zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
nineac

Post by nineac »

dr.iver wrote:@nineac
vectra 2.2 dti ide preko 190kmh
a trebao bi da znas i da taj brzinski limit traje samo 10 minuta.
Sta podrazumjevas pod "elasticitetom" gume?
Nekupuje on gumu sa brzinskom oznakom H zato sto vectra po papirima ide 205 km/h! vazan je index nosivosti u ovom slucaju.
Ja sam vozio 195/65 R15 T na autu koji po papirima ide 215km/h, ali mi nesto nije padalo na pamet voziti 190 ili 215km/h po snijegu, ledu, magli, ledenoj kisi itd, itd.
Takodje, ta ista guma sa brzinskom oznakom T mora izdrzati na testovima najmanje dvije minute brzinsko opterecenje od 240 km/h, jer racunali su oni i da ce neko bosanac kupiti takvu gumu :D
Guma sa oznakom T ima drugaciji hemijski sastav, te su joj "ripne" daleko elasticnije od onih sa brzinskom oznakom H.
Da je to tako jednostavno napraviti enbi proizvodjaci tek sredinom devedesetih izbacili index brzine H za zimske gume, a index brzine V tek nakon 4 godine.
Ali nekontam poentu kupovine guma sa indexom H ili V zimi na ovakvom autu, psim ako vozis BMW 750 na koji ni nemozes kupiti nizeg brzinskog razreda od 210 ili 240 km/h, ali onda si u neobranom grozdju jer 750 ide preko 240 km/h???
frolac

Post by frolac »

nineac wrote:
frolac wrote:ninaec,

znaci ti si siguran da ja mogu staviti 195/65 R15? Moj problem je sto ja nisam u Sa trenutno, stari voza auto, sutra se vraca s mora, sad su ljetne michelin (nadam se da je okopnilo), tako da hocu odmah u petak da ga posaljem da kupi gume. Samo ne znam gdje i koje? Alu su felge, da napomenem, i nesto nisam rad da kupujem celicne, nego gume i to je to.
Siguran sam!
Samo originalne felge nabavi, tj. mogu i sa vectre B ili omege B.
OK, sada mi je jasnije, ja sam mislio cijelo vrijeme da je moguce na felge od 16 cola staviti gume R15. Ja sam mislio da nam ti to pises.

Kao sto sam vec ranije rekao situacija je takva kava jeste, necu oca slati da trazi felge po gradu. Jednostavnije je kupiti R16 gume, a vjerujem da je i jeftinija varijanta od felge + R15 gume.

Index brzine T je sasvim dovoljan i previse, jer gdja da vozim 190km/h??? Meni je bitno kad se krene na Bjelasnicu ili Igman da se ne razmislja o mogucnosti da ce se mozda trebati satavljati lanci.

nineac hvala na odgovoru
nineac

Post by nineac »

frolac wrote:
nineac wrote:
frolac wrote:ninaec,

znaci ti si siguran da ja mogu staviti 195/65 R15? Moj problem je sto ja nisam u Sa trenutno, stari voza auto, sutra se vraca s mora, sad su ljetne michelin (nadam se da je okopnilo), tako da hocu odmah u petak da ga posaljem da kupi gume. Samo ne znam gdje i koje? Alu su felge, da napomenem, i nesto nisam rad da kupujem celicne, nego gume i to je to.
Siguran sam!
OK, sada mi je jasnije, ja sam mislio cijelo vrijeme da je moguce na felge od 16 cola staviti gume R15. Ja sam mislio da nam ti to pises.

Kao sto sam vec ranije rekao situacija je takva kava jeste, necu oca slati da trazi felge po gradu. Jednostavnije je kupiti R16 gume, a vjerujem da je i jeftinija varijanta od felge + R15 gume.

Index brzine T je sasvim dovoljan i previse, jer gdja da vozim 190km/h??? Meni je bitno kad se krene na Bjelasnicu ili Igman da se ne razmislja o mogucnosti da ce se mozda trebati satavljati lanci.

nineac hvala na odgovoru
Samo ti uzmi index T, neces imati nikakvih problema, a guma ce drzati ko ljepilo!
Sta god uzmes vazno je da je nova guma i da nije stara, a o nijansama je suvisno pricati u doba globalizacije!
peanuth

Post by peanuth »

manga_mi6 wrote:zvao sam riket i najvjerovatnije cu kod njih uzeti Dunlop Winter SPort M 3 gume, profila 205/55 R16, cijena im je prava sitnica 250 po komadu :D jbg znam da je skupo al nemoze se vozati neko malo bolje auto i ciganciti onda za gumu i stavljati tamo neku sava i onda kad bude havarija jos veci belaj... da se razumijemo ne kazem da i sa ovim moze doci do sudara al ipak su mnogo kvalitetnije...

i molim vas ne lazite sami sebe sa tim da je bolja nova fabia od "polovnog" bmw-a i plus kao to je vw koncern, pa nije porsche ako je vw pobogu si :shock:
I ja sam trazio Zimske gume.Sad sam dobio ponudu, 340 € za 4 Michelin Alpin 3 sa montazom.U testu su bile najbolje.Ova tvoja ponuda mi je preskupa!?
frolac

Post by frolac »

nineac wrote:
frolac wrote:
nineac wrote: Siguran sam!

nineac hvala na odgovoru
Samo ti uzmi index T, neces imati nikakvih problema, a guma ce drzati ko ljepilo!
Sta god uzmes vazno je da je nova guma i da nije stara, a o nijansama je suvisno pricati u doba globalizacije!
Slazem se, de mi jos reci gdje da posaljem oca, mislim gdje mi je najjeftinije i gdje je frishka roba :)
nineac

Post by nineac »

frolac wrote:
nineac wrote:
frolac wrote: OK, sada mi je jasnije, ja sam mislio cijelo vrijeme da je moguce na felge od 16 cola staviti gume R15. Ja sam mislio da nam ti to pises.

nineac hvala na odgovoru
Slazem se, de mi jos reci gdje da posaljem oca, mislim gdje mi je najjeftinije i gdje je frishka roba :)
Ejh, nisam ja u BiH vise, ali dok sam bio ja sam uzimao kod Huge u Kiseljaku.
Moj buraz je neki dan uzeo u Vitezu 8 komada Ug7 po 150km u toj dimenziji.
Sava u sarajevu bi morala imati te gume!
beco

Post by beco »

Ok informacija za sve koji imaju cio III 1.2 16v, najjeftiniji zimke gume dimenzija 165/65 R15 su Vredestein Snowtrac 2, komad 117km, u savi stup. Ako neko ima zelju za gumama vecih proizvodaca, imaju pireli i michelin iznad merkatora, kod majstora dine, ali se 160 km . Ja licno sam uzeo jeftinije!
nineac

Post by nineac »

Vredestein Snowtrac II su super zimske gume, nisi pogrjesio uopce!
manga_mi6

Post by manga_mi6 »

peanuth wrote:
manga_mi6 wrote:zvao sam riket i najvjerovatnije cu kod njih uzeti Dunlop Winter SPort M 3 gume, profila 205/55 R16, cijena im je prava sitnica 250 po komadu :D jbg znam da je skupo al nemoze se vozati neko malo bolje auto i ciganciti onda za gumu i stavljati tamo neku sava i onda kad bude havarija jos veci belaj... da se razumijemo ne kazem da i sa ovim moze doci do sudara al ipak su mnogo kvalitetnije...

i molim vas ne lazite sami sebe sa tim da je bolja nova fabia od "polovnog" bmw-a i plus kao to je vw koncern, pa nije porsche ako je vw pobogu si :shock:
I ja sam trazio Zimske gume.Sad sam dobio ponudu, 340 € za 4 Michelin Alpin 3 sa montazom.U testu su bile najbolje.Ova tvoja ponuda mi je preskupa!?

a ponuda je od ??? :?
manga_mi6

Post by manga_mi6 »

peanuth wrote:

amrica

Post by amrica »

za Clio III 1,4 gume su 185/60/15 i nasla u Dzem transu 140 KM jedna GoodYear
dr.iver

Post by dr.iver »

nineac wrote:
Nekupuje on gumu sa brzinskom oznakom H zato sto vectra po papirima ide 205 km/h! vazan je index nosivosti u ovom slucaju.
Ja sam vozio 195/65 R15 T na autu koji po papirima ide 215km/h, ali mi nesto nije padalo na pamet voziti 190 ili 215km/h po snijegu, ledu, magli, ledenoj kisi itd, itd.
Takodje, ta ista guma sa brzinskom oznakom T mora izdrzati na testovima najmanje dvije minute brzinsko opterecenje od 240 km/h, jer racunali su oni i da ce neko bosanac kupiti takvu gumu :D
Vidi, ja imam podatak da je brzinski index gume najveca dozvoljena brzina u trajanju od 10 minuta. Ko kaze da zimi nema cistih, suhih autobanova bez ogranicenja? Nije zima samo snijeg, led, ledena kisa, magla...a ta ista vectra ide 210kmh po brzinomjeru.
frolac

Post by frolac »

Riket ima 205/55 R16 Savu S3 za 166KM i Dunlop 3D za 262 i M3 za 256KM,
U savi imaju samo Savu S3 za 172KM

Kod Billy-a ima UG7 dimenzija 205/60 R16 cijena je 220KM, mislim da od ovoga ponudjenog UG7 je best buy.
peanuth

Post by peanuth »

manga_mi6 wrote:
peanuth wrote:

http://www.rieger-ludwig.de :) :D
nineac

Post by nineac »

dr.iver wrote:
nineac wrote:
Vidi, ja imam podatak da je brzinski index gume najveca dozvoljena brzina u trajanju od 10 minuta. Ko kaze da zimi nema cistih, suhih autobanova bez ogranicenja? Nije zima samo snijeg, led, ledena kisa, magla...a ta ista vectra ide 210kmh po brzinomjeru.
Joj Iver daj bolan vise se teorije ostavi i malo u praksu zaviri.
70% vremena zimi vozis po mokrom, sto na malo visim prevojima znaci led u krivinama.
Ta vectra ima problem razviti 190km/h na nasih 20km auto puta, a kamoli na ostalim cestama, a ti pricas o indexima brzine o 190 i 210 km/h.
Valjda covjek zna za sta mu trebaju gume. Ako ide svake sedmice u njemacku i ubija vectru stalno po 200 km/h, neka kupuje sto se mene tice i V (240km/h) ali onda ce vrlo brzo imati malo veci problem sa motorom a ne gumama.
Covjece nije sve u knjigama, ja sam zimi vazda vozo sa T oznakama, i u BiH i u inostranstvu, i evo me ziv i zdrav.
Ali nikad mi nije padalo na pamet da vozim preko 160 km/h zimi iz mnogih razloga koje bi ti morao znati!
dr.iver

Post by dr.iver »

Opet kazem, zimi moze biti i npr. 10 stepeni celzijusa iznad nule.
A ta vectra ide 210 na autputu prema zagrebu, isprobano,bez problema sa motorom(doduse jeste crkao mjenjac :)
Na ledu pomazu samo tzv. ekserice koje su ovdje zabranjene, a inace je normalno da se cesta cisti od snijega/leda, i to je praksa 1/1.
A ako zimi ne vozi preko 80 dovoljno mu je i da stavi sava eskimo s2 :lol:
Logika za 5, zar ne?
nineac

