U svakom slucaju, iako dijelom nisi u pravu, to je 200 i vise godina prije Muhameda... Kako su obicni smrtnici na Nikejskom saboru mogli predvidjeti dolazak Muhameda te ga kroz selekciju Evandjelja eliminisati???_BosanaC wrote:Ti kao da ne znas da je Biblija nastala 400 godina nakon Isusove smrti na Nikejskom saboru? I da su probrana bas cetiri evandjelja od mogucih oko osamdesetak?sirotanovic wrote:Zaista, odnosi i razlike medju siija i sunija nisu mi poznate u tolikoj mjeri da bi se upustio u neku dublju raspravu.Ahmmed wrote: Recimo, da si, ugrubo, u pravu. Odgovor na pitanje o različitim tumačenjima,naći ćeš u činjenici da danas postoji ogroman broj kršćanskih crkava.Pa ti i dalje ne tvrdiš da je Novi zavjet krivotvorenUz napomenu, da razlike između šiija i sunija, nisu ni blizu razlikama među različitim kršćanskim crkvama.
Kad je rijec o razlicitim tumacenjima Novog Zavjeta, ili Biblije u cijelini one postoje a kao plod imamo razlicite Crkve.
Ucestalo tvrditi da je NZ kao dio Biblije, djelom izmisljenjen, sto je cest slucaj u ovakvim raspravama, je neutemeljeno. Pravi razlog takvih tvrdnji lezi u ovome; kako drugacije objasniti da nam Isus i Biblija nicim ne nagovjestavaju Muhameda?
"A Branitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati zbog mene, naučit će vas sve i sjetiti vas svega što vam rekoh." " (Ivan 14, 26)
Muhamed nije Duh Sveti a ovo je jedino mjesto gdje Isus nagovjestava "neciji" dolazak nakon Njega.
Dokazi da Allah postoji i da je kuran od Allaha
-
sirotanovic
-
Sefket Ramadani
#102 Re: Dokazi da Allah postoji i da je kuran od Allaha
Gledano ovako onda dolazi Allahova uloga kao jedan jedini stvratelj svega u pitanje.moje_brcko wrote:Allah dz.s. i Njegovi melekiSefket Ramadani wrote:E ovako.
Slazem se u svemu navedenom ali imam jedni VELIKO BITNO pitanje.
Kaze se da je Bog jedini ali kako vi to onda citirate Allaha:
A nebo- sazdali smo ga energijom- i uistinu, Mi smo Siritelji. Sura 51:47
Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati? (sura 21:30)
Pitanje koje glasi je: Ko je sad ovdje Mi ili tacnije ku su ti sto pise da su Mi ?
-
_BosanaC
Pa ti rece da je neutemeljeno tvrditi da su dijelovi Biblije izmisljeni, ja ti navedoh na temelju cega se to moze tvrditi... Btw. jesi li znao da je Isus proglasen bozanstvom/bozijim sinom bas na tom saboru?sirotanovic wrote:U svakom slucaju, iako dijelom nisi u pravu, to je 200 i vise godina prije Muhameda... Kako su obicni smrtnici na Nikejskom saboru mogli predvidjeti dolazak Muhameda te ga kroz selekciju Evandjelja eliminisati???_BosanaC wrote:Ti kao da ne znas da je Biblija nastala 400 godina nakon Isusove smrti na Nikejskom saboru? I da su probrana bas cetiri evandjelja od mogucih oko osamdesetak?sirotanovic wrote: Zaista, odnosi i razlike medju siija i sunija nisu mi poznate u tolikoj mjeri da bi se upustio u neku dublju raspravu.
Kad je rijec o razlicitim tumacenjima Novog Zavjeta, ili Biblije u cijelini one postoje a kao plod imamo razlicite Crkve.
Ucestalo tvrditi da je NZ kao dio Biblije, djelom izmisljenjen, sto je cest slucaj u ovakvim raspravama, je neutemeljeno. Pravi razlog takvih tvrdnji lezi u ovome; kako drugacije objasniti da nam Isus i Biblija nicim ne nagovjestavaju Muhameda?
"A Branitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati zbog mene, naučit će vas sve i sjetiti vas svega što vam rekoh." " (Ivan 14, 26)
Muhamed nije Duh Sveti a ovo je jedino mjesto gdje Isus nagovjestava "neciji" dolazak nakon Njega.
