To znači da su sve zemlje koje imaju obalu na Crnom moru zakinute.
Rusija,Ukrajina,Rumunjska,Bugarska,Gruzija.
Kako je to moguće?
Sorry.Alfons Kauders wrote:Strucnjak, hajde sad vrati se par stranica i procitaj sta sam ja rekao za jebenu Queen Mary 2 i Titanic.bonislav wrote:E moj šizofreničaru.Alfons Kauders wrote: Visina mosta 55m, visina Titanica 56m.
Visina Queen Mary 2 72 metra, visina Bosporskog mosta u Istanbulu 64 metra.
Koga će tužiti,kmeee...
Kmeee...
Nauci citati ili u protivnom ne seri.
Taman sam pomislio da su Ibrini biseri na ovoj temi nenadjebivi, ali vidim da i Hrvati konja za trku imaju.
Trend u brodogradnji je da se ide na sve manja i manja plovila, uz izuzetak turistickih koja u ovoj prici nisu bitna.ticoroman wrote:Nije problem ako grade most, bar sto se tice izlaza na more. (Drugo je sad pitanje kome pripada par malih ostrva preko kojih ce most ici.)
Bitno je koliko ce visok most biti, to jeste koliki ce brodovi moci prolaziti ispod njega. I ako sada nemamo luku ko zna sta ce biti za 15, 30, 45 godina. Most se gradi da tu stoji 100+ godina.
Izgradjen je most izmjedu Svedske i Danske pa to nije sprijecilo izlaz/ulaz tankerima i teretnim brodovima. Treba se dogovoriti da most bude dovoljno visok.
Hayat je kasnio dobrih nekoliko mjeseci, mada razumijem da ti je Hayat jedini izvor informacija pa to tako i pretpostavljas.Prpa.ba wrote:Ocito su neki zaneseni ublehaskom pricicom o nekakvoj bosanskoj luci u Neumu koju je plasirao Hayat.![]()
Prica slicna onoj o velikom serbskom Sarajevu
Nije uopste puno ako se imaju u vidu prihodi od turizma. Da nije Jadrana i Hrvatska bi vjerovatno mnogo manje ulagala u infrastrukturu na jugu...Maraschino wrote:Mozda i naprave neku cuprijuako im ko da kredit , posto su do guse zaduzeni ( preko 30 milijardi eura)
![]()
nije to malo
Moguce, ali bolje za svaki slucaj dici malo visociji most. Ko zna, mozda nekad srucimo Neum a tu napravimo jednu ogromnu luku.Alfons Kauders wrote:Trend u brodogradnji je da se ide na sve manja i manja plovila, uz izuzetak turistickih koja u ovoj prici nisu bitna.ticoroman wrote:Nije problem ako grade most, bar sto se tice izlaza na more. (Drugo je sad pitanje kome pripada par malih ostrva preko kojih ce most ici.)
Bitno je koliko ce visok most biti, to jeste koliki ce brodovi moci prolaziti ispod njega. I ako sada nemamo luku ko zna sta ce biti za 15, 30, 45 godina. Most se gradi da tu stoji 100+ godina.
Izgradjen je most izmjedu Svedske i Danske pa to nije sprijecilo izlaz/ulaz tankerima i teretnim brodovima. Treba se dogovoriti da most bude dovoljno visok.
Najveci supertankeri i kontejnerski brodovi ikad napravljeni su vec izbaceni iz upotrebe. Primjera radi, neki od tih brodova nisu mogli ploviti ni kroz La Manche, a kamoli kroz Peljeski kanal.
BiH je na donatorskim konferencijama dobila 5.1 milijardu USD. Procjenjuje se da je oko 70% tog iznosa otislo na finansiranje raznoraznih medjunarodnih organizacija, odnosno njihove birokracije i sigurnosnih struktura. Ukupna ratna steta je prema nekim procjenama premasila 120 milijardi pa ti vidi koliko je tih 1.5 milijardi koje nisu posisali stranci moglo pomoci u rekonstrukciji. Dugovi nisu otpisani, vec samo reprogramirani, dakle dobili smo duzi rok otplate, duzi grejs period i sl.bonislav wrote:Nije malo, šta ćeš, nama nisu opraštali dugove i davali milijardske donacije kao BiH i Srbiji.Maraschino wrote:Mozda i naprave neku cuprijuako im ko da kredit , posto su do guse zaduzeni ( preko 30 milijardi eura)
![]()
nije to malo
Ajd odgovori.ticoroman wrote:Moguce, ali bolje za svaki slucaj dici malo visociji most. Ko zna, mozda nekad srucimo Neum a tu napravimo jednu ogromnu luku.Alfons Kauders wrote:Trend u brodogradnji je da se ide na sve manja i manja plovila, uz izuzetak turistickih koja u ovoj prici nisu bitna.ticoroman wrote:Nije problem ako grade most, bar sto se tice izlaza na more. (Drugo je sad pitanje kome pripada par malih ostrva preko kojih ce most ici.)
