Tacno 100%...Tevrat je bio objava zakona,Indzil objava ljubavi....a Kur'an najkompleksnija i najsavrsenija Bozija objava je objedinila Tevrat i Indzil i dala jos vise od toga.Zato je Kur'an bio mudziza Muhammeda a.s.izvinjavam se što moj komentar možda malo odudara od teme ali
Musa a.s. (Mojsije) se u Islamu smatra Poslanikom zakona,
Isa a.s. (Isus) je poslanik ljubavi a
Muhammed a.s. je poslanik koji je to dvoje ujedinio.
Zato muslimani slijede njega jer je njegova objava došla posljednja i ona je najpotpunija
Islam i Isus
-
LSD
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
LSD wrote:Tacno 100%...Tevrat je bio objava zakona,Indzil objava ljubavi....a Kur'an najkompleksnija i najsavrsenija Bozija objava je objedinila Tevrat i Indzil i dala jos vise od toga.Zato je Kur'an bio mudziza Muhammeda a.s.izvinjavam se što moj komentar možda malo odudara od teme ali
Musa a.s. (Mojsije) se u Islamu smatra Poslanikom zakona,
Isa a.s. (Isus) je poslanik ljubavi a
Muhammed a.s. je poslanik koji je to dvoje ujedinio.
Zato muslimani slijede njega jer je njegova objava došla posljednja i ona je najpotpunija
- Borg-Resistence is FUTILE
To što si naveo je isina, i stoji kao opomena svima nama, Kršćanima i ostalima da se to ne desi.sirotanovic wrote:black wrote:Viktor Igo je pisao:"Životu crkve neće se suditi prema stepenu ljudskog napretka, nego na osnovu stranica njene povijesti. Crkva je izbičevala Parnilia do smrti, zbog izjave da zvijezde ne padaju sa svojih određenih putanja. Crkva je bacila Complanda u tamnicu 27 puta zbog njegove tvrdnje da postoje nebrojeni drugi svjetovi osim Zemlje. Crkva je mučila Harveva zbog toga sto je dokazao da krv cirkulira kroz arterije i vene. Crkva je utamničila Galileja zbog tvrdnje da se Zemlja okreće oko Sunca, stoje u suprotnosti sa teorijama koje su iznesene u Starom i Novom Zavjetu. Crkva je zatvorila Christofera Columba zato što je otkrio zemlju koju ne pominje Tevrat i Indžil. Tvrdili su da je bogohulno otkrivati zakonitosti nebeskih tijela ili putanju Zemlje, ili ranije nepoznati kontinent, a što se ne pominje u njihovim svetim knjigama. Crkva je izopćila iz crkve Fascala i Monteva zbog nemoralnosti, a Millera zbog bogohuljenja i nemoralnosti."
(Historija slobodne misli, 147 .str.)
Poznati francuski historičar Gustav Le Bon (Historija islamsko-arapske civilizacije, 407 .str.) kaže: "Sve grozote koje su počinili križari protiv svojih prijatelja i neprijatelja, protiv vojnika i nevinih seljaka, protiv žena i djece, mladih i starih, stavljaju ih na prvo mjesto u analima divljaštva. Sve njih su pljačkali, a zatim zvjerski ubijali."
Križarski sveštenik Robert, inače učesnik u ovim pohodima, pisao je: Naša vojska divljala je kroz aleje i trgove, preko ravnih krovova zbitih kuća poput lasice kojoj su uzeli mlade. Vojska se naslađivala počinjenim masakrima. I staro i mlado smo nabijali na mač. Vojnici su klali sve što im je došlo do ruku, čak smo parali utrobe leševa u potrazi za nakitom i novcem. Što god smo našli, uzimali smo. napokon je Bohemond (jedan od zapovjednika logora) sakupio sve preživjele muškarce i žene, osakaćene i bespomoćne i poklao ih, poštedio je jedino mlađe, radi prodaje na pijaci robija u Antakiji."
