Jehovini svjedoci

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
valajbeg

Post by valajbeg »

e fakat
daj te zatvorite ovu temu...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

valajbeg wrote:e fakat
Zasto?
univerzalac

Post by univerzalac »

Ja samo opominjem...to je dužnost pa nek se koprca ko god hoće!!! 8-)

PS. Pustimo ateiste da se upoznaju sa uzvišenom vjerom jehovinih svedoka...jer su oni i onako pokupili svu pamet svijeta, još im jehovini fale :lol:
danas

Post by danas »

univerzalac wrote:Ja samo opominjem...to je dužnost pa nek se koprca ko god hoće!!! 8-)

PS. Pustimo ateiste da se upoznaju sa uzvišenom vjerom jehovinih svedoka...jer su oni i onako pokupili svu pamet svijeta, još im jehovini fale :lol:
za razliku od tebe, ovaj se ateisat upoznao sa vise vjera i vise vjerskih ucenja nego sto ti znas da izbrojis... a sto se ne bi ateisti i ostali upoznavali sa jehovskom vjerom -- jel' to samo ti imas ekskluzivno pravo da propagiras svoje i samo ti smijes da nam otvaras zabludjene oci? jer eto, tvoja duznost da propagiras 'svoje' je haman sveta, a jehovina duznost da propagira svoju vjeru je sta -- djikanluk???

PS
Pustimo narod na ovom forumu da se upoznaju sa uzvišenom vjerom islama...jer su oni i onako pokupili svu pamet svijeta, još im samo muslimani fale :lol:
univerzalac

Post by univerzalac »

danas wrote:
univerzalac wrote:Ja samo opominjem...to je dužnost pa nek se koprca ko god hoće!!! 8-)

za razliku od tebe, ovaj se ateisat upoznao sa vise vjera i vise vjerskih ucenja nego sto ti znas da izbrojis... a sto se ne bi ateisti i ostali upoznavali sa jehovskom vjerom -- jel' to samo ti imas ekskluzivno pravo da propagiras svoje i samo ti smijes da nam otvaras zabludjene oci? jer eto, tvoja duznost da propagiras 'svoje' je haman sveta, a jehovina duznost da propagira svoju vjeru je sta -- djikanluk???

PS
Pustimo narod na ovom forumu da se upoznaju sa uzvišenom vjerom islama...jer su oni i onako pokupili svu pamet svijeta, još im samo muslimani fale :lol:
Blijeda kopija... :zzzz:
danas

Post by danas »

univerzalac wrote:
danas wrote:

PS
Blijeda kopija... :zzzz:
a sta ces, ne moze bolje... kad original i nije original vec -- jeftini dupljak sam od sebe :wink:
univerzalac

Post by univerzalac »

:shock: :lol:
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

univerzalac wrote:Poznate su tri svjetske monoteističke religije...ko god ubacuje nešto svoje ili izbacuje...predstavlja sektu!!! :-)
nisam znala da se status religije dobiva na osnovu onoga sto TI poznajes... u kakvoj sam zabludi bila...

pogotovo sto ti sve monoteisticke religije poslije judaizma tako ispadaju rip off od judazma (citaj: plagijati)
sirotanovic

Post by sirotanovic »

danas wrote:
univerzalac wrote:Poznate su tri svjetske monoteističke religije...ko god ubacuje nešto svoje ili izbacuje...predstavlja sektu!!! :-)
aha, znaci jedine religije koje se pikaju su monoteisticke :D

ok, onda su i hriscanstvo i islam obicne sekte judeizma... :wink:
Pricas gluposti! :wink:
danas

Post by danas »

sirotanovic wrote:
danas wrote:

gluposti ili ne gluposti -- samo se vodim logikom kolege univerzalca...
isus je zivio i umro kao jevrejin i nikad nije propovjedao NOVU vjeru... time je hriscanstvo svakako offshoot judeizma, koje je i pocelo kao najobicnija jevrejska sekta a onda preraslo u religiju sa milionima sljedbenika -- a to je valjda sto ga cini legitimnim :-)
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

sirotanovic wrote:
danas wrote:

uuu, pazi ovaj argument, pa jos wink... valjda se potajno misli da je zenskoj osobi dovoljno to reci i da se "mala skloni" ... ili je to veliki argumenat cuvara svetoga znanja?

