BOGUMILI JOS STE ZIVI !
- gospodar kuglastih munja
#101 KAD CE VEC JEDNOM POCETI TA REVOLUCIJA ?
Sta ceka narod radnici, seljaci, studenti ? Limunadu ?
Ima li bar naznaka za rusenje ovog sistema troglavog srednjovjekovnog cudovista u srcu multi-Evrope? Kad ce poceti revolucija za ostvarenje republike i ideala za koje su ginuli nasi stari u. 2 SR ?
Valjda smo jedina drzava na svijetu koja je bila republika, gradjanska drzava ,a sad smo bas srednjevjekovni vilajet.
Ima li bar naznaka za rusenje ovog sistema troglavog srednjovjekovnog cudovista u srcu multi-Evrope? Kad ce poceti revolucija za ostvarenje republike i ideala za koje su ginuli nasi stari u. 2 SR ?
Valjda smo jedina drzava na svijetu koja je bila republika, gradjanska drzava ,a sad smo bas srednjevjekovni vilajet.
-
bosank_a
#102 Re: KAD CE VEC JEDNOM POCETI TA REVOLUCIJA ?
Podpisujemgospodar kuglastih munja wrote:Sta ceka narod radnici, seljaci, studenti ? Limunadu ?
- osa
#103 Re: KAD CE VEC JEDNOM POCETI TA REVOLUCIJA ?
vrijeme revolucija pogotovo klasnih je prošlo. za tako nešto više nema kapaciteta. vrlo malo naših starih je ginulo iz ideala (samo komunisti, a njih nije bilo puno), naši stari su većinom ubijali da ne bi bili ubijeni.gospodar kuglastih munja wrote:Sta ceka narod radnici, seljaci, studenti ? Limunadu ?
#104 Re: KAD CE VEC JEDNOM POCETI TA REVOLUCIJA ?
A ko je podizao gradjansku revoluciju kad nije bilo komunista, u ostalim evropskim drzavama prije 200g. ? Neki jos zive u zabludi da je pojam gradjanske drzave vezan za komuniste. Istina je da su komunisti bili dovoljno pametni i napredni da shvate da samo gradjansko drustvo ima perspektivu i buducnost , pogotovo u BiH, pa su je jos u toku trajanja 2. SR proglasili Bosnu republikom, modernom drzavom, koja se kasnije udruzila sa ostalima da bi nastala SFRJ.osa wrote:vrijeme revolucija pogotovo klasnih je prošlo. za tako nešto više nema kapaciteta. vrlo malo naših starih je ginulo iz ideala (samo komunisti, a njih nije bilo puno), naši stari su većinom ubijali da ne bi bili ubijeni.gospodar kuglastih munja wrote:Sta ceka narod radnici, seljaci, studenti ? Limunadu ?
- osa
#106 Re: KAD CE VEC JEDNOM POCETI TA REVOLUCIJA ?
ne bih ulazio u to tko je dizao revolucije nekad govorim o tome da je u današnjem trenutku u bih to iluzorno, pa tu građani neće ni demonstrirati sim ako im plata ne kasni bar dvije, dvije i pol godine, ovo kraće se broji pod normalno.gospodar kuglastih munja wrote:A ko je podizao gradjansku revoluciju kad nije bilo komunista, u ostalim evropskim drzavama prije 200g. ? Neki jos zive u zabludi da je pojam gradjanske drzave vezan za komuniste. Istina je da su komunisti bili dovoljno pametni i napredni da shvate da samo gradjansko drustvo ima perspektivu i buducnost , pogotovo u BiH, pa su je jos u toku trajanja 2. SR proglasili Bosnu republikom, modernom drzavom, koja se kasnije udruzila sa ostalima da bi nastala SFRJ.osa wrote:vrijeme revolucija pogotovo klasnih je prošlo. za tako nešto više nema kapaciteta. vrlo malo naših starih je ginulo iz ideala (samo komunisti, a njih nije bilo puno), naši stari su većinom ubijali da ne bi bili ubijeni.gospodar kuglastih munja wrote:Sta ceka narod radnici, seljaci, studenti ? Limunadu ?
