ako je ozbiljna prica, onda mislim da je 17 posto premalotumtum wrote:Namjera nije bila da se prebrojavamo, već da pokušamo dati odgovor na krajnje ozbiljno društveno (naučno) pitanje koje nam neće dati ovdašnji kvazi stručnjaci. Ne mogu da vjerujem da postoje ljudi kojima je ovo pitanje nepotrebno i glupo ( mora da imaju svoje razloge ), jer ako je i približno istina da nas je 17% predratnih, onda je Sarajevo fenomen ! Kakav ? E, to je već neka druga priča o kojoj sad ne bih, jer ko zna kuda bi nas pojedini od vas odveli... Dakle, govorimo o procijenama, a moja je, nakon prvobitnog šoka čuvši za 17%, bila da nas je više! Nakon razgovora sa kolegama sa posla ( još pesimističniji), da nas je nešto manje, a nakon opservacija pojedinih na forumu, da nas je i manje od tog postotka!
Koliko predratnih Sarajlija živi u Sarajevu?
-
DonDavudes
-
tumtum
Naravno da je ozbiljna! Trebalo bi je promovisati kao istinski važnu gradjansku akciju koja bi dala odgovore na mnoga pitanja o aktuelnom trenutku Sarajeva, a ne kao poziv na podcrtavanje razlika medju domorodačkom i doseljeničkom populacijom, kako su neki pokušali da tumače inicijativu / priču !
-
stabolansviras
Da sumiramo: Pola sandzaklija, pola sarajlija i pola ostalih...i svi ga, da izvinete, doje...kolektivno...demokratski
- van Basten
ne znam koji je tačno procenat (kao da neko zna), ali sam siguran da je minoran
-
šega
#105 Re: Koliko predratnih Sarajlija živi u Sarajevu?
Moguće!tumtum wrote:Prema nekim istraživanjima trenutno u Sarajevu živi 17 % predratnih stanovnika.
Da li po vašoj procjeni ta brojka odgovara stvarnom stanju?
A šta mislite koliko ima rođenih Sarajlija od roditelja Sarajlija???......hahaha
-
basta sljezove boje
da se dalje ne provaljujes bezveze - procitaj koji kriteriji definiraju sto je nauka, najbolje King, Keohane & Verba, pa ces vidjeti da je "conditio sine qua non" svake nauke metoda odnosno put koji vodi do spoznaje. Seruckanje po forumima je samo ispucavanje frustracijatumtum wrote:Namjera nije bila da se prebrojavamo, već da pokušamo dati odgovor na krajnje ozbiljno društveno (naučno) pitanje koje nam neće dati ovdašnji kvazi stručnjaci. Ne mogu da vjerujem da postoje ljudi kojima je ovo pitanje nepotrebno i glupo ( mora da imaju svoje razloge ), jer ako je i približno istina da nas je 17% predratnih, onda je Sarajevo fenomen ! Kakav ? E, to je već neka druga priča o kojoj sad ne bih, jer ko zna kuda bi nas pojedini od vas odveli... Dakle, govorimo o procijenama, a moja je, nakon prvobitnog šoka čuvši za 17%, bila da nas je više! Nakon razgovora sa kolegama sa posla ( još pesimističniji), da nas je nešto manje, a nakon opservacija pojedinih na forumu, da nas je i manje od tog postotka!
i nisam iz Travnika vec bas iz Sarajeva i zaboli me briga ko se gdje rodio i odakle dosao. A koliko su moji dugo u Sarajevu to mozes vidjeti po beratu od sultana kojim nam se odredjuju prava i duznosti. Kladim se da si ti dijete ili unuce nekog muhadzera koji je bez icega dosao 1945. i sad lijecis svoje komplekse na onima koji su dosli 50 godina iza vas
i pun mi vas je q, vas glupih pokondirenih tikvi kojima roditelji govore pemzija i avtobus, a vi se ufuravate da ste pojam kulture jer vam pise u LK mjesto rodjenja Sarajevo. 1000 su mi drazi ovi neiskvareni ljudi koji su jucer dosli ali koji nemaju taj vas seljakluk i papanluk. Prodaji se ti raji na poslu i dalje ali ipak se zna koja su sarajevska prezimena a koja nisu
-
pinkzelena
basta sljezove boje wrote:
1000 su mi drazi ovi neiskvareni ljudi koji su jucer dosli ali koji nemaju taj vas seljakluk i papanluk.