Godfrev Hardouinvill, vođa ove krvoločne vojske, ovako je jednom izvijestio papu: "Sve muslimane, koji su u Kudsu (Jerusalemu) pali u naše ruke, pobili su ljudi u Solomonovom hramu (hramu Sulejmana a.s.), tako daje unutrašnjost ovog hrama bila u krvi do koljenja."
Sirotanoviću siromašno je tvoje poznavanje historije, danasica je sasvim dovoljno rekla, no vratimo se izvornoj temi...a to je Isus/Isa i Islam
Ali ako sam dobro razumio, dali u posljednjoj rečenici aludiraš da se crkva ništa nije promijenila od tog vremena, uzimaući u obzir skorašnji rat u BiH?
Mislim da to nije najbolje, jer se..., nadam se da se uslimani na ovom forumu neće naljutiti, prilično ista stvar može reći i za muslimane, barem one malo radkalnije u tumačenju Qur'ana.
Postoji jako puno dokaza za stvari, poput ovih koje si naveo o Rimo Katoličkoj crkvi iz srednjeg vijeka, koje se isto tako mogu reći za muslimane iz ranoislamskog vremena.
Moram pogledati po nekim knjiama pa ću onda postaviti izvore ove izjave.
Osim toga kada govoriš o takvim stvarima, možda bi bilo dobro da tačno navedeš koja je to crkva radila. Jer nisu sv crkve iste, i ne uče isto. Takvim izjava samo doprinosiš mišljnenju da jesu, i da će i dalje to raditi, iako, ja vjerujem, i sam znaš da to nije istina.
Molim te, nemoj više to raditi, jer ja nepripadam crkvi koja uči da se ubijaju drugi, niti koja je imala biolo šta sa svim onim zlom u ovome ratu. I zato me to vrijeđa.
Hvala
-
a.basko
@borg... problem koji ce postojati do kijametskog dana i jeste upravo taj, sto se istorija pokusava gurnuti u zapecak, a stvoriti nova! svi se mi slazemo da se SVE religije cesto pogresno interpretiraju, krivci su ljudi zeljni ovozemaljskog interesa... izuzetaka ima svugdje i na svim stranama...
Jesu li to svi otišli sa ove teme? ili su izgubili interesovanje?
Vrlo brzo, kada mi malo prođe frka na poslu, mislim postaviti "nekoliko" postova kao repliku ili odgovor na neke od postavljenih komentara na ovoj temi.
- dr.gog
Borg-Resistence is FUTILE wrote:Vrlo brzo, kada mi malo prođe frka na poslu, mislim postaviti "nekoliko" postova kao repliku ili odgovor na neke od postavljenih komentara na ovoj temi.
Zar?? Tema je jako interesantna, ali mi se čini da neki ljudi nisu spremni da idu u neke dublje analize (nemislim na tebe Dr.Gog.) i čini mi se da su voljni razgovarati samo kada imaju.....,hhhmmm...... hajde da ga nazovemo "nadređeniji" položaj.
Jer do sada nisam primjetio da je bilo ko od priutnih počeo primenjivati istorisko kontekstualni pristup ineterpretaciji Biblie a ni Qur'ana.
Ali šta se može.
Idemo dalje, na neke druge strane.
Javim ti se na pp.
hvala
PS. Nemoj te mi samo reći da se za Qur'an nemože koristiti taj pristup, potražite na internetu - " Metode tumačenja Kur'ana, - Poglavlje iz knjige "UVOD U TEFSIR" Izdavač: Bosanska knjiga, Sarajevo, 1995. god. (Autor: dr. Enes Karić) " malo pročitajte koliko metoda tumačenja Qur'ana ima. A onda se nađemo da malo proćaskamo.
Jer do sada nisam primjetio da je bilo ko od priutnih počeo primenjivati istorisko kontekstualni pristup ineterpretaciji Biblie a ni Qur'ana.
Ali šta se može.
