Zašto Bošnjaci nemaju Tomsona, Čorbu i Baju malog Knindžu

Post Reply
grbavica70

Post by grbavica70 »

Na osnovu prevedenih knjiga koje su pisali Amerikanci ( piloti), Britanci (Ficroj Mek Lejn), Italijani ( garnizon u Crnoj Gori, Kapetan Pjer Luidji Falkone), i mnogi drugi Saveznicki vojnici, kao i nekim komnustickim podacima koji su izasli 90-tih godina u knjizarama, a koji su cetrdeset pet godina chamili u bunkerima...Znas, kada je umro Tito, mnogi su se jezici razvezali i desilo se nezamislivo : da narod ima priliku da procita jednu drugu verziju nase istorije od one koju su nam servirali komunisti...Ima tu i knjiga koje nikada nisu prevedene nas nas jezik a pisane na francuskom i engleskom, a koje opet, potvrdjuju moje navode iz prethodnog posta. Mislim da ne treba da ti navodim da sam ih prochitao jer odlicno govorim i chitam francuski i engleski ( malo slabije pishem :))

Kada ti u Brotanicc-i ne pise da su Ameri izvrsili iskrcavanje u Normandiji samo iz razloga da sprijece Ruse da prvi dodju do Berlina, nego da "spasu porobljenu Evropu", kada ne pise da su Ameri svjesno odbili pomoc Staljinu dok su se vodile odsutne bitke za slamanja Treceg Rajha u Staljingradu, Kijevu i Kursku, kada ne pise da se Hitler naoruzavao uz pomoc svih vodecih Evropskih zemalja 30-tih godina i da je uz njihovu pomoc i podrsku dosao na vlast u Njemackoj, a sve u cilju "borbe protiv komunista (SSSR-a), u cemu je imao apsolutnu podrsku i USA i kada ne pishe da se Evropa tada sa Hitlerom ujedinila protiv USSR-a, onda ti je jasno da takva jedna "enciklopedija" ne moze biti vjerodostojna.

Kako onda, da vjerujemo sta u njoj pise glede Balkana...Katolici su sve ucinili da falsifikuju istoriju i zato mi se mnogo vise svidjaju ranija izdanja Britanicc-e a ne ova, "dopunjena izdanja"...
grbavica70

Post by grbavica70 »

Profa...

Ipak cu poslati komentar : ne pricamo ovdje o nasem ratu nego o istoriji i ako nemas argumente da oboris ono sto ja tvrdim, nemoj se ni javljati.

P.S

Nijedan podatak nisam nasao na internetu, imam pametnijih poslova nego da prevrcem po sumnjivim sajtovima, josh sumnjivijih autora.
margareta

Post by margareta »

Narode ne nasjedaj na psihopatologiju bilo kojega nacionaliste a posebno NACIONAL - ŠOVINISTE koji su = FAŠISTIMA
Prenj

Post by Prenj »

Grbavica70,

Svi mi na Balkanu volimo da smo strucnjaci u svemu, od fudbala, kompjutera, pa nadalje, i to ovaj forum dobro pokazuje svakog dana i svakoga trena.
Ali da bi rijec, pogotovo pisana, imala tezinu, onda mora biti potkrijepljena argumentima.
Ako hoces da me razuvjeris da ne pripadas neukim i neobrazovanim zadnji put te molim, navedi barem jednu referencu iz koje izvlacis svoje teze sa imenom autora, knjige/clanka, izdavaca i godine kada je knjiga/clanak izdat inace cu biti apsolutno u pravu da kazem svaki put kada se dotaknes istorije da samo LAZES i IZMISLJAS.

Pozdrav
margareta

Post by margareta »

margareta wrote:Narode ne nasjedaj na psihopatologiju bilo kojega nacionaliste a posebno NACIONAL - ŠOVINISTE koji su = FAŠISTIMA
SemirSA

Post by SemirSA »

Sta ce nama bosanbima i hercegovcima ti nacionalni pjevaci????

Pitanje je zasto takve protuve existiraju u susjedstvu. Odgovor na to je porilicno jednostavan:
a) oni nikada nisu voljeli svoju zemlju kao bosanci i hercegovci Bosnu i Hercegovinu
b) njihov jedini izraz patriotizma je ubijanje tudje kulture, tradicije a s obzirom da je to jako ruzno raditi te da covjeku u svjenom stanju nije bas do takvih dijela potreban je opijum nacionalizma.

