bila tema, ali od toga nema nistabasta sljezove boje wrote:bila tema na "razne diskusije" na ovom istom forumu ... potrudim se pronaci jedanas wrote:ovo nikad, ali NIKAD nisam cula -- da BH placa nekome negdje dopunske skole... molila bih vise detalja... znam da ovo sigurno nije slucaj u USA, kanadi, ili australiji...basta sljezove boje wrote:pa ko koga osudjuje? Jel ne mogu rec da mi je odvratno slusati njihovu jadnu komunikaciju? Nemamo vise pravo rec ni da nam se nesto gadi? Trebam reci kako je to krasno jer oni imaju love? Ma nek se jebu, imaju love da kupuju najnovije aute a nemaju da skoluju djecu u bosanskim dopunskim skolama koje placa BiH odnosno njeni poreski obveznici
u cemu je problem???
-
mamica papucarka
-
basta sljezove boje
nemamo sta biti ljubomorni kad vidimo da raja koja su ostala u Sarajevu pricaju 10 puta bolji engleski i njemacki od onih koji u tim zemljama zive 15 godinaPearl wrote:kako vise mozete..
od kad je rat poceo.. ovi koji su ostali su ljubomorni na one koje su otisli.. onima koji su otisli je krivo sto nisu ostali.. i svi ceznu za onim sto oni drugi imaju (ili mozda i ne, ako su se snasli tu gdje jesu), misleci da bi im "tamo" bilo bolje...
koliko god da je tezak zivot ovdje ili vani.. koliko god da nostalgija puca i jedne i druge (necete vjerovati, ali i meni nedostaje familija koje se radi rata razbacala svuda po svijetu i koju vidim jednom u par godina).... cinjenica je da kod nas strana diploma prolazi bolje nego bosanska.. a strani pasos takodjer bolje nego bosanski.. znam da moju generaciju to boli vise nego auta kojim se dodje, pricanje na "stranjskim" jezicima, paradiranje u markiranoj odjeci i ostale gluposti koje kao nerviraju ljeti...
ljudi su bijesni na sve i svakoga...i razocarani.. a najlakse je nekoga optuziti...
hoce li prestati vise pljuvanje? 12+ godina pljuvanja i je li nam pomoglo? ne znam cak ni da je nekome od toga lakse... a ne da mu je rijesilo egzistencijalne probleme...
-
mamica papucarka
basta sljezove boje wrote:nemamo sta biti ljubomorni kad vidimo da raja koja su ostala u Sarajevu pricaju 10 puta bolji engleski i njemacki od onih koji u tim zemljama zive 15 godinaPearl wrote:kako vise mozete..
od kad je rat poceo.. ovi koji su ostali su ljubomorni na one koje su otisli.. onima koji su otisli je krivo sto nisu ostali.. i svi ceznu za onim sto oni drugi imaju (ili mozda i ne, ako su se snasli tu gdje jesu), misleci da bi im "tamo" bilo bolje...
koliko god da je tezak zivot ovdje ili vani.. koliko god da nostalgija puca i jedne i druge (necete vjerovati, ali i meni nedostaje familija koje se radi rata razbacala svuda po svijetu i koju vidim jednom u par godina).... cinjenica je da kod nas strana diploma prolazi bolje nego bosanska.. a strani pasos takodjer bolje nego bosanski.. znam da moju generaciju to boli vise nego auta kojim se dodje, pricanje na "stranjskim" jezicima, paradiranje u markiranoj odjeci i ostale gluposti koje kao nerviraju ljeti...
ljudi su bijesni na sve i svakoga...i razocarani.. a najlakse je nekoga optuziti...
hoce li prestati vise pljuvanje? 12+ godina pljuvanja i je li nam pomoglo? ne znam cak ni da je nekome od toga lakse... a ne da mu je rijesilo egzistencijalne probleme...
-
Carlito Brigante
Ja sam odmah iza rata, budući da sam cijeli proveo u Sa rokajući se sa četnicima, jako mrzio dijasporu, pogotovo vojno sposobne muškarce koji su se uhvatili dagare '92.-ge. A takvih sam im'o i u bližoj familiji i nisam ni prema njima bio bolji. Onda sam ih jedno vrijeme mrzio zato što su ispali pametniji, sklonili svoje guzove na sigurno, nisu oskudijevali ni u čemu, vidjeli svijeta, zaradili parica... A mi što smo bili ovdje popušili do balčaka (da ne ulazim u detalje). E, onda je naišao period ravnodušnosti, bolio me qrac za dijasporu, došli, jal' ne došli. A sad mi je grad nekako življi kad oni dođu, puniji, šareniji, potroše i nešto parica, nije da nije, mada najviše spiskaju na Jadranu...Mislim da mogu reći da mi je drago što dolaze.
A, btw, za koju deceniju svi ćemo biti dijaspora svakako, tako da razloga za svađu neće biti.

-
Pearl
upravo o ovim prepucavanjima govorim... jel tebi sta lakse u zivotu sto si to rekla, cak i ako stvarno govoris bolje engleski i njemacki od njih? meni je apsolutno svejedno.. jer nit' oni kroje stanje u drzavi gdje ja zivim, a ni ja u drzavama gdje oni zive...basta sljezove boje wrote:nemamo sta biti ljubomorni kad vidimo da raja koja su ostala u Sarajevu pricaju 10 puta bolji engleski i njemacki od onih koji u tim zemljama zive 15 godinaPearl wrote:kako vise mozete..
ali je bitno da se prepucava, da se dokazuje ko je bolji, ko je gore prosao u ratu ili poslije njega... i ko ima kome pravo da prica ovo ili ono..
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
joj jesi smijesnabasta sljezove boje wrote:nemamo sta biti ljubomorni kad vidimo da raja koja su ostala u Sarajevu pricaju 10 puta bolji engleski i njemacki od onih koji u tim zemljama zive 15 godinaPearl wrote:kako vise mozete..
-
basta sljezove boje
ja ne znam ko su tebi oni, jer rijetko ko da nije izasao iz BiH u zadnjih 15 godina, neko je izasao na pocetku, a vratio se na kraju rata, a neko je otisao prije pet godina nakon rata pa se juce vratio. Imam drugaricu u Svedskoj koja se vec dva puta vracala i u Bosnu i u Svedsku. Ne mogu se identificirat ni sa onima koji su ostali ni sa onima koji su otisli, jer od rodjenja zivim tamo-vamo. Ali mogu se smijat kad se napucane kokice pune patriotizma napune u kakvoj hali na kakvom koncertu, pa se dovikuju "Komm Mädchen Kolo tanzen"Pearl wrote: upravo o ovim prepucavanjima govorim... jel tebi sta lakse u zivotu sto si to rekla, cak i ako stvarno govoris bolje engleski i njemacki od njih? meni je apsolutno svejedno.. jer nit' oni kroje stanje u drzavi gdje ja zivim, a ni ja u drzavama gdje oni zive...
ali je bitno da se prepucava, da se dokazuje ko je bolji, ko je gore prosao u ratu ili poslije njega... i ko ima kome pravo da prica ovo ili ono..
-
mamica papucarka
Basta, imas takvih napucanih i dole 
-
mamica papucarka
Basta, imas takvih napucanih i dole
znas ono "hajmo jana na Seku"
znas ono "hajmo jana na Seku"
-
obuca
basta sljezove boje wrote:ja ne znam ko su tebi oni, jer rijetko ko da nije izasao iz BiH u zadnjih 15 godina, neko je izasao na pocetku, a vratio se na kraju rata, a neko je otisao prije pet godina nakon rata pa se juce vratio. Imam drugaricu u Svedskoj koja se vec dva puta vracala i u Bosnu i u Svedsku. Ne mogu se identificirat ni sa onima koji su ostali ni sa onima koji su otisli, jer od rodjenja zivim tamo-vamo. Ali mogu se smijat kad se napucane kokice pune patriotizma napune u kakvoj hali na kakvom koncertu, pa se dovikuju "Komm Mädchen Kolo tanzen"Pearl wrote: upravo o ovim prepucavanjima govorim... jel tebi sta lakse u zivotu sto si to rekla, cak i ako stvarno govoris bolje engleski i njemacki od njih? meni je apsolutno svejedno.. jer nit' oni kroje stanje u drzavi gdje ja zivim, a ni ja u drzavama gdje oni zive...
