Ali su, nazalost, dva konja...Patron of Formello wrote:
Jedan je Tito.

E vidis ja sam rodjen pofino prije tebe pa ni tada nisam vidio! Ali dobro...osa wrote:nisam ni ja vidio rođen sam 1968, ali čitao sam i čitam povijest iz različitih izvora, a i danas sam gledao emisiju2 nedeljom u 2 "na htv, gdje je gost bio ivo banac jedan bar za mene izuzetan znanstvenik i povjesničar koji tom problemu prilazi bez emocija, koji je dao jedan dosta realan prikaz broza ali i povijesnog konteksta u kojem je djelovao i koji nije baš 100 % pozitivan u brozovu korist.Vodenjak wrote:E onda sam ja stvarno zivio na Marsu misleci da sam u crvenoj Jugopslaviji kad to sve nisam tako vidio...osa wrote: znaju oni rješenje za zajednički život u višenacionalnoj državi, pogotovo titin recept. pobiti sve one koji se protive, zatvoriti im žene i djecu, i kad se situacija smiri pomalo popuštati, dati ljudima određena prava ali svako malo neku ekipu osuditi na duge zatvorske kazne, bez obzira na dokaze, tek toliko da se zna tko je gazda.
Mozda mi se od crvene planete samo cinilo da je Juga?![]()
vrlo je teško gotovo nemoguće razgovarati realno s poklonicima nečijeg života i djela. ovaj me napis podsjeća na noviju priču o tuđmanu u hr. s njrgovim obožavateljima teško je normalno razgovarati, za njih je on ideal, stvaratelj države, nakon dugo, dugo vremena, maltene mesija. kad im spomenete pljačku u privatizaciji, bogaćenje uskog sloja ljudi i vlastite porodice, katastrofalnu politiku prema bih itd., samo će odmahnuti rukom i reći isto ovo što i vi" takvo je bilo vrijeme ili drukčije se nije moglo ili sve su to trice i kučine prema onom što je napravio". ja ne robujem ljudima niti simbolima, tito je bio komunist, samim tim nije mogao biti demokrat jer nigdje komunisti nisu došli na vlast izborima već revolucijom manje ili više krvavom. u isto vrijeme bio je antifašist, priznat borac u svjetskim okvirima, jednom rječju višeslojna ličnost, ali ako je nekoliko desetaka tisuća ljudi stradalo njegovom naredbom bez suda i suđenja, onda moram reći da je on uz sve ovo bio i zločinac.Vodenjak wrote:E vidis ja sam rodjen pofino prije tebe pa ni tada nisam vidio! Ali dobro...osa wrote:nisam ni ja vidio rođen sam 1968, ali čitao sam i čitam povijest iz različitih izvora, a i danas sam gledao emisiju2 nedeljom u 2 "na htv, gdje je gost bio ivo banac jedan bar za mene izuzetan znanstvenik i povjesničar koji tom problemu prilazi bez emocija, koji je dao jedan dosta realan prikaz broza ali i povijesnog konteksta u kojem je djelovao i koji nije baš 100 % pozitivan u brozovu korist.Vodenjak wrote: E onda sam ja stvarno zivio na Marsu misleci da sam u crvenoj Jugopslaviji kad to sve nisam tako vidio...
Sve u svemu, mislim da se ovdje na ovom forumu zapravo nije nikad ni javio neko ko je dobio po gu3ici u onom sistemu. Sve je to prica o tome sta je ko citao ili slusao od svojih starijih.
Imao je Broz svoje Rankovice, Savke, Izetbegovice i jako je dobro znao sta s njima treba da radi i to je i radio. Uostalom, pobogu, Broz je imao drzavu i u drzavi zakone! Drzavu koju je sam napravio a nije cekao predstavnike razlicitih visina da mu je naprave!
Sto se tice pomenute izjave predsjednika SAD-a, ona nije nimalo slucajna. Zna i Clinton da se u istoj toj Americi u vrijeme Brozove "diktature" provodio drzavni, javni i institucionalni teror nad crnackim stanovnistvom! Nadalje, proganjanje komunista u Americi je u mnogome licilo na proganjanje antikomunista i nacionalista u Jugoslaviji!
Sa svim ovim necu da umanjim zlo koje bivsi rezim JESTE uradio ali hocu samo da se svi oni koji to kritikuju vrate u ono doba i iz one perspektive sagledaju desavanja!
Nisam naime siguran da medju nama ne bi bila masa "Brozova" 1995 da je u pravom smislu porazen onaj fasizam koji je doveo do rata 92. Svi oni koji se pitaju kako je Broz mogao da uradi sto je uradio neka skontaju sta bi oni uradili da su 1995. imali moc koju je on imao 1945!
1. Goli Otok? Cijena! Na zalost, skupa cijena da bi se zivjelo u slobodi i bez ruske cizme u sopstvenoj zemlji!
2. Drezden? Cijena! Na zalost, skupa cijena da bi se natjeralo Hitlera da stane sa ratom.
3. Hiroshima i Nagasaki? Cijena! Na zalost, skupa cijena da bi se zaustavio Japan!
Ono prvo napravio komunisticki diktator i deseti po redu ubica 20. stoljeca, a ove druge dvije akcije odradili saveznici i borci protiv fasizma!
