Dali ste vi stvarno religiozni,...

Rasprave o vjerskim temama.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

upadljivo_tih wrote:ne pricam ja naucno o necem misticnom,
vec na ostalim temama ljudi o necem misticnom (bogu)
pricaju naucno, nabrojao sam i onoga koji je reko
da mu je dokaz da postoji bog 'mehanika' a onome drugome
neznam vise sto..
isto tako ovaj ateista jedan me cudi sto prica o mozgu a pojma
o mozgu veze s mozgom nema.
ja licno jesam ateista a ne vjernik, svejedno, cudno mi da neko
o vjeri naucno prica.

vidim neki totalno do srzi pogresno kapiraju ono sto pricam....p amorah da
se ukljucim :x
ja rekoh da nije ovo vrtic, i da se zabavljate sa cevapima burecima
i sto ja znam nedje drugo. i ovim titom, drugom :lol:
vidim ja da ti nisi protabirio http://www.sarajevo-x.com/forum/uslovi.html

kad vec drugi nece, red je na meni da te upozorim da ne vrijedjas druge, tako da oranje pice i ostale stvari mozes ostaviti za stvarni zivot i stvarne ljude, ili druge forume.
Ovo smatraj posljednjim upozorenjem

PS ti kao ateista ne bi smio i fakat nemas pravo odredjivati nekome u sta treba da vjeruje...
upadljivo_tih

Post by upadljivo_tih »

mIRCerka wrote:
neznam vise sto..
o vjeri naucno prica.

kad vec drugi nece, red je na meni da te upozorim da ne vrijedjas druge, tako da oranje pice i ostale stvari mozes ostaviti za stvarni zivot i stvarne ljude, ili druge forume.

PS ti kao ateista ne bi smio i fakat nemas pravo odredjivati nekome u sta treba da vjeruje...
idi i ti razbusi je izrode
i popi dozu ljekova. pa na spavanje
mIRCerka

Post by mIRCerka »

upadljivo_tih wrote:
mIRCerka wrote:
neznam vise sto..
o vjeri naucno prica.

idi i ti razbusi je izrode
i popi dozu ljekova. pa na spavanje
:lol:
Tesssa

Post by Tesssa »

joj pacijenta :shock:
danas

Post by danas »

dinchy84 wrote:joj pacijenta :shock:
neka ga, da se imamo kome smijat :lol: :lol:
Tesssa

Post by Tesssa »

danas wrote:
dinchy84 wrote:joj pacijenta :shock:
neka ga, da se imamo kome smijat :lol: :lol:
eh, takvih nikad ne fali :lol: :lol: :lol:
black

Post by black »

upadljivo tihi..tiho i polahko spakuj kofere..

Image
mali Ninja

Post by mali Ninja »

mIRCerka wrote:

zasto jos uvijek u njegovom profilu nepiše "banned" ili netreba pisat, kako cemo znati da je odlepršao u divna prostranstva kineskih rudnika sa-x charterom :-D
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

zivio tihi
mIRCerka

Post by mIRCerka »

mali Ninja wrote:
mIRCerka wrote:

zasto jos uvijek u njegovom profilu nepiše "banned" ili netreba pisat, kako cemo znati da je odlepršao u divna prostranstva kineskih rudnika sa-x charterom :-D
Nije vase da raspravljate jel neko baniran il nije :D

kad mu istekne ban, vratice se on na forum.

http://www.sarajevo-x.com/forum/uslovi.html
tranquil

Post by tranquil »

upadljivo_tih wrote: Pa mozda i jesi, ali ako nemas osjecanja nego samo pamet onda si budala.
I ATEISTA MOZE DA BUDE RELIGIOZAN, iako nevjeruje u Boga, i 'biti religiozan' nije isto sto i 'vjerovati u boga', i da bi se bilo religiozan nemora
se vjerovati u boga. DAKLE, NIDJE U ZVANICNOJ DEFINICIJI RELIGIOZNOSTI
NEPOSTOJI KLAUZULA PO KOJOJ SE MORA VJEROVATI U NEKO BICE, BOGA,
DA BI SE BILO RELIGIOZNIM, dakle:
RELIGIOZAN moze da bude i neko ko ne vjeruje u boga. A neko ko vjeruje
mozda i nije religiozan. OVO JE 10TI PUT DA PONAVLJAM NAUCITE VISE
OVU JEBENU DEFINICIJU NAPAMET.

Kad pominjem religioznost tad uopste ne pricam o vjerovanju u boga,
tj. teizmu, nego bas o religioznosti/ zato se i tema zove tako.
Kome se ne svidja to sto 'religioznost' moze da bude nesto sto nije povezano sa njegovom ili tudjom religiom, taj neka ne koristi tu rijec, mislim
neka ne zloupotrebljava. Ljudi koji vjeruju u boga -oni sve gledaju nekako
'u vezi' svog vjerovanja, pa cak i hranu, pa cak i 'rijeci'! Prisvajaju sebi za
pravo da 'drze' definiciju rijeci 'religija' -- kao sto mnoge druge stvari
sto se tice cistih pojmova prisvajaju. Od opstih definicija prave definicije
koje izvjestacuju da odgovaraju 'bogu' itd. i 'njihovom 'bogu''
Od definicija koje nemaju veze sa bogom prave one koje imaju. itd.
tako je i sa rijecju 'religija' -- ta rijec nema NIKAKVE ama bas nikakve veze
sa pojmom 'Bog' tako da je ne koristie direkno u vezi sa tim pojmom. A
kakav je to pojam i dali je samo virtuelan , ili samo apstraktan, o tome
necu sad da pricam, jer tema nije 'vjerujete li u boga' nego 'jeste li religiozni'
. Hm..
Koliko vidim hvališ se da si "programer" ljudske psihe, pretpostavljam da si obrazovan u području društvenih nauka, pa me iznenađuje tvoje stajališta o tome šta je religija. Neko griješi po odgovoru na pitanje "šta je religija", ili ti ili većina ljudi. Čak i ako si u pravu a mi svi pojma nemamo, trebao bi da znaš da većina ljudi ima drugačije shvatanje religije i to bi trebao makar da uvažavaš u diskusiji.

Ja na primjer ne miješam vjeru i religiju - to su za mene strogo odvojeni pojmovi. Vjera je jedna stvar a religija druga. Vjerovati se može u razne stvari, razne sisteme vrijednosti i morala bez obzira na odnos prema Bogu. Prema tome "vjera" je pojam koji nije baš precizan i definitivno je širi od prilično preciznog pojma "teizam". Ali religiju smatram nečim što je usko vezano za vjeru u Boga (dakle religija je vezana za teizam), i određene obrede i običaje koji su vezani za konkretni sistem vjerovanja.

Ono što si ti napisao - da ateista može biti religiozan - to mi je prema tome teško za svariti. Ono što ti shvaćaš pod religioznošću, ja nazivam "duhovnošću". I prema tome, mislim da i ateista može biti duhovan ali nikako religiozan. I sebe ubrajam u tu kategoriju "duhovnih ateista".

I de ne nerviraj se toliko oko ovih stvari. Ne možemo svi imati isto mišljenje. Malo više uvažavaj sugovornike, a manje koristi CAPS LOCK :-D
vinja

Post by vinja »

mostarac wrote:ja sam duboko religiozan covjek :D

simboli moje religije objedinjeni u jedan :D

Image

VFC - THE RELIGION + crveni karanfil u reveru u srcu crvena vjera

a evo i poslanika :D

Image

Prvo pozdrav mom sugradjaninu ;-)
Vidim da su te neki pogresno upratili... Nije lik nikog htio vrijedjati, u Mostaru se tako dise...U svakom slucaju pozitiva.

E, sad, kako mozete primjetiti, ja se prvi put javljam na ovom forumu, ali zivota mi nisam mogla odoljeti ovom tati sto je pokrenuo temu...
Ja prosto ne znam odakle bih pocela...od definicija religioznosti, ili "spontanog" odgoja djece (??!!!!) Mislim, helouuuuuuuuuuuuuuuuuuu
Nego, umjereno tihi, ( koji paradoks od nika pored silnih "cups-ova"), ja ne znam uzrok niti povod tvom agresivnom nastupu. Niti ga zelim znati. Ljutnja prosto varnici iz svake tvoje recenice. Imam dojam da si bio mnogo iznerviran kada si ovo pisao, i zao mi je zbog toga.
Ako pises velikim slovima, nece zvucati uvjerljivije.
Glupost ponovljena dva ili vise puta ne zvuci zbog toga pametnije.
I, obrati paznju na pravopis. Neko ti je vec skrenuo paznju, ali ti si to jednostavno ignorisao. Mislim, vjerovatno cijeli zivot ignorises sugestije na tu temu, zato ovako i pises. Iskreno, sramota je da odrasla osoba koja sebe smatra relativno obrazovanom ne zna kada se rjecica "ne" pise zajedno, da ubacuje slovo "j" gdje mu nije mjesto ( "vidijo", "bijo", etc....). Primjedba je dobronamjerna, i ne moras ju komentarisati, samo je registruj, molim te, barem zbog ostalih...Bode oci kad se cita tvoj text. A, sto je najgore, mene licno ne mozes ubijediti da si procitao "Alana Forda", a ne neku ozbiljniju literaturu. Ostavljas dojam malogradjanstine, frustracije i apsolutne nepismenosti ( sada se "ne" pise zajedno). Znam ja da se ti upinjes iz petnih zila da nam se prikazes ekspert na raznim poljima, ali ja nekako ne vjerujem ( odvojeno...) da si osnovnu zavrsio bez stele, a ne nesto drugo ( ako si je zavrsio, ne bih da prejudiciram...)
Oprosti ako zazvucah arogantno, ali ti bas imas dar da iz covjeka izvlacis najgore...
vinja

Post by vinja »

mIRCerka wrote:
sekretar wrote:@upadljivo_tih
čudan ti je tok misli :D
Čuješ li glasove?

@mircerka
tvoj slučaj iz SA govori o nekulturi i ne razumjevanju same svrhe posta sa jedne strane, i tvojoj bahatosti, nepoštivanju i bezobrazluku s druge strane.
Stani malo, ja za vrijeme ramazana u SARAJEVU idem ulicom i jedem, i ja sam bahata, bezobrazna i ne postujem????????????

Ko posti-posti sebi, ne meni ne tebi!

Ja makar ne lazem ni sebe ni druge ni Boga....
Draga moja, meni se ista stvar desila u Mostaru. I znas sta - zaboli me!
Ja na poslu, u kancelariji, apsolutno uvijek pitam da li kome smeta. U zatvorenom prostoru koji sa nekim djelim, sasvim mi je u redu da obratim paznju na to. Ali na ulici??!!! Hocemo li prestati nosati majice s dekolteom i mini suknjice, jer bismo, mozda, mogle uciniti da se bule uzjogune sto to vide, a ne mogu...Svojom voljom "ne mogu". Isto kao i post.
Kada ja postim nikada i ne primjetim da li neko jede ili sta jede... Posti se dusom, ne stomakom, pa ako nekog iritira kada u te dane vidi hranu, neka se dobro zapita u vezi sa stvarnim razlogom svoga posta.
Meni mama nije dala kad sam bila mala da jedem "na sokaku". Rekla bi uvijek - ne znam ja cije dijete moze zbog toga uzdahnuti...Mislim da je ta gesta bliza Bogu od svih postova na svijetu.
Ivanche

Post by Ivanche »

vinja wrote:

Image

Image

Vidim da su te neki pogresno upratili... Nije lik nikog htio vrijedjati, u Mostaru se tako dise...U svakom slucaju pozitiva.

E, sad, kako mozete primjetiti, ja se prvi put javljam na ovom forumu, ali zivota mi nisam mogla odoljeti ovom tati sto je pokrenuo temu...
Ja prosto ne znam odakle bih pocela...od definicija religioznosti, ili "spontanog" odgoja djece (??!!!!) Mislim, helouuuuuuuuuuuuuuuuuuu
Nego, umjereno tihi, ( koji paradoks od nika pored silnih "cups-ova"), ja ne znam uzrok niti povod tvom agresivnom nastupu. Niti ga zelim znati. Ljutnja prosto varnici iz svake tvoje recenice. Imam dojam da si bio mnogo iznerviran kada si ovo pisao, i zao mi je zbog toga.
I, obrati paznju na pravopis. Neko ti je vec skrenuo paznju, ali ti si to jednostavno ignorisao. Mislim, vjerovatno cijeli zivot ignorises sugestije na tu temu, zato ovako i pises. Iskreno, sramota je da odrasla osoba koja sebe smatra relativno obrazovanom ne zna kada se rjecica "ne" pise zajedno, da ubacuje slovo "j" gdje mu nije mjesto ( "vidijo", "bijo", etc....). Primjedba je dobronamjerna, i ne moras ju komentarisati, samo je registruj, molim te, barem zbog ostalih...Bode oci kad se cita tvoj text. A, sto je najgore, mene licno ne mozes ubijediti da si procitao "Alana Forda", a ne neku ozbiljniju literaturu. Ostavljas dojam malogradjanstine, frustracije i apsolutne nepismenosti ( sada se "ne" pise zajedno). Znam ja da se ti upinjes iz petnih zila da nam se prikazes ekspert na raznim poljima, ali ja nekako ne vjerujem ( odvojeno...) da si osnovnu zavrsio bez stele, a ne nesto drugo ( ako si je zavrsio, ne bih da prejudiciram...)
Oprosti ako zazvucah arogantno, ali ti bas imas dar da iz covjeka izvlacis najgore...
VOLIM TE samo sad zbog ovog komentara na rjechicu "NE"...hvala :)
NIN

Post by NIN »

tranquil wrote:
upadljivo_tih wrote: Pa mozda i jesi, ali ako nemas osjecanja nego samo pamet onda si budala.
I ATEISTA MOZE DA BUDE RELIGIOZAN, iako nevjeruje u Boga, i 'biti religiozan' nije isto sto i 'vjerovati u boga', i da bi se bilo religiozan nemora
se vjerovati u boga. DAKLE, NIDJE U ZVANICNOJ DEFINICIJI RELIGIOZNOSTI
NEPOSTOJI KLAUZULA PO KOJOJ SE MORA VJEROVATI U NEKO BICE, BOGA,
DA BI SE BILO RELIGIOZNIM, dakle:
RELIGIOZAN moze da bude i neko ko ne vjeruje u boga. A neko ko vjeruje
mozda i nije religiozan. OVO JE 10TI PUT DA PONAVLJAM NAUCITE VISE
OVU JEBENU DEFINICIJU NAPAMET.

Kad pominjem religioznost tad uopste ne pricam o vjerovanju u boga,
tj. teizmu, nego bas o religioznosti/ zato se i tema zove tako.
Kome se ne svidja to sto 'religioznost' moze da bude nesto sto nije povezano sa njegovom ili tudjom religiom, taj neka ne koristi tu rijec, mislim
neka ne zloupotrebljava. Ljudi koji vjeruju u boga -oni sve gledaju nekako
'u vezi' svog vjerovanja, pa cak i hranu, pa cak i 'rijeci'! Prisvajaju sebi za
pravo da 'drze' definiciju rijeci 'religija' -- kao sto mnoge druge stvari
sto se tice cistih pojmova prisvajaju. Od opstih definicija prave definicije
koje izvjestacuju da odgovaraju 'bogu' itd. i 'njihovom 'bogu''
Od definicija koje nemaju veze sa bogom prave one koje imaju. itd.
tako je i sa rijecju 'religija' -- ta rijec nema NIKAKVE ama bas nikakve veze
sa pojmom 'Bog' tako da je ne koristie direkno u vezi sa tim pojmom. A
kakav je to pojam i dali je samo virtuelan , ili samo apstraktan, o tome
necu sad da pricam, jer tema nije 'vjerujete li u boga' nego 'jeste li religiozni'
. Hm..
Koliko vidim hvališ se da si "programer" ljudske psihe, pretpostavljam da si obrazovan u području društvenih nauka, pa me iznenađuje tvoje stajališta o tome šta je religija. Neko griješi po odgovoru na pitanje "šta je religija", ili ti ili većina ljudi. Čak i ako si u pravu a mi svi pojma nemamo, trebao bi da znaš da većina ljudi ima drugačije shvatanje religije i to bi trebao makar da uvažavaš u diskusiji.

Ja na primjer ne miješam vjeru i religiju - to su za mene strogo odvojeni pojmovi. Vjera je jedna stvar a religija druga. Vjerovati se može u razne stvari, razne sisteme vrijednosti i morala bez obzira na odnos prema Bogu. Prema tome "vjera" je pojam koji nije baš precizan i definitivno je širi od prilično preciznog pojma "teizam". Ali religiju smatram nečim što je usko vezano za vjeru u Boga (dakle religija je vezana za teizam), i određene obrede i običaje koji su vezani za konkretni sistem vjerovanja.