Javim ti se na pp.
hvala
PS. Nemoj te mi samo reći da se za Qur'an nemože koristiti taj pristup, potražite na internetu - " Metode tumačenja Kur'ana, - Poglavlje iz knjige "UVOD U TEFSIR" Izdavač: Bosanska knjiga, Sarajevo, 1995. god. (Autor: dr. Enes Karić) " malo pročitajte koliko metoda tumačenja Qur'ana ima. A onda se nađemo da malo proćaskamo.
- buba
#109 re
Svaki pristup dijalogu o vjerskim temama bio on izmedju pripadnika iste ili druge vjere, mora biti zasnovan na uzajamnog postivanju.
Takav pristup je moguc jedino ukoliko se radi o dijalogu izmedju ''vjernika'', a ja jako, jako malo vjernika vidim na ovoj temi. Skoro svi do jednog ste na ovaj ili onaj nacin omalovazili i izblatili suprotnu vjeru i povrijedili osjecaje sagovornika, sto ni u kom slucaju niste smjeli.
Mi muslimani imamo duznost da svoja djela i ponasanje baziramo po uzoru na poslanika s.a.v.s., jer on je bio utjelotvorenje Bozije rijeci upucene nama ljudima, po nacinu svog zivota i ponasanja. Mnoga pitanja koja imamo mi sami, ali i drugi, imaju odgovore tu, ako znamo pogledati ispravno.
Rasprave koje baziramo na ponasanjima drugih naroda, njihovog nacina praktikovanja vjere ili nacina na koji su oni tu istu vjeru tumacili, nije i ne moze biti baza na kojoj gradimo svoj argument, spram vjere.
Nama muslimanima baza moze biti Kur'an i zivot Poslanika.
Kao sto neko vec spomenu, muslimani vjeruju u sve Bozije objave, ali opravdano sumnjamo u njihovu sadasnju autenticnost. Dakle, vjerujemo u njih, ali ne u ovom postojecem izdanju.
Stoga i nesuglasice izmedju razlicitih religija. Po meni, proizasle iz malverzacija sa Bozijim objavama. A Bozije objave sigurno nisu neuskladjene dosle u ljudske ruke, jer sire jednu i jedinstvenu poruku.
I molim vas da ne postavljate protu pitanje, kako dokazujemo da Kur'an nije izmjenjen na isti nacin.
Odgovor bi u svakom slucaju bio, sirite svoje znanje, proucite i trazite odgovor.
Takav pristup je moguc jedino ukoliko se radi o dijalogu izmedju ''vjernika'', a ja jako, jako malo vjernika vidim na ovoj temi. Skoro svi do jednog ste na ovaj ili onaj nacin omalovazili i izblatili suprotnu vjeru i povrijedili osjecaje sagovornika, sto ni u kom slucaju niste smjeli.
Mi muslimani imamo duznost da svoja djela i ponasanje baziramo po uzoru na poslanika s.a.v.s., jer on je bio utjelotvorenje Bozije rijeci upucene nama ljudima, po nacinu svog zivota i ponasanja. Mnoga pitanja koja imamo mi sami, ali i drugi, imaju odgovore tu, ako znamo pogledati ispravno.
Rasprave koje baziramo na ponasanjima drugih naroda, njihovog nacina praktikovanja vjere ili nacina na koji su oni tu istu vjeru tumacili, nije i ne moze biti baza na kojoj gradimo svoj argument, spram vjere.
Kao sto neko vec spomenu, muslimani vjeruju u sve Bozije objave, ali opravdano sumnjamo u njihovu sadasnju autenticnost. Dakle, vjerujemo u njih, ali ne u ovom postojecem izdanju.
Stoga i nesuglasice izmedju razlicitih religija. Po meni, proizasle iz malverzacija sa Bozijim objavama. A Bozije objave sigurno nisu neuskladjene dosle u ljudske ruke, jer sire jednu i jedinstvenu poruku.
I molim vas da ne postavljate protu pitanje, kako dokazujemo da Kur'an nije izmjenjen na isti nacin.