Pametnom dosta...
ne uspoređujem ja tuđmana i tita, samo kompariram kako različiti ljudi mogu imati različito mišljenje o istim ljudima i biti uvjereni da je baš njihovo ispravno. dobro kažeš svakom iole relevantnom svjetskom državniku mogu se naći i tamne strane njegove ličnosti, samo od ovih zapadnih se ne prave idoli pogotovo nakon njihove smrti, iako su u svjetskim okvirima i roosevelt i churchill imali daleko veću ulogu i njihovi narodi su odradili daleko veći posao od tita i naših naroda. i kad bih mogao birati puno radije bih živio u državi koja bi nalikovala na ovo što zapadni zločinci ostavljaju iza sebe nego ovi naši balkanski i istočni. i nadam se da će rh uskoro izgledati tako i da se od običnih državnih službenika neće praviti legende, već da će ih nakon njihove smrti sahraniti njihova porodica(primjer ivice račana), bez ikakvih prebrojavanja tko je došao na sahranu tko nije, to mi je moram priznati pomalo i degutantno.mostarac wrote:nadam se da to isto tvrdis i za perjanice zapadne demokratije Churchill-a, Roosvelta, Trumana, kenedy-a, Forda, Margaret Thatcher, Bill Clintona, jer i oni su ubijali nevine i to mnogo vise nego Broz.
Ne postoji predsjednik drzave kojeg ne bi mogao okvalifikovati tim nazivom, a da se je isti nesto pitao u svijetu.
Zanimljivo je i da se tolika zapadne elita okupila jednom zlocincu na sahrani, a Tudjmanu je dosao Sulejman Demirel
Toliko o poredjenju Tudjmana i Tita, mada je franjo uvijek patio od kopiranja Joze Broza.
PA ZAR JE BROZ UBIJAO NEVINE?!mostarac wrote:nadam se da to isto tvrdis i za perjanice zapadne demokratije Churchill-a, Roosvelta, Trumana, kenedy-a, Forda, Margaret Thatcher, Bill Clintona, jer i oni su ubijali nevine i to mnogo vise nego Broz.
Ne postoji predsjednik drzave kojeg ne bi mogao okvalifikovati tim nazivom, a da se je isti nesto pitao u svijetu.
Zanimljivo je i da se tolika zapadne elita okupila jednom zlocincu na sahrani, a Tudjmanu je dosao Sulejman Demirel
Toliko o poredjenju Tudjmana i Tita, mada je franjo uvijek patio od kopiranja Joze Broza.
zato se valjda zove Washington D.C, zato se automobil zove Lincoln, zato se svako drugo sranje u americi zove ili Roosvelt ili Kenedy. Halo bola, okani se supljeosa wrote:ne uspoređujem ja tuđmana i tita, samo kompariram kako različiti ljudi mogu imati različito mišljenje o istim ljudima i biti uvjereni da je baš njihovo ispravno. dobro kažeš svakom iole relevantnom svjetskom državniku mogu se naći i tamne strane njegove ličnosti, samo od ovih zapadnih se ne prave idoli pogotovo nakon njihove smrti, iako su u svjetskim okvirima i roosevelt i churchill imali daleko veću ulogu i njihovi narodi su odradili daleko veći posao od tita i naših naroda. i kad bih mogao birati puno radije bih živio u državi koja bi nalikovala na ovo što zapadni zločinci ostavljaju iza sebe nego ovi naši balkanski i istočni. i nadam se da će rh uskoro izgledati tako i da se od običnih državnih službenika neće praviti legende, već da će ih nakon njihove smrti sahraniti njihova porodica(primjer ivice račana), bez ikakvih prebrojavanja tko je došao na sahranu tko nije, to mi je moram priznati pomalo i degutantno.mostarac wrote:nadam se da to isto tvrdis i za perjanice zapadne demokratije Churchill-a, Roosvelta, Trumana, kenedy-a, Forda, Margaret Thatcher, Bill Clintona, jer i oni su ubijali nevine i to mnogo vise nego Broz.
to nevini se mislim na kolateralnu stetu, mada je glupo o ljudim govoriti u tom kontekstu, ali u svakom slucaju bilo je onih koji su stradali u vidu kolateralne stete ili vlastitog pogresnog izbora. Normalno da u ratu strada i jedan broj nevinih i ne vidim tu nista sto je cudno.deset_u_pola wrote:PA ZAR JE BROZ UBIJAO NEVINE?!mostarac wrote:nadam se da to isto tvrdis i za perjanice zapadne demokratije Churchill-a, Roosvelta, Trumana, kenedy-a, Forda, Margaret Thatcher, Bill Clintona, jer i oni su ubijali nevine i to mnogo vise nego Broz.
Mojne ga ti više braniti, živ bio.
