Epidemija pobačaja zahvatila BiH

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
sirotanovic

Post by sirotanovic »

Michun wrote: Kad si toliko za brak i djecu, de nam ti reci koliko ti imas djece i koliko si usvojio?
Vec rekoh...kod nas usvajaju samo mladi moderni bracni parovi koji ne mogu imati djece. Takvi sa bradicama, mjesecima i zvjezdama, krstovima NIKAD ne usvajaju jer nece kopile, tudju krv i sl.
S obzirom na zensko okruzenje, koje se ovdje predstavilo u svom punom sjaju, te na vjersko opredjeljenje koje slijedim, imam problem. Drugim rijecima, ne dam se svakome!
A kako mislim da dijete treba imati i majku i oca, ne mislim da sam idealan kanditat za usvajanje. Ipak, nikad ne reci nikad......

Optuzujes vjernike raznih vjerskih operedjeljenja za neusvajanje ostavljene djece, sto je apsurd! Ko odgaja djecu u djecijem domu Egipat u Sarajevu na Bjelavama?
Vidis ta ustanova se zove djeciji dom, jer nadbiskup Stadler nije zelio koristiti termine sirocad, sirotiste i sl......... Primjera je mnostvo i sa drugih strana......
Osim ustanova koja zbrinjavaju djecu i pruzaju im ono cega su se roditelji odrekli licno poznajem dva para, vjernika, koji su usvojili djecu. Jedan zbog nemogucnosti radjanja sopstevene, a jedan zbog dobrocinstva prema djeci.

Odleprsaj....
danas

Post by danas »

sirotanovic wrote:
danas wrote: PS for sirotanovic...
Image
Toliko o moralu, etici, malogradjanstini i medicinskim radnicima.......
daj ba odskakuci vise...

lekcije o etici i moralu mi zasigurno nece drzati neko poput tebe, cija je majka crkva danas zasluzna za ekvivalent genocida u africi time sto brani upotrebu kondoma ili bilo kakve kontracepcije... a tvoja idealizacija i preporuka rumenih 'seljacica' kao reproduktivno-demografske politike bi bila smijesna da nije tako zalosna, te je epitet 'stupidity' cak i preblag za to...

za kraj -- ostajem pri svojem stavu da je shvatanje seksa i seksualnog obrazovanja kod nas najbolje opisano rijecju malogradjanstina... malogradjanstina je sveprisutno lazno moralisanje, tako ocito i na ovom threadu -- bilo to etiketiranje zene koja pobaci kao ubice; kao 'glupace' koja je dosla na abortus kao da je dosla da izvadi zub; kao ekstrema koji je imao 8 abortusa i slicno (i ne sjecam se vise svih komentara)...

ukratko, malogradjanstina je pranje ruku od pitanja seksualnosti i obrazovanje djece glede iste -- bilo kroz idealizaciju nekih seljacica (koji valjda od horoza i volova treba da se uce ponasanju), bilo kroz prizeljkivanje da djeca od 'kuce' ponesu to znanje... jer, najbolje bi kad bi se sve to rijesilo samo od sebe, samo nemoj da mi ikome ista moramo objasnjavati o seksu... ali smo zato prvi da upremo prst i opsujemo joj godinu kada neka jadnica ostane trudna iz cistog neznanja... malogradjanstina, nego sta je...

PS @michun:
idi se druzi malo sa nickom 'bashta', i njoj je tako jedna pricala sta je cula u frizerskom salonu... :-) i ne, ne kazem ja da lazes -- jednostavno lupetas randomly o stvarima o kojima pojma nemas :wink:
Michun

Post by Michun »

Ja tebe nisam vrijedjala pa ako imas imalo kulture nemoj ni ti mene.

Kako si kupila linkove a ovaj preskocila :? O tome sta legalan abortus znaci u zemljama gdje je strahovlada diktatora ti ne mozes znati jer nisi tamo zivjela ...kao sto jeste osoba koju sam upoznala. Dok su nasi roditelji i mi uzivali u periodu od '60 do kraja '80, neki su se vjeruj u komunistickim zemljama patili.

http://countrystudies.us/romania/37.htm
Michun

Post by Michun »

sirotanovic wrote:
Michun wrote: Kad si toliko za brak i djecu, de nam ti reci koliko ti imas djece i koliko si usvojio?
Vec rekoh...kod nas usvajaju samo mladi moderni bracni parovi koji ne mogu imati djece. Takvi sa bradicama, mjesecima i zvjezdama, krstovima NIKAD ne usvajaju jer nece kopile, tudju krv i sl.
S obzirom na zensko okruzenje, koje se ovdje predstavilo u svom punom sjaju, te na vjersko opredjeljenje koje slijedim, imam problem. Drugim rijecima, ne dam se svakome!
A kako mislim da dijete treba imati i majku i oca, ne mislim da sam idealan kanditat za usvajanje. Ipak, nikad ne reci nikad......