Odgovor bi u svakom slucaju bio, sirite svoje znanje, proucite i trazite odgovor.
- buba
#110 re
Zao mi je sto osjecas potrebu za vrijedjanjem moje licnosti i sto imas negativisticki stav spram recenog.
Moj komentar o nekulturi dijaloga se u ovom konkretnom slucaju nije odnosio na tebe, vec na iznesene komentare na ovoj temi, cak se i ne sjecam da sam negdje uopce vidjela tvoj komentar
na ovoj temi.
Ti, ili neko drugi na ovom forumu ne znate nista o meni, kao ni ja o tebi ili nekome drugome. Sve sto imamo je nasa subjektivna ''percepcija'' necijeg karaktera. Ta percepcija moze biti tacna, ali je najcesce ''profulana''
Ja i ti se sutra mozemo sresti u nekom real time ambijentu, u nekim okolnostima, gdje cemo imati posve drugi dojam o onom drugom. Govorim tebi, ali odnosi se generalno na ucesnike foruma. Nije ova diskusija tu, da bi ti ili neko drugi stvarao misljenje o mom karakteru ili ja o tvom, samo zato sto nam pase ili ne pase ono sto je receno. Iz ovog izuzimam uvrijedljivo i primitivno pisanje i obracanje ucesnicima, jer to je zaista eklatantan pokazatelj kulture u kojem nema fulanja.
Nadam se da me kuzis.
U svakom slucaju sve najbolje..pozzz
Moj komentar o nekulturi dijaloga se u ovom konkretnom slucaju nije odnosio na tebe, vec na iznesene komentare na ovoj temi, cak se i ne sjecam da sam negdje uopce vidjela tvoj komentar
Ti, ili neko drugi na ovom forumu ne znate nista o meni, kao ni ja o tebi ili nekome drugome. Sve sto imamo je nasa subjektivna ''percepcija'' necijeg karaktera. Ta percepcija moze biti tacna, ali je najcesce ''profulana''
Ja i ti se sutra mozemo sresti u nekom real time ambijentu, u nekim okolnostima, gdje cemo imati posve drugi dojam o onom drugom. Govorim tebi, ali odnosi se generalno na ucesnike foruma. Nije ova diskusija tu, da bi ti ili neko drugi stvarao misljenje o mom karakteru ili ja o tvom, samo zato sto nam pase ili ne pase ono sto je receno. Iz ovog izuzimam uvrijedljivo i primitivno pisanje i obracanje ucesnicima, jer to je zaista eklatantan pokazatelj kulture u kojem nema fulanja.
Nadam se da me kuzis.
U svakom slucaju sve najbolje..pozzz
- dr.gog
#111 Re: re
[
[/quote]quote="buba"]Svaki pristup dijalogu o vjerskim temama bio on izmedju pripadnika iste ili druge vjere, mora biti zasnovan na uzajamnog postivanju.
....sirite svoje znanje, proucite i trazite odgovor.
-
mostary
Sto se tice islama i Isusa (Isa a.s.), obavjesteni smo o njemu, tacno i doslovno, njegovom rodjenju, majci, poslanstvu, apostolima, uzdignucu i td.
Znaci, muslimani vjeruju da je Isa, Boziji Poslanik, od odabranih, ali ga ne uzdizu kao krscani na stepen bozanstva, jer je Bog samo Jedan, nije rodio i rodjen nije i niko Mu ravan nije. Jedan od najvecih grijeha je pripisati bogu, druga, sina, zenu i sl. i obozavati ih pored Jednog Boga.
Sto se tice Isaovog rodjenja, tacno je da je neprirodno, Isaova majka je zanjela bez muskarca tako sto je Bog naredio: "Budi, i ono biva". Ako treba prenjet cu vam svo kazivanje o rodjenju Isa, o njegovoj majci i kako je rodbina ponjela prema njoj.