Slažem se da su gorenabrojani ubijali nevine i vine, i iskreno najmrži mi je Clinton čija je administracija zaprijetila da će bombardirati ABIH ako ne zaustavi napredovati ka Banja Luci (a četnici su pakovali kofere, iz provjerenih izvora).
@osa
Mislim da je ovo najbolji komentar na ovu temu
strašno, zbog ovakvog profila ljudi bih i izgleda kao što izgleda, a sve se čini da je takvih puno. postavi stvari ovako. predsjedništvo bih donosi 92 odluku da svi koji ne stupe u redove armije bih budu izloženi likvidaciji uključujući i članove njihove bliže i dalje porodice, isto ovo naprave hvo i srbi. da su na vlasti ljudi poput vas gospodine to bi bilo poželjno i normalno. samo jedna žrtva koja je to bila jer je rekla da je tito "lopov, razbojnik i sl." je previše. u čemu je razlika u onima koji su skončali bez suda od strane njemaca, ustaša, četnika i sl. i isto tako onih nevinih koji su skončali od ruke partizana. razlika postoji samo u glavama ljudi kao što si ti a takvih je bilo na izvoz u svim vojskama( u to vrijeme najviše neškolovanih). da možeš pitati te žrtve vjerujem da razlike ne bi bilo. zločin je zločin.mostarac wrote:zato se valjda zove Washington D.C, zato se automobil zove Lincoln, zato se svako drugo sranje u americi zove ili Roosvelt ili Kenedy. Halo bola, okani se supljeosa wrote:ne uspoređujem ja tuđmana i tita, samo kompariram kako različiti ljudi mogu imati različito mišljenje o istim ljudima i biti uvjereni da je baš njihovo ispravno. dobro kažeš svakom iole relevantnom svjetskom državniku mogu se naći i tamne strane njegove ličnosti, samo od ovih zapadnih se ne prave idoli pogotovo nakon njihove smrti, iako su u svjetskim okvirima i roosevelt i churchill imali daleko veću ulogu i njihovi narodi su odradili daleko veći posao od tita i naših naroda. i kad bih mogao birati puno radije bih živio u državi koja bi nalikovala na ovo što zapadni zločinci ostavljaju iza sebe nego ovi naši balkanski i istočni. i nadam se da će rh uskoro izgledati tako i da se od običnih državnih službenika neće praviti legende, već da će ih nakon njihove smrti sahraniti njihova porodica(primjer ivice račana), bez ikakvih prebrojavanja tko je došao na sahranu tko nije, to mi je moram priznati pomalo i degutantno.mostarac wrote:nadam se da to isto tvrdis i za perjanice zapadne demokratije Churchill-a, Roosvelta, Trumana, kenedy-a, Forda, Margaret Thatcher, Bill Clintona, jer i oni su ubijali nevine i to mnogo vise nego Broz.
Mozes mislit sta bi bilo da su vladali ko tito po 35 godina. I cenifa bi se zvala Kenedy, a lik je bio kriminalac
I jedna je velika razlika izmedju njih i Tita, a to je da oni nikad nisu bili na vlasti u stvarnosti, nego su njihovu vlast drzale velike korporacije i cak i da su htjeli nisu mogli promjeniti sistem, a to onda vec nije demokratija, jer kao i u komunizmu ti nisi mogao mjenjati sistem, a sasvim mi je svejedno ko me pljacka. Komunisti su bili pragmaticniji i nisu pravili izbore i nepotrebno trosili novac, a zapadnjaci prave izbore na kojima mozes glasati samo ko ce da te pljacka i otima ti zaradjeno u naredne cetiri godine. Nit u zapadnoj demokratiji mozes mjenjat sistem, nit u komunizmu, pa ne vidim onda razliku i nekakav poseban demokratski napredak zapada u odnosu na komunizam.
Sto se tice prebrojavanja ko je bio, a ko nije bio na sahrani, to je za drzavnika ok i nije degutantno i cinjenica je da je Josipu Brozu citav svijet dosao na sahranu, mada mi nije jasno kako se to moglo desiti ako je bio zlocinac. Tito je pobio neke ljude u odbrani drzave i sistema i u uslovima u kojima je radio i zivio ja ga tu sasvim podrzavam, a sto se tice ubistava bez sudjenja 1945. godine moram te razocarati. Presudom od 19. maja 1944. godine imaju se smatrati narodnim izdajnicima svi oni koji nisu pristupili jedinicama NOVJ i POJ i u skladu s tim imaju se primjereno kazniti. Dakle nije bio prijeki sud nego je odluka donesena godinu dana ranije u vidu presude. Prije te odluke su svi pozvani koji nisu okrvavili ruke da predju u partizane, a ko nije presao smatran je domacim izdajnikom a vise nije bilo poziva. Svako je imao svoju sansu i na kraju krajeva sta bi Jugoslavija sa tom toliko bandom i odakle bi je hranila, a ubijali su njen narod i rodoljube. Uz to jos bi imala i problem podrivanja drzave i sistema. Oni koji su stradali 1945. godine su skoncali kako su i zasluzili, kasnije osim golog otoka, broj politickih zrtava je bio vise nego zanemariv, a kamoli da se govori o nekom zlocinu, a Goli Otok je bio nuzno zlo odbrane samostalnosti i zrtvovanja jednog covjeka za 17 drugih. Mislim da ni komunisti s veseljem nisu gledali na goli otok jer tamo su prije svega bili komunisti.
