Svi BH narodi pod jednom kapom...

Da li ste za uspostavljanje Bosanskohercegovacke nacije?

Da
55
67%
Ne
27
33%

Total votes: 82

Šapat

Post by Šapat »

"Isto" znaci prihvatiti neke stavke poput:
- nacionalnog identiteta u skladu sa imenom drzave
- shvatanja da je BiH jedna drzava i da niko nikad nece otkinuti ni jedan njen komad radi pripajanja nekoj susjednoj
- shvatiti da je ekonomija ta stvar koja je jedina bitna, a vjera i etnicitet sporedne
itd...
herzog

#102 Re: Svi BH narodi pod jednom kapom...

Post by herzog »

rashid wrote:
SFSN wrote:
Šapat wrote: Mislim da bi uvodjenje nacionalne kategorije "Bosanac i Hercegovac" u Ustav moglo biti konacno rjesenje za razjedinjenost BH naroda.
Malo bi se bunili svi, malo bi se zvakalo na sve strane, ali bi se moralo svariti. Uostalom, svi BH gradjani ionako imaju jedistveni pasos. Pojedini imaju jos poneki, ali je to uglavnom iz pragmaticnih razloga tipa - ne trebaju vaditi vize.
...мени се то не свиђа....али, хајмо направити нешто још боље...као нпр. Јужнословен...или Балканац....или можда Европљанин...националност Европљанин - то лијепо звучи 8)
A bogati sta fali "Bosanac i Hercegovac" jer ipak zivimo u Bosni i Hercegovini?
Не фали ништа...али живимо и на Балкану, живимо и у Европи, живимо и међу јужним Словенима, ево ја живим и у Српској, ти можда живиш и у Федерацији, а можда и у сарајевском кантону, ја живим и у Херцеговини, а ти можда живиш и у Босни, а неко можда живи у Семберији или Посавини или Крајини или Подрињу, а опет смо сви на планети Земљи и у Млијечном путу.....значи, административне јединице се мијењају...некад смо живјели у Југославији, а некад у Краљевини СХС, а некад и у Аустроугарској или Турском царству, а понеко и у Српском царству, а неко у Хуму, а неко и у Захумљу, а неко у Рашкој или Зети или Далмацији или Славонији...па сам мало збуњен око избора назива према географској одредници .... то никако није трајна категорија....значи, мораћемо мијењати имена свако мало 8).....шта ти мислиш? 8)
herzog

Post by herzog »

cyprus wrote:Za Tomislava, SFSN-a i ostale njihove istomišljenjike po ovom pitanju: uzmimo da nacionalnost stvarno i isključivo predstavlja etničku skupinu, ili kako je neko rekao na ovoj temi razvijeniji oblik etničke pripadnosti il nešto slično. Eh, da li to znači da je onda nacionalnost osnovni identitet čovjeka? Da li onda nacionalnost treba biti ispred države?
Па, сад....уопште се не слажем с твојим током размишљања, тј. с претпоставкама у првом дијелу изјаве и онда у покушају закључка тј. генералног закључка на основу ових твојих , по мени , погрешних премиса...а код нас, на овим просторима ( а и у теорији) је јако тешко разграничити шта је то нација, а шта се сматра народом ... или би се то можда и могло када би искључили цивилизацијско/историјско насљеђе САД-а (гдје је очигледно поништавање твоје претпоставке тј. дефинитивно националност не представља етничку скупину!)....ми би можда могли говорити о некој европској дефиницији (али то је непотпуно) нације - гдје се углавном подразумијева да уз нацију постоји и држава (као административна јединица) која би се могла повезати са том нацијом, јер су тако државе/нације стваране на овим просторима....
Питаш да ли је националност основни човјеков идентитет? Мени то питање смијешно звучи, тј. поприлично наивно...ево да се сведемо на наше балканске прилике, па да те питам слично:''Да ли народност/етницитет представља основни људски идентите?'' 8)...и уопште хајдемо пробати дефинисати шта треба да представља ОСНОВНИ ЧОВЈЕКОВ ИДЕНТИТЕТ? Хоћу рећи да ти је питање непрецизно....8)

Да ли је националност испред државе? ....Опет требамо разграничити ''дефиниције'' ....националност у западно-европском и америчком смислу представља држављанство, а у нашим источно европским условима представља припадност племену .... па онда на основу горе разматраног знамо да у западноевропском смислу нема националности без државе, а у нашем балканском нема државе без националности(народности, племена 8) :D ...или више њих)....што ће рећи - поприлично је све непрецизно, али за мене је лако Гордијев чвор разбити - испред свега тога је ЧОВЈЕК...човјек све то прави и измишља и нације (као групно запишавање) и државе (као механизме притска) и народе (као други вид групног запишавања)....значи, имамо приоритетнија питања од ових твојих непрецизних 8)...а то је човјек , смисао живота , и космичка сила, и дијалектички однос природе и човјека као таквог :lol::lol: 8)
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Nacionalni identitet je samo onaj kojeg obiljezava sluzbena drzavna zastava, grb, i sva druga drzavna znamenja. Tako je i sa BiH. Svi njeni drzavljani su po nacionalnosti bosanci-hercegovci i u slobodnom izjasnjavanju mozes upotrebiti sta zelis. Bez obzira sto npr. srbi za sebe kazu da su po nacionalnosti -srbi-, ili hrvati, jel, hrvati, to im ne iskljucuje njihovu nacionalnu pripadnost drzavi BiH. To sto neko pod pojmom nacionalne pripadnosti upotrebljava svoje etnicko porijeklo je njegov problem . U svakom slucaju, bilo koji zvanicni dokument pod upitom, -nacinalnost - mora da stoji BOSANSKO-HERCEGOVACKA.
rashid

