Ginekologija - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply

Koliko cesto posjecujete svog ginekologa/ginekologinju?

Vise od jednom godisnje
161
21%
Jednom godisnje (za PAPa test) + po potrebi
235
30%
Samo jednom godisnje za redovni pregled
36
5%
Pokusavam ici na godisnji pregled ali nekad su razmaci duzi
56
7%
Samo po potrebi
92
12%
Kad se sjetim
29
4%
Nisam nikad bila na ginekoloskom pregledu
153
20%
Moj porodicni ljekar obavlja sve moje testove, nisam bila kod ginekologa
15
2%

Total votes: 777

neprilagodjena

#101 Re: Ginekologija i vagine....

Post by neprilagodjena »

E ja sam u cetvrtak bila kod doktorice(ona mi rekla djem ako u roku od 2 sedmice nedobijem) i jedva sam se suzdrzala da je svojim ovim rukama nezadavim :x :x

trazila sam da me posalje ginekologu na pregled ali je ona mislila da bi taj pregled bio nepotreban i nazvala je ginekologa i on je isto rekao.
ona je onda rekla da je ovo sto ja imam (izostatak menstruacije) sasvim normalno i moze da potraje do pola godine :x :x
Dioda

#102 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Dioda »

neprilagodjena wrote:E ja sam u cetvrtak bila kod doktorice(ona mi rekla djem ako u roku od 2 sedmice nedobijem) i jedva sam se suzdrzala da je svojim ovim rukama nezadavim :x :x

trazila sam da me posalje ginekologu na pregled ali je ona mislila da bi taj pregled bio nepotreban i nazvala je ginekologa i on je isto rekao.
ona je onda rekla da je ovo sto ja imam (izostatak menstruacije) sasvim normalno i moze da potraje do pola godine :x :x
Da ne vjerujes :sad: Boze sacuvaj ko nas lijeci,katastrofa :x
ljubav_aha

#103 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ljubav_aha »

gazija88 wrote:Nisam ginekolog... al mogu pogledat... :D
mozes,ali prije toga moramo detaljno porazgovarati o menstruaciji,cistama,fibrozama,protive-bebe pilulama,hormonima,simptomima ... :mrgreen:
jennisjoplin

#104 Re: Ginekologija i vagine....

Post by jennisjoplin »

a sto imas protiv beba ???? :zjev: :zjev: :zjev: :zjev: :zjev: :zjev:
Centurion

#105 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Centurion »

River_isle wrote:
Centurion wrote:Moze li iko skinut knjigu "Yeast infection no more". Ko skine castim ga..
cime? :lol:
grahom!
ObiVan

#106 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ObiVan »

Evo stavljam se na raspolaganje :-D odgovaram na pitanja, moze poceti sa policisticnim jajnikom :-D
mericak

#107 Re: Ginekologija i vagine....

Post by mericak »

miara wrote:zanima me je li iko od vas ko je imao policisticne jajnike isao kod endokrinologa i sta su vam rekli? mene je pravo strah hocu li moci imati djecu :? ja imam taj problem vec 7 godina i nista se ne desava, nikakava promjena nabolje. skoro sam radila ultrazvuk i nije pokazao policisticne jer pijem diane, ali zato cim prestanem piti-opet isto. zanima me kakva su vasa iskustva
Ako želiš imati djecu, onda diane ništa ne rješava. Ja imam isti problem i sa diane sam ok, i pila sam ih dok jedan dan nisam sama sebe zapitala koji je smisao od toga da ti jajnici rade samo kad piješ kontracepciju, i što se trujem lijekovima kad svakako ne mogu ostati trudna? Prestala sam koristiti kontracepciju bilo koje vrste, imala menstruaciju 2x godišnje i nakon 5-6 god "ubola" trudnoću. Da sam nastavila pit diane pitanje je da li bih ikad zatrudnila. Činjenica je da mi koje imamo tu dijagnozu treba što prije da počnemo raditi na trudnoći jer nikad ne znaš koliko dugo će ti trebati da zatrudniš. Nakon porođaja jedan je proradio normalno, a drugi je ostao policističan....
ljubav_aha