-
makondo
opet bih ja pitao nesto o bogumilima.
neko je napisao da nisu priznavali krst, ali ni krista (hrista), ali su sebe zvali krstjanima.
pa, majku mu, zasto su onda sami sebe nazivali krstjanima, ako su se gnusali krsta i krista?
moze li neko da mi to razjasni (ukratko).
neko je napisao da nisu priznavali krst, ali ni krista (hrista), ali su sebe zvali krstjanima.
pa, majku mu, zasto su onda sami sebe nazivali krstjanima, ako su se gnusali krsta i krista?
Posto smo na politici, nema potrebe da se bavimo tim pitanjima. To je vise za historiju i religiju. Poenta je na politickom razmisljanju Bogumila i njihovoj ljubavi prema Bosni. Oni su prvo bili bosanci, bosnjaci, a tek potom vjernici, ma kakvi bili i u sta vjerovali.makondo wrote:opet bih ja pitao nesto o bogumilima.
Ove tri danasnje religije su susta suprotnost u politickom djelovanju, jer im je namjera da Bosnu raskomadaju i da je pripoje svojim nebeskim carstvima.
-
makondo
izvini, ali cini mi se da je pitanje na mjestu. mislim da je na sceni jedno pretjerano idealizovanje bogumila/krstjana u kojem oni lice na ovozemaljske svece zaljubljene u bosnu i hercegovinu. u svemu tome prezentiraju se pomalo kontradiktorni podaci kao nesto sto je neupitno (vidi moj posljednji post). uostalom, vecim dijelom ove teme raspravljalo se o katolicima, pravoslavcima i muslimanima, iako se ona nalazi na politici, a u naslovu se nalaze bogumili. onda je nesto pitam o njima i ispadne da odskacem od teme.
Pitanje jeste na mjestu, ako izvucemo zakljucak da su Bogumili politicki djelovali u smislu ocuvanja drzave Bosne, a na koji nacin su upraznjavali svoju vjeru je nebitno.makondo wrote:izvini, ali cini mi se da je pitanje na mjestu. mislim da je na sceni jedno pretjerano idealizovanje bogumila/krstjana u kojem oni lice na ovozemaljske svece zaljubljene u bosnu i hercegovinu. u svemu tome prezentiraju se pomalo kontradiktorni podaci kao nesto sto je neupitno (vidi moj posljednji post). uostalom, vecim dijelom ove teme raspravljalo se o katolicima, pravoslavcima i muslimanima, iako se ona nalazi na politici, a u naslovu se nalaze bogumili. onda je nesto pitam o njima i ispadne da odskacem od teme.
Za razliku od ove tri religije koje trenutno djeluju u BiH i koje razorno djeluju na samu drzavnost , suverenitet, nezavisnost drzave, Bogumili su djelovali drzavotvorno, cuvali su svoju domovinu, njegovali tradicije i kulturu specificnu za Bosnu. Nisu nam nametali tudje kulturne navike, kao sto to cine npr. muslimani. I ne samo to, namece nam se i drzavni sistem stran politickim navikama u BiH. Serijat je strano tjelo u BiH.
- osa
u to vrijeme govoriti o političkom djelovanju neke vjerske skupine na očuvanju domovine je iluzorno, toliko su je čuvali da su navodno jedva dočekali tursku okupaciju i svi prešli na islam.gospodar kuglastih munja wrote:Pitanje jeste na mjestu, ako izvucemo zakljucak da su Bogumili politicki djelovali u smislu ocuvanja drzave Bosne, a na koji nacin su upraznjavali svoju vjeru je nebitno.makondo wrote:izvini, ali cini mi se da je pitanje na mjestu. mislim da je na sceni jedno pretjerano idealizovanje bogumila/krstjana u kojem oni lice na ovozemaljske svece zaljubljene u bosnu i hercegovinu. u svemu tome prezentiraju se pomalo kontradiktorni podaci kao nesto sto je neupitno (vidi moj posljednji post). uostalom, vecim dijelom ove teme raspravljalo se o katolicima, pravoslavcima i muslimanima, iako se ona nalazi na politici, a u naslovu se nalaze bogumili. onda je nesto pitam o njima i ispadne da odskacem od teme.