- KotromanichII
Odgovor za MI u kuranu
to sto se cesto spominje Mi u kuranue zbog toga sto se na taj nacin pokazuje velicina allaha, jer prijasni valdari su htjeli da se uzvise govoreci Mi umjesto Ja , pa na taj nacin uzvisuje sam sebe u govoru
Garibaldi
gdje se govori da je covjek stvoren od zemlje to se misli na adema
a adem je stvoren od prasine i vode, kad se pomijesa to dobije se blato i od toga je stvoren
a gdje se spominje da je covjek stvoren iz nista pa i to je tacno , svi smo mi bili nekad nista, nije nas bilo a gle vidi nas sad , sa ocima rukama, tijelom itd ovo prije 100 godina nije postajalo znaci bili smo nista , to s ehoce da kaze u ajetu
a gdje se govori da je covjek od sjeme pa krvi i to je tacno, prvo se ubaci sjeme, a poslije se covjek razvija u majcinom stomaka, od raznih udova, i od krvi itd
tako da je sve ovo tacno i nema nikakvih kontradikcija, nego samo se govori o raznim nacinima stvaranja
izaberi neku drugu takozvanu kontradickijcu pa da je objasnim, vjeruj mi u kuranu nema ni jedne kontradikcije procitao sam kuran vise puta i gledao te takvo zvane kontradikcije, to nisu kontradikcije nego samo nerazumijevanje ajeta pa covjek pomisli da je kontradikcija.
primjer jedne kontradikcije gdje se nemoze dati odgovor je, ako se nadje u nekoj knjigi
U jednom dijelu knjige stoji Kralj W umro u 60 godini a pri kraju knjige stoji Kralj W umro u 40 godini, ista osoba a dvije smrti
za ovakve kontradikcije se nema lijeka
to sto se cesto spominje Mi u kuranue zbog toga sto se na taj nacin pokazuje velicina allaha, jer prijasni valdari su htjeli da se uzvise govoreci Mi umjesto Ja , pa na taj nacin uzvisuje sam sebe u govoru
Garibaldi
ja cu ti odgovoriti na sve ijednu tu takozvaniu kontradikciju , ne radi se o kontradikcija nego sto ti nisi razumijeo ajete, necu ih sve sad objasnnjavati ali uzecu neke , a ako ti zelis izaberi neku koju ti mislis da se nemoze objasniti pa cu ti odgovoritiAko znas engleski, ospori one kontradikcije sto sam napisao, zaista nemam vremana da ih na bosanski prevodim.
Slusaj, ti ne priznajes druge religije osim onu propalog trgovca mirazdjije, a ja sam pagan. Ako hoces mozemo normalno pricati, ali postedi me ti prica o kletvama, to je ono slicno kada majka govori djetetu da ce ga babaroga pojesti ako bude nestasan. Sve u svemu, sto bi Penn&Teller rekli, jedan veliki - BULLSHIT!
1. What was man created from, blood, clay, dust, or nothing?
1. "Created man, out of a (mere) clot of congealed blood," (96:2).
2. "We created man from sounding clay, from mud moulded into shape, (15:26).
3. "The similitude of Jesus before Allah is as that of Adam; He created him from dust, then said to him: "Be". And he was," (3:59).
4. "But does not man call to mind that We created him before out of nothing?" (19:67, Yusuf Ali). Also, 52:35).
5. "He has created man from a sperm-drop; and behold this same (man) becomes an open disputer! (16:4).
gdje se govori da je covjek stvoren od zemlje to se misli na adema
a adem je stvoren od prasine i vode, kad se pomijesa to dobije se blato i od toga je stvoren
a gdje se spominje da je covjek stvoren iz nista pa i to je tacno , svi smo mi bili nekad nista, nije nas bilo a gle vidi nas sad , sa ocima rukama, tijelom itd ovo prije 100 godina nije postajalo znaci bili smo nista , to s ehoce da kaze u ajetu
a gdje se govori da je covjek od sjeme pa krvi i to je tacno, prvo se ubaci sjeme, a poslije se covjek razvija u majcinom stomaka, od raznih udova, i od krvi itd
tako da je sve ovo tacno i nema nikakvih kontradikcija, nego samo se govori o raznim nacinima stvaranja
allah ce oprostiti svakome onome na ovome svijetu svaki grijeh u koliko se covjek pokaje pa i false gods a to je sirk, ali ako se dodje na sudnji dan sa sirkom bez da s epokajao na ovom svijetu nece se to oprostiti a manje grijehe od toga se moze desiti da s eoprosti sve zavisi...4. Does Allah forgive or not forgive those who worship false gods?
