Marindvor će zaokružiti sliku savremenog grada - malo sutra
- DaysleepeR
Elem, ja mislim da sam svoje mišljenje rekao i da sam jasno izložio ono što sam i htio.
Nebih više da diskutujem, a molim sve koji nalete na temu da mi ne imputiraju stvari koje nisam rekao i tako me opet tjeraju da pišem na ovoj temi.
Hvala.
Nebih više da diskutujem, a molim sve koji nalete na temu da mi ne imputiraju stvari koje nisam rekao i tako me opet tjeraju da pišem na ovoj temi.
Hvala.
-
radijator
#102 Re: Marindvor će zaokružiti sliku savremenog grada - malo su
tvoj je argument da su vjerski objekti višak u biznis centrima. kako onda misliš da ljudi usred bijela dana, na pauzama, idu na rubne dijelove grada da obave molitvu?DaysleepeR wrote:Dobro, ako se izgradi neka druga bogomolja, onda sam ja donji svakako.radijator wrote: prvo, nigdje se ne spominje džamija.
možda si trebao otvorit novu temu pa pitat "treba li gradit džamije" ili "je li pametnije gradit džamije ili obdaništa". ovako je diskusija otišla u skroz pogrešnom smijeru, pa umjesto da se svi radujemo što ćemo uskoro dobit jedan moderan centar grada, mi ovdje rasplamsavamo vjerske tenzije, i to u mjesecu Ramazanu. haram je to
drugo, trebao bi jednom pogledati kako džume izgledaju u džamijama, naročito onim u centru grada, pa onda ne bi izvalio takvu glupost kako su nam džamije nepotrebne. Bože sačuvaj. šta to fali džamijama u biznis centrima? wall street ima crkvu trinity pa se niko ne buni. takvi objekti su naročito nama muslimanima potrebni, baš u centrima, jer mnogi vjernici rado izlete na pauzama s poslova da obave vjerske dužnosti, klanjaju podne, petkom džumu.
a možda hoćeš da kažeš da džamije treba držati što dalje od centra, ipak tu dolaze turisti i ne treba takvu sliku da šaljemo u svijet. neka nama crkve na marindvoru.![]()
A jesi li ti kad vidio kako izgleda džuma u džamijama na rubnim dijelovima grada?
Koje je godište izgradnje Trinity crkve a koje je godište uspostavljanje Wall Street-a kao centra businessa?
Misliš da je građeno u isto vrijeme?
Dalje misliš da je isto crkva i džamija kad je u pitanju kamata i ostali haram modernog businessa?
Na kraju krajeva kakav ti je to uopšte agrument?
Ovo zadnje imputiranje neću da komentarišem uopšte.
Ja uopšte nemam iluzija da se tu išta može promijeniti, biće sagrađena i gotovo.
Samo se ja sjećam sličnih pretjerivanja u vrijeme komunizma i užas je što se identične stvari rade samo su sistemi na vlasti drugačiji.
Nikad vadione za nas.
izvini ako te pogodilo ono na kraju, kasnije sam se pokajao što sam to napisao, jer je moglo bit pogrešno protumačeno. umjesto da pokrenemo inicijativu da na sva četri kvadranta budu izgrađena četri različita vjerska objekta, crkvu već imamo, džamija, druga crkva, sinagoga... mi ovdje pričamo kako je bezveze imat "još jednu džamiju" u centru grada. gledajte malo pozitivnije ljudi, zašto vam sve mora biti tako crno?!
- DaysleepeR
#103 Re: Marindvor će zaokružiti sliku savremenog grada - malo su
Nemoj više, nemam snage za ovo.radijator wrote:tvoj je argument da su vjerski objekti višak u biznis centrima. kako onda misliš da ljudi usred bijela dana, na pauzama, idu na rubne dijelove grada da obave molitvu?DaysleepeR wrote:Dobro, ako se izgradi neka druga bogomolja, onda sam ja donji svakako.radijator wrote: prvo, nigdje se ne spominje džamija.
možda si trebao otvorit novu temu pa pitat "treba li gradit džamije" ili "je li pametnije gradit džamije ili obdaništa". ovako je diskusija otišla u skroz pogrešnom smijeru, pa umjesto da se svi radujemo što ćemo uskoro dobit jedan moderan centar grada, mi ovdje rasplamsavamo vjerske tenzije, i to u mjesecu Ramazanu. haram je to
drugo, trebao bi jednom pogledati kako džume izgledaju u džamijama, naročito onim u centru grada, pa onda ne bi izvalio takvu glupost kako su nam džamije nepotrebne. Bože sačuvaj. šta to fali džamijama u biznis centrima? wall street ima crkvu trinity pa se niko ne buni. takvi objekti su naročito nama muslimanima potrebni, baš u centrima, jer mnogi vjernici rado izlete na pauzama s poslova da obave vjerske dužnosti, klanjaju podne, petkom džumu.
a možda hoćeš da kažeš da džamije treba držati što dalje od centra, ipak tu dolaze turisti i ne treba takvu sliku da šaljemo u svijet. neka nama crkve na marindvoru.![]()
A jesi li ti kad vidio kako izgleda džuma u džamijama na rubnim dijelovima grada?