#105 Re: Svi BH narodi pod jednom kapom...

Post by rashid »

herzog wrote:
rashid wrote:
SFSN wrote: ...мени се то не свиђа....али, хајмо направити нешто још боље...као нпр. Јужнословен...или Балканац....или можда Европљанин...националност Европљанин - то лијепо звучи 8)
A bogati sta fali "Bosanac i Hercegovac" jer ipak zivimo u Bosni i Hercegovini?
Не фали ништа...али живимо и на Балкану, живимо и у Европи, живимо и међу јужним Словенима, ево ја живим и у Српској, ти можда живиш и у Федерацији, а можда и у сарајевском кантону, ја живим и у Херцеговини, а ти можда живиш и у Босни, а неко можда живи у Семберији или Посавини или Крајини или Подрињу, а опет смо сви на планети Земљи и у Млијечном путу.....значи, административне јединице се мијењају...некад смо живјели у Југославији, а некад у Краљевини СХС, а некад и у Аустроугарској или Турском царству, а понеко и у Српском царству, а неко у Хуму, а неко и у Захумљу, а неко у Рашкој или Зети или Далмацији или Славонији...па сам мало збуњен око избора назива према географској одредници .... то никако није трајна категорија....значи, мораћемо мијењати имена свако мало 8).....шта ти мислиш? 8)
Ja mislim da vi srbi ste dosta nacija i nacionalnosti i drzava u propast doveli, pa eto gore nabrojane sve :) Kuku lele pa i mljecni put :lol: :lol: :lol:

Zamolio bih te da se samo distanciras od cevapa, jer jih nevolim kao bosnjacki cevapi niti hrvatski cevapi a ni srbski cevapi :) Hocu da ostanu samo cevapi, bez ikakve nacionalnosti :)

Bolje razpravljati o tome uz spomenuto jelo i uz pive ... da se ne petljamo oko definicija ...
cyprus

Post by cyprus »

herzog wrote:Па, сад....уопште се не слажем с твојим током размишљања, тј. с претпоставкама у првом дијелу изјаве и онда у покушају закључка тј. генералног закључка на основу ових твојих , по мени , погрешних премиса...а код нас, на овим просторима ( а и у теорији) је јако тешко разграничити шта је то нација, а шта се сматра народом ... или би се то можда и могло када би искључили цивилизацијско/историјско насљеђе САД-а (гдје је очигледно поништавање твоје претпоставке тј. дефинитивно националност не представља етничку скупину!)....ми би можда могли говорити о некој европској дефиницији (али то је непотпуно) нације - гдје се углавном подразумијева да уз нацију постоји и држава (као административна јединица) која би се могла повезати са том нацијом, јер су тако државе/нације стваране на овим просторима....
Питаш да ли је националност основни човјеков идентитет? Мени то питање смијешно звучи, тј. поприлично наивно...ево да се сведемо на наше балканске прилике, па да те питам слично:''Да ли народност/етницитет представља основни људски идентите?'' 8)...и уопште хајдемо пробати дефинисати шта треба да представља ОСНОВНИ ЧОВЈЕКОВ ИДЕНТИТЕТ? Хоћу рећи да ти је питање непрецизно....8)

Да ли је националност испред државе? ....Опет требамо разграничити ''дефиниције'' ....националност у западно-европском и америчком смислу представља држављанство, а у нашим источно европским условима представља припадност племену .... па онда на основу горе разматраног знамо да у западноевропском смислу нема националности без државе, а у нашем балканском нема државе без националности(народности, племена 8) :D ...или више њих)....што ће рећи - поприлично је све непрецизно, али за мене је лако Гордијев чвор разбити - испред свега тога је ЧОВЈЕК...човјек све то прави и измишља и нације (као групно запишавање) и државе (као механизме притска) и народе (као други вид групног запишавања)....значи, имамо приоритетнија питања од ових твојих непрецизних 8)...а то је човјек , смисао живота , и космичка сила, и дијалектички однос природе и човјека као таквог :lol::lol: 8)
Bojim se Herzoge da me ti nisi upratio. Ti meščini kontaš da sam ja reko da nacionalnost predstavlja etničku pripadnost, međutim ja sam u svom pisanju naginjao upravo suprotno.