Za razliku od ove tri religije koje trenutno djeluju u BiH i koje razorno djeluju na samu drzavnost , suverenitet, nezavisnost drzave, Bogumili su djelovali drzavotvorno, cuvali su svoju domovinu, njegovali tradicije i kulturu specificnu za Bosnu. Nisu nam nametali tudje kulturne navike, kao sto to cine npr. muslimani. I ne samo to, namece nam se i drzavni sistem stran politickim navikama u BiH. Serijat je strano tjelo u BiH.
Iz cega izvlacis zakljucak da su "jedva docekali Osmanlije" ? To je proizvoljna ocjena. Bosna im je bila domovina i imali su interesa da je brane, sto historija i potvrdjuje. Koliko je bila jaka drzavnost Bosne , prije dolaska Osmanlija govori i podatak da je Bosna uvije bila izuzetak u citavom Osmanskom carstvu, dfa imala nekakav vid drzavnosti i jasno prepoznatljive granice . Bosna je uvije postojala.osa wrote:u to vrijeme govoriti o političkom djelovanju neke vjerske skupine na očuvanju domovine je iluzorno, toliko su je čuvali da su navodno jedva dočekali tursku okupaciju i svi prešli na islam.gospodar kuglastih munja wrote:Pitanje jeste na mjestu, ako izvucemo zakljucak da su Bogumili politicki djelovali u smislu ocuvanja drzave Bosne, a na koji nacin su upraznjavali svoju vjeru je nebitno.makondo wrote:izvini, ali cini mi se da je pitanje na mjestu. mislim da je na sceni jedno pretjerano idealizovanje bogumila/krstjana u kojem oni lice na ovozemaljske svece zaljubljene u bosnu i hercegovinu. u svemu tome prezentiraju se pomalo kontradiktorni podaci kao nesto sto je neupitno (vidi moj posljednji post). uostalom, vecim dijelom ove teme raspravljalo se o katolicima, pravoslavcima i muslimanima, iako se ona nalazi na politici, a u naslovu se nalaze bogumili. onda je nesto pitam o njima i ispadne da odskacem od teme.
Ove tri danasnje religije mi ne djeluju tako. Vrlo jasno pokazuju svojim djelovanjem da zele Bosnu unistiti. Pravoslavci bi je pripojili Srbiji, katolici Hrvatskoj, a muslimani bi napravili Avganistan. Bogumili nisu nikad imali takve ideje niti su djelovali razorno. I zato ja pisem i navodim taj bogumilski duh, njihovu politicku orijentaciju na ocuvanju Bosne. Zato su oni cuvari iz proslosti ciji se duh i danas osjeti kod svih onih koji ovu zemlju smatraju svojom domovinom, Nasi dansasnji politicari su duhovni zarobljenici stranih religija na tlu Bosne i provode politiku tih religija na stetu drzave Bosne. Zato su i unistili gradjansko drustvo, srusili Republiku koja je bila najveca brana upravo takvim idejama.
Bosna moze opstati jedino ako ukrotimo religije, oduzmemo im politicku moc, kazemo im otvoreno da su oni samo gosti u nasoj domovini i da mogu upraznjavati vjeru a ne politiku.
- osa
nekako mi se čini iz povijesti da su bih od turaka najviše branili katolici, pogledaj gradove i mjesta gdje su bile velike bitke protiv turaka i danas tu većinom žive katolici, tko je na neko vrijeme zaustavio prodor turaka i osnovao jajačku i srebreničku banovinu i koje su narodi jedini pomagali u borbi protiv istih(hrvati i mađari), a koji pomagali okupatoru i naseljavali se s njim (srbi i razne skupine vlaha), nešto se u tome slabo spominju bogumuili, a ja osobno mislim (ne znam jer za takve stvari ne postoje vjerodostojni izvori) da bogumila u bih nije bilo puno, većinsko stanovništvo srednjevjekovne bih su bili katolici.gospodar kuglastih munja wrote:Iz cega izvlacis zakljucak da su "jedva docekali Osmanlije" ? To je proizvoljna ocjena. Bosna im je bila domovina i imali su interesa da je brane, sto historija i potvrdjuje. Koliko je bila jaka drzavnost Bosne , prije dolaska Osmanlija govori i podatak da je Bosna uvije bila izuzetak u citavom Osmanskom carstvu, dfa imala nekakav vid drzavnosti i jasno prepoznatljive granice . Bosna je uvije postojala.osa wrote:u to vrijeme govoriti o političkom djelovanju neke vjerske skupine na očuvanju domovine je iluzorno, toliko su je čuvali da su navodno jedva dočekali tursku okupaciju i svi prešli na islam.gospodar kuglastih munja wrote: Pitanje jeste na mjestu, ako izvucemo zakljucak da su Bogumili politicki djelovali u smislu ocuvanja drzave Bosne, a na koji nacin su upraznjavali svoju vjeru je nebitno.
Ove tri danasnje religije mi ne djeluju tako. Vrlo jasno pokazuju svojim djelovanjem da zele Bosnu unistiti. Pravoslavci bi je pripojili Srbiji, katolici Hrvatskoj, a muslimani bi napravili Avganistan. Bogumili nisu nikad imali takve ideje niti su djelovali razorno. I zato ja pisem i navodim taj bogumilski duh, njihovu politicku orijentaciju na ocuvanju Bosne. Zato su oni cuvari iz proslosti ciji se duh i danas osjeti kod svih onih koji ovu zemlju smatraju svojom domovinom, Nasi dansasnji politicari su duhovni zarobljenici stranih religija na tlu Bosne i provode politiku tih religija na stetu drzave Bosne. Zato su i unistili gradjansko drustvo, srusili Republiku koja je bila najveca brana upravo takvim idejama.
Bosna moze opstati jedino ako ukrotimo religije, oduzmemo im politicku moc, kazemo im otvoreno da su oni samo gosti u nasoj domovini i da mogu upraznjavati vjeru a ne politiku.
To je bilo vrijeme kad su katolici Bosnu osjecali i voljeli kao svoju domovinu. Radi se o bosanskim katolicima. A sad uporedi ove danasnje bosanske katolike koji su to povjerenje i ljubav poklonili drugoj drzavi, Hrvatskoj, izdali svoj bosanski identitet, i cak sta vise proglasili se Hrvatima kao narod. Sta je to drugo nego izdaja.osa wrote:nekako mi se čini iz povijesti da su bih od turaka najviše branili katolici, pogledaj gradove i mjesta gdje su bile velike bitke protiv turaka i danas tu većinom žive katolici, tko je na neko vrijeme zaustavio prodor turaka i osnovao jajačku i srebreničku banovinu i koje su narodi jedini pomagali u borbi protiv istih(hrvati i mađari), a koji pomagali okupatoru i naseljavali se s njim (srbi i razne skupine vlaha), nešto se u tome slabo spominju bogumuili, a ja osobno mislim (ne znam jer za takve stvari ne postoje vjerodostojni izvori) da bogumila u bih nije bilo puno, većinsko stanovništvo srednjevjekovne bih su bili katolici.gospodar kuglastih munja wrote:Iz cega izvlacis zakljucak da su "jedva docekali Osmanlije" ? To je proizvoljna ocjena. Bosna im je bila domovina i imali su interesa da je brane, sto historija i potvrdjuje. Koliko je bila jaka drzavnost Bosne , prije dolaska Osmanlija govori i podatak da je Bosna uvije bila izuzetak u citavom Osmanskom carstvu, dfa imala nekakav vid drzavnosti i jasno prepoznatljive granice . Bosna je uvije postojala.osa wrote: u to vrijeme govoriti o političkom djelovanju neke vjerske skupine na očuvanju domovine je iluzorno, toliko su je čuvali da su navodno jedva dočekali tursku okupaciju i svi prešli na islam.