Optuzujes vjernike raznih vjerskih operedjeljenja za neusvajanje ostavljene djece, sto je apsurd! Ko odgaja djecu u djecijem domu Egipat u Sarajevu na Bjelavama?
Vidis ta ustanova se zove djeciji dom, jer nadbiskup Stadler nije zelio koristiti termine sirocad, sirotiste i sl......... Primjera je mnostvo i sa drugih strana......
Osim ustanova koja zbrinjavaju djecu i pruzaju im ono cega su se roditelji odrekli licno poznajem dva para, vjernika, koji su usvojili djecu. Jedan zbog nemogucnosti radjanja sopstevene, a jedan zbog dobrocinstva prema djeci.

Odleprsaj....
Neces me bolan tjerati sa foruma sa odleprsaj...ti koji si se neki dan ovdje registrovao.
Imam pravo da pisem ono sto sam napisala jer stvari tako stoje. Ti znas 2 para a ja znam sigurno 22 para koji su moderni mladi ljudi (mjesani brakovi, nevjerski orjentisani jer vjeruju u dobro) i dosta single mama koje radjaju djecu same jer nemaju djuvegiju ili imaju majmuna umjesto insana pored sebe.
I nemoj uvlaciti nadbiskupe i imame u temu gdje je rijec o pravima zene koje neki (od vas) uopste ne priznaju jer je zena njihovo vlasnistvo a ne zivotni saputnik.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Jessie B wrote:
mIRCerka wrote:
Jessie B wrote:Kakvo mlaćenje prazne slame :roll:
pa da sjednemo svi skrstenih ruku, da sutimo i pustimo da se ovo prvo pocne tretirati ko bolest, a onda za koju godinu da streljamo ginekologe koji vrse abortuse jer smo sirotanovica i slicne smatrali supljacima?
Mene dok sam živa neće tretirati nikakvi sirotanovići i ini. Uopšte ne mogu ni čitati šta piše. Tema je, po meni, već sam napisala, više za "problemi u našem društvu uopšte" a najmanje za raspredanje na temu "Abortus - da ili ne". Već sam na toj temi spoznala njihove kapacitete mlaćenja u prazno i ne vidim svrhu zašto istim ljudima davati prostor da povraćaju isti sadržaj koji je već jednom pao na mom ispitu zdravog rasuđivanja.
Draga JEssie, bolje da sere ovdje pa bude miran, nego da explozivom raznese neku kliniku....

ja i dalje ne shvatam novinarku koja koristi termin EPIDEMIJA kao da je abortus bolest..
danas

Post by danas »

Michun wrote:Ja tebe nisam vrijedjala pa ako imas imalo kulture nemoj ni ti mene.

Kako si kupila linkove a ovaj preskocila :? O tome sta legalan abortus znaci u zemljama gdje je strahovlada diktatora ti ne mozes znati jer nisi tamo zivjela ...kao sto jeste osoba koju sam upoznala. Dok su nasi roditelji i mi uzivali u periodu od '60 do kraja '80, neki su se vjeruj u komunistickim zemljama patili.

http://countrystudies.us/romania/37.htm
oprosti, ali ne raspravljamo ovdje o tome 'sta znaci' legalan abortus, niti se raspravlja o kriminalnoj demografskoj i reproduktivnoj politici u rumuniji... ne raspravlja se ni o patnjama zivlja pod tamnosnjim rezimom, niti o tome da li su rumunska sirotista bila puna djece... raspravlja se o tvojoj tvrdnji -- potpuno netacnoj i zasnovanoj na rekla-kazala -- da je abortus u rumuniji pod komunistima bio potpuno ZABRANJEN (te time iz zdravstvenog zakonika stavljen u krivicno nedjelo) te da su zene koje su htjele abortirati krivicno gonjene i kaznjavane SMRCU...

ako zelis da diskutujes o ovome iz moje prve recenice -- moze i to... vec sam napisala ponesto o situaciji u rumuniji, izmjenama zdravstvenih zakona glede abortusa, nedostatku bilo kakvih oblika kontracepcije a mogu -- mada mislim da niti to koga zanima, niti je vezano za temu -- napisati ovdje citav referat o kriminalnoj demografskoj politici za vladavine causeskog... link koji si postirala samo nudi dokaze za moje tvrdnje -- niti je abortus ikada bio izvan zakona u rumuniji u tom periodu, niti su zene kaznjavane smrcu (ako su gonjene krivicno, to je bila zatvorska kazna)... tekst takodje potvrdjuje ono sto sam vec napisala o nedostatku kontracepcije u rumuniji, te o o abortusu kao jedinom sredstvu planiranja porodice, o periodima kada je broj abortusa bio veci od broja poroda, i tako dalje...