1. Allah forgiveth not that partners should be set up with Him; but He forgiveth anything else, to whom He pleaseth; to set up partners with Allah is to devise a sin Most heinous indeed," (4:4. Also 4:116
2. The people of the Book ask thee to cause a book to descend to them from heaven: Indeed they asked Moses for an even greater (miracle), for they said: "Show us Allah in public," but they were dazed for their presumption, with thunder and lightning. Yet they worshipped the calf even after clear signs had come to them; even so we forgave them; and gave Moses manifest proofs of authority," (4:153).
izaberi neku drugu takozvanu kontradickijcu pa da je objasnim, vjeruj mi u kuranu nema ni jedne kontradikcije procitao sam kuran vise puta i gledao te takvo zvane kontradikcije, to nisu kontradikcije nego samo nerazumijevanje ajeta pa covjek pomisli da je kontradikcija.
primjer jedne kontradikcije gdje se nemoze dati odgovor je, ako se nadje u nekoj knjigi
U jednom dijelu knjige stoji Kralj W umro u 60 godini a pri kraju knjige stoji Kralj W umro u 40 godini, ista osoba a dvije smrti
za ovakve kontradikcije se nema lijeka
-
sirotanovic
Inspiraciju za takva djela obicno kao nagradu dobijamo nakon molitve. Kroz njih se Duhom Svetim punimo, On nam vraca snagu da ustrajemo i budemo postojani u izvrsavanju Njegovih zelja. Nasa pomoc onim u potrebi je dakako jedna od njih._BosanaC wrote:Recimo - nahraniti jedna gladna djecija usta. I biti 'kriv' zasto je jedno dijete izgubilo razlog za plac.sirotanovic wrote: Sta ima ljepse na ovom svijetu od ponizna pada na sedzdu?
A vjerujem da je to i Bogu puno milije.
-
elSaik
Suvišna je rasprava o Bibliji jer je ova Biblija kakvu danas poznajemo fake. Od nekoliko stotina evanđelja svećenici su izabrali ona 4 koja su im najviše odgovarali, odbijajući također mnoge u kojima je pisalo da Isus nije ubijen na križu.
-
Sefket Ramadani
#107 Re: Dokazi da Allah postoji i da je kuran od Allaha
Ako se spominje mnozina Mi onda moj stvoritelj nije Allah nego Allah i njegovi meleci.Sefket Ramadani wrote:E ovako.
Slazem se u svemu navedenom ali imam jedni VELIKO BITNO pitanje.
Kaze se da je Bog jedini ali kako vi to onda citirate Allaha:
A nebo- sazdali smo ga energijom- i uistinu, Mi smo Siritelji. Sura 51:47
Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati? (sura 21:30)
Pitanje koje glasi je: Ko je sad ovdje Mi ili tacnije ku su ti sto pise da su Mi ?
-
sirotanovic
Bog je Isusa proglasio Sinom!_BosanaC wrote:Pa ti rece da je neutemeljeno tvrditi da su dijelovi Biblije izmisljeni, ja ti navedoh na temelju cega se to moze tvrditi... Btw. jesi li znao da je Isus proglasen bozanstvom/bozijim sinom bas na tom saboru?sirotanovic wrote:U svakom slucaju, iako dijelom nisi u pravu, to je 200 i vise godina prije Muhameda... Kako su obicni smrtnici na Nikejskom saboru mogli predvidjeti dolazak Muhameda te ga kroz selekciju Evandjelja eliminisati???_BosanaC wrote: Ti kao da ne znas da je Biblija nastala 400 godina nakon Isusove smrti na Nikejskom saboru? I da su probrana bas cetiri evandjelja od mogucih oko osamdesetak?
"Dok je Ivan krstio sav narod, krstio se i Isus. Kad se on molio, nebesa se otvore, a Sveti se Duh u tjelesnome obličju goluba spusti na njega. S neba se začuje glas: 'Ti si moj ljubljeni Sin! Ti si moja radost!'" (Lk 3, 21-21)
Dakle On u Nikeji nije proglasen Sinom, nego su se svi prisutni slozili u tumacenju pojedinih djelova Evandjelja. Razlika je ogromna!!!
-
sirotanovic
Probao si sa molitvom pa dajes misljenje na osnovu iskustva ili tek onako, da nesto kazes?Ergot wrote:Stajati uspravnosirotanovic wrote:
Sta ima ljepse na ovom svijetu od ponizna pada na sedzdu?