- osa
otkud ti znaš da se oni i onda nisu osjećali braćom s katolicima iz hrvatske, nije li bihać bio jedna od većih brana turcima prema hrvatskoj,a i mnogi drugi bih gradovi. a što se tiče današnjih bih katolika vjerujem da oni i danas vole bih možda na malo drukčiji način od tebe ali oni istodobno vole i braću iz hrvatske tu je među vama osnovna i velika razlika.gospodar kuglastih munja wrote:To je bilo vrijeme kad su katolici Bosnu osjecali i voljeli kao svoju domovinu. Radi se o bosanskim katolicima. A sad uporedi ove danasnje bosanske katolike koji su to povjerenje i ljubav poklonili drugoj drzavi, Hrvatskoj, izdali svoj bosanski identitet, i cak sta vise proglasili se Hrvatima kao narod. Sta je to drugo nego izdaja.osa wrote:nekako mi se čini iz povijesti da su bih od turaka najviše branili katolici, pogledaj gradove i mjesta gdje su bile velike bitke protiv turaka i danas tu većinom žive katolici, tko je na neko vrijeme zaustavio prodor turaka i osnovao jajačku i srebreničku banovinu i koje su narodi jedini pomagali u borbi protiv istih(hrvati i mađari), a koji pomagali okupatoru i naseljavali se s njim (srbi i razne skupine vlaha), nešto se u tome slabo spominju bogumuili, a ja osobno mislim (ne znam jer za takve stvari ne postoje vjerodostojni izvori) da bogumila u bih nije bilo puno, većinsko stanovništvo srednjevjekovne bih su bili katolici.gospodar kuglastih munja wrote: Iz cega izvlacis zakljucak da su "jedva docekali Osmanlije" ? To je proizvoljna ocjena. Bosna im je bila domovina i imali su interesa da je brane, sto historija i potvrdjuje. Koliko je bila jaka drzavnost Bosne , prije dolaska Osmanlija govori i podatak da je Bosna uvije bila izuzetak u citavom Osmanskom carstvu, dfa imala nekakav vid drzavnosti i jasno prepoznatljive granice . Bosna je uvije postojala.
-
makondo
opet idealizacija.
mislim da je iluzorno velicanje nekakvog bogumilskog patriotizma prema bih, iz prostog razloga sto ne znam koliko je kategorija patriotizma bila opstenarodna u to vrijeme. logicnija mi je varijanta da su postojali feudalci, koji su mozda imali izrazen patriotizam, ali vise iz licne koristi (da zastite svoje vlasnistvo), a manje iz ljubavi prema domovini i da su postojali nepismeni kmetovi, takodjer kao njihovo vlasnistvo, koje mobiliziraju da idu braniti feud i bosansku drzavu.
jos jedan momenat mi se ne svidja. kao sve religije su dosljacke, samo su bogumili autohtoni. nije mi namjera da se vracam do ameba, ali i prije bogumila je neko zivio u bih. recimo, neki mnogobozacki iliri. nije li bogumilska religija dosljacka u odnosu na mnogobostvo u bih?
mislim da je iluzorno velicanje nekakvog bogumilskog patriotizma prema bih, iz prostog razloga sto ne znam koliko je kategorija patriotizma bila opstenarodna u to vrijeme. logicnija mi je varijanta da su postojali feudalci, koji su mozda imali izrazen patriotizam, ali vise iz licne koristi (da zastite svoje vlasnistvo), a manje iz ljubavi prema domovini i da su postojali nepismeni kmetovi, takodjer kao njihovo vlasnistvo, koje mobiliziraju da idu braniti feud i bosansku drzavu.
jos jedan momenat mi se ne svidja. kao sve religije su dosljacke, samo su bogumili autohtoni. nije mi namjera da se vracam do ameba, ali i prije bogumila je neko zivio u bih. recimo, neki mnogobozacki iliri. nije li bogumilska religija dosljacka u odnosu na mnogobostvo u bih?