Nama takve stvari ne trebaju jer prirodno volimo svoju zemlju vise nego hrvati ili srbi svoju.
Pitanje je sta bi bilo da su Hrvatska ili Srbija bili izlozeni ovakvoj agresiji kao sto je bila BiH. Primjer toga je II svjetski rat. Danas "demokratska" Hrvatska je postala fasisticka NDH. Srbija je pala za 14 dana!!!

I majke vam ne raspravljajte se sa cetaljima u ujama na chatu jer je to njihov razlog postojanja: zaokupljanje nase svijesti tim mracnim ideologijama. Budimo konstruktivni i idimo dalje. Nek oni zive u mrznji koju su izrodili u svojim nacijama. Mi treba da trazimo sudjenje ratnim zlocincima i buducnost nasoj djeci u ovoj zemlji s nadom da im ovo hostapleri koji nisu na posten nacin znali zaraditi pare nego pjevajuci nacionalnohuskacke pjesme nikad nece biti interesantni jer ce imati priliku da uzivaju u istinskoj umjetnosti.
grbavica70

Post by grbavica70 »

Nikada nisam tvrdio da sam strucnjak i u cemu, osim u krevetu... :D

Sto se tice navoda iz kknjiga koje sam procitao, vjeruj mi da nikada nisam trazio po internetu bilo sta, tako da nemam nikakav link koji bih mogao da ti ponudim da i ti procitas ono sto sam procitao i ja...Radi se ipak o knjigama koje mi neko posudjivao i koje sam morao da vracam i nisam smatrao da je potrebno da biljezim autore, godine izdavanja i izdavacku kucu, jer mi je bilo mnogo bitnije da sam shvatio i upamtio sadrzaj tih knjiga...

A cak i da imam neki link, a po prirodi stvari, bezbeli srpski, ti bi to nasao kao "argument" da oboris bilo koju od ovih teza po izgovorom da su to "cetnicki izvori"...A neke strane zaista nemam...Eto, probacu da preko Google potrazim Ficroja Mek Lejna ili Pjer Luidjija...ne znam da li ce to necim rezultirati a uostalom, ako je tebi zaista zelja da saznas nesto vise o tom periodu, zaista vjerujem da ces se potruditi do tih knjiga dodjes i sâm...Mislima, ako nikada nisi u zivotu cuo za Ficroja Mek Lejna, dvostrukog agenta koji je boravio i kod cetnika i kod partizana, tesko da cete i jedna knjiga ubijediti u bilo sta...A ja nisam dosao na ovaj forum, suprotno od mnogih koji tako misle, da ubjedjujem bilo koga u bilo sta...Mislio sam, mozda naivno, da ima obrazovanih ljudi koji bez emocija i jeftinog novokomponovanog nacionalizma, mogu razgovarati o nasoj bliskoj ili dalekoj proslosti...a za to je ipak trebalo procitati puno toga u zivotu...

Naravno, ovo se ne odnosi na tebe, jer bio si vise nego svi ostali zajedno, strpljiv i za razliku od svih ostalih, prijatan sagovornik koji je postavio nekoliko vrlo pametnih pitanja bez vrijedjanja i omalovazavanja svog sagovornika...Nadam se da ce se tako i nastaviti a ja tebi nikada necu reci da lazes ili da izmisljas, nego cu probati argumentima da oborim neke tvoje eventualne teze, u smislu prosirivanja zdrave i normalne diskusije na ravnopravnim osnovama...
grbavica70

Post by grbavica70 »

Da ne zaboravim : upitaj sebe zasto i iz kojih razloga zelis neke konkretne dokaze za sve ovo sto sam naveo ? Da li ce to promjeniti tvoje, vec cvrste stavove, u vezi II Sv. rata ili cisto zelis da vidis koliko ja toga znam ? Ni u jednom ni u drugom slucaju, bez obzira da li sam u stanju ili ne, da ti serviram na srebrenom pladnju svjedocantsva Saveznika, ne vjerujem da ce to puno pomoci da ti promjenis neke svoje stavove i razmisljanja, koja su mozda, retoricki ispravna, ali zasnovana na pogresnim tezama i lazima komunista.
Prenj

