Sarajevo je urbanisticki upropasteno od strane nasih profesora i rezima koji je vladao 45 godina.
Ovo poredjenje urbanizma u Sarajevu sa par predmeta na fakultetu za arhitekturu i urbanizam mi je jako simpaticno i mogu ti reci da si u pravu tisucu posto.
Pricali su mi neki koliko su bila dosadna predavanja od Hamidovica na predmetu urbanizam, a i Vlasta Zuljic nije bila bolja.
suncica24 wrote:A kad vec radimo neki presjek (sve mi nesto mrsko da uopste ista pisem, jer zaista nisam sigurna da zelim uopste poceti), da krenemo od toga da sve pocinje od urbanizma koji je u Sarajevu (da ne ulazimo u BiH) svodi na onih par predmeta kojim se zanimaju studenti arhitekture.
Ne postoji urbanisticki koncept, plan razvoja grada, zonska podjela... ono sto i postoji je toliko klimavo i podlozno promjenama da se uopste ne moze nazvati konceptom. Regulacioni planovi se mjenjaju po potrebi, skoro svake dvije godine, investitorima se dozvoljava da prelaze gabarite, prosiruju parcele, grade nepredvidjene objekte na planiranom zemljistu, itd, itd... samo dok se slijevaju pare.
I to se zna u cije dzepove.
Zavod za planiranje razvoja Kantona kao instituciju treba ukinuti, jer te stetocine toliko su razrusirle grad svojim radom/neradom to se ne moze u slijedecih stotinu godina popraviti (ni da dodju najvece svjetske face i kralj SA umjesto Dubaia sve novce odluci utrositi u Sarajevo, ta steta se ne moze popraviti).
Mislim, pogledajte samo prostor Alipasinog. Iako nazivan spavaonicom grada, taj prostor je bio projektovan po tadasnjim konceptima koji su vrijedili za urbano oblikovanje - slobodnostojeci objekti, parking prostori, zelene povrsine, prizemlja komercionalne namjene... (zar to ne zvuci kao Corbusier?). Onim vanzemaljskim padanjem objekata uz saobracajnicu, koji konceptualno nisu povezani ni medjusobno, ni sa neboderima iza, koji oblikovno ne vrijede ni pisljiva boba, prostor ne da nije funkcionalniji (pitajte nekog ko zivi na Alipasinom), vec je i urbanisticki, i oblikovno i socijalno unistena bilo kakv oblik i bilo kakva sansa da prostor bude dopunjen onim sto mu fali.
Pa da idemo dalje do Stupa npr. Mislim... nema se tu sta govoriti.
Ili Sip... prosto ne mogu vjerovati da su one zgrade posadjene samo onako, bez ikakvog plana i urbanistickog rjesenja i da smo opet na kraju dosli do toga da se moraju raditi neke "letece" saobracajnice da bi se objekti uvezali za glavnom cestom. Jer, napominjem, radi se o livadi, praznoj livadi idealnoj za projekat stambenog naselja. A o samim objektima da i ne govorim. Mislim... mansardni i dvovodni krovovi, dimnjaci (i to bas tamo gdje ne treba... kako su ti prosli Mirsu da mi je znati), balkoni od po metra...
Ili... ma ne znam vise gdje da zagrebem a da se ne uhvatim za glavu.
Uglavnom, Grbavica kao spavaonica iz onog vremena je za danasnja naselja sto i London za Sarajevo. Tugo moja...
Dalje, sto se tice tzv. pejzazne arhitekture, Sarajevo ima samo dva javna oblikovana prostora: Sebilj i Parlament. Djelomicno i prostor ispred BBI (mada oblikovno nije bas neka pljacka, ali je vrijedno koliko se taj prostor koristi). Gledam sad Altu i ono nesto ispred nje i ne mogu da vjerujem da je to krajnji domet sarajevske arhitektonske kreme.
Dalje da ne idemo.
Tek onda mozemo krenuti ka analizi pojedinacnih objekata.
Gdje skoro skroz na skroz potpisujem Chisuma.
Dodala bih npr. za Gvozdena da dok Pompidou ima pricu, ima smisao i ima sve sto vec ima (cega covjek postane svjestan tek kad udje u centar i ono... vilica mu otpadne), koncept, ideju, Papagajka nepostojanjem veze izmedju elemenata i price koja se potura, prostorom koji je stvoren oblikovanjem (siv, mracan, supalj) je ako ne sramota bh postmoderne, onda najgori prikaz njenog kica i fuseraja.
Zec... mogu li ja, mogu li ja (odgovoriti na pitanje)?![]()
Golos... sve je vec receno. No comment.
Hadrovic... ko je ono predlozio javno spaljivanje?
Na kraju, individualnu arhitekturu tesko mozemo i spominjati. Mislim... hop hop (i jos par hopova) pa nesto ako ne vrijedno paznje, onda makar suvislo.
Ostalo... favele. Na bh nacin.
Ali, u svemu tome, kao sto neko rece ima nade u mladim arhitektima. Kao sto mi i u isto vrijeme dodje da se udavim kad vidim kakve debilizme mlade kolege rade.
Mada, najtuznije u svemu je sto ti debilizmi najcesce i dobiju priliku. Ovi kvalitetni projekti, poput Trga Sevdaha ili mosta kod Akademije, ili pak obnove Skenderije, parka sipod Alfakovca... do onih kvalitetnih diplomskih ili semestralnih projekata sto su se bavili Dobrinjama, Stupovima, prostorom uz Miljacku, novim muzejima, stanicama, hotelima... nekako ostanu samo "ulje na platnu" okaceno na hodnicima fakulteta, dok hahari unistise grad.
A samo da se podsjetimo... kamen, celik, cigla je to... ne moze se tek tako sakriti kao kad neko zajebe knjigu, usere izlozbu, pa i pronevjeri lovu... ova steta koja se nanosi gradu ce da ostane da se vidi i sa Mjeseca jednog dana kada zemljani okupiraju i tu planetu.
Ne moze se obrisati i jednostavno poceti ponovo. Mislim, moze, ali to vec ne d'o bog (ponovo) nikome.