Također, potvrdio si moje mišljenje da pojam nacionalnosti nije donio ništa drugo nego zbrku, te zbog toga ja tvrdim da je on nepotreban. Imamo državnu, imamo etničku, imamo vjersku pripadnost. Pored ta 3 "parametra" mislim da nam nije potrebno više sličnih, a pojam nacija definitivno nije donijela ništa novo, nego samo zbrljala ta postojeća 3.

Ipak se ti i ostali morate složit da je danas "osnovna jedinica mjere" u svijetu država. Bilo bi jako glupo tvrdit da su to narodi ili nešto treće. Danas gdje god da odeš vani pitaju te za državu odakle dolaziš, države su jedini činioci u svjetskoj politici, u sportu se takmiče države (ne narodi ili neka druga kategorija), traže ti pasoš jedino kad prelaziš državne granice, zakone definiše država i niko drugi itd. Sve su to činjenice prema kojim država čini osnovni čovjekov identitet, uz biološke osobine naravno. Naravno, pripadnost nekoj državi (ili narodu svejedno) ne nosi sa sobom ni pozitivan ni negativan predznak, te je prema tome irelevantna u određivanju čovjekovih osobina i karaktera, te su u tom smislu može reći da je sasvim sporedna i u tom slučaju u prvi plan ulazi čovjekov karakter i njegova osobnost. Međutim, to je ono što čini subjektivni identitet čovjeka. No, mi ipak ovdje konkretno na ovoj temi pričamo o objektivnom čovjekovom identitetu koji je jasno definisan. Ne piše ni u ličnoj karti, ni u državljanstvu, ni u pasošu to da li je neki čovjek dobar ili zao, nego upravo ovo o čemu pričamo. Sad nemoj me pogrešno shvatit, ne mislim ja da je čovjekovo državljanstvo važnije od čovjekovog karaktera, nego samo tvrdim da su to 2 različita parametra.
brk

Post by brk »

stvaranje bosansko hercegovačke nacije je ideja koja nema baš veze s zdravom pameću..zašto bih se ja sada trebao pretvarati da sam iste narodnosti kao neki bošnjak iz zenice ili neki srbin iz bijeljine kada smo mi toliko kulturološki različiti..razlike su očite, što po tradiciji, što po običajima što po govoru i, usudio bih se reći, ponašanju..koje je opet uvjetovano tradicijom i običajima...što ja imam zajedničko s tim ljudima..jedino što sam rođen na teritoriju koje se nalazi unutar granica republičkog teritorija bosne i hercegovine..što ja to imam zajedničko sa nekim bosanskim srbinom, koji mi je razorio sve što imam u toj bosni..zašto bih se ja trebao osjećati istim kao on...ja nisam isti kao on, niti po ponašanju, niti po kulturi, niti po tradiciji..

ako ćemo i genetski malo secirati...točno znam od kuda moji preci vuku korijene i od kuda vuku korjene većina hrvata (katolika) iz mog kraja i znam da ni genetski nisam sličan stanovništvu drugih narodnosti tog dijela bosne u kojem sam rođen..zašto bih se ja onda (na silu) izjašnjavao bosancem i hercegovcem po narodnosti kada znam da to nisam..jer ako su ti drugi bosanci i hercegovci po narodnosti onda ja to sigurno nisam..bosanac sam po mjestu rođena i toga se nikada nisam stidio, ali sam hrvat po nasljeđu, tradiciji i običajima..zašto bih se ja sada počeo isto izjašnjavati isto kao neki crnogorac ili vlah pravoslavac koji je naseljen u bosnu u 17. 18. 19. st..što ja imam zajedničko s njima???..nema ni većina bošnjaka i zašto onda tupiti da smo svi mi jedno, kada to nismo..

isto tako sam svjestan da sigurno ima hrvata (katalika) koji su genetski sličniji bošnjacima (muslimanima) nego drugim hrvatima (katolicima) i obratno..ali pokušaji brisanja postojanja hrvata na tlu bosne i teze da su svi današnji katolici u bosni bošnjani katoličke vjjere su gluposti..netko tko i malo poznaje putove migracija stanovništva i okruženja u kojem se to sve događalo ne može zastupati jednu takvu ideju...
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

gospodar kuglastih munja wrote:Nacionalni identitet je samo onaj kojeg obiljezava sluzbena drzavna zastava, grb, i sva druga drzavna znamenja. Tako je i sa BiH. Svi njeni drzavljani su po nacionalnosti bosanci-hercegovci i u slobodnom izjasnjavanju mozes upotrebiti sta zelis. Bez obzira sto npr. srbi za sebe kazu da su po nacionalnosti -srbi-, ili hrvati, jel, hrvati, to im ne iskljucuje njihovu nacionalnu pripadnost drzavi BiH. To sto neko pod pojmom nacionalne pripadnosti upotrebljava svoje etnicko porijeklo je njegov problem . U svakom slucaju, bilo koji zvanicni dokument pod upitom, -nacinalnost - mora da stoji BOSANSKO-HERCEGOVACKA.
Čuj mora, a ne mora, meni svugdje stoji Hrvat, NEKA PATI KOGA SMETA. :D
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