osa wrote:strašno, zbog ovakvog profila ljudi bih i izgleda kao što izgleda, a sve se čini da je takvih puno. postavi stvari ovako. predsjedništvo bih donosi 92 odluku da svi koji ne stupe u redove armije bih budu izloženi likvidaciji uključujući i članove njihove bliže i dalje porodice, isto ovo naprave hvo i srbi. da su na vlasti ljudi poput vas gospodine to bi bilo poželjno i normalno. samo jedna žrtva koja je to bila jer je rekla da je tito "lopov, razbojnik i sl." je previše. u čemu je razlika u onima koji su skončali bez suda od strane njemaca, ustaša, četnika i sl. i isto tako onih nevinih koji su skončali od ruke partizana. razlika postoji samo u glavama ljudi kao što si ti a takvih je bilo na izvoz u svim vojskama( u to vrijeme najviše neškolovanih). da možeš pitati te žrtve vjerujem da razlike ne bi bilo. zločin je zločin.mostarac wrote:zato se valjda zove Washington D.C, zato se automobil zove Lincoln, zato se svako drugo sranje u americi zove ili Roosvelt ili Kenedy. Halo bola, okani se supljeosa wrote: ne uspoređujem ja tuđmana i tita, samo kompariram kako različiti ljudi mogu imati različito mišljenje o istim ljudima i biti uvjereni da je baš njihovo ispravno. dobro kažeš svakom iole relevantnom svjetskom državniku mogu se naći i tamne strane njegove ličnosti, samo od ovih zapadnih se ne prave idoli pogotovo nakon njihove smrti, iako su u svjetskim okvirima i roosevelt i churchill imali daleko veću ulogu i njihovi narodi su odradili daleko veći posao od tita i naših naroda. i kad bih mogao birati puno radije bih živio u državi koja bi nalikovala na ovo što zapadni zločinci ostavljaju iza sebe nego ovi naši balkanski i istočni. i nadam se da će rh uskoro izgledati tako i da se od običnih državnih službenika neće praviti legende, već da će ih nakon njihove smrti sahraniti njihova porodica(primjer ivice račana), bez ikakvih prebrojavanja tko je došao na sahranu tko nije, to mi je moram priznati pomalo i degutantno.
Mozes mislit sta bi bilo da su vladali ko tito po 35 godina. I cenifa bi se zvala Kenedy, a lik je bio kriminalac
I jedna je velika razlika izmedju njih i Tita, a to je da oni nikad nisu bili na vlasti u stvarnosti, nego su njihovu vlast drzale velike korporacije i cak i da su htjeli nisu mogli promjeniti sistem, a to onda vec nije demokratija, jer kao i u komunizmu ti nisi mogao mjenjati sistem, a sasvim mi je svejedno ko me pljacka. Komunisti su bili pragmaticniji i nisu pravili izbore i nepotrebno trosili novac, a zapadnjaci prave izbore na kojima mozes glasati samo ko ce da te pljacka i otima ti zaradjeno u naredne cetiri godine. Nit u zapadnoj demokratiji mozes mjenjat sistem, nit u komunizmu, pa ne vidim onda razliku i nekakav poseban demokratski napredak zapada u odnosu na komunizam.
Sto se tice prebrojavanja ko je bio, a ko nije bio na sahrani, to je za drzavnika ok i nije degutantno i cinjenica je da je Josipu Brozu citav svijet dosao na sahranu, mada mi nije jasno kako se to moglo desiti ako je bio zlocinac. Tito je pobio neke ljude u odbrani drzave i sistema i u uslovima u kojima je radio i zivio ja ga tu sasvim podrzavam, a sto se tice ubistava bez sudjenja 1945. godine moram te razocarati. Presudom od 19. maja 1944. godine imaju se smatrati narodnim izdajnicima svi oni koji nisu pristupili jedinicama NOVJ i POJ i u skladu s tim imaju se primjereno kazniti. Dakle nije bio prijeki sud nego je odluka donesena godinu dana ranije u vidu presude. Prije te odluke su svi pozvani koji nisu okrvavili ruke da predju u partizane, a ko nije presao smatran je domacim izdajnikom a vise nije bilo poziva. Svako je imao svoju sansu i na kraju krajeva sta bi Jugoslavija sa tom toliko bandom i odakle bi je hranila, a ubijali su njen narod i rodoljube. Uz to jos bi imala i problem podrivanja drzave i sistema. Oni koji su stradali 1945. godine su skoncali kako su i zasluzili, kasnije osim golog otoka, broj politickih zrtava je bio vise nego zanemariv, a kamoli da se govori o nekom zlocinu, a Goli Otok je bio nuzno zlo odbrane samostalnosti i zrtvovanja jednog covjeka za 17 drugih. Mislim da ni komunisti s veseljem nisu gledali na goli otok jer tamo su prije svega bili komunisti.
Stvarno je postalo bespredmetno raspravljati o ovome. U ratu ništa nije čudno, ali zločin je zločin.mostarac wrote:to nevini se mislim na kolateralnu stetu, mada je glupo o ljudim govoriti u tom kontekstu, ali u svakom slucaju bilo je onih koji su stradali u vidu kolateralne stete ili vlastitog pogresnog izbora. Normalno da u ratu strada i jedan broj nevinih i ne vidim tu nista sto je cudno.deset_u_pola wrote:PA ZAR JE BROZ UBIJAO NEVINE?!mostarac wrote:nadam se da to isto tvrdis i za perjanice zapadne demokratije Churchill-a, Roosvelta, Trumana, kenedy-a, Forda, Margaret Thatcher, Bill Clintona, jer i oni su ubijali nevine i to mnogo vise nego Broz.
Mojne ga ti više braniti, živ bio.
Slažem se da su gorenabrojani ubijali nevine i vine, i iskreno najmrži mi je Clinton čija je administracija zaprijetila da će bombardirati ABIH ako ne zaustavi napredovati ka Banja Luci (a četnici su pakovali kofere, iz provjerenih izvora).
@osa
Mislim da je ovo najbolji komentar na ovu temu
I ti od svih - na¹ao mud¾ahedine i Dudakoviæa?deset_u_pola wrote: Pa zar na ovom forumu veæ odavno nismo slo¾ili da sve zloèine treba kazniti. Bez obzira ko ih je poèinio. Na primjer, Dudakoviæu i treba suditi ako je napravio zloèin a mud¾ahedine treba suditi i protjrati jer su ubijali srpske zatvorenike.
Sve zloèine treba suditi i osuditi, ali nemoj mi Titu dirati. (ovo se sluèajno rimuje)
E u tome je problem, braca.
Pa najviše pjenite na njih. A nekako mi je njihov primjer najsvježiji.sulesavic wrote:I ti od svih - našao mudžahedine i Dudakovića?deset_u_pola wrote: Pa zar na ovom forumu već odavno nismo složili da sve zločine treba kazniti. Bez obzira ko ih je počinio. Na primjer, Dudakoviću i treba suditi ako je napravio zločin a mudžahedine treba suditi i protjrati jer su ubijali srpske zatvorenike.
Sve zločine treba suditi i osuditi, ali nemoj mi Titu dirati. (ovo se slučajno rimuje)
E u tome je problem, braca.
Stvarno si biser. Ne želim ulaziti u rasprave o Dudakoviću, mudžahedinima i slično. Mislim da ti je jasno u kojem sam ih kontekstu spomenuo i nema potrebe da mi objašnjavaš šta je Dudak uradio ili nije. Ja to malo bolje znam od tebe.mostarac wrote:pazi ovo jedno je biti prisiljen na nesto, a drugo je to raditi iz hira. Tu je razlika izmedju Dudakovica i Tita i ovih ostalih ko Dudakovic. Tito se morao obracunati sa tom bandom jer je te bande bilo mnogo i svakog trena je ocekivao da organizovano krenu u razvaljivanje drzave i morao ih je sprrijeciti u tome. Dudakovic nije imao nikakvu potrebu da nekog ubije kao zarobljenika ili da spali necije selo tek tako iz hira. E tu je razlika ogromna. Jer Dudakovic kad je zarobio nekoga vise mu taj neko nije predstavljao neposrednu opasnost,a KNOJ i kasnije UDBA su stalno ratovali sa antijugoslovenskim elementima koji su bili realna i stvarna opasnost sistemu i drzavi, a svaka drzava i svaki sistem brani sebe, pa i najdemokratskiji.
nisi jasniji, jer ja ti govorim da se tito obracunavao sa ljudima koji su na svaki moguci nacin htjeli srusiti drzavu i njen ustavni poredak, a ta vrsta obracuna nigdje u svijetu nije definisana pod pojmom zlocin. E to je razlika.deset_u_pola wrote:Stvarno si biser. Ne želim ulaziti u rasprave o Dudakoviću, mudžahedinima i slično. Mislim da ti je jasno u kojem sam ih kontekstu spomenuo i nema potrebe da mi objašnjavaš šta je Dudak uradio ili nije. Ja to malo bolje znam od tebe.mostarac wrote:pazi ovo jedno je biti prisiljen na nesto, a drugo je to raditi iz hira. Tu je razlika izmedju Dudakovica i Tita i ovih ostalih ko Dudakovic. Tito se morao obracunati sa tom bandom jer je te bande bilo mnogo i svakog trena je ocekivao da organizovano krenu u razvaljivanje drzave i morao ih je sprrijeciti u tome. Dudakovic nije imao nikakvu potrebu da nekog ubije kao zarobljenika ili da spali necije selo tek tako iz hira. E tu je razlika ogromna. Jer Dudakovic kad je zarobio nekoga vise mu taj neko nije predstavljao neposrednu opasnost,a KNOJ i kasnije UDBA su stalno ratovali sa antijugoslovenskim elementima koji su bili realna i stvarna opasnost sistemu i drzavi, a svaka drzava i svaki sistem brani sebe, pa i najdemokratskiji.