Koje je godište izgradnje Trinity crkve a koje je godište uspostavljanje Wall Street-a kao centra businessa?
Misliš da je građeno u isto vrijeme?
Dalje misliš da je isto crkva i džamija kad je u pitanju kamata i ostali haram modernog businessa?
Na kraju krajeva kakav ti je to uopšte agrument?
Ovo zadnje imputiranje neću da komentarišem uopšte.
Ja uopšte nemam iluzija da se tu išta može promijeniti, biće sagrađena i gotovo.
Samo se ja sjećam sličnih pretjerivanja u vrijeme komunizma i užas je što se identične stvari rade samo su sistemi na vlasti drugačiji.
Nikad vadione za nas.
izvini ako te pogodilo ono na kraju, kasnije sam se pokajao što sam to napisao, jer je moglo bit pogrešno protumačeno. umjesto da pokrenemo inicijativu da na sva četri kvadranta budu izgrađena četri različita vjerska objekta, crkvu već imamo, džamija, druga crkva, sinagoga... mi ovdje pričamo kako je bezveze imat "još jednu džamiju" u centru grada. gledajte malo pozitivnije ljudi, zašto vam sve mora biti tako crno?!
Samo da odgovorim na boldirano.
Situacija u Sarajevu nije takva.
Kako već rekoh danas u Sarajevu svakom od nas do najbliže džamije u svakom momentu treba najviše 10 mnuta pješke.
Dakle džamija za potrebe koje si naveo ima, pa i na tom istom Marijin Dvoru.
Pozdrav.
Nemojte me više zvati u diskusiju, eto ima vas.
-
budala_mahnita
Nemam komentar na temu, ali me bas nesto zazulja ovo insistiranje dnevnog spavaca na tome da je Marindvor nepravilna rijec... Kada sam ja isla u skolu, tri inacice iste rijeci su bile gramaticki pravilne: Marijindvor, Marijin Dvor i Marindvor. Bas kao i oba i obadva, mada su mnogi pod papke svrstavali one koji bi govorili obadva.
- DaysleepeR
A šta misliš da malo ponoviš školu?budala_mahnita wrote:Nemam komentar na temu, ali me bas nesto zazulja ovo insistiranje dnevnog spavaca na tome da je Marindvor nepravilna rijec... Kada sam ja isla u skolu, tri inacice iste rijeci su bile gramaticki pravilne: Marijindvor, Marijin Dvor i Marindvor. Bas kao i oba i obadva, mada su mnogi pod papke svrstavali one koji bi govorili obadva.
Jedno su oba, obadva, a sasvim drugo je vlastito ime.
- fantom slobode
Ma ti si se sigurno nalazio na Marijinom dvoru, garant, sa naglaskom na ovo IJ, sve si se tako lijepo dogovarao.DaysleepeR wrote:A šta misliš da malo ponoviš školu?budala_mahnita wrote:Nemam komentar na temu, ali me bas nesto zazulja ovo insistiranje dnevnog spavaca na tome da je Marindvor nepravilna rijec... Kada sam ja isla u skolu, tri inacice iste rijeci su bile gramaticki pravilne: Marijindvor, Marijin Dvor i Marindvor. Bas kao i oba i obadva, mada su mnogi pod papke svrstavali one koji bi govorili obadva.
Vezano za ovu dzamiju sto te sekira, mogao si i sve svoje komentare da stavis na jedno mjesto, bilo bi lakse, ovako razvuce 5 strana, da mi je znati sta te je na to natjeralo, mozda si zelio da pomognes ljudima kao psiholog ili kao nastavnik maternjeg jezika. Nesto mi se ne cini da ces promjeniti projekat centra, koliko ga god smatrao staromodnim.Naravno, ljudi imaju razna misljenja, nekome ce se centar svidjeti, a nekome ne, za nekoga ce biti savremen, a za drugog trn u oku.
Za mene u svakom slucaju novi projekt centra Sarajeva u globalu izgleda sasvim solidno, dosta ce se toga uraditi za kratko vrijeme, do sada je za to trebalo i vise od 35 godina.Sarajevo se gradi i radi i ide naprijed.