pa ok, evo necu ti govoriti da ne lupas -- reci cu ti kao ti meni "Nemoj ubuduce ti bez provjere info. bacati postotke"... :wink:
Michun

Post by Michun »

Kako mi rekose neki pametni ljudi...ti samo trazis razloga da nekoga napadas i da pametujes pa ti necu pruziti to zadovoljstvo i odgovarati vise na tvoje postove.
danas

Post by danas »

Michun wrote:Kako mi rekose neki pametni ljudi...ti samo trazis razloga da nekoga napadas i da pametujes pa ti necu pruziti to zadovoljstvo i odgovarati vise na tvoje postove.

ovo se zove dignity jebote :lol: :lol: :lol: :lol:

nego, jeste, tako je :)

jer kod nas je pametovanje i napad pokusati dati tacnu informaciju nekome ko se drzi rekla-kazala ko pijan plota :-)

i inace sam stravicno zabrinuta sta 'pametni ljudi' sa ove teme misle pa sam sad prinudjena potpisati kapitulaciju... pa, u pravu si -- u rumuniji je pogubljeno 100,000 zena koje su trazile abortus jer je abortus bio zabranjen i apsolutno van zakona za vladavine causeskog... tako da nema potrebe da odgovaras dalje, sve sto si rekla je tacno... ti i 'pametni ljudi' ste pobijedili :lol:
luciferino

Post by luciferino »

danas wrote:
sirotanovic wrote:
danas wrote: PS for sirotanovic...
Image
Toliko o moralu, etici, malogradjanstini i medicinskim radnicima.......
daj ba odskakuci vise...

lekcije o etici i moralu mi zasigurno nece drzati neko poput tebe, cija je majka crkva danas zasluzna za ekvivalent genocida u africi time sto brani upotrebu kondoma ili bilo kakve kontracepcije... a tvoja idealizacija i preporuka rumenih 'seljacica' kao reproduktivno-demografske politike bi bila smijesna da nije tako zalosna, te je epitet 'stupidity' cak i preblag za to...

za kraj -- ostajem pri svojem stavu da je shvatanje seksa i seksualnog obrazovanja kod nas najbolje opisano rijecju malogradjanstina... malogradjanstina je sveprisutno lazno moralisanje, tako ocito i na ovom threadu -- bilo to etiketiranje zene koja pobaci kao ubice; kao 'glupace' koja je dosla na abortus kao da je dosla da izvadi zub; kao ekstrema koji je imao 8 abortusa i slicno (i ne sjecam se vise svih komentara)...

ukratko, malogradjanstina je pranje ruku od pitanja seksualnosti i obrazovanje djece glede iste -- bilo kroz idealizaciju nekih seljacica (koji valjda od horoza i volova treba da se uce ponasanju), bilo kroz prizeljkivanje da djeca od 'kuce' ponesu to znanje... jer, najbolje bi kad bi se sve to rijesilo samo od sebe, samo nemoj da mi ikome ista moramo objasnjavati o seksu... ali smo zato prvi da upremo prst i opsujemo joj godinu kada neka jadnica ostane trudna iz cistog neznanja... malogradjanstina, nego sta je...

PS @michun:
idi se druzi malo sa nickom 'bashta', i njoj je tako jedna pricala sta je cula u frizerskom salonu... :-) i ne, ne kazem ja da lazes -- jednostavno lupetas randomly o stvarima o kojima pojma nemas :wink:
Moja djeca će od kuće ponjeti znanje, isto kao što sam i ja ponjela znanje (i vrijednosti koja se zove ODGOVORNOST) od svoje pokojne matere koja je bila ljekar, zakleti ateista, i koja je zamisli čuda uspjela odgovoriti svoju kolegicu da pobaci dijete (malograđanka jedna, kako se samo drznula), i zamisli još većeg čuda, ova joj je i dan danas zahvalna.
Vidiš danas, dilema o pobačaju je ljudska dilema i možeš biti i doktor nauka, ali te opet može zakačiti neželjena trudnoća. Doktorica iz moje priče nije razmišljala u stilu "da li da doktoriram u maju ili da pobacim u aprilu". Već je imala dva sina. A moja majka je prvo razmišljala ljudski, a onda hladno, naučnički i hirurški.