Još ću ovo reći i odlazim sa ove teme.
Zločin je zločin i treba ga suditi i osuditi. Meni smeta jer vi, mladi komunisti, smatrate da je isključivo Tito bio u pravu što je činio zločine, a ostale treba osuđivati.
E jesam li sad barem malo jasniji.
@Osa, druze moj!osa wrote:
vrlo je teško gotovo nemoguće razgovarati realno s poklonicima nečijeg života i djela. ovaj me napis podsjeća na noviju priču o tuđmanu u hr. s njrgovim obožavateljima teško je normalno razgovarati, za njih je on ideal, stvaratelj države, nakon dugo, dugo vremena, maltene mesija. kad im spomenete pljačku u privatizaciji, bogaćenje uskog sloja ljudi i vlastite porodice, katastrofalnu politiku prema bih itd., samo će odmahnuti rukom i reći isto ovo što i vi" takvo je bilo vrijeme ili drukčije se nije moglo ili sve su to trice i kučine prema onom što je napravio". ja ne robujem ljudima niti simbolima, tito je bio komunist, samim tim nije mogao biti demokrat jer nigdje komunisti nisu došli na vlast izborima već revolucijom manje ili više krvavom. u isto vrijeme bio je antifašist, priznat borac u svjetskim okvirima, jednom rječju višeslojna ličnost, ali ako je nekoliko desetaka tisuća ljudi stradalo njegovom naredbom bez suda i suđenja, onda moram reći da je on uz sve ovo bio i zločinac.
Vodenjak, vecinom se slazem sa tobom i takodjer mislim da je Tito bio jedinstven u nasoj historiji ali nista od navadenog nije bilo potrebno da bi se postiglo navedeno. Da, zatvor za Staljiniste je mozda morao postojati(ako gledamo iz one perspektive) ali je mogao postovati Zenevsku konvenciju a ne poprimiti tretman slicnom onome u konc-logorima. Drezden se nije morao srusiti do temelja da bi se Hitler na nesto natjerao, Hitler i onako je htio ici do kraja i uzeo je vlastiti zivot kad je vidio da nema kud. U gradu se moglo bombardovati iskljucivo vojne i mozda ekonomske ciljeve a ne i civilne zgrade. A i svako nastavljanja ratovanja na "frontu" po otocima Tihog okeana je bilo bolje nego pobiti milione neduznih.Vodenjak wrote:E vidis ja sam rodjen pofino prije tebe pa ni tada nisam vidio! Ali dobro...osa wrote:nisam ni ja vidio rođen sam 1968, ali čitao sam i čitam povijest iz različitih izvora, a i danas sam gledao emisiju2 nedeljom u 2 "na htv, gdje je gost bio ivo banac jedan bar za mene izuzetan znanstvenik i povjesničar koji tom problemu prilazi bez emocija, koji je dao jedan dosta realan prikaz broza ali i povijesnog konteksta u kojem je djelovao i koji nije baš 100 % pozitivan u brozovu korist.Vodenjak wrote: E onda sam ja stvarno zivio na Marsu misleci da sam u crvenoj Jugopslaviji kad to sve nisam tako vidio...
Sve u svemu, mislim da se ovdje na ovom forumu zapravo nije nikad ni javio neko ko je dobio po gu3ici u onom sistemu. Sve je to prica o tome sta je ko citao ili slusao od svojih starijih.
Imao je Broz svoje Rankovice, Savke, Izetbegovice i jako je dobro znao sta s njima treba da radi i to je i radio. Uostalom, pobogu, Broz je imao drzavu i u drzavi zakone! Drzavu koju je sam napravio a nije cekao predstavnike razlicitih visina da mu je naprave!
Sto se tice pomenute izjave predsjednika SAD-a, ona nije nimalo slucajna. Zna i Clinton da se u istoj toj Americi u vrijeme Brozove "diktature" provodio drzavni, javni i institucionalni teror nad crnackim stanovnistvom! Nadalje, proganjanje komunista u Americi je u mnogome licilo na proganjanje antikomunista i nacionalista u Jugoslaviji!
Sa svim ovim necu da umanjim zlo koje bivsi rezim JESTE uradio ali hocu samo da se svi oni koji to kritikuju vrate u ono doba i iz one perspektive sagledaju desavanja!
Nisam naime siguran da medju nama ne bi bila masa "Brozova" 1995 da je u pravom smislu porazen onaj fasizam koji je doveo do rata 92. Svi oni koji se pitaju kako je Broz mogao da uradi sto je uradio neka skontaju sta bi oni uradili da su 1995. imali moc koju je on imao 1945!
