NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Hadzi Lojo

#101 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by Hadzi Lojo »

Potpisujem u potpunosti!
Sarajevo je urbanisticki upropasteno od strane nasih profesora i rezima koji je vladao 45 godina.
Ovo poredjenje urbanizma u Sarajevu sa par predmeta na fakultetu za arhitekturu i urbanizam mi je jako simpaticno i mogu ti reci da si u pravu tisucu posto.
Pricali su mi neki koliko su bila dosadna predavanja od Hamidovica na predmetu urbanizam, a i Vlasta Zuljic nije bila bolja.
suncica24 wrote:A kad vec radimo neki presjek (sve mi nesto mrsko da uopste ista pisem, jer zaista nisam sigurna da zelim uopste poceti), da krenemo od toga da sve pocinje od urbanizma koji je u Sarajevu (da ne ulazimo u BiH) svodi na onih par predmeta kojim se zanimaju studenti arhitekture.
Ne postoji urbanisticki koncept, plan razvoja grada, zonska podjela... ono sto i postoji je toliko klimavo i podlozno promjenama da se uopste ne moze nazvati konceptom. Regulacioni planovi se mjenjaju po potrebi, skoro svake dvije godine, investitorima se dozvoljava da prelaze gabarite, prosiruju parcele, grade nepredvidjene objekte na planiranom zemljistu, itd, itd... samo dok se slijevaju pare.
I to se zna u cije dzepove.
Zavod za planiranje razvoja Kantona kao instituciju treba ukinuti, jer te stetocine toliko su razrusirle grad svojim radom/neradom to se ne moze u slijedecih stotinu godina popraviti (ni da dodju najvece svjetske face i kralj SA umjesto Dubaia sve novce odluci utrositi u Sarajevo, ta steta se ne moze popraviti).
Mislim, pogledajte samo prostor Alipasinog. Iako nazivan spavaonicom grada, taj prostor je bio projektovan po tadasnjim konceptima koji su vrijedili za urbano oblikovanje - slobodnostojeci objekti, parking prostori, zelene povrsine, prizemlja komercionalne namjene... (zar to ne zvuci kao Corbusier?). Onim vanzemaljskim padanjem objekata uz saobracajnicu, koji konceptualno nisu povezani ni medjusobno, ni sa neboderima iza, koji oblikovno ne vrijede ni pisljiva boba, prostor ne da nije funkcionalniji (pitajte nekog ko zivi na Alipasinom), vec je i urbanisticki, i oblikovno i socijalno unistena bilo kakv oblik i bilo kakva sansa da prostor bude dopunjen onim sto mu fali.
Pa da idemo dalje do Stupa npr. Mislim... nema se tu sta govoriti.
Ili Sip... prosto ne mogu vjerovati da su one zgrade posadjene samo onako, bez ikakvog plana i urbanistickog rjesenja i da smo opet na kraju dosli do toga da se moraju raditi neke "letece" saobracajnice da bi se objekti uvezali za glavnom cestom. Jer, napominjem, radi se o livadi, praznoj livadi idealnoj za projekat stambenog naselja. A o samim objektima da i ne govorim. Mislim... mansardni i dvovodni krovovi, dimnjaci (i to bas tamo gdje ne treba... kako su ti prosli Mirsu da mi je znati), balkoni od po metra...
Ili... ma ne znam vise gdje da zagrebem a da se ne uhvatim za glavu.
Uglavnom, Grbavica kao spavaonica iz onog vremena je za danasnja naselja sto i London za Sarajevo. Tugo moja...

Dalje, sto se tice tzv. pejzazne arhitekture, Sarajevo ima samo dva javna oblikovana prostora: Sebilj i Parlament. Djelomicno i prostor ispred BBI (mada oblikovno nije bas neka pljacka, ali je vrijedno koliko se taj prostor koristi). Gledam sad Altu i ono nesto ispred nje i ne mogu da vjerujem da je to krajnji domet sarajevske arhitektonske kreme.
Dalje da ne idemo.

Tek onda mozemo krenuti ka analizi pojedinacnih objekata.
Gdje skoro skroz na skroz potpisujem Chisuma.
Dodala bih npr. za Gvozdena da dok Pompidou ima pricu, ima smisao i ima sve sto vec ima (cega covjek postane svjestan tek kad udje u centar i ono... vilica mu otpadne), koncept, ideju, Papagajka nepostojanjem veze izmedju elemenata i price koja se potura, prostorom koji je stvoren oblikovanjem (siv, mracan, supalj) je ako ne sramota bh postmoderne, onda najgori prikaz njenog kica i fuseraja.
Zec... mogu li ja, mogu li ja (odgovoriti na pitanje)? :D
Golos... sve je vec receno. No comment.
Hadrovic... ko je ono predlozio javno spaljivanje?

Na kraju, individualnu arhitekturu tesko mozemo i spominjati. Mislim... hop hop (i jos par hopova) pa nesto ako ne vrijedno paznje, onda makar suvislo.
Ostalo... favele. Na bh nacin.

Ali, u svemu tome, kao sto neko rece ima nade u mladim arhitektima. Kao sto mi i u isto vrijeme dodje da se udavim kad vidim kakve debilizme mlade kolege rade.
Mada, najtuznije u svemu je sto ti debilizmi najcesce i dobiju priliku. Ovi kvalitetni projekti, poput Trga Sevdaha ili mosta kod Akademije, ili pak obnove Skenderije, parka sipod Alfakovca... do onih kvalitetnih diplomskih ili semestralnih projekata sto su se bavili Dobrinjama, Stupovima, prostorom uz Miljacku, novim muzejima, stanicama, hotelima... nekako ostanu samo "ulje na platnu" okaceno na hodnicima fakulteta, dok hahari unistise grad.

A samo da se podsjetimo... kamen, celik, cigla je to... ne moze se tek tako sakriti kao kad neko zajebe knjigu, usere izlozbu, pa i pronevjeri lovu... ova steta koja se nanosi gradu ce da ostane da se vidi i sa Mjeseca jednog dana kada zemljani okupiraju i tu planetu.
Ne moze se obrisati i jednostavno poceti ponovo. Mislim, moze, ali to vec ne d'o bog (ponovo) nikome.
Phosphorus

#102 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by Phosphorus »

Hadzi Lojo wrote:Htjeli ne htjeli ali jedan od najuspjesnijih ex Yu a danas BiH arhitekata je gospon profesor Zlatko Ugljen.
Covjek koji citavom dusom zivi sa projektom.
Zao mi je sto se njegov projekat katedrale u Mostaru nikada nije izveo, mislim da bi to bila katedrala svjetskog glasa i nevidjena do dana danasnjeg. Davno sam gledao maketu te katedrale i trga ispred nje sa zvonicima na zategnutim sajlama izmedju pilara. Da sam neki bogatas sam bi financirao izgradnju katedrale. Visocka dzamija i tuzlanska medresa govore o kavom se geniju radi.
Katedrala je izgrađena na nepogodnom tlu.
Ne smiju ni skelu na nju da stave jer bi potonula.
Hadzi Lojo

#103 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by Hadzi Lojo »

To nije taj projekt!
BuckScrotum wrote:
Hadzi Lojo wrote:Htjeli ne htjeli ali jedan od najuspjesnijih ex Yu a danas BiH arhitekata je gospon profesor Zlatko Ugljen.
Covjek koji citavom dusom zivi sa projektom.
Zao mi je sto se njegov projekat katedrale u Mostaru nikada nije izveo, mislim da bi to bila katedrala svjetskog glasa i nevidjena do dana danasnjeg. Davno sam gledao maketu te katedrale i trga ispred nje sa zvonicima na zategnutim sajlama izmedju pilara. Da sam neki bogatas sam bi financirao izgradnju katedrale. Visocka dzamija i tuzlanska medresa govore o kavom se geniju radi.
Katedrala je izgrađena na nepogodnom tlu.
Ne smiju ni skelu na nju da stave jer bi potonula.
Updated

#104 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by Updated »

Zasto uopste postoje ocjene 2,3,4? Ili 6,7,8? U skoli je to kompromis kojim profesori prihvate "prolaznim" nesto sto poslije djaci primijene u realnom svijetu i naprave gomilu problema. Vjerujem da su zgrade koje vidimo u gradu sve nekadasnje "sestice", tako da veliki dio odgovornosti pada na profesore.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#105 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by PipiDugaDevetka »

Image
Tačno mami posmatrača da se popne na Hum!
:thumbup:
Last edited by PipiDugaDevetka on 27/09/2011 09:09, edited 1 time in total.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 30/04/2015 07:19, edited 2 times in total.
MufljuzMali

#107 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by MufljuzMali »

nemogu da ne primjetim da je kolicina ISPROJEKTOVANIH i IZGRADJENIH kvadrata vrlih kriticara sviju i svega na ovoj temi vjerovatno kao i minkin broj iz brojke i slova - trocifren :D naravno, da to ne umanjuje kritiku, ali umjesto da objave svoja vrla djela, pa i ne izgradjena, kao dokaz neceg lijepog / boljeg / ljepseg, sjedne se za tastaturu i pljuje.

I kad se pljuje onda malo konkretnije i diferenciranije. zaboravlja se u koje doba se se neke zgrade radile u kontekstu ko je narucivao, sta je bio projektni zadatak, ko se mozda umijesao od strane politike, kolika su bila omogucena sredstva. samo tako se moze kritikovat. rijetke su zgrade na svijetu na kojima arhitekta ima zadnju rijec. ispred toga su neki zavodi i prvenstveno investitor. mozes ti napravit rastura idejni, ali onda se pocnu ganjati koristni kvadrati, jeftinija fasada, dizanje spratnosti... i ode zgrada u neku stvar. kao primjer cu samo navesti legalnu farsu kad su preprvljali "momu i uzeira". ne radi se o tome da li je sad zgrada ljepsa ili ruznija. cinjenica je da je arhitekta bio pregazen. to je kao da ja kupim neku sliku od dalija i malo "dosaram" po njoj.

price tipa - joj jest ono meni ruzno je ipak samo pljuvanje, koje mozda ima i istinu u sebi ali je suvise plitko. ljudi koji se deklarisu da su iz struke ako nista moraju znati strucno kritikovat

ja se slazem da se desio urbicid, ali ja nisam arhitekta ni urbanista, pa zato ne kritikujem a jos manje pljujem.
Qler

#108 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by Qler »

Sta je prepravljano kod Mome i Uzeira? Ima li neka slika originala? Je li mislis na renoviranje poslije rata, ili originalni projekt?
suncica24

#109 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by suncica24 »

MufljuzMali wrote:nemogu da ne primjetim da je kolicina ISPROJEKTOVANIH i IZGRADJENIH kvadrata vrlih kriticara sviju i svega na ovoj temi vjerovatno kao i minkin broj iz brojke i slova - trocifren :D naravno, da to ne umanjuje kritiku, ali umjesto da objave svoja vrla djela, pa i ne izgradjena, kao dokaz neceg lijepog / boljeg / ljepseg, sjedne se za tastaturu i pljuje.

I kad se pljuje onda malo konkretnije i diferenciranije. zaboravlja se u koje doba se se neke zgrade radile u kontekstu ko je narucivao, sta je bio projektni zadatak, ko se mozda umijesao od strane politike, kolika su bila omogucena sredstva. samo tako se moze kritikovat. rijetke su zgrade na svijetu na kojima arhitekta ima zadnju rijec. ispred toga su neki zavodi i prvenstveno investitor. mozes ti napravit rastura idejni, ali onda se pocnu ganjati koristni kvadrati, jeftinija fasada, dizanje spratnosti... i ode zgrada u neku stvar. kao primjer cu samo navesti legalnu farsu kad su preprvljali "momu i uzeira". ne radi se o tome da li je sad zgrada ljepsa ili ruznija. cinjenica je da je arhitekta bio pregazen. to je kao da ja kupim neku sliku od dalija i malo "dosaram" po njoj.

price tipa - joj jest ono meni ruzno je ipak samo pljuvanje, koje mozda ima i istinu u sebi ali je suvise plitko. ljudi koji se deklarisu da su iz struke ako nista moraju znati strucno kritikovat

ja se slazem da se desio urbicid, ali ja nisam arhitekta ni urbanista, pa zato ne kritikujem a jos manje pljujem.
Khm, Khm :)
Po cemu zakljucujes da oni koji pisu na ovoj temi nemaju kredibilitet da analiziraju i kritikuju? Ili da preformulisem, kako zakljucujes da je "kolicina ISPROJEKTOVANIH i IZGRADJENIH kvadrata vrlih kriticara sviju i svega na ovoj temi vjerovatno kao i minkin broj iz brojke i slova - trocifren"?
Hajde da kazemo i da znas osobe iza nickova, imas njihov CV? Izvedene, konkursne, skolske... radove? Objavljenje naucne radove?
Uostalom, koji je to parametar po kojem neko smije analizirati nesto? 10 izvedenih projekata i amin? Ili je to ipak 15? Zvanje doktora nauka? Ili je dovoljna potvrda iz negdje nekog zavoda?

Ali, da se vratimo na temu, naravno da se sve mora posmatrati u kontekstu. I upravo u tome je osnovni problem, sto u Sarajevu hajdemo to tako reci, oni svi sto se naguraju u taj "kontekst" su hostapleri svoje vrste. Da ne upotrjebim drugu rijec. Koji nemaju nikakav koncept.
Od vrha pa nanize, od direktora zavoda (ili ministra za prostorno planiranje bolje reci), pa do onog cike sto kopira planove, koji su se uhljebili na stogodisnjoj razini, o tome da ih pomaknes nema ni govora, ali nema ni govora o tome da se u njihovom vidjenju bilo sta nadogradi, usmjeri, konceptualizuje.
Sto jeste da jednim djelom amnestira arhitekte, ali opet drugim... a-a. Iz prostog razloga sto cista racunica kaze... taj broj cigli i taj broj cigli mogu dati ovakav i onakav projekat. A sad da krenemo od zvucnijih projekata i budzeta koji stoje iza njih, prema onim manje zvucnim, sudarili bi se sa kicom i hostaplerstvom koje, kad prebrojimo cigle, definitivno nije u domenu finansijskog, vec... estetskog.
Tako da opet dodjemo do onog pocetnog: koncept. Ili bolje reci sistem. Red. U kojem na celu imas ljude koji imaju neku viziju grada. Pa kada neko dodje i kaze "dao si mi 18, daj mi jos 5 spratova" kazu ne moze. I ne daju dozvolu bas svakoj budali koja bi da uskopa park i sagradi nesto. Investitora sa vizijom i novcem. Ne samo sa novcem, ali ako je vec i tako, onda ima ove iznad i ispod da ga "viziraju". Arhitekte s vizijom. Koji su ujedno i dobri ekonomisti (jedan je profesor na faksu bio debelo upravu kad je rekao da su arhitektura i ekonomija dobitna kombinacija... cesto ga se sjetim, huh). Koji zna sa malim brojem cigli napraviti pristojan objekat (lako je biti veliki arhitekta sa velikim brojem cigli). Da se ne moze, moze se, eto za primjer one zgrade kod zeljeznicke stanice (Sirbegovic mislim), ili one kod AS-a na Pofalicima... I na kraju, u tom lancu treba da stoji gradjanin. Koji je zapravo i osnovna karika. Koja se u nasem haosu, totalno pogubila.

I na kraju, kad vec spomenu "ne svidja mi se"... postoji nesto sto se zove konstruktivna kritika (cak se i izucava na fakultetima, mozes bilivit). Koja nije u domenu "eto, meni se ne svidja zato sto mi se ne svidja", vec u domenu analiziranja svih elemenata, parametara i... ostalog u cilju donosenja zakljucka, ili bolje reci misljenja o necemu.
Zasto mi nikako da dodjemo to dog stadija da shvatimo kritiku kao takvu, pa patimo od toga ili da pljujemo po necemu, ili da nam je neko, ili nesto "sveta krava"... to ti vec ne mogu reci.
suncica24

#110 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by suncica24 »

Qler wrote:Sta je prepravljano kod Mome i Uzeira? Ima li neka slika originala? Je li mislis na renoviranje poslije rata, ili originalni projekt?
Straus je prilikom obnove objekta, kao arhitekta cije je to autorsko djelo, dao drugi projekat fasade, vizuelno - visebojno staklo, i kvalitativno - drugi tip fasade, sto je investitor u potpunosti zanemario, tj. nije ni uzeo u obzir, pa je objekat obnovljen kakav je i bio, sa svim manama koje su produkt izvodjenja (socijalizam i to), a ne arhitektonskog koncepta.
Imam negdje sliku, pa ako se sjetim... postavim je.

PS: Uporedi sa Parlamentom i razlikom u prostupu obnovi kod ova dva objekta.
Ateista

#111 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by Ateista »

Treba biti realan pa reci da ima dosta nebuloza od strane arhitekata, ali treba isto tako biti realan pa ne svaljivati ni svu krivicu na nasu profesiju. Nije mi namjera nikog da branim, znam ko je sve zavrsavao taj fakultet, ali cinjenica je da investitori znaju sjebati dosta dobrih projekata. Nekad imaju nerealne zahtjeve i zelje iskljucivo finansijske prirode, za sto vecom kvadraturom, da sto vise iskoriste prostor, ili neke svoje nebulozne ideje koje projektant mora ispostovati koliko god mislio da to ne valja i napraviti u startu los projekat jer nema izbora. Isto tako, nekad pravo dobar projekat mora izmijeniti zbog nebuloznih zelja investitora koji nemaju veze ni sa estetikom, proporcijama niti sa bilo cim drugim, ali se pitaju jer imaju pare i finansiraju to.

Ne radim u struci i nisam se puno susretao sa tim, samo par manjih projekata kuca i vikendica, ali vec na osnovu toga mogu potvrditi ovo sto govorim, kako su objekti ispali nakaradni i pored moje najbolje volje da ubijedim ljude kako je bolje, ali njihova je odluka i jebi ga, a cesto im i majstori daju pametne savjete jer misle da znaju bolje i dodatno upropaste objekat.

Mogu misliti kakva je tek situacija kod vecih objekata gdje je to sve vise izrazeno u vecini slucajeva, jos kad se upetlja politika, dobijemo ovo sto imamo.
ins

#112 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by ins »

Ivan Straus je zelio da poslije rata postavi dvobojno ili trobojno staklo na fasadu, sto je inace bio odron prijedlog :-) , vjerovatno zeleci da izvuce lovu od investitora.

Investitor je to odbio, srecom po sve nas, i obnovio nebodere po originalnom projektu.
Onda ih je Straus tuzio i tvrdio da su stakla koja mi sada gledamo na Uniticu zelena :-) , a ne plava i da je investitor izmjenio projekat te da mu treba platiti odstetu! Valjda je vjerovao da ima dovoljno veza da mu sud moze presuditi u korist. Uradjeno vjestacenje, konstatovano da su stakla plava, i Straus izgubio spor...

Inace, nikada ga nisam cijenio previse. Ugljen je za njega J.B.Tito. Unitic jeste prvoklasan, to mu je najbolji rad definitivno. Ostalo :-) A zgrada EP mu je na kraju dokazani plagijat...
ins

#113 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by ins »

Ovog covjeka volim, bas zbog ovakvih stvari:

Tito stolica

Rekonstrukcija orginalnog modela Titove stolice koji je sačuvan iz njegove vile u Bugojnu.

materijal: orah

dizajn: prof. Zlatko Ugljen

Image

Image

c/p artisan.ba
respo

#114 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by respo »

kako god okrenes najbolji arhitekt u sarajevu je zivotinja :)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#115 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by JoseMujica »

poznanik wrote:
Chisum wrote:Golos. A izvedba Argentarija.
Izgrađen je kao da je na najtrusnijem dijelu planete :D Pa ni mostovi u svojoj zapremini u odnosu na konstrukciju nemaju više sadržaja betona kao što ga ima ovaj bunker :D

Žali bože onakvog prostora :(
šo ba?! Valjaće nam kao zgodna pozicija naspram Jevrejskog groblja ;-) :lol:
suncica24

#116 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by suncica24 »

ins wrote:Ivan Straus je zelio da poslije rata postavi dvobojno ili trobojno staklo na fasadu, sto je inace bio odron prijedlog :-) , vjerovatno zeleci da izvuce lovu od investitora.

Investitor je to odbio, srecom po sve nas, i obnovio nebodere po originalnom projektu.
Onda ih je Straus tuzio i tvrdio da su stakla koja mi sada gledamo na Uniticu zelena :-) , a ne plava i da je investitor izmjenio projekat te da mu treba platiti odstetu! Valjda je vjerovao da ima dovoljno veza da mu sud moze presuditi u korist. Uradjeno vjestacenje, konstatovano da su stakla plava, i Straus izgubio spor...

Inace, nikada ga nisam cijenio previse. Ugljen je za njega J.B.Tito. Unitic jeste prvoklasan, to mu je najbolji rad definitivno. Ostalo :-) A zgrada EP mu je na kraju dokazani plagijat...
Gdje, sta, kako? Na sto referiras (plagijat, mislim)? Nacrt, slika? Bila bih veoma zahvalna :)

Btw, po meni, Muzej avijacije u Beogradu njegov najbolji rad.

I...dijelim misljenje za Ugljena.
ins

#117 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by ins »

E da, zaboravio sam na muzej avijacije, to je odlican rad!

EP je plagijat zgrade koje se nalazi u gradu Alziru, ta je takodjer poslovna, i identicne su. Jedino je Straus stavio one svoje okrugle rupe, dok u originalu to nekako drugacije izgleda. Ova u Sarajevu cini mi se ima sprat vise.

To se zna jos od 80-ih, navodno je neko njegov rad prijavio na neki medjunarodni konkurs, odakle je stigao neocekivan odgovor :D Slike te zgrade nazalost nemam, vidio sam ih nekad davno, u nekoj novini.
lavic

#118 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by lavic »

Prociato sam ovdje dosta zanimljivih komentara na kvalitet i znanje nekih arhitekata, Zec, Golos, Grozdanic...
Par komentara je bilo od ljudi iz iste branse, pa me kao posmatraca sa strane zanima sta su to oni napravili, i imaju li oni znanje i iskustvo da bi mogli davati ovakve komentare, zamolio bi ih ako mogu da postave slike tih svojih dijela, pa da ih zajednicki ocjenimo.
suncica24

#119 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by suncica24 »

lavic wrote:Prociato sam ovdje dosta zanimljivih komentara na kvalitet i znanje nekih arhitekata, Zec, Golos, Grozdanic...
Par komentara je bilo od ljudi iz iste branse, pa me kao posmatraca sa strane zanima sta su to oni napravili, i imaju li oni znanje i iskustvo da bi mogli davati ovakve komentare, zamolio bi ih ako mogu da postave slike tih svojih dijela, pa da ih zajednicki ocjenimo.
Ja mislila da je forum "anoniman" prostor otvoren za komentare, opservacije, dijeljenje misljenja i tako to (mada moje "stvarno" ime zna pola foruma, a nick pola grada :roll: ).

Ali ako te bas to zulja, posaljem na mail cv i portfolij, daj.

PS: Od sad cu na svakoj temi da pratim i ponavljam... a jesi ti bio u Iranu pa mozes da dajes svoje misljenje o tome kako je tamo :D , a gdje je tebi diploma da pricas o nafti iz Broda :D , a jesi ti nekad radio ko revizor pa mozes da kritikujes Gras, a imas li ti doktorat iz ekonomije pa mozes da komentarises ekonomsku situaciju RS, a jesi ti filnmski kriticar pa mozes da kazes da je ovaj film dobar, a ti, jesi ti muzicki producent pa se usudis da kazes da nas Rizzo ne valja :D , itd, itd.
suncica24

#120 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by suncica24 »

ins wrote:E da, zaboravio sam na muzej avijacije, to je odlican rad!

EP je plagijat zgrade koje se nalazi u gradu Alziru, ta je takodjer poslovna, i identicne su. Jedino je Straus stavio one svoje okrugle rupe, dok u originalu to nekako drugacije izgleda. Ova u Sarajevu cini mi se ima sprat vise.

To se zna jos od 80-ih, navodno je neko njegov rad prijavio na neki medjunarodni konkurs, odakle je stigao neocekivan odgovor :D Slike te zgrade nazalost nemam, vidio sam ih nekad davno, u nekoj novini.
Hm, morat cu to da prokopam.
Znam da je on sam konkurisao dosta i u Libiji i u Alziru, pa me ova prica bas interesuje.
MufljuzMali

#121 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by MufljuzMali »

suncica24 wrote:
MufljuzMali wrote:nemogu da ne primjetim da je kolicina ISPROJEKTOVANIH i IZGRADJENIH kvadrata vrlih kriticara sviju i svega na ovoj temi vjerovatno kao i minkin broj iz brojke i slova - trocifren :D naravno, da to ne umanjuje kritiku, ali umjesto da objave svoja vrla djela, pa i ne izgradjena, kao dokaz neceg lijepog / boljeg / ljepseg, sjedne se za tastaturu i pljuje.

Po cemu zakljucujes da oni koji pisu na ovoj temi nemaju kredibilitet da analiziraju i kritikuju? Ili da preformulisem, kako zakljucujes da je "kolicina ISPROJEKTOVANIH i IZGRADJENIH kvadrata vrlih kriticara sviju i svega na ovoj temi vjerovatno kao i minkin broj iz brojke i slova - trocifren"?
Hajde da kazemo i da znas osobe iza nickova, imas njihov CV? Izvedene, konkursne, skolske... radove? Objavljenje naucne radove?
Uostalom, koji je to parametar po kojem neko smije analizirati nesto? 10 izvedenih projekata i amin? Ili je to ipak 15? Zvanje doktora nauka? Ili je dovoljna potvrda iz negdje nekog zavoda?

Ali, da se vratimo na temu, naravno da se sve mora posmatrati u kontekstu. I upravo u tome je osnovni problem, sto u Sarajevu hajdemo to tako reci, oni svi sto se naguraju u taj "kontekst" su hostapleri svoje vrste. Da ne upotrjebim drugu rijec. Koji nemaju nikakav koncept.
Od vrha pa nanize, od direktora zavoda (ili ministra za prostorno planiranje bolje reci), pa do onog cike sto kopira planove, koji su se uhljebili na stogodisnjoj razini, o tome da ih pomaknes nema ni govora, ali nema ni govora o tome da se u njihovom vidjenju bilo sta nadogradi, usmjeri, konceptualizuje.
Sto jeste da jednim djelom amnestira arhitekte, ali opet drugim... a-a. Iz prostog razloga sto cista racunica kaze... taj broj cigli i taj broj cigli mogu dati ovakav i onakav projekat. A sad da krenemo od zvucnijih projekata i budzeta koji stoje iza njih, prema onim manje zvucnim, sudarili bi se sa kicom i hostaplerstvom koje, kad prebrojimo cigle, definitivno nije u domenu finansijskog, vec... estetskog.
Tako da opet dodjemo do onog pocetnog: koncept. Ili bolje reci sistem. Red. U kojem na celu imas ljude koji imaju neku viziju grada. Pa kada neko dodje i kaze "dao si mi 18, daj mi jos 5 spratova" kazu ne moze. I ne daju dozvolu bas svakoj budali koja bi da uskopa park i sagradi nesto. Investitora sa vizijom i novcem. Ne samo sa novcem, ali ako je vec i tako, onda ima ove iznad i ispod da ga "viziraju". Arhitekte s vizijom. Koji su ujedno i dobri ekonomisti (jedan je profesor na faksu bio debelo upravu kad je rekao da su arhitektura i ekonomija dobitna kombinacija... cesto ga se sjetim, huh). Koji zna sa malim brojem cigli napraviti pristojan objekat (lako je biti veliki arhitekta sa velikim brojem cigli). Da se ne moze, moze se, eto za primjer one zgrade kod zeljeznicke stanice (Sirbegovic mislim), ili one kod AS-a na Pofalicima... I na kraju, u tom lancu treba da stoji gradjanin. Koji je zapravo i osnovna karika. Koja se u nasem haosu, totalno pogubila.

I na kraju, kad vec spomenu "ne svidja mi se"... postoji nesto sto se zove konstruktivna kritika (cak se i izucava na fakultetima, mozes bilivit). Koja nije u domenu "eto, meni se ne svidja zato sto mi se ne svidja", vec u domenu analiziranja svih elemenata, parametara i... ostalog u cilju donosenja zakljucka, ili bolje reci misljenja o necemu.
Zasto mi nikako da dodjemo to dog stadija da shvatimo kritiku kao takvu, pa patimo od toga ili da pljujemo po necemu, ili da nam je neko, ili nesto "sveta krava"... to ti vec ne mogu reci.
proctaj jos jednom polako. primjetit ces da sam se veoma fino ogradio :D

"temi vjerovatno kao i minkin" ; "naravno, da to ne umanjuje kritiku,"

samo cu ponoviti poentu mog posta:

"ljudi koji se deklarisu da su iz struke ako nista moraju znati strucno kritikovat" , a vecina postova ispred su bila puka pljuvanja. ovdje mislim izricito na postove ljudi koji su se izjasnili kao arhitekte, znaci iz struke.

a vezano sa sistem / red - negdje prije (druga tema) sam spominjao tzv zikinu komisiju koja je postojala nekad prije i odredjivala koji se objekti mogu raditi a koji ne. sada uz drzavu, pa samim time i ispolitizirane zavode kakvi jesu kombinovano sa nadmocu potentnog investitora daju rezultate kakvi jesu. moglo bi i mnogo gore.

meni licno je vec godinama remek djelo onaj gargamel hotel iza FDS-a. samo staticki je cudo, a o estetici :run:
Chisum

#122 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by Chisum »

MufljuzMali wrote:
suncica24 wrote:

proctaj jos jednom polako. primjetit ces da sam se veoma fino ogradio :D

"temi vjerovatno kao i minkin" ; "naravno, da to ne umanjuje kritiku,"

samo cu ponoviti poentu mog posta:

"ljudi koji se deklarisu da su iz struke ako nista moraju znati strucno kritikovat" , a vecina postova ispred su bila puka pljuvanja. ovdje mislim izricito na postove ljudi koji su se izjasnili kao arhitekte, znaci iz struke.

a vezano sa sistem / red - negdje prije (druga tema) sam spominjao tzv zikinu komisiju koja je postojala nekad prije i odredjivala koji se objekti mogu raditi a koji ne. sada uz drzavu, pa samim time i ispolitizirane zavode kakvi jesu kombinovano sa nadmocu potentnog investitora daju rezultate kakvi jesu. moglo bi i mnogo gore.

meni licno je vec godinama remek djelo onaj gargamel hotel iza FDS-a. samo staticki je cudo, a o estetici :run:

Samo da se javim na ovaj post, jer se, kao neko ko je pisao na ovoj temi, osjecam prozvanim.

Prije svega, manite se fraza, koje cesto vidim na forumu - "sjedne za tastaturu i pljuje, umjesto da... itd."

Ti niti znas ko su ljudi koji pisu, kao sto ni oni ne znaju tebe, pa se pitam odakle si to izvukao da se radi o onima koji pljuju iza tastature, a nista drugo ne rade... Ili nesto u tom smislu.
Moj radni dan danas je poceo jutros u 7, a kuci sam s posla dosao prije pola sata, skoro oko 9. Dakle, svi mi imamo svoje zivote, i i te kako radimo, a to sto se ovo zove FORUM (ujedno odgovaram i forumasu s nickom "lavic"), po njemu skrabamo pod raznim nickovima, to je drugi par rukava.

Tebe, a i lika s nickom lavic, ukoliko zanima urbanizam, arhitektura, pa do samog detalja, naici ces, barem u mom slucaju, a vjerujem i u slucaju drugih koji se ovdje javljaju, a iz struke su, na razlicite radove, projekte i saradnju sa razlicitim biroima, nasim i stranim, natjecaje i nase i internacionalne, objavljena pisanja po arhitektonskim zurnalima kod nas, a i vani - i to na isti nacin na koji si naisao na djela Zeca, Golosa itd.
Dakle, isto kao i ti, na forumu ce svako pisati pod nekim od nickova, anoniman i stran, i sumnjam da ce ovdje reklamirati i lijepiti svoje radove. Barem nikada do sada nisam cuo za tako nesto. Medjutim, to sto ces i ti, i ja, i peti, deseti, pa i neko od navedenih arhitekata, na forumu moci pisati pod razlicitim imenima, to ne mijenja cinjenicu da svako ko se bavi ovim poslom, prije svega mora da se pomiri sa cinjenicom da ce, pogotovo materijalizacija, jer naucne radov, nazalost, cita tek mali postotak, biti i treba biti izlozena kritici. I tvoj rad... i moj rad... i bilo ciji rad.