-
mamica papucarka
basta sljezove boje wrote:ja ne znam ko su tebi oni, jer rijetko ko da nije izasao iz BiH u zadnjih 15 godina, neko je izasao na pocetku, a vratio se na kraju rata, a neko je otisao prije pet godina nakon rata pa se juce vratio. Imam drugaricu u Svedskoj koja se vec dva puta vracala i u Bosnu i u Svedsku. Ne mogu se identificirat ni sa onima koji su ostali ni sa onima koji su otisli, jer od rodjenja zivim tamo-vamo. Ali mogu se smijat kad se napucane kokice pune patriotizma napune u kakvoj hali na kakvom koncertu, pa se dovikuju "Komm Mädchen Kolo tanzen"Pearl wrote: upravo o ovim prepucavanjima govorim... jel tebi sta lakse u zivotu sto si to rekla, cak i ako stvarno govoris bolje engleski i njemacki od njih? meni je apsolutno svejedno.. jer nit' oni kroje stanje u drzavi gdje ja zivim, a ni ja u drzavama gdje oni zive...
i takvim, iako jos nikad nisam isla na neko bh. sijelo, ali vala i onim sto se spicakaju, pa na koncert na Bazene
I u cemu je razlika
I zbog toga pitam "U cemu je fazon"
-
basta sljezove boje
pa fazon je u tome da ne znaju nijednu nasu rijec osim "Kolo", ali da luduju totalno za narodnjacima
pita moja rodica jednog lika, Bijeljinca iz Njemacke kakvu vrstu muzike slusa, a tip joj odgovara "iskljucivo sa MP3 playera"
pita moja rodica jednog lika, Bijeljinca iz Njemacke kakvu vrstu muzike slusa, a tip joj odgovara "iskljucivo sa MP3 playera"
-
Pearl
sve to stoji.. ali ima li to veze sa tim jesu li dijasporke ili nase?basta sljezove boje wrote:ja ne znam ko su tebi oni, jer rijetko ko da nije izasao iz BiH u zadnjih 15 godina, neko je izasao na pocetku, a vratio se na kraju rata, a neko je otisao prije pet godina nakon rata pa se juce vratio. Imam drugaricu u Svedskoj koja se vec dva puta vracala i u Bosnu i u Svedsku. Ne mogu se identificirat ni sa onima koji su ostali ni sa onima koji su otisli, jer od rodjenja zivim tamo-vamo. Ali mogu se smijat kad se napucane kokice pune patriotizma napune u kakvoj hali na kakvom koncertu, pa se dovikuju "Komm Mädchen Kolo tanzen"Pearl wrote: upravo o ovim prepucavanjima govorim... jel tebi sta lakse u zivotu sto si to rekla, cak i ako stvarno govoris bolje engleski i njemacki od njih? meni je apsolutno svejedno.. jer nit' oni kroje stanje u drzavi gdje ja zivim, a ni ja u drzavama gdje oni zive...
ta sto "kolo tanza" meni nije puno bolja od one koja leti na bazene i u aqua-u da slusa cice i mice... a nijedna se nece nasekirati sto ih ja smatram papankama .. mogu se nasekirati jedino ja sta je sve moje gore list, ako dopustim...
-
_BosanaC
Bijeljinac iz Njemackebasta sljezove boje wrote:pa fazon je u tome da ne znaju nijednu nasu rijec osim "Kolo", ali da luduju totalno za narodnjacima![]()
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
Bijeljinac_BosanaC wrote:Bijeljinac iz Njemackebasta sljezove boje wrote:pa fazon je u tome da ne znaju nijednu nasu rijec osim "Kolo", ali da luduju totalno za narodnjacima![]()
pita moja rodica jednog lika, Bijeljinca iz Njemacke kakvu vrstu muzike slusa, a tip joj odgovara "iskljucivo sa MP3 playera"![]()
![]()
![]()
-
Amor_dk
Sjecam se ja 93 god, citam zagrebacki Globus u Zenici. U njemu clanak o nasim izbjeglicama u Svedskoj...ono fazoni mobiteli, auta, stanovi, uce jezik, te slike...
e tad je i meni bilo pravo krivo, kontam sta ja ovdje radim
E onda i ja se polako ispalim...