cyprus wrote: Ipak se ti i ostali morate složit da je danas "osnovna jedinica mjere" u svijetu država. Bilo bi jako glupo tvrdit da su to narodi ili nešto treće. Danas gdje god da odeš vani pitaju te za državu odakle dolaziš, države su jedini činioci u svjetskoj politici, u sportu se takmiče države (ne narodi ili neka druga kategorija), traže ti pasoš jedino kad prelaziš državne granice, zakone definiše država i niko drugi itd. Sve su to činjenice prema kojim država čini osnovni čovjekov identitet, uz biološke osobine naravno. Naravno, pripadnost nekoj državi (ili narodu svejedno) ne nosi sa sobom ni pozitivan ni negativan predznak, te je prema tome irelevantna u određivanju čovjekovih osobina i karaktera, te su u tom smislu može reći da je sasvim sporedna i u tom slučaju u prvi plan ulazi čovjekov karakter i njegova osobnost. Međutim, to je ono što čini subjektivni identitet čovjeka. No, mi ipak ovdje konkretno na ovoj temi pričamo o objektivnom čovjekovom identitetu koji je jasno definisan. Ne piše ni u ličnoj karti, ni u državljanstvu, ni u pasošu to da li je neki čovjek dobar ili zao, nego upravo ovo o čemu pričamo. Sad nemoj me pogrešno shvatit, ne mislim ja da je čovjekovo državljanstvo važnije od čovjekovog karaktera, nego samo tvrdim da su to 2 različita parametra.
Ja se slažem, država je jedan parametar, nacionalnost drugi. Dokaz tomu su višenacionalne države, poput Kanade ili Španjolske.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

brk wrote:stvaranje bosansko hercegovačke nacije je ideja koja nema baš veze s zdravom pameću..zašto bih se ja sada trebao pretvarati da sam iste narodnosti kao neki bošnjak iz zenice ili neki srbin iz bijeljine kada smo mi toliko kulturološki različiti..razlike su očite, što po tradiciji, što po običajima što po govoru i, usudio bih se reći, ponašanju..koje je opet uvjetovano tradicijom i običajima...što ja imam zajedničko s tim ljudima..jedino što sam rođen na teritoriju koje se nalazi unutar granica republičkog teritorija bosne i hercegovine..što ja to imam zajedničko sa nekim bosanskim srbinom, koji mi je razorio sve što imam u toj bosni..zašto bih se ja trebao osjećati istim kao on...ja nisam isti kao on, niti po ponašanju, niti po kulturi, niti po tradiciji..

ako ćemo i genetski malo secirati...točno znam od kuda moji preci vuku korijene i od kuda vuku korjene većina hrvata (katolika) iz mog kraja i znam da ni genetski nisam sličan stanovništvu drugih narodnosti tog dijela bosne u kojem sam rođen..zašto bih se ja onda (na silu) izjašnjavao bosancem i hercegovcem po narodnosti kada znam da to nisam..jer ako su ti drugi bosanci i hercegovci po narodnosti onda ja to sigurno nisam..bosanac sam po mjestu rođena i toga se nikada nisam stidio, ali sam hrvat po nasljeđu, tradiciji i običajima..zašto bih se ja sada počeo isto izjašnjavati isto kao neki crnogorac ili vlah pravoslavac koji je naseljen u bosnu u 17. 18. 19. st..što ja imam zajedničko s njima???..nema ni većina bošnjaka i zašto onda tupiti da smo svi mi jedno, kada to nismo..
Lijepo si to obrazložio. :thumbup:

Ali svejedno nije bilo potrebno, svaki čovjek se sam izjašnjava. Ako se ja izjašnjavam kao Hrvat, to je moja stvar, i ne mislim da sam dužan ikome objašnjavati, osim ako želim.

brk wrote:isto tako sam svjestan da sigurno ima hrvata (katalika) koji su genetski sličniji bošnjacima (muslimanima) nego drugim hrvatima (katolicima) i obratno..ali pokušaji brisanja postojanja hrvata na tlu bosne i teze da su svi današnji katolici u bosni bošnjani katoličke vjjere su gluposti..netko tko i malo poznaje putove migracija stanovništva i okruženja u kojem se to sve događalo ne može zastupati jednu takvu ideju...
Ma, Bošnjaci se nadaju da će uspostavom bosanske nacije oni postati begovi a mi raja ili otići u Hrvatsku. Nadam se da uviđaju da tako ne čine BiH stabilnijom. :)
herzog

Post by herzog »

cyprus wrote:
Bojim se Herzoge da me ti nisi upratio. Ti meščini kontaš da sam ja reko da nacionalnost predstavlja etničku pripadnost, međutim ja sam u svom pisanju naginjao upravo suprotno.

Također, potvrdio si moje mišljenje da pojam nacionalnosti nije donio ništa drugo nego zbrku, te zbog toga ja tvrdim da je on nepotreban. Imamo državnu, imamo etničku, imamo vjersku pripadnost. Pored ta 3 "parametra" mislim da nam nije potrebno više sličnih, a pojam nacija definitivno nije donijela ništa novo, nego samo zbrljala ta postojeća 3.

Ipak se ti i ostali morate složit da je danas "osnovna jedinica mjere" u svijetu država. Bilo bi jako glupo tvrdit da su to narodi ili nešto treće. Danas gdje god da odeš vani pitaju te za državu odakle dolaziš, države su jedini činioci u svjetskoj politici, u sportu se takmiče države (ne narodi ili neka druga kategorija), traže ti pasoš jedino kad prelaziš državne granice, zakone definiše država i niko drugi itd. Sve su to činjenice prema kojim država čini osnovni čovjekov identitet, uz biološke osobine naravno. Naravno, pripadnost nekoj državi (ili narodu svejedno) ne nosi sa sobom ni pozitivan ni negativan predznak, te je prema tome irelevantna u određivanju čovjekovih osobina i karaktera, te su u tom smislu može reći da je sasvim sporedna i u tom slučaju u prvi plan ulazi čovjekov karakter i njegova osobnost. Međutim, to je ono što čini subjektivni identitet čovjeka. No, mi ipak ovdje konkretno na ovoj temi pričamo o objektivnom čovjekovom identitetu koji je jasno definisan. Ne piše ni u ličnoj karti, ni u državljanstvu, ni u pasošu to da li je neki čovjek dobar ili zao, nego upravo ovo o čemu pričamo. Sad nemoj me pogrešno shvatit, ne mislim ja da je čovjekovo državljanstvo važnije od čovjekovog karaktera, nego samo tvrdim da su to 2 različita parametra.
...слажем се с тобом....и да.... државе су субјекти МЕЂУНАРОДНИХ односа...значи, у праву си, држава је оно што се данас пита на планети и оно што обезбјеђује правни оквир за суживот људских бића (без обзира да ли су припадници народа или племена)...значи, да... што се тиче међународне сцене - држава је број 1.
osa

Post by osa »

brk wrote:stvaranje bosansko hercegovačke nacije je ideja koja nema baš veze s zdravom pameću..zašto bih se ja sada trebao pretvarati da sam iste narodnosti kao neki bošnjak iz zenice ili neki srbin iz bijeljine kada smo mi toliko kulturološki različiti..razlike su očite, što po tradiciji, što po običajima što po govoru i, usudio bih se reći, ponašanju..koje je opet uvjetovano tradicijom i običajima...što ja imam zajedničko s tim ljudima..jedino što sam rođen na teritoriju koje se nalazi unutar granica republičkog teritorija bosne i hercegovine..što ja to imam zajedničko sa nekim bosanskim srbinom, koji mi je razorio sve što imam u toj bosni..zašto bih se ja trebao osjećati istim kao on...ja nisam isti kao on, niti po ponašanju, niti po kulturi, niti po tradiciji..

isto tako sam svjestan da sigurno ima hrvata (katalika) koji su genetski sličniji bošnjacima (muslimanima) nego drugim hrvatima (katolicima) i obratno..ali pokušaji brisanja postojanja hrvata na tlu bosne i teze da su svi današnji katolici u bosni bošnjani katoličke vjjere su gluposti..netko tko i malo poznaje putove migracija stanovništva i okruženja u kojem se to sve događalo ne može zastupati jednu takvu ideju...
preistinito da bi mnogi u bih to prihvatili.
bosank_a

Post by bosank_a »

U svim evropskim drzavama pored domicilnog stanovnistva zive i doseljeni narodi i niko nikom ne smeta. Zive, rade, zabavljaju se. Onog momenta kada BiH postane gradanska drzava, kada svi gradjani budu jednaki i budu imali jednaka prava BiH ce biti prosperitetna drzava.
osa

Post by osa »

bosank_a wrote:U svim evropskim drzavama pored domicilnog stanovnistva zive i doseljeni narodi i niko nikom ne smeta. Zive, rade, zabavljaju se. Onog momenta kada BiH postane gradanska drzava, kada svi gradjani budu jednaki i budu imali jednaka prava BiH ce biti prosperitetna drzava.
mislim da je to malo kompliciranija materija i pojednostavljivanje stvari, ništa se ovdje neće riješiti na način "kad bude". građanska država ne garantira ništa, pa srbija je građanska država, hrvatska na primjer nije a čini mi se da tamo ljudi bolje žive. problem nisu sistemi, institucije i slično nego građani, stanovnici. možeš napisati ustave, zakon kako hoćeš ali šta vrijedi ako to ljudi ne poštuju. a problema ima u svakoj zemlji gdje se neko u većem broju doseljava ( francuska, britanija, njemačka i dr.), možda ne ovakvih ali ima. ovdje ljudi žive, uglavnom ne rade( što je problem) i sve se manje zabavljaju (što je najveći problem).
gospodar kuglastih munja