Ono što mene frapira je nedostatak poštovanja prema životu i odnosa prema njemu kao čiru na guzici. Jao, ja imam ispite, moram očistiti godinu...poštedite me takve emancipacije i snobovluka svega vam. Istini za volju, abortus je izgleda jedino kontracepcijsko sredstvo za koje svi znaju i vrlo ga rado koriste. A doktorima je dovoljno pokazati stojanku, i problemčić riješen. E to se zove vrišteća malograđanština. ;)
Maraschino

Post by Maraschino »

pogledah naslov teme pa mi pade na pamet,

znam da je besposlica ali radite li vi ista drugo osim taslacenja :lol:
tempora

Post by tempora »

luciferino wrote:
danas wrote:
sirotanovic wrote: Toliko o moralu, etici, malogradjanstini i medicinskim radnicima.......
daj ba odskakuci vise...

PS @michun:
Moja djeca će od kuće ponjeti znanje, isto kao što sam i ja ponjela znanje (i vrijednosti koja se zove ODGOVORNOST) od svoje pokojne matere koja je bila ljekar, zakleti ateista, i koja je zamisli čuda uspjela odgovoriti svoju kolegicu da pobaci dijete (malograđanka jedna, kako se samo drznula), i zamisli još većeg čuda, ova joj je i dan danas zahvalna.
Vidiš danas, dilema o pobačaju je ljudska dilema i možeš biti i doktor nauka, ali te opet može zakačiti neželjena trudnoća. Doktorica iz moje priče nije razmišljala u stilu "da li da doktoriram u maju ili da pobacim u aprilu". Već je imala dva sina. A moja majka je prvo razmišljala ljudski, a onda hladno, naučnički i hirurški.

Ono što mene frapira je nedostatak poštovanja prema životu i odnosa prema njemu kao čiru na guzici. Jao, ja imam ispite, moram očistiti godinu...poštedite me takve emancipacije i snobovluka svega vam. Istini za volju, abortus je izgleda jedino kontracepcijsko sredstvo za koje svi znaju i vrlo ga rado koriste. A doktorima je dovoljno pokazati stojanku, i problemčić riješen. E to se zove vrišteća malograđanština. ;)[/quote]

Ja bih te zamolila da mi pojasnis na cemu baziras ovu svoju tvrdnju? Da li je to misljenje koje si stekla u svojoj okolini, ili se neko ozbiljno pozabavio pitanjem abortusa i razlozima abortusa pa se radi o cinjenicnom stanju?
Uz duzno postovanje, ne mali broj vas, polazi prvenstveno i samo od sebe.Od svojih iskustava i moralnih nacela.A moralisati i voditi se iskljucivostima u svijetu gdje zena kroz drustvene/tracionalne/kulturne sprege ima veoma malo izbora ili nikako-cini mi se onako bas bezobrazno.
Ja cu se sloziti u nekim stvarima sa tobom, kao sto je pitanje "stojanke" i lakoca kojom se privatne klinike bave pitanjem abortusa kod nas.
No, budimo realni, sta ocekivati u zemlji, u kojoj svaki dan iznikne more apela roditelja koji zele spasiti zivot svom tesko oboljelom djetetu a nisu u mogucnosti jer im finansije kao ni sistem to neomogucava?

Necu se osvrtati na sve one sveopsteprihvacene devijacije u drustvu -ali se evo moram osvrnuti na jedno.Neki dan dadoh razloge abortusa u Holandiji.Dva itekako uocljiva:prvi:premlada;drugi: ne zeli biti samohrana majka; ( nesto mozda za razmisljanje?)

I naravno ne treba polaziti od toga da bi nemoralno bilo pitanje protivljenja abortusu pored ovoliko zlostavljanja djece, silovanja i ubijanja zena u svijetu.
No ne mogu se nikako sloziti sa idejom, da je eto zavladao toliki blud i nepostivanje zivota pa je kroz isto usljedio i veliki broj abortusa!
Sve moguce drustvene granice jesu pomjerene.Za mene licno mnoge su otisle u totalni helac, ali stvar bi bila krajnje jednostavna kada bi se gledala samo kroz tu i takvu prizmu? Jer ona uvijek implicira subjektivnost-koja je takodjer jedan vid nepostivanja zivota? Pogotovo tudjeg.

Izuzetno mi je drago, kada kazes da ce tvoja djeca iz kuce ponijeti znanje.I ja se tome istome nadam u slucaju svoje djece.Ali znanja i saznanja ima vise.I znamo, da u odredjenom trenutku zivota djeteta, roditeljski autoritet i utjecaj zamjenuje sredina-prijatelji, poznanici i sl.No, sta da radimo sa onima koji niti imaju znanje, niti imaju mogucnosti da dodju do znanja?Treba je li napomenuti da je veliki postotak nepismenih u BiH, a medju njima najvise zena?
Mislim ako cemo vec pricati o postivanju zivota, onda je najbolje da odmah ugasimo svjetlo. :(
sirotanovic

Post by sirotanovic »

danas wrote:
daj ba odskakuci vise...

