Ja koliko cujem od prijatelja, kompletno zdravstvo u Holandiji je u krizi.
Kada hoces da zkazes kod kucnog doktora, gospodja sa recepcije pita sta ti je i ako je upala grla ili gripa, ona ti dadane paracetamol isl.
Cuo sam takodje da su jednom covjeku izvadili pogresan bubreg, a nekoj zeni amputirali pogresnu nogu, navodno i u novinamam pisalo!!!!
quote="tempora"][quote="anais_nin"][quote="rina*"]
Naucno je dokazano da se rak materice stvara kao posledica nezaljecenih polnih bolesti, nedavno citam da gynekolozi preporucuju mladim zenama da se vakcinisu iz tog razloga, mada je zastita 70 % a i da nije bas sigurno koje su reakcije organizma na duze vrjeme
Moja poruka bi bila : zene nemojte ni imat sex

[/quote]
nisu te vakcine za svakoga

treba to dobro prostudirati....
a HVP (human papillomavirus) je inace jako jako cest kod mladjih zena......a broj slucajeva u BiH, da glava zaboli
nego....lako bi bilo kad bi apstinencija sve probleme rijesavala

al djaba ti, i bez sexa, znaju se javiti kojekakve infekcije

a sa sexom, s kondomom je ipak najsigurnije....iako isti nema bas veliki klub obozavatelja (ne govorim samo o drugacijem "osjecaju"....bolje da ni ne pocinjem o nasim raznoraznim alergijama na kojekakve sastojke koji se koriste u kondomima

).....opet uveliko umanjuje rizik od povecanih posjeta ginekologu

[/quote]
Mislim da je bas neki dan, jedna grupa aktivista holandskom parlametnu proslijedila zahtjev za uvodjenje vakcinacije portiv HVP virusa kod djevojcica starosne dobi -12 godina ( jer se seksualna granica odavno pomjerila).Malo su mi poznate ovakve vakcinacije kao preventiva-pa cu se ipak morati vise informisati jer me vijest zaintrigirala.
Sve sto si napisala,od A do Z u svim postovima glede ove teme, apsolutno stoji.Na zalost, holandsko zdravstvo i sistem zdravstva je vec desetljecima u krizi-pa je tako razvoj "medicinskog turizma" u poletu.Ljudi se lijece vani, u okolnim zemljama, a sama sam razmisljala da tokom trudnoce setam po Belgiji, ne bi li me tamo zadesio porod.
Ako ti kazem da samo jedna od deset porodilja nema docnije u poznim godinama problema sa gubljenjem urina i opstipacijom, onda mislim da ti govorim dovoljno.
Ja sam bila prenerazena i jos uvijek sam porazena prenatalnom njegom i uopste zdravljem zene po tom pitanju.Meni su tek u Sarajevu uradjene pretrage kako bi se ustanovilo koja vrsta kontracepcije odgovara mome organizmu.Ono o cemu sam u Holandiji mogla sanjati! I to nije stvar mog nemara ili zatvaranja ociju vec jednostavno stvar sistema.Dijelom, izgleda, kalvinistickog.Mnogi raporti publicirani prosle godine, pokazali su da se ginekologija u ovoj zemlji nalazi u losem stanju, a da se problematika zena nakon poroda recimo negira.
No mene ponajvise brine grupa ili grupe stranih zena, koje trebaju biti podstaknute da posjecuju ginekologa i idu na preglede-a koje sto zbog jezika, tradicionalnih sprega itd to nisu u stanju ili mogucnosti ili jednostavno nisu upoznate sa sistemom.Mislim da u ovakvom stanju ginekologije, takve zene bivaju ceste zrtve.
p.s.
Dugi niz godina sam pacijent gospodina Hadziomerovica.Sobzirom kako sam tezak pacijent-imam odlicno iskustvo u ovoj ordinaciji.[/quote]