Najveci supertankeri i kontejnerski brodovi ikad napravljeni su vec izbaceni iz upotrebe. Primjera radi, neki od tih brodova nisu mogli ploviti ni kroz La Manche, a kamoli kroz Peljeski kanal.![]()
Bez zajebancije. Bolje biti siguran, nego se zajebati. Ipak ce most tu stajati veoma veoma dugo. Mislim da je strah da ce nas most evenutalno "zatvoriti" najveci razlog zasto se vecini ne svidja ideja.
1. Visina starog/prvog mosta na Bosforu nije 64 metra, vec je "clearance" od vode 64 metra.bonislav wrote:Ajmo veleumnici objasnite mi kako si Turska smije dopustiti da na Bosporu ima mostove visine 64 metra,a postoje brodovi i viši od toga?
Kako je to moguće?
Jasta, de se odluci, jel' cekam poruke iz centrale ili gledam bosnjacku obrazovnu televiziju. Ne moze i jedno i drugoibro dirka wrote:Hayat je kasnio dobrih nekoliko mjeseci, mada razumijem da ti je Hayat jedini izvor informacija pa to tako i pretpostavljas.
Mislim da bi prvo trebao nauciti citati, pa onda mozes slobodno u nekakve tvrdnje, koliko god bile infantilne.bonislav wrote:Ibro Dirka ovo očekuje u Plješkom kanalu.
http://www.thamesshipsociety.org.uk/ima ... Mary-2.jpg
A istovremeno izjavljuje da bi most ekološki uništio more.![]()
![]()
Ponavljam, most nije problem. Civilni brod visok preko 50 metara je najcesce dug preko 250m i nema teorije da bi mogao prici Neumu ili Kleku. Racunaj na gaz od preko 10 metara i krug okretanja poput omanjeg asteroida i to je to.ticoroman wrote:Moguce, ali bolje za svaki slucaj dici malo visociji most. Ko zna, mozda nekad srucimo Neum a tu napravimo jednu ogromnu luku.Alfons Kauders wrote:Trend u brodogradnji je da se ide na sve manja i manja plovila, uz izuzetak turistickih koja u ovoj prici nisu bitna.ticoroman wrote:Nije problem ako grade most, bar sto se tice izlaza na more. (Drugo je sad pitanje kome pripada par malih ostrva preko kojih ce most ici.)
Najveci supertankeri i kontejnerski brodovi ikad napravljeni su vec izbaceni iz upotrebe. Primjera radi, neki od tih brodova nisu mogli ploviti ni kroz La Manche, a kamoli kroz Peljeski kanal.![]()
Bez zajebancije. Bolje biti siguran, nego se zajebati. Ipak ce most tu stajati veoma veoma dugo. Mislim da je strah da ce nas most evenutalno "zatvoriti" najveci razlog zasto se vecini "ne svidja" ideja.
Ajde mi reci koliko je na Bosporskom mostu udaljenost od razine mora do ceste.ibro dirka wrote:1. Visina starog/prvog mosta na Bosforu nije 64 metra, vec je "clearance" od vode 64 metra.bonislav wrote:Ajmo veleumnici objasnite mi kako si Turska smije dopustiti da na Bosporu ima mostove visine 64 metra,a postoje brodovi i viši od toga?
Kako je to moguće?
2. Udaljenost izmedju stubova je preko kilometra.
De protabiri malo bolje te svoje bombe i bombice, pa se opet javi.