Prvo cu se sloziti sa svime sto si rekla o seksualnom odgoju. Uopste ne poricem ispravnost tvoga misljenja. Cak naprotiv...........................

Medjutim, necu ti dopustiti da me vrijedjas. Da omalovazavas ono sto je meni svetinja. Budi toliko pristojna pa postuj ono sto je drugom sveto, ili blaze receno, srcu drago.

I da ti odgovorim na tvoju zaista bezobraznu optuzbu adresiranu na "majku Crkvu" koja je po tebi danas zasluzna za ekvivalent genocida u Africi time sto brani upotrebu kondoma ili bilo kakve kontracepcije. :shock:

Prije svega, moras biti svjesna da ti ljudi nemaju sta da jedu a kamoli da razmisljaju o kontracepciji. Oni nemaju pojma da ona i postoji. Ti ljudi zive na granici egzistencije. Umjesto kupovine kontracepcijskih sredstava Crkva kupuje neophodnu hranu za tu djecu i njihove roditelje. Ona im salje ZAISTA neophodne lijekove. Ona otvara skole i radi na obrazovanju i odgoju tih mladih narastaja....
S obzirom na posao koji radim, dozvoli mi da si uzmem za pravo pa kazem da o toj temi znam daleko vise nego sto ti mislis, cak i naslucujes. Ukratko, tim ljudima je sve potrebnije od kontracepcijskih sredstava.
Zapitaj se samo sta si ti ucinila za jedno djete gladne Afrike!?

Da ti kazem jos nesto, poslanje Crkve nije da sprjecava stvaranje zivota kondomom ili tabletama. Njeno poslanje nije da zivot ubija putem abortusa. Njeno poslanje je iskljucivo vezano za postivanje i promicanje zivota u svakom smlisu rijeci.
Ako je to po tebi grijeh, onda se zaista pitam: sta je to jos ostalo u ljudima sto im daje za pravo da se nazivaju tako!?

Dalje kazes, "a tvoja idealizacija i preporuka rumenih 'seljacica' kao reproduktivno-demografske politike bi bila smijesna da nije tako zalosna".

Nije li normalno propagirati zivot u zemlji u kojoj za vrijeme jednog poroda umre dvoje staraca!? Da li je to "zdrava i normalna" reproduktivno-demografska politika u zemlji koja je osakacena; u zemlji kojoj nedostaju udovi da bi se kretala naprijed, na kraju krajeva, u zemlji ciji su stanovnici dozivjeli nevidjene masakre i emigracije od II. Svetskog rata???

Kakvu nam ti preporuku imas dati u domenu reproduktivno-demografske politike kad za moju tvrdis da je "smijesna i zalosna"?
sirotanovic

Post by sirotanovic »

Michun wrote: Neces me bolan tjerati sa foruma sa odleprsaj...ti koji si se neki dan ovdje registrovao.
Imam pravo da pisem ono sto sam napisala jer stvari tako stoje. Ti znas 2 para a ja znam sigurno 22 para koji su moderni mladi ljudi (mjesani brakovi, nevjerski orjentisani jer vjeruju u dobro) i dosta single mama koje radjaju djecu same jer nemaju djuvegiju ili imaju majmuna umjesto insana pored sebe.
I nemoj uvlaciti nadbiskupe i imame u temu gdje je rijec o pravima zene koje neki (od vas) uopste ne priznaju jer je zena njihovo vlasnistvo a ne zivotni saputnik.
Opet brzopletost i krajnja bezobrastina umisljenje djevojcice...
Draga Karkinice, ja na ovom forumu imam vise staza izrazenog u godinama nego sto ti imas prstiju na jednoj ruci. Ukoliko bi to izrazavali brojem komentara, taj broj ti neces stici ovim tempom jos za 4 godine. Drugim rijecima, dok sam ja klikao po ovome forumu ti si drugarice pitala sta je internet. Prema tome, jos jednom ODLEPSAJ!!!

I zasto da ne spominjem nadbiskupe i imame u temu u kojoj optuzujes vjernike da ne cine nista po pitanju zbrinjavanja djece? Jesu li to oni vjernici po kojima pljujes u svakom svom komentaru?

Za kraj, kako bi nesto i naucila, krscani postuju svoje majke, supruge, kcerke, bake.... Crkva i vjernici zenu smatra cvrstim temeljem ovog drustva. Crkva u svom djelovanju stiti dostojanstvo zene, osudjujuci prostituciju, trgovinu bjelim robljem, nasilnistvo prema zenama............Zena u krscanstvu ima posebno mjesto. Primjer Isusove majke Marije koju je Crkva podigla u visine je najbolji dokaz ovome sto govorim. I evo, zbog gluposti i neosnovanih optuzbi bez argumenata jos ti jednom mirne savjesti govorim: ODLEPRSAJ!!!!
luciferino

Post by luciferino »

@tempora
Mislim da svi manje više govorimo iz ličnog iskustva, pa ne očekuješ valjda da sada sprovedem naučnu studiju kako bi se moj stav smatrao validnim?
Moja izjava se odnosi na abortus, ali i na naše društvo općenito. Dešavalo se da se ženama u našim bolnicama pri porodu kaže "a znala širiti noge, što plačeš sada", i to ti kaže zdravstveni radnik!!! Toliko o poštovanju buduće majke, djeteta i života opšte.

