Promasio si. No, to nije ni cudno.RoadRunner wrote:Tifa nije rekao nista novo, nista o cemu svaki vjernik prije njega nije razmisljao.
Ocigledno je takodjer, da Tifa nema ni jedan dokaz za ono sto tvrdi.
Cijela koncepcija mu se zasniva na pretpostavkama.
Zasto onda ismijavati ljude koji vjeruju u Boga?
Da li Tifa nudi bilo kakav dokaz, ili samo dogmu? Treba mu se vjerovati, a za uzvrat ne nudi nikakav dokaz.
Malo cu da oponasam Tifu, pa da kopiram nesto sto je vec napisano na jednoj drugoj temi![]()
Tifa: Da li ti vjerujes u postojanje Boga?
Teista: Da, vjerujem
Tifa: Ali Bog ne postoji, zasto onda da i dalje vjerujes u njega?
Teista: Kako znas da ne postoji?
Tifa: Pa ne znam, ali ja mislim da ne postoji
Teista: Imas li neki argument kojim bi mi potvrdio da Bog ne postoji?
Tifa: Nemam
Teista: Aha
Zbog ovoga otprilike, Tifa misli da je pametniji od onih koji vjeruju u Boga
P.S. Vecina pitanja koja ovdje postavlja Tifa su iz knjige koju je vec ranije spomenula "Zena", a koja se zove "Razgovor sa prijateljem ateistom". Knjiga se moze kupiti u knjizari "Svjetlost" u Titovoj, i kosta svega 4 KM, a napisao ju je teista-musliman.
Dakle, ja sam ateista. Ako teizam je vjera u Boga, onda je ateizam nevjera u Boga, odnosno nedostatak vjere u nadzemaljsko bice koje je svemoguce. Ili jednostavnije: Ateista nije neko sto kaze: "Bog ne postoji" (takve oznacavamo kao antiteiste), vec neko sto kaze: "Ja ne vjerujem u Boga".
Sada pojasnimo sta je teista. Teizam je vjera u Boga, i tu dakle nema nedostatka vjere u nadzemaljsko bice, vec naprotiv. Eh sada, ja ne vjerujem u neko nadzemaljsko bice sto je (ili bi trebao biti) stvoritelj svemu. Ne vjerujem, jer nema dokaza za osnovanost (opravdanost) takve pretpostavke (polazinice). Teista ne samo da smatra da ta osnovanost postoji, vec on tvrdi da takvo nadzemaljsko bice i 100% postoji. Stavise, on zna takodje tacno sta to bice od nas zeli i ocekuje itd. Dakle, nije do mene da ja dokazujem da takvo bice ne postoji, vec je do teiste da takvo sto dokaze. Sto znaci: Pored toga sto mora da dokaze svoju tvrdnju o stopostotnom postojanju Stvoritelja (jos nisam sreo teistu koji takvo sto ne tvrdi 100%
Kraci rezime: Na teisti je da dokaze svoju tvrdnju. Svi dokazi, koje su teisti do sada nudili, ispostavljeni su samo kao pretpostavke bez valjane (a kamoli deduktivne) osnove. Pri svojem "dokazivanju" teista se koristi dogmatizmom, tautologijom, logicnim sestarom (vrtenje u krug) zaboravljajuci da to nisu metode dokazivanja.
U pogledu da njihove tvrdnje o ovakvom ili onakvom Bogu ja sebe smatram antiteistom. Antiteistom, jer takav Bog ne moze da postoji. To je dokazivo. Tu ne pomazu niti ontoloski, kozmoloski ili ini argumenti... jer oni nisu zaista deduktivni/obavezni. Svi argumenti u korist Njegovog postojanja baziraju na, to smo vec naveli, dogmatizmu, tautologiji i logicnim sestarom.
A sada se posvetimo tvojem dijalogu:
Ateista ne mora da dokaze ne postojanje Boga, ali to nikada da se shvati. Ja dokazati ne mogu ni da ne postoje "sedmonozni konji ljubicaste dlake sa dva repa" - za takav dokaz bih morao pretraziti cijeli univerzum kako u sadasnjosti tako i u proslosti. Stoga je prakticno nemoguce da dokazem njihovo nepostojanje. To vrijedi i za bogove u proslosti (Zevs, Tor, Mars, Apolon, Odin itd) ili i za bogove hinduista ili inih drugih religija. Takodje i za Djeda Mraza ili i Babarogu. Kada bi ovakav nacin argumentiranja vrijedio, onda sve religije sto postoje imaju pravo. Bas sve, i istovremeno iako se toliko razlikuju. A to nije logicno, ili jeste?
Dakle, da Bog ne postoji nije potrebno dokazati (niti je takvo sto moguce, razlozi su gore navedeni). Dokazivo je jedino da ovakav ili onakav Bog moze da postoji, ako se postojanje istog uslovljava. A to, to vec nije valjano, niti logicno ispravno. Ovisno o tim navedenim osobinama istoga (Boga), dokazivo je da takvo sto nije moguce.