dawn_upon_dawn wrote:irfan2 wrote:dawn_upon_dawn wrote:ne dominira. recimo da se zaustavim kod toga da je preuzeo strukturu zabavne knjizevnosti i ispunio je sadrzajem, sto je pametno (on je pametan cikac

), kao i dostojevski, jer mora se imati ta stabilna struktura da bi drzala roman na okupu (odnosno da bi ostao roman a ne zbirka eseja ili filozofska rasprava, kad smo kod sartrea) jer je jako cvrsta i pouzdana.
ma to je to, ja volim my writers da budu as uncomfortable as possible.

:D:D

i da rezimiramo

tebi je eco turbofolk jer nije as uncomfortable as possible

...
mirne duse odgovaram sa: da

ja cu samo iz coska dobaciti

da mi nema nista gore za citati od djela ciji se autor nazor sili -- sto bi rekla moja majka rahmetli, nataze se ko gladan srati

-- da oda utisak neke 'inteligencije'... a to najcesce radi koristenjem 'uncomfortable' stila, valjda u suludom uvjerenju da ako je napisano nerazumljivo i uzrokuje trodnevnu migrenu, to automatski znaci da je to i 'dobro', 'umno', i sta ti ga ja znam...
moj skromni laicki stav je da je dobar pisac onaj koji te ne terorise literarnim nebulozama, usiljenim recenicama i nesuvislim paragrafima bez razloga, onaj ciju knjigu ne mozes da ostavis, koju hoces da procitas u jednom cugu... ta knjiga moze biti jednostavno napisana (recimo, meni se uvijek dopadalo kako pisu nadine gordimer ili shirley jackson -- jasno i bez nepotrebnih zajebancija) ili moze biti komplikovanije napisana (poput recimo djela jose saramago-a, koji maltene pise bez interpunkcije, ali meni je jasan i razumljiv jer jebiga, covjek je genije

)...
dakleM, meni licno stil nije toliko bitan (dok god nije u pitanju gorepomenuto usiljeno preseravanje) koliko mi je bitna poruka i ideja tog djela (ili drugim rijecima, sustina iznad forme

), koja ipak mora biti malo kompleksnija od ko ce se udati za koga u ljubicima jane austin, patosa od pisama nerodjenom djetetu ili supljih filozofija i jeftinih moralnih dilema za kategoriju domacica koje popodne gledaju oprah show a onda uzmu da se kuRtulno uzdizu kroz coelha i hosseini-ja (kad li on postade pisac, majko mila da mi je znati

).
having said all this -- citam sta mi stigne pod ruku, nisam 'literarno obrazovana' poput kolega na ovoj temi
ali od nekih mi se stvari fakat povraca