21rajvosa^ wrote:Jebi ga, zato od 2000te napravise preko 1000km ceste, a mi 20 cini mi se, 10-20 gore dole.Maraschino wrote:Mozda i naprave neku cuprijuako im ko da kredit , posto su do guse zaduzeni ( preko 30 milijardi eura)
![]()
nije to malo
Aha ti si taj koji se brineš za ekološku i biološku situaciju bosnaskog oceana, zagovarajući da tamo ulaze brodevi koji su tolike veličine da više neće moći izići.ibro dirka wrote:Mislim da bi prvo trebao nauciti citati, pa onda mozes slobodno u nekakve tvrdnje, koliko god bile infantilne.bonislav wrote:Ibro Dirka ovo očekuje u Plješkom kanalu.
![]()
Za ostale: Sto se tice ublehe od 55 metara visine, ko je ovdje vidio tu studiju/plan?
Moze, kako da ne, i Hayat malo pomalo naginje ka Partiji, zlu ne trebalo...Prpa.ba wrote:Jasta, de se odluci, jel' cekam poruke iz centrale ili gledam bosnjacku obrazovnu televiziju. Ne moze i jedno i drugoibro dirka wrote:Hayat je kasnio dobrih nekoliko mjeseci, mada razumijem da ti je Hayat jedini izvor informacija pa to tako i pretpostavljas.
Vi Harisovci ste stucnjaci za ublehe, ti bi to najbolje trebao znati.ibro dirka wrote:Mislim da bi prvo trebao nauciti citati, pa onda mozes slobodno u nekakve tvrdnje, koliko god bile infantilne.bonislav wrote:Ibro Dirka ovo očekuje u Plješkom kanalu.
![]()
Za ostale: Sto se tice ublehe od 55 metara visine, ko je ovdje vidio tu studiju/plan?
Nemam ja sta odgovarati. Nisam ja strucnjak, a nisam ni rekao da cemo biti zatvoreni. Medjutim volio bih da se to sve prvo malo bolje ispita pa da Hrvatska dobije zeleno svijetlo od BiH. Postoje ljudi, strucnjaci, koji ce odluciti koliko visok most mora biti. Kad se sve odluci, onda pravite most.bonislav wrote:Ajd odgovori.ticoroman wrote:Moguce, ali bolje za svaki slucaj dici malo visociji most. Ko zna, mozda nekad srucimo Neum a tu napravimo jednu ogromnu luku.Alfons Kauders wrote: Trend u brodogradnji je da se ide na sve manja i manja plovila, uz izuzetak turistickih koja u ovoj prici nisu bitna.
Bez zajebancije. Bolje biti siguran, nego se zajebati. Ipak ce most tu stajati veoma veoma dugo. Mislim da je strah da ce nas most evenutalno "zatvoriti" najveci razlog zasto se vecini ne svidja ideja.
Kako to da sve crnomorske zemlje nisu zatvorene jer Turci na Bosporu imaju mostove od 64 metra visine, a 3 i pol metra bosanskog mora će biti zatvoreno mostom viskom 55 metara?
Ne, ja sam onaj koji zna citati, a to je u tvom selu ocito cista egzotika.bonislav wrote:Aha ti si taj koji se brineš za ekološku i biološku situaciju bosnaskog oceana, zagovarajući da tamo ulaze brodevi koji su tolike veličine da više neće moći izići.ibro dirka wrote:Mislim da bi prvo trebao nauciti citati, pa onda mozes slobodno u nekakve tvrdnje, koliko god bile infantilne.bonislav wrote:Ibro Dirka ovo očekuje u Plješkom kanalu.
![]()
To je novi Harisov plan za zeljezaru - dovuces u Neum brod sa stotinjak hiljada tona istisnine, kad se zabije u Klek, ponudis vlasnicima izvinjenje i par miliona odstete "na dodjems", a onda zovnes Jatine gradjevinare da ga izrezu i odvuku do Zenice.bonislav wrote:Aha ti si taj koji se brineš za ekološku i biološku situaciju bosnaskog oceana, zagovarajući da tamo ulaze brodevi koji su tolike veličine da više neće moći izići.ibro dirka wrote:Mislim da bi prvo trebao nauciti citati, pa onda mozes slobodno u nekakve tvrdnje, koliko god bile infantilne.bonislav wrote:Ibro Dirka ovo očekuje u Plješkom kanalu.
![]()