u svakom slucaju, niko nema pravo ponizavati ni jednu religiju, a najvise se religije pljuju i ponizavaju medjusobno. u medjuvremenu, probajte nauciti neke osnovne gradjanske vrijednosti - probajte, koristit ce vam, cak ne morate u njih ni vjerovati (evo i od mene jedan wink :wink:) ali ce makar uciniti da djelujete kao pristojni ljudi, ako nista.
sirotanovic

Post by sirotanovic »

danas wrote:
sirotanovic wrote:
danas wrote: aha, znaci jedine religije koje se pikaju su monoteisticke :D

isus je zivio i umro kao jevrejin i nikad nije propovjedao NOVU vjeru... time je hriscanstvo svakako offshoot judeizma, koje je i pocelo kao najobicnija jevrejska sekta a onda preraslo u religiju sa milionima sljedbenika -- a to je valjda sto ga cini legitimnim :-)
Covjek koji se vodi glupom logikom na kraju ispada glup.
sirotanovic

Post by sirotanovic »

dawn_upon_dawn wrote:
sirotanovic wrote:
danas wrote: aha, znaci jedine religije koje se pikaju su monoteisticke :D

uuu, pazi ovaj argument, pa jos wink... valjda se potajno misli da je zenskoj osobi dovoljno to reci i da se "mala skloni" ... ili je to veliki argumenat cuvara svetoga znanja?

u svakom slucaju, niko nema pravo ponizavati ni jednu religiju, a najvise se religije pljuju i ponizavaju medjusobno. u medjuvremenu, probajte nauciti neke osnovne gradjanske vrijednosti - probajte, koristit ce vam, cak ne morate u njih ni vjerovati (evo i od mene jedan wink :wink:) ali ce makar uciniti da djelujete kao pristojni ljudi, ako nista.
Daleko od toga "skloni se mala", naprotiv... Usput receno, to su tvoje rijeci koje mi pokusavas uvaliti u usta. Ako vec pricas o osnovi gradjanske vrijednosti, onda bi se trebao pridrzvati njenih osnovnih pravila.

Sto se tice pljuvanja i medjusobnog vrijedjanja, kao ucesnik na podforumu "filozofija i religija", izuzmemo li par losih primjera, mogu slobodno reci da nisi u pravu.
Ddur

Post by Ddur »

Volio bih da mi neko ko se razumije u Jehovine svjedoke objasni ovaj događaj koji citiram sa jednog portala:

"Rodila blizance, odbila transfuziju, oprostila se od djece i umrla

Pripadnica Jehovinih svjedoka nije željela primiti transfuziju krvi uprkos upozorenjima ljekara da bi to moglo biti kobno za nju

Da je odanost vjeri ponekad jača i od majčinske ljubavi dokazuje slučaj 22-godišnje Engleskinje Emme Gough.

Umrla je nekoliko sati nakon rođenja kćeri i sina, jer zbog pripadnosti Jehovinim svjedocima nije smjela uzeti tuđu krv.

Prije poroda liječnicima je naglašeno kako Emmi ni u kojem slučaju ne smiju dati krv. Nitko nije očekivao komplikacije, no do njih je ipak došlo.

Liječnici su uzalud molili njezina 24-godišnjeg supruga i ostatak obitelji za dozvolu da Emmi spase život. Iako je za to bila potrebna tek najobičnija transfuzija, napori i molbe liječnika nisu urodili plodom.

Obitelj je i dalje inzistirala kako Emma ne bi željela izdati svoje principe. Mlada je majka prije smrti stigla tek jednom pomaziti svoju novorođenčad.

"Svi smo zaprepašteni i očajni. Ne možemo vjerovati da netko u današnje vrijeme može umrijeti nakon poroda uz svu novu tehnologiju. Još je tužnije to što je Emma imala vremena držati blizance prije nego su se stvari zakomplicirale. Srećom, Anthony ima veliku obitelj. Svi će oni pomoći i podići tu djecu", rekao je 24-godišnji Peter Welsh, također jehovin svjedok, a koji je u prosincu 2005. bio kum na vjenčanju Anthonyja i Emme.

Prijatelji mladu djevojku opisuju kao modernu i punu života. Bila je, kažu, presretna kada je doznala da nosi blizance.

dnevnik.hr/radiosarajevo.ba"

Ja mislim da je ta odluka neodgovorna prema tek rođenoj djeci.
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

sirotanovic wrote:
dawn_upon_dawn wrote:
sirotanovic wrote: Pricas gluposti! :wink:

Daleko od toga "skloni se mala", naprotiv... Usput receno, to su tvoje rijeci koje mi pokusavas uvaliti u usta. Ako vec pricas o osnovi gradjanske vrijednosti, onda bi se trebao pridrzvati njenih osnovnih pravila.

Sto se tice pljuvanja i medjusobnog vrijedjanja, kao ucesnik na podforumu "filozofija i religija", izuzmemo li par losih primjera, mogu slobodno reci da nisi u pravu.
nisam referirala na tvoje ponasanje na podforumu nego na tvoje rijeci, da @danas prica gluposti i da je to tvoj odgovor na njen post, dakle - ne znam kako je to pridrzavanje bilo kakvih vrijednosti. takodjer, rekla bih da se slazes sa univerzalcevom tvrdnjom, buduci da nisi replicirao njemu nego @danas.

ja se svojih principa pridrzavam i nikoga ne vrijedjam, nego isticem nacin na koji tvoj post percipiram. "pricas gluposti, :wink:" i ne smatram najuljudnijom i najboljom replikom.
danas

Post by danas »

sirotanovic wrote:
danas wrote:
sirotanovic wrote: Pricas gluposti! :wink:
Covjek koji se vodi glupom logikom na kraju ispada glup.
o njegovoj logici -- da li je ispravna ili ne -- ne vidjeh da sam napisala ijedne... samo navodim zakljucke koji se daju izvesti ako pratimo tu logiku...

sto se tice tvoje izjave da ispadam glupa tvrdeci da je hriscanstvo nastalo kao zidovska sekta nemam nekog posebnog komentara osim da kazem da je zalosno vidjeti velike 'vjernike' kako ne poznaju osnove svoje religije... te ih gledamo danima kako se koprcaju da objasne sveto trojstvo i kako se provaljuju jer ne znaju kako i na koji nacin im je religija zaceta... pa cu se ovom prilikom suzdrzati komentara o njihovoj pameti i naobrazbi (glede svoje a kamoli tudjih religija), kao i komentara o bijednoj potrebi da se bude 'specijalan' (jer kako cemo mi glooho bilo nastati od tamo nekih zidova)...

pa evo, iz *ebene wikipedie -- nijedan teolog nece osporiti cinjenicu da je hriscanstvo pocelo kao SEKTA, i to ni manje ni vise, nego JEVREJSKA SEKTA...

hvala na paznji...
Christianity began in 1st century AD Jerusalem as a Jewish sect but quickly spread throughout the Roman Empire and beyond to countries such as Ethiopia, Armenia, Georgia, Assyria, Iran, India, and China. Although it was originally persecuted, it would ultimately become the state religion of the Roman Empire (380). During the Age of Exploration, Christianity expanded throughout the world, becoming the world's largest religion.[1]
Jara

Post by Jara »

_BosanaC wrote:
Zasto?
Da mu ko ne ispere mozak...sto je sigurno, sigurno... :D
fia

Post by fia »

Jara wrote:
_BosanaC wrote:
Zasto?
Da mu ko ne ispere mozak...sto je sigurno, sigurno... :D

ma ne :D , ima on još drugi razlog :D :D :D
danas

Post by danas »

Ddur wrote:Volio bih da mi neko ko se razumije u Jehovine svjedoke objasni ovaj događaj koji citiram sa jednog portala:

"Rodila blizance, odbila transfuziju, oprostila se od djece i umrla

Pripadnica Jehovinih svjedoka nije željela primiti transfuziju krvi uprkos upozorenjima ljekara da bi to moglo biti kobno za nju

Da je odanost vjeri ponekad jača i od majčinske ljubavi dokazuje slučaj 22-godišnje Engleskinje Emme Gough.

Umrla je nekoliko sati nakon rođenja kćeri i sina, jer zbog pripadnosti Jehovinim svjedocima nije smjela uzeti tuđu krv.

Prije poroda liječnicima je naglašeno kako Emmi ni u kojem slučaju ne smiju dati krv. Nitko nije očekivao komplikacije, no do njih je ipak došlo.

Liječnici su uzalud molili njezina 24-godišnjeg supruga i ostatak obitelji za dozvolu da Emmi spase život. Iako je za to bila potrebna tek najobičnija transfuzija, napori i molbe liječnika nisu urodili plodom.

Obitelj je i dalje inzistirala kako Emma ne bi željela izdati svoje principe. Mlada je majka prije smrti stigla tek jednom pomaziti svoju novorođenčad.

"Svi smo zaprepašteni i očajni. Ne možemo vjerovati da netko u današnje vrijeme može umrijeti nakon poroda uz svu novu tehnologiju. Još je tužnije to što je Emma imala vremena držati blizance prije nego su se stvari zakomplicirale. Srećom, Anthony ima veliku obitelj. Svi će oni pomoći i podići tu djecu", rekao je 24-godišnji Peter Welsh, također jehovin svjedok, a koji je u prosincu 2005. bio kum na vjenčanju Anthonyja i Emme.

Prijatelji mladu djevojku opisuju kao modernu i punu života. Bila je, kažu, presretna kada je doznala da nosi blizance.

dnevnik.hr/radiosarajevo.ba"

Ja mislim da je ta odluka neodgovorna prema tek rođenoj djeci.
koliko je meni poznato, jehove odbijaju transfuziju krvi jer je smatraju na neki nacin svetinjom, simbolom zivota... nije im dozvoljeno na ovaj nacin produzavati zivot...
sirotanovic

Post by sirotanovic »

danas wrote:
jer kako cemo mi glooho bilo nastati od tamo nekih zidova

:zzzz:
danas

Post by danas »

sirotanovic wrote:
danas wrote:
jer kako cemo mi glooho bilo nastati od tamo nekih zidova

:zzzz:

jah... :oops:
univerzalac

Post by univerzalac »

Još tema nije zaključana... :zzzz:
fia

Post by fia »

U vezi sa odbijanjem transfuzija..

Da, naravno da mogu shvatiti zašto to pitate, zašto opet i opet se otvara ta tema. Ali ima različite motive za pitanja, često odmah se vidi…. sad se meni čini da je došlo vrijeme za odgovor. Ipak neću ulaziti u diskusiju u vezi sa člankom, jer su tu minimalne informacije.

Najprije te vjerske razloge.
Najbolje je „danas“ odgovorila, da JS uzimaju krv kao nešto sveto, samo da malo proširim - tako krv je blisko povezana sa životnim procesima da Biblija kaže kako je „ duša tijela u krvi“ 3.Moj.17:11. Jer je život živoga bića u krvi.

Kao Izvor života - Bog je dao uputstva u vezi upotrebe krvi.

Izraelcima je rekao da upotrebu krvi odobrava samo u svrhu žrtvovanja, u stvari te žrtve životinja su bile samo kao predslika? /nisam sigurna izrazom…/ koja trebala je voditi da vide potrebu žrtve Isusa.
3. Moj. 17:
17:12 Zato sam kazao Izraelcima: neka nitko od vas ne jede krvi; neka ni stranac koji medju vama bude ne jede krvi.
17:13 Tko god, Izraelac ili stranac koji medju vama boravi, uhvati u lovu kakvu zvijer ili pticu što se može jesti neka joj prolije krv i zatrpa zemljom.
17:14 Jer život svakoga živog bića jest njegova krv. Zato sam i rekao Izraelcima: ne smijete jesti krvi ni od kakva živog bića, jer život svakoga živog bića jest njegova krv. Tko god je bude jeo, neka se odstrani.
17:15 Tko bi god, Izraelac ili stranac, jeo što je uginulo ili što su zvijeri rastrgale neka opere svoju odjeću, u vodi se okupa i ostane nečistim do večeri. Tada će postati čist.
Jevr. 9:11-14,22
9:11 Krist se pak pojavi kao Veliki svećenik budućih dobara pa po većem i savršenijem Šatoru - nerukotvorenu, koji nije od ovoga stvorenja -
9:12 i ne po krvi jaraca i junaca, nego po svojoj udje jednom zauvijek u Svetinju i naðe vječno otkupljenje.
9:13 Doista, ako već poškropljena krv jaraca i bikova i pepeo juničin posvećuje onečišćene, daje tjelesnu čistoću,
9:14 koliko će više krv Krista - koji po Duhu vječnom samoga sebe bez mane prinese Bogu - očistiti savjest našu od mrtvih djela, na službu Bogu živomu!
9:22 I gotovo se sve po zakonu čisti krvlju i bez prolijevanja krvi nema oproštenja

Ef. 1:7 u kome, njegovom krvlju, imamo otkupljenje, otpuštenje prijestupa po bogatstvu njegove milosti.