Dosadasnji rezultati gradnje u XXvijeku, ako se izuzme Emerik Blum i olimpijada su bili vise nego skromni, a najtuzniji su bili za vrijeme stare Jugoslavije, koja nam je od vecih objekata izgradila zgradu Narodne banke i Tehnicke skole.
Prema tome, nemam razloga da se zalim, grad ce biti ljepsi, a vjerujem i cistiji.
-
budala_mahnita
Laka:
Citat:
oba m. i s., obaju, obama; u ž. rodu obe, obeju, obema (ek.), obje i obije, obiju, objema (ijek.); u primeni se dopunjava sa obojica za m. osobe, oboje za živa bića (za muško i žensko ili uz im. tipa pilad i pilići) i za apstr. pojmove ("oboje mu je na umu, posao i kuća"), oboji, -e, -a (uz imenice u mn., npr. oboji svatovi, oboje čarape); u istom zn. (stilski nešto pojačanom) i var. obadva, obadv(ij)e, obadvojica, obadvoje, obadvoji; primena i gram. promena (za obe varijante) kao dva, dvojica, dvoje, dvoji (v.)
Pravopis srpskoga jezika, ekavsko školsko izdanje, Matica srpska, Novi Sad, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 2000. str. 256-257
http://sstk.skole.t-com.hr/tin/Predmeti ... ezik_2.doc
Pojasnjenje na 18 stranici.
Iskreno se nadam da cete mi oprostiti sto nemam izvod iz bosanskog pravopisa (nisam mogla naci online), ali mislim da je i ovo dovoljno.
Citat:
oba m. i s., obaju, obama; u ž. rodu obe, obeju, obema (ek.), obje i obije, obiju, objema (ijek.); u primeni se dopunjava sa obojica za m. osobe, oboje za živa bića (za muško i žensko ili uz im. tipa pilad i pilići) i za apstr. pojmove ("oboje mu je na umu, posao i kuća"), oboji, -e, -a (uz imenice u mn., npr. oboji svatovi, oboje čarape); u istom zn. (stilski nešto pojačanom) i var. obadva, obadv(ij)e, obadvojica, obadvoje, obadvoji; primena i gram. promena (za obe varijante) kao dva, dvojica, dvoje, dvoji (v.)
Pravopis srpskoga jezika, ekavsko školsko izdanje, Matica srpska, Novi Sad, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 2000. str. 256-257
Iskreno se nadam da cete mi oprostiti sto nemam izvod iz bosanskog pravopisa (nisam mogla naci online), ali mislim da je i ovo dovoljno.
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
A ja za Halid-dvorAmazonka27 wrote:Ja znam za Marijin Dvor
- DaysleepeR
Ovdje nema VLASTITIH IMENA!budala_mahnita wrote:Laka:
Citat:
- fantom slobode
izgleda da ce umjesto tebe, trebati sebe poslati ponovo u skolu.budala_mahnita wrote:Laka:
Citat:
- DaysleepeR
Bilo bi lijepo kad bi bar pročitao temu na koju se javljaš.fantom slobode wrote:Ma ti si se sigurno nalazio na Marijinom dvoru, garant, sa naglaskom na ovo IJ, sve si se tako lijepo dogovarao.DaysleepeR wrote:A šta misliš da malo ponoviš školu?budala_mahnita wrote:Nemam komentar na temu, ali me bas nesto zazulja ovo insistiranje dnevnog spavaca na tome da je Marindvor nepravilna rijec... Kada sam ja isla u skolu, tri inacice iste rijeci su bile gramaticki pravilne: Marijindvor, Marijin Dvor i Marindvor. Bas kao i oba i obadva, mada su mnogi pod papke svrstavali one koji bi govorili obadva.
Vezano za ovu dzamiju sto te sekira, mogao si i sve svoje komentare da stavis na jedno mjesto, bilo bi lakse, ovako razvuce 5 strana, da mi je znati sta te je na to natjeralo, mozda si zelio da pomognes ljudima kao psiholog ili kao nastavnik maternjeg jezika. Nesto mi se ne cini da ces promjeniti projekat centra, koliko ga god smatrao staromodnim.Naravno, ljudi imaju razna misljenja, nekome ce se centar svidjeti, a nekome ne, za nekoga ce biti savremen, a za drugog trn u oku.
Za mene u svakom slucaju novi projekt centra Sarajeva u globalu izgleda sasvim solidno, dosta ce se toga uraditi za kratko vrijeme, do sada je za to trebalo i vise od 35 godina.Sarajevo se gradi i radi i ide naprijed.
Dosadasnji rezultati gradnje u XXvijeku, ako se izuzme Emerik Blum i olimpijada su bili vise nego skromni, a najtuzniji su bili za vrijeme stare Jugoslavije, koja nam je od vecih objekata izgradila zgradu Narodne banke i Tehnicke skole.