1. Goli Otok? Cijena! Na zalost, skupa cijena da bi se zivjelo u slobodi i bez ruske cizme u sopstvenoj zemlji!
2. Drezden? Cijena! Na zalost, skupa cijena da bi se natjeralo Hitlera da stane sa ratom.
3. Hiroshima i Nagasaki? Cijena! Na zalost, skupa cijena da bi se zaustavio Japan!
Ono prvo napravio komunisticki diktator i deseti po redu ubica 20. stoljeca, a ove druge dvije akcije odradili saveznici i borci protiv fasizma!
Pametnom dosta...
Zenevskom konvencijom nisu obuhvaceni zatvori.Prozor wrote:
Vodenjak, vecinom se slazem sa tobom i takodjer mislim da je Tito bio jedinstven u nasoj historiji ali nista od navadenog nije bilo potrebno da bi se postiglo navedeno. Da, zatvor za Staljiniste je mozda morao postojati(ako gledamo iz one perspektive) ali je mogao postovati Zenevsku konvenciju a ne poprimiti tretman slicnom onome u konc-logorima. Drezden se nije morao srusiti do temelja da bi se Hitler na nesto natjerao, Hitler i onako je htio ici do kraja i uzeo je vlastiti zivot kad je vidio da nema kud. U gradu se moglo bombardovati iskljucivo vojne i mozda ekonomske ciljeve a ne i civilne zgrade. A i svako nastavljanja ratovanja na "frontu" po otocima Tihog okeana je bilo bolje nego pobiti milione neduznih.
No ovo je samo opaska, inace se slazem sa tobom u sustini(iako bi mogli razgovarati i bitnoj razlici Rankovica i Izetbegovica no to je drugo...)
vidiš koliko je tito bio ispred svog vremena. da ne bi neko napao i pokušao srušiti socijalizam broz je procijenio da je bezbolnije to sve pobiti i izbjeći mogućnost dugotrajnog ganjanja po šumama i gorama sa antidržavnim elementima. a evo 60 godina poslije toga se dosjetili i amerikanci i dali si za pravo da preventivno napadnu bilu koju zemlju za koju oni procijene da ugrožava njih i svjetski poredak kojem teže. šta misliš kad bi netko procijenio da ste ti i tvoja porodica prijetnja suživotu u bih.mostarac wrote:pazi ovo jedno je biti prisiljen na nesto, a drugo je to raditi iz hira. Tu je razlika izmedju Dudakovica i Tita i ovih ostalih ko Dudakovic. Tito se morao obracunati sa tom bandom jer je te bande bilo mnogo i svakog trena je ocekivao da organizovano krenu u razvaljivanje drzave i morao ih je sprrijeciti u tome. Dudakovic nije imao nikakvu potrebu da nekog ubije kao zarobljenika ili da spali necije selo tek tako iz hira. E tu je razlika ogromna. Jer Dudakovic kad je zarobio nekoga vise mu taj neko nije predstavljao neposrednu opasnost,a KNOJ i kasnije UDBA su stalno ratovali sa antijugoslovenskim elementima koji su bili realna i stvarna opasnost sistemu i drzavi, a svaka drzava i svaki sistem brani sebe, pa i najdemokratskiji.
Vojnici su vojnici, ne mozes ubiti milione japanskih civila da bi spasio hiljade svojih vojnika.zlatan01 wrote:Zenevskom konvencijom nisu obuhvaceni zatvori.Prozor wrote:
Vodenjak, vecinom se slazem sa tobom i takodjer mislim da je Tito bio jedinstven u nasoj historiji ali nista od navadenog nije bilo potrebno da bi se postiglo navedeno. Da, zatvor za Staljiniste je mozda morao postojati(ako gledamo iz one perspektive) ali je mogao postovati Zenevsku konvenciju a ne poprimiti tretman slicnom onome u konc-logorima. Drezden se nije morao srusiti do temelja da bi se Hitler na nesto natjerao, Hitler i onako je htio ici do kraja i uzeo je vlastiti zivot kad je vidio da nema kud. U gradu se moglo bombardovati iskljucivo vojne i mozda ekonomske ciljeve a ne i civilne zgrade. A i svako nastavljanja ratovanja na "frontu" po otocima Tihog okeana je bilo bolje nego pobiti milione neduznih.
No ovo je samo opaska, inace se slazem sa tobom u sustini(iako bi mogli razgovarati i bitnoj razlici Rankovica i Izetbegovica no to je drugo...)
Nije srusen samo Dresden, mada je stradao mozda najvise i tako postao simbol. Ovdje se ne radi o tjeranju Hitlera nego o slamanju morala njemackog naroda, sto je dio taktike tadasnjeg zapovjednika britanskih zracnih snaga generala Haris-a. Meni se cini da je to vise bila osveta za stradanje Londona i drugih britanskih gradova sa pocetka rata.