Sto se tice krscanstva, pretjerali su u jednoj stvari - tj. sto su Isau pripisali Bozije osobine, a znaju da je bio covjek koji je jeo, pio, morao da spava, i da odmara, a i majka njegova takodje. Ako kazemo za Isa da je Boziji sin zbog neprirodnog zaceca, sta bi rekli za Adema, kao prvog covjeka koji nema ni oca ni majku,nego ga je Bog stvorio.
Znaci, muslimani vjeruju da je Isa, Boziji Poslanik, od odabranih, ali ga ne uzdizu kao krscani na stepen bozanstva, jer je Bog samo Jedan, nije rodio i rodjen nije i niko Mu ravan nije. Jedan od najvecih grijeha je pripisati bogu, druga, sina, zenu i sl. i obozavati ih pored Jednog Boga.
Sto se tice Isaovog rodjenja, tacno je da je neprirodno, Isaova majka je zanjela bez muskarca tako sto je Bog naredio: "Budi, i ono biva". Ako treba prenjet cu vam svo kazivanje o rodjenju Isa, o njegovoj majci i kako je rodbina ponjela prema njoj.
Sto se tice krscanstva, pretjerali su u jednoj stvari - tj. sto su Isau pripisali Bozije osobine, a znaju da je bio covjek koji je jeo, pio, morao da spava, i da odmara, a i majka njegova takodje. Ako kazemo za Isa da je Boziji sin zbog neprirodnog zaceca, sta bi rekli za Adema, kao prvog covjeka koji nema ni oca ni majku,nego ga je Bog stvorio.
pa dr.gog čini se da tema ipak nije završena.
Što je meni jako drago.
Što je meni jako drago.
Izvini, ispravi me ako nisamu pravu, ali dali je uredu da analiziramo samo Bibliju, a ne i Quran u skolupu ove teme? Jer i Quran ima temakoje govore veomainteresantne stvari o Isusu.
A osim toga, ako je več naziv teme "Islam i Isus" mislimda je dobro da malo pogledamo i drugu stranu, tj. Islam.
Zar to nebi bilo objektivno?
A ako to nekoga vrijeđa, izvinite, ali i mene neke stvari vrjeđaju ali to ne gledam kao napad na moju ličnost, nego kao mišljnje nekoga ko ima neke informacije, ali ne možda i sve relevantne informacije. Pa se zbog toga ne istresam ni nakoga. (malo mi se učinilo da si energičnije reagovala, samo moja opservacija, nema ljutnje)
Jer koliko sam mogao da primjetim, jako je puno mišljnja koja su kreirana samo od jedne strane(tj. iz izvora jednog da ga tako nazovem "kampa" ili "tabora") a ne i iz ličnih nastojanja da se nešto novo nauči.
Osim toga, šta mi zaista vjerujemo ako nismo spremni (tj. naša vjera) da podnesemo odrđenu dozu kriticizma?
Zato ako možemo malo da pogledamo šta to Quran kažeo Isusu.
A osim toga, ako je več naziv teme "Islam i Isus" mislimda je dobro da malo pogledamo i drugu stranu, tj. Islam.
Zar to nebi bilo objektivno?
A ako to nekoga vrijeđa, izvinite, ali i mene neke stvari vrjeđaju ali to ne gledam kao napad na moju ličnost, nego kao mišljnje nekoga ko ima neke informacije, ali ne možda i sve relevantne informacije. Pa se zbog toga ne istresam ni nakoga. (malo mi se učinilo da si energičnije reagovala, samo moja opservacija, nema ljutnje)
Jer koliko sam mogao da primjetim, jako je puno mišljnja koja su kreirana samo od jedne strane(tj. iz izvora jednog da ga tako nazovem "kampa" ili "tabora") a ne i iz ličnih nastojanja da se nešto novo nauči.
Osim toga, šta mi zaista vjerujemo ako nismo spremni (tj. naša vjera) da podnesemo odrđenu dozu kriticizma?
Zato ako možemo malo da pogledamo šta to Quran kažeo Isusu.
#115 Re: re
Moj prethodni postje vezan za ovaj bubin post.
malo sam zabrljao zaboravivši citirati.
sorry 
PSbuba wrote:Svaki pristup dijalogu o vjerskim temama bio on izmedju pripadnika iste ili druge vjere, mora biti zasnovan na uzajamnog postivanju.
malo sam zabrljao zaboravivši citirati.
- dr.gog
- univerzalac
#117 Re: Islam i Isus
Pogledajte koliko je puta Isa a.s (Isus Krist) spomenut u Kuranu, a koliko Muhamed a.s! 
- univerzalac
#118 Re: Islam i Isus
Rekoh da raja vidi koliko se cijeni Isa a.s u Islamu, jer je nekoliko puta više spomenut u Kuranu od pečata svih poslanika Muhameda a.s!hadzinica wrote:nebrojeno vise puta i sta si time zelio reci?univerzalac wrote:Pogledajte koliko je puta Isa a.s (Isus Krist) spomenut u Kuranu, a koliko Muhamed a.s!
-
talamus
#119 Re: Islam i Isus
"Zato muslimani slijede njega jer je njegova objava došla posljednja i ona je najpotpunija."
Ako bi se hipotetski svi slozili oko ovoga koji nisu muslimani problem bi opet ostao u samima muslimanima.
"Zato muslimani slijede njega" - ovo je čista laž!
Jer muslimani ne slijede Muhamedovo predanje i volju njegovu koju je crpio iz objava.
Ako bi se hipotetski svi slozili oko ovoga koji nisu muslimani problem bi opet ostao u samima muslimanima.
Jer muslimani ne slijede Muhamedovo predanje i volju njegovu koju je crpio iz objava.
- Tullius Iustinius
#120 Re: Islam i Isus
Ima dosta stvari na ovoj temi koje su pogresno iznete o hriscanstvu npr. Bog nije bice i nije "on" (muski rod je zbog gramatike), Bog je ustvari sveobuhvatna energija (ako tako moze da se kaze) koja je sve stvorila pa i samog coveka ali me (iskreno da kazem) mrzi da sada sve citam, mozda neki drugi dan...
Ali me interesuje misljenje ljudi koji veruju u islam o tezi da je Muhamed "izmislio" islam na osnovu drugih vera da bi ujedinio sve arape i zanima me uopste kako je nastao islam i koje godine ? (znam da je 600 i neke ali ne znam tacno)
(naravno ovo nije uvreda nego pitanje)
Ali me interesuje misljenje ljudi koji veruju u islam o tezi da je Muhamed "izmislio" islam na osnovu drugih vera da bi ujedinio sve arape i zanima me uopste kako je nastao islam i koje godine ? (znam da je 600 i neke ali ne znam tacno)
(naravno ovo nije uvreda nego pitanje)
-
LSD
#121 Re: Islam i Isus
Jok ,eto muslimani slijede Dalai Lamu i ostale tibetanske mudrace,samo jadni nisu toga svjesni,jelde...samo si nam trebao ti da nas izbaviš iz tih strašnih zabluda i da nam pojasniš te stvari.talamus wrote:"Zato muslimani slijede njega jer je njegova objava došla posljednja i ona je najpotpunija."
-
talamus
#122 Re: Islam i Isus
"Jok ,eto muslimani slijede Dalai Lamu i ostale tibetanske mudrace,samo jadni nisu toga svjesni,jelde...samo si nam trebao ti da nas izbaviš iz tih strašnih zabluda i da nam pojasniš te stvari."
Jel znaš što znači arapski pojam "idžaz"!?
Jel znaš što znači arapski pojam "idžaz"!?