Za OSU ( da ne citiram),
Hrvati u Bosni su izdali i principe same R Hrvatske. Kao sto ti samo ime govori, Hrvatska je danas Republika, gradjaska drzava, dok ovi Hrvati u BiH zagovaraju NDH. U Hrvatskoj je zabranjeno i kaznjivo opovrgavati Ustaske zlocine i velicati fasizam, dok to mogu ciniti ovdje u BiH. Ono sto nisu uspjeli u Hrvatskoj, pokusavaju realizovati ovdje u BiH. To je cista izdaja i svojih vlastitih principa i svoje drzave, ako se vec pozivas na Hrvastvo i R Hrvatsku.
Evo ti jedno jednostavno pitanje. Ako bosanski Hrvati zele da imaju ono sto je u Hrvatskoj, zasto ne zagovaraju i isto drzavno uredjenje kao u Hrvatskoj, odnosno zasto ne brane tekovine Republike i gradjanske drzave, vec streme nekom novom obliku fasizma i NDH ideja koje su i porazene i osudjene.
Hrvati u Bosni su izdali i principe same R Hrvatske. Kao sto ti samo ime govori, Hrvatska je danas Republika, gradjaska drzava, dok ovi Hrvati u BiH zagovaraju NDH. U Hrvatskoj je zabranjeno i kaznjivo opovrgavati Ustaske zlocine i velicati fasizam, dok to mogu ciniti ovdje u BiH. Ono sto nisu uspjeli u Hrvatskoj, pokusavaju realizovati ovdje u BiH. To je cista izdaja i svojih vlastitih principa i svoje drzave, ako se vec pozivas na Hrvastvo i R Hrvatsku.
Evo ti jedno jednostavno pitanje. Ako bosanski Hrvati zele da imaju ono sto je u Hrvatskoj, zasto ne zagovaraju i isto drzavno uredjenje kao u Hrvatskoj, odnosno zasto ne brane tekovine Republike i gradjanske drzave, vec streme nekom novom obliku fasizma i NDH ideja koje su i porazene i osudjene.
- osa
ispravak. hrvatska je republika kao i bih, ali nije ustavom definirana kao građanska država već kao država hrvatskog naroda i ostalih koji u njoj žive, zar bi ti želio da se hrvati zalažu za takvu bih ili se ti možda zalažeš. a što se tiče ove hrpe budala što koketiraju s fašizmom ima takvih i u hrvatskoj i nije to baš tako kažnjivo bar u praksi, ali u čemu se oni razlikuju od onih koji žele rs pretvoriti u državu i onih koji bi u bih uveli centraliziranu državu i sustav jedan čovjek jedan glas, ako te stvari pravilno definiramo u bih sve je to isti k...c drugo pakovanje, tako da bih hrvati nisu izdali bih niti su protiv nje ništa više nego i srbi i bošnjaci.gospodar kuglastih munja wrote:Za OSU ( da ne citiram),
Tebas biti malo ozbiljniji kad pises o drzavnom uredjenju i konstutivnim narodima, jer su to dvije razlicite kategorije.osa wrote:ispravak. hrvatska je republika kao i bih, ali nije ustavom definirana kao građanska država već kao država hrvatskog naroda i ostalih koji u njoj žive, zar bi ti želio da se hrvati zalažu za takvu bih ili se ti možda zalažeš. a što se tiče ove hrpe budala što koketiraju s fašizmom ima takvih i u hrvatskoj i nije to baš tako kažnjivo bar u praksi, ali u čemu se oni razlikuju od onih koji žele rs pretvoriti u državu i onih koji bi u bih uveli centraliziranu državu i sustav jedan čovjek jedan glas, ako te stvari pravilno definiramo u bih sve je to isti k...c drugo pakovanje, tako da bih hrvati nisu izdali bih niti su protiv nje ništa više nego i srbi i bošnjaci.gospodar kuglastih munja wrote:Za OSU ( da ne citiram),
Danas je Hrvatska republika, dok je BiH samo drzava bez jasno definisanog unutarnjeg uredjenjem. I upravo je to razlog da po njoj mogu divljati sve vrste od Ustasa, Cetnika, pa do Vehabija. U drzavi republickog uredjenja te bi stvari bile zakonski regulisane, kao sto je u danasnjoj R Hrvatskoj. Zato i postoji zakon koji sankcionise velicanje zlocina iz 2. SR. Toga u BiH nema.