Post by Prenj »

Grbavica70,

izgleda da i sam naslucujes da je oko ovih nasih krajeva proizvedeno (i jos se uvijek proizvodi) puno lazi i smutnje i da se mora biti zbilja pazljiv pri odgonetanju dogadjaja iz proslih ratova.
I zato cu i od tebe i ostalih uvijek traziti, od vjerodostojnih izvora, dobro potkrijepljene argumente, inace u raspravu ne vrijedi ni ulaziti.
Knjige same po sebi ne nose istinu, pogotovo one napisane o zadnjih 100 godina Balkana.
Misljenje ni o cemu ne moze biti zabetonirano ako se nadje kvalitetan dokaz koji ga moze poljuljati.
Ali pazi, KVALITETAN!!!
JBT

Post by JBT »

Naravno. To isto vrijedi za tebe. Nema ga koji ce te skrenuti sa kursa uske nacionalisticke linije. Linije cetnickih puteva. Linije Dobrice Cosica i slicnih mu koji nisu stedjeli olovke i papira da dodju do onoga vjekovnog sna: Velike Srbije.
Istoriju pisu pobjednici, to je tacno. I Hitler je na isti nacin pisao o Velikoj Njemackoj, Musolini o Italiji...... Nedajboze da su pobjedili.
"Partizani su bili saradnici okupatora, cetnici su bili borci na strani pravde. Na strani stvaranja Velike Srbije i samo je to ispravna alternativa."
Taj nacin razmisljanja moze biti samo na jednoj strani, na strani Hitlera i slicnih mu. Sreca, pa u civilizovanom svijetu vladaju druga mjerila pa bilo kakvi oblici nacizma nemaju bas puno sanse da prodju. Cetnici su mracni dio istorije i polako ali sigurno napustaju scenu. Zaliboze potresonog papira. Ostaje samo pecat. Pecat koji cete dugo nositi. Zao mi je samo onih pravednih koji ce taj pecat morati prati cijelog zivota, da bi im mozda djeca ili unuci budu ti koji ce biti kojima ce se iza ledja saputati i time komplexi stvarati.
grbavica70

Post by grbavica70 »

Prenj wrote:Grbavica70,

izgleda da i sam naslucujes da je oko ovih nasih krajeva proizvedeno (i jos se uvijek proizvodi) puno lazi i smutnje i da se mora biti zbilja pazljiv pri odgonetanju dogadjaja iz proslih ratova.
I zato cu i od tebe i ostalih uvijek traziti, od vjerodostojnih izvora, dobro potkrijepljene argumente, inace u raspravu ne vrijedi ni ulaziti.
Knjige same po sebi ne nose istinu, pogotovo one napisane o zadnjih 100 godina Balkana.
Misljenje ni o cemu ne moze biti zabetonirano ako se nadje kvalitetan dokaz koji ga moze poljuljati.
Ali pazi, KVALITETAN!!!

Naravno da je sve mutno i ne da samo naslucujem to, nego i znam da je sve mutno. Posto sam istoriju cetnika i njihovoj ulozi u II Sv. ratu vec odavno prezvakao i sa istomisljenicima a pogotovo sa neistomisljenicima iz moga naroda, vec odavno se interesujem za jedna drugi dogadjaj iz jos ranijeg perioda, a to je divljacka okupacija Srbije Crne Gore, kao i dikatorski rezim Kralja Karadjodjevica prema svojim najvjernijim ratnim saveznicima...I ono sto sam otkrio, prosto je zapanjujuce : Srbijanci su u krvi okupirali Crnu Goru, sto u istoriji nikada nije bilo zabiljezeno : da jedan saveznik okupira drugog !! I ne samo to, Crnogorcima je bilo zabranjeno nosenje Crnogorske kape, pravo na Crnogorsku crkvu ( ukinuta), pravo na istoriju...U Srpskoj istoriji pise da je prva Srpska drzava bila Nemanjicka a izbrisali su postojanje drzave Zete....koja je postajala dosta prije, itd, itd, Ima toga jos kamara a nebih da zloupotrebljavam prostor, jer to nije tema.