Drugo, ja se slazem da na forumu ima dosta pljuvanja i pljuckanja, ali barem ja kada pisem o nekome, pogotovo iz razloga sto vecinu ovih ljudi poznajem, na ovaj ili onaj nacin, to nikada ne radim, a da ne napisem zasto mi se nesto, kako si ti to pojednostavio "svidja ili ne svidja". U jednom od proslih postova, kako na ovoj tako i na temi od SCC-u, uz svako ime ili svaki autorski rad, napisao sam zasto mislim da nesto zasluzuje ili ne zasluzuje zvati se dobrim projektom, ili zasto nesto zasluzuje ili ne zasluzuje nositi ime koje nosi, a sve to vodeci se parametrima koje mi, kao arhitekti, ja barem tako mislim, treba da smo davno naucili. Dakle, nikada nisam napisao nesto tipa "u al' je ovo ruzno", jer to nije jezik kojim se mi sluzimo. Uvijek sam kraj projekta provukao, onako pojednostavljeno, jer ovo ipak citaju ljudi koji nisu iz struke, par parametara, i sa gledista arhitekture-materijalizacije, a i sa gledista sireg konteksta, urbanog projektovanja, koje bi svaki arhitekta ili urbanista trebao imati na umu kada ulazi u projekat, a sto su mnogi cesto ili zaboravljali, ili jednostavno im fali osjecaja i znanja.

P.S.
Meni je jako drago kada ovakve teme zazive, ne iz razloga sto cemo ovdje, kako to mnogi opisuju, pljuvati jedni po drugima, nego iz razloga sto se ovakvim temama ova problematika priblizava i onim koji nisu iz ove struke, pa ih mozda i to ponuka da nekada nesto pokusaju malo dublje sagledati, procitati kakvu publikaciju, naucni rad, osvrt na arhitekturu i njenu istoriju, sadasnjost i proslost, jer, da je ovo drustvo malo vise radilo na toj vrsti obrazovanja, ne bi se danas morali prepirati o (ne)kvalitetu nekih od sarajevskih projekata, jer takvih, u drustvu razvijenog i izgradjenog stava i ukusa, ne bi ni bilo.
Opet podvlacim, svako, a pogotovo neko ko dobro unovci i proda svoj rad, a svojim objektom "osudi" jednu ulicu, jedno naselje, ili citav grad, na godine ponosa, ili stida - mora biti spreman na kritiku. I pozitivnu i negativnu. Neko ce, na ovom ili drugom forumu, napisati kritiku o meni i mom radu, ne znajuci da pise o meni. Sto se desavalo. I protiv toga nemam nista. Isto kao sto protiv toga nemam nista i u "stvarnom" svakodnevnom i dugogodisnjem radu u ovom polju.
Chisum

#123 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by Chisum »

Vidim povela se prica i o Strausu.... covjeku kojeg u isto vrijeme i cijenim, a koliko god da ga cijenim, u isto mu vrijeme zamjeram mnoge stvari.

Sto se tice Ugljena, on je bio i ostao zmaj bosanske arhitekture, arhitekta prefinjenog osjecaja za prostor, za sklad, i zaista, barem sto se mene tice, jedina rupa u karijeri mu je ona isforsirana reisova palaca. I o tom projektu mozemo pricati, opet naravno sa stanovista struke, ali mi ostaje zal sto je u zaista fantasticnoj karijeri koja je plesala negdje izmedju ciste umjetnosti (Ugljen nije bio hiperproduktivac i neko ko je nasilu izbacivao projekte, gubeci se u formalizmu i banalnostima) i primijenjene arhitekture i dizajna, na kraju napravio takvu gresku da uradi nesto potpuno suprotno njemu samom, i to za nekog, ko mu je i sa imenom imao problema.... (".... da pozovemo profesora Ugljanina da on napravi arhitektonsko rješenje za ovu zgradu....")
Last edited by Chisum on 23/11/2011 22:17, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#124 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by PipiDugaDevetka »

Pošto ovu temu čitaju i diskutuju na njoj uglavnom umjetnici i arhitekti, samo da postavim i ovaj link za CALL FOR PROPOZALS:
http://genocideinvisegrad.wordpress.com/
Sevapa će zaraditi svako ko se prijavi!
zaluzinna

#125 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by zaluzinna »

narode, moze li se ovdje dobiti jedna konstruktivna preporuka dobrog arhitekte ili vise njih?
samo da nisu ovi vukovi, zecovi i sl. :D
Post Reply