Nemoj me pogrešno shvatiti, ja nikako nisam za ukidanje abortusa. Ali isto je tako bezveze gledati ljude s neke visine ako samo kažu da obrazovanje u srednjoj školi ne znači puno bez odgovornosti pojedinca. Ti možeš trubiti nekome o bolešćurama, ispitati ga šta je naučio, dati mu peticu, ali kako biti siguran da će se to znanje praktično primjeniti? Ili ćemo se voditi formalnostima i reći, e to se predaje u srednjoj školi, oni to sada moraju znati?

Mislim da svi manje više govorimo isto...problem je u našem društvu, u mentalitetu, u ekonomiji i svemu onome što si i sama navela. Seksualno obrazovanje je samo jedan mali korak od mnogobrojnih koje moramo napraviti. Ali hajmo malo poraditi i na humanosti društva. I nemoj misliti da sav teret svaljujem na žene...počnimo više i sa odgojem dječaka da ne budu više mamine umažene balkanske sinčine. Razumiješ li me? Nama trebaju promjene iz samog korjena. "Epidemija" abortusa je simptom svega ostalog što nam se dešava.
Michun

Post by Michun »

:D
Last edited by Michun on 01/11/2007 15:08, edited 1 time in total.
sirotanovic

Post by sirotanovic »

mIRCerka wrote: Draga JEssie, bolje da sere ovdje pa bude miran, nego da explozivom raznese neku kliniku....
Bilo bi lijepo kada bi citala redom i u cjelosti komentare onoga kojega bi rado vidjela u Banovicima a za kojeg mislis da bi eksplozivom raznjeo neku kliniku.

Kao dokaz da zaista laprdas, po ko zna koji put, evo ti moj citat u kojem sam rekao svoje misljenje vezano za klinike a neka to bude demant onoga sto bezobrazno i bezargumentovano tvrdis.

sirotanovic (citat) str. 3

"Sirotanovic, ne bi hodao po klinikama i palio klinike. Sirotanovic u takvim ustanovama vidi utociste za one u potrebi, bolesne, hendikepirane.... "
Michun

Post by Michun »

@sirotanovic
Michun wrote:Kako mi rekose neki pametni ljudi...ti samo trazis razloga da nekoga napadas i da pametujes pa ti necu pruziti to zadovoljstvo i odgovarati vise na tvoje postove.
Da citiram sama sebe i dodam
Image
sirotanovic

Post by sirotanovic »

Michun wrote:@sirotanovic
Image
I bolje ti je..... Jerbo te "pepam" ko Pele loptu; s noge na nogu!
mIRCerka

Post by mIRCerka »

sirotanovic wrote:
Michun wrote:@sirotanovic
Image
I bolje ti je..... Jerbo te "pepam" ko Pele loptu; s noge na nogu!
kako da ne...toliko si argumentovan da te AZRA citirala... jutros mi kafa prisjela radi tebe :D i tinka clanka :D

Da se odrazim jos jednom, ja sam za pro COJS...
sirotanovic

Post by sirotanovic »

mIRCerka wrote: kako da ne...toliko si argumentovan da te AZRA citirala... jutros mi kafa prisjela radi tebe :D i tinka clanka :D
Zivota ti, jesam li to i u Azri izasao :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

sirotanovic wrote:
mIRCerka wrote: kako da ne...toliko si argumentovan da te AZRA citirala... jutros mi kafa prisjela radi tebe :D i tinka clanka :D
Zivota ti, jesam li to i u Azri izasao :D
nerodjene mi djece jesi...evo sam i farmerke usvinjila kafom citajuci to...saljem soon..
danas

Post by danas »

luciferino wrote:

Ono što mene frapira je nedostatak poštovanja prema životu i odnosa prema njemu kao čiru na guzici. Jao, ja imam ispite, moram očistiti godinu...poštedite me takve emancipacije i snobovluka svega vam. Istini za volju, abortus je izgleda jedino kontracepcijsko sredstvo za koje svi znaju i vrlo ga rado koriste. A doktorima je dovoljno pokazati stojanku, i problemčić riješen. E to se zove vrišteća malograđanština. ;)

da, u ovo je problem -- ti ne mozes da vidis dalje od 'moja' djeca i da dosegnes dalje od licnog iskustva... samim tim, sa tobom je tesko diskutovati o generalnim stvarima koje se ticu heterogenih populacija sa iskustvima ili okolnostima koje ti ne mozes ni da zamislis, jer tvoj sklop zavrsava sa 'moja djeca', 'moja majka', 'moja kolegica' i slicno... kao sto sam vec odavno primijetila -- tvoj nacin razmisljanje nije daleko od sirotanovicevog, pa smo tako eto sad naucili da je tvoja majka razmisljala ljudski, sto valjda povlaci zakljucak da mi razmisljano 'neljudski'... :-) dajte, recite nam jos malo o nasim dusama i ljudskosti... :lol:

dalje (i ipak malo vaznije za ovu diskusiju) -- ne znam na cemu zasnivas argumentaciju da je abortus danas jedino kontracepcijsko sredstvo ili da uopste postoji neka 'epidemija'? pitajte ljude generacije vasih roditelja kako je bilo '60-ih i '70-ih, jer vidim da ste skloni stavove zasnivati na onome sto ste culi...

za kraj -- ja o 'vrijednosti' zivota ne napisah nijedne, niti se usudjujem drugim ljudima nametati svoje vrijednosti oko stvari koje nisu jasno definisane. ali ako je vec doslo dotle -- abortus u prvom trimestru za mene nije moralno upitan. mislim da je najbolje imati dobro seksualno obrazovanje i pristupacna sredstva zastite kao preventivne mjere, a abortus u prvom trimestru kao krajnju -- ali neupitnu -- legalnu i zdravstvenu opciju... o onima koji koriste tu opciju, ne donosim bilo kakav moralni sud... njihovo tijelo, njihov problem, njihov izbor -- imam isti stav kao po pitanju mnogih drugih intimnih izbora koji ne ugrozavaju ni mene ni drustvo....

elem, u nedostatku te idealne preventivne situacije, smatram da je bolje imati 8 legalnih nego 8 nelegalnih abortusa; da je bolje imati 8 legalnih abortusa nego jedno ubijeno novorodjence u hajfisu za smece; da je bolje imati legalan abortus nego na silu naspraviti 'majkom' ovu osobu o kojoj ne znas nista ali je tako prezires jer joj je 'zivot kao cir na guzici'... eto, ni ja nisam bas sigurna da je ona najbolji kandidat za odgoj djece, a ako joj se za sta ima skinuti kapa to je da je i sama prepoznala tu cinjenicu...

PS ovo govorim bez ikakvog laznog morala, i zasigurno bez 'emancipacije' lazne ili stvarne, jer se emancipovanom i ne smatram... za razliku od emancipovanih bosnjakinja, koje su polozile vozacki ne da bi vozile, nego sto to tako treba... i koje su "pro-choice" -- sto tako treba... :-)
lady midnight

Post by lady midnight »

dupli
Last edited by lady midnight on 01/11/2007 17:12, edited 1 time in total.
lady midnight

Post by lady midnight »

sirotanovic wrote:
danas wrote:
daj ba odskakuci vise...

Prvo cu se sloziti sa svime sto si rekla o seksualnom odgoju. Uopste ne poricem ispravnost tvoga misljenja. Cak naprotiv...........................

Medjutim, necu ti dopustiti da me vrijedjas. Da omalovazavas ono sto je meni svetinja. Budi toliko pristojna pa postuj ono sto je drugom sveto, ili blaze receno, srcu drago.

I da ti odgovorim na tvoju zaista bezobraznu optuzbu adresiranu na "majku Crkvu" koja je po tebi danas zasluzna za ekvivalent genocida u Africi time sto brani upotrebu kondoma ili bilo kakve kontracepcije. :shock:

Prije svega, moras biti svjesna da ti ljudi nemaju sta da jedu a kamoli da razmisljaju o kontracepciji. Oni nemaju pojma da ona i postoji. Ti ljudi zive na granici egzistencije. Umjesto kupovine kontracepcijskih sredstava Crkva kupuje neophodnu hranu za tu djecu i njihove roditelje. Ona im salje ZAISTA neophodne lijekove. Ona otvara skole i radi na obrazovanju i odgoju tih mladih narastaja....
S obzirom na posao koji radim, dozvoli mi da si uzmem za pravo pa kazem da o toj temi znam daleko vise nego sto ti mislis, cak i naslucujes. Ukratko, tim ljudima je sve potrebnije od kontracepcijskih sredstava.
Zapitaj se samo sta si ti ucinila za jedno djete gladne Afrike!?