#108 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ljubav_aha »

mericak wrote:
miara wrote:zanima me je li iko od vas ko je imao policisticne jajnike isao kod endokrinologa i sta su vam rekli? mene je pravo strah hocu li moci imati djecu :? ja imam taj problem vec 7 godina i nista se ne desava, nikakava promjena nabolje. skoro sam radila ultrazvuk i nije pokazao policisticne jer pijem diane, ali zato cim prestanem piti-opet isto. zanima me kakva su vasa iskustva
Ako želiš imati djecu, onda diane ništa ne rješava. Ja imam isti problem i sa diane sam ok, i pila sam ih dok jedan dan nisam sama sebe zapitala koji je smisao od toga da ti jajnici rade samo kad piješ kontracepciju, i što se trujem lijekovima kad svakako ne mogu ostati trudna? Prestala sam koristiti kontracepciju bilo koje vrste, imala menstruaciju 2x godišnje i nakon 5-6 god "ubola" trudnoću. Da sam nastavila pit diane pitanje je da li bih ikad zatrudnila. Činjenica je da mi koje imamo tu dijagnozu treba što prije da počnemo raditi na trudnoći jer nikad ne znaš koliko dugo će ti trebati da zatrudniš. Nakon porođaja jedan je proradio normalno, a drugi je ostao policističan....
mericak,tako i ja razmisljam o kompletnom slucaju :)
Dioda

#109 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Dioda »

mericak wrote:
Sve je to ok sto ti kazes,al jel to savjetujes djevojkama koje imaju 18 godina da ne piju diane,vec da se opuste?
I hodaju po abortusima :?
Il Diane piju samo udate :lol:
ljubav_aha

#110 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ljubav_aha »

Dioda wrote:
mericak wrote:
Sve je to ok sto ti kazes,al jel to savjetujes djevojkama koje imaju 18 godina da ne piju diane,vec da se opuste?
I hodaju po abortusima :?
Il Diane piju samo udate :lol:
jennisjoplin kaze da zene koje piju anti-bebice pilulice su protiv beba,zamisli :lol:
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#111 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Nosferatu »

Ne zajebavajte se, nego prvo jedno po jedno.

Ako imas policisticne janike, i ako nisi udana, ako ne planiras djecu - uzimaj kontracepciju jer s tim ne samo da ces regulirati menzes vec i smanjujes sansu da kasnije dobijes rak na jajnicima, maternici i slicno zbog "unopposed estrogen" sindroma.

Ako je problem fertilnost - normalno - kad dodje vrijeme za to prestaces uzimati kontracepciju i pokusati 12 mjeseci normalno da zatrudnis, poslje toga kod specijaliste koji ce ti dati opcije. Neke od njih mogu kostati poprilicno ukoliko se bude radilo o umjetnoj hormonalnoj stimulaciji jajnika, ali bolje i to, nego da hodas debela, brkata i jos s policisticnim jajnicima i sicas - kako ces ubost trudnocu na taj nacin, te gledas kako ces razviti neku od komplikacija policisticnosti ili dobiti dijabetis/metabolicni sindrom i slicno.

Evo fin link za one kojima treba vise informacija, na engleskom American Academy of Family Physicans.

http://www.aafp.org/afp/20030815/697.html
ljubav_aha

#112 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ljubav_aha »

Nosferatu wrote:Ne zajebavajte se, nego prvo jedno po jedno.

Ako imas policisticne janike, i ako nisi udana, ako ne planiras djecu - uzimaj kontracepciju jer s tim ne samo da ces regulirati menzes vec i smanjujes sansu da kasnije dobijes rak na jajnicima, maternici i slicno zbog "unopposed estrogen" sindroma.

Ako je problem fertilnost - normalno - kad dodje vrijeme za to prestaces uzimati kontracepciju i pokusati 12 mjeseci normalno da zatrudnis, poslje toga kod specijaliste koji ce ti dati opcije. Neke od njih mogu kostati poprilicno ukoliko se bude radilo o umjetnoj hormonalnoj stimulaciji jajnika, ali bolje i to, nego da hodas debela, brkata i jos s policisticnim jajnicima i sicas - kako ces ubost trudnocu na taj nacin, te gledas kako ces razviti neku od komplikacija policisticnosti ili dobiti dijabetis/metabolicni sindrom i slicno.

