazar.jeza u ledja wrote:Znam Prozor zato sam i napisao ono pod PS. Samo to nije razlog da se ide u suprotnom smjeru.
Sad si gotov
-
basta sljezove boje
jesi li ti bio kad u Yeni Pazaru?Prozor wrote:Ja kao gradjanin BiH podrzavam gradjansku BiH sa decentraliziranim ustrojstvom baziranom na ekonomskim regijama. Ne negiram pravo srpskog naroda na samo-uprave/autonomije gdje su 91´ bili vecina(bez prava na otcjepljenje) ali se ne zalazem za isto smatrajuci da bosnjacki narod moze biti siguran samo u cjelovitoj, pa tako i drugi. Pored toga, zajedno sa autonomijom Trebinje ide i autonomija Novi Pazar.jeza u ledja wrote:Znam Prozor zato sam i napisao ono pod PS. Samo to nije razlog da se ide u suprotnom smjeru.
P.S. I da bude autonomija Trebinje, ona moze samo biti autonomija Trebinje a ne "srpska autonomija..." obzirom da nijedan narod ne smije prisvajati nijedan dio BiH.
- jeza u ledja
Tvoj komentar potvrdjuje moju recenicu.danas wrote:a koje su to boje koje nam fale u ovom ljupkom portretu RS-a?jeza u ledja wrote:A ja mislim da je tesko razgovarati s ljudima kojima je pred ocima crno-bijela slika.danas wrote:
krvavo crvena?
- Ahmmed
basta sljezove boje wrote:jesi li ti bio kad u Yeni Pazaru?Prozor wrote:Ja kao gradjanin BiH podrzavam gradjansku BiH sa decentraliziranim ustrojstvom baziranom na ekonomskim regijama. Ne negiram pravo srpskog naroda na samo-uprave/autonomije gdje su 91´ bili vecina(bez prava na otcjepljenje) ali se ne zalazem za isto smatrajuci da bosnjacki narod moze biti siguran samo u cjelovitoj, pa tako i drugi. Pored toga, zajedno sa autonomijom Trebinje ide i autonomija Novi Pazar.jeza u ledja wrote:Znam Prozor zato sam i napisao ono pod PS. Samo to nije razlog da se ide u suprotnom smjeru.
samo si nam ti trebala, u cijeloj priči
-
basta sljezove boje
ja znam gdje bi ti bio potrebniji nego ovdje ...Ahmmed wrote:basta sljezove boje wrote:jesi li ti bio kad u Yeni Pazaru?Prozor wrote: Ja kao gradjanin BiH podrzavam gradjansku BiH sa decentraliziranim ustrojstvom baziranom na ekonomskim regijama. Ne negiram pravo srpskog naroda na samo-uprave/autonomije gdje su 91´ bili vecina(bez prava na otcjepljenje) ali se ne zalazem za isto smatrajuci da bosnjacki narod moze biti siguran samo u cjelovitoj, pa tako i drugi. Pored toga, zajedno sa autonomijom Trebinje ide i autonomija Novi Pazar.
samo si nam ti trebala, u cijeloj priči![]()
![]()
Ahmmed wrote:DakleM,da zaratimo.....Jerbo bi tako mogli "osloboditi" zemlju od Srba....I protjeratti ih....Ali, kad nas ko optuži za to, mi ćemo reći da nismo....I ako mi kažemo da nismo, nismo. A time bi se svakako bavili historičari za jedno pedesetak godina....
pisite ovog momka za gardu sultana Murata
- Ahmmed
[/quote]basta sljezove boje wrote:ja znam gdje bi ti bio potrebniji nego ovdje ...Ahmmed wrote:basta sljezove boje wrote: jesi li ti bio kad u Yeni Pazaru?
samo si nam ti trebala, u cijeloj priči![]()
![]()
Ahmmed wrote:DakleM,da zaratimo.....Jerbo bi tako mogli "osloboditi" zemlju od Srba....I protjeratti ih....Ali, kad nas ko optuži za to, mi ćemo reći da nismo....I ako mi kažemo da nismo, nismo. A time bi se svakako bavili historičari za jedno pedesetak godina....![]()
pisite ovog momka za gardu sultana Murata![]()
Možemo li iznajmiti Thompsona, da uvježba koju melodiju sa mehterima, kad osvajanje krene?
- lady midnight
evo chitam, i zaista ne mogu da dodjem sebi.