Da ti kazem jos nesto, poslanje Crkve nije da sprjecava stvaranje zivota kondomom ili tabletama. Njeno poslanje nije da zivot ubija putem abortusa. Njeno poslanje je iskljucivo vezano za postivanje i promicanje zivota u svakom smlisu rijeci.
Ako je to po tebi grijeh, onda se zaista pitam: sta je to jos ostalo u ljudima sto im daje za pravo da se nazivaju tako!?

Dalje kazes, "a tvoja idealizacija i preporuka rumenih 'seljacica' kao reproduktivno-demografske politike bi bila smijesna da nije tako zalosna".

Nije li normalno propagirati zivot u zemlji u kojoj za vrijeme jednog poroda umre dvoje staraca!? Da li je to "zdrava i normalna" reproduktivno-demografska politika u zemlji koja je osakacena; u zemlji kojoj nedostaju udovi da bi se kretala naprijed, na kraju krajeva, u zemlji ciji su stanovnici dozivjeli nevidjene masakre i emigracije od II. Svetskog rata???

Kakvu nam ti preporuku imas dati u domenu reproduktivno-demografske politike kad za moju tvrdis da je "smijesna i zalosna"?
a ja ne shvatam zashto si se ti nashao lichno uvrijedjenim zbog kritichkog stava prema katolichkoj crkvi.

upravu si da je stanovnicima siromashnih africhkih zemalja potrebna hrana - ona hrana kojom se mi, koji zhivimo u bogatim durshtvima, razbacujemo...
po tom pitanju poshtujem humanitarne aktivnosti katolichke crkve u dosta zemalja u africi i juzhnoj americi.

ali ako se ovako nastavi, crkva ubrzo nece imati koga hraniti - jer necesh valjda poreci da je trenutno najveca prijetnja africhkom stanovnishtvu upravo AIDS - prijetnja tom zhivotu kojeg crkva propagira i tobozhe shtiti!
ako je crkva tu da zashtiti zhivot - zashto se baviti zhivotima koji se josh nisu ni zacheli, zashto ne zashtiti zhivot onih koji su vec tu??

AIDS se u africi, da se razumijemo, najvishe prenosi putem heteroseksualnog opcenja (za razliku od gluposti koje dezhurni homofobni neandertalci znaju valjati i po ovom forumu), a ogroman je postotak narochito zhena koje to oboljenje dobivaju u braku - od vlastitih muzheva.
ne prochitah rijetko izjave africhkih zhena oboljelih od AIDSa da je njihova jedina greshka bila to shto su se udale i bile vjerne svojim muzhevima.

seksualna edukacija i prezervativi su u ovom sluchaju conditio sine qua non za opstanak zhivota do kojem je vatikanu prema vlastitim izjavama toliko stalo. i dok se ne promijeni stav crkve prema zashticenom sexu, ja cu te izjave smatrati chistom licemjernoshcu. shtavishe, smatracu to ratom koji crkva vodi PROTIV zhivota, a ne u njegovu zashtitu.
i ne, nije me briga da li time ikoga vrijedjam, kao shto ni crkvenih duzhnosnika ochito nije briga koliko ljudi dnevno umre zbog toga shto vjeruju njihovim rijechima.
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Moje je misljenje jasno po pitanju abortusa "put your money where you mouth is".

Ako ikada budem pro-life, prvo idem i posvetim pola svog zivota i zarade napustenoj, bolesnoj, nezeljenoj djeci....a onda cu doci ovde na forum da se naprdjujem o necijim pravima na zivot. Sta je sa pravima na pristojan zivot onih koji su vec rodjeni?

Planirano radjanje i sexualno obrazovanje je jedini ispravan pristup problemu abortusa kao i problemu sve vece i nekontrolisane populacije na planeti. Ljudi, ne znam da li shvatate koliko je ovo ozbiljan problem. Nemam vremena da sada idem u dubine i sirine oko ovoga, ali covjecanstvo je vec sada na rubu da koristi Zemljine zadnje resources da podmiri potrebe sve vece ljudske populacije.
Ovim ne zastupam abortuse bez ikakve kontrole, ali me komentari tipa: mi hranimo gladnu djecu po Africi, a sta vi radite tjera da upitam: a sta mislite dokle cete moci da ih hranite? Zar u Bibliji ne pise da umjesto da gladnom dajes ribu, nauci ga da peca. Zar to ne bi bio jedno od rjesenja problema populacije u Africi, da ne govorim o prenosu sexualnih bolesti, kao i drugih od kojih je najpogubnija AIDS? Ako ljudi ne znaju za kontracepciju, naucite ih, umjesto sto ohrabrujete sex bez zastite i time ustvari, i pored svih vreca humanitarne pomoci, doprinosite uvecanju tog istog problema.

Abortus kao kontracepcija-PROTIV.
Abortus kao opcija-ZA.
Post Reply