Ono što si ti napisao - da ateista može biti religiozan - to mi je prema tome teško za svariti. Ono što ti shvaćaš pod religioznošću, ja nazivam "duhovnošću". I prema tome, mislim da i ateista može biti duhovan ali nikako religiozan. I sebe ubrajam u tu kategoriju "duhovnih ateista".

I de ne nerviraj se toliko oko ovih stvari. Ne možemo svi imati isto mišljenje. Malo više uvažavaj sugovornike, a manje koristi CAPS LOCK :-D

Ma, haman da tihi nije dobar nikako... :-) ... Ubjedjuje ljude u nesto o cemu ni sam nije nacisto (al' kaze da je prilicno siguran da je ateista :lol: ) ... :lol: Neko/nesto ga je dobro oprzilo ili je u pitanju jedna ili vise od kronicnih disfunkcija... :D

Nego, ostade nam duzan da nam pokaze to svoje ultimativno znanje iz oblasti neurologije, neurohirurgije, neuropsihijatrije i ostalih disciplina vezanih za sivu masu...:roll: ...

Haj', valjda se vrne kad mu istekne pansion u Banovicima... :D

Pozdrav...
vinja

Post by vinja »

Ivanche wrote:
vinja wrote:

Image

Image

VOLIM TE samo sad zbog ovog komentara na rjechicu "NE"...hvala :)
Nema na cemu...i drugi put... :)
upadljivo_tih

Post by upadljivo_tih »

gomila budala se skupila na ovu temu kolko vidim. Dobro, to sto je neko budala nemora da znaci da je los covjek, ali vidim da ove budale sto me komentarisu nisu 'dobronamjerne budale' pa necu nikome nista ni da se pravdam, pogotovo ne za gramatiku -- za to se nebi nikad nikome pravdao, niti cu da razbijam nekim budalama neke predrasude, jer ce oni odma formirati nove, niti osjecam potrebu da bilo sto novo napisem ni objasnjavam.
Ako dodje neko normalan da diskutuje tu sam.
black

Post by black »

chini mi se da tebi nije dovoljan jedan ban...
legionarka

Post by legionarka »

(off topic)al smo ostri... :oops:
danas

Post by danas »

legionarka wrote:(off topic)al smo ostri... :oops:
on topic -- ti to tako najvolEs, jel' tako :oops: :lol:
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

:shock:
danas

Post by danas »

fakat... :roll: :roll: :roll:
deex

Post by deex »

Neka posti ko hoce i kad hoce, ali neka meni ne drzi moralne pridike. Jescu i picu sta mi se i kad mi se cefne. Zasto bih ja morala da ispastam zbog necijih uvjerenja? Ne podnosim bilo kakve stege. Nisam religiozna, ne drzim do obicaja i tradicije. Nemam nista protiv onih koji imaju suprotna shvatanja, ali neka mi ne odredjuju kako cu se ponasati.
za_sada_bez_dobrog_nicka

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Pozdrav svima

Citirat ću dio teksta prof. Rašada Hafizovića sa jedne druge teme, za koji mislim da predstavlja suštinu (međureligijskog) dijaloga:
S druge strane, gornje riječi kršćanskog teologa Anthonyja O'Mahonyja samo me dodatno snaže u mome uvjerenju kako više nije vrijeme da se na međureligijskom dijalogu raspravlja o religijskim dogmama, jer nas takav dijalog neće nikamo odvesti.
Mislim da je bespredmetno raspravljati o tome kako i u što neko vjeruje. A svako u nešto vjeruje, pa i onaj koji kaže da je ateista vjeruje u ateizam ili petokraku, kao mostarac, itd.

Također, mislim da se dijalog treba voditi u pravcu afirmacije PRAVA da svako vjeruje onako kako hoće i želi.

Uostalom Kur'an Časni u jednom ajetu 109:6 jasno kaže: lekum dinukum we lijje din - vama vaša vjera, a meni - moja!

A glavno pitanje teme: Koliko smo religiozni?

Bog zna, trudim se.
Ergot

Post by Ergot »

Allah, Alija, Armija!

Image
Post Reply