-
_BosanaC
Ja ih znam zaista puno koji su 24h dnevno inspirisani za ovakve stvari, o kojima se ne prica i ne pise, a koji nikada ne padaju na sedzdu.sirotanovic wrote:Inspiraciju za takva djela obicno kao nagradu dobijamo nakon molitve. Kroz njih se Duhom Svetim punimo, On nam vraca snagu da ustrajemo i budemo postojani u izvrsavanju Njegovih zelja. Nasa pomoc onim u potrebi je dakako jedna od njih._BosanaC wrote:Recimo - nahraniti jedna gladna djecija usta. I biti 'kriv' zasto je jedno dijete izgubilo razlog za plac.sirotanovic wrote: Sta ima ljepse na ovom svijetu od ponizna pada na sedzdu?
A vjerujem da je to i Bogu puno milije.
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
Ahmmed wrote:Za muslimane:
Ne znam, uopće, zbog čega se mora podrazumijevati da svako na isti način i istim žarom, voli Muhammeda a.s., zbog čega očekivati od svih ljudi ovoga svijeta da Kur an doživljavaju Božijom objavom, zašto proklinjati onoga za kojeg je hazreti Pejgamber propali trgovac i mirazdžija????
Jer sve dok Garibaldi i njemu slični, nisu u prilici da moje manifestiranje islama sankcioniraju, i sve dok ja i meni slični nismo u prilici da njegov odnos prema islamu sankcioniraju, sve je u najboljem redu.
Riječ je , dakle, o odnosu A kategorija uvrede, rastegljiv je pojam....
On ima svoj stav, koji ni na koji način ne može promijeniti moj odnos prema Poslaniku islama, Allahu dž.š., njegovoj Objavi....
Ja imam svoj stav, a u skladu s njim,pored obaveze da s ljudima razgovaram pristojno, ne trebam smetnuti s uma da " Allah upućuje koga ON hoće".....
ovakvi se postovi, postirani od strane vjernika kao sto je Ahmmed, i "onih drugih", ali onih koji nisu provokatori i kaji zapravo imaju nesto reci, uvijek izgube u prepucavanju koje ne vodi nicemu, u skici jedne od omiljenih balkanskih rasprava.
htjela sam samo da ga citiram, za slucaj da neko nije procitao, jer su, braneci svoj stav za ili protiv Boga, zapravo opsjednuti sobom.
-
_BosanaC
Pa svi smo mi Bozija djeca, po tome... Ili nismo?sirotanovic wrote:Bog je Isusa proglasio Sinom!_BosanaC wrote:Pa ti rece da je neutemeljeno tvrditi da su dijelovi Biblije izmisljeni, ja ti navedoh na temelju cega se to moze tvrditi... Btw. jesi li znao da je Isus proglasen bozanstvom/bozijim sinom bas na tom saboru?sirotanovic wrote: U svakom slucaju, iako dijelom nisi u pravu, to je 200 i vise godina prije Muhameda... Kako su obicni smrtnici na Nikejskom saboru mogli predvidjeti dolazak Muhameda te ga kroz selekciju Evandjelja eliminisati???
"Dok je Ivan krstio sav narod, krstio se i Isus. Kad se on molio, nebesa se otvore, a Sveti se Duh u tjelesnome obličju goluba spusti na njega. S neba se začuje glas: 'Ti si moj ljubljeni Sin! Ti si moja radost!'" (Lk 3, 21-21)
Dakle On u Nikeji nije proglasen Sinom, nego su se svi prisutni slozili u tumacenju pojedinih djelova Evandjelja. Razlika je ogromna!!!
- KotromanichII
Odgovor za MI u kuranu
-
district-beg
ljudi: tema je dokazi da je Kur'an od Allaha...a ne razlika izmedju krscanstva i islama!
evo,zar je moguce da, u 7. stoljecu jedan polupismen covjek(mislim na Muhammeda a.s.) napise knjigu poput Kur'ana,da tu stoji rcm da su svima ljudima na svijetu razlicite jagodice prstiju,o cemu tek govori moderna medicina,a Kur'an prije gotovo 1500 godina...jel moguce da jedan takav covjek govori tako detaljno o razvoju djeteta u utrobi majke,jel moguce da jedan takav civjek govori o tome koje je najnize mjesto na nasoj planeti itd...
pokajte se,bicete spaseni,jos nije kasno
evo,zar je moguce da, u 7. stoljecu jedan polupismen covjek(mislim na Muhammeda a.s.) napise knjigu poput Kur'ana,da tu stoji rcm da su svima ljudima na svijetu razlicite jagodice prstiju,o cemu tek govori moderna medicina,a Kur'an prije gotovo 1500 godina...jel moguce da jedan takav covjek govori tako detaljno o razvoju djeteta u utrobi majke,jel moguce da jedan takav civjek govori o tome koje je najnize mjesto na nasoj planeti itd...