Dozvolices mi da ti kazem da nijedan od nas, nije imun na lazi, pa tako ni ja a ni ti, a pogotovo ne oni koji nisu ni tri knjige procitali u zivotu a da to nije bila skolska lektira. Jako je tesko doci do bilo koje istine, a istina sama sebi zna da zaboli, ma kakva ona bila...pogotovo ako se tice sopstvenog naroda. Zato neki i ne vole da kopaju po proslosti, iz straha da ih aveti iz tog perioda ne poklope kao zadnje papke i bace u kantu za smece sve ono u sta su decenijama cvrsto vjerovali. Nije lako priznati samom sebi da su nasi preci pocinili velika zla.
Imali smo prilike da vidimo u ratu sta je to medij kada je u sluzbi ratno-huskacke propagande i rijetko je tu ko ostao mentalno zdrav, jer su nas lagali 45 godina za vrijeme komunista, lagali su nas u ratu i lazu nas i dana danas...Kako otkriti istinu ? Citanjem svih novina i gledanjem svih televizija ? Radio sam to neprekidno i mada mi je to oduzelo mnogo vremena, tek sam uspio da nacnem vrh ledenog brijega i opet se nalazim kao govece, shvatajuci napokon da smo uvijek bili i ostali instrument velikih stranih politickih i vojnih sila za ostvarenje njihovih ciljeva...Obicne marionete, koje gura u rat svako ko pozeli...

Imamo mi jos godina i godina ispred nas da saznamo sta zelimo ali je pitanje da li imamo za to dovoljno vremena, da li zelimo i da li imamo dovoljno hrabrosti za to...Sto se mene tice, pristalica sam svake istine, pa makar me ona zviznula posred ove moje labrnje. Otud i moje pisanje u vezi II Sv. rata i normalno je da onaj koji ne poznaje dobro tu materiju, ne moze nista drugo ni da pomislis nego : "vidi ga cetnik, jebo mater svoju"...

I to ce mu biti najjaci argument.
Joe McCarthy

#112 Re: Zašto Bošnjaci nemaju Tomsona, Čorbu i Baju malog Knindž

Post by Joe McCarthy »

NIje baš Thompson, ali quite blizu :thumbup:
Zemljo moja ne daj na se
Ne daj na se vec po da se
Sini munjo udri grome
Povedi nas do slobode
Baznia stronk!!!!
Joe McCarthy

#113 Re: Zašto Bošnjaci nemaju Tomsona, Čorbu i Baju malog Knindž

Post by Joe McCarthy »

Onda imamo ovog urođenog i gluhog retarda...

Comanche

#114 Re: Zašto Bošnjaci nemaju Tomsona, Čorbu i Baju malog Knindž

Post by Comanche »

Grbavica70,

Jel se ti pravis lud u vezi Cetnika?!?!?!
Pa nastali su na osnovama raspadnute vojske Kraljevine i na pocetku rata su poceli da se bore protiv okupatora (iako ne bas veoma efektivno) ali su veoma brzo odlucili da je bolje suradjivati sa okupatorom i boriti se protiv partizana. Nemoj da ti stavljam sva njemacka dokumenta koja hvale cetnike i njihovu medjusobnu saradnju a sa Talijanima su imali malte ne bratsku odnose. A da zaboravio sam ustase, sa kojima su cetnici isto tako saradjivali iako ne bas tako dobro kao sa Svabama i Talijanima. Da se slucajno pojavila vojska Ukrajinskih kurvi, vjerovatno bi i sa njima saradjivali a sve u duhu spasa Srpskog naroda i antifasizma :twisted: . A da ne spominjem pokolje koje su napravili nad civilnim muslimanskim zivljem u Sandzaku i istocnoj Bosni. Sve u svemu, nema velike razlike izmedju njih i ustasa, osim sto su se ustase odma priklonile Svabama a cetnici godinu dana kasnije.
mehoxy

#115 Re: Zašto Bošnjaci nemaju Tomsona, Čorbu i Baju malog Knindž

Post by mehoxy »

Odakle majke ti ovo iskopa?
Umalo popisivac

#116 Re: Zašto Bošnjaci nemaju Tomsona, Čorbu i Baju malog Knindž

Post by Umalo popisivac »

Bosnjaci maju FTV i Lagumdziju. Vise nego dovoljno budala je samo tu. :D
Arteta

#117 Re: Zašto Bošnjaci nemaju Tomsona, Čorbu i Baju malog Knindž

Post by Arteta »