Post by nineac »

dr.iver wrote:Opet kazem, zimi moze biti i npr. 10 stepeni celzijusa iznad nule.
A ta vectra ide 210 na autputu prema zagrebu, isprobano,bez problema sa motorom(doduse jeste crkao mjenjac :)
Na ledu pomazu samo tzv. ekserice koje su ovdje zabranjene, a inace je normalno da se cesta cisti od snijega/leda, i to je praksa 1/1.
A ako zimi ne vozi preko 80 dovoljno mu je i da stavi sava eskimo s2 :lol:
Logika za 5, zar ne?
jebote covjece kakve veze imaju S2 sa ovim? pa i one imaju oznaku T, zar ne?
Jaro moj ako je vani 10, temperatura asflata u sjeni moze biti i 0!
Ali nemam vremena objasnjavati sto je to tako, to svaki vozac bi trebao da vrlo dobro zna!
dr.iver

Post by dr.iver »

Pa čuj upravu si, sve je moguće, recimo voziš i odjednom zemlja pukne i upadneš u rupu, ne pomažu ni ekserice :D
nineac

Post by nineac »

dr.iver wrote:Pa čuj upravu si, sve je moguće, recimo voziš i odjednom zemlja pukne i upadneš u rupu, ne pomažu ni ekserice :D
Mislim da ono o cemu ja pricam ima itekako veze sa stvarnoscu!
dr.iver

Post by dr.iver »

Sve je moguće osim drvenog šporeta.
Leda ima kada ideš u Janjiće u onaj blagoj krivini prije pravca i autobuske stanice. Na vjetrenicama na drugoj U-krivini od Zenice.
d2

Post by d2 »

i drveni sporet je moguc, ali samo jednom...

ja vec godinama vozim i ljeti i zimi na S3, zimi to je dobra guma, ljeti i po kisi zaboravite, klizaljka prava ali s obzirom da ne budalesem po cesti vozim na njima mislim oko 4-5 godina vec, prosle zime su otisle nazad a naprijed je dosao m+s kumho koji je do tada bio nazad, s obzirom da snijega nema nikako i da sam preselio iz brda u ravnicu sve ok.

inace moje iskustvo sa penjanjem po snijegu po brdima je da prve godine sa S3 M+S mozes gdje hoces i kad hoces, sjedece godine je vec malo povuci potegni ali moze se a trece zime stavljas lance tamo gdje prve dvije nisi... ovo govorim iz iskustva voznje cijele godine na istim gumama a ne zaboravite da se m+s ljeti brze trose, dakle kada bih skidao te gume ljeti trajale bi bar duplo duze.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

S3 je u Savi na stupu 69km sa montazom (175/13). Samo je nevidjena zvagu za montazu!
BugoHoss

Post by BugoHoss »

Poredim ford modea merc c klasu i skodu octaviu sa slicnim motorima i razinama opremljenosti. Sva imaju 5 zvjezdica na NCAP testu i u suštini ne razlikuju se nikako po kvaliteti jedino po udobnosti i prostranosti a merc kosta lupam 100000km ford 70000 a skoda 45000. Koja je tu logika jedino je stvar u tome da oni lafo bolji dižu cijenu i u stvari prodaju ime a ne nesto vise u autu. Cak osnovna izvedba c klase je jadna po opremi i ne zasluzuje to ime. Bolan, bolan
frolac

Post by frolac »

@BugoHoss,

jel' ovo pravis usporedbu sa autima, tako da mi isto to primjenimo i na gume? Znaci svi po Tigra, sve je to u 5 deka, sve ostalo je samo ime.
Maystor

Post by Maystor »

amrica wrote:za Clio III 1,4 gume su 185/60/15 i nasla u Dzem transu 140 KM jedna GoodYear
To je prilicno nezgodna dimenzija guma. Koliko je meni poznato, Sava nema u toj dimenziji. Ali ima Dunlop SP Winter Response (pretpostavljam da se moze nabaviti u Sarajevu). Ako bas hoces jeftiniju gumu, moguce je ugraditi 175/65 umjesto 185/60.
Post Reply