osa wrote:
bosank_a wrote:U svim evropskim drzavama pored domicilnog stanovnistva zive i doseljeni narodi i niko nikom ne smeta. Zive, rade, zabavljaju se. Onog momenta kada BiH postane gradanska drzava, kada svi gradjani budu jednaki i budu imali jednaka prava BiH ce biti prosperitetna drzava.
mislim da je to malo kompliciranija materija i pojednostavljivanje stvari, ništa se ovdje neće riješiti na način "kad bude". građanska država ne garantira ništa, pa srbija je građanska država, hrvatska na primjer nije a čini mi se da tamo ljudi bolje žive. problem nisu sistemi, institucije i slično nego građani, stanovnici. možeš napisati ustave, zakon kako hoćeš ali šta vrijedi ako to ljudi ne poštuju. a problema ima u svakoj zemlji gdje se neko u većem broju doseljava ( francuska, britanija, njemačka i dr.), možda ne ovakvih ali ima. ovdje ljudi žive, uglavnom ne rade( što je problem) i sve se manje zabavljaju (što je najveći problem).
Kad ces vec jednom prihvatiti cinjenicu da Republika podrazumijeva gradjasku drzavu i da tu nema puno izbora. Takva je i R Hrvatska. Ne mozes ti proizvoljno pisati da Hrvatska NIJE gradjanska drzava. Takva je i Srbija, no drugi je problem , kako se provodi politika, ali u svakom slucaju postoje okviri koji obavezuju.

Ako se sjecas, jedna od glavnih poruka EU upucena BiH je da samo kao gradjanska drzava moze uci u njeno clanstvo. Tu preporuku nasi politicari presucuju jer znaju da bi uspostavom gradjanske drzave izgubili politicki uticaj, morali bi se odreci otvorene podrske religija svih vrsta, morali bi ustanoviti standarde na mnogo visem nivou nego je sad.
osa

Post by osa »

gospodar kuglastih munja wrote:
osa wrote:
Kad ces vec jednom prihvatiti cinjenicu da Republika podrazumijeva gradjasku drzavu i da tu nema puno izbora. Takva je i R Hrvatska. Ne mozes ti proizvoljno pisati da Hrvatska NIJE gradjanska drzava. Takva je i Srbija, no drugi je problem , kako se provodi politika, ali u svakom slucaju postoje okviri koji obavezuju.

Ako se sjecas, jedna od glavnih poruka EU upucena BiH je da samo kao gradjanska drzava moze uci u njeno clanstvo. Tu preporuku nasi politicari presucuju jer znaju da bi uspostavom gradjanske drzave izgubili politicki uticaj, morali bi se odreci otvorene podrske religija svih vrsta, morali bi ustanoviti standarde na mnogo visem nivou nego je sad.
šta znači propisati ustavom da je bih građanska država kad to većina građana tako ne osjeća, ne znam kako neko iole razuman može tvrditi da bi se jednom takvom odredbom nešto u bih promijenilo, ja samo govorim o faktičnom stanju na terenu a ne o lijepim željama koje su vrlo teško ostvarive.
gospodar kuglastih munja

osa wrote:
osa wrote: mislim da je to malo kompliciranija materija i pojednostavljivanje stvari, ništa se ovdje neće riješiti na način "kad bude". građanska država ne garantira ništa, pa srbija je građanska država, hrvatska na primjer nije a čini mi se da tamo ljudi bolje žive. problem nisu sistemi, institucije i slično nego građani, stanovnici. možeš napisati ustave, zakon kako hoćeš ali šta vrijedi ako to ljudi ne poštuju. a problema ima u svakoj zemlji gdje se neko u većem broju doseljava ( francuska, britanija, njemačka i dr.), možda ne ovakvih ali ima. ovdje ljudi žive, uglavnom ne rade( što je problem) i sve se manje zabavljaju (što je najveći problem).

šta znači propisati ustavom da je bih građanska država kad to većina građana tako ne osjeća, ne znam kako neko iole razuman može tvrditi da bi se jednom takvom odredbom nešto u bih promijenilo, ja samo govorim o faktičnom stanju na terenu a ne o lijepim željama koje su vrlo teško ostvarive.
Najveci "neprijatelj " kliki SDA-SDS-HDZ, je bila upravo Republika BiH, odnosno njeno ustavno unutarnje uredjenje gradjanske drzave. To se najbolje vidi na izborima. U gradjanskoj drzavi , glasaju gradjani za jednu od politickih opcija i izabrani prestavnici izvrsavaju volju gradjana.

Kad su srusili gradjansku BiH, odnosno Republiku, potpisujuci Dejton, ta ista klika je dobila sansu da se gradjani izjasnjavaju samo za politicare koji predstvaljaju njihov narod, cime se automatski dobila podjela na tri etnicka interesne sfere, sto je i najveci kamen spoticanja u BiH.