Evo fin link za one kojima treba vise informacija, na engleskom American Academy of Family Physicans.

hvala,ne koristim kontracepciju,nisam nikad i ne planiram :)

imam ginekoloski redovni prelged u junu

nemam problema sa mensturacijom ni gore spomenutih simpotma
Dioda

#113 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Dioda »

Mudro zboris :thumbup:
obivankenobi

#114 Re: Ginekologija i vagine....

Post by obivankenobi »

ljubav_aha wrote:

hvala,ne koristim kontracepciju,nisam nikad i ne planiram :)

imam ginekoloski redovni prelged u junu

nemam problema sa mensturacijom ni gore spomenutih simpotma

Kako se ljudi postavljaju samo prema kontracepcijskim pilulama, u ovom slucaju (govorimo o policisticnom jajniku) je kontracepcija sporedni efekat tablete, defakto hocu da kazem da dobijamo kontracepciju, ali vise nam znaci drugi efekat. Pogotovo kada se radi o kombinovanim tabletama, koje djeluju protiv efekata povecane koncentracije muskog hormona, koji izaziva sve one nezeljene muskolike promjene na tijelu. Sto se tice sindroma policisticnog jajnika , za dijagnozu je potrebno posvetiti vise paznje, cak i po novoj klasifikaciji iz Roterdama i ne trebamo da imamo vidljive ciste na jajniku. Dovoljno je poremecaj menzisa, te pojacana dlakavost kod zene, te druge promjene izazvane androgenima. Kljucno pitanje je zeli li se imati djeca ili ne u ovom momentu. Nije ovo stvar trpljenja i prepucavanja, nego adekvatne terapije, te redovnih pregleda. Takodjer moze da bude i uzrok neki drugi poremecaj ili cak neke promjene u podrucju hipofize, ali tu vec pomalo izlazimo iz ginekologije.
Ponekad s'proljeca

#115 Re:

Post by Ponekad s'proljeca »

Ja koliko cujem od prijatelja, kompletno zdravstvo u Holandiji je u krizi.
Kada hoces da zkazes kod kucnog doktora, gospodja sa recepcije pita sta ti je i ako je upala grla ili gripa, ona ti dadane paracetamol isl.

Cuo sam takodje da su jednom covjeku izvadili pogresan bubreg, a nekoj zeni amputirali pogresnu nogu, navodno i u novinamam pisalo!!!!

quote="tempora"][quote="anais_nin"][quote="rina*"]
Naucno je dokazano da se rak materice stvara kao posledica nezaljecenih polnih bolesti, nedavno citam da gynekolozi preporucuju mladim zenama da se vakcinisu iz tog razloga, mada je zastita 70 % a i da nije bas sigurno koje su reakcije organizma na duze vrjeme :roll:
Moja poruka bi bila : zene nemojte ni imat sex :D :lol: :lol:[/quote]

nisu te vakcine za svakoga :D treba to dobro prostudirati....

a HVP (human papillomavirus) je inace jako jako cest kod mladjih zena......a broj slucajeva u BiH, da glava zaboli :roll:

nego....lako bi bilo kad bi apstinencija sve probleme rijesavala :D al djaba ti, i bez sexa, znaju se javiti kojekakve infekcije :roll: a sa sexom, s kondomom je ipak najsigurnije....iako isti nema bas veliki klub obozavatelja (ne govorim samo o drugacijem "osjecaju"....bolje da ni ne pocinjem o nasim raznoraznim alergijama na kojekakve sastojke koji se koriste u kondomima :roll:).....opet uveliko umanjuje rizik od povecanih posjeta ginekologu :D[/quote]

Mislim da je bas neki dan, jedna grupa aktivista holandskom parlametnu proslijedila zahtjev za uvodjenje vakcinacije portiv HVP virusa kod djevojcica starosne dobi -12 godina ( jer se seksualna granica odavno pomjerila).Malo su mi poznate ovakve vakcinacije kao preventiva-pa cu se ipak morati vise informisati jer me vijest zaintrigirala.