-
district-beg
Kur'an je pun tajni,pa i to "MI" moze biti jedna od tajni...rcm, nekoliko sura pocinje rijecima Elif-lam-mim, ili Elif-lam-ra, ili Nun, Ja-sin itd,i to je tajnovito isto
-
sirotanovic
Bez da ulazim u dublja teoloska razmatranja; Bozje djete se postaje, to nije nesto sto se rodjenjem stice. Bozje djete se postaje novim rodjenjem, duhovnim!_BosanaC wrote:Pa svi smo mi Bozija djeca, po tome... Ili nismo?sirotanovic wrote:Bog je Isusa proglasio Sinom!_BosanaC wrote: Pa ti rece da je neutemeljeno tvrditi da su dijelovi Biblije izmisljeni, ja ti navedoh na temelju cega se to moze tvrditi... Btw. jesi li znao da je Isus proglasen bozanstvom/bozijim sinom bas na tom saboru?
"A onima koji ga primise podade moc da postanu djeca Bozja: onima koji vjeruju u njegovo ime, koji su rodjeni ne od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muzevlje, nego - od Boga" (Ivan 1:12-13)
"Dakle, je li tko u Kristu, nov je stvor. Staro uminu, novo, gle, nasta! (2. Korincanima 5:17)
-
district-beg
eh za sve one koji sumnjaju u ovo,evo nekoliko linkova pa bujrum:
http://www.defenselink.mil/news/Oct2001 ... 10043.html
http://www.msnbc.msn.com/id/9352969/
http://www.riseofislam.com/
http://www.submision.org
http://www.evilbible.com/Murder.htm
http://www.defenselink.mil/news/Oct2001 ... 10043.html
http://www.msnbc.msn.com/id/9352969/
http://www.riseofislam.com/
http://www.submision.org
http://www.evilbible.com/Murder.htm
-
sirotanovic
Nije ti dobar primjer, bar kad je nas jezik u pitanju.bordo_boy wrote:Znas ono kad pitaš čiku " KAKO STE VI ?"
eh, kad bi ti on punom rečenicom odgovarao, rekao bi ti : " MI smo ... dobro/nako/loše" eh pa ovo MI malo razmotri...
Kada persiras nekoga i obratis mu se sa VI, po automatizmu se stavljas u "neravnopravniji" polozaj (godine, obrazovanje, drustveni polozaj i sl.) Sugovornik to dakako prepoznaje pa ukoliko te ne smatra "ravnopravnim" (godine, obrazovanje, drustveni polozaj i sl.) on ce ti se obratiti sa TI.
npr.
Kako ste Vi? (misleci na starijeg ciku, profesora ili nekoga ko ima tu cast da ga persiras)
Ja sam dobro, a kako si ti?
Last edited by sirotanovic on 20/10/2007 15:43, edited 1 time in total.
-
kao novi
kakav si ti vjernik, navalio da pljujes po poslaniku...ccccc al nik ti je preglup. cuj moje brcko!moje_brcko wrote:ljudi: tema je dokazi da je Kur'an od Allaha...a ne razlika izmedju krscanstva i islama!
Last edited by kao novi on 20/10/2007 15:46, edited 1 time in total.
-
bordo_boy
@sirotanovic
I još nešto.. govoriš o našem jeziku. Uzmi u obzir i to da je Kur'an Časni objavljen na arapskom jeziku, a da ti tumačiš to prevedeno MI gledajući bosanski jezik
To je kao da prevodiš : "on the other PAGE of the street" ili " on the face of the place"
I još nešto.. govoriš o našem jeziku. Uzmi u obzir i to da je Kur'an Časni objavljen na arapskom jeziku, a da ti tumačiš to prevedeno MI gledajući bosanski jezik
To je kao da prevodiš : "on the other PAGE of the street" ili " on the face of the place"
-
sirotanovic
Da, bas i rekoh kako ti primjer nije dobar, bar kada su nasi jezici u pitanju. Nista drugo.bordo_boy wrote:@sirotanovic
I još nešto.. govoriš o našem jeziku. Uzmi u obzir i to da je Kur'an Časni objavljen na arapskom jeziku, a da ti tumačiš to prevedeno MI gledajući bosanski jezik![]()
Ja sam dobro - Prvo lice jednine
Mi smo dobro - Prvo lice mnozine
I sam sam se zakacio na to prvo lice mnozine, kako se vec Allah obracao u pojedinim ajetima. Tragajuci za odgovorom nadjoh ga u pravopisu arapskog jezika. Nista sporno...