Danas se politika vodi u ime naroda, etnickih skupina , a ne u ime gradjana, a to je 300 godisnja razlika u poimanju i demokratije i slobode gradjana ove drzave.

Ovim potezom na politiku scenu su stupili interesi entiteta i naroda, a drzava je potisnuta u drugi plan. Drzava funkcionise onoliko koliko joj to dopustaju etnicke skupine. BiH je danas samo teritorijalno drzava, a u stvarnosti je podjeljena na tri zone uticaja konstutivnih naroda, a tu nema dogovora i suradnje. Da je ima , nebi bilo rata i podjele.
osa

Post by osa »

dobro i precizno opisano sranje u bih.
rockinfreakapotamus

Post by rockinfreakapotamus »

Šapat wrote:Hajmo redom.

Nacionalnost - upravo sam htio reci to sto i ti, samo sto ja skratih i pokusah pojednostaviti. Kod nas je to sve iskarikirano i pomijesano, a ja garantujem da je to uradjeno namjerno i sa svrhom da se mase drze u zabludama i na taj nacin pojedinci sebi osiguravaju vladavinu.

Etnicitet, etnicka pripadnost, narodnost - moze se, a i ne mora vezati za neku teritoriju. Narodi migriraju i apsolutno ne moraju biti staticni, odnosno biti na jednom mjestu. Ali, preseljenjem na neki drugi dio zemlje oni ne mijenjaju svoju narodnost, tj etnicitet.

Religija - moze, a i ne mora biti odrednica nekog naroda. Religija je bukvalno licna stvar svakog pojedinca u okviru nekog naroda, ali i nacije. Ista je stvar i sa pismom, jezikom, itd. Religija se stice po rodjenju, odnosno u nasem slucaju po religiji oca, cinjenicno. Ali, nakon dovoljne izgradnje svijesti pojedinca, on moze odluciti da li ce i dalje tu religiju priznavati kao svoju ili ce je promijeniti i prihvatiti neku drugu ili ce religiju skroz odbaciti.

Da "plastificiram" - americki Sijuksi su manja etnicka skupina, tj. narod koji spada u vecu etnicku skupinu koja se naziva Indijanci. Danas su svi oni Amerikanci, ali su i dalje i Indijanci, sa svojom religijom, tacno?

BH nacija - upravo sam ti to i rekao. Pod formalno-pravnim priznanjem sam mislio na to da bosanskohercegovacka nacija, iako jedina validna kategorija na terotoriji BiH, upravo na toj istoj teritoriji nije priznata, dakle u BiH.
Svijet ju je odavno takvu priznao i samo je tako i vidi, ali se kod nas ona i dalje brka za etnicitetom i religijom, pa je kod nas, da tako kazem, "zabetonirano" misljenje i uvjerenje da je Srbin = pravoslavac (a ne mora biti), da je Hrvat = katolik (a ne mora biti), dok je u slucaju Bosnjaka to = musliman (sto i jeste).
Kazes da je stvar etnickog izjasnjavanja licni izbor i da se covjeka koji je katolik ne moze proglasiti Hrvatom ako to ne zeli. Tacno, ali je jos tacnije da covjeka koji je Hrvat (a to je danas nacija), ne mozes proglasiti katolikom ako on to nije. Ili Srbina pravoslavcem, ako on to nije.
A sta je s Bosancima i Hercegovcima? Ja sam upravo to, tako se svugdje i pisem iako mi to nigdje nije ponudjeno kao opcija. Sta je sa mnom u ovakvoj konstelaciji koja je kod nas aktuelna? Po njoj, ja apsolutno ne postojim, zar ne? A ipak, evo me, tipkam...
a zašto molim te Bošnjak ne može bit druge vjere? a Srbi i Hrvati mogu... pa nećemo duple aršine... ja lično znam kolko hoćeš ljudi koji su Bošnjaci a ateisti, ili to ipak znači da nisu Bošnjaci?
herzog

Post by herzog »

gospodar kuglastih munja wrote: Ovim potezom na politiku scenu su stupili interesi entiteta i naroda, a drzava je potisnuta u drugi plan. Drzava funkcionise onoliko koliko joj to dopustaju etnicke skupine. BiH je danas samo teritorijalno drzava, a u stvarnosti je podjeljena na tri zone uticaja konstutivnih naroda, a tu nema dogovora i suradnje. Da je ima , nebi bilo rata i podjele.
...то је цијена постојања овакве накарадне заједнице силом наметнуте и силом одржаване....у томе нема ништа чудно.....