Prema tome, nemam razloga da se zalim, grad ce biti ljepsi, a vjerujem i cistiji.
Da si to uradio vidio bih da sam ja odgovorio na sve ovo.
Prvo znam da će se graditi i nemam iluzija da ja tu mogu nešto promijeniti.
Drugo, Bože sačuvaj da mi je trn u oku, samo smatram da ima drugih stvari koje IZ može da napravi a da zadrže islamsku namjenu.
Ili se služi argumentima ili mi se ne obraćaj.
- chuchumbamayumbe
Za ovo boldirano vazi "u svakom pogledu" pa neka tumaci kako ko hoce!fantom slobode wrote:Ma ti si se sigurno nalazio na Marijinom dvoru, garant, sa naglaskom na ovo IJ, sve si se tako lijepo dogovarao.DaysleepeR wrote:A šta misliš da malo ponoviš školu?budala_mahnita wrote:Nemam komentar na temu, ali me bas nesto zazulja ovo insistiranje dnevnog spavaca na tome da je Marindvor nepravilna rijec... Kada sam ja isla u skolu, tri inacice iste rijeci su bile gramaticki pravilne: Marijindvor, Marijin Dvor i Marindvor. Bas kao i oba i obadva, mada su mnogi pod papke svrstavali one koji bi govorili obadva.
-
Pearl
i mene zanima kojom logikom je dosao do ovog zakljucka... ne primijetim da je cistije oko novog avaza..oko starog avaza... oko villa parka.. novog robota... i inih novih poslovnih centara.. (a tek sto je "cisto" oko narodnog pozorista, takodjer kuRtuLne institucije, malo je reci)chuchumbamayumbe wrote:Za ovo boldirano vazi "u svakom pogledu" pa neka tumaci kako ko hoce!fantom slobode wrote: Prema tome, nemam razloga da se zalim, grad ce biti ljepsi, a vjerujem i cistiji.
doduse, hoce biti cistije.. taj prostor vise nece koristiti kao javni wc za slucajne prolaznike...
-
enes-s
- Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.
Dejsliperu, IZ nije investitor.DaysleepeR wrote: Drugo, Bože sačuvaj da mi je trn u oku, samo smatram da ima drugih stvari koje IZ može da napravi a da zadrže islamsku namjenu.
Investitor je taj koji odlučuje šta je profitabilno. Verovatno je njegov interes da se tu nalazi manji verski objekat ( koji apriori ne mora da podrazumeva džamiju ), jer misli da će na taj način zadržati ljude u svom objektu ili da će povećati posetu.
- DaysleepeR
Ja se nebih složio.enes-s wrote:Dejsliperu, IZ nije investitor.DaysleepeR wrote: Drugo, Bože sačuvaj da mi je trn u oku, samo smatram da ima drugih stvari koje IZ može da napravi a da zadrže islamsku namjenu.
Investitor je taj koji odlučuje šta je profitabilno. Verovatno je njegov interes da se tu nalazi manji verski objekat ( koji apriori ne mora da podrazumeva džamiju ), jer misli da će na taj način zadržati ljude u svom objektu ili da će povećati posetu.
pročitaj članak pa ćeš vidjeti da se tu radi o regulacionom planu, dakle projektu koji definišta šta će se gdje graditi, a ne o gotovom projektu nekog investitora.
Telk će na osnovu regulacionog plana biti raspisani tenderi za izgradnje.
Za vjerski objekat, živi bili pa vidjeli, investitor će svakako biti IZ.
- DaysleepeR
Šta ima obrazovani?fantom slobode wrote:izgleda da ce umjesto tebe, trebati sebe poslati ponovo u skolu.budala_mahnita wrote:Laka:
Citat:
Hadj uzmi neko vlastito ime pa ga izmjenjaj po ovome.
Nemojte se provaljivat.
-
enes-s
- Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.
Postoji prostorni plan, urbanistički plan i regulacioni plan. Regulacioni plan je predlog plana regulacije, dakle daje predlog gde će šta da bude. Akcenat je na ovome ˝predlog ˝. Investitor u skladu sa svojim mogućnostima i interesima odlučuje, ali naravno u skladu sa generalnim planom i regulama, a sve se to definiše u detaljnom regulacionom planu koji se sačinjava na obostranu korist planera i investitora. Tako bi trebalo da bude.
- Motokultivator
Odlicna ideja. Ja sam za._BosanaC wrote:Ja sam za to da se umjesto te koncertne dvorane napravi lijep Islamski centar
-
Pearl
kod moje profe bosanskog se za "obadva" dobijao kec ko kuca... doduse, koliko puta se pravopis mijenjao, ne bi me cudilo da je ovo sad pravilno...budala_mahnita wrote:Laka:
Citat: