A gdje su dinosauri?

Rasprave o vjerskim temama.
Chekill

Post by Chekill »

Ok, iako idalje mislim da je besmisleno diskutovati sa vjernicima ne mogu a da ne reagujem na ovaj mravlji post - jednostavno 'bode u oci' (a i zdrav razum)
Mislim da svi ljudi, neki vise a neki manje, vjeruju u inteligentnog tvorca nase planete i svega drugoga u svemiru, samo je pitanje i dilema kako tog Tvorca zvati.

Mislim, ovo je nevjerovatno - po tebi se ateisti prave da nevjeruju u boga - ??? ako bih slijedio tvoju logiku mogao bih 'ladno izvesti slijedeci zakljucak: Mislim da svi vjernici ,neki vise a neki manje, znaju da nepostoji bog ili *inteligentni tvorac - kreator* samo sto ih spoznaja o tome toliko plasi da bjeze od te istine i nastavljaju da zive u iluziji sigurnosti tkoju pruza ideja o svemogucem bicu tkoje bdije nad njima i stiti ih.
Ako ce mo se sloziti sa darvinovom tezom da su ljudi nastali od pra ljudi, a pra ljudi od majmuna, onda se moramo zapitati kako su stvorene planete i galaksije. One sigurno nisu stvorene od majmuna niti od jednoceliskih organizama. One su stvorene velikom eksplozijim i sudaranjem planeta. ovo je ono sto naucnici i darvinisti tvrde.
Ok, prije komentara samo par gramatickih opaski - ce mo se pise zajedno kao i pra ljudi, ipak bar minimun pismenosti! Znaci ti se pitas kao su nastale planete i galaksije i zakljucujes vispreno, uz pomoc svoje nadnaravne - bogomdane ( :shock: ) inteligencije - da definitivno nisu nastale od majmuna nego 'velikom eksplozijom i sudaranjem planeta'

Znaci planete su nastale sudaranjem planeta,odnosno prije nastanka planeta su bile...planete??.....hm....uistinu logican zakljucak pravog vjernika!! Drzava (ako se ovaj grotesktni teatar moze vise tako zvati) nam je puna takvih iracionalnih vjernika na sve tri strane i zato nam je tako sve 'bogovski' kako jeste...
Ako se slazemo da svaka kreacija mora imati svoga kreatora, da sve sto postoji mora imati sastav i nesto sto ga je stvorilo/napravilo, onda se moramo sloziti da iza planeta, galaksija i svemira postoji nesto mnogo jace, nadnaravno i inteligentnije sto je stvorilo sve te zvijezde i svemir, a samo nije kreacija. Kako onda nazvati to inteligentno bice? Vjernici ga nazivajuBog/Allah. Nevjernici ce ovde ostati zbunjeni jer oni ne vjeruju u Boga a u isto vrijeme nemaju svoju tezu Najinteligentnijeg ili neku drugu opciju sem -Boga.

Samo sto se mi svi ne slazemo sta je to kreacija - za tebe je sve kreacija, za mene ne! A ako vec ides tim tako uobicajenim i izlizanim putem *a kako je nastao majmun,a kako su nastale zvijezde, svemir itd...* da bi dokazao postojanje boga ili kako se sada strucno naziva pseudonaucnim jezikom *inteligentni kreator*- da se nadovezem na tvoj tok misli...Tko onda stoji iza boga?Tko je njega stvorio - tko kaze da i on nije kreacija??

Pa da zakljucim, dao nama bog manje bogomolja a vise instituta u svim naucnim oblastima!!! 8-)
Pustinjski pjesnik i mrav

Post by Pustinjski pjesnik i mrav »

@ Chekill @Comrad

S obzirom da ste obadvojica (nevjesto) izbjegli dati odgovore(koje nemate) na moja pitanja, vec umjesto toga se bavili mojom licnoscu(tipicno izvrdavanje pri nedostatku odgovora), odlucio sam da vam jos malo (pojednostavim) pojasnim moja pitanja i razmisljanja.

Ako hocemo da razgovaramo o nastanku ljudi i svijeta, moramo se osloboditi zemljine teze i razmisliti na sire i dalje.
Kreacija je sve ono sto je nastalo od necega drugoga, odnosno ono sto je stvoreno. Sve sto postoji na ovom svijetu je kreacija, stvorilo ga je nesto drugo/jace. Jedino sto nije kreacija su dusa i Bog.
Ko je iza Boga? Niko! Zato i jeste Bog. Sve zvijezde, galaksije, pa i svemir su kreacije i morali su nastati od necega jaceg. Neko ih je stvorio/napravio. Jer nista ne nastaje samo od sebe i iz nicega! Ako ce mo uvijek pitati sta je iza planeta, sta je iza galaksija, sta je iza svemira, sta je iza drugog svemira, pa iza treceg..., sta je iza svih tih kreacija...? Neminovan zakljucak bi bio -Inteligentni Kreator, Bog. Neko ili nesto, tvorac ovoga svega a sam nije kreacija(nije stvoren niti rodjen, vec je oduvijek tu). Jer nesto mora biti iza svega, svega, svega, svega toga sto je sve to napravilo!

-Ako smatras da sve nije kreacija, onda mi navedi Jedno na ovome svijetu a da nije imalo kreatora i da nije nastalo od necega drugoga?
-Zar ne mislis da je svemir morao biti stvoren od necega drugoga/jacega, ili mislis da je svemir nastao sam od sebe i iz nicega, metodom pufff?
-Moje misljenje je da je inteligentni tvorac/kreator/Allah stvorio nebesa, zvijezde i sve druge svjetove. Ko je po tebi inteligentni tvorac? Ili mislis da je sve nastalo u sesiru carobnjaka Merlina?

*Islam je uvijek dozvoljavao rasprave. Zato je islam(u doba religija) bio najnaprednija religija, dok su u Europi ljudi vjerovali da je Zemlja ploca na ledjima slona.
zanzibar

Post by zanzibar »

U potpunosti se slažem da svete knjige nisu niti mogu biti enciklopedija. To što se pojedine životinje navode u njima jeste pitanje pouka ili skretanje pažnje na nešto bitno. Ali da ne objašnjavam jer vidim da se forumaši ovdje hvataju za svaku riječ, kako bi nekoga izbacili iz cipela i dokazali svoju nemoć. O kreaciji i Kreatoru/Bogu/Allahu, ne treba tražiti dokaze samo u istoriji, geografiji,ekologiji, prirodi, flori i fauni... Najbolje je za početak početi od sebe, ljudskog bića, njegovog krvotoka, mišića, savršenih odvijanja procesa unutar ljudskog tijela, mozga, oka,...Oni koji kažu da su kreatori svoje sudbine, namjera navika, da kontrolišu sve stvari u svom životu evo jedan izazov: Zaustavite srce na deset minuta...Kontroliši te ga! Naredite mu da stane...
Post Reply