-
talamus
#123 Re: Islam i Isus
To su neke teze koje su iznosili neki historičari sa zapada. Istina jeste da je u okolini medine i tog dijela arapskog poluotoka zivjelo nekoliko sekti zivova. Oni su i nakon krista pristizali u progonstvu."Ali me interesuje misljenje ljudi koji veruju u islam o tezi da je Muhamed "izmislio" islam na osnovu drugih vera da bi ujedinio sve arape i zanima me uopste kako je nastao islam i koje godine ? (znam da je 600 i neke ali ne znam tacno)
(naravno ovo nije uvreda nego pitanje)"
Te teze su oborene jer morate znati sljedeću činjenicu da je Muhamed bio potpuno nepismen. Njegove objave su vjerodostojne i ne mogu se povezivati s onim što je unešeno u svete knjige naknadno na temelju utjecaja zidovskih sekti.
Pismo arapsko je napravljeno isključivo radi zapisa objave.
-
sultanfatih
#124 Re: Islam i Isus
Postao/la Ahmmed dana 09/11/2007 01:16
sirotanovic je napisao/la:
valajbeg je napisao/la:
KRSCANI SU VIDJELI DA IM TO IDIOTSKO SHVATANJE NEIDE PA SAD POKUSAVAJU NESTO NOVO DA IZMISLE SAMO DA ISTINU NE PRIHVATE!!!
ZASTO ONDA ZA MARIJU KAZETE DA JE BOGORIDICA???
Bosanski je moj maternji jezik, i mislim da ga jako dobro razumijem. Bogorodica bi znacilo "ona koja je rodila boga"
Neuzubillah, nemoj sada lagati i propagandu tu prosipati, nemoj lagati na Isa a.s.
Bogorodica bi, tačno je, značilo" ona koja je rodila Boga".A šta bi trebalo da znači BOGORIDICA??
I ko si ti, da kršćanska uvjernja nazivaš idiotskim, pored jasnog Kur anskog ajeta: "„I sa sljedbenicima Knjige raspravljajte na najljepši način, ali ne i sa onima među njima koji su nepravedni...“ (El-Ankebut, 46.)
Ja u sirotanovićevom pisanju ne vidjeh nepravdu nanesenu meni, kao muslimanu, pogotovo ako se uzmu u obzir njegovi općeniti stavovi o muslimanima.....
A ako već hoćeš da uputiš poziv , onda to učini na način na koji čini Kur an:
Reci: "O sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko jedne riječi i nama i vama zajedničke: da se nikome osim Allahu ne klanjamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne držimo!" Pa ako oni ne pristanu, vi recite: "Budite svjedoci da smo mi muslimani!"
Evo, još malo pouke:
„Reci robovima mojim da govore samo lijepe riječi!“ (Al-Isra, 53.)
„Vi nikada nećete pridobiti ljude svojim bogatstvom. Zato ih pridobijte ozarenim licima i lijepim ophođenjem.“ (El-Bezzar)
„Lijepa riječ i izvinjenje vrjedniji su od sadake koju prati vrijeđanje.“ (El-Bekare, 263.)
"ZATIM SMO, POSLIJE NJIH, JEDNOG ZA DRUGIM NAŠE POSLANIKE SLALI, DOK NISMO ISAA, SINA MERJEMINA, POSLALI, KOJEM SMO INDŽIL DALI, A U SRCA SLJEDBENIKA NJEGOVIH SMO BLAGOST I SAMILOST ULILI."(EL-HADID 27)
Ahmmed
Aferim Ahmede,izgleda da su pojedinci poceli intrepetirati Islam na svoj nacin i naravno dok bih jedne drugim ubjedzivali ko je upravu doslo bih do sukoba.Gdje je ta ljepota Islama koja se zove Tolerancija i Razumjevanje.Nije dzabe poznati Bosnjacki
vjerski intelektualac Latic rekao da su Dervisi i Franjevci najveci domoljubi nase Bosne i Hrecegovine.Gdje nestade ta ljepota raznolikosti koja je ukrasivala BiH stoljecima i davala snagu za suzivot.
Sellamun Alejkum ve Berekjatuhu,mir svama.
- fakat