I pitam te ponovno, Zasto se bosanski Hrvati ne zalazu za unutarnje uredjenje kakvo je u Hrvatskoj kojoj toliko zude.?
- osa
vjeruj meni još nitko u hrvatskoj nije odgovarao za kršenje ovog zakona, čim se to pitanje potencira odmah se postavi pitanje komunističkih zločina i tu priča završava, jer hrvatska je zasnovana na antifašističkoj borbi a u toj borbi su počinjeni i mnogi zločini koji nisu procesuirani i na tom se lome kola i nema kaznenog progona niti za veličanje jedne ili druge ideologije. u hrvatskoj po ustavu postoji samo jedan konstitutivan narod i tu je pozicija za određena zakonodavna i ustavna rješenja puno komotnija nego u bih. vidio bi da su u hrvatskoj srbi ostali kao konstitutivan narod imala bi i hrvatska velikih problema po tom pitanju.gospodar kuglastih munja wrote:Tebas biti malo ozbiljniji kad pises o drzavnom uredjenju i konstutivnim narodima, jer su to dvije razlicite kategorije.osa wrote:ispravak. hrvatska je republika kao i bih, ali nije ustavom definirana kao građanska država već kao država hrvatskog naroda i ostalih koji u njoj žive, zar bi ti želio da se hrvati zalažu za takvu bih ili se ti možda zalažeš. a što se tiče ove hrpe budala što koketiraju s fašizmom ima takvih i u hrvatskoj i nije to baš tako kažnjivo bar u praksi, ali u čemu se oni razlikuju od onih koji žele rs pretvoriti u državu i onih koji bi u bih uveli centraliziranu državu i sustav jedan čovjek jedan glas, ako te stvari pravilno definiramo u bih sve je to isti k...c drugo pakovanje, tako da bih hrvati nisu izdali bih niti su protiv nje ništa više nego i srbi i bošnjaci.gospodar kuglastih munja wrote:Za OSU ( da ne citiram),
Danas je Hrvatska republika, dok je BiH samo drzava bez jasno definisanog unutarnjeg uredjenjem. I upravo je to razlog da po njoj mogu divljati sve vrste od Ustasa, Cetnika, pa do Vehabija. U drzavi republickog uredjenja te bi stvari bile zakonski regulisane, kao sto je u danasnjoj R Hrvatskoj. Zato i postoji zakon koji sankcionise velicanje zlocina iz 2. SR. Toga u BiH nema.
I pitam te ponovno, Zasto se bosanski Hrvati ne zalazu za unutarnje uredjenje kakvo je u Hrvatskoj kojoj toliko zude.?
Ali na osnovu tog zakona, Srbi iz Krajine, koja je pandan RS u BiH, bi takodje slavili svoju Balvan Revoluciju, kao sto to rade u RS. U tome je poenta. Krajiski Srbi su oznaceni ka separatisti i kao takvi su dobili po guzi. To bi se isto desilo i R BiH, da Alija nije izjednacio sve , da im nije dao legitimitet. I previse je dokaza za to.osa wrote:vjeruj meni još nitko u hrvatskoj nije odgovarao za kršenje ovog zakona, čim se to pitanje potencira odmah se postavi pitanje komunističkih zločina i tu priča završava, jer hrvatska je zasnovana na antifašističkoj borbi a u toj borbi su počinjeni i mnogi zločini koji nisu procesuirani i na tom se lome kola i nema kaznenog progona niti za veličanje jedne ili druge ideologije. u hrvatskoj po ustavu postoji samo jedan konstitutivan narod i tu je pozicija za određena zakonodavna i ustavna rješenja puno komotnija nego u bih. vidio bi da su u hrvatskoj srbi ostali kao konstitutivan narod imala bi i hrvatska velikih problema po tom pitanju.gospodar kuglastih munja wrote:Tebas biti malo ozbiljniji kad pises o drzavnom uredjenju i konstutivnim narodima, jer su to dvije razlicite kategorije.osa wrote: ispravak. hrvatska je republika kao i bih, ali nije ustavom definirana kao građanska država već kao država hrvatskog naroda i ostalih koji u njoj žive, zar bi ti želio da se hrvati zalažu za takvu bih ili se ti možda zalažeš. a što se tiče ove hrpe budala što koketiraju s fašizmom ima takvih i u hrvatskoj i nije to baš tako kažnjivo bar u praksi, ali u čemu se oni razlikuju od onih koji žele rs pretvoriti u državu i onih koji bi u bih uveli centraliziranu državu i sustav jedan čovjek jedan glas, ako te stvari pravilno definiramo u bih sve je to isti k...c drugo pakovanje, tako da bih hrvati nisu izdali bih niti su protiv nje ništa više nego i srbi i bošnjaci.
- osa
u pravu si . da srpsko pitanje nije riješeno u hrvatskoj na način kako je riješeno imala bi hrvatska velikih problema s uvođenjem demokratskih standarda jer nisu građani hrvatske nešto puno napredniji od građana bih po shvatanju demokratskih standarda i da se zbog brojnosti srba postavlja pitanje autonomije ili nečeg sličnog moje je mišljenje da bi hrvatska pala na takvom demokratskom ispitu jer većina građana ne bi podržala takvu incijativu bez obzira na njenu utemeljenost. ružno je za reći ali hrvatska ima sreću što srbi 90. nisu imali iole razumnije vodstvo koje je moglo sagledati njihove mogućnosti i koje bi bar pokušalo izbjeći vojnu opciju ovako kao da su radili po diktatu franje tuđmana, ušli su u projekt koji je već na početku bio osuđen na propast i time samo dali legitimitet hv da njihovo pitanje riješi vojno.
-
Pataren Ponthus
#124 Re: BOGUMILI JOS STE ZIVI !
otprilike....tako je.kako bi se bilo lijepo vratiti u toi vrijeme.gospodar kuglastih munja wrote:Citam na 2-3 ? teme o onom Hatabu77 kako ga raja ispljuva, ismija, osudi, pa se pitam koji su ovi ljudi . Vidim da ima i muslimana koji ga zestoko osudjuju ?, pa se pitam kakva je to razlika izmedju bosanskih i onih ostalih muslimana ? Otprilike ti isti tako reaguju i na ostale dvije strane, prema Vatikanu i prema SPC.
Jedino mogu zakljuciti da su to , barem politicki, bogumili, kojima je DRZAVA Bosna bila svetinja, koji su se skrili vecinom u muslimanski zivalj i nedaju Bosnu nikom, bili to Ceric i Vehabije , Vatikan i povampirene ujke, ili cetnici i SPC.
Zato mi jako fino zvuci -BOGUMILI JOS STE ZIVI !-...
-
Pataren Ponthus
#125 Re: BOGUMILI JOS STE ZIVI !
otprilike....tako je.kako bi se bilo lijepo vratiti u toi vrijeme.gospodar kuglastih munja wrote:Citam na 2-3 ? teme o onom Hatabu77 kako ga raja ispljuva, ismija, osudi, pa se pitam koji su ovi ljudi . Vidim da ima i muslimana koji ga zestoko osudjuju ?, pa se pitam kakva je to razlika izmedju bosanskih i onih ostalih muslimana ? Otprilike ti isti tako reaguju i na ostale dvije strane, prema Vatikanu i prema SPC.
Jedino mogu zakljuciti da su to , barem politicki, bogumili, kojima je DRZAVA Bosna bila svetinja, koji su se skrili vecinom u muslimanski zivalj i nedaju Bosnu nikom, bili to Ceric i Vehabije , Vatikan i povampirene ujke, ili cetnici i SPC.
Zato mi jako fino zvuci -BOGUMILI JOS STE ZIVI !-...