Pa kaže:
Prodaji se ti raji na poslu i dalje ali ipak se zna koja su sarajevska prezimena a koja nisu :P
Iako se ne slažem sa pokretačicom teme,ne znam gdje si ti u njenim postovima prepoznala seljakluk i papanluk..
Ovakvim napadanjem ne pokazuješ baš svoju "građanštinu"
-
basta sljezove boje
draga, nemam se ja nikome pokazivati. Ova preseravanja o "starim Sarajlijama" mi idu na zivce i u stvarnom zivotu, jer uvijek dolaze od 1. generacije rodjenih u Sarajevu. Kod mene u komsiluku jest bilo promjena, ali samo unutar-sarajevskih, dosli ljudi koji su stanovali u drugim dijelovima grada, a i kod mojih prijatelja je vrlo slicno. "Naucnica" sto je pokrenula temu ocito pati za oficirima JNA, portirima i policajcimapinkzelena wrote:basta sljezove boje wrote:
1000 su mi drazi ovi neiskvareni ljudi koji su jucer dosli ali koji nemaju taj vas seljakluk i papanluk.
Pa kaže:
Prodaji se ti raji na poslu i dalje ali ipak se zna koja su sarajevska prezimena a koja nisu :P
kako si kontradiktorna..jel tako nabijaš na nos tim "neiskvarenim ljudima koji su juče došli" Sarajevska prezimena??
Iako se ne slažem sa pokretačicom teme,ne znam gdje si ti u njenim postovima prepoznala seljakluk i papanluk..
Ovakvim napadanjem ne pokazuješ baš svoju "građanštinu"
-
Downunda
Slažem se.basta sljezove boje wrote:da se dalje ne provaljujes bezveze - procitaj koji kriteriji definiraju sto je nauka, najbolje King, Keohane & Verba, pa ces vidjeti da je "conditio sine qua non" svake nauke metoda odnosno put koji vodi do spoznaje. Seruckanje po forumima je samo ispucavanje frustracijatumtum wrote:Namjera nije bila da se prebrojavamo, već da pokušamo dati odgovor na krajnje ozbiljno društveno (naučno) pitanje koje nam neće dati ovdašnji kvazi stručnjaci. Ne mogu da vjerujem da postoje ljudi kojima je ovo pitanje nepotrebno i glupo ( mora da imaju svoje razloge ), jer ako je i približno istina da nas je 17% predratnih, onda je Sarajevo fenomen ! Kakav ? E, to je već neka druga priča o kojoj sad ne bih, jer ko zna kuda bi nas pojedini od vas odveli... Dakle, govorimo o procijenama, a moja je, nakon prvobitnog šoka čuvši za 17%, bila da nas je više! Nakon razgovora sa kolegama sa posla ( još pesimističniji), da nas je nešto manje, a nakon opservacija pojedinih na forumu, da nas je i manje od tog postotka!
i nisam iz Travnika vec bas iz Sarajeva i zaboli me briga ko se gdje rodio i odakle dosao. A koliko su moji dugo u Sarajevu to mozes vidjeti po beratu od sultana kojim nam se odredjuju prava i duznosti. Kladim se da si ti dijete ili unuce nekog muhadzera koji je bez icega dosao 1945. i sad lijecis svoje komplekse na onima koji su dosli 50 godina iza vas
i pun mi vas je q, vas glupih pokondirenih tikvi kojima roditelji govore pemzija i avtobus, a vi se ufuravate da ste pojam kulture jer vam pise u LK mjesto rodjenja Sarajevo. 1000 su mi drazi ovi neiskvareni ljudi koji su jucer dosli ali koji nemaju taj vas seljakluk i papanluk. Prodaji se ti raji na poslu i dalje ali ipak se zna koja su sarajevska prezimena a koja nisu
Najstarije porodice su Jevrejske, jer su Sefardi došli u BiH (pa samim tim i u Sarajevo) krajem 15.vijeka, a dotada su tu živjeli ljudi koji danas sebe nazivaju Srbima, tj, Hrvatima, tj pravoslavci i katolici (naravno i bogumili ili patereni i ostali).
Prema tome, istorijski gledano, muslimani su "najmanje" Sarajlije, jer je logično Islam posljednjii došao na ove prostore. Da ne spoinjem ostale nacije koje su također ovdje vjekovima (npr. Čehe, Austrijance, Albance itd)-
Prema tome.... baš se i po prezimenima ko su prave Sarajlije, a pitanje ŠTA SU "TE" SARAJLIJE URADILE ZA NAS?!
Po meni je najveći Saarajlija onaj ko je nešto uradio za ovaj grad, BEZ OBZIRA GDJE JE ROĐEN (a to se zna).
Pozdrav mojim sugrađanima i svim ljudima koji doprinose razvoju ovog grada u bilo kom pogledu!
-
tumtum
Šta je bilo !? Pogodio Travnik? Pa nas foliraš da si iz Sarajeva. Ja, zaista, tebe i sebe ne vidim kao pripadnike istog životnog prostora. Hvala Bogu što ni ne srećem takve poput tebe. Takvima poput tebe, nisam se ni obratila, niti od tebe očekujem da čujem išta pametno i svrsishodno. Ne znam šta ti o meni možeš uopšte znati i na osnovu čega? Vjeruj postidila bi se da znaš koga kvalifikuješ tim svojim srednjevijekovnim aršinima! Ostavila bi se ja sultana da sam na tvome mjestu. Daleko je on, nekih trista godina unatrag. Za taj ti posao treba vremeplov.
-
basta sljezove boje
tumtum wrote:Šta je bilo !? Pogodio Travnik? Pa nas foliraš da si iz Sarajeva. Ja, zaista, tebe i sebe ne vidim kao pripadnike istog životnog prostora. Hvala Bogu što ni ne srećem takve poput tebe. Takvima poput tebe, nisam se ni obratila, niti od tebe očekujem da čujem išta pametno i svrsishodno. Ne znam šta ti o meni možeš uopšte znati i na osnovu čega? Vjeruj postidila bi se da znaš koga kvalifikuješ tim svojim srednjevijekovnim aršinima! Ostavila bi se ja sultana da sam na tvome mjestu. Daleko je on, nekih trista godina unatrag. Za taj ti posao treba vremeplov.
tipicna "sarajevska" rospija koja ljudima "iz provincije" krv pije na poslu sto su iz Sandzaka ili ne znam odakle
-
kozmopolitanac
#114 Re: Koliko predratnih Sarajlija živi u Sarajevu?
prema kojim i kakvim istrazivanjima?tumtum wrote:Prema nekim istraživanjima trenutno u Sarajevu živi 17 % predratnih stanovnika.
debilno je to sto si rekao. isto kao da si napisao da prema nekim istrazivanjima odlazak u zoo povecava kurac za 5 cm. navedi izvor retardu.
-
basta sljezove boje
#116 Re: Koliko predratnih Sarajlija živi u Sarajevu?
pa kako ne vidis da nema izvora, bapska prica. Po meni je tema za lokot, jer nikome nije u interesu da dijeli stanovnike Sarajeva na ove i one. Ljude koji su dosli treba prihvatiti, integrirati u drustvo a ne srati kako je 1990 sve bilo bolje. Trebao bi grad Sarajevo jednom mjesecno svim novoprijavljenim stanovnicima Sarajeva organizirati program upoznavanja sa gradom. Ima dovoljno i prostorija i ljudi i to bi se moglo lijepo napraviti. U Njemackoj se to radi na razlicite nacine - ljudima dolazi na adresu cijela brosura u kojima im se objasnjava sve sto je bitno za funkcioniranje u gradu. Recimo, odvajanje smetlja je vrlo vazna tema. U nekim gradovima imaju i obilazak po gradu i vodica. Treba ljudima objasniti sta smeta a sta ne smeta drugima i kako se ponasati. Ovo sto pokretacica ove teme fura - ignoriranje ljudi koji zive na istom prostoru je najgora moguca opcija za drustvokozmopolitanac wrote:prema kojim i kakvim istrazivanjima?tumtum wrote:Prema nekim istraživanjima trenutno u Sarajevu živi 17 % predratnih stanovnika.
debilno je to sto si rekao. isto kao da si napisao da prema nekim istrazivanjima odlazak u zoo povecava kurac za 5 cm. navedi izvor retardu.
-
pinkzelena
Downunda wrote:
Slažem se.
Najstarije porodice su Jevrejske
Istina,a znaš li ko ih je DOVEO u BiH i u Sarajevo?
A što se tiče drugog dijela tvog posta..zanima me.. pošto kažeš da su muslimani najmanje sarajlije..da li to podrazumijeva da se samo srpske i hrvatske porodice pikaju kao čiste "Sarajevske".
Ovo mi smrdi malo na nacionalizam..nemoj se ljutiti..
Last edited by pinkzelena on 26/10/2007 21:14, edited 1 time in total.
-
tumtum
Sandžaklije su, debilčino, moji prijatelji kao i ostali ljudi kojima ne brojim krvne zrnce niti mi je bitno da li je ko oficirsko dijete. I oni su sarajlije i nije bitno koje koljeno. I nemoj samo ti da ih braniš! No, da se vratimo pitanju... Ima li dovoljan broj normalnih ljudi na ovom forumu koji će se očitovati o temi ?! Hmm...
-
enes-s
- Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.
basta sljezove boje wrote: i pun mi vas je q, vas glupih pokondirenih tikvi kojima roditelji govore pemzija i avtobus, a vi se ufuravate da ste pojam kulture jer vam pise u LK mjesto rodjenja Sarajevo. 1000 su mi drazi ovi neiskvareni ljudi koji su jucer dosli ali koji nemaju taj vas seljakluk i papanluk.
otam - od tamo
nake - neke
Last edited by enes-s on 26/10/2007 21:23, edited 1 time in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
#120 Re: Koliko predratnih Sarajlija živi u Sarajevu?
Na koji rat mislis, prvi svjetski, drugi ili zadnju agresiju?tumtum wrote:Prema nekim istraživanjima trenutno u Sarajevu živi 17 % predratnih stanovnika.
Pred II WW Sarajevo je brojalo negdje cca. 50-80.000 stanovnika pa ti skontaj.
-
tumtum
Lokot ti je u ono malo mozga . Mada će moguće zatvaranje teme najbolje progovoriti o tome koliko se i čega bojite i kolliko je ovdje ostalo svijesnih, a koliko paranoičnih nesretnika poput tebe i onih koje pitanje boli jer je ''politički nekorektno''!
- amortizer
A ja seljaka majko mila!!!!walkabout wrote:Kemica je poslo sljedecu molbu:
“Dragi moje Sarajlije,
Ija bise zelijo upisati naotu listu od sedamnes ljudi da se znade da sam ija rodzeni Sarajlija (nadam se da su Hladivode unutar granica). Vako, jes da je istina da su moji sljegli iz IB (ne, nije InformBiro) al to je bilo davno, inesjecam se jer nisam bijo rodzen. Mati me je rodila ubolnici uCentru tako da dati ja dolazim iz najuze sredisnjice Centra centralnog Sarajeva, ima islika, mati samnom unarucju ceka autobus ispred Centralne bolnice Centra Sarajeva. A i babo mije boravijo u Centralnom dosta godina tako da mislim da se podrazumjeva.
Evo i Nurko pita jel more ion da bidne, kaze da je on rodzeni Sarajlija evo ima 9 i po godina, makar da ga se stavi na waiting list.
Zafaljivam,
Sarajlija Kemica”
Ti iz Sarajeva?
Pa da si iz SArajeva znao bi da se "naotu" pise odvojeno, ustvari velikim slovom (nisam bas ni ja siguran).
-
basta sljezove boje
chuna od selaenes-s wrote:Ko ono reče za Sarajevo da je čudo* od sela?
* ćudo
Goran Bregovic