Ratovanje po otocima bi donijelo desetine ako ne i stotine hiljada americkih zivota sto iz tadasnje USA perspektive nije prihvatljivo. Naravno da je sa moralnog aspekta pravednije to sto kazes ali da li bi ti radije zrtvovao milion japanaca ili sto hiljada svjih vojnika?
Ne znam kako Bild dodze do cifre od 1 milijuna ljudi da je nas Tile pobio.Ako uzmemo u obzir da je Kraljevina Jugoslavija imala oko 16,5 miliona stanovnika.Sto bi rekli braca Srbi 700 hiljada u Jasenovcu,pa Tito milion.Pa opet Njemcacka manjina u Jugoslaviji 500 hiljada pa talijanska manjina u Istri 300 hiljada pa turska manjina,pa Srbi u Srbiji(sve nijemci streljali,kod svakog kamena po 5 hiljada),pa istocna Bosna,pa partizanske zrtve (posebno pri jurisima),pa ne bi tih 16,5 miliona bilo dosta da podmiri sve ove ovako lijepo okrugle brojke.mescha wrote:Ne znam da li je o ovome bilo već priče, ali evo:
Deset najvećih ubojica 20. st.
U Kini ga smatraju najvećim nacionalnim junakom, u ostatku svijeta jednim od najvećih zlotvora 20. stoljeća - Mao Zedong
ZAGREB - Znate li kojih je deset zloglasnih prošloga stoljeća odgovorno za smrt čak 133 milijuna ljudi? Znate li da je među njima i jedan Hrvat? Njemački 'Bild' sastavio je popis najvećih ubojica 20. stoljeća, temeljen na podacima Organizacije za pomoć žrtvama političke moći u Europi.
Najveći zločinac 20. stoljeća, odgovoran za smrt čak 50 milijuna ljudi, Kinez je Mao Tse-tung (Mao Zedong). Taj političar, vojskovođa i državnik smatra se najvažnijom ličnošću u modernoj kineskoj povijesti, a kriv je za smrt 50 milijuna stanovnika Kine za vrijeme umjetno izazvane velike gladi pedesetih godina, te torture i progona od 1966. do 1969. godine za vrijeme 'kulturne revolucije'. Dok ga se u Kini smatra najvećim nacionalnim junakom, u ostatku svijeta, osobito među antikomunističkom javnošću, smatraju ga jednim od najvećih zlotvora 20. stoljeća.
No, ni njegov susjed nije mnogo zaostao. Sovjetskom diktatoru Josifu Visarionoviču Džugašviliju ili Staljinu na dušu se stavlja odgovornost za smaknuće 40 milijuna ljudi. Obzirom da je smatrao da je ''ubojstvo jednoga tragedija, a ubojstvo mnogih statistika'', vjerojatno je umro čiste savjesti. Upola ''bolji'' bio je Adolf Hitler, jer kriv je za smrt ''samo'' 20 milijuna ljudi, dok njegove ideje i danas nose žrtve.
Četvrti na listi dugogodišnji je kineski diktator Čang Kaj Šek, odgovoran za smrt 10 milijuna ljudi. Ironije je da su ga na Zapadu slavili kao jednog od vođa demokratske koalicije. Sa 4 milijuna žrtava slijedi ga Vladimir Iljič Uljanov, ili poznatiji Lenjin, revolucionar koji je nasilnim rušenjem stoljećima uspostavljanog carstva ruskih dinastija stvorio komunističko-boljševički režim.
Na šestu poziciju zloglasnih 'Top 10' zasjeo je Japanac Tojo Hideki (3 milijuna žrtava), a iza njega je utemeljitelj Crvenih Khmera Pol Pot (2 milijuna žrtava). Osmi je etiopski marksist Mengitsu, ubojica cara Haile Selassija i odgovoran za smrt 2 milijuna žrtava, a predzadnji Yahya Khan iz Pakistana sa milijun žrtava.
Na posljednje, deseto mjesto liste najvećih masovnih ubojica 20. stoljeća, Bild je uvrstio bivšeg doživotnog predsjednika Jugoslavije, maršala Josipa Broza Tita. Organizator i vođa Narodnooslobodilačkog rata (1941.-1945.), neprikosnoveni vođa SFRJ tijekom 35 godina, priznati vojskovođa i političar, vođa u antifašističkom ratu, zaslužan za vraćanje Hrvatskoj Istre, Rijeke i otoka, odgovoran je za odmazdu i represiju pri kraju rata i u poratnom razdoblju, kada je stradalo oko milijun ljudi.
Jednima su spomenuta desetorica (bili) bogovi, drugima trn u oku, a trećima 'tek' sinonim zauvijek izbrisana 133 milijuna života.
(TotalPortal)
http://www.totalportal.hr/index.php?pag ... _id=137562
Kako god okreneš, ovdje generacijama vladaju krvoloci..
Daj prisaberi se malo.SiSaJuMe wrote:3 najvecas hebaca 20 stoljeca: Miki, Njofra i Aljo.
Hebali su u par godina ovih 10 najvecih ubica 20 stoljeca,.
Ps; Usput i 'osvjetlili' narod za TOROVE.