Sve sto si napisala,od A do Z u svim postovima glede ove teme, apsolutno stoji.Na zalost, holandsko zdravstvo i sistem zdravstva je vec desetljecima u krizi-pa je tako razvoj "medicinskog turizma" u poletu.Ljudi se lijece vani, u okolnim zemljama, a sama sam razmisljala da tokom trudnoce setam po Belgiji, ne bi li me tamo zadesio porod. :D
Ako ti kazem da samo jedna od deset porodilja nema docnije u poznim godinama problema sa gubljenjem urina i opstipacijom, onda mislim da ti govorim dovoljno.
Ja sam bila prenerazena i jos uvijek sam porazena prenatalnom njegom i uopste zdravljem zene po tom pitanju.Meni su tek u Sarajevu uradjene pretrage kako bi se ustanovilo koja vrsta kontracepcije odgovara mome organizmu.Ono o cemu sam u Holandiji mogla sanjati! I to nije stvar mog nemara ili zatvaranja ociju vec jednostavno stvar sistema.Dijelom, izgleda, kalvinistickog.Mnogi raporti publicirani prosle godine, pokazali su da se ginekologija u ovoj zemlji nalazi u losem stanju, a da se problematika zena nakon poroda recimo negira.
No mene ponajvise brine grupa ili grupe stranih zena, koje trebaju biti podstaknute da posjecuju ginekologa i idu na preglede-a koje sto zbog jezika, tradicionalnih sprega itd to nisu u stanju ili mogucnosti ili jednostavno nisu upoznate sa sistemom.Mislim da u ovakvom stanju ginekologije, takve zene bivaju ceste zrtve.
p.s.
Dugi niz godina sam pacijent gospodina Hadziomerovica.Sobzirom kako sam tezak pacijent-imam odlicno iskustvo u ovoj ordinaciji.[/quote]
jebaim

#116 Re: Ginekologija i vagine....

Post by jebaim »

nisam ginekolog ali mogu da pogledam :evil:
Op3r4t0r

#117 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Op3r4t0r »

jebaim wrote:nisam ginekolog ali mogu da pogledam :evil:
S druge teme:
jebaim wrote:svima ja sam novi ovdje pa et otvorih ovu temu da se predstavim :D

Ovako imam 15 godina i iz Brčkog sam. Slusam rap (domaći) i Reagge.. Naj bolji izvođači su mi Edo Maajka. Hza i Frenkie. I Marley.
Sine tek ti je 15 godina, nastavi ti slusati rap a ovu temu ostavi starijima ;)
Dioda

#118 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Dioda »

I men' se cini Image
pesak

#119 Re: Ginekologija i vagine....

Post by pesak »

Jel zna neko da li se covek moze baviti fizickim aktivnostima, ako prima inekcije /antibiotik/? Na pr. trcanje, brzo hodanje i td. :-?
internetusha

#120 Re: Ginekologija i vagine....

Post by internetusha »

Op3r4t0r wrote:
jebaim wrote:nisam ginekolog ali mogu da pogledam :evil:
S druge teme:
jebaim wrote:svima ja sam novi ovdje pa et otvorih ovu temu da se predstavim :D

Ovako imam 15 godina i iz Brčkog sam. Slusam rap (domaći) i Reagge.. Naj bolji izvođači su mi Edo Maajka. Hza i Frenkie. I Marley.
Sine tek ti je 15 godina, nastavi ti slusati rap a ovu temu ostavi starijima ;)[/quote]
:D :D :D svaka ti cast!!!
Americkatragedija

#121 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Americkatragedija »

to je privatnost u pravom smislu rjeci cudi me da je ovakva tema i postavljena
Leonid Breznjev

#122 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Leonid Breznjev »

Americkatragedija wrote:to je privatnost u pravom smislu rjeci cudi me da je ovakva tema i postavljena
jes' vallahi, ovo je tragedija.. :D
arslanica

#123 Re: Ginekologija i vagine....

Post by arslanica »

po potrebi .... :P :D :-)
Americkatragedija

#124 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Americkatragedija »

Arslan wrote:
Americkatragedija wrote:to je privatnost u pravom smislu rjeci cudi me da je ovakva tema i postavljena
hello i tebi arslane nadam se da to nije zlonamjerno i da ima mjesta i za mene na ovom forumu :?
Leonid Breznjev

#125 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Leonid Breznjev »

Americkatragedija wrote:
Arslan wrote:
hello i tebi arslane nadam se da to nije zlonamjerno i da ima mjesta i za mene na ovom forumu :?
naravno da ima! dobro nam dosla/dosao! :)
Post Reply