Slično su dobili uputstvo prvi krščani.
Djela ap. 15:28,29
15:28 Zaključismo Duh Sveti i mi ne nametati vam nikakva tereta osim onoga što je potrebno:
15:29 uzdržavati se od mesa žrtvovana idolima, od krvi, od udavljenoga i od bludništva. Budete li se toga držali, dobro ćete učiniti. Živjeli!"

Da su to uputstvo i tako shvatili piše Tertulijan /160-230n.e./ i Minucije Feliks /3.stolj/
Napr. Tertulijan, koji je pisao u obranu vjerovanja prvih krščana, kaže: „Zabranu u vezi krvi smatrat ćemo tim više zabranom u vezi ljudske krvi“ /The Ante-Nicene Fathers knj.IV.str.86/

Sad će večina polemizirati da jedenje krvi nije to isto što transfuzija.
Najjednostavnij primjer je - ako doktor kaže „uzdržavaj se alkohola“ naravno ne misli samo „ne pij alkohol, ali u vene ga unositi možeš“…

Jehovinim svjedocima su naravno te vjerske razloge najbitnije. Ima ipak i razloge zdravstvene - bezveze je sad pričati o AIDS, hepatitis i tako dalje, takodalje.........svi to znamo..

O čemu bih sad željela popričati je da većina ljudi nije dovoljno informirana o tim stvarima, često se dogadjaje pojavljuju u medijima kao senzacija, i često samo poluistine /ma, kao sve u medijima…/
Ima puno alternativa za pacijente koji odbijaju krv a nisu to samo JS.
Sve vrste operacija mogu se obaviti i bez transfuzije krvi.
Mogu sad početi o Dextranu, Ringer.ot.,HES, erytropoetinu, PFC, elektrokauceru, koagulatoru, cell-saveru, Avitenu, Gelfoamu, Oxyceu, Surgicelu…… tko će razumjeti? Samo stručnjaci medju forumašima.

Na čitavom svijetu ima posebne grupe JS, koji su doktori i rade u tzv. „Službi za suradnju s bolnicama“
Napr. u Sarajevu 2001 g. bio je simpozij „Beskrvno liječenje - medicinski, etički i pravni aspekti“ Pokrovitelj simpozija - FMZ, organizatori - Klinički centar univerziteta u Sarajevu, Institut za naučno istraživački rad i razvoj Sarajevo i ATP Centre Johns Hopkins Hospital Baltimore. Oko 250 učesnika. Razgovaralo se kako osnovati centre za beskrvno liječenje u BiH.

Naravno da ima beskrvna medicina i rizika, ali što je zanimljivo:
"The American Journal of Medicine" (Febr. 1993) dr. Craig S. Kitchens sakupio je podatke iz 16 stud. gdje je bilo istraživano 1.404 operacija na JS, zaključak?
„Kod velikih operacija se k ukupnom broju rizika dodaje oko 0,5-1,5 posto. Je još manje jasno koliko bolesti i smrtnosti je moguče sa ovim načinom izbječi, ali rizik sa odbijanjem tr.krvi je vjerovatno manji. Iz ljekarskog gledišta je bilokoji rizik sa odbijanjem transfuzije vjerovatno niži nego rizik vezani sa prihvatanjem transfuzije.

Savjet - kad vam dolaze JS na vrata - pitajte za DVD „Alternative Transfuzija“ koje donosi zanimljive informacije ne samo javnosti, nego i doktorima i je napravljena uz pomoć mnogih priznatih stručnjaka. Bit ćete iznenadjeni mogučnostima.
Last edited by fia on 08/11/2007 20:50, edited 2 times in total.
sirotanovic

Post by sirotanovic »

Jesu li Jehovini svjedoci vegeterijanci? Jedu li oni meso?
šega

Post by šega »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
joj joj Alija što se ti provaljuješ :lol: :lol:
Post Reply