Comanche wrote:Grbavica70,

Jel se ti pravis lud u vezi Cetnika?!?!?!
Pa nastali su na osnovama raspadnute vojske Kraljevine i na pocetku rata su poceli da se bore protiv okupatora (iako ne bas veoma efektivno) ali su veoma brzo odlucili da je bolje suradjivati sa okupatorom i boriti se protiv partizana. Nemoj da ti stavljam sva njemacka dokumenta koja hvale cetnike i njihovu medjusobnu saradnju a sa Talijanima su imali malte ne bratsku odnose. A da zaboravio sam ustase, sa kojima su cetnici isto tako saradjivali iako ne bas tako dobro kao sa Svabama i Talijanima. Da se slucajno pojavila vojska Ukrajinskih kurvi, vjerovatno bi i sa njima saradjivali a sve u duhu spasa Srpskog naroda i antifasizma :twisted: . A da ne spominjem pokolje koje su napravili nad civilnim muslimanskim zivljem u Sandzaku i istocnoj Bosni. Sve u svemu, nema velike razlike izmedju njih i ustasa, osim sto su se ustase odma priklonile Svabama a cetnici godinu dana kasnije.
Sumnjam da ce ti odgovoriti.
Hafis

#118 Re: Zašto Bošnjaci nemaju Tomsona, Čorbu i Baju malog Knindž

Post by Hafis »

Valjao je više Bakir i onih njegovih skandaloznih 60 minuta, nego svi ovi nabrojani levati zajedno.
Ovi se bore za medijski prostor, a Bakir džabahile imao čitav javni servis na raspolaganju.
zapporius

#119 Re: Zašto Bošnjaci nemaju Tomsona, Čorbu i Baju malog Knindž

Post by zapporius »

Nema ih u Bosni, jer bosanci ne moraju da se furaju da su u pravu i da nisu ono sto jesu. Hrvati moraju da glume sami sebi da nisu fasisti nego nekakvi romanticni istorijski borci, i onda im treba Thompson da im puni te baterije, inace bi podsvjest progovorila jedan dan i bacali bi se svi sa 10-og.

Isto tako cetnici. Mi na svoje vehabije sami zugamo i time se lijecimo.
Hafis

#120 Re: Zašto Bošnjaci nemaju Tomsona, Čorbu i Baju malog Knindž

Post by Hafis »

zapporius wrote:Nema ih u Bosni, jer bosanci ne moraju da se furaju da su u pravu i da nisu ono sto jesu. Hrvati moraju da glume sami sebi da nisu fasisti nego nekakvi romanticni istorijski borci, i onda im treba Thompson da im puni te baterije, inace bi podsvjest progovorila jedan dan i bacali bi se svi sa 10-og.

Isto tako cetnici. Mi na svoje vehabije sami zugamo i time se lijecimo.
K'o kad ste pametni.
Leons

#121 Re: Zašto Bošnjaci nemaju Tomsona, Čorbu i Baju malog Knindž

Post by Leons »

Joe McCarthy wrote:Onda imamo ovog urođenog i gluhog retarda...

Zasto Avdica smatras retardom?
chile987

#122 Re: Zašto Bošnjaci nemaju Tomsona, Čorbu i Baju malog Knindž

Post by chile987 »

Ovaj "Grbavica70", de' popusti tastaturu malo, istopit će se :)
Joe McCarthy

#123 Re: Zašto Bošnjaci nemaju Tomsona, Čorbu i Baju malog Knindž

Post by Joe McCarthy »

Leons wrote:
Joe McCarthy wrote:Onda imamo ovog urođenog i gluhog retarda...

Zasto Avdica smatras retardom?
Ironičan ili ne lik je gluh i retardiran za bilo kakav vid muzike. :roll:
Leons

#124 Re: Zašto Bošnjaci nemaju Tomsona, Čorbu i Baju malog Knindž

Post by Leons »

Joe McCarthy wrote:
Ironičan ili ne lik je gluh i retardiran za bilo kakav vid muzike. :roll:
Zato danas i peti album svira samo na jednom akordu.
So What!

#125 Re: Zašto Bošnjaci nemaju Tomsona, Čorbu i Baju malog Knindž

Post by So What! »

Ključaj temu :D

Post Reply