@jezh
tvoji pokushaji izigravanja analitichara koji bi da nas politichki "osvjesti" su vishe nego zhalosni - jer to radish preko ledja onih koji nisu ni najmanje mogli birati u kakvoj ce se situaciji naci i koje niko nije pitao za njihovu politichku svijest kad su ih ubijali, progonili, zatvarali... a da je po tebi, niko ih vishe ne bi ni pitao nishta, jer su oni, pobogu, mazohisti koji uzhivaju u svom jadu, kukanju i mentalitetu zhrtve
i ne, RS nije nastala etnichkim chishcenjem - nastala je kombinacijom etnichkog chishcenja (koji termin, majko draga
), genocida, urbicida i kulturocida, a legalizirana je dejtonskim sporazumom. svemu tome je prethodila desetogodishnja nacionalistichka propaganda koja je krenula iz vojnih, akademskih i politichkih uporishta velikosrpstva u beogradu.
ovdje ti je sve vec recheno, ali bih ja da dodatno malo prokomentarishem ovo tvoje koprcanje oko istorije i "politichke svijesti" - da se zadrzhim na tome.
ne shvatram kako se usudjujesh da kritikujesh nekoga zbog nedostatka politichke svijesti, kad se tvoja vlastita pozicija ochigledno tvori na jeftinim pokushajima da se retrospektivno opravda (tom sintagmom shta "narod zheli") indoktrinacija, manipulacija, fashistichka propaganda, prestrashivanje i sve ostalo shto je dovelo do stvaranja te politichke "zhelje" za "samoopredjelenjem"?
po toj tvojoj logici, potpuno je bila opravdana "zhelja" njemachkog naroda za dodatnim "zhivotnim prosotrom" kojom se opravdavala devastacija istochne evrope.
na tvoje shvatanju istorijskog pamcenja kao faktora koji oblikuje politichku svijest, ne bih troshila ni rijechi, osim jedne - zhalosno.
@jezh
tvoji pokushaji izigravanja analitichara koji bi da nas politichki "osvjesti" su vishe nego zhalosni - jer to radish preko ledja onih koji nisu ni najmanje mogli birati u kakvoj ce se situaciji naci i koje niko nije pitao za njihovu politichku svijest kad su ih ubijali, progonili, zatvarali... a da je po tebi, niko ih vishe ne bi ni pitao nishta, jer su oni, pobogu, mazohisti koji uzhivaju u svom jadu, kukanju i mentalitetu zhrtve
i ne, RS nije nastala etnichkim chishcenjem - nastala je kombinacijom etnichkog chishcenja (koji termin, majko draga
ovdje ti je sve vec recheno, ali bih ja da dodatno malo prokomentarishem ovo tvoje koprcanje oko istorije i "politichke svijesti" - da se zadrzhim na tome.
ne shvatram kako se usudjujesh da kritikujesh nekoga zbog nedostatka politichke svijesti, kad se tvoja vlastita pozicija ochigledno tvori na jeftinim pokushajima da se retrospektivno opravda (tom sintagmom shta "narod zheli") indoktrinacija, manipulacija, fashistichka propaganda, prestrashivanje i sve ostalo shto je dovelo do stvaranja te politichke "zhelje" za "samoopredjelenjem"?
po toj tvojoj logici, potpuno je bila opravdana "zhelja" njemachkog naroda za dodatnim "zhivotnim prosotrom" kojom se opravdavala devastacija istochne evrope.
na tvoje shvatanju istorijskog pamcenja kao faktora koji oblikuje politichku svijest, ne bih troshila ni rijechi, osim jedne - zhalosno.
-
tempora
Amin.lady midnight wrote:evo chitam, i zaista ne mogu da dodjem sebi.
@jezh
tvoji pokushaji izigravanja analitichara koji bi da nas politichki "osvjesti" su vishe nego zhalosni - jer to radish preko ledja onih koji nisu ni najmanje mogli birati u kakvoj ce se situaciji naci i koje niko nije pitao za njihovu politichku svijest kad su ih ubijali, progonili, zatvarali... a da je po tebi, niko ih vishe ne bi ni pitao nishta, jer su oni, pobogu, mazohisti koji uzhivaju u svom jadu, kukanju i mentalitetu zhrtve![]()
i ne, RS nije nastala etnichkim chishcenjem - nastala je kombinacijom etnichkog chishcenja (koji termin, majko draga), genocida, urbicida i kulturocida, a legalizirana je dejtonskim sporazumom. svemu tome je prethodila desetogodishnja nacionalistichka propaganda koja je krenula iz vojnih, akademskih i politichkih uporishta velikosrpstva u beogradu.