Ma ima ljubomore i medju dijasporcima. Znam kad dodje neko iz Svede u Dansku sa BMW 5 koji je kosta 1/3 cijene u DK...
Citao sam da jedino Hrvatska ima gori vozni park u Evropi od Danske (BIH ne racunaju).
e tad je i meni bilo pravo krivo, kontam sta ja ovdje radim
E onda i ja se polako ispalim...
Ma ima ljubomore i medju dijasporcima. Znam kad dodje neko iz Svede u Dansku sa BMW 5 koji je kosta 1/3 cijene u DK...
Citao sam da jedino Hrvatska ima gori vozni park u Evropi od Danske (BIH ne racunaju).
- karabaja-x
jeste seljaci ocami 
- danas
pa napisala si da tvoju generaciju 'boli' sto vanjske diplome vrijede vise... kao sto rekoh, to vise nije pitanje 'dole' i 'vani', vec je pitanje globalizacije... i trzisne hijerarhije izmedju ostalog... jednostavno, diploma sa MIT-a vrijedi vise od diplome sarajevskog ETF-a, a diploma ETF-a vrijedi vise od diplome sociologije... to je tako, vazda bilo, i nema sta da 'boli'... dijaspora i oni koji su se skolovali vani, imaju valjda pravo da traze posao gdje hoce (i to je jedan od globalnih trendova -- bas kao sto i ti imas pravo da trazis posao gdje hoces, pa tako i famoznom inostranstvu), a to sto neki od tih ljudi zele da rade u BH treba valjda da bude nesto pozitivno -- jer mi se cini da ako ce ko suziti jaz izmedju diploma sarajevskog i americkog univerziteta, to ce biti neko ko se skolovao vani valjda, a ne neko sa travnickog aperion (ili kako li vec bi) 'univerziteta'.Pearl wrote:govorim u situaciji u bosni.. ne vani.. jer kako je vani ne znam, pa ne nalazim za shodno da pametujem..danas wrote:svasta...
strana diploma vrijedi vise nego bosanska... pa i diploma sa oxford-a vrijedi vise nego diploma sa podunk state college iz missouri-ja, ali je eto problem sto vrijedi vise od diplome cijenjenog sarajavskog faksa politickih nauka? i valjda je normalno da pasos uredjene drzave prvog svijeta 'vrijedi' vise nego pasos banana-drzava ili pasos disfunkcionalne drzave treceg svijeta iz koje bi svako drugi pobjegao da moze... u svakom slucaju -- to je pitanje domaceg obrazovanja i domace politike, kao i pitanje kako ko i na koji nacin (ako ikako) shvata globalne ekonomsko-politicke trendove u kojima su se eto napokon i bosanci -- htjeli to ili ne -- obreli, a ne pitanje dijaspora vs. domaci...
nisam ni napisala da je dijaspora kriva radi toga.. naprotiv.. nego da je nju najlakse optuziti..vjerovatno jer se "hvataju" na to.. a vlast boli qurac.... sto je opet nas problem kao glasaca.. (i sad opet u krug, vlast boli qurac, pa narod okrivljuje onoga od koga dobija bar nekakv response kao dusevnu hranu)
ne znam jel se postovi namjerno ne citaju onako kako su napisani, pa se odmah krene u napad... za svaki slucaj...
@bashta:
u jednom postu nam pricas o svojoj kumi, jet-setterki udatoj za grka koja zivi u londonu od wherever, a iduca slika su neke gastarbajterke na turbo koncertu (eh, da nije dijaspore, aqua bi bila prazna
cinjenica je da ima ljudi u BH koji su obisli svijeta i izasli iz balkanske mocvare mentalno (iako zu u njoj fizicki) kao da ima i onih koji se od '92-e nisu fizicki mrdnuli iz svoje njemacke postojbine osim da dodju 'kuci' na balkan, u kojem i dalje zive mentalno (ovo uz sve dobre i lose konotacije). i? sta s' tim?
-
Pearl
zna se sta je diploma MITa, Johns Hopkins univerziteta, Oxforda i slicnih... a nemaju te diplome svi.. a pogotovo ne 99% onih koji se u BIh vracaju ili dolaze ..danas wrote: pa napisala si da tvoju generaciju 'boli' sto vanjske diplome vrijede vise... kao sto rekoh, to vise nije pitanje 'dole' i 'vani', vec je pitanje globalizacije... i trzisne hijerarhije izmedju ostalog... jednostavno, diploma sa MIT-a vrijedi vise od diplome sarajevskog ETF-a, a diploma ETF-a vrijedi vise od diplome sociologije... to je tako, vazda bilo, i nema sta da 'boli'... dijaspora i oni koji su se skolovali vani, imaju valjda pravo da traze posao gdje hoce (i to je jedan od globalnih trendova -- bas kao sto i ti imas pravo da trazis posao gdje hoces, pa tako i famoznom inostranstvu), a to sto neki od tih ljudi zele da rade u BH treba valjda da bude nesto pozitivno -- jer mi se cini da ako ce ko suziti jaz izmedju diploma sarajevskog i americkog univerziteta, to ce biti neko ko se skolovao vani valjda, a ne neko sa travnickog aperion (ili kako li vec bi) 'univerziteta'.
ovdje su vecinom malezijski, njemacki, australski, americki i ini aperioni... u tome i jeste problem.. strucnjaka ne moze nikad biti viska, oni nam definitivno trebaju... ali je situacija takva da se diploma na nebosanskom jeziku, vecinom kakva god da je, cak i bez nostrifikacije, trenutno cijeni vise nego ona na bosanskom...
sa izuzetkom diploma prava (nacionalnog prava), nacionalne istorije i slicnih...
s druge strane, nisu ni ovdje cvjecke... sramota koja se desila na PMF-u sa nostrifikacijama diploma, da bi neki profesorcic zadrzao fotelju, nam isto tako ne ide u prilog..
- anais_nin
basta sljezove boje wrote:nemamo sta biti ljubomorni kad vidimo da raja koja su ostala u Sarajevu pricaju 10 puta bolji engleski i njemacki od onih koji u tim zemljama zive 15 godinaPearl wrote:kako vise mozete..
e odavno se ovako slatko ne nasmijah
- anais_nin
upravo takoPearl wrote:upravo o ovim prepucavanjima govorim... jel tebi sta lakse u zivotu sto si to rekla, cak i ako stvarno govoris bolje engleski i njemacki od njih? meni je apsolutno svejedno.. jer nit' oni kroje stanje u drzavi gdje ja zivim, a ni ja u drzavama gdje oni zive...basta sljezove boje wrote:nemamo sta biti ljubomorni kad vidimo da raja koja su ostala u Sarajevu pricaju 10 puta bolji engleski i njemacki od onih koji u tim zemljama zive 15 godinaPearl wrote:kako vise mozete..
- danas
moje iskustvo je sasvim drugacije -- da se diploma iz inostranstva jedva moze nostrificirati u BH... dok se to zavrsi i dok te 'ogule i odobre', pukne ti film -- sto je jedan od razloga zasto sam se ja i vratila u USA (a diploma mi nije sa 'aperiona', ni americkog ni bosanskog)... ako sta postoji u BH, to je zastita lokalnih interesa i lokalnih vezica -- pa imale te vezice faks iz sarajeva, faks iz malezije, ili imale ga ikako -- pa mi zaista nije jasno kako i zasto neko kuka da je diskiminisan od strane 'stanih' diploma kad dole regularno vidim ljude bez zavrsenog faksa koji rade recimo posao inzinjera... je li tebi neko sa stranom diplomom uzeo posao? nesto nisam sigurna da jeste, pa ne shvatam sta te to toliko 'boli'... do mene je, nema potrebe vise o ovome... ja ionako serem sa strane, a to nemam pravo, jel tako 
uglavnom, ljudi koje ja poznajem i koji su se vratili imaju diplome sa sasvim solidnih univerziteta iz USA i kanade i dobili su posao mahom u stranim organizacijama, pogotovo u oblastima za koje strucno skolovanje i ne postoji u BH -- bankarstvo, medjunarodne finansije, i slicno...
uglavnom, ljudi koje ja poznajem i koji su se vratili imaju diplome sa sasvim solidnih univerziteta iz USA i kanade i dobili su posao mahom u stranim organizacijama, pogotovo u oblastima za koje strucno skolovanje i ne postoji u BH -- bankarstvo, medjunarodne finansije, i slicno...