Када размишљате о овој Заједници највећа грешка је кренути са премисом да је ово као нека нормална држава....много, безболније ће вам бити ако схватите да је бих настала на кршењу међународног права , на кршењу домаћег устава, на потирању државотворних права Србима, на рату, на крви, на злочину - када то схватите биће вам много лакше објаснити да је оваква каква јесте једини могући начин да опстане , а и то само у присуству НАТО пакта тј. ЕУФОР-а....8)
pitt

Post by pitt »

vidi ga sto opisa PC :D:D:D
gospodar kuglastih munja

herzog wrote:
gospodar kuglastih munja wrote: Ovim potezom na politiku scenu su stupili interesi entiteta i naroda, a drzava je potisnuta u drugi plan. Drzava funkcionise onoliko koliko joj to dopustaju etnicke skupine. BiH je danas samo teritorijalno drzava, a u stvarnosti je podjeljena na tri zone uticaja konstutivnih naroda, a tu nema dogovora i suradnje. Da je ima , nebi bilo rata i podjele.
...то је цијена постојања овакве накарадне заједнице силом наметнуте и силом одржаване....у томе нема ништа чудно.....

Када размишљате о овој Заједници највећа грешка је кренути са премисом да је ово као нека нормална држава....много, безболније ће вам бити ако схватите да је бих настала на кршењу међународног права , на кршењу домаћег устава, на потирању државотворних права Србима, на рату, на крви, на злочину - када то схватите биће вам много лакше објаснити да је оваква каква јесте једини могући начин да опстане , а и то само у присуству НАТО пакта тј. ЕУФОР-а....8)
Mnogo si hrabar kad navodis da je BiH nastala "krsenjem medjunarodnog prava". Bosna je nastala prije 1000 g kad to pravo nije ni postojalo, pa zivi i danas. I Srbi i Hrvati , kao narod u danasnjoj BiH su nastali dekretom , politickom odlukom, a na osnovu religijskih predpostavki, te nemaju nikakvo historijsko pokrice, barem u politickom djelu, jer je Bosna uvijek djelovala kao drzava Bosanaca.
herzog

Post by herzog »

herzog wrote:

Mnogo si hrabar kad navodis da je BiH nastala "krsenjem medjunarodnog prava". Bosna je nastala prije 1000 g kad to pravo nije ni postojalo, pa zivi i danas. I Srbi i Hrvati , kao narod u danasnjoj BiH su nastali dekretom , politickom odlukom, a na osnovu religijskih predpostavki, te nemaju nikakvo historijsko pokrice, barem u politickom djelu, jer je Bosna uvijek djelovala kao drzava Bosanaca.
:lol::lol::lol::lol:

Хајдемо ми испочетка....како се зове ова заједница у којој живимо? 8)

А можемо ли да видимо тај ''декрет'' којим су настали Срби и Хрвати? 8)

Мислим , може ли се наћи нешто као онај ''декрет'' из 1993. којим су Муслимани преименовани у Бошњаке? 8)
gospodar kuglastih munja

herzog wrote:
herzog wrote: ...то је цијена постојања овакве накарадне заједнице силом наметнуте и силом одржаване....у томе нема ништа чудно.....

Мислим , може ли се наћи нешто као онај ''декрет'' из 1993. којим су Муслимани преименовани у Бошњаке? 8)
Kako da ne!

Jedan od , danas , najstariji manastira u BiH, Mostanica, pod Kozarom , je nekoc bio katolicka crkva sa sjedistem u Zagrebu, a prepravljena je uz pomoc osmanskog namjesnika , po okupaciji osmanlija u srpski manastir , sto je i danas.

Drugi dokaz je nestanak jednog citavog naroda , Vlaha, koji su u BiH zivjeli jako dugo. I gle cuda, primili su pravoslavlje, i od tad im se gubi svaki trag. Gdje nestadose Vlasi ?

Glavni grad danasnje RS su zadnji napustili bosanski katolici, pred najezdom osmanlija. Nigdje tu nije bilo ni jednog srbina ni za ljeka.
herzog

Post by herzog »

herzog wrote:
gospodar kuglastih munja wrote: Mnogo si hrabar kad navodis da je BiH nastala "krsenjem medjunarodnog prava". Bosna je nastala prije 1000 g kad to pravo nije ni postojalo, pa zivi i danas. I Srbi i Hrvati , kao narod u danasnjoj BiH su nastali dekretom , politickom odlukom, a na osnovu religijskih predpostavki, te nemaju nikakvo historijsko pokrice, barem u politickom djelu, jer je Bosna uvijek djelovala kao drzava Bosanaca.

Kako da ne!

Jedan od , danas , najstariji manastira u BiH, Mostanica, pod Kozarom , je nekoc bio katolicka crkva sa sjedistem u Zagrebu, a prepravljena je uz pomoc osmanskog namjesnika , po okupaciji osmanlija u srpski manastir , sto je i danas.

Drugi dokaz je nestanak jednog citavog naroda , Vlaha, koji su u BiH zivjeli jako dugo. I gle cuda, primili su pravoslavlje, i od tad im se gubi svaki trag. Gdje nestadose Vlasi ?

Glavni grad danasnje RS su zadnji napustili bosanski katolici, pred najezdom osmanlija. Nigdje tu nije bilo ni jednog srbina ni za ljeka.
даааа?